Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2022

Αλλάζοντας τη διατροφή μας αυξάνουμε το προσδόκιμο της ζωής μας

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτh, η διατροφή  μπορεί να αυξήσει το προσδόκιμο της ζωής κατά έξι έως επτά χρόνια σε ενήλικες μέσης ηλικίας και έως και δέκα χρόνια σε νεαρούς ενήλικες!
Αλλάζοντας διατροφικές συνήθειες, κερδίζουμε προσδόκιμο ζωής, ακόμα και όταν είμαστε ήδη μεγάλοι.
Συνδυάζοντας δεδομένα, οι συγγραφείς της μελέτης ανέλυσαν τη διακύμανση του προσδόκιμου ζωής με συνεχείς αλλαγές στη διατροφή. 
Όσο πιο νέος αρχίζει ένα άτομο να τρώει υγιεινά, τόσο μεγαλύτερη είναι η αναμενόμενη αύξηση του προσδόκιμου ζωής. 
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η βέλτιστη διατροφή από την ηλικία των 20 θα αύξανε το προσδόκιμο ζωής κατά περισσότερο από μια δεκαετία για γυναίκες και άνδρες στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα και την Ευρώπη. 
Ακόμα καλύτερα, και οι ηλικιωμένοι μπορούν να παρατείνουν τη ζωή τους μέσω της διατροφής, αλλά σε μικρότερο βαθμό. 
Οι συγγραφείς γράφουν ότι "η αλλαγή από μια τυπική δίαιτα σε μια βελτιστοποιημένη δίαιτα στην ηλικία των 60 ετών θα αύξανε το προσδόκιμο ζωής κατά 8 χρόνια για τις γυναίκες και 8,8 χρόνια για τους άνδρες, και οι ογδοντάρηδες θα κέρδιζαν 3 με 4 χρόνια".
Ποιες τροφές πρέπει να τρώμε αν θέλουμε να ζήσουμε περισσότερο;
Σύμφωνα με την έρευνά, μια βέλτιστη διατροφή περιλαμβάνει περισσότερα όσπρια, όπως φασόλια, 
μπιζέλια,
ρεβίθια και φακές, 
δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως βρώμη, 
κριθάρι και καστανό ρύζι,
ξηρούς καρπούς και λιγότερο κόκκινο κρέας και επεξεργασμένα τρόφιμα. 
Μια άλλη πτυχή των συστάσεων της μελέτης, που μπορεί να εκπλήξει ορισμένους, είναι η προώθηση της κατανάλωσης οσπρίων και δημητριακών ολικής αλέσεως έναντι των φρούτων και των λαχανικών για την παράταση της μακροζωίας. 
Αυτό βέβαια οφείλεται στο γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ήδη υιοθετήσει αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, όχι ότι δεν πρέπει να τρώμε φρούτα και λαχανικά.
Η βέλτιστη διατροφή που βρήκαν οι ερευνητές σε αυτή τη μελέτη περιλαμβάνει πολλές τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά. 
Ορισμένες έρευνες σε ανθρώπινα κύτταρα υποδηλώνουν ότι αυτές οι ουσίες επιβραδύνουν ή και αποτρέπουν την κυτταρική βλάβη, η οποία είναι  μία από τις αιτίες της γήρανσης.
Δεν χρειάζεται να είμαστε ριζοσπαστικοί με το φαγητό για να κερδίσουμε το προσδόκιμο ζωής
     Δεδομένου ότι δεν είναι πάντα δυνατό για όλους να αλλάξουν εντελώς τη διατροφή τους, οι ερευνητές υπολόγισαν τι θα συνέβαινε αν από μια δυτική τυπική δίαιτα μετέβαιναν τα άτομα σε μια δίαιτα εφικτή, αντί για μια βέλτιστη δίαιτα. 
Διαπίστωσαν ότι ακόμη και αυτό το είδος διατροφής που αποκαλούν «δίαιτα προσέγγισης σκοπιμότητας» μπορεί να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής των 20χρονων κατά λίγο περισσότερο από έξι χρόνια για τις γυναίκες και λίγο περισσότερο από επτά χρόνια για τους άνδρες. 
     Η μελέτη δεν λαμβάνει υπόψη άλλους παράγοντες που επηρεάζουν το προσδόκιμο ζωής. Αυτό σημαίνει ότι τα οφέλη της δίαιτας στο προσδόκιμο ζωής αντικατοπτρίζουν μόνο έναν μέσο όρο και μπορεί να είναι διαφορετικά για κάθε άτομο ανάλογα με διάφορους άλλους παράγοντες, όπως επίμονα προβλήματα υγείας, γενετική και τρόπος ζωής, όπως κάπνισμα, κατανάλωση αλκοόλ και άσκηση.
     Για τον υπολογισμό της εξατομικευμένης διατροφής σας (ανάλογα με την ήπειρο, την ηλικία και το φύλο σας), έχει δημιουργηθεί ένα διαδικτυακό εργαλείο , το οποίο μας επιτρέπει να επιλέξουμε ανάμεσα σε μια βέλτιστη δίαιτα και μια πιο εφικτή δίαιτα προσέγγισης...
read more:francesoir.fr
κείμενο και επιμέλεια κειμένου : ntina

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου