Παρασκευή 3 Ιουλίου 2020

Τι κάνουμε αν το παιδί μας καταπιεί μπαταρία

 
Μια ομάδα γιατρών ειδικών ωτορινολαρυγγολόγων έδειξε ότι η κατανάλωση μελιού μετά την κατάποση μπαταρίας σχήματος κουμπιού έχει τη δυνατότητα να μειώσει τους σοβαρούς τραυματισμούς στα μικρά παιδιά.
Οι ωτορινολαρυγγολόγοι του Νοσοκομείου Παίδων της Φιλαδέλφεια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «The Laryngoscope», έκαναν πειράματα με ζώα για να δουν με ποιο τρόπο μπορεί να μειωθεί άμεσα ο κίνδυνος, αν ένα μικρό παιδί καταπιεί κάποια μπαταρία σε σχήμα κουμπιού.
Με βάση τα ευρήματα, η έρευνα δείχνει ότι το μέλι μειώνει σημαντικά τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα από την κατάποση πολύ καυστικών μπαταριών.
Έτσι αν ένα παιδάκι φάει μέλι μόλις έχει καταπιεί κάποια μικρή στρογγυλή μπαταρία, μειώνεται ο κίνδυνος να υποστεί σοβαρή βλάβη από τα τοξικά υγρά της.
 "Δεδομένου ότι εντός δύο ωρών από την κατάποση μιας μπαταρίας, μπορεί να συμβούν σοβαρές βλάβες στο πεπτικό σύστημα του παιδιού,το διάστημα μεταξύ της κατάποσης και της αφαίρεσης της μπαταρίας είναι κρίσιμος χρόνος,για αυτό πρέπει να δράσουμε ώστε να μειώσουμε τον οισοφαγικό τραυματισμό".
Λόγω του μεγέθους τους,της καραμέλας,και της λαμπερής μεταλλικής επιφάνειας, οι μπαταρίες έχουν δημιουργήσει κίνδυνο για τα νήπια εδώ και δεκαετίες.
Έτσι όταν ένα παιδί καταπιεί μια μπαταρία,αυτή αντιδρά με το σάλιο και τον ιστό του οισοφάγου, και δημιουργείται  ένα διάλυμα που ουσιαστικά διαλύει τον ιστό.
Τα παιδιά που έχουν καταπιεί μπαταρία μπορεί να παρουσιάσουν συμπτώματα πονόλαιμου, βήχα, πυρετού, δυσκολία στην κατάποση,στοματικά προβλήματα και δυσκολία στην αναπνοή.
Όλα αυτά μπορεί να προκαλέσουν σοβαρότερες επιπλοκές όπως διάτρηση του οισοφάγου, παράλυση των φωνητικών χορδών διάβρωση στα μεγάλα αιμοφόρα αγγεία.
Όσο περισσότερο αργήσει η αφαίρεση της μπαταρίας, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για αυτά τα παιδιά, ιδιαίτερα εκείνοι που δεν έχουν πρόσβαση σε νοσοκομεία με εξειδικευμένους αναισθησιολόγους και ενδοσκόπους,οι οποίοι να έχουν εμπειρία στην απομάκρυνση ξένων αντικειμένων.
Η ερευνητική ομάδα ήθελε να καθορίσει επιτυχείς παρεμβάσεις για τον μετριασμό αυτών των τραυματισμών τόσο σε οικιακό όσο και σε κλινικό περιβάλλον και δοκίμασε την αποτελεσματικότητά τους σε ινδικά χοιρίδια.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές αναζητούσαν εύγευστα, πιο ιξώδη-κολλώδη υγρά που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα προστατευτικό φράγμα μεταξύ του ιστού και της μπαταρίας, καθώς και να εξουδετερώσουν τα επικίνδυνα υγρά της μπαταρίας.
Η ομάδα εξέτασε διάφορες επιλογές, όπως διάφορα κοινά ποτά,όπως χυμούς, σόδες,αναψυκτικά σε εργαστηριακά πειράματα.
"Εξερευνήσαμε μια ποικιλία κοινών εναλλακτικών λύσεων,ώσπου διαπιστώσαμε ότι την μεγαλύτερη και καλλίτερη προστασία προσφέρει το μέλι" επεσήμανε ο dr Ian N. Jacobs
Το,όπως γνωρίζουμε,μέλι είναι κολλώδες και προσέφερε τα πιο προστατευτικά αποτελέσματα ενάντια στον τραυματισμό από τις μπαταρίες καθιστώντας τους τραυματισμούς πιο τοπικούς και επιφανειακούς.
"Τα ευρήματα της μελέτης μας πρόκειται να τεθούν αμέσως στην κλινική πρακτική, και ενσωματώνονται στις τελευταίες κατευθυντήριες οδηγίες και συμβουλές του Εθνικού Κέντρου Δηλητηριάσεων για τη διαχείριση κατάποσης μπαταριών".
Προηγούμενες δημοσιευμένες μελέτες από αυτήν την ομάδα είχαν δοκιμάσει,ατυχώς,όξινα υγρά όπως χυμό λεμονιού,βέβαια είναι δύσκολο να πείσουμε τα παιδιά να πιουν  χυμό λεμονιού.
Αντίθετα, η γλυκιά γεύση του μελιού είναι πολύ πιο ευχάριστη για τα μικρά παιδιά τα οποία με ευχαρίστηση τρώνε το μέλι.
Και γιατί να δώσετε μέλι;Το μέλι χορηγείται για να καλύψει την μπαταρία και να αποτρέψει την τοπική παραγωγή υδροξειδίου, καθυστερώντας έτσι τα αλκαλικά εγκαύματα σε γειτονικούς ιστούς.
Και ο dr Ian N. Jacobs,ο επικεφαλής ερευνητής επισημαίνει "συμβουλεύουμε τους γονείς να δίνουν μέλι ανά τακτά χρονικά διαστήματα, έως ότου το παιδί τους μεταφερθεί σε νοσοκομείο για να γίνει αφαίρεση της μπαταρίας. Εξαιρούνται
-τα παιδιά κάτω του ενός έτους που ακόμα δεν πρέπει να τρώνε μέλι λόγω της αλλαντίαση,
-όσα παιδιά έχουν διαγνωσμένη σοβαρή αλλεργία στο μέλι και
-για όσα υπάρχει η υποψία σήψης ή διάτρησης του οισοφάγου.
Ενώ οι μελλοντικές μελέτες θα μας βοηθήσουν στην καθιέρωση της ιδανικής ποσότητας αλλά και της συχνότητας για τη θεραπεία,η άφθονη λήψη οποιασδήποτε ποσότητας μελιού πριν από την αφαίρεση της μπαταρίας είναι καλύτερη από το να μην κάνουμε τίποτα".

Επίσης οι επιστήμονες συνιστούν στους γονείς να αποθηκεύουν τις μπαταρίες πάντα σε ασφαλές μέρος μακριά από τα παιδιά τους, να ελέγχουν κατά τακτά χρονικά διαστήματα αν όλες οι μπαταρίες των διαφόρων παιχνιδιών βρίσκονται στη θέση τους και εν γένει να έχουν το νου τους μήπως το παιδί τους καταπιεί κάποια μπαταρία σε ανύποπτο χρόνο.


Κείμενο επιμέλεια:ntina
Γενικές πληροφορίες για την κατάποση μπαταριών
https://www.poison.org/battery/guideline
πηγές και αναφορές για το συγκεκριμένο θέμα:
sciencedaily.com
https://www.chop.edu/news/new-national-guidelines-recommend-ingesting-honey-after-swallowing-button-battery
https://www.chop.edu/news/ingesting-honey-after-swallowing-button-battery-reduces-injury-and-improves-outcomes
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/lary.27312
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/lary.27546

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου