Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021

Eve Arnold - η μεγάλη κυρία του μεταπολεμικού φωτορεπορτάζ

Είτε φωτογράφιζε διασημότητες είτε καθημερινούς ανθρώπους, τα πορτρέτα της Eve Arnold είναι μαγικά, αξέχαστα, με μια μαγική διάρκεια στο χρόνο.
Anthony Quinn και Anna Karnia on the set of Guy Green's 'The Magus', Ισπανία, 1976
Τι με οδήγησε και με έκανε να προχωρήσω αυτές τις δεκαετίες; 
Ποιό ήταν το ερέθισμα; 
Εάν έπρεπε να χρησιμοποιήσω μία μόνο λέξη αυτή θα ήταν ή "περιέργεια" 
Η περιέργεια ήταν μιά διαρκής αναμέτρηση.
Η μεγάλη ικανότητα της φωτογραφίας να είναι απρόβλεπτη πάντα με γοήτευε: Eve Arnold
...γεννημένη σε μια φτωχή οικογένεια Ρώσων μεταναστών στη Φιλαδέλφεια το 1913, η  Eve Arnold, συχνά αναζητούσε τρόπους για να κάνει το έργο τέχνης της πιο προσιτό.
...η Eve Arnold, η οποία ερωτεύτηκε τη φωτογραφία από όταν ένας φίλος της της έδωσε μια φωτογραφική μηχανή, θεωρήθηκε ως μια μεγάλη κυρία του μεταπολεμικού φωτορεπορτάζ για τις τολμηρές, αποκαλυπτικές εικόνες της με θέματα τόσο διαφορετικά όσο η Marilyn Monroe από τους μετανάστες εργάτες συλλογής πατάτας.
...σε μια έκθεση της δεκαετίας του 1970, η Eve Arnold πούλησε κάποιες φωτογραφίες της σε τιμή κόστους - θα μπορούσαμε να πούμε- έτσι ώστε οι μαθητές να μπορούν να τα αγοράσουν.
Αργότερα έμαθε ότι οι περισσότερες από αυτές τις εκτυπώσεις αγοράστηκαν από εμπόρους έργων τέχνης και πωλήθηκαν σε υψηλότατες τιμές - αυτό την είχε πικράνει ιδιαίτερα...
...η ίδια έλεγε : "Θα προτιμούσα η φωτογραφία να είναι μια λαϊκή τέχνη - φθηνή και διαθέσιμη σε όλους, παρά να ανυψωθεί σε αναλογίες χειρογράφων των μανδαρίνω, που δημιουργήθηκαν μέσα από μια τεχνητή έλλειψη".
Eve Arnold - η μεγάλη φωτογράφος επί το έργον

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου