Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020

Σοκολάτα - Η τροφή των θεών, δεν είναι εξάρτηση αλλά αναγκαίο διατροφικό στοιχείο

Στη εποχή των Μάγια, οι καρποί κακάο χρησιμοποιούνταν ως νόμισμα, καθώς θεωρούνταν υψηλότερης αξίας από τον χρυσό. 
Λένε πως είναι υποκατάστατο του έρωτα.
Το κακό είναι πως ο έρωτας κάποτε τελειώνει, και πάντα αναρωτιέμαι παρέα με τον Thomas Eugene Robbins στον Τρυποκάρυδο του, πως κάνεις τον έρωτα να κρατήσει και αν η σοκολάτα είναι υποκατάστατο του έρωτα, ποιο είναι το υποκατάστατο της σοκολάτας;
Το να γεύεσαι λοιπόν σοκολάτα μοιάζει με ιεροτελεστία που πρέπει να καλύψει όλες σου τις αισθήσεις, όραση, όσφρηση, αφή και ακοή και τέλος απολαυστική γεύση.
Παλιότερα οι επιλογές που είχαμε όσο αφορά τη σοκολάτα ήταν απειροελάχιστες, σήμερα ακόμα και το μπακάλικο της γειτονιάς διαθέτει μεγάλη ποικιλία που μπορεί να καλύψει όλα τα γούστα. 
Σοκολάτα γάλακτος, 
Λευκή Σοκολάτα, 
Σοκολάτα Υγείας καθώς και διάφορα σκευάσματα - καθώς και παγωτά - με άπειρους συνδυασμούς και προσθήκες άλλων προϊόντων.
Ακόμα και όσο αφορά το ρόφημα σοκολάτας, πλέον κυκλοφορεί σε πληθώρα γεύσεων και συνδυασμών.
Μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πίζας, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση καθημερινά μιας μικρής μερίδας μαύρης σοκολάτας στην οποία έχουν προστεθεί φυσικές πολυφαινόλες από εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, συσχετίστηκε με βελτιωμένη καρδιακή λειτουργία, αυξημένα επίπεδα καλής χοληστερόλης και προστασία των σημαντικών για την διατήρηση των αιμοφόρων αγγείων ενδοθηλιακών προγονικών κυττάρων
Σοκολάτα λοιπόν και η εμμονή μου με τις επιστημονικές-λατινικές ονομασίες φυτών και ζώων με οδήγησε στο υπέροχο όνομα του κακαόδεντρου : Theobroma cacao.
Ο νονός στη συγκεκριμένη βάφτιση ήταν ο γνωστός βοτανολόγος Linnaeus, το 1753.
Theobroma cacao λοιπόν, που σημαίνει «Η τροφή των Θεών», πόσο εύστοχο όνομα του έδωσε ο κυρ Linnaeus
Οι Γλωσσολογικές μελέτες μεταφέρουν τη λέξη κακάο μεταξύ 400 π.Χ. και 100 μ.Χ αν και υπάρχουν ενδείξεις για τη χρήση της από τους Ολμέκους το 1000 π.Χ.
Σοκολάτα ονομάζονται τα προϊόντα που παράγονται από τους καρπούς του κακαόδεντρου.
Οι Maya ήταν από τους πρώτους λαούς που χρησιμοποίησαν το κακαόδεντρο.
Ακολούθησαν οι Ολμέκοι και οι Αζτέκοι που γνώριζαν τις θεραπευτικές ιδιότητες της σοκολάτας.
Δύσκολες εποχές και το κακάο ανήκε στους λίγους, δηλαδή στους αριστοκράτες και πολεμιστές που το χρησιμοποιούσαν ως οικονομικό μέσο ανταλλαγής  αλλά και ως θυμίαμα σε θρησκευτικές τελετές.
Οι Maya ήταν αυτοί που μετέφεραν ρίζες κακαόδεντρου από τα δάση της βροχής στις αυλές τους.
Δημιουργούσαν ένα είδος πικάντικου αφρώδους ροφήματος σοκολάτας αναμειγνύοντας σπόρους κακάο με πιπεριές τσίλι, νερό και άλλα μπαχαρικά.
Το ρόφημα αυτό είχε ιδιαίτερο κοινωνικό και θρησκευτικό χαρακτήρα στη ζωή τους.
Πολλά χρόνια αργότερα, τον 16ο αιώνα οι Ισπανοί ανακαλύπτουν τη σοκολάτα.
Δε τους πολυάρεσε η πικρή της γεύση όμως και αποφάσισαν να τελέσουν ένα μυστήριο για να ενώσουν τη σοκολάτα με τη ζάχαρη. 
Το πολύτιμο μυστικό αυτής της ένωσης κρατήθηκε μακριά από τα αδιάκριτα μάτια της υπόλοιπης Ευρώπης για έναν αιώνα περίπου. 
Το 1657 δημιουργείτε στο Λονδίνο πρώτος «οίκος» σοκολάτας και προωθεί το ρόφημα σοκολάτας στους Ευρωπαϊκούς κύκλους.
Οι αριστοκράτες της εποχής κατανάλωναν τη σοκολάτα ως αφροδισιακό και ως αντίδοτο για την εξάντληση.
Οι Ιταλοί πειραματίστηκαν με την προσθήκη κακάο σε διάφορα φαγητά και στην Ισπανία ακόμα και σήμερα σερβίρουν μια αλμυρή σάλτσα με το ονοματάκι “mole” που συνοδεύει πολλά φαγητά.
Το 1674 κυκλοφορεί στην Αγγλία σοκολάτα σε στερεή μορφή με το όνομα «δάκτυλα σοκολάτας Ισπανικής Μόδας
Στην Ολλανδία ο Coenroad Johanes van Hooten εφηύρε μια μέθοδο με την οποία ήταν δυνατή η παραγωγή βουτύρου και σκόνης κακάο που οδήγησε στη σημερινή μορφή της σοκολάτας 
Στην Ελβετία πάλι το 1875 ο Daniel Peter μια μέρα που δεν είχε τι να κάνει και καθόταν παρέα με τον κύριο Henri Nestle, δημιούργησε τη σοκολάτα γάλακτος χρησιμοποιώντας συμπυκνωμένο γάλα από τις αγελάδες του κυρίου Nestle.
Πρέπει να αναφέρουμε κάπου εδώ ότι η λευκή σοκολάτα , δεν είναι είδος σοκολάτας γιατί δεν περιέχει ζωμό κακάο αλλά μόνο βούτυρο κακάο.
Σοκολάτα, τροφή θεών και ανθρώπων πια, σοκολάτα με τη βελούδινη γεύση που πλημμυρίζει και τρελαίνει τον ουρανίσκο γεμίζοντας μας ηδονή.
Σοκολάτα που τόσο άδικα έχει κατηγορηθεί για τη ζημιά που προκαλεί στην υγεία και στη ζυγαριά μας.
Γλυκιά σοκολάτα… που τελικά μόνο καλό μπορεί να κάνεις αν σε γευόμαστε με μέτρο.
Ας δούμε λοιπόν τι μπορεί να μας προσφέρει…
Η επιστήμη έχει αποδείξει ότι απελευθερώνει τις χημικές ουσίες του εγκεφάλου που μας βοηθάνε να ηρεμήσουμε, μειώνει το στρες, τον πόνο και την κατάθλιψη.
Σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο έντυπο FASEB Journal, ένα συστατικό της σοκολάτας μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικό από πολλά γνωστά φάρμακα κατά του βήχα.
Φιλανδοί επιστήμονες υποστηρίζουν πως η κατανάλωση της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συντελεί στη δημιουργία ευτυχισμένων και ζωηρών μωρών
Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Σικάγο, η μαύρη σοκολάτα μπορεί να κατεβάσει την πίεση σε άτομα με υπέρταση. 
Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Χάρβαντ, η σοκολάτα μειώνει την πίεση, βοηθά την κυκλοφορία του αίματος και έχει ευεργετική επίδραση στον οργανισμό, όπως η ασπιρίνη.
Στο περιοδικό Nature δημοσιεύτηκε πρόσφατα μελέτη για τη μαύρη σοκολάτα και τις ευεργετικές της ιδιότητες για την καρδιά καθώς είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες που αποτρέπουν την απόφραξη των αρτηριών.
Ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης αλλά και από το Εθνικό Ινστιτούτο Διατροφικής έρευνας της Ιταλίας τονίζει ότι το γάλα αναστέλλει τις ευεργετικές της ιδιότητες για την καρδιά, εξαιτίας της αντίδρασης που δημιουργεί με τις αντιοξειδωτικές ουσίες της σοκολάτας.
Μήπως απενεχοποιήσαμε λιγάκι τη σοκολάτα;
Μήπως τελικά μας κάνει περισσότερο καλό παρά κακό, αρκεί φυσικά να τη γευόμαστε με μέτρο;
Μήπως δεν είναι ακριβώς εξάρτηση αλλά αναγκαίο διατροφικό στοιχείο;

Σοκολάτα ή κουβερτούρα;
Και οι δύο «οικογένειες» σοκολάτας είναι προϊόντα του κακάου με την ίδια πάνω-κάτω σύσταση: στερεά κακάου, βούτυρο κακάου, λεκιθίνη. Αυτό που αλλάζει είναι η αναλογία των λιπαρών
 Και τώρα ας ετοιμάσουμε μια κλασική γκανάζ
Αποτελείται από ίσα μέρη κρέμας γάλακτος και σοκολάτας και είναι από τις πιο γνωστές σοκολατένιες παρασκευές με άπειρες χρήσεις. 
Η διαδικασία παρασκευής της είναι απλή, όμως πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, ώστε το αποτέλεσμα να είναι ομοιόμορφο.
Κόβουμε τη σοκολάτα σε πολύ μικρά κομμάτια, για να ελαττώσουμε το χρόνο λιωσίματος και να μειώσουμε τα εξογκώματα, και τη βάζουμε σε ένα μπολ.
Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε την κρέμα γάλακτος και την αφήνουμε να φτάσει σε σημείο βρασμού, προσέχοντας όμως να μην καεί.
Μόλις η κρέμα αρχίσει να βράζει, την αδειάζουμε μέσα στο μπολ με τη σοκολάτα και ανακατεύουμε με μια πλαστική κουτάλα μέχρι να λιώσει τελείως η σοκολάτα και να γίνει μια λεία γυαλιστερή sauce
Αυτή είναι η περίφημη ganache

https://taneatisgaleras.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου