Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2022

Niksen:ο ολλανδικός τρόπου ζωής του να μην κάνεις απολύτως τίποτα

Niksen – είναι ένα ολλανδικό ρήμα που σημαίνει “να μην κάνεις τίποτα”.
Έχει εξερευνηθεί ως μέθοδος αντιμετώπισης προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με την εργασία, όπως το άγχος και η εξάντληση .
Μετά το Δανέζικο hygge και το Σουηδικό lagom, τώρα υπάρχει μια άλλη τάση στη Βόρεια Ευρώπη που αγκαλιάζεται ως ένας τρόπος για να καταπολεμήσουμε τις ολοένα και πιο πολυάσχολες και συχνά αγχωτικές ζωές μας : και εγένετο το niksen .
Η ολλανδική ιδέα του να μην κάνουμε τίποτα απολύτως – να χαζεύουμε όπως πολύ σωστά θα λέγαμε και εδώ στην Ελλάδα –
αλλά ναι , το niksen είναι πιο μοδάτο  ή πιο ποιητικό όπως θα έλεγαν κάποιοι άλλοι και είναι τόσο απλό όπως το “δεν κάνω απολύτως τίποτα”
Ναι -ναι , σταματάμαι να κάνουμε οτιδήποτε αυτή τη στιγμή – και αν το κάνουμε ναι, εφαρμόσαμε τη τεχνική niksen.
Μετά το Δανέζικο hygge, που ορίζεται από την έννοια του να δημιουργεί κάποιος  ένα ζεστό, άνετο περιβάλλον στο σπίτι του, με μαλακά υφάσματα και αρωματικά κεριά, και το Σουηδικό lagom, που μας λέει πως πρέπει να υπάρχει μέτρο σε κάθε τι που κάνουμε στην καθημερινότητά μας, οι Ολλανδοί μας συστήνουν το niksen.
Niksen “κυριολεκτικά σημαίνει να μην κάνεις τίποτα, να είσαι αδρανής ή να κάνεις κάτι χωρίς καμία χρήση”, λέει η Carolien Hamming, διευθύνων σύμβουλος του CSR Centrum , ένα κέντρο καθοδήγησης στην Ολλανδία που βοηθά τους πελάτες να διαχειριστούν το άγχος και να αναρρώσουν μετά από μεγάλη κούραση και σωματική εξάντληση η οποία πολλές φορές οδηγεί σε υπερκόπωση
Είναι τόσο απλό, όσο το να κάθεται κανείς στον καναπέ και να κοιτά έξω από το παράθυρο του το περιβάλλον του  ή να ακούει μουσική αλλά να το κάνει χωρίς σκοπό.
Σκεφτείτε “απλά κάθομαι σε μια καρέκλα ή απλά κοιτάζω έξω από το παράθυρο μου”, λέει ο Ruut Veenhoven, κοινωνιολόγος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Erasmus του Ρότερνταμ στις Κάτω Χώρες που μελετά την ευτυχία.
Σε αντίθεση με τις τεχνικές διαλογισμού , οι οποίες ορίζουν το να είμαστε παρόντες στη στιγμή του διαλογισμού και να δίνουμε σημασία στις σκέψεις που περνούν από το μυαλό μας, κατά τη διάρκεια του niksen αφήνουμε τις σκέψεις να περνούν χωρίς να τους δίνουμε καμία σημασία , ακόμα και να αφήνουμε το μυαλό μας να περιπλανιέται και όχι να επικεντρώνεται στις λεπτομέρειες μιας δράσης.
“Πρέπει να έχουμε στιγμές χαλάρωσης και η χαλάρωση μπορεί να συνδυαστεί με εύκολη, ημιαυτόματη δραστηριότητα, όπως το πλέξιμο”, λέει ο Veenhoven. “Μία πτυχή της “τέχνης της ζωής” είναι να μάθουμε ποιοι τρόποι χαλάρωσης ταιριάζουν καλύτερα σε μας.
Δεν υπάρχει απαραιτήτως μια προσέγγιση ενός μεγέθους που να ταιριάζει σε όλους , μάλλον, θα ανακαλύψετε ποιες συμπεριφορές είναι πιο αποτελεσματικές για σας, 
Ποια είναι τα πιθανά οφέλη της niksen;
Στις Κάτω Χώρες, το niksen έχει αποβληθεί ιστορικά ως τεμπελιά ή ως το αντίθετο από το να είναι κάποιος παραγωγικός, λέει ο Hamming.
Όμως, καθώς τα επίπεδα άγχους ανεβαίνουν στις ΗΠΑ και παγκοσμίως και οι συντριπτικές επιπτώσεις του στην υγεία, όπως η σωματική εξάντληση  , παίρνουν μεγάλες διαστάσεις , η ιατρική κοινότητα, επιμένει πως το να μην κάνει κάποιος απολύτως τίποτα για κάποιες στιγμές είναι μια θετική τακτική καταπολέμησης του άγχους .
“Όλοι αναζητούν τρόπους για να νιώσουν ανακούφιση και χαλάρωση “, λέει η Eve Ekman, διευθύντρια εκπαίδευσης στο Greater Good Science Center στο Πανεπιστήμιο Berkeley της Καλιφόρνιας, που κρίνει τα εθνικά επίπεδα άγχους μεταξύ ενηλίκων και εφήβων στις ΗΠΑ ” άκρως αποθαρρυντικά.”
Ωστόσο, η Ekman, που μελετά το άγχος και την εξάντληση, λέει ότι τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν πως τα οφέλη από τη εσκεμμένη και προγραμματισμένη αδράνεια έχουν τόσο συναισθηματικά οφέλη , όπως τη μείωση του άγχους , όσο και σωματικά όπως η μείωση της διαδικασίας γήρανσης και η ενίσχυση της ικανότητας του σώματος να καταπολεμήσει ακόμα και το κοινό κρυολόγημα .
Αυτά τα οφέλη για την υγεία μας είναι αρκετά για να μας ενθαρρύνουν να εφαρμόσουμε την “αδράνεια – niksen” μετά από μια ταραχώδη , κουραστική  και υπερφορτωμένη μέρα
Ένα άλλο πλεονέκτημα της niksen είναι ότι “μπορεί να μας βοηθήσει να βρούμε νέες ιδέες” όπως λέει ο Veenhoven, ο οποίος είναι επίσης διευθυντής της Παγκόσμιας Βάσης Δεδομένων Ευτυχίας , ένα αρχείο έρευνας που σχετίζεται με την απόλαυση της ζωής.
“Ακόμη και όταν “αδρανούμε-δεν κάνουμε απολύτως τίποτα”, ο εγκέφαλός μας επεξεργάζεται πληροφορίες και μπορεί να χρησιμοποιήσει την διαθέσιμη ικανότητα επεξεργασίας για την επίλυση των εκκρεμών προβλημάτων , που με τη σειρά τους μπορεί να ενισχύσουν τη δημιουργικότητά του.
Αυτό θα μπορούσε να εκδηλωθεί όταν κατά τη διάρκεια μιας βόλτας εμπνεόμαστε μια πρωτοποριακή λύση για ένα πρόβλημα που μας απασχολεί ή όταν μια μεγάλη επιχειρηματική ιδέα μας αποκαλύπτεται την ώρα που ονειροπολούμε!
Η έρευνα υποστηρίζει επίσης την ιδέα , ότι η εκτέλεση απλών εργασιών που επιτρέπουν στο μυαλό σας να περιπλανηθεί μπορεί να προωθήσει τη δημιουργική επίλυση προβλημάτων, βελτιώνοντας ακόμη περισσότερο την ικανότητά μας να εργαστούμε πάνω σε ένα πρόβλημα που ενδεχομένως  να μας είχε “κολλήσει” νωρίτερα.
Μια μελέτη του 2013 που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Psychology σχετικά με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα ενός “περιπλανώμενου μυαλού” έδειξε ότι αυτή η διαδικασία μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να εμπνευστεί για την επίτευξη των στόχων του και να αποκτήσει σαφήνεια σχετικά με τις ενέργειες που πρέπει να αναλάβει για την επίτευξη αυτών των στόχων στο μέλλον.
Πώς οι άνθρωποι ασκούνται niksen;
Για πολλούς, το να μην κάνεις τίποτα δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται.
Στην πραγματικότητα, μπορεί να είναι κάπως δύσκολο να καθίσουμε και απλά να κοιτάζουμε  έξω από ένα παράθυρο, για παράδειγμα.
Η Carolien Hamming λέει ότι μπορεί στην αρχή να νιώθουμε “αρκετά ανατριχιαστικά” γιατί έχουμε συνηθίσει να κάνουμε κάτι κάθε στιγμή.
Έτσι ενθαρρύνει τους πελάτες της να σταματήσουν για μερικά λεπτά καθημερινά για να εξασκήσουν το Niksen και να κρατούν ένα βράδυ την εβδομάδα χωρίς ραντεβού και υποχρεώσεις. “Τολμήστε να είστε αδρανείς”, λέει. “Είναι μόνο για να επιτρέψουμε στη ζωή να “τραβήξει” την πορεία της, και να μας ελευθερώσει από τις πολυάριθμες υποχρεώσεις έστω για μια στιγμή.”
Ποια είναι τα πιθανά μειονεκτήματα της niksen;
Η επιστημονική βιβλιογραφία υποδηλώνει ότι το να αφήνεται το μυαλό να περιπλανηθεί για πολύ καιρό θα μπορούσε να «παγιδευτεί σε ερεθίσματα» αντί να αισθάνεται ανανεωμένο, λέει η Eve Ekman , που μπορεί να έχει κάποια μη φυσιολογικά αποτελέσματα.
Στη μελέτη του 2013, “Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα ενός περιπλανώμενου μυαλού” , οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι συμμετέχοντες είχαν αυξημένο καρδιακό ρυθμό όλο το 24ωρο μετά από την άσκηση niksen και είχαν πρόβλημα να κοιμηθούν την επόμενη νύχτα.
Ωστόσο, οι ερευνητές σημείωσαν ότι μακροπρόθεσμα η ονειροπόληση συνδέεται με υψηλότερη ικανοποίηση.
Πώς εφαρμόζει κανείς το niksen;
Είναι σημαντικό να μπορούμε να μείνουμε έστω και για λίγο αδρανείς, ειδικά αν οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας μας κουράζουν σωματικά και ψυχικά.
“Πρέπει να εκπαιδεύσουμε το μυαλό μας και να περιπλανηθούμε με έναν τρόπο που να είναι ευφάνταστος και δημιουργικός”, λέει η Ekman.
Και φυσικά, δεν είναι πρακτικό να ασκούμε συνεχώς το niksen – δεν μπορούμε όλη τη ώρα να μην κάνουμε τίποτα.
Αντίθετα, η εύρεση χρόνου ώστε ο ενεργός τρόπος ζωής να ανταλλάσσεται με διαστήματα niksen  μπορεί να μεγιστοποιήσει τα οφέλη του niksen, σύμφωνα με τον Veenhoven.
“Αν και η ξεκούραση είναι λειτουργική και μπορεί να κάνει κάποιον να αισθάνεται καλύτερα μετά από έντονη δραστηριότητα, δεν είναι ένας κύριος τρόπος για την ευτυχία με την έννοια της ικανοποιητικής ζωής”, λέει.
Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι που συμμετέχουν σε πιο παραγωγικές δραστηριότητες τείνουν να είναι πιο ευτυχισμένοι λόγω ισχυρότερων κοινωνικών συνδέσεων και ισχυρότερης αίσθησης αυτο-αποτελεσματικότητας, σύμφωνα με μια μελέτη του 2016 ηλικιωμένων ενηλίκων . Η έρευνα έχει επίσης δείξει ότι η ευτυχία προκαλεί παραγωγικότητα , που σημαίνει ότι υπάρχει μια συσχέτιση μεταξύ χαλάρωσης, ευτυχίας και παραγωγικότητας.
Εν κατακλείδι αυτό που διαπιστώσαμε είναι πως ο καθένας μας πρέπει να βρει τους δικούς του τρόπους  χαλάρωσης , λέει ο Veenhoven.
ntina

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου