Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021

Είναι το μικροβίωμα του οργανισμού μας το απόλυτο ίαμα;

Όταν ο SARS-CoV-2 άρχισε να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, θεωρήθηκε ότι επηρεάζει κυρίως το αναπνευστικό σύστημα. 
Σύντομα όμως έγινε σαφές ότι ο ιός είχε πιο εκτεταμένες επιδράσεις, οι οποίες έφταναν να επηρεάζουν και το γαστρεντερικό σύστημα και τα βακτήρια που συμβιώνουν εκεί.
Αυτό δεν αποτέλεσε έκπληξη για τη dr Siew Ng, καθηγήτρια στο Τμήμα Ιατρικής και Θεραπευτικής του Κινεζικού Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ. 
Η dr Siew Ng,πήρε το ιατρικό της πτυχίο από το St Bartholomew's και το Royal London School of Medicine και το διδακτορικό της από το Imperial College London. 
Τα κύρια ερευνητικά ενδιαφέροντά της περιλαμβάνουν τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, το μικροβίωμα του εντέρου και τον καρκίνο του παχέος εντέρου με στόχο την περαιτέρω κατανόηση της παθογένειας των φλεγμονωδών εντερικών διαταραχών μέσω κλινικών δοκιμών και μεταφραστικής έρευνας.
Η dr Siew Ng,  αναφέρει χαρακτηριστικά "Πριν από αυτές τις μελέτες είχαμε βρει αρκετά μειωμένο μικροβίωμα του εντέρου, οι μικροοργανισμοί που συμβιώνουν στο γαστρεντερικό μας σύστημα αποτελούν το μικροβίωμά μας,  σε διάφορους ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων με μολυσματικές ασθένειες.
Οι ασθενείς με COVID-19 δεν διέφεραν, από τους οποίους ένα σημαντικό ποσοστό, έχουν επίσης εντερικά προβλήματα, όπως διάρροια, κοιλιακό άλγος..."
Αλλά τι είναι το μικροβίωμα;
Ας δούμε:
Σε αυτό μου το άρθρο θα σας πω λίγα λόγια για το μικροβίωμά μας.
Το μικροβίωμά μας πριν λίγα χρόνια ήταν κάτι άγνωστο και μόνο τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες έχουν αρχίσει την αποκρυπτογράφησή του και μάλιστα, μόλις πολύ πρόσφατα ολοκληρώθηκε η “Μελέτη για το Ανθρώπινο Μικροβίωμα”.
Η μελέτη αυτή είναι μια κολοσσιαία, παγκόσμιου κλίμακας έρευνα, η οποία αποκάλυψε όλη την εξωτική πολυπλοκότητα του πληθυσμού των μικροοργανισμών που μας συνοδεύουν στην καθημερινή μας ζωή.
Τι είναι το μικροβίωμα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου