Γιατί το Ισραήλ παρά τους γοργούς εμβολιαστικούς ρυθμούς έχοντας εμβολιάσει το 36% του γενικού πληθυσμού και με τις δύο δόσεις και το 50% με μία δόση ακόμα ανακοινώνει καθημερινά πάνω από 2.000 κρούσματα κορονοϊού;
Ένα από τα κράτη που προχωρά με γοργούς ρυθμούς τους εμβολιασμούς είναι το Ισραήλ. Ωστόσο, την ίδια ώρα η διασπορά του covid-19 είναι μεγάλη και τα κρούσματα σε ένα κράτος που έχει τον ίδιο πληθυσμό με την Ελλάδα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.
Την άποψη ότι τα περισσότερα από 2.000 κρούσματα που ανακοινώνει καθημερινά το τελευταίο διάστημα το Ισραήλ είναι πολλά, διατύπωσε στο Sputnik ο καθηγητής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ Δημήτρης Κούβελας.
«Είναι πολλά. Και προσέξτε, δεν μιλάμε για πιθανές ανιχνεύσεις, μιλάμε για αρρώστιες. Δεν είναι κρούσματα του τύπου "είναι θετικοί στο τεστ", είναι άρρωστοι. Οι θετικοί μπορεί να είναι και πενταπλάσιοι» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κούβελας.
Το Ισραήλ έχει προχωρήσει στην αγορά εμβολίων της Pfizer και μέχρι στιγμής έχει εμβολιάσει με μία δόση το 50% του πληθυσμού του και με δύο δόσεις το 36%.
Παρόλα αυτά η διασπορά του κορονοϊού είναι μεγάλη. Ενδεικτικά, την 1η Μαρτίου τα κρούσματα ήταν 2.365, ενώ καταγράφηκαν και 6 θάνατοι. Την 28η Φεβρουαρίου ήταν 2.474 τα νέα κρούσματα και 20 θάνατοι και την 27η Φεβρουαρίου σημειώθηκαν 2.555 νέα κρούσματα και 35 θάνατοι.
Γιατί η διασπορά συνεχίζεται στο Ισραήλ
Τι συμβαίνει λοιπόν και παρά τους εμβολιασμούς η διασπορά συνεχίζει και «τρέχει» με τόσο μεγάλο ρυθμό; Σύμφωνα με τον κ. Κούβελα υπάρχουν δύο βασικές αρχές έναντι των φαρμάκων:
Πρώτον, δεν φέρνουν πάντα αποτελέσματα και δεύτερον, έχουν πάντα παρενέργειες. Ειδικά για την περίπτωση του εμβολίου της Pfizer το οποίο είναι «ένα καινούριο εμβόλιο» και «ουσιαστικά αδοκίμαστο», ο καθηγητής επισημαίνει ότι δεν καλύπτει όλο τον κόσμο που εμβολιάζεται, αλλά «ένα ποσοστό».
«Αρχή νούμερο 1: Τα φάρμακα δεν φέρνουν πάντα αποτελέσματα. Αν είχαν, θα τα λέγαμε πανάκειες και θα περνούσαν όλα.
Αρχή νούμερο 2: Τα φάρμακα έχουν πάντα παρενέργειες. Τι σημαίνει αυτό για ένα εμβόλιο που είναι καινούριο και ουσιαστικά σχετικά αδοκίμαστο. Πρώτον, δεν καλύπτει όλο τον κόσμο, καλύπτει ένα ποσοστό. Αυτό το ποσοστό το οποίο φαινόταν σε μελέτες του ότι είναι 95%, παρ' όλα αυτά αφήνει κάποιους ανθρώπους τελείως απροστάτευτους» εξήγησε.
Μάλιστα ο κ. Κούβελας φέρνει ένα παράδειγμα: «Ο μπαμπάς, για παράδειγμα, δεν ανέβασε καθόλου τίτλους αντισωμάτων ένα μήνα αφού έκανε και τη δεύτερη δόση. Αυτό σημαίνει ότι αν εκτεθεί στον ιό μπορεί και να κολλήσει».
«Δεύτερον, αυτό είναι σημαντικό; Αν δηλαδή κολλήσει ο μπαμπάς αυτό είναι σημαντικό; Πιθανώς όχι, γιατί από τη στιγμή που δεν έκανε αντισώματα στο εμβόλιο είναι εξαιρετικά πιθανό να μην έκανε αντισώματα και στον ιό που σημαίνει ότι αυτός ο ιός από μόνος του δεν σε σκοτώνει. Τι σε σκοτώνουν; Τα αντισώματα που κάποιοι υπερπαράγουν εναντίον του ιού. Άρα λοιπόν αυτοί που δεν κάνουν αντισώματα μπορεί να μην ήταν ασυμπτωματικοί ή να μην είχαν καθόλου βαριά νόσο, να είχαν μία ιωσούλα, ένα κρυωματάκι» είπε ο κ. Κούβελας και αναρωτήθηκε: «Άρα λοιπόν για ποιο λόγο δίνουμε τόσα δισεκατομμύρια για το εμβόλιο;»
Ο καθηγητής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ αναφέρει ότι «κάποιοι άνθρωποι αρρωσταίνουν από το εμβόλιο. Είναι οι παρενέργειες» καθώς, όπως τονίζει, «δεν υπάρχει φαρμακευτικό προϊόν χωρίς παρενέργειες».
«Επομένως κάποιοι εμφανίζουν το "COVID-19 like syndrome" το οποίο είναι σαν να νόσησαν από το ίδιο το εμβόλιο, το οποίο επί της ουσίας δεν μπορούμε να το διακρίνουμε. Άρα λοιπόν, κάποιοι θα συνεχίσουν να νοσούν από την αρρώστια και κάποιοι ελπίζουμε λιγότεροι να νοσούν από το ίδιο το εμβόλιο. Αυτή είναι η μαύρη αλήθεια» τόνισε.
Ανέφερε επίσης ότι δεν γνωρίζουμε πόσο καιρό διατηρείται η ανοσία «ενδέχεται όλοι αυτοί που νοσούν, να νοσούν γιατί έχει φύγει ήδη η ανοσία τους».
«Επίσης, δεν ξέρουμε τι είναι η ανοσία. Δηλαδή το εμβόλιο εμποδίζει από το να κολλήσουμε, δεν νοσούμε καθόλου; Ή νοσούμε μεν αλλά νοσούμε ελαφρύτερα άρα δεν πάμε στη μονάδα; Όλα αυτά είναι οι περιοχές απροσδιοριστίας του εμβολίου» τόνισε.
Συλλογική ανοσία
Σύμφωνα με τον καθηγητή Φαρμακολογίας του ΑΠΘ Γιώργο Παπαζήση, στο Ισραήλ «δεν έχουν φτάσει ακόμα στο επιθυμητό όριο για αυτό που λέμε συλλογική ανοσία που θα πρέπει να ξεπερνά το 50% του γενικού πληθυσμού».
«Από τη στιγμή που δεν έχεις καλύψει και με τις δύο δόσεις τα 2/3 του πληθυσμού είναι αναμενόμενο να υπάρχουν κρούσματα. Το θέμα είναι αυτά τα κρούσματα να μην είναι σοβαρά, να είναι ήπιας και μέτριας νόσησης. Αυτό είναι το ζητούμενο. Άρα κρούσματα είναι αναμενόμενο να υπάρχουν. Αυτό που ξέρουμε για όλα τα εμβόλια είναι να σε προφυλάσσουν από βαρύτερη νόσηση άρα και νοσηλεία. Αυτό μετράμε γενικά παγκοσμίως στην παρούσα φάση. Δηλαδή αποφυγή βαριών νοσήσεων και νοσηλείας» εξήγησε ο κ. Παπαζήσης.
πηγή:sputniknews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου