Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2022

Ο Αϊνστάιν ήταν μια ιδιοφυΐα της φυσικής,αλλά δεν ήταν άγιος


Ο Αϊνστάιν ,όπως όλοι γνωρίζουμε,ήταν μια ιδιοφυΐα της φυσικής,αλλά ήταν και αυτός άνθρωπος και δεν ήταν άγιος.
Τα ημερολόγια του ταξιδιού στην Ασία αποκαλύπτουν μια «συγκλονιστική» ξενοφοβία
Τα ημερολόγιά του,τα οποία φύλαγε ο επιστήμονας, δείχνουν προκατειλημμένες συμπεριφορές απέναντι στους ανθρώπους που γνώρισε ενώ ταξιδεύουν στην Ασία

Η ανθρωπιστική φήμη του Albert Einstein ταιριάζει σχεδόν με το επιστημονικό του μέγεθος. Από τη δεκαετία του 1930, ο ίδιος καταγγέλλει έντονα τον ρατσισμό.
Χαρακτηριστικά έλεγε πως  “ο ρατσισμός μια ασθένεια λευκών ανθρώπων, και σαν εβραίος εγώ, ίσως μπορώ να καταλάβω και να συνειδητοποιήσω πως αισθάνονται οι άνθρωποι που είναι θύματα διακρίσεων”
Τα ημερολόγια ,λοιπόν, δημοσιεύτηκαν και περιγράφουν λεπτομερώς την περιήγησή του Albert Einstein στην Ασία τη δεκαετία του 1920.
Μέσα από αυτά εξάγεται η θεωρία περί των ρατσιστικών στάσεων του επιστήμονα απέναντι των ανθρώπων που συνάντησε  στα ταξίδια του, ιδιαίτερα των Κινέζων.
Και είναι ιδιαίτερα συγκλονιστικό να μαθαίνουμε τα σχόλια που έκανε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του αυτού στην Ασία τη δεκαετία του 1920.
Περιγράφει τους Κινέζους ως “εργατικούς, βρωμιάρηδες και αργόστροφους.Δουλεύουν σαν άλογα, δεν δίνουν ποτέ την εντύπωση του συνειδητού πόνου. 
Ένα ιδιόμορφο έθνος που μοιάζει με αγέλη,συχνά μοιάζουν περισσότερο με αυτοματοποιημένα συστήματα παρά με ανθρώπους”.
Περιγράφει ακόμα τον τρόπο με τον οποίο τρώνε σχολιάζοντας ότι, όταν τρώνε, “κάθονται στις φτέρνες τους όπως κάνουν οι Ευρωπαίοι όταν θέλουν να ανακουφίσουν τις ανάγκες τους στα φυλλώδη δάση.
Όλα αυτά συμβαίνουν ήσυχα και γελοία. 
Ακόμα και τα παιδιά είναι αδηφάγα,άψυχα και μοιάζουν κουτά”
Και αφήνει να εννοηθεί πως οι Κινέζοι αποτελούν δημογραφική απειλή,καθώς  έχουν “πληθώρα απογόνων και θα ήταν κρίμα αν αυτοί οι Κινέζοι αντικαταστήσουν όλες τις άλλες φυλές.Απλά και μόνο η σκέψη είναι απίστευτα θλιβερή”.
Σε άλλο σημείο του ημερολογίου,όπως λέει ο Rosenkranz,σημειώνει ο lbert Einstein “Παρατήρησα πόσο μικρή διαφορά υπάρχει μεταξύ των ανδρών και γυναικών. Δεν καταλαβαίνω τι είδους μοιραία έλξη διαθέτουν οι κινέζες, οι οποίες παγιδεύουν τους άνδρες σε τέτοιο βαθμό που δεν είναι σε θέση να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και ούτε να αντισταθούν στον πειρασμό να τεκνοποιήσουν μαζί τους”
Στο Κολόμπο της Κεϋλάνης, ο Albert Einstein  γράφει πώς οι ντόπιοι “ζουν μέσα σε μεγάλη και απίστευτη βρωμιά και αξιοσημείωτη δυσοσμία,κάνουν λίγα και χρειάζονται λίγα. 
Ο απλός οικονομικός κύκλος της ζωής.”
Οι αντιλήψεις του Αϊνστάιν για τους Ιάπωνες που συνάντησε είναι, αντιθέτως, πιο θετικές: 
“Οι Ιάπωνες είναι ανεπιτήδευτοι, διακριτικοί, αξιοπρεπείς, πολύ ελκυστικοί.
Είναι καθαρές ψυχές, κάτι που δεν βρίσκεις πουθενά αλλού μεταξύ των ανθρώπων.
Θα έπρεπε να αγαπάμε και να θαυμάζουμε αυτή τη χώρα, παρά το ότι οι πνευματικές ανάγκες αυτού του λαού φαίνεται να είναι πιο αδύναμες από τις καλλιτεχνικές τους λόγω φυσικής προδιάθεσης”
Ο Ze’ev Rosenkranz, ανώτερος συντάκτης και βοηθός διευθυντής του προγράμματος Einstein Papers στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας, δήλωσε: 
“Νομίζω ότι πολλά σχόλια φαντάζουν αρκετά δυσάρεστα – ειδικά αυτά που αναφέρονται στους Κινέζους”
“Έρχονται σε αντίθεση με την δημόσια εικόνα του μεγάλου ανθρωπιστή. 
Νομίζω ότι είναι πολύ σοκαριστικό όταν τα συγκρίνουμε με άλλες δημόσιες δηλώσεις του. 
Βέβαια αυτά τα ημερολόγια δεν σκόπευε να τα δημοσιεύσει”.
Ο Rosenkranz είναι αυτός που επεξεργάστηκε και μετέφρασε τα ημερολόγια του φυσικού τα οποία μόλις κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά ως ανεξάρτητος τόμος.
Οι αποκαλύψεις αυτές έχουν προκαλέσει σύγχυση διεθνώς, καθώς ο Αϊνστάιν και οι δηλώσεις του έχουν αποτελέσει κατά καιρούς ανθρωπιστικά σλόγκαν και σύμβολα εδώ και χρόνια.
Στην εισαγωγή του, ο Rosenkranz γράφει πώς είναι σημαντικό να διερευνηθεί πώς είναι δυνατόν ένας άνθρωπος και επιστήμονας σαν τον Αϊνστάιν, η ανθρωπιστική εικόνα του οποίου χρησιμοποιήθηκε κάποτε για μια εκστρατεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, να έχει γράψει ξενοφοβικά σχόλια για τους λαούς που γνώρισε.
“Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση φαίνεται πολύ σημαντική για τον σημερινό κόσμο, όπου το μίσος του άλλου είναι τόσο ασταθές σε τόσα πολλά μέρη του κόσμου.
Φαίνεται ότι ακόμη και ο Αϊνστάιν μερικές φορές δυσκολευόταν πολύ να αναγνωρίσει τον εαυτό του στο πρόσωπο του άλλου”
theguardian.com
ntina

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου