Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2024

Μάγια και Αζτέκοι, οι περίεργοι λαοί της Μεσαμερικής

Ο Charles Étienne Brasseur de Bourbourg, γεννήθηκε το 1814 στο Bourbourg, κοντά στη Δουνκέρκη της Γαλλίας - πέθανε στις 8 Ιανουαρίου 1874, Νίκαια, ήταν στην ουσία, Φλαμανδός ιεραπόστολος, εθνογράφος και ηγούμενος του 19ου αιώνα. 
Εκτός από το κληρικό του επάγγελμα, ο Γάλλος ηγούμενος είναι παγκοσμίως γνωστός για τη σημαντική συμβολή του στη γνώση των λαών της Μεσοαμερικής. 
Στην πραγματικότητα, ο Charles Étienne Brasseur ήταν διάσημος συγγραφέας, 
εθνογράφος και αρχαιολόγος που ειδικεύτηκε ιδιαίτερα στη μελέτη των πολιτισμών των Μάγια και των Αζτέκων.
Από το 1848 έως το 1863 ταξίδεψε ως ιεραπόστολος, κυρίως στο Μεξικό και την Κεντρική Αμερική. 
Έδωσε μεγάλη προσοχή στις μεξικανικές αρχαιότητες, δημοσίευσε το 1857–59 μια ιστορία του πολιτισμού των Αζτέκων και από το 1861 έως το 1864 επεξεργάστηκε μια συλλογή εγγράφων στις γηγενείς γλώσσες. 
Το 1863 ανακοίνωσε την ανακάλυψη ενός κλειδιού για την ιερογλυφική ​​γραφή των Μάγια, αλλά έκτοτε έχει αποδειχθεί ότι έχει μικρή αξία. 
Το 1864 ήταν αρχαιολόγος στη γαλλική στρατιωτική αποστολή στο Μεξικό και τα Monuments anciens du Mexique δημοσιεύτηκαν από τη γαλλική κυβέρνηση το 1866. 
Ίσως η μεγαλύτερη υπηρεσία του ήταν η δημοσίευση το 1861 μιας γαλλικής μετάφρασης του Popol Vuh, ένα ιερό βιβλίο των ανθρώπων K'iche'-Quiché, μαζί με μια γραμματική K'iche', και ένα δοκίμιο για τη μυθολογία της Κεντρικής Αμερικής. 
Το 1871 έβγαλε τη Βιβλιοθήκη του Μεξικού-Γουατεμάλιεν
Σύμφωνα με τον μελετητή, οι Μάγια θυμόντουσαν την πατρίδα τους ως μια "ήπειρο που βρισκόταν στον Ειρηνικό" και η οποία αργότερα είχε βυθιστεί. 
Την ήπειρο αυτή την αποκαλούσαν με τον όρο "Γη του Μου"
Μέχρι πριν από λίγα χρόνια αυτό θεωρούνταν απλώς ένας θρύλος. 
Αλλά η έλευση των δορυφόρων απέδειξε ότι όλα αυτά ήταν αλήθεια. 
Στην πραγματικότητα, η σημερινή Ινδονησία και Αυστραλία είναι "απομεινάρια" μιας πολύ μεγαλύτερης ηπείρου, την οποία οι επιστήμονες αποκαλούν Sundaland. 
Αυτή η ήπειρος που βρίσκεται στα νερά του Ειρηνικού Ωκεανού βυθίστηκε εν μέρει, ξεκινώντας πριν από 14.000 χρόνια, όταν ο Ειρηνικός Ωκεανός ανυψώθηκε κατά 140 μέτρα περίπου.
Πώς γνώριζαν οι Μάγια για την "βυθισμένη ήπειρο" στον Ειρηνικό Ωκεανό; 
Ήταν απλώς μια απίστευτη σύμπτωση; 
Ή μήπως οι πρόγονοί τους προέρχονταν πραγματικά από την  Sundaland;
Και πάλι, αν ακούγαμε μόνο την επιστήμη και όχι τις προκαταλήψεις μας, οι Μάγια θα είχαν απόλυτο δίκιο. 
Οι πρόγονοί τους όντως προέρχονταν από τη Sundaland. 
Πώς μπορούμε να είμαστε σίγουροι; 
Σύμφωνα με τον Kenneth M. Olsen, PhD, βιολόγο που ειδικεύεται στην εξέλιξη των φυτών στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις, έχουμε αδιάψευστες αποδείξεις ότι οι πλοηγοί από την περιοχή της Sundaland  και της Sahuland κατάφεραν να φτάσουν μέχρι τον Παναμά της Κεντρικής Αμερικής κατά την προκολομβιανή εποχή.
Η "ζωντανή απόδειξη" είναι η παρουσία της καρύδας στην Αμερική. 
Ο εν λόγω ερευνητής διαπίστωσε ότι όλα τα φυτά καρύδας, όπου κι αν βρίσκονται στον κόσμο, προέρχονται είτε από την Ινδία ή από την περιοχή που ήταν κάποτε η Sundaland. 
Επιπλέον, ο καθηγητής εξηγεί ότι, τουλάχιστον όσον αφορά τις μεγάλες αποστάσεις, το φυτό καρύδας δεν μεταναστεύει με φυσικό τρόπο, όπως κάνουν οι σπόροι άλλων φυτών. Στην περίπτωσή του, πρέπει να μεταφερθεί από τον άνθρωπο σε άλλες μακρινές περιοχές προκειμένου να ριζώσει και εκεί. 
Αν το φυτό καρύδας έφτασε στην Κεντρική Αμερική κατά την προκολομβιανή εποχή, αυτό σημαίνει ότι ναυτικοί από την περιοχή της Sundaland έφτασαν στην Αμερική πριν από τον Κολόμβο και το φύτεψαν. 
Δεν υπάρχουν πολλά επιχειρήματα για να διαφωνήσει κανείς με αυτό.
....
Το άρθρο συνεχίζεται στο βιβλίο:
homo reloaded - Η κρυφή ιστορία των τελευταίων 75.000 χρόνων.

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024

Χαρτογραφήθηκε η βυθισμένη ήπειρο Zealandia, η οποία βρίσκεται μεταξύ Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας

Αναγνωρίζεται πλέον ως η όγδοη ήπειρος του κόσμου, αλλά τα μοναδικά χαρακτηριστικά της την κάνουν να ξεχωρίζει από τις άλλες
Για πρώτη φορά, οι επιστήμονες κατάφεραν να χαρτογραφήσουν το σχήμα της Ζηλάντιας/Zealandia, της βυθισμένης ηπείρου που βρίσκεται κάτω από τη Νέα Ζηλανδία.
Έτσι οι επιστήμονες μετά από 375 χρόνια ερευνών επιβεβαίωσαν την ύπαρξη μιας χαμένης ηπείρου, γνωστής ως Zealandia ή Te Riu-a-Māui στη γλώσσα των Μαορί.
Την ιδέα για την ύπαρξη της Ζηλάντια διατύπωσε για πρώτη φορά το 1995 ο γεωφυσικός Μπρους Λούγιεντικ, ενώ η ύπαρξή της επιβεβαιώθηκε το 2017. 
Επειδή όμως, το 94% της όγδοης ηπείρου βρίσκεται κάτω από το νερό, η χαρτογράφησή της ήταν αρκετά δύσκολη.
Σύμφωνα με το TN News, η ήπειρος αυτή, η οποία έχει έκταση περίπου 1,89 εκατομμύρια τετραγωνικά μίλια, ήταν κάποτε μέρος μιας αρχαίας υπερήπειρου που ονομαζόταν Γκοντβάνα, η οποία περιελάμβανε επίσης τη Δυτική Ανταρκτική και την Ανατολική Αυστραλία πριν από 500 εκατομμύρια χρόνια.
Η Γκοντγουάνα σχηματίστηκε όταν η Παγγέα χωρίστηκε σε δύο κομμάτια. 
Η Λαυρασία στα βόρεια έγινε Ευρώπη, Ασία και Βόρεια Αμερική. 
Η Γκοντγουάνα στο νότο σχημάτισε τη σύγχρονη Αφρική, την Ανταρκτική, τη Νότια Αμερική και την Αυστραλία. 
Εκατομμύρια χρόνια αργότερα, οι τεκτονικές πλάκες της Γης άρχισαν να αναδιοργανώνονται σε μια μακρά περίοδο δραματικών γεωλογικών αλλαγών, κατά την οποία δημιουργήθηκε το "Δακτυλίδι της Φωτιάς" του Ειρηνικού, ένα σεισμογενές πέταλο, που περιλαμβάνει τα πιο ενεργά ηφαίστεια του πλανήτη.
Ωστόσο, η Zealandia άρχισε να απομακρύνεται από τη Γκοντβάνα, για λόγους που οι γεωλόγοι προσπαθούν ακόμη να κατανοήσουν, πριν από περίπου 105 εκατομμύρια χρόνια.
Καθώς το έκανε αυτό, βυθίστηκε σταδιακά κάτω από τα κύματα, με πάνω από το 94% της χερσαίας μάζας να παραμένει κάτω από το νερό για χιλιετίες.
Η ύπαρξη της Zealandia καταγράφηκε για πρώτη φορά το 1642 από τον Ολλανδό επιχειρηματία και ναυτικό Abel Tasman, ο οποίος βρισκόταν σε αποστολή για να βρει τη "μεγάλη Νότια Ήπειρο" ή Terra Australis.
Ενώ ο Abel Tasman απέτυχε να βρει αυτή τη νέα γη, συνάντησε τους ντόπιους Māori όταν αποβιβάστηκε στο νότιο νησί της Νέας Ζηλανδίας. 
Παρά την εχθρικότητά τους απέναντί του, οι Μαορί του παρείχαν πολύτιμες πληροφορίες για τη γύρω ξηρά, συμπεριλαμβανομένης της ύπαρξης μιας μεγάλης ξηράς στα ανατολικά.
Ωστόσο, θα χρειαστούν σχεδόν 400 χρόνια για να συμφωνήσουν οι επιστήμονες για την ύπαρξη της Zealandia.
Την προηγούμενη Δευτέρα όμως, ερευνητές από το GNS Science στη Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσαν ότι χαρτογράφησαν το σχήμα και το μέγεθος της ηπείρου με πρωτοφανείς λεπτομέρειες, και δημοσίευσαν τους χάρτες τους σε έναν διαδραστικό ιστότοπο, ώστε οι χρήστες να μπορούν να την εξερευνήσουν.
Η συντριπτική πλειοψηφία αυτής της "νέας" ηπείρου βρίσκεται κάτω από το νερό, κάτω από 2 χιλιόμετρα νερού.
Σύμφωνα με τον Andy Tulloch, έναν από τους γεωλόγους του ερευνητικού ινστιτούτου GNS Science του Zealand Crown, η ανακάλυψη της Zealandia είναι ένα παράδειγμα για το πώς κάτι πολύ προφανές μπορεί να αργήσει να αποκαλυφθεί.
Ο Andy Tulloch εξήγησε επίσης ότι ο διαχωρισμός της Zealandia από τη Γκοντβάνα είναι μια διαδικασία που οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη κατανοήσει πλήρως.
Η Zealandia αναγνωρίζεται πλέον ως η όγδοη ήπειρος του κόσμου, αλλά τα μοναδικά χαρακτηριστικά της την κάνουν να ξεχωρίζει από τις άλλες ηπείρους του πλανήτη.
Ο Nick Mortimer, ο γεωλόγος που ηγήθηκε της μελέτης, σημείωσε ότι κάθε άλλη ήπειρος φιλοξενεί πολλές χώρες, ενώ η Zealandia έχει μόνο τρία εδάφη.
Παρά την υποθαλάσσια θέση της, η Zealandia είναι μια σημαντική ανακάλυψη που ρίχνει φως στη γεωλογική ιστορία της γης και στις δυνάμεις που διαμόρφωσαν τον πλανήτη όπως τον ξέρουμε σήμερα.
Οι χάρτες
"Οι χάρτες αυτοί είναι ένα επιστημονικό ορόσημο, αλλά πέραν τούτου συνιστούν κι έναν τρόπο να γνωρίσουμε το έργο μας σε συναδέλφους, εκπαιδευτικούς και το ευρύ κοινό.
Τους φτιάξαμε για να δώσουμε μια ακριβή, ολοκληρωμένη και επίκαιρη εικόνα της γεωλογίας της Νέας Ζηλανδίας και της περιοχής του νοτιοδυτικού Ειρηνικού" είπε ο γεωλόγος dr. Nick Mortimer, που συνέταξε με τους συναδέλφους του τους χάρτες.
Οι χάρτες αποκαλύπτουν νέες πληροφορίες σχετικά με το πώς σχηματίστηκε η Ζηλάντια πριν βυθιστεί, 85 εκατομμύρια χρόνια πριν. 
Η νέα ήπειρος έχει έκταση 5 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα. 
Όμως, μόνο το 6% της ηπείρου βρίσκεται πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. 
Η Νέα Ζηλανδία, η Νέα Καληδονία και τα γύρω μικρά νησιά αποτελούν μέρος της.
Οι χάρτες απεικονίζουν επίσης τις ακτές, τα εδαφικά όρια και τα ονόματα των κύριων υποθαλάσσιων χαρακτηριστικών. 
Ο χάρτης αποτελεί μέρος μιας παγκόσμιας πρωτοβουλίας για τη χαρτογράφηση ολόκληρου του πυθμένα του ωκεανού του πλανήτη έως το 2030.
                     

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024

αλιεύω κωπηλατώντας στην ανοιχτή θάλασσα της πληροφορίας - από το quora - ποιες οι αλλαγές στον οργανισμός μας μετά τη διακοπή του καπνίσματος

Eρώτηση: Καπνίζω εδώ και 43 χρόνια. 
Είμαι 61 ετών. 
Δεν έχω καπνίσει εδώ και 3 εβδομάδες. 
Θα ανακάμψουν ποτέ οι πνεύμονές μου αν δεν ξανακαπνίσω ποτέ;
Γνωρίζετε;
Απάντηση:
Μέσα σε 20 λεπτά αφότου καπνίσετε το τελευταίο σας τσιγάρο, το σώμα σας αρχίζει μια σειρά από αλλαγές που συνεχίζονται για χρόνια...
20 λεπτά μετά τη διακοπή του καπνίσματος - Ο καρδιακός σας ρυθμός πέφτει
12 ώρες μετά τη διακοπή - Η ποσότητα μονοξειδίου του άνθρακα στο αίμα σας πέφτει στο φυσιολογικό.
2 εβδομάδες έως 3 μήνες μετά τη διακοπή - Ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής αρχίζει να μειώνεται.
2 εβδομάδες έως 3 μήνες μετά τη διακοπή - Οι πνεύμονές σας αρχίζουν να λειτουργούν καλύτερα.
1 έως 9 μήνες μετά τη διακοπή - Ο βήχας και η δύσπνοια μειώνονται.
1 έτος μετά τη διακοπή του καπνίσματος - Ο κίνδυνος καρδιακής νόσου είναι ο μισός από αυτόν ενός καπνιστή.
5 χρόνια μετά τη διακοπή του καπνίσματος - Ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου μειώνεται στο επίπεδο ενός μη καπνιστή.
5-15 χρόνια μετά τη διακοπή του καπνίσματος.
10 χρόνια μετά τη διακοπή του καπνίσματος - Το ποσοστό θανάτου από καρκίνο του πνεύμονα είναι το μισό από εκείνο ενός καπνιστή. 
Ο κίνδυνος σας για καρκίνο του στόματος, του λαιμού, του οισοφάγου, της ουροδόχου κύστης, των νεφρών και του παγκρέατος μειώνεται.
15 χρόνια μετά τη διακοπή του καπνίσματος - Ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων είναι σαν να μην καπνίσατε ποτέ.
Επίσης, να θυμάστε ότι η θεραπεία δεν είναι μόνο σωματική. 
Η διακοπή του καπνίσματος έχει και οφέλη για την ψυχική υγεία, όπως η μείωση του άγχους και της κατάθλιψης με την πάροδο του χρόνου. 
Είναι ένα ταξίδι με προκλήσεις, αλλά τα οφέλη είναι βαθιά και πολύπλευρα!
μετάφραση και επιμέλεια κειμένου: ntina

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024

ο Friedrich Nietzsche πάντα κάτι έχει να μας πει...

267 - ...έχουν μια παροιμία οι κινέζοι που οι μητέρες τη διδάσκουν ήδη στα παιδιά τους: siao-sin/κάνε την καρδιά σου μικρή!
Αυτή είναι η χαρακτηριστική βασική τάση σε όψιμους πολιτισμούς : δεν αμφιβάλλω ότι το πρώτο πράγμα που θα παρατηρούσε ένας αρχαίος Έλληνας σε μας τους σημερινούς ευρωπαίους θα ήταν η μείωση του εαυτού μας - μόνο και μόνο για αυτό το πράγμα δεν θα ήμασταν του "γούστου" του!
49 - ...αυτό που προκαλεί κατάπληξη με τη θρησκευτικότητα των αρχαίων Ελλήνων είναι το φοβερό ποσοστό ευγνωμοσύνης που βγαίνει από αυτήν: το είδος ανθρώπου που στέκεται έτσι μπροστά στη φύση και τη ζωή είναι πολύ ευγενές!
Αργότερα όταν η πλέμπα πήρε το πάνω χέρι στην Ελλάδα, ο φόβος κατέπνιξε τη θρησκεία και ο χριστιανισμός ετοιμαζόταν!
"πέρα από το καλό και το κακό"
                  επιμέλεια κειμένου : ntina

αλιεύω κωπηλατώντας στην ανοιχτή θάλασσα της πληροφορίας - αιθέρας

Αιθέρας το 5ο στοιχείο που "κάνουμε πως δεν υπάρχει"
Ο αιθέρας εμφανίζεται σε όλα τα χειρόγραφα της αλχημείας και τους περιοδικούς πίνακες μέχρι τον 19ο αιώνα, και στη συνέχεια αφαιρείται.
Ο Nikola Tesla αναφέρθηκε στον αιθέρα ως το
υπεραγώγιμο στρώμα της ύλης που είναι δυνατόν να μεταφέρει ασύρματα τον ηλεκτρισμό, ανεξάρτητα από την απόσταση και τα εμπόδια
Γιατί λοιπόν αποκλείουμε τον αιθέρα από τη σύγχρονη επιστήμη;
Αφαιρέθηκε επειδή δεν έχει υλική μορφή ή επειδή αυτό θα αποτελούσε εμπόδιο για τη νέα μεταρρύθμιση της μετρημένης ενέργειας;
                                                                                                               anonymous source

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024

έχει η μέρα 24 ώρες ή δεν έχει?

Δεν υπάρχει ο χρόνος που ρέει προς μια κατεύθυνση και κυριολεκτικά χρόνος σε συμπαντική κλίμακα ΔΕΝ υφίσταται Richard Feynman. 
Νομίζεις πως η μέρα έχει 24 ώρες; 
Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ΛΑΘΟΣ.
Να είναι οι μέρες σου γρήγορες σαν αστραπή και να ζεις μέσα σε μια στιγμή χιλιάδες χρόνια Κρισναμούρτι.
Στον νέο κόσμο, με αυτόν τον Ηλιο στον ουρανό του ο άνθρωπος είναι αιχμάλωτος, κυριολεκτικά φυλακισμένος του Χρόνου, είναι αιχμάλωτος σε έναν αριθμητικό υπολογισμό ωρών, λεπτών, ετών. 
Ο χρόνος ποτέ δεν φτάνει και αν κάποια στιγμή έχει λίγο παραπάνω ή δεν ξέρει τι να τον κάνει ή τον σπαταλάει σε ανοησίες! 
Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του δεν υπάρχουν και ούτε που ξέρει ο άνθρωπος αν υπάρχει αυτό που δεν έχει. Πάντα έτσι ήταν στο γραμμικό κόσμο του ασήμαντου κι ενεργοβόρου εγώ και του νου, ο άνθρωπος κι όλα τα όντα που συνυπάρχουν μαζί του, οργανικά και ανόργανα, είναι κάτω από την κηδεμονία, την εξουσία και τα καπρίτσια του χρόνου.
Κακώς λένε ότι το αντίθετο της Ζωής είναι ο Θάνατος, δεν είναι, ο Χρόνος είναι.
Υπάρχει ο χρόνος;
Όπως τον αντιλαμβανόμαστε και όπως μας χρησιμοποιεί του στυλ “Θέλω να κάνω αυτό ή 
το άλλο αλλά δεν έχω χρόνο” ή 
“Δεν προλαβαίνω τρέχω όλη την ώρα” ή 
“καλή νέα χρονιά” κι άλλα τέτοια όμορφα κι ανόητα λόγια και σκέψεις σου δίνουν την εντύπωση ότι ο χρόνος υπάρχει. 
Αλλά η σύγχρονη επιστήμη και σχεδόν η Κβαντική θεωρία αλλά πιο ολοκληρωμένα η θεωρία του Χάους και των Fractal λένε ότι ο χρόνος όπως τον μετράς καθημερινά, είτε τον κυνηγάς είτε σε κυνηγάει, δεν υπάρχει. 
Τουλάχιστον όχι, με την έννοια που σε έχουν μάθει να του δίνεις.
Σε κάποιες Πνευματικές κοινωνίες ο χρόνος είναι Ενέργεια του Σύμπαντος. 
Ένα ποτάμι που πρέπει να διαβούμε πλέοντας, ενώ στις σκληρές μεταβιομηχανικές κοινωνίες ο χρόνος είναι απρόσωπος, εξωτερικός, ξέχωρος από την πνευματικότητα. 
Όσο υπάρχει η ξεπερασμένη πλέον αντίληψη ότι ο Χρόνος είναι μια ευθεία γραμμή που ξεκινάει από κάπου στο άγνωστο και καταλήγει κάπου αλλού στο μακρινό μέλλον, τόσο θα είναι δύσκολο να ερμηνεύσεις, αλλά και να αξιοποιήσεις τις Πνευματικές κι Ενεργειακές διαστάσεις του.
Η Θεωρία του Χάους αλλά και η Κβαντική θεωρία αντικαθιστούν την γραμμή, γραμμικός χρόνος με μια ατέλειωτη πολύπλοκη σχηματική παράσταση Fractal διάστασης. 
Σε κάθε κλίμακα μεγέθυνσης το Fractal αποκαλύπτει καινούργια σχήματα και νέους ατελείωτους δαιδάλους.
Ποιό απλά, κάθε τι που φαίνεται με την πρώτη ματιά γραμμικό δηλ. μια ευθεία μπορεί, αν μελετηθεί σε βάθος να εμφανίζει στροφές, καμπύλες, αραβουργήματα σε Fractal ατελείωτες λεπτομέρειες. 
Άλλωστε η θεωρία του Χάους δηλώνει ξεκάθαρα πως τίποτε δεν υπάρχει ευθεία στην φύση. Δεν υπάρχουν ευθείες γραμμές. 
Άρα ο χρόνος πως μπορεί να είναι γραμμικός; 
Πως μπορεί κάτι τόσο Πνευματικό όπως ο ΧωροΧρόνος να είναι μια ευθεία γραμμή όταν τίποτε δεν είναι γραμμικό;
Υπάρχουν δισεκατομμύρια δισεκατομμυρίων σύμπαντα που σε κάποια από αυτά ο χρόνος όπως τον ξέρεις εδώ σε αυτό το Σύμπαν, όπως τον μετράς με το ακριβό σου ρολόι, πολύ απλά δεν υπάρχει. 
Τώρα πως εσύ καταφέρνεις να μην έχεις κάτι που δεν υπάρχει; 
Αυτή είναι μια καλή ερώτηση … κι αν κάνεις καλές ερωτήσεις θα έχεις και καλές απαντήσεις.
Ο χρόνος όχι μόνο δεν υπάρχει “πάντα” αλλά δεν υπάρχει και “παντού”
Η Κβαντική και η θεωρία της Σχετικότητας, δεν θεωρούν τον χρόνο ως απόλυτο. 
“Υπάρχει όμως πάντα” λέει. 
Αλλά η Κβαντική δίνει και μια άλλη διάσταση στο θέμα “Χρόνος” 
Χρησιμοποιώντας τον ισομορφισμό του Sidis, μπορούμε να ισχυριστούμε ότι όντως ο χρόνος υπάρχει πάντα. 
Το πρώτο πρόβλημα που προκύπτει είναι, αν υπάρχει ο χρόνος παντού και όχι πάντα, εφόσον υπάρχουν και άλλες διαστάσεις στο χωροχρόνο, διότι η λέξη “πάντα” είναι αποκλειστικά χρονική.
Υπάρχει, λοιπόν, ένας χώρος όπου δεν υπάρχει ο χρόνος; 
Αν και είναι φαινομενικά παράδοξο, η ίδια η κβαντική θεωρία μας επιτρέπει να απαντήσουμε θετικά. 
Για να γίνει αυτό πρέπει και αρκεί να εισαγάγουμε το διάστημα του Planck. 
Στην ουσία, υπάρχει ένα όριο που δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε μέσα στο διακριτό χωροχρόνο. 
Συνεπώς, όχι μόνο ο χρόνος δεν είναι απόλυτος, μα επιπλέον δεν αποτελεί αναγκαστικά ένα συνεχές στοιχείο.
Υπάρχει μόνο και μόνο για σένα, εκεί που μπορείς να του δώσεις ένα νόημα. 
Όμως αυτό το νόημα δεν είναι αντικειμενικό και γι’ αυτόν το λόγο υπάρχει αυτή η απορία. 
Αν όμως αποδεχτούμε ότι υπάρχει Κβάντωση της Ενέργειας και του Χώρου, είναι φυσιολογικό να γενικεύσουμε αυτή την έννοια και στο Χρόνο εφόσον ο ΧώροΧρόνος αποτελεί μια ενιαία οντότητα.
Αυτές οι μη συνεχόμενες υπάρξεις του χώρου προσφέρουν δυνατότητες ερμηνείας του διαστήματος του χρόνου με τις μικροτοπικές αλλαγές φάσης. 
Ο χρόνος με αυτόν τον τρόπο έχει μια γεωμετρία που δεν είναι πια γραμμική ή μονοδιάστατη τυπλογικά κι αυτή η γεωμετρία μπορεί να είναι και μορφοκλασματική εφόσον η θεωρία των Fractal μπορεί να κωδικοποιήσει τον Χώρο 
Με άλλα λόγια, ο χρόνος παρουσιάζεται ως μια πολυπλοκότερη έννοια που εμπεριέχει μη κλασικά στοιχεία.
Κατά τον Heidegger, ο χρόνος δεν είναι ένα πράγμα υπάρχον, αλλά μια εκτύλιξις η οποία γίνεται εις την ενότητα των κινήσεών της. 
Η κριτική της εννοίας του χρόνου είναι ανάλογος προς την του χώρου. 
Ο απόλυτος χρόνος, ανεξάρτητος μεταβλητών, είναι φανταστικός και παράλογος. 
Η κριτική του φαινομενικού χρόνου κατά τον Λεϊβνίτιο είναι όμοια προς την του χώρου.
Ο χρόνος αντιμετωπίζεται συμφώνως προς την σκέψη του Αριστοτέλη είναι γενικώς η μετάβασης, η πραγματική διάρκεια του σωματικού κόσμου. 
Η διάρκεια ενός σώματος δεν είναι εις τον χρόνο, αλλά, από κοινού με την διάρκεια των άλλων σωμάτων, αποτελεί τον πραγματικό χρόνο. 
Ο χρόνος, ως πραγματικός, είναι μια όψης της πραγματικής διάρκειας του σωματικού σύμπαντος, από την οποίαν δεν διακρίνεται.
Εις τον Καντ, ο χρόνος είναι ανάλογος προς τον χώρο. 
“Δεν είναι εμπειρική έννοια, προερχομένη από την εμπειρία τινός, είναι μια αναγκαία παράσταση, η οποία ίσταται εις την βάση όλων των διαισθήσεων. 
Δεν είναι μια έννοια, ως λέγεται, παγκόσμιος, αλλά μια καθαρή μορφή της υλικής διαισθήσεως. Ο χρόνος ουδέν άλλο είναι ει μή η μορφή της εσωτερικής αισθήσεως, ήτοι της διαισθήσεως ημών των ιδίων και της εσωτερικής μας καταστάσεως”.
Κατά τον Έγελο “οι διαστάσεις του χρόνου παρόν, 
μέλλον, 
παρελθόν, είναι το γίγνεσθαι ως τοιούτον εις την εξωτερικότητα του”.
Εις την φιλοσοφία των ημερών μας, ο χρόνος εμφανίζεται ως κατηγορία του πραγματικού.
Ο Νεοπλατωνισμός θεωρεί τον χρόνο υποκειμενικό.
Ο Πλωτίνος συνάπτει τον χρόνο όχι με τον φυσικό κόσμο, αλλά με την ψυχή και την αιωνιότητα, υποστηρίζοντας ότι ο χρόνος αποτελεί την ζωή της ψυχής και συνίσταται εις την κίνηση, δια της οποίας η ψυχή μεταβαίνει από μίαν κατάσταση ζωής εις άλλην κατάσταση ζωής.
Ο Καρτέσιος υποστηρίζει ότι ο χρόνος “ον διακρίνομεν από την γενικώς λαμβανομένην διάρκειαν και λεγομένην ότι είναι ο αριθμός της κινήσεως, ουδέν άλλο είναι ει μη ωρισμένος τις τρόπος μεθ’ ου σκεπτόμεθα την διάρκειαν ταύτην”. 
Διά τούτο χρόνος “έξω της αληθινής διαρκείας των πραγμάτων, ουδέν άλλο είναι ει μη εις τρόπος του σκέπτεσθαι”.
Ο Νεύτων και ο S. Clarke διατείνονται ότι ο χρόνος, ως και ο χώρος, είναι αναγκαία συνέπεια της υπάρξεως του Θεού και εν ιδίωμά του, άνευ του οποίου ο Θεός δεν θα ήτο αιώνιος.
Ο Λεϊβνίτιος διατυπώνει το παράδοξον ότι “ο Θεός θα εξαρτάται κατά τινα τρόπον εκ του χρόνου και θα έχη ανάγκην τούτου”. 
Επιμένει δε ότι ο χρόνος είναι “καθαρώς σχετικός είναι μία τάξις διαδοχών, η τάξις των ασταθών δυνατοτήτων, αίτινες έχουν μία συνάφειαν. 
Ο απόλυτος χρόνος, ο οποίος ευρίσκεται έξω των προσκαίρων πραγμάτων, είναι μηδέν”.
Ο G. Berkeley κρίνει τον απόλυτον χρόνον του Νεύτωνος και υποστηρίζει ότι “ο χρόνος είναι μηδέν όταν γίνεται αφαίρεσις από την διαδοχήν των ιδεών του νοός μας”.
Εις την αρχαία Ελληνική φιλοσοφία, ο χρόνος θεωρείται υπό πνεύμα ρεαλιστικό.
Ο Πυθαγόρης θεωρούσε τον χρόνο ως σφαίρα η οποία περιβάλλει το Παν (H. Diels, Die Frag..).
Ο Πλάτων συνάπτει την μεταβλητότητα με τον χρόνο και την αιωνιότητα με το αμετάβλητο.
Ο Αριστοτέλης αναφερόμενος εις τον χρόνο διατείνεται ότι, ο χρόνος αποτελεί μίαν όψιν της διαρκούς κινήσεως των σωμάτων, επ’ αυτού δε στηρίζεται η υποκειμενικότης του. 
Ο χρόνος δεν είναι η κίνησις, εφ’ όσον υπάρχουν πολλαί κινήσεις επί μέρους, ενώ ο χρόνος είναι μοναδικός.
Οι Στωϊκοί δέχονται ότι ο χρόνος είναι ασώματος, ενδιάμεσον της κινήσεως του σύμπαντος (Διογένης Λαέρτιος).
Ο Ζήνων χρησιμοποιεί τον περί ενδιαμέσου ορισμό του χρόνου και υποστηρίζει ότι “χρόνος είναι ψυχή και όρος ταχύτητος και βραδύτητος των όντων επί μέρους και συμφώνως προς αυτόν άρχονται, λήγουν και υπάρχουν τα πάντα”
Σε αυτό το γίγνεσθαι της αδιάκοπης χρονικής ροής ο Ηράκλειτος θα διαβλέψει μια σύνθεση της ύπαρξης και της ανυπαρξίας, που την πιστοποιούμε ως εμπειρία αδιάκοπα καινούργιων πραγματοποιήσεων: στο ίδιο ποτάμι δεν γίνεται να μπούμε δυο φορές – τα νερά που μας βρέχουν κάθε φορά είναι άλλα. 
Η ροή είναι κυκλική, όχι σταθερή περιοδική επανάληψη των ίδιων γεγονότων, αλλά μια αδιάκοπα επιστρεπτική ενοποίηση κάθε έκφανσης του υπάρχειν, ροή συναγωγής και διασκορπισμού, σύστασης και αφανισμού, παρουσίας και απουσίας.
Χρόνος είναι ο Κρόνος ως Ηλιος Δημιουργός, ένας Θεός, ένα Ον, που γεννάει παιδιά και τα τρώει, δημιουργεί, 
δημιουργεί, 
δημιουργεί, στο άπειρο, δημιουργίες 
Η εικόνα αναπαράγει τη χρονική διαδοχή σαν πραγματικότητα προσωποποιημένη: 
Κάποιος Θεός-Δημιουργός μεταβάλλει αδιάκοπα το παρόν, 
σε παρελθόν, την ύπαρξη σε ανυπαρξία και τούμπαλιν - ταυτόχρονα!
Η κριτική σκέψη, που πρωτογέννησαν στην ανθρώπινη Ιστορία, οι προ-αρχαίοι Έλληνες Φιλόσοφοι, αποπροσωποποίησε τον γεννήτορα-δημιουργό: 
Τον χρόνο τον γεννάει η μεταβολή, η αέναη στο σύμπαν κίνηση. 
Ταυτίζεται ο χρόνος με την ουράνια σφαίρα στην κίνησή της, τα ουράνια σώματα είναι όργανα χρόνου, μέτρα για να μετράμε τον χρόνο. 
Σε άμεση συνάρτηση με την ύλη, που είναι το δεδομένο και άναρχο υποκείμενο της κινητικής μεταβολής, είναι και ο χρόνος αγέννητος, 
άπειρος,δίχως πέρατα, στοιχείο αναπόσπαστο της κοσμικής ολότητας, ανερμήνευτα δεδομένο «γίγνεσθαι» συστατικό του υπάρχειν.
Η Fractal Εννοια του Χρόνου
Υπάρχει μια ιστορία σε πολλές κουλτούρες και πολιτισμούς με πολλές παραλλαγές που όμως λέει το ίδιο. 
Την έννοια του Fractal Χρόνου και την θεώρηση του Κβαντικού Άλματος. 
Δεν είναι Επιστημονική αλλά Πνευματική. 
Άλλωστε οι Πνευματικοί και οι Φιλόσοφοι από πάντα Ξέρουν κι αυτούς τους φιλόσοφους απλά επιβεβαιώνουν σήμερα οι επιστήμονες της σύγχρονης κοινωνίας.
Μια μέρα ένας μοναχός γυρνώντας από το δάσος που είχε πάει για να μαζέψει ξύλα, στάθηκε για να ακούσει ένα πουλί που κελαηδούσε. 
Μαγεύτηκε με το τραγούδι του που ήταν πάρα πολύ ωραίο και ο μοναχός στάθηκε λίγη ώρα πριν να συνεχίσει τον δρόμο του και την δουλειά του. 
Όταν επέστρεψε στο μοναστήρι, βρήκε νέα πρόσωπα άγνωστα σε αυτόν, άλλο μοναστήρι και άλλο χρόνο. 
Ακούγοντας το τραγούδι του πουλιού είχε περάσει ένας ολόκληρος αιώνας και οι φίλοι του είχαν πεθάνει. 
Μπαίνοντας ολοκληρωτικά σε ένα πολύ μικρό λεπτό του χρόνου είχε αγγίξει την αιωνιότητα.
Αν νομίζετε ότι η κάθε μέρα της ζωής σας έχει ακριβώς 24 ώρες, πλανάστε πλάνην οικτρά. Όπως είναι γνωστό, η διάρκεια της ημέρας αλλάζει ανά περιόδους εξ αιτίας μεταβολών στην περιστροφή της Γης, αναφέρουν  νεότερες έρευνες. 
Νέα μελέτη μετράει κάθε πότε ακριβώς συμβαίνει αυτό, εντοπίζοντας μάλιστα έναν έξτρα, άγνωστο ως τώρα παράγοντα που παίζει με το εικοσιτετράωρό μας και φαίνεται να συνδέεται με το μαγνητικό πεδίο της Γης και την ηλεκτρική θεωρία του σύμπαντος.
Λόξυγκας στην περιστροφή της Γης
Η περιστροφή της Γης παρουσιάζει διακυμάνσεις κάθε χρόνο ή ανά δεκαετία εξαιτίας μεταβολών που σημειώνονται στην ατμόσφαιρα και στους ωκεανούς της αλλά και στο εσωτερικό της, στον μανδύα και τον πυρήνα της. 
Ωστόσο οι ακριβείς μεταβολές που προκαλούν οι διακυμάνσεις αυτές στη διάρκεια της ημέρας και τα «μοτίβα» που ακολουθούν δεν ήταν πλήρως γνωστά στους επιστήμονες. 
Μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Ρίτσαρντ Χολμ του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ της Βρετανίας ανέλυσε αστρονομικά και δορυφορικά δεδομένα από το 1969 ως σήμερα με στόχο να τις καταγράψει.
Στη μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Nature», παρουσιάζουν τη σαφέστερη απεικόνιση της διάρκειας του εικοσιτετραώρου μας για τα τελευταία πενήντα χρόνια. 
Οι ερευνητές εντόπισαν τρεις διαφορετικούς παράγοντες που προκαλούν λόξυγκα στην κίνηση της Γης καθώς αυτή γυρίζει γύρω από τον εαυτό της – και αυξομειώνουν σε διαφορετικό βαθμό τη διάρκεια της μέρας μας σε τρεις διαφορετικούς κύκλους.
Επιρροές από τα σπλάχνα της Γης
Κατ’ αρχάς κατέγραψαν λεπτομερώς μια γνωστή διακύμανση, κατά την οποία η διάρκεια της ημέρας αυξάνεται ή μειώνεται ανά περίπου μια δεκαετία κατά μερικά χιλιοστά του δευτερολέπτου για να επανέλθει μετά στα «φυσιολογικά» της επίπεδα. 
Η διακύμανση αυτή οφείλεται σε βραδείες μεταβολές που σημειώνονται στον πυρήνα της Γης. Ο δεύτερος κύκλος που καταγράφηκε οφείλεται επίσης σε διεργασίες που σημειώνονται στο εσωτερικό του πλανήτη, και συγκεκριμένα στους συνεχείς κλυδωνισμούς που παρατηρούνται από την αλληλεπίδραση του ρευστού πυρήνα και του στερεού μανδύα του, και ως τώρα δεν ήταν πολύ γνωστός στους ειδκούς. 
Όπως αποδείχθηκε, ο κύκλος αυτός διαρκεί 5,9 έτη και αλλάζει τη διάρκεια της ημέρας κατά κλάσματα του χιλιοστού του δευτερολέπτου κάθε χρόνο.
Μαγνητική αναπήδηση
Οι ερευνητές κατέγραψαν όμως και μια τρίτη κατηγορία μεταβολών, η οποία ως τώρα δεν είχε παρατηρηθεί. 
Είδαν ότι τρεις φορές μέσα στα τελευταία χρόνια, και συγκεκριμένα το 2003, το 2004 και το 2007, η περιστροφή του πλανήτη παρουσίασε μικρές αναπηδήσεις
Οι αναπηδήσεις αυτές παρεμβάλλονται αλλάζοντας τις πιο μακροπρόθεσμες μεταβολές κατά ένα κλάσμα του χιλιοστού του δευτερολέπτου και διαρκούν για μερικούς μήνες προτού τα πράγματα επανέλθουν στη φυσιολογική τους κατάσταση.
Ελέγχοντας δορυφορικές δεδομένα σχετικά με το μαγνητικό πεδίο της Γης την τελευταία 20ετία οι επιστήμονες είδαν ότι ανάλογες αναπηδήσεις, οι οποίες συμπίπτουν με αυτές της περιστροφής, σημειώνονται και στο μαγνητικό πεδίο του πλανήτη. 
Ο κ. Χολμ υποπτεύεται ότι αυτές οι ξαφνικές μεταβολές ενδεχομένως προκαλούνται όταν ένα κομμάτι λιωμένου πυρήνα προσκολλάται προσωρινά στον μανδύα, αλλάζοντας τη γωνιακή ταχύτητα της Γης.
Χρόνος Καθρέφτης
Κατά τον Richard Feynman δεν υπάρχουν δυο αντίθετα ηλεκτρικά φορτία. 
Αυτό που υπάρχει είναι η μεταξύ των φορτίων αντίθετη κίνηση στο χρόνο. 
Τα περίφημα διαγράμματα Feynman! 
Ναι αλλά η βαλίτσα πάει μακριά! 
Τότε που το πέταξε το σήκωσαν οι φυσικοί σαν άλλον ένα σβώλο απ’ αυτούς που μέχρι τότε παίζανε
Μόνο που ο R. Feynman τους πέταξε χειροβομβίδα! 
Ήρθε η ώρα ν’ την απασφαλίσουμε.
Ο χρόνος είναι κυριολεκτικά άλλος ένας χώρος και σαν χώρος απλά υπάρχει, δεν κινείται. 
Δυο φορτία –έστω δυο ηλεκτρόνια, κινούνται μεταξύ τους αντίθετα, πρέπει να λάβουμε υπ’ όψη σε ποιο χώρο τα παρατηρούμε. 
Στο χώρο χώρο ή στο χώρο χρόνο! 
Στον πρώτο χώρο τα βλέπουμε με ίδιο φορτίο, αλλά αν τα παρατηρούμε στο χώρο χρόνο τότε το ένα θα το βλέπουμε ηλεκτρόνιο και το άλλο ποζιτρόνιο!!! 
Μια συμμετρία ανάλογη του καθρέφτη –το δεξί γίνεται αριστερό ή αλλιώς στον άξονα των χ τα συν γίνονται πλην στο είδωλο.
Δηλαδή ο χώρος χρόνος είναι κ α θ ρ έ φ τ η ς!
Αυτό που υπάρχει έξω από τον καθρέφτη - το πραγματικό, μέσα στον καθρέφτη είναι είδωλο άυλο και όχι μόνο! 
Το είδωλο εντός του καθρέφτη περιέχει μονάχα την πληροφορία της μορφής του εκτός αυτού αντικειμένου και με την ολογραφία/είδωλο του καθρέφτη/ολογράμματος! 
Περί της ουσίας του αντικειμένου περί της δομής του, περί της συστάσεως του και τα δυο είδωλα έχουν ουδεμία πληροφορία - ουδαμώς φέρουν πλήρως!
Α: Ο καθρέφτης περιέχει μόνο είδωλα!
Β: Ο χρόνος είναι καθρέφτης
Γ: Ο χώρος/χρόνος περιέχει είδωλα -μορφικές πληροφορίες
Δ: Ο χωροχρόνος είναι μιγαδικός. Περιέχει τα αντικείμενα ΚΑΙ τα είδωλα τους!
Ε: Η μορφή· που δεν είναι η ουσία του πράγματος, φαίνεται μόνο στον καθρέφτη ως είδωλο αντικειμένου
Στ: Το είδωλο σου προσφέρει μόνο αντίληψη του αντικειμένου, όχι κατανόηση-επίγνωση
Ζ: Επειδή όλες οι παρατηρήσεις και μετρήσεις της φυσικής γίνονται επί/εντός του καθρέφτη χρόνου, μόνο αντίληψη έχουμε και ποτέ κατανόηση των πραγμάτων π.χ. αντιλαμβανόμαστε το ηλεκτρικό φορτίο, 
ΤΙ ΕΙΝΑΙ δεν κατανοούμε ακόμα. 
Να θυμίσω βεβαίως ότι αξιωματική θεμελιώδη έννοια της φυσικής -μητέρας των επιστημών, αποτελεί ο χρόνος!
Το ολογραφικό σύμπαν; 
Το τελευταίο ‘φρούτο’ της φυσικής.
Η: Έχουμε γεννηθεί από το ΟΛΟΝ – ΕΝ – ΠΑΝ – ΠΗΓΗ ως όντα με επιγνωστική αναπηρία;
Ή μας τροποποίησαν κάποιοι, κάποτε, για λόγους που μόνο οι κάποιοι γνωρίζουν κι εμείς εικασίες να κάνουμε μόνο μπορούμε!
Η αντίληψη των πραγμάτων αξίζει όσο μία τρύπα στο νερό!
Απολύτως τίποτα δεν σου λέει για την ουσία/φύση/ποιόν των πραγμάτων!
Αγκάλιασε, 
χαστούκισε, 
φίλησε, 
φτύσε το είδωλο σου στο καθρέφτη! 
Όχι το γυαλί! 
Χειρούργησε το ανοίγοντας του τομή, 
επιδιόρθωσε μια βλάβη όποιου οργάνου του, σκούπισε τα αίματα, ράψε το! 
Μπορείς να τα κάνεις αυτά στο είδωλο σου; 
Όχι; 
Γιατί όχι;
Διότι το είδωλο είναι και άυλο και σε άλλο κυριολεκτικά χώρο, αυτόν μέσα στον καθρέφτη! 
Ενώ εσύ αυτή καθαυτή η οντότητα έχεις ύλη και χώρο – όχι χρόνο. 
Και με την λέξη ύλη να εννοούμε πλέον το ποιόν το φέρον και δεν ισχύει  η αντιμεταθετική ιδιότητα! 
Τροποποίηση σε σένα επιφέρει τροποποίηση στο είδωλο σου!! 
όχι το αντίθετο !!
Πως, τίνι τρόπω απαλλάσσεσαι από τον καθρέφτη; 
Μήπως η συνείδηση μας είναι εγκλωβισμένη στο καθρέφτη – χώρο του χρόνου, ώστε να έχει μόνο αντίληψη της φέρουσας οντότητας της και όχι επίγνωση; 
Πατάμε με το ένα πόδι σ’ αυτό που όντως είμαστε και με το άλλο πόδι στο είδωλο-εικονική πραγματικότητα.
Μόνοι μας το πάθαμε; 
Μας το πάθανε; 
Δεν ξέρω ! 
Από την πιο στυγνή υλιστική θεώρηση των πραγμάτων ως την πιο αποκρυφιστική και μεταφυσική, υπάρχει τέτοια ποικιλία, που δε φτάνει μια ζωή να διαλέγεις!
Η θεωρεία της σχετικότητας είναι μια σαχλαμάρα. 
Η δε κβαντική, θ’ αποδειχθεί ότι είναι μια απλή περιγραφική θεωρεία, μη δυνάμενη να προσδιορίσει ή εξηγήσει την ύλη. 
Το γιατί αυτό έτσι. π.χ γιατί το ηλεκτρόνιο είναι σταθερό, 
γιατί έχει τόση μάζα, 
γιατί σπιν 1/2. 
Σχέσεις βρήκε η κβαντοφυσική. 
Αντικατέστησε την αιτιοκρατία με την πιθανοκρατία.
Το Χάος όμως, το απρόβλεπτο χάος είναι αιτιοκρατικό αυστηρά.
Όσον αφορά το χρόνο. 
Ούτε ο χρόνος, 
ούτε η μάζα, 
ούτε το φορτίο, 
ούτε το πεδίο γνωρίζουμε τι είναι. 
Όχι, δεν μας τα λέει καλά η κβαντοφυσική! 
Παρατηρώντας την φύση, ένα είναι το απόφθεγμα –του Θαλή: Ισχυρότατον η ανάγκη, κρατεί γαρ πάντων 
Κι εδώ κόλλησε το μούτρο μας στο τείχος του αδιεξόδου. 
Παραδεχθήκαμε κι αποδεχθήκαμε την υποταγή μας στην Ανάγκη.
Κι ενός κακού -της υποταγής, μύρια έπονται.
Οι ερειπιώνες που κτίζει επιμελώς ο άνθρωπος από τότε που υποτάχθηκε στην Α ν ά γ κ η, ακόμα κι αν κάποιοι άλλοι τον υπέταξαν, θα πρεπε να επιλέξει τον θάνατο, δηλαδή την ανυπαρξία παρά την σκλαβιά της υποταγής, δηλαδή το υπό-άρχειν! 
Ψηφίζω υπέρ των αρχών, αλλά τίνος οι αρχές; 
Θέσπιση αρχών εξ υμών ερήμην ημών; 
Ένας από τους λόγους που τα φράκταλ είχαν τόση απήχηση είναι η ευκολία και η ομορφιά των παραστάσεων τους. 
Όμως:
Η Μορφή ανήκει στα Φράκταλ.
Η Δομή ανήκει στη λωρίδα του Μέμπιους.
Στην Σχετικότητα και την Κβαντοφυσική, οι θεωρίες πεδίου και αιθέρα δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν τους τις θαυμαστές ιδιότητες της, άμεσα συγγενείς με τους στροβίλους των πεδίων και του αιθέρα. 
Περί οξύνειας και διανοίας των λαμπρών επιστημόνων σας μεταφέρω τούτο μόνο. 
Οι γαλαξίες – λένε οι αστροφυσικοί – περιστρέφονται ως συμπαγείς δίσκοι, σαν περιστρεφόμενα ταψιά. 
"το μετρήσαμε" είναι το επιχείρημα τους.
Ξέρετε πόσοι εξωγήινοι πέθαναν γελώντας όταν το άκουσαν;
Σχεδόν όλοι τους, γι’ αυτό και δεν τους εντοπίσαμε ακόμα κι ούτε πρόκειται!
Mέμνησθε Aπιστεῖτε
https://terrapapers.com/ochi-i-mera-den-echi-24-ores/

τα παιδιά μας και εμείς

Υπάρχει μια σιωπηλή τραγωδία που εκτυλίσσεται στα σπίτια μας σήμερα και περιλαμβάνει τα πιο όμορφα κοσμήματά μας: τα παιδιά μας. 
Τα παιδιά μας βρίσκονται σε καταστροφική συναισθηματική κατάσταση! 
Τα τελευταία 15 χρόνια, οι ερευνητές μας δίνουν όλο και πιο ανησυχητικά στατιστικά στοιχεία σχετικά με μια οξεία και σταθερή αύξηση της παιδικής ψυχικής ασθένειας που τώρα φτάνει σε διαστάσεις επιδημίας:
Τα στατιστικά δεν λένε ψέματα:
• 1 στα 5 παιδιά έχουν προβλήματα ψυχικής υγείας
• Έχει παρατηρηθεί αύξηση 43% στη ΔΕΠΥ
• Παρατηρήθηκε αύξηση 37% στην εφηβική κατάθλιψη
• Έχει παρατηρηθεί αύξηση 200% στο ποσοστό αυτοκτονιών μεταξύ παιδιών ηλικίας 10 έως 14 ετών.
Τι συμβαίνει και τι έχουμε πάθει;
Τα σημερινά παιδιά είναι υπερδιεγερμένα και υπερ-προικισμένα με υλικά πράγματα, αλλά στερούνται τα θεμέλια μιας υγιούς παιδικής ηλικίας όπως:
• Συναισθηματικά διαθέσιμοι γονείς
• σαφώς καθορισμένα όρια
• Ευθύνες
• Ισορροπημένη διατροφή και επαρκής ύπνος
• Κίνηση γενικά αλλά ειδικά σε εξωτερικούς χώρους
• Δημιουργικό παιχνίδι, κοινωνική αλληλεπίδραση, ανεπίσημες ευκαιρίες παιχνιδιού και χώροι πλήξης
Αντίθετα, τα τελευταία χρόνια γέμισαν τα παιδιά:
• Ψηφιακά Αποσπασμένοι Γονείς
• επιεικείς, επιτρεπτικοί γονείς που αφήνουν τα παιδιά να «διοικούν τον κόσμο» και να είναι αυτοί που φτιάχνουν τους κανόνες
• Αίσθηση δικαιώματος, να αξίζεις τα πάντα χωρίς να τα κερδίζεις ή να είσαι υπεύθυνος γι' αυτά
• Ακατάλληλος ύπνος και ανισορροπημένη διατροφή
• Ένας καθιστικός τρόπος ζωής
• Ατελείωτη διέγερση, τεχνολογικές νταντάδες, άμεση ικανοποίηση και καθόλου βαρετές στιγμές
Τι να κάνω;
Αν θέλουμε τα παιδιά μας να είναι ευτυχισμένα, υγιή άτομα πρέπει να ξυπνήσουμε και να επιστρέψουμε στα βασικά. 
Είναι ακόμα καιρός! 
Πολλές οικογένειες βλέπουν άμεσες βελτιώσεις μετά από εβδομάδες εφαρμογής των ακόλουθων συστάσεων:
• Βάλε όρια και θυμήσου ότι εσύ είσαι ο καπετάνιος του πλοίου. 
Τα παιδιά σας θα αισθάνονται πιο ασφαλή γνωρίζοντας ότι έχετε τον έλεγχο της κυβέρνησης.
• Προσφέρετε στα παιδιά έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής γεμάτο με ό,τι χρειάζονται τα παιδιά, όχι μόνο ό,τι θέλουν. 
Μην φοβάστε να πείτε "όχι" στα παιδιά σας αν αυτό που θέλουν δεν είναι αυτό που χρειάζονται.
• Παρέχετε θρεπτική τροφή και περιορίστε το junk food.
• Περάστε τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα σε εξωτερικούς χώρους κάνοντας δραστηριότητες όπως: 
Ποδηλασία, πεζοπορία, ψάρεμα, παρακολούθηση πουλιών/εντόμων
• Απολαύστε ένα καθημερινό οικογενειακό δείπνο χωρίς smartphones ή τεχνολογία να τους αποσπά την προσοχή.
• Παίξτε επιτραπέζια παιχνίδια σαν οικογένεια ή αν τα παιδιά είναι πολύ μικρά για επιτραπέζια, παρασυρθείτε από τα ενδιαφέροντά τους και αφήστε τα στο παιχνίδι τους. 
• Συμμετέχετε με τα παιδιά σας σε μια εργασία ή μια εργασία νοικοκυριού ανάλογα με την ηλικία τους, δίπλωση ρούχων, 
παραγγελία παιχνιδιών, 
κρέμασμα ρούχων, 
ξεπακετάρισμα φαγητού, 
στρώσιμο τραπεζιού, 
τάισμα του σκύλου κλπ. 
• Εφαρμόστε μια συνεπή ρουτίνα ύπνου για να διασφαλίσετε ότι το παιδί σας κοιμάται. 
Τα προγράμματα θα είναι ακόμη πιο σημαντικά για τα παιδιά σχολικής ηλικίας.
• Διδασκαλία υπευθυνότητας και ανεξαρτησίας. 
Μην τα υπερπροστατεύετε από οποιαδήποτε απογοήτευση ή λάθος. 
Κάνοντας λάθος θα τα βοηθήσει να χτίσουν ανθεκτικότητα και να μάθουν να ξεπερνούν τις προκλήσεις της ζωής,
• Μην φορτώνετε το σακίδιο των παιδιών σας, μην κουβαλάτε τα σακίδια τους, μην τους παίρνετε το έργο που ξέχασαν, μην ξεφλουδίζετε τις μπανάνες τους ή τα πορτοκάλια τους αν μπορούν να το κάνουν μόνοι τουςm 4-5 ετών. 
Αντί να τους δίνετε το ψάρι, δείξτε τους πώς να ψαρεύουν.
• Διδάξτε τους να περιμένουν και να καθυστερούν την ικανοποίηση.
• Δώστε ευκαιρίες για «βαρεμάρα», γιατί η πλήξη είναι η στιγμή που ξυπνά η δημιουργικότητα. Μην αισθάνεστε υπεύθυνοι να διασκεδάζετε πάντα τα παιδιά.
• Μην χρησιμοποιείτε την τεχνολογία ως θεραπεία για την πλήξη, ούτε να την προσφέρετε με το πρώτο δευτερόλεπτο της αδράνειας.
• Αποφυγή χρήσης τεχνολογίας σε γεύματα, 
αυτοκίνητα, εστιατόρια, 
εμπορικά κέντρα. 
Χρησιμοποιήστε αυτές τις στιγμές ως ευκαιρίες κοινωνικοποίησης εκπαιδεύοντας έτσι τους εγκεφάλους να λειτουργούν όταν βρίσκονται σε κατάσταση "βαρεμάρας".
• Βοηθήστε τους να δημιουργήσουν ένα "Boredom Bottle" με ιδέες δραστηριότητας για όταν βαριούνται.
• Να είστε συναισθηματικά διαθέσιμοι για να συνδεθείτε με τα παιδιά και να τους διδάξετε αυτορρύθμιση και κοινωνικές δεξιότητες
• Κλείστε τα τηλέφωνα το βράδυ όταν τα παιδιά πρέπει να πάνε για ύπνο για να αποφύγετε την ψηφιακή απόσπαση της προσοχής.
• Γίνετε συναισθηματικός ρυθμιστής ή προπονητής για τα παιδιά σας. 
Διδάξτε τους πώς να αναγνωρίζουν και να διαχειρίζονται τα δικά τους απωθημένα και θυμό.
• Δείξτε τους να χαιρετούν, 
να παίρνουν σειρά, 
να μοιράζονται χωρίς τίποτα, 
να λένε ευχαριστώ και παρακαλώ, 
να αναγνωρίζουν το λάθος και να ζητούν συγγνώμη, μην τους πιέζετε, να είναι υπόδειγμα για όλες αυτές τις αξίες που ενσταλάζει.
• Συνδεθείτε συναισθηματικά - χαμογελάστε, 
αγκαλιάστε, 
φιληθείτε, 
γαργαληθείτε, 
διαβάστε, 
χορέψτε, 
πηδήξτε, 
παίξτε ή αγκαλιαστείτε
Άρθρο γραμμένο από τον dr. Luis Rojas Marcos εμπνευσμένο από το παιδαγωγικό έργο και τις προτροπές του  dr. Ovide Decroly.
     Ο dr. Luis Rojas Marcos γεννήθηκε στη Σεβίλλη της Ισπανίας to 1943 
Ήταν ένα υπερκινητικό παιδί, αλλά χάρη στην επιμονή της μητέρας του εφάρμοσε την περίσσεια ενέργειάς του στο να παίζει ντραμς σε ένα κουαρτέτο ροκ μουσικής. 
Από πολύ μικρός είχε το επάγγελμα να γίνει γιατρός, ενθαρρύνοντας τις ιστορίες που του είπε η μητέρα του για τον παππού του από τη μητέρα του, έναν αγροτικό γιατρό στο Santander της Ισπανίας.
Αμέσως μετά την αποφοίτησή του από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Σεβίλλης to 1967, μετανάστευσε στη Νέα Υόρκη όπου ολοκλήρωσε την εκπαίδευσή του στην Ψυχιατρική στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης/NYU και στο Bellevue Hospital Center to 1972.

Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2024

Ταδε έφη Βασίλης Ραφαηλίδης για τον Friedrich Nietzsche

Friedrich Nietzsche - για τον παρεξηγημένο φιλόσοφο ο Βασίλης Ραφαηλίδης είχε πει:
Ο Nietzsche, ο αντίχριστος δεν πολέμησε τον Χριστιανισμό, πολέμησε εκείνον τον χρεοκοπημένο χριστιανισμό, που δεν μπόρεσε να διαφυλάξει τις μεγαλειώδεις επαγγελίες του για την παγκόσμια/οικουμενική Αγάπη.
Και του ρίχτηκαν με λύσσα σχεδόν οι πάντες - και οι μαρξιστες.
Κανέναν δεν βόλευε ο νιτσεϊκός υπεράνθρωπος, που οι ανόητοι τον βάπτισαν Σούπερμαν.
Αλλά ο Σούπερμαν - υπεράνθρωπος - δεν είναι παρά ένα τερατώδες κατασκεύασμα των υπανθρώπων, και έχει τόση σχέση με τον Νίτσε όσο και ο ναζισμός με τη σκέψη του, που οι ναζί την οικιοποιήθηκαν βάρβαρα, όπως τόσο και τόσα άλλα.
Το γεγονός πως η ανόητη και αγράμματη αδερφή οτ Νίτσε έκανε δώρα στον Χίτλερ το μπαστούνι του πιο σπαρακτικού και σπαραγμένου ανθρώπου που περπάτησε ποτέ στη Γη, δεν φτάνει, βέβαια, για να χαρακτηρίσεις ιδεολογικό πρόγονο του Χίτλερ αυτή τη κατασυκοφαντημένη μεγαλοφυία, που ονειρεύτηκε έναν άνθρωπο ξεκομμένο από το κοπάδι των μαζανθρώπων και ικανό για αυτοβελτίωση - αποθέωση, αν προτιμάτε!  
        επιμέλεια κειμένου:ntina - και είναι από τη συλλογή μου "αποκόμματα εφημερίδων"

Ε, ωρέ Μαυροκορδάτε, εσύ την προδοσία μού την έγραψες στο χαρτί, μα εγώ ελπίζω γρήγορα να σου τη γράψω στο κούτελο, για να φανεί ποιος είσαι...

Ο Δημήτρης Φωτιάδης θά έγραφε γι' αυτόν, τον Μαυροκορδάτο, ότι ήταν ο πιό διαβολεμένος απ' όλους τούς Φαναριώτες, πού ήρθανε στήν Ελλάδα.
Τό κακό πού έκανε αυτός ο άνθρωπος δέν λέγεται καί όχι μόνο τό πλήρωσε η γενιά τού Εικοσιένα, αλλά "τό δικό του πνεύμα μέσω τών σύγχρονων πολιτικών κυβερνάει καί δέν μάς αφήνει νά προκόψουμε".
Η δίκη τού Γεώργιου Καραϊσκάκη στις αρχές Απριλίου 1824

Στο επαναστατημένο Μεσολόγγι κουμάντο έκανε ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος, αρχηγός του αγγλικού κόμματος. 
“Τεσσαρομάτη” τον έλεγε ο Καραϊσκάκης, επειδή φορούσε γυαλιά. 
Ο Καραϊσκάκη, ήταν μεγάλο εμπόδιο για τα προδοτικά σχέδια του Μαυροκορδάτου!
Γι’ αυτό του έκανε τη ζωή δύσκολη με τις διαταγές του. 
Όταν είδε ότι δεν κατάφερνε τίποτα, αποφάσισε να τον βγάλει από τη μέση.
Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, κατά τήν διάρκεια τού φθινοπώρου τού 1823, υπέφερε από τό χτικιό καί είχε αποσυρθεί από τήν ενεργό δράση. 
Προκειμένου νά αποθεραπευθεί πλήρως, εγκατέλειψε τό μοναστήρι τού Προυσσού καί πήγε στήν Κεφαλλονιά όπου διέμεινε μερικούς μήνες.
Στά Επτάνησα εκείνη τήν περίοδο είχαν συρρεύσει χιλιάδες πρόσφυγες από τήν Δυτική Στερεά, κυρίως γυναικόπαιδα, πού ζούσαν στά όρια τής ανέχειας.
Ο "Γιός τής Καλόγριας" είχε αφήσει στή θέση του στον Αντώνη Ζαραλή για να συντηρεί τά στρατιωτικά του τμήματα μέχρι νά επανέλθει ο ίδιος στήν ενεργό δράση.
Ο Καραϊσκάκης αναχώρησε από τό Αργοστόλι γιά τήν Ιθάκη προκειμένου νά συναντήσει τήν οικογένειά του. 
Στό πλοίο είχε συνταξιδιώτη του τόν Άγγλο γιατρό Julius Millingen, ο οποίος ταξίδευε γιά τό Μεσολόγγι.
Ο Καραϊσκάκης ποτέ δεν έκρυψε τήν περιφρόνησή του πρός τήν κυβέρνηση τού Μαυροκορδάτου πού στήριζε όλους αυτούς τούς καπετάνιους, στήν προσπάθειά του νά επιβληθεί σάν πολιτικός αρχηγός στήν Ελλάδα.
Ο Καραϊσκάκης, μόλις συνήλθε από τήν αρρώστεια του, εγκατέλειψε τήν Ιθάκη καί πήγε στό Μεσολόγγι όπου ζήτησε από τόν Μαυροκορδάτο νά διορισθεί αρχηγός τών ελληνικών όπλων τής επαρχίας των Αγράφων, ενώ τού κατήγγειλε και τη δολοφονία στρατιωτών του από τούς αντίπαλους οπλαρχηγούς πού είχαν καταπατήσει το βιλαέτι του.
Ο Μαυροκορδάτος, πού ευνοούσε τον Ράγκο, όχι μόνο δεν δέχθηκε, αλλά κρυφά καί υποχθόνια οργάνωσε σχέδιο γιά νά μπορέσει νά απαλλαγεί από τον ενοχλητικό και απρόβλεπτο Ρουμελιώτη οπλαρχηγό, όπως είχε απαλλαγεί καί από τόν Βαρνακιώτη.
Ο Καραϊσκάκης αντιμετωπίστηκε από τον Μαυροκορδάτο υποτιμητικά καί έτσι αυτός πικραμένος αναχώρησε γιά τό Αιτωλικό, όπου συνάντησε τον Κίτσο Τζαβέλα, ο οποίος ήταν επίσης δυσαρεστημένος μέ τόν Φαναριώτη πολιτικό.
Ενώ ο Κωνσταντίνος Μεταξάς είχε προσπαθήσει νά συμφιλιώσει τούς οπλαρχηγούς μεταξύ τους, ο Μαυροκορδάτος πού τον αντικατέστησε, έκανε το πάν για να τούς διασπείρει το φθόνο και τη διχόνοια.
Οι ραδιουργίες του είχαν προκαλέσει τό μίσος ανάμεσα στούς σημαντικότερους οπλαρχηγούς τής Δυτικής Στερεάς.
Σέ μία περίπτωση, ο οξύθυμος Καραϊσκάκης, σύμφωνα μέ τόν Κασομούλη, εξύβρισε άσχημα τόν Νότη Μπότσαρη καί τόν Νικολό Στουρνάρη, όταν τόν συνάντησαν στό Αιτωλικό, επειδή δέχονταν εντολές από "τό τσογλάνι τού Ρεΐζ εφέντη, τόν τεσσαρομάτη Μαυροκορδάτο".
Εκείνη τήν περίοδο έγιναν ταυτόχρονα στή Ρούμελη δύο πολεμικά γεγονότα.
Ο Ομέρ Βρυώνης κατευθύνθηκε από τά Ιωάννινα στήν Άρτα μέ 3000 άνδρες, ενώ 300 Τούρκοι ιππείς επιχείρησαν νά επιτεθούν από τή Ναύπακτο στό Μεσολόγγι.
Οι Έλληνες όμως πού φύλαγαν τήν Κακιά Σκάλα στήν Κλόκοβα/Παληοβούνα τούς ανάγκασαν νά υποχωρήσουν.
Η αφορμή δόθηκε στόν Μαυροκορδάτο γιά νά στήσει τό κατηγορητήριο κατά τού Καραϊσκάκη, ο οποίος γινόταν όλο καί περισσότερο ενοχλητικός, αφού πρίν από μερικές ημέρες, ο ορεσίβιος αρματολός είχε περάσει στό Μεσολόγγι μέ μερικούς άνδρες του, είχε καταλάβει τή νησίδα Βασιλάδι καί είχε συλλάβει τρείς Μεσολογγίτες προκρίτους.
Αιτία τής συμπεριφοράς του αυτής ήταν ο άγριος ξυλοδαρμός τού ανηψιού του Ψαρογιαννόπουλου από Μεσολογγίτες κατοίκους.
Ο Μαυροκορδάτος αντέδρασε ταχύτατα. 
Κάλεσε τούς οπλαρχηγούς Κώστα Μπότσαρη, 
Νικόλαο Στουρνάρη, 

Γεώργιο Τσόγκα καί Δημήτριο Μακρή, οι οποίοι μέ 1500 άνδρες έδιωξαν τούς ανθρώπους τού Καραϊσκάκη από τό Μεσολόγγι.
Μέ αυτή τήν πολυάριθμη δύναμη παρά τώ πλευρώ του, ο Μαυροκορδάτος συνέλαβε τόν Καραϊσκάκη κατηγορώντας τόν γιά εσχάτη προδοσία.
Ο "εκλαμπρότατος πρίγκηψ" στήριξε τό κατηγορητήριο στήν κατάθεση τού Κωνσταντίνου Βουλπιώτη, ο οποίος υποστήριξε ότι ο Καραϊσκάκης τόν έστειλε στά Ιωάννινα γιά νά ειδοποιήσει τόν Ομέρ Βρυώνη νά σπεύσει νά καταλάβει τό Μεσολόγγι καί τό Αιτωλικό.
Η δίκη στό Αιτωλικό
Η δίκη παρωδία τού Καραϊσκάκη
έγινε στήν εκκλησία τής Παναγίας στό Αιτωλικό, τήν 1η Απριλίου 1824 καί κύριο στοιχείο τής κατηγορίας ήταν ότι ο Καραϊσκάκης είχε έρθει σέ συνεννόηση μέ τόν Ομέρ Βρυώνη, προκειμένου νά τόν διευκολύνει νά καταλάβει τό Μεσολόγγι καί τό Αιτωλικό!
Σέ αντάλλαγμα ο Έλληνας οπλαρχηγός θά ελάμβανε τό αρματολίκι τών Αγράφων.
Η αλληλογραφία μεταξύ τού Ομέρ Βρυώνη καί τών Ελλήνων καπεταναίων ήταν ένα συχνό γιά τήν εποχή φαινόμενο, καθώς οι Έλληνες ήλπιζαν σέ πιθανή συνεργασία μέ τόν Αλβανό πασά, ο οποίος είχε ελληνικές ρίζες καί βρισκόταν σέ δυσμένεια από τόν σουλτάνο.
Ένα ελληνοαλβανικό κράτος πού θά προέκυπτε μέ τήν αποτίναξη τής οθωμανικής τυραννίας ήταν ένα σχέδιο πού τό συζητούσαν οι Έλληνες από τήν εποχή τού Αλή πασά.
Ο Μαυροκορδάτος όμως ήθελε από ότι φαίνεται νεκρό τόν Καραϊσκάκη καί μάλιστα πηγές τής εποχής τόν φέρνουν νά έχει πεί:"Μαθαίνω ότι είναι κακά άρρωστος.
Η φθίσις του έφθασεν ως τόν τρίτον βαθμόν. Ίσως ο Θεός μάς απαλλάξει από αυτόν."
Ο Δημήτρης Φωτιάδης θά έγραφε γι' αυτόν, τον Μαυροκορδάτο, ότι ήταν ο πιό διαβολεμένος απ' όλους τούς Φαναριώτες, πού ήρθανε στήν Ελλάδα.
Τό κακό πού έκανε αυτός ο άνθρωπος δέν λέγεται καί όχι μόνο τό πλήρωσε η γενιά τού Εικοσιένα, αλλά "τό δικό του πνεύμα μέσω τών σύγχρονων πολιτικών κυβερνάει καί δέν μάς αφήνει νά προκόψουμε".
Στίς 30 Μαρτίου 1824 συστάθηκε τό στρατοδικείο.
Το κατηγορητήριο δημοσιεύθηκε στήν εφημερίδα "Ελληνικά Χρονικά", η οποία ήταν όργανο τού Μαυροκορδάτου.
Ο Μαυροκορδάτος όρισε σάν δημόσιο κατήγορο και πρόεδρο τον Δεσπότη Άρτας Πορφύριο, ο οποίος και κάθεται επί θρόνου -  και ναι, είναι αυτός που δέκα περίπου μήνες πριν προκάλεσε την οργή του Κολοκοτρώνη και άκουσε από τον θρυλικό Γέρο, μεταξύ άλλων, και τα εξής: "...και μη μου βροντάς εμένα, παπά, το πόδι, γιατί βροντώ το σπαθί και σου κόβω το κεφάλι..." 
Και σε ‘κείνη την περίπτωση ο Πορφύριος λειτουργούσε ως τσιράκι του Μαυροκορδάτου ρίχνοντας τη νόμιμη κυβέρνηση, για να ξαναφέρει τον Φαναριώτη στην εξουσία. 
Και να που τον έφερε... - 
Γύρω από τον Δεσπότη οι "Κριτές".,
κάποιοι αγράμματοι, 
άξεστοι και αδαείς "στρατηγοί", "χιλίαρχοι" και καπεταναίοι, όλοι τους υποτακτικοί του Μαυροκορδάτου. 
Παρόντες οι Νότης Μπότσαρης, 
Νικόλαος Στουρνάρης, 
Γεώργιος Τσόγκας, 
Δήμος Σκαλτσάς, 
Αλέξιος Βλαχόπουλος, 
Δημήτριος Μακρής, 
Γιαννάκης Γιολδάσης, 
Γρηγόριος Λιακατάς, 
Αναγνώστης Καραγιάννης, 
Γιαννάκης Σουλτάνης, 
Τάτσης Μαγγίνας, 
Πάνος Γαλάνης καί Στάθης Κατσαρός.και οι απαραίτητοι ψευδομάρτυρες, με κυριότερο τον Κώστα Βουλπιώτη,
Έπιασαν τα στασίδια και περίμεναν. 
Τα πάντα έχουν συντονιστεί από καιρό. 
Κι ο Μαυροκορδάτος έχει επενδύσει πάνω σε μια τέτοια σύνθεση. 
Οι κατηγορίες πολλές και δεινές. 
"Ο Καραϊσκάκης πήγε με τους Τούρκους, πρόδωσε το Έθνος",  και ναι, θα φέρουν ατράνταχτες αποδείξεις οι μάρτυρες και ειδικά ο Βουλπιώτης! 
Τι διάολο, δε θα μπορέσουν να τον καταδικάσουν; 
Τόση προετοιμασία έχουν κάνει. 
Εξάλλου ήλπιζαν ότι η δίκη θα γίνει ερήμην του Καραϊσκάκη, διότι δεν πίστευαν ότι θα παρουσιαστεί ύστερα από τέτοιες κατηγορίες...
Τους απογοήτευσε όμως και τους ξάφνιασε. 
Ήρθε, παρά το ότι τον έκαιγε η αρρώστια του, και μάλιστα οπλισμένος σαν αστακός. 
Γνώριζε ο Καραϊσκάκης, δεν ήταν κάποιος ανίδεος και ανόητος, έτσι πρώτα έζωσε το Μεσολόγγι με τους πολεμιστές του και μετά φρόντισε πάνω από το μισό ακροατήριο να αποτελείται από τα πρωτοπαλίκαρά του, μαζί τους και ο Κίτσος Τζαβέλας, που περίμεναν ένα νεύμα του καπετάνιου τους για να βγάλουν την κουμπούρα που είχαν κάτω από τη φουστανέλα τους.
Γνώριζε ο Καραϊσκάκης, πως αν φυγοδικούσε, θα φαινόταν στα μάτια των συμπατριωτών του ότι ομολογεί την κατηγορία.
Δεν ήταν ανόητος. 
Ήξερε τι τον περίμενε. 
Γνώριζε πως η σύνθεση του δικαστηρίου ήταν πιασμένη από τον Μαυροκορδάτο που τη διόρισε και την είχε έτοιμη την απόφαση. 
Ποια απόφαση; 
Μα, κατηγορία για εσχάτη προδοσία σε περίοδο πολέμου!
Κι άρχισε το πανηγύρι.
Οι δικαστές κατάλαβαν. 
Έχασαν τη γη κάτω από τα πόδια τους, έτρεμε η φωνή τους, τους έπεφταν τα χαρτιά από τα χέρια και κυρίως ρωτούσαν άσχετα. 
Ο Καραϊσκάκης σα να μη συνέβαινε τίποτα απαντούσε ακόμα πιο άσχετα. 
Πέρασαν ώρες πολλές και η δίκη είχε βαλτώσει.
Αφού είδαν κι απόειδαν οι μαυροκορδατικοί έδωσαν το λόγο στον Μεγαπάνου. 
Ούτε σ’ αυτόν απέδωσε σεβασμό ο Καραϊσκάκης. 
Αντί με το κανονικό του όνομα τον αποκαλούσε “κύρ - Πάνο”.
Ο Κασομούλης που ήταν παρών μάς διέσωσε τα όσα ακολούθησαν.
Ο Καραϊσκάκης προσκύνησε τις εικόνες και όπως στάθηκε στη μέση της εκκλησίας τους ρώτησε:
- Πέστε μου, ορθός να σταθώ ή να κάτσω;
- Κάτσε, γιατί είσαι άρρωστος...Του αποκρίθηκε ο Δεσπότης.
Του έδωσαν μάλιστα και προσκέφαλο και κάθισε κατάχαμα πάνω σ’ αυτό. 
Αμέσως ο Πορφύριος άρχισε να εξαπολύει τις κατηγορίες και τέλειωσε ως εξής: ...οι λόγοι σου και όλες οι πράξεις σου σε έφεραν ως το κριτήριο τούτο. 
Λοιπόν, τι απολογίαν έχεις εις όλας αυτάς τας κατηγορίας;

Καραϊσκάκης : Απ’ όλα αυτά που με κατηγοράνε είδηση δεν έχω... Το κριτήριο ας εξετάσει τον Βουλπιώτη, κι εγώ ό,τι και να πάθω απ’ τις μαρτυρίες του – και θάνατο και παλούκι – το δέχομαι μετά χαράς.
Πετάγεται ο έπαρχος Σούτσος και βεβαιώνει και προφορικά έχει ψεύτικο χαρτί που έγραφε ότι ο Καραϊσκάκης τούς είχε πει ότι ήρθε σε συνεννόηση με κάποιους πασάδες, ακούστηκαν και τα ονόματά τους και ότι το Μεσολόγγι θα χαθεί. 
Ο Καραϊσκάκης γυρνάει τότε και ρωτάει τον Σούτσο:
Ο Καραϊσκάκης: Εγώ, μωρέ, σου τα είπα αυτά;
Σούτσος: Μάλιστα.
     Εν συνεχεία πήρε τον λόγο ο Στουρνάρας δείχνοντας μάλλον ευνοϊκή διάθεση προς τον Καραϊσκάκη, αν και ήταν πολέμιός του. 
Ο Καραϊσκάκης τον κοίταξε με συμπάθεια. 
Ακολούθησε όμως έτερος "στρατοδίκης", ο Γρηγόρης Λιακατάς που με τα λόγια του εξόργισε τον κατηγορούμενο, που άφησε την πίκρα του να ξεχειλίσει! 
Κρατήθηκε όμως και είπε:
Καραϊσκάκης : Αν βάλετε θεμέλιο στα λόγια που λέω, εκατό ζωές να ‘χω, δεν γλιτώνω...
     Αυτή του η τοποθέτηση έδωσε αφορμή, για να πάρει τον λόγο άλλος "στρατοδίκης", ο μεγαλοκοτζάμπασης της Ρούμελης Πάνος Γαλάνης/Μεγαπάνος.
Γενικά ο Καραϊσκάκης αντιμετώπισε ειρωνικά καί μέ αστειολογία τίς κατηγορίες τού Μεγαπάνου.
Γαλάνης Μεγαπάνου: "Βρέ ηξεύρομεν Καραϊσκάκη, όπου λέγεις όλο λόγια, μά διατί τά λέγης έτζι;"
Καραϊσκάκης: "Τό έχω χούι κύρ - Πάνο."
Γαλάνης Μεγαπάνου: "Μά γιατί νά τό έχης αυτό τό χούι, ενώ είσαι πενήντα χρόνων;" - ήταν 42 - 
Καραϊσκάκης: "Άμ δέν ημπορώ νά τό κόψω τώρα, κύρ Πάνο. 
Καί σύ, κύρ Πάνο, είσαι ογδόντα χρονών, μά τό χούι δέν τ' αφήνεις νά γαμής - και δε με ακούς" - και ήταν αλήθεια καθώς οι φήμες έλεγαν ότι ο Μεγαπάνου συνέχιζε και σ’ αυτή την ηλικία να είναι μπερμπάντης.
Η στάση του Καραϊσκάκη πείραξε και τον στρατοδίκη καπετάν Γρηγόρη Λιακατά και όπως γράφει στην ιστορική Ανθολογία του ο Βλαχογιάννης ο διάλογος συνεχίζεται:
Λιακατάς: τι κουνιέσαι έτσι καπετά Γιώργη? δεν ξέρεις πως εμείς μπορούμε να σου κόψουμε το κεφάλι?
Καραϊσκάκης: και συ δε μαζώνεις τη γυναίκα σου καπετάν Γρηγόρη!
...και επεμβαίνει πάλι στο διάλογο ο γέρο-Μεγαπάνου που το χούι του τον "υποχρέωνε" να έχει ευκολόλυτη τη βρακοζώνα του 
Μεγαπάνου: αϊ καπετάν Γιώργη, δεν δένεις λίγο τη γλώσσα σου...
Καραϊσκάκης: δέσε και του λόγου σου τη βρακοζώνα σου και γω δένω τη γλώσσα μου!
     Η συμπεριφορά τού υπόδικου χαλάρωσε τήν ένταση καί έφερε πολλούς δικαστές μέ τό μέρος του. 
Οι περισσότεροι κατάλαβαν ότι ο Βουλπιώτης ενεργούσε ως ψευδομάρτυρας.
Και ο Κίτσος Τζαβέλας, σηκώθηκε οργισμένος καί φώναξε:
- "Στρατηγοί, βλέπω ότι αδίκως θέλετε να βάψωμεν τά χέρια μας εις τό αίμα τού αθώου Καραϊσκάκη μέ τίς ψευδείς εξομολογήσεις τού ψευτοβουλπιώτη. 
Εγώ δέν είμαι σύμφωνος, καί άν εσείς αποφασίσετε τόν θάνατόν του, τό αθώον αίμα του νά πέση εις τά κεφαλάς τών πρωταιτίων καί εις τά τέκνα των."
     Σύμφωνα με τους ιστορικούς, η συμπεριφορά του Καραϊσκάκη και οι απαντήσεις του στους κριτές του, σκοπό είχαν να εξευτελίσει το σιχαμερό εκείνο δικαστήριο και να δώσουν θάρρος στα παλικάρια του, όπως βέβαια και έγινε. 
Και όπως χαρακτηριστικά γράφει Κασομούλης: "Τούτο λέγοντας ο Καραϊσκάκης, εκτόπισαν τα γέλια όλοι και κριταί και λαός, και πήγαν πολλοί να λιποθυμήσουν, καθώς κι εγώ ο ίδιος...".
Εν τέλει εκείνη τη μέρα το Κριτήριον διελύθη, διότι ο δημόσιος κατήγορος αναγκάστηκε να διακόψει τη δίκη και όλο το Μεσολόγγι αναρωτιόταν “που βρέθηκε τέτοιος πουτσαράς”.
Ο Μαυροκορδάτος που ύπουλα μεθόδευσε την εξορία του "προδότου και ανθέλληνος Καραϊσκάκη" - όπως χαρακτηριστικά έλεγε, φοβήθηκε τα παλικάρια του ήρωα και δεν τον καταδίκασε σε θάνατο περιμένοντας να πεθάνει απ’ την αρρώστια του.
Κι όταν ο Καραϊσκάκης κίνησε να φύγει με τους δικούς του και περνούσε έξω απ’ το σπίτι που έμενε ο Μαυροκορδάτος, σταμάτησε εκεί, και, παρά το ότι τον έκαιγε ο πυρετός, κρατήθηκε στα πόδια του και μπήκε μέσα. 
Ο Μαυροκορδάτος έκανε το τραπέζι στον Βολπιώτη και στους Κριτές. 
Τους είχε υποχρέωση τεράστια άλλωστε. 
Ο πολέμαρχος στάθηκε μπροστά τους αηδιασμένος και με πολλή οργή είπε στον Βολπιώτη:
- Φάγε, ωρέ Βολπιώτη, φάγε κι εσύ με τον πρίντζιπα και τους καπεταναίους, για να θανατώσεις τον Καραϊσκάκη.
Κι αμέσως φώναξε στον Μαυροκορδάτο:
- Ε, ωρέ Μαυροκορδάτε, εσύ την προδοσία μού την έγραψες στο χαρτί, μα εγώ ελπίζω γρήγορα να σου τη γράψω στο κούτελο, για να φανεί ποιος είσαι... 
Έχετε γεια καπεταναίοι...
- Στο καλό, ώρα σου καλή..., του αποκρίθηκαν.
     Τελικώς η απόφαση ήταν καταδικαστική για τον Καραϊσκάκη, κηρύσσοντάς τον επίβουλο κατά τής πατρίδος καί ένοχο προδοσίας, αλλά λόγω τής παρουσίας πολλών αρματωμένων οπαδών του έξω από τό δικαστήριο, η ποινή δέν ήταν η θανατική όπως ήλπιζε ο Διευθυντής τής Δυτικής Ελλάδος Μαυροκορδάτος, αλλά εξορία από τίς πόλεις τής Αιτωλοακαρνανίας, αφαίρεση όλων τών στρατιωτικών του αξιωμάτων καί υποχρεωτική παραμονή του στά βουνά τών Αγράφων.
Ο ήρωας διατάχθηκε να αποχωρήσει αμέσως από τό Αιτωλικό, αφού ήδη πλησίαζε καί ο στρατηγός Ανδρέας Ίσκος από τό Βάλτο, ο οποίος υποστήριζε ανοικτά τόν Καραϊσκάκη.
Δίνουν διορία στον ήρωα να εγκαταλείψει το Αιτωλικό μέσα σε 48 ώρες παρόλο που τους ζήτησε 5-6 μέρες να ετοιμαστεί γιατί ήταν άρρωστος.
Στίς 3 Απριλίου 1824, ο Καραϊσκάκης μέ 80 στρατιώτες του αναχώρησε από τό Αιτωλικό πάνω σέ φορείο πού τό μετέφεραν τέσσερα παλληκάρια του, διότι υπέφερε από τήν φυματίωση καί δέν μπορούσε νά βαδίσει. 
Περνώντας από τό διευθυντήριο, όπου ήταν συγκεντρωμένοι οι στρατηγοί μέ τόν "τεσσαρομάτη" τούς είπε:
- "Αδελφοί καπεταναίοι. 
Άν μέ καταδικάσατε δικαίως, ο Θεός νά μού τό στείλει τό βόλι εις τό κεφάλι ευθύς, αυτού οπού εβγαίνω. 
Kαί άν αδίκως, νά σάς τό πέμψη εις τό ιδικό σας κεφάλι"

Το εκπληκτικό με τον Καραϊσκάκη που έφυγε κυνηγημένος μόνο με 80 άντρες, είναι ότι παρόλο που τον κυνηγούσαν και Έλληνες και Τούρκοι, από όπου περνούσε χωρικοί έτρεχαν να μπουν στο στρατιωτικό του σώμα και έτσι έφτασε να διαθέτει 1500 ένοπλους όταν συναντήθηκε με άλλους οπλαρχηγούς στο Καρπενήσι που τον δέχτηκαν σαν συμπολεμιστή τους, μετά από 2 μήνες πορεία κυνηγητό και πορεία με το ξυλοκρέβατο στα Άγραφα, μέχρι το μοναστήρι του Προυσού οπού και ανάρρωσε. 
Αυτό που ήλπιζε ο Μαυροκορδάτος, να δει τον Καραϊσκάκη να ζητήσει καταφύγιο στους Τούρκους, όπως είχε αναγκάσει να κάνει έναν άλλο ήρωα μας τον Βαρνακιώτη, δεν το κατάφερε και έτσι ο Καραϊσκάκης συνέχισε τα κατορθώματα του, που έσωσαν την Ρούμελη και την Επανάσταση.
                 επιμέλεια κειμένου:ntina

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2024

ωχ παναΐα μου - dolce vita και το φαινόμενο Χάρης

πολλοί, μα πάρα πολλοί  "τέτοιοι χαρακτήρες"  έβαλαν τα δυνατά τους να "δημιουργηθεί"  η μετά covid εποχή που ζούμε...          
                  

Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2024

o dr. Wilhelm Reich, η οργόνη, ο αιθέρας και η ενέργεια του Χώρου

"... η βασική αλήθεια σε όλες τις διδασκαλίες της ανθρωπότητας είναι ίδια και καταλήγει σε ένα μόνο κοινό πράγμα: Να βρεις το δρόμο σου προς αυτό που νιώθεις όταν αγαπάς πολύ ή όταν δημιουργείς ή όταν χτίζεις το σπίτι σου ή όταν γεννάς τα παιδιά σου ή όταν κοιτάς τα αστέρια τη νύχτα" dr. Wilhelm Reich
     Αιθέρας/Πεμπτουσία και "αιθεροβάμωνες" επιστήμονες
 Αν και θεωρείται επιστημονικά «νεκρός» εδώ κι έναν αιώνα, ο Αιθέρας/Aether εμφανίζεται και πάλι στο προσκήνιο ως μια θεωρία για την ερμηνεία της ανεξήγητης "θάλασσας ενέργειας" και του "κοχλάζοντος κενού', που μας περιβάλει. 
Από την αρχαιότητα μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα ο Αιθέρας αποτελούσε το τελευταίο κρίκο που συνέδεε τη Φυσική με τη μεταφυσική. 
Στην αρχαιότητα πίστευαν πως όλος ο κόσμος ήταν γεμάτος από ένα υλικό λεπτό, αέρινο, σχεδόν άυλο, που οι Έλληνες ονόμαζαν Αιθήρ, οι Ινδοί Πράνα και οι Κινέζοι Τσι. 
Ο Πυθαγόρας πίστευε στην ύπαρξη του αιθέρα ως «πέμπτο στοιχείο» της Φύσης, ενώ οι ανατολικοί πολιτισμοί αποκαλούσαν το ίδιο στοιχείο Ακάσα (Akasha).
Ο Αριστοτέλης υποστήριζε πως εκτός από τα τέσσερα στοιχεία, Γη, 
Ύδωρ, 
Αήρ και Πυρ, υπήρχε στη Φύση και ο Αιθήρ. 

Σύμφωνα με την άποψη του ο ουρανός διέφερε θεμελιακά από τον κόσμο, καθώς αποτελούνταν από ένα πέμπτο στοιχείο, τον αιθέρα, που ήταν και η "πέμπτη ουσία" της Φύσης, εξού και η λέξη πεμπτουσία. 
Ο Αριστοτέλης οδηγήθηκε σ’ αυτό το συμπέρασμα επειδή παρατήρησε πως όλα τα ουράνια σώματα είναι φωτεινά, διαγράφουν ατέρμονους κύκλους, είναι άφθαρτα κι αμετάβλητα. Επομένως κάποια άγνωστη μορφή ενέργειας θα έπρεπε να είναι υπεύθυνη γι’ αυτό.
Στους αιώνες που ακολούθησαν οι αλχημιστές, που αναζητούσαν την «πεμπτουσία», κράτησαν ζωντανή τη θεωρία του Αιθέρα. 
Στις συμβολικές απεικονίσεις των αλχημιστών ο Αιθέρας αντιπροσώπευε πάντα το κεφάλι, το "πέμπτο άκρο" του σώματος, ενώ τα υπόλοιπα στοιχεία αντιπροσωπεύονταν από τα άλλα τέσσερα άκρα, χέρια και πόδια. 
Σύμφωνα μ’ αυτούς τους συμβολισμούς ο Αιθέρας θεωρούνταν ανώτερο στοιχείο της Φύσης και η "αιθερική" κατάσταση ως ένα από τα ανώτερα επίπεδα του "πνευματικού σώματος".
Στους επιστημονικούς και φιλοσοφικούς κύκλους η θεωρία του Αιθέρα γνώρισε και πάλι διάδοση τον 17ου αιώνα. 
Ο Ολλανδός αστρονόμος Κρίστιαν Χούχενς/Christiaan Huygens, 1629-1695 πίστευε ότι στο διαστημικό κενό υπήρχε ένα αδιόρατο ρευστό, που "κυμάτιζε" τα φωτόνια, όπως ανάλογα ο αέρας δημιουργούσε κύματα για τη διάδοση του ήχου. 
Το υλικό αυτό το ονόμασε Αιθέρα, από τον Αριστοτέλη. 
Την ίδια άποψη υιοθέτησαν ο Καρτέσιος, ο Κοπέρνικος και ο Νεύτωνας. 
Μάλιστα ο τελευταίος υποστήριξε ότι υπήρχε Αιθέρας, προκειμένου να ικανοποιήσει την ανάγκη του για ένα ακίνητο σύστημα αναφοράς έτσι ώστε να εξηγήσει την κίνηση των ουράνιων σωμάτων.
Τον 19ο αιώνα ο Φάραντεϊ υποστήριξε την ύπαρξη του φωτοβόλου αιθέρα, θέτοντας ταυτόχρονα τις βάσεις του ηλεκτρισμού και του μαγνητισμού. 
Στη συνέχεια ο Τζεημς Κλερκ Μάξγουελ (1831-1878), ορίζοντας τα πεδία ως καταστάσεις μηχανικής συμπίεσης ενός αόρατου αλλά υπαρκτού υλικού που γεμίζει το χώρο, του αιθέρα, πρόσθεσε ότι τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα θα πρέπει να θεωρούνται ως ελαστικές συμπιέσεις του αιθέρα. 
Τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα ήταν δονήσεις αυτού του ενδιάμεσου αβαρούς και ρευστού υλικού, εφόσον τα κύματα της θάλασσας είναι δονήσεις του νερού και του ήχου δονήσεις του αέρα.
Σύμφωνα με τον Μάξγουελ το κενό φαινόταν να ενεργεί διηλεκτρικά, σαν να ήταν ηλεκτρικά πολωμένο. 
Προσπάθησε λοιπόν να προσφέρει κάποιο είδος μηχανικού μοντέλου για τη διάδοση του ηλεκτρομαγνητικού κύματος μέσα στο απόλυτο κενό. 
Έτσι φαντάστηκε ότι το κενό γεμίζει από τη μυστηριώδη ουσία του Αιθέρα, που υποστηρίζει και περικλείει τα χρονικά μεταβαλλόμενα ηλεκτρικά και μαγνητικά πεδία –κάτι σαν παλλόμενο αλλά αόρατο ζελέ που διαποτίζει το σύμπαν. 
Το τρεμούλιασμα του αιθέρα ήταν η αιτία που το φως ταξίδευε μέσα του, ακριβώς όπως τα κύματα του νερού μεταδίδονται μέσω του νερού και ο ήχος μέσω του αέρα. 
Αυτό το παράξενο υλικό ήταν λεπτό, αέρινο, σχεδόν άυλο. 
Όλα τα ουράνια σώματα περνούσαν μέσα του χωρίς να επιβραδύνονται. 
Ήταν όμως αρκετά συμπαγής ώστε τα εγκάρσια κύματα να διαδίδονται με τεράστια ταχύτητα.
Ανάμεσα στους επιστήμονες του 19ου αιώνα που υπεράσπιζαν τη θεωρία του Αιθέρα ήταν και ο μεγαλοφυής Σερβοαμερικάνος Νίκολα Τέσλα, ο εφευρέτης των επαγωγικών κινητήρων εναλλασσόμενου ρεύματος, που έφεραν επανάσταση στην ηλεκτρομηχανική, καθώς και άλλων 700 πρωτοποριακών ευρεσιτεχνιών. 
Ο Τέσλα υποστήριζε πως: "Ένας ασύρματος πομπός δεν παράγει ερτζιανά κύματα, τα οποία είναι ένας μύθος, αλλά ηχητικά κύματα στον αιθέρα, που συμπεριφέρονται με κάθε τρόπο σαν αυτά στον αέρα, εκτός από το ότι, λόγω της μεγάλης ελαστικής δυνάμεως και εξαιρετικά μικρής πυκνότητας του μέσου, η ταχύτητα τους είναι αυτή του φωτός"
Ο Βίλχελμ Ράιχ την ονομάζει ΟΡΓΟΝΗ
Εχουν αποδειχθεί οι εξής αξιωματικές ιδιότητες του: Ο Αιθέρας υπάρχει παντού, γεμίζει όλο το σύμπαν, διαπερνά κάθε ύλη, είναι η πηγή κάθε ενέργειας, μεταβάλλεται σε ύλη ή μάζα. Εκπέμπει φως, αλλά είναι διαφανής. 
Δεν υπάρχει θερμότητα στον αιθέρα, δεν υπάρχει απώλεια ενέργειας, παρατηρούμε όμως έναν μεταβολισμό ενέργειας. 
Βρίσκεται πάντοτε σε μια κίνηση κυματοειδή και παλμική. 
Μπορεί να αποδεχτεί ξεκάθαρα παντού με τρόπο οπτικό, θερμικό, ηλεκτροσκοπικό, με μετρητές Geiger. 
Προκαλεί τα φυσικά φαινόμενα που μέχρι σήμερα έμεναν χωρίς εξήγηση.
Ο "θάνατος" του Αιθέρα
Όμως η θεωρία του Αιθέρα δεν έμελλε να έχει πολύ επιστημονική ζωή μπροστά της. 
Το 1887 οι φυσικοί Άλμπερτ Μίκελσον και Έντουαρτ Μόρλεϊ/Albert Michelson-Edward W. Morley, θέλοντας σαν επιβεβαιώσουν την ύπαρξη του Αιθέρα, πραγματοποίησαν ένα πείραμα που απέδειξε ωστόσο πως αυτό το στοιχείο ήταν ανύπαρκτο! 
Σ’ αυτό το πείραμα απέδειξαν πως η ταχύτητα μιας δέσμης φωτός δεν μεταβάλλεται σε όποια κατεύθυνση ή απόσταση κι αν κινείται στην πειραματική διάταξη. 
Εφόσον λοιπόν δεν βρέθηκαν μεταβολές, αλλά μηδενικό αποτέλεσμα, ο Αιθέρας δεν υπήρχε.
Από τότε η θεωρία του Αιθέρα θεωρούνταν προβληματική και αμφιλεγόμενη. 
Τη χαριστική βολή όμως την έδωσε το 1905 ο Άλμπερτ Αϊνστάιν με τη Θεωρία της Σχετικότητας/Ε=mc², που έδειξε πως δεν υπήρχε αιθέρας για να στηρίζει τη διάδοση των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων στο κενό. 
α κύματα διαδίδονται από μόνα τους. 
Διακηρύσσοντας πως τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία αποτελούν αυτούσιες οντότητες, που έχουν την ιδιότητα να ταξιδεύουν στο κενό διάστημα.
Μετά κι από την κατακεραύνωση του Αϊνστάιν ο Αιθέρας θεωρούνταν επιστημονικά νεκρός. Όποιος ασχολούνταν μαζί του θεωρούνταν ρομαντικός, αν όχι αιρετικός. 
Η ενασχόληση με τον Αιθέρα θεωρούνταν ψευδοεπιστήμη και στιγμάτιζε την καλή φήμη των επιστημόνων. 
Με τα χρόνια η λέξη Αιθέρας απέκτησε υποτιμητική σημασία. 
Ακόμη και σήμερα το επίθετο αιθέριος/Ethereal σημαίνει τον φευγάτο, αυτόν που βρίσκεται στον κόσμο του.
Παρ’ όλα αυτά υπήρχαν πάντα επιστήμονες κι ερευνητές που ριψοκινδύνευαν τη φήμη τους ασχολούμενοι με την απαγορευμένη θεωρία του Αιθέρα, ενώ κάποιοι αρνητές αυτής της θεωρίας έγιναν στη συνέχεια οπαδοί της. 
Ακόμη και ο ίδιος ο Αϊνστάιν πραγματοποίησε το 1920 μια ομιλία στο Πανεπιστήμιο Leyden, όπου φαινόταν να είχε μεταβάλει τη στάση του σχετικά με τον Αιθέρα: "Ανακεφαλαιώνοντας, μπορούμε να πούμε ότι σύμφωνα με τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας ο χώρος είναι προικισμένος με φυσικές ιδιότητες. Υπό αυτή την έννοια συνεπώς υπάρχει ένας Αιθέρας. Σύμφωνα με τη Γενική Θεωρία της Σχετικότητας ο χώρος χωρίς τον Αιθέρα είναι αδιανόητος, διότι σ’ έναν τέτοιο χώρο όχι μόνον δεν θα υπήρχε διάδοση του φωτός, αλλά επίσης καμιά πιθανότητα ύπαρξης των προτύπων του χώρου και του χρόνου, και συνεπώς ούτε χωροχρονικό συνεχές"
Νεοαιθεριστές και Αιθερική Τεχνολογία/Aether Technology
Η κβαντική Φυσική καθώς και οι διάφορες θεωρίες για την Ενέργεια του Μηδενικού Σημείου ανάστησαν ως ένα βαθμό την ομιχλώδη και απαγορευμένη θεωρία του Αιθέρα. 
Εμφανίστηκαν έτσι οι λεγόμενοι νεοαιθεριστές, που υποστήριζαν τη σύγκλιση Φυσικής και μεταφυσικής. 
Ένας πρωτοπόρος νεοαιθεριστής ήταν και ο Βίλχελμ Ράιχ. 
Αυτός ανακάλυψε την οργόνη, μια αρχέγονη κοσμική ενέργεια που βρίσκεται παντού στο σύμπαν, και η οποία έχει σχεδόν όλα τα χαρακτηριστικά του παραδοσιακού Αιθέρα.
Το 1954 ο διακεκριμένος Άγγλος φυσικός P. A. M. Dirac αναρωτήθηκε σοβαρά για τη σκοπιμότητα η επιστήμη να ρίξει μια δεύτερη ματιά στη θεωρία του Αιθέρα: "H φυσική θεωρία που δεν βασίζεται στον αιθέρα φαίνεται πως έφθασε στο ανώτατο στάδιο και στο τέλος των δυνατοτήτων της. Ίσως δούμε στο Αιθέρα μια νέα ελπίδα για το μέλλον"
Related imageΈνας από αυτούς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Dirac ήταν και ο E. W. Silvertooth, ένας αμερικανός επιστήμονας από την Ουάσιγκτον. 
Το 1986 ο Silvertooth εκτέλεσε ένα πείραμα χρησιμοποιώντας εξοπλισμό λέιζερ και τις ειδικές γνώσεις του στην προωθημένη οπτική. 
Σ’ αυτό το πείραμα μετρήθηκε η κίνηση της Γης στο διάστημα. 
Υπολογίστηκε πως το ηλιακό μας σύστημα κινείται προς ολοταχώς προς τον αστερισμό του Λέοντα με ταχύτητα 400 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο, δηλαδή 144.000 χιλιόμετρα την ώρα! 
Ο Silvertooth πέτυχε εκεί που οι Michelson-Morley απέτυχαν. 
Το γεγονός ότι μπορούσε να ανιχνευθεί η κίνηση της Γης στο διάστημα, σήμαινε ότι πρέπει να υπήρχε ένα σταθερό σημείο αναφοράς, ο Αιθέρας. 
Ο Silvertooth χρησιμοποίησε για τα πειράματα του πανάκριβο εξοπλισμός και η έρευνα του στηρίχθηκε από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ κι από μια άλλη αμυντική υπηρεσία. 
Δεν είναι γνωστό αν επανέλαβε με επιτυχία το πείραμα του. 
Γνωστό είναι πάντως πως ένας Αυστριακός φυσικός υποστήριξε πως και ο ίδιος εντόπισε πειραματικά την ύπαρξη του Αιθέρα.
Σήμερα οι θεωρητικοί του Αιθέρα δεν τον βλέπουν ως ένα αόρατο υγρό, που βρίσκεται παντού στο σύμπαν. 
Αντίθετα λένε ότι είναι ένα σπειροειδές θεμέλιο του σύμπαντος, που δεν μπορεί να μετρηθεί με τα όργανα επειδή κινείται πολύ γρήγορα. 
Ο dr. Moray B. King από τη Γιούτα των ΗΠΑ δεν είναι ο μόνος επιστήμονας της «ενέργειας του χώρου» που πιστεύει πως ο Αιθέρας κινείται με σπειροειδή κίνηση. 
Ο Ινδός επιστήμονας Paramahamsa Tewari έχει την ίδια άποψη. 
Σύμφωνα μ’ αυτή το σύμπαν, σε κάθε κυβικό του εκατοστό, είναι γεμάτο από κολοσσιαία επίπεδα ενέργειας τα οποία κινούνται με εκπληκτικές ταχύτητες σε μορφή δίνης 
Αυτή είναι η αιτία που από τους γαλαξίες μέχρι και τα ηλεκτρόνια κυριαρχεί η σπειροειδής κίνηση.
Γιατί όμως η ενέργεια του Αιθέρα δεν μπορεί να εντοπιστεί και να χρησιμοποιηθεί ακόμη; 
Ένας επιστήμονας περιέγραψε την ενέργεια αυτή σαν δύο γιγάντιους, αόρατους ελέφαντες που σπρώχνουν ταυτοχρόνως από τις δύο πλευρές μια πόρτα.
Όσο κι αν σπρώχνουν με ίσες δυνάμεις, η πόρτα δεν πρόκειται ν’ ανοίξει ούτε από τη μία πλευρά ούτε από την άλλη. 
Η άντληση της αιθερικής ενέργειας απαιτεί μια κατάλληλη διαφορά δυναμικού.
Οι θεωρητικοί της νέας Φυσικής πιστεύουν πως ο Αιθέρας δεν υπακούει στους περιβόητους Νόμους της Θερμοδυναμικής, οι οποίοι υποστηρίζουν πως η ενέργεια δεν μπορεί να δημιουργηθεί ούτε και να καταστραφεί, παρά μόνον ν’ αλλάξει μορφή. 
Γι’ αυτούς η ενέργεια πάντα υπήρχε και πάντα θα υπάρχει. 
Δεν χρειάζεται να δημιουργηθεί ή να καταστραφεί. 
Εκείνο που χρειάζεται είναι ένας νέος Αϊνστάιν, που θα ξεπεράσει τους νόμους διατήρησης της ενέργειας και θα δημιουργήσει το θεωρητικό υπόβαθρο πάνω στο οποίο θα στηριχτεί η νέα αιθερική τεχνολογία/Aether Technology.
Το πρόβλημα όμως είναι πως οι άνθρωποι αρνούνται να πιστέψουν πως έχουν απεριόριστες δυνατότητες εμπρός τους, αρκεί να εκμεταλλευτούν σωστά τη νοημοσύνη και τα ένστικτα τους. 
Ο πλανήτης μας ασφυκτιά κάτω από το σημερινό ενεργειακό μοντέλο, που βασίζεται στην καύση των ανθρακούχων ενώσεων. 
Ο θρίαμβος του κακού είναι η απραξία του καλού Edmund Burke
Γιώργος Στάμκος: ερευνητής, συγγραφέας και δημοσιογράφος, δημιουργός του περιοδικού ΖΕΝΙΘ
https://terrapapers.com/etheras-ke-energia-tou-chorou/

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2024

επειδή μου αρέσουν τα εκλεκτά εδέσματα - τηγανίτες με μέλι και κανέλα!

είναι αφράτες,
είναι τραγανές,
είναι λατρεμένες,
είναι θεϊκές!!!!
και χρειάζομε
1 1/2 φλ. αλεύρι ολικής
1 φλυτζάνι μπύρα Weiss
1 ολόφρεσκο αβγό
1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
1/3 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ 
1/2 κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι
1/2  κουταλάκι του γλυκού baking powder
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
και
σε ένα αναλόγου μεγέθους μπολ ρίχνω το αλεύρι και το baking powder και ανακατεύω 
-. κάνω μια λακουβιτσα στο κέντρο και
-. προσθέτω το μέλι,
το αλάτι,
το τζίντζερ,
το αβγό και ανακατεύω με σύρμα να ανακατευτούν πολύ καλά τα υλικά μου και 
-. προσθέτω τη μπύρα σιγά σιγά για να μην χάσω τον αφρό της
-. συνεχίζω το ανακάτεμα μέχρι τα υλικά μου να έχουν ανακατευτεί πολύ-πολύ καλά 
-. ο χυλός μου δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ σφιχτός, ούτε και πολύ αραιός
και
-. ρίχνω το λάδι μου στο τηγάνι και αφήνω να κάψει
-. παίρνω κουταλιές-κουταλιές από το χυλό μου και τις ρίχνω στο καυτό λάδι
-. τις γυρνάω και
-. τις βγάζω και τις τοποθετώ σε μία πιατέλα, στην οποία έχω βάλει χαρτί κουζίνας, να στραγγίσουν από το λάδι
και
-. τις σερβίρω όπως μου αρέσει-
με καρύδια και μέλι,
με μέλι και κανέλα,
με πετιμέζι - θεϊκή επιλογή, τα παιδιά τη λατρεύουν!
με παγωτό μπανάνας - και εδώ τα παιδιά δεν χάνουν μπουκιά και είναι τρισευτυχισμένα!
με σοκολάτα,
με φρούτα και σοκολάτα...
                                     από τις συνταγές μου:ntina

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2024

Να σε λοιπόν, εδώ, να κυνηγάς όλες μαζί αυτές τις σκιές της φαντασίας, κι εκείνες της ζωής...

Πείθομαι όλο και περισσότερο ότι ο κόσμος θέλει να μου πει κάτι, να μου στείλει μηνύματα, αγγέλματα, σήματα (…) 
Είναι κάτι μέρες που το καθετί που βλέπω, μου φαίνεται φορτωμένο με κάποια ιδιαίτερη σημασία: με μηνύματα που θα δυσκολευόμουν να μεταδώσω σε άλλους, να τα συγκεκριμενοποιήσω, να τα μεταφράσω σε λέξεις...
Είμαι ένας ταξιδιώτης πέρα από τον χώρο και τον χρόνο!
Γνωρίζω ότι η ψυχή είναι αιώνια και αιώνια ελεύθερη.
Είμαι εδώ για μια απλή αποστολή - να βοηθήσω στην ενημέρωση,
στην ευαισθητοποίηση,
στην ανάπτυξη,
την τελειοποίηση
Μερικές φορές ξεχνάω την αποστολή μου και η καρμική ενέργεια της γης με αλυσοδένει στην άγνοιά μου.
Αλλά τώρα που γνωρίζω την αποστολή μου και θυμάμαι την αιώνια φύση μου, κανένα σκοτάδι δεν μπορεί ποτέ να με απογοητεύσει και να με αποκαρδιώσει...
Υπάρχει φυσική πραγματικότητα που είναι ανεξάρτητη από εμάς; 
Υπάρχει καθόλου αντικειμενική πραγματικότητα; 
Ή μήπως η δομή των πάντων, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου και του χώρου, δημιουργείται από τις αντιλήψεις εκείνων που τα παρατηρούν;
Και ναι, γνωρίζω πως οι παρατηρητές δημιουργούν τις δομές του χρόνου και του χώρου...
Ακριβώς - και είναι εκατομμύρια σαν εμένα που αρχίζουν να ξυπνούν σε αυτόν τον πλανήτη και να παρατηρούν και να φορτίζουν τη μητέρα γη με την θετική τους/μας ενέργεια!
Ολόκληρο το σπίτι μας θα αλλάξει,
θα μεταμορφωθεί και θα βρεθεί σε μια ανώτερη διάσταση, 
μια διάσταση που κυριαρχείται από φως και αγάπη - δεν θα έχει θέση εδώ η κακία,
η βία,
ο αρνητισμός...
Η συνείδησή μας θα είναι η κινητήρια δύναμη για ότι καλό για την ύπαρξή μας...
Και όλο και περισσότερα όντα θα κατανοούν μέρα με τη μέρα, ότι ο φυσικός κόσμος που αντιλαμβανόμαστε δεν είναι κάτι ξεχωριστό από εμάς, αλλά δημιουργείται από το μυαλό μας καθώς τον παρατηρούμε. 
Και η συνείδησή μας θα διευρύνεται κάθε μέρα
και
θα αγκαλιάζουμε όλα όσα πρόκειται να έρθουν, γνωρίζοντας ότι σαν παρατηρητές συντελούμε και εμείς στην διαμόρφωση της πραγματικότητας!
Και τίποτα δεν θα μπορεί να μας αποκαρδιώσει εκτός και αν συμφωνήσουμε...
και σιγά-σιγά όλο και περισσότερα όντα θα συνειδητοποιήσουν πως είναι ελεύθερα και όχι σκλάβοι των ορέξεων κάποιων κακόβουλων και βίαιων...
Και ναι, θέλω να συμπράξω,
θέλω να συμβάλλω, έτσι που όλο και πιο πολλά όντα να φτάσουν στη φώτιση και να "ξαποστάσουν" για πάντα στη τελειότητα της συνειδητής εξέλιξης!
ναι στην αγάπη και φως...
ntina σε μεταμεσονύχτιες ώρες...
για μελέτη:anagnosi

Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2024

Η ιστορία της "μαλλιαρής" αγγουρίτσας

Η αγγουρίτσα
Η αγγουρίτσα ή αλλιώς μποράγκο, 
βοράγιο, 
μπουράντζα, 
μποράντζα, 
μποράζα ή μποράγο - Borago officinalis,  απαντάται σχεδόν σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα κυρίως στα δυτικά και νότια, σε διαταραγμένα εδάφη.
Η ονομασία του
Το όνομα του, πηγάζει από το λατινικό "burra»-«borra", που σημαίνει "τραχύ, μάλλινο" και αναφέρεται στις  λευκές τρίχες που καλύπτουν το φυτό. 
Μια άλλη εκδοχή της προέλευσης του ονόματος του, είναι πως προέρχεται από την κελτική λέξη "barrach", δηλαδή "γενναίος άνδρας", το οποίο αναφέρεται στις ιδιότητες ευεξίας που έχει. 
Ακόμα, μια τρίτη εκδοχή είναι πως προέρχεται από τις λατινικές λέξεις cor=καρδιά και ago=προάγω και το "officinalis"  που σημαίνει "φαρμακευτικό"
Η ιστορίες του
Ο Πλίνιος, ανέφερε πως "Μια μπύρα του Μπόρατζ θα εξαλείψει τη θλίψη ενός ατόμου και θα κάνει το άτομο χαρούμενο που είναι ζωντανό". 
Επίσης, καταναλώθηκε από σταυροφόρους, πριν τα μεγάλα ταξίδια, αλλά και μονομάχους, πριν τις αψιμαχίες τους. 
Ως "IIanwenlys", δηλαδή "βότανο της ευτυχίας", αναφέρεται στην Ουαλία. 
Οι Κέλτες πολεμιστές, κατανάλωναν οίνο με άρωμα από borago, για ενθάρρυνση στις μάχες.

Το εμβόλιο κατά του καρκίνου, η ευλογιά των πιθήκων και ο "καρκίνος" στη δημόσια υγεία - συνέντευξη του dr. Δημήτρη Κούβελα

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ Δημήτρης Κούβελας στο στούντιο του militaire channel απαντά στα ερωτήματα που έχει ο κόσμος. 
Κι επειδή η υγεία είναι βασικός πυλώνας όσων ασχολούνται με την πολιτική δεν θα μπορούσαμε να μη μιλήσουμε για τη συστηματική διάλυση της δημόσιας υγείας.
Ο κ.Κούβελας εκτός από επιστήμονας είναι και επικεφαλής της Πνοής Δημοκρατίας.