Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2020

Ποιοι είναι οι Δύο και Μοναδικοί Λόγοι Πίσω από Κάθε Πρόβλημα Υγείας;

Ποιοι είναι οι δυο και μοναδικοί λόγοι που προκαλούν νόσο και τι μπορούμε να κάνουμε για να διατηρήσουμε ή να ανακτήσουμε την υγεία μας;
Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς, MD
Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι όλοι θέλουμε να είμαστε υγιείς, είτε κάνουμε κάτι γι αυτό είτε όχι. Το αγαθό της υγείας είναι ίσως το σημαντικότερο όλων γιατί τα πάντα ξεκινούν και καταλήγουν με αυτήν ή την απουσία της.
Στη προσπάθεια επίτευξης καλής υγείας υπάρχουν κάποιες αρχές που διέπουν την λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού οι οποίες είναι πρωταρχικής σημασίας:
1. Το ανθρώπινο σώμα έχει τη τάση να είναι υγιές και να ισορροπήσει στη βέλτιστη δυνατή κατάσταση λειτουργίας
2. Καμία ιατρική πράξη ή θεραπεία δεν θα ήταν εφικτή αν δεν ίσχυε το παραπάνω.
Γιατί λοιπόν αρρωσταίνουμε αφού το σώμα μας έχει την τάση να είναι υγιές;
Υπάρχουν δύο και μόνο λόγοι που προκαλούν νόσο.
1. Η ταχύτητα πρόκλησης βλάβης είναι μεγαλύτερη από την ταχύτητα
   που το σώμα προλαβαίνει να επουλώσει.
2. Το σώμα δεν έχει στη διάθεση του τα απαραίτητα συστατικά για την
    επιτυχή ολοκλήρωση των διαδικασιών επούλωσης.
Οποιαδήποτε νόσος φαντάζει, τόσο στους επιστήμονες όσο και στους ασθενείς, ως κάτι το ιδιαίτερα πολύπλοκο και δυσνόητο. Πράγματι αν εμβαθύνει κανείς σε επίπεδο παθολογίας και βιολογίας οργάνων, ορμονών, κυττάρων και μορίων δεν μπορεί παρά μόνο να τα χάσει από την πολυπλοκότητα και την πληθώρα των μηχανισμών που εμπλέκονται.  
Η παραπάνω όμως προσέγγιση απλοποιεί και ξεκαθαρίζει το τοπίο σχετικά με οποιοδήποτε νόσημα ή πρόβλημα υγείας γιατί πρόκειται για έναν νόμο που διέπει την ίδια τη ζωή.
Πρόκειται για κάτι αντίστοιχο με τον νόμο της βαρύτητας, που δηλώνει ότι όλα τα σώματα έλκονται μεταξύ τους με μια δύναμη αντίστοιχη της μάζα τους.  Είναι ένας νόμος απλός στη διατύπωση του και εύκολα παρατηρήσιμος.
Αν εμβαθύνει κανείς τα βαρυτικά πεδία σε σχέση με τη θεωρία της σχετικότητας, την κβαντική θεωρία και τους μηχανισμούς αλληλεπίδρασης των υποατομικών σωματίδιων μεταξύ τους θα βρει χιλιάδες δεδομένα, εξισώσεις και πολύπλοκους μηχανισμούς.
Το παρατηρήσιμο όμως δεδομένο, όσο και αν το αναλύσουμε, είναι ότι αν αφήσουμε ένα αντικείμενο, αυτό θα κατευθυνθεί πάντα προς τα κάτω και ποτέ προς τα πάνω.
Έτσι λοιπόν και το ανθρώπινο σώμα μπορεί να εμφανίσει νόσο για δύο και μόνο λόγους:
1. Η ταχύτητα πρόκλησης βλάβης να είναι μεγαλύτερη από την ταχύτητα
    που προλαβαίνει να επουλώσει
2. Να μην διαθέτει τα απαραίτητα συστατικά για την επιτυχή ολοκλήρωση
    των διαδικασιών επούλωσης. Mπορεί βέβαια να συμβαίνουν και τα δύο.
Ζούμε για πράδειγμα σε ένα περιβάλλον που αποκλίνει σημαντικά από το φυσικό ενώ παράλληλα οι  σύγχρονες τροφές δεν περιέχουν επαρκώς τα συστατικά που χρειάζεται το ανθρώπινο σώμα για να λειτουργήσει φυσιολογικά. Η αλλαγή του οικοσυστήματος επηρεάζει άμεσα την υγεία μας και η αλλοίωση της τροφικής αλυσίδας δεν επιτρέπει στο σώμα μας να διορθώσει τις βλάβες που προκαλούνται καθημερινά και έχουν σωρευτικό αποτέλεσμα.
Πώς μπορεί αυτή η γνώση να μας βοηθήσει να είμαστε υγιείς;
Κατά πρώτον με το να γνωρίζουμε ότι το σώμα μας έχει την τάση να είναι υγιές και όχι να εμφανίσει κάποια παράξενη και ξαφνική νόσο μειώνουμε σε μεγάλο βαθμό την ανησυχία και το  συναισθηματικό στρες που συνοδεύουν ένα παρόμοιο φόβο.
Σε πιο πρακτικό επίπεδο είτε για να παραμείνουμε υγιείς είτε για να επανέλθουμε σε κατάσταση υγείας μετά από νόσο, θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι πρέπει να σταματήσουμε να προξενούμε οποιαδήποτε βλάβη στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό.
Τι μπορεί να προξενήσει βλάβη στο σώμα μας;
  •    τοξικές ουσίες
  •    κάπνισμα
  •    υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
  •    κατανάλωση τεχνιτών τροφών και ουσιών
  •    κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών
  •    ακτινοβολίες
  •    υπερβολική κούραση χωρίς επαρκή ξεκούραση
  •    έντονα συναισθηματικά στρες
  •    ανθυγιεινό περιβάλλον
  •    καθιστική ζωή 
Θα πρέπει επίσης να φροντίσουμε ώστε το σώμα μας να έχει στη διάθεση του όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για μια φυσιολογική λειτουργία και την αποκατάσταση των φθορών στις οποίες υπόκειται.  Πως μπορούμε να το κάνουμε αυτό;
  • Να τρώμε τροφές με υψηλή θρεπτική αξία, όσο πιο κοντά γίνεται στη φυσική τους μορφή.
  • Να αποκαταστήσουμε τη βιοχημική ισορροπία του οργανισμού μέσα από την στοχευμένη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής. Εξετάσεις Μεταβολομικής μπορούν να εντοπίσουν τα ακριβή ελλείμματα.
  • Να πίνουμε άφθονο νερό. Το σώμα μας αποτελείται κατά 70% από νερό το οποίο είναι και το βασικό υπόστρωμα για την διεξαγωγή όλων των χημικών αντιδράσεων που γίνονται μέσα στο σώμα
  • Να κοιμόμαστε επαρκώς. Οι διαδικασίες επούλωσης λαμβάνουν χώρα κυρίως κατά τη διάρκεια του ύπνου
  • Να κάνουμε άσκηση. Μειώνει τις βλάβες από το οξειδωτικό στρες, επιταχύνει την επιδιόρθωση του DNA, αυξάνει την αιμάτωση και την παροχή οξυγόνου στους ιστούς 
Έχουμε εκπαιδευτεί σε ένα μοντέλο σκέψης που μας οδηγεί στην αναμονή κάποιου θαυματουργού φαρμάκου για τη θεραπεία μιας νόσου. Αυτό μοιάζει να συμβαίνει στα οξέα προβλήματα υγείας όπου η βλάβη είναι στιγμιαία και η διαθεσιμότητα του οργανισμού μας σε θρεπτικά συστατικά είναι επαρκής για την επούλωση μιας βλάβης μικρής διάρκειας και έντασης.
Η αλήθεια όμως είναι ότι δεν αρρωσταίνουμε λόγω χαμηλών επιπέδων ασπιρίνης στο αίμα μας. Σίγουρα η ασπιρίνη, ένα φάρμακο ή μια επείγουσα χειρουργική επέμβαση μπορούν να μας βοηθήσουν να καταπραΰνουμε έναν έντονο πόνο ή κάποιο επικίνδυνο σύμπτωμα, η ικανότητα όμως θεραπείας είναι εγγενής στο ανθρώπινο σώμα και μόνο η ενίσχυση και η αποκατάσταση αυτής, μπορεί να φέρει θεραπεία. Και αυτό είναι τόσο βέβαιο όσο και ο νόμος της βαρύτητας.
Κάνε το πρώτο βήμα σήμερα!

Βιβλιογραφικές αναφορές
  1. Does Nature Break the Second Law of Thermodynamics? http://www.scientificamerican.com/article.
  2. Prolonging healthy aging: Longevity vitamins and proteins. PNAS 2018
  3. The benefits of Nutritional Supplements CFRN2012REPORT  
  4. The Rotterdam Study http://jn.nutrition.org
  5. Wound_healing
  6. Chronic stress, glucocorticoid receptor resistance, inflammation, and disease risk www.pnas.org/content/109/16/5995
  7. Voltaire the Secret of Medicine http://www.quotes.net/quote/6770

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου