Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020

Ωριωνίδες : Κορυφώνεται απόψε η βροχή των διαττόντων αστέρων

 

Ωριωνίδες – Ωρίων + ίδες – 
Οι ωριωνίδες  είναι πεφταστέρια, διάττοντες αστέρες, υπολείμματα υλικών που έχει αφήσει πίσω του ο κομήτης του Χάλεϊ.
Φαίνεται να προέρχονται από τον αστερισμό του Ωρίωνα.
Ωρίων, Λατινικά: Orion, συντομογραφία: Ori, είναι αστερισμός που σημειώθηκε στην αρχαιότητα από τον Πτολεμαίο και είναι ένας από τους 88 επίσημους αστερισμούς που θέσπισε η Διεθνής Αστρονομική Ένωση.
Ο αστερισμός του Ωρίωνα θεωρείται ένας από τους περισσότερο εκτεταμένους αστερισμούς, εκτεινόμενος εκατέρωθεν του ουράνιου ισημερινού. Βρίσκεται Ν. του αστερισμού του Ταύρου και των Διδύμων, προς Β. του Λαγού έχοντας Α. τον Μονόκερο και Δ. τον Ηριδανό.
Είναι αμφιφανής στην Ελλάδα.
Από τους αστέρες του αστερισμού λαμπρότερος είναι ο α του Ωρίωνα, γνωστός ως Μπετελγκέζ-Betelgeuse, είναι μεταβλητός αστέρας μακράς περιόδου, μεγέθους κυμαινόμενου 0,9-1,4, χρώματος ερυθρωπού,
ο β του Ωρίωνος ή Ρίγκελ ,Rigel καλούμενος 
ο γ του Ωρίωνα φερόμενος και ως “Αστέρας της Αμαζόνας” ή Μπελλατρίξ ,Bellatrix,
οι δε και ζ κείμενοι σε πλάγια ευθεία γνωστοί και ως “Πήχυς” και Ζώνη του Ωρίωνα και
ο θ κάτωθι των τριών παραπάνω που περιβάλλεται από το περίφημο νεφελοειδές του Ωρίωνα.
Από τους παραπάνω αστέρες οι αγβ και κ σχηματίζουν τετράπλευρο που παριστά το σώμα του μυθικού Ωρίωνα,α ο δεξιός ώμος, 
γ ο αριστερός, 
β το αριστερό του πόδι και 
κ το δεξιό.
Παρά το δ του Ωρίωνα και λίγο παραπάνω διέρχεται ο ουράνιος ισημερινός 
Στους αρχαίους ιστορικούς χρόνους η εμφάνιση του αστερισμού αυτού στον ανατολικό ορίζοντα συνέπιπτε με την έναρξη της εποχής των μεγάλων τρικυμιών και θεομηνιών του έτους, αποτελούσε δε το φόβητρο των τότε ναυτιλλομένων.
Κατά τον Πολύβιο η καταστροφή του ρωμαϊκού στόλου στο Α΄ Καρχηδονικό πόλεμο οφείλονταν στον απόπλου του στόλου αυτού κατά την εποχή της ανατολής του Ωρίωνα και του Σείριου.
Αλλά και σήμερα ιδιαίτερα στις Κυκλάδες, ιδίως στη Νάξο επιβιώνουν οι μυθολογικές αυτές παραδόσεις του αστερισμού αυτού που καλείται κοινώς και Αλετροπόδι ή Αλετρόποδο, με την παραλλαγή ότι ο Ωρίων μνηστευμένος με την “Πούλια” -Πλειάδες, τρέχει διαρκώς από πίσω της!.
Από εδώ λοιπόν, από τον αστερισμό του Ωρίωνα εικάζεται πως προέρχονται οι Ωριωνίδες, που μια “βροχή” από αυτές θα φωτίσει τον νυχτερινό ουρανό στις 21 και 22 Οκτωβρίου στο βόρειο ημισφαίριο, το οποίο περιλαμβάνει και την Ελλάδα.
Οι Ωριωνίδες είναι μια μέσης έντασης βροχή διαττόντων, που κάθε χρόνο λαμβάνουν χώρα από τις αρχές Οκτωβρίου έως τις αρχές Νοεμβρίου και φέτος αναμένεται να φθάσουν στο μέγιστο σημείο τους το βράδυ της Τρίτης 21 Οκτωβρίου προς χαράματα Τετάρτης 22 Οκτωβρίου.

ntina

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου