Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2022

Μαύρη σοκολάτα: Η κατανάλωσή της μειώνει το στρες και τη φλεγμονή

Μαύρη σοκολάτα,με 70% περιεκτικότητα σε κακάο,και πως η κατανάλωσή της μειώνει το στρες και τη φλεγμονή
Τα ευρήματα από νέες μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας μειώνει το στρες και τη φλεγμονή, βελτιώνοντας παράλληλα τη μνήμη, την ανοσία και τη διάθεση.
Νέα έρευνα δείχνει ότι μπορεί να υπάρξουν οφέλη για την υγεία από την κατανάλωση ορισμένων τύπων μαύρης σοκολάτας. 
Τα ευρήματα από δύο μελέτες που παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση της Experimental Biology 2018 στο Σαν Ντιέγκο δείχνουν ότι η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο,70% περιεκτικότητα σε κακάο και 30% βιολογική ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, έχει θετικές επιδράσεις στο άγχος, τη διάθεση, τη μνήμη και την ανοσία ενάντια στις ασθένειες . 
Ενώ είναι γνωστό ότι το κακάο είναι μια σημαντική πηγή φλαβονοειδών,αυτή είναι η πρώτη φορά που το αποτέλεσμα έχει μελετηθεί σε ανθρώπους ώστε να προσδιοριστεί πώς μπορεί να υποστηρίξει τη γνωστική, ενδοκρινική και καρδιαγγειακή υγεία.
Κύριος ερευνητής και στις δύο μελέτες ήταν ο DrPH Lee Berk
“Για χρόνια, εξετάσαμε την επίδραση της μαύρης σοκολάτας στις νευρολογικές λειτουργίες από την άποψη της περιεκτικότητας σε ζάχαρη”, δήλωσε ο Berk .
 “Αυτή είναι η πρώτη φορά που εξετάσαμε τον αντίκτυπο μεγάλων ποσοτήτων κακάου σε δόσεις τόσο μικρές όσο η περιεκτικότητα στις κανονικές σοκολάτες.
Η έρευνα έδειξε πως όσο υψηλότερη είναι η συγκέντρωση του κακάο στη σοκολάτα,τόσο μεγαλύτερη είναι η θετική επίδραση στη γνώση, στη μνήμη, στη διάθεση, στην ανοσία,στην καρδια και σε άλλες διεργασίες του ανθρώπινου οργανισμού».
Τα φλαβονοειδή που βρίσκονται στο κακάο είναι εξαιρετικά ισχυρά αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη μέσα, με γνωστούς μηχανισμούς άκρως επωφελείς για τον εγκέφαλο και την καρδιαγγειακή υγεία.
Η μαύρη σοκολάτα,με 70% περιεκτικότητα σε κακάο,επηρεάζει την έκφραση του ανθρώπινου γονιδιώματος.Το κακάο ρυθμίζει την κυτταρική ανοσοαπόκριση, τη νευρική σηματοδότηση και την αισθητηριακή αντίληψη.Συμβάλει στην υγεία του εγκεφάλου: Βελτίωση της νευροπλαστικότητας, του νευρικού συγχρονισμού, 
της γνωστικής επεξεργασίας, της μάθησης, της μνήμης, της ανάκλησης,στάδιο της μνήμης, και  “η μαύρη σοκολάτα είναι το βάλσαμο της ψυχής, ένα φάρμακο που μπορεί να τονώσει το πνεύμα και την ψυχή” και μας δίνει μια ιδέα για αυτό το ιδιαίτερο είδος διαλογισμού,όταν τη γευόμαστε.
Ο DrPH Lee Berk  δήλωσε ότι οι μελέτες απαιτούν περαιτέρω διερεύνηση, ειδικά για τον προσδιορισμό της σημασίας αυτών των επιδράσεων για τα ανοσοκύτταρα και τον εγκέφαλο σε μεγαλύτερους πληθυσμούς μελέτης. 
Περαιτέρω έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη για την επεξεργασία των μηχανισμών που μπορεί να εμπλέκονται στη σχέση αιτίου-αποτελέσματος,εγκεφάλου-συμπεριφοράς με κακάο σε αυτή την υψηλή συγκέντρωση.
κείμενο και επιμέλεια κειμένου: ntina
αναφορές και πηγές:
sciencedaily.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου