Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2024

Μια νέα δομή DNA βρέθηκε μέσα στα ανθρώπινα κύτταρα

Οι επιστήμονες εντόπισαν την ύπαρξη μιας νέας ολοκαίνουργιας δομής του DNA  μέσα σε ζωντανά κύτταρα, που δεν είχε παρατηρηθεί ποτέ πριν - κάτι διαφορετικό από τη διπλή έλικα.
Ονομάζεται intercalated motif (i-motif) και προσθέτει πολυπλοκότητα στην κατανόηση του DNA πέρα από τη γνωστή διπλή έλικα. 
Αυτός ο "συστρεφόμενος κόμπος" του DNA, που είχε εντοπιστεί για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1990 μόνο σε εργαστηριακές συνθήκες μέχρι πρόσφατα, επιβεβαιώθηκε από ερευνητές του Ινστιτούτου Ιατρικών Ερευνών Garvan στην Αυστραλία.
Βαθιά μέσα στα κύτταρα του σώματός μας βρίσκεται το DNA μας. 
Οι πληροφορίες στον κώδικα του DNA - και τα 6 δισεκατομμύρια γράμματα A, C, G και T - παρέχουν ακριβείς οδηγίες για το πώς χτίζονται και πώς λειτουργούν τα σώματά μας.
Το εμβληματικό σχήμα της "διπλής έλικας" του DNA έχει "αιχμαλωτίσει" τη φαντασία του "κόσμου" από το 1953, όταν οι James Watson και Francis Crick ανακάλυψαν τη δομή του DNA. 
Ωστόσο, είναι πλέον γνωστό ότι μικρά τμήματα του DNA μπορούν να έχουν και άλλα σχήματα, τουλάχιστον στο εργαστήριο - και οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι αυτά τα διαφορετικά σχήματα μπορεί να παίζουν σημαντικό ρόλο στον τρόπο και τον χρόνο "ανάγνωσης" του κώδικα του DNA.
Και το νέο σχήμα μοιάζει εντελώς διαφορετικό από τη διπλή έλικα του δίκλωνου DNA.
"Όταν οι περισσότεροι από εμάς σκεφτόμαστε το DNA, σκεφτόμαστε τη διπλή έλικα. 
Αυτή η νέα έρευνα, μας υπενθυμίζει ότι υπάρχουν εντελώς διαφορετικές δομές DNA - και θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι σημαντικές για τα κύτταρά μας" λέει ο αναπληρωτής καθηγητής Daniel Christ, ο επικεφαλής του Εργαστηρίου Θεραπευτικών Αντισωμάτων, Garvan, ο οποίος ήταν επικεφαλής της έρευνας. 
"Το i-motif είναι ένας τετράκλωνος κόμπος του DNA.
Στη δομή του κόμβου, τα γράμματα C στον ίδιο κλώνο του DNA συνδέονται μεταξύ τους -- έτσι αυτό είναι πολύ διαφορετικό από μια διπλή έλικα, όπου τα 'γράμματα' σε αντίθετους κλώνους αναγνωρίζουν το ένα το άλλο, και όπου τα Cs συνδέονται με τα Gs/guanines" λέει ο αναπληρωτής καθηγητής Marcel Dinger, επικεφαλής του Κέντρου Κλινικής Γονιδιωματικής Kinghorn, Garvan, ο οποίος ήταν επικεφαλής της έρευνας μαζί με τον συν συγγραφέα.
Αν και οι ερευνητές έχουν δει το i-motif και στο παρελθόν και το έχουν μελετήσει λεπτομερώς, είχε παρατηρηθεί μόνο in vitro -- δηλαδή υπό τεχνητές συνθήκες στο εργαστήριο και όχι μέσα στα κύτταρα.
Βέβαια οι επιστήμονες, όλο και  συζητούσαν αν οι "κόμποι" του i-motif θα μπορούσαν να υπάρχουν μέσα στα έμβια όντα - ένα ερώτημα που τελικά λύθηκε από τα νέα ευρήματα.
Για την ανίχνευση των i-motifs στο εσωτερικό των κυττάρων, οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα ακριβές νέο εργαλείο!
Με το νέο εργαλείο, οι ερευνητές αποκάλυψαν τη θέση των "i-motifs" σε μια σειρά από ανθρώπινες κυτταρικές σειρές. 
Χρησιμοποιώντας τεχνικές φθορισμού για να εντοπίσουν πού βρίσκονται τα i-motifs, εντόπισαν πολυάριθμες κηλίδες πράσινου χρώματος μέσα στον πυρήνα, οι οποίες υποδεικνύουν τη θέση των i-motifs.
"Αυτό που μας ενθουσίασε περισσότερο είναι ότι μπορούσαμε να δούμε τις πράσινες κηλίδες - τα i-motifs - να εμφανίζονται και να εξαφανίζονται με την πάροδο του χρόνου, οπότε γνωρίζουμε ότι σχηματίζονται, διαλύονται και ξανασχηματίζονται", λέει ο dr. Mahdi Zeraati, η έρευνα του οποίου στηρίζει τα ευρήματα της μελέτης.
Οι ερευνητές έδειξαν ότι τα i-motifs σχηματίζονται κυρίως σε ένα συγκεκριμένο σημείο του "κύκλου ζωής" του κυττάρου -- την ύστερη φάση G1, όταν το DNA "διαβάζεται" ενεργά. Έδειξαν επίσης ότι τα i-motifs εμφανίζονται σε ορισμένες περιοχές του DNA που ελέγχουν αν τα γονίδια ενεργοποιούνται ή απενεργοποιούνται και στα τελομερή, τα "ακραία τμήματα" των χρωμοσωμάτων που είναι σημαντικά στη διαδικασία γήρανσης.
Ο dr. Zeraati λέει: 
"Πιστεύουμε ότι το πηγαινέλα των i-motifs είναι ένα στοιχείο για το τι αυτά κάνουν. 
Φαίνεται πιθανό ότι είναι εκεί για να βοηθούν στην ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση γονιδίων και να ρυθμίζουν το αν ένα γονίδιο είναι ενεργό ή όχι.
Αυτό που μας ενθουσίασε περισσότερο είναι ότι μπορέσαμε να δούμε τις πράσινες κηλίδες - τα i-motifs - να εμφανίζονται και να εξαφανίζονται με την πάροδο του χρόνου, οπότε ξέρουμε ότι σχηματίζονται, διαλύονται και ξανασχηματίζονται!
Πιστεύουμε επίσης ότι η παροδική φύση των i-motifs εξηγεί γιατί ήταν τόσο πολύ δύσκολο να εντοπιστούν στα κύτταρα μέχρι τώρα" προσθέτει.
Και ο Marcel Dinger, συν-συγγραφέας λέει:
 "Είναι συναρπαστικό να αποκαλύπτουμε μια εντελώς νέα μορφή DNA στα κύτταρα - και αυτά τα ευρήματα θα θέσουν τις βάσεις για μια εντελώς νέα ώθηση στην κατανόηση του τι πραγματικά εξυπηρετεί αυτό το νέο σχήμα DNA και αν θα έχει αντίκτυπο στην υγεία μας και στις ασθένειές μας!
"Ενώ υπάρχουν πολλά ακόμα να μάθουμε για το πώς λειτουργεί η δομή i-motif, τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι τα παροδικά i-motif σχηματίζονται γενικά αργά στον "κύκλο ζωής" ενός κυττάρου, που ονομάζεται συγκεκριμένα όψιμη φάση G1, όταν το DNA "διαβάζεται" ενεργά .
Τα  i-motifs τείνουν επίσης να εμφανίζονται σε περιοχές που είναι γνωστές ως "προαγωγείς" - περιοχές του DNA που ελέγχουν εάν τα γονίδια είναι ενεργοποιημένα ή απενεργοποιημένα και στα τελομερή, γενετικούς δείκτες που σχετίζονται με τη γήρανση.
Πιστεύουμε ότι η έλευση και η έξοδος των i-motif είναι μια ένδειξη για το τι κάνουν.
Φαίνεται πιθανό ότι υπάρχουν για να βοηθήσουν στην ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση των γονιδίων και να επηρεάσουν αν ένα γονίδιο διαβάζεται ενεργά ή όχι" -  dr. Zeraati
μετάφραση και επιμέλεια κειμένου:ntina

Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2024

Αλήθεια, τι είναι τα ακασικά αρχεία;

Η λέξη Akasha είναι η σανσκριτική λέξη για τον "αιθέρα", 
τον "ουρανό" ή την "ατμόσφαιρα"
Στη θεοσοφία και την ανθρωποσοφία, τα αρχεία Akashic είναι μια συλλογή όλων των συμπαντικών γεγονότων, 
σκέψεων, 
λέξεων, 
συναισθημάτων και προθέσεων που συνέβησαν ποτέ στο παρελθόν, 
στο παρόν ή στο μέλλον όσον αφορά όλες τις οντότητες και τις μορφές ζωής, όχι μόνο τις ανθρώπινες. 
Πιστεύεται από τους θεοσοφιστές ότι είναι κωδικοποιημένα σε ένα μη φυσικό επίπεδο ύπαρξης γνωστό ως νοητικό επίπεδο. 
Δεν υπάρχουν αποδείξεις για την ύπαρξη των αρχείων Akashic και η αυστηρή επιστημονική έρευνα στον τομέα αυτό δεν έχει βρει μεγάλη απήχηση.
Λίγα λόγια για τη θεοσοφική Εταιρεία
Ο σανσκριτικός όρος akasha εισήχθη στη γλώσσα της Θεοσοφίας μέσω της Helena Blavatsky, που έζησε από το 1831έως το 1891 και η οποία τον χαρακτήρισε ως ένα είδος ζωτικής δύναμης- αναφέρθηκε επίσης σε "άφθαρτες πινακίδες του αστρικού φωτός" που καταγράφουν τόσο το παρελθόν όσο και το μέλλον της ανθρώπινης σκέψης και δράσης, αλλά δεν χρησιμοποίησε τον όρο "Akashic"
Η έννοια του ακασικού αρχείου διαδόθηκε περαιτέρω από τον Alfred Percy Sinnett στο βιβλίο του Esoteric Buddhism, που έγραψε το 1883 όπου και παραθέτει το βιβλίο του Henry Steel Olcott A Buddhist Catechism, το οποίο γράφτηκε το 1881
Ο Olcott έγραψε ότι ο Βούδας δίδασκε ότι δύο πράγματα είναι αιώνια, το “Akasa” και το “Nirvana”: τα πάντα έχουν βγει από το Akasa υπακούοντας σε έναν νόμο κίνησης που τους ενυπάρχει, και, φεύγουν. 
Κανένα πράγμα δεν βγαίνει ποτέ από το τίποτα!
Μέχρι το Clairvoyance του C. W. Leadbeater το 1899, η σύνδεση του όρου με την ιδέα είχε ολοκληρωθεί, και προσδιόρισε ονομαστικά τα αρχεία akasha ως κάτι που ένας μάντης μπορούσε να διαβάσει, το 1913 στο βιβλίο του Man, Whence, How and Whither, ο Leadbeater ισχυρίζεται ότι καταγράφει την ιστορία της Ατλαντίδας και άλλων πολιτισμών καθώς και τη μελλοντική κοινωνία της Γης τον 28ο αιώνα.
Το akashic αρχείο είναι σαν ένα τεράστιο φωτογραφικό φιλμ, που καταγράφει όλες τις επιθυμίες και τις γήινες εμπειρίες του πλανήτη μας. 
Εκείνοι που το αντιλαμβάνονται θα δουν να απεικονίζονται σε αυτό:
Οι εμπειρίες ζωής κάθε ανθρώπινου όντος από την αρχή του χρόνου,
οι αντιδράσεις στις εμπειρίες ολόκληρου του ζωικού βασιλείου,
Τη συσσώρευση των μορφών σκέψης καρμικής φύσης, που βασίζονται στην επιθυμία, κάθε ανθρώπινης μονάδας διαχρονικά. 
Μόνο ένας εκπαιδευμένος αποκρυφιστής μπορεί να διακρίνει μεταξύ της πραγματικής εμπειρίας και εκείνων των αστρικών εικόνων που δημιουργούνται από τη φαντασία και την έντονη επιθυμία
Rudolf Steiner
Ο Αυστριακός θεοσοφιστής και μετέπειτα ιδρυτής της ανθρωποσοφίας, Rudolf Steiner, χρησιμοποίησε την έννοια των Ακασικών αρχείων κυρίως σε μια σειρά άρθρων του περιοδικού του "Εωσφόρος-Γνώση" από το 1904 έως το 1908, όπου έγραφε για την Ατλαντίδα και τη Λεμουρία, θέματα που αφορούσαν την υποτιθέμενη ιστορία και τον πολιτισμό τους - Rudolf Steiner, 1911, "οι βυθισμένες ήπειροι της Ατλαντίδας και της Λεμουρίας, η ιστορία και ο πολιτισμός τους"
Εκτός αυτού, χρησιμοποίησε τον όρο στον τίτλο διαλέξεων για ένα Πέμπτο Ευαγγέλιο, που έδωσε το 1913 και το 1914, λίγο μετά την ίδρυση της Ανθρωποσοφικής Εταιρείας και τον αποκλεισμό του Rudolf Steiner από τη Θεοσοφική Εταιρεία  Adyar
Η Theosophy Society ιδρύθηκε από την Helena Petrovna Blavatsky και άλλους το 1875. 
Η ονομασία "Adyar" προστίθεται μερικές φορές στο όνομα για να καταστεί σαφές ότι αυτή είναι η Θεοσοφική Εταιρεία που εδρεύει εκεί, μετά το αμερικανικό τμήμα και κάποιες άλλες στοές που χωρίστηκαν από αυτήν στο 1895, υπό τον William Quan Judge.
Το 1882, η έδρα της μετακόμισε με την Blavatsky και τον πρόεδρο Henry Steel Olcott από τη Νέα Υόρκη στο Adyar, μια περιοχή του Chennai της Ινδίας.
Το Εθνικό Τμήμα των ΗΠΑ αυτού του οργανισμού ονομάζεται Theosophical Society in America που βρίσκεται στο Wheaton του Ιλινόις .
Edgar Cayce 
Ο Edgar Cayce ισχυρίστηκε ότι μπορεί να έχει πρόσβαση στα Akashic records
Ο μουσικός Prince χρησιμοποίησε αναφορές στα Akashic records ως μέσο αφήγησης σε όλο το άλμπουμ του The Rainbow Children, ιδιαίτερα σε αναφορά στην ιστορία της δουλείας στις Ηνωμένες Πολιτείες. 
Ο χαρακτήρας Obadiah Archer από τους Archer και Armstrong, το δίδυμο υπερηρώων του σύμπαντος της Valiant Comics, είναι σε θέση να έχει πρόσβαση στο Ακασικό πεδίο για να μιμηθεί όλες τις γνωστές ανθρώπινες και υπεράνθρωπες ικανότητες από τη νέα έκδοση του σύμπαντος της Valiant Comics το 2012.

Ένα ζωντανό σύμπαν μέσα μας εκτελεί αθόρυβα το θαύμα της ζωής!

Μέσα μας κατοικεί ένα σύμπαν ακριβείας και θαυμάτων...
...και όπως ακριβώς το ανθρώπινο σώμα, έτσι και το Σύμπαν είναι μια μαρτυρία που προκαλεί δέος για την περίπλοκη αλληλεπίδραση δυνάμεων, δομών και διαδικασιών, ένα σύμπαν εντός και εκτός, ενωμένο στο σχεδιασμό του!
Μια συμφωνία 37 τρισεκατομμυρίων κυττάρων, χωρισμένων σε 200 μοναδικούς τύπους, συνθέτει την περίπλοκη αρχιτεκτονική της ύπαρξής μας!
Ανάμεσά τους, 100 δισεκατομμύρια κύτταρα του δέρματος αποτελούν το μεγαλύτερο όργανο, που μας θωρακίζει και μας συνδέει με τον κόσμο και όπως το δέρμα μας, μας προστατεύει, έτσι και οι πλανητικές ατμόσφαιρες, όπως ακριβώς το δέρμα μας, προστατεύουν τους κατοίκους του πλανήτης μας από την επιβλαβή ακτινοβολία και τα κοσμικά συντρίμμια, ενώ διευκολύνουν την ανταλλαγή αερίων, όπως το δέρμα αναπνέει και προστατεύει το σώμα!
Στα βάθη του μυαλού μας, 100 δισεκατομμύρια νευρώνες αναφλέγονται, παρέχοντας την ικανότητα να πλέκουμε 60.000 σκέψεις κάθε μέρα. 
Εν τω μεταξύ, 127 εκατομμύρια κύτταρα του αμφιβληστροειδούς συλλαμβάνουν το φάσμα της ζωής, επιτρέποντάς μας να αντιλαμβανόμαστε έως και 10 εκατομμύρια αποχρώσεις του φωτός και της σκιάς.
Το αίμα μας ρέει μέσα από 30 τρισεκατομμύρια ερυθρά αιμοσφαίρια και 42 δισεκατομμύρια αγγεία, μεταφέροντας ζωτικότητα μέσα σε 6 λίτρα πορφυρού υγρού - περίπου το 10% του βάρους μας!
Κάθε μέρα, η καρδιά μας χτυπάει εκπληκτικές 115.200 φορές ή 42 εκατομμύρια ρυθμούς κάθε χρόνο, καθώς οι πνεύμονές μας τραβούν 23.040 αναπνοές για να διατηρήσουν τη λεπτή ισορροπία της ύπαρξής μας!
Η μύτη μας, εξοπλισμένη με 1.000 οσφρητικούς υποδοχείς, αποκωδικοποιεί 50.000 διαφορετικές μυρωδιές, 
ενώ 640 μύες, 
360 αρθρώσεις και 206 οστά σχηματίζουν το πλαίσιο της κίνησης και της δύναμης. 
Κάτω από το δέρμα μας βρίσκονται 100.000 θύλακες τριχών, σιωπηλοί μάρτυρες του χρόνου.
Κατά τη διάρκεια της ζωής μας, το σώμα μας παράγει 23.000 λίτρα σάλιου - αρκετά για να γεμίσουν δύο πισίνες. 
Κάθε ένα από αυτά τα στοιχεία αφηγείται μια ιστορία ακρίβειας, αντοχής και δέους: ένα ζωντανό σύμπαν μέσα μας, που εκτελεί αθόρυβα το θαύμα της ζωής.
 κείμενο και επιμέλεια κειμένου:ntina

Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2024

οι μαγικοί αριθμοί 3, 6, 9 του Nikola Tesla

-. Εκείνοι που είναι σε θέση να δουν πέρα από τις σκιές και τα ψέματα του πολιτισμού τους δεν θα γίνουν ποτέ κατανοητοί, πόσο μάλλον πιστευτοί, από τις μάζες!
"Αν γνωρίζατε το μεγαλείο των αριθμών 3, 6 και 9 , θα είχατε ένα το κλειδί για το σύμπαν"
... και είναι μία φράση που αποδίδεται στον Nikola Tesla.
'Ο αριθμός 9 είναι αυτός που στηρίζει τη Δημιουργία και αποκαλύπτει τη Συμμετρία. Παρατηρούμε πως αυτοί οι μονοψήφιοι αριθμοί της Ακολουθίας Διπλασιασμού επαναλαμβάνονται κάθε 6 ψηφία: 
1-2-4-8-7-5, το συνδέουμε στον κύκλο των 9 σημείων και αποκαλύπτουμε ένα μοτίβο που αντικατοπτρίζει τον εαυτό του. 
Οι αριθμοί που λείπουν από αυτόν τον Δυαδικό Κώδικα 1-2-4-8-7-5 είναι 3-6-9 που είναι ένα άλλο σύμπαν!
                                                                          facebook

Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2024

ο ιδιοφυής και εκκεντρικός κύριος Paul Dirac για τον οποίον ο Stanley Deser έλεγε πως όλοι εμείς, (οι επιστήμονες) στεκόμαστε στους ώμους του Dirac!

Ο Paul Dirac δεν ήταν απλώς ένας λαμπρός θεωρητικός φυσικός- ήταν ένας άνθρωπος που η παρουσία του και μόνο προκαλούσε γοητεία και σύγχυση. 
Οι συνάδελφοί του τον χαρακτήριζαν ως τον πιο παράξενος άνθρωπος στον κόσμο.
Ο τίτλος αυτός επινοήθηκε από τον Niels Bohr, ο οποίος είχε το προνόμιο -και την πρόκληση- να συνεργαστεί με τον Dirac. 
Η σχέση τους, αρχικά επαγγελματική, εξελίχθηκε τελικά σε έναν ανθρώπινο δεσμό που χαρακτηριζόταν από στιγμές που μόνο κάποιος σαν τον Dirac θα μπορούσε να εμπνεύσει.
Σε μια επιστολή του 1926 προς τον Paul Ehrenfest, ο Albert Einstein έγραψε για μια εργασία του Dirac:
-. Βασανίζομαι σχετικά με τον Dirac. 
Αυτή η εξισορρόπηση στο ιλιγγιώδες μονοπάτι μεταξύ ιδιοφυΐας και τρέλας είναι τρομερή!
Σε μια άλλη επιστολή σχετικά με το φαινόμενο Compton έγραψε:
-. Δεν καταλαβαίνω καθόλου τις λεπτομέρειες του Dirac...
Ο Dirac θεωρείται ευρέως ισότιμος με τον Sir Isaac Newton, 
τον James Clerk Maxwell και τον Einstein.
Το 1987, ο Abdus Salam δήλωσε ότι ο Dirac ήταν αναμφίβολα ένας από τους μεγαλύτερους φυσικούς αυτού ή οποιουδήποτε άλλου αιώνα.
Κανένας άλλος άνθρωπος, εκτός από τον Αϊνστάιν, δεν είχε τόσο καθοριστική επίδραση, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, στην πορεία της φυσικής σε αυτόν τον αιώνα.
Το 1995, ο Στίβεν Χόκινγκ δήλωσε ότι ο Dirac έκανε περισσότερα από οποιονδήποτε άλλον αυτόν τον αιώνα, με εξαίρεση τον Einstein., για να προωθήσει τη φυσική και να αλλάξει την εικόνα μας για το σύμπαν.
Ο Antonino Zichichi  υποστήριξε ότι ο Dirac  είχε μεγαλύτερη επίδραση στη σύγχρονη φυσική από τον Einstein, ενώ ο Stanley Deser παρατήρησε ότι “Όλοι στεκόμαστε στους ώμους του Dirac 
Η ευφυΐα του Dirac δεν ήταν μόνο η πρωτοποριακή συμβολή του στη φυσική, αλλά και η εξαιρετικά ιδιότυπη προσέγγισή του στην ίδια τη ζωή. 
Το επικοινωνιακό του ύφος ήταν τόσο ακριβές και απλοϊκό όσο και οι θεωρίες του. 
Ο Niels Bohr, πασχίζοντας να ολοκληρώσει μια επιστημονική εργασία, ομολόγησε κάποτε:
-. Δεν ξέρω πώς να συνεχίσω!
Ο Dirac, πάντα καθαρός στη λογική, απάντησε ψυχρά:
-. Μου έμαθαν στο σχολείο ότι δεν πρέπει ποτέ να ξεκινάς μια πρόταση χωρίς να ξέρεις το τέλος!
Και αυτή η αυστηρή, σχεδόν ρομποτική συμπεριφορά δεν περιοριζόταν στη δουλειά του. 
Σε ένα δείπνο, ένας συνάδελφός του παρατήρησε τυχαία:
-. Ωραία βραδιά, έτσι δεν είναι;
Ο Dirac, χωρίς να χάσει ούτε λεπτό, σηκώθηκε, πήγε στο παράθυρο για να ελέγξει τον καιρό και επέστρεψε με την αχαρακτήριστα περιεκτική απάντηση:
-. Ναι
Έτσι ο Dirac ήταν γνωστός πια στους συναδέλφους του για τον ακριβή και λιγομίλητο χαρακτήρα του. 
Οι συνάδελφοί του στο Cambridge αστειευόμενοι είχαν ορίσει μια μονάδα που ονομαζόταν "dirac", η οποία ισοδυναμούσε με μια λέξη την ώρα.
Αλλά ήταν η κοινωνική του αμηχανία που τον έκανε να φανεί ως ο κατεξοχήν παράξενος. 
Σε ένα πάρτι στην Κοπεγχάγη, ο Dirac πρότεινε μια θεωρία σχετικά με τη βέλτιστη απόσταση από το πρόσωπο μιας γυναίκας ώστε αυτό να φαίνεται πιο ελκυστικό - την οποία θεωρία βάσιζε φυσικά σε δική του έρευνα. 
Έτσι η απάντησή του στην ερώτηση ενός περίεργου συναδέλφου σχετικά με την προσωπική του εμπειρία ήταν τόσο παράλογη όσο και τέλεια Dirac:
-. Περίπου τόσο κοντά, είπε, κρατώντας τις παλάμες του σε απόσταση περίπου ενός μέτρου.
Υπήρξε και το περίφημο περιστατικό στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, όταν, μετά από μια διάλεξη, ένας φοιτητής του έκανε την ερώτηση:
-. Δεν καταλαβαίνω την εξίσωση στην επάνω δεξιά γωνία του μαυροπίνακα
Μετά από μια μακρά σιωπή, ο συντονιστής ρώτησε τον Dirac αν ήθελε να απαντήσει στην ερώτηση και ο Dirac:
-. Δεν πρόκειται για ερώτηση, αλλά για παρατήρηση. 
Επόμενη ερώτηση, παρακαλώ!
Ωστόσο, παρ' όλη την ευφυΐα του, η δυσφορία του Dirac για τη φιλοσοφία, τη λογοτεχνία, ακόμη και τη θρησκεία ήταν βαθιά. 
Απέρριπτε την ποίηση διότι όπως έλεγε, ο στόχος της επιστήμης είναι να κάνει τα δύσκολα πράγματα κατανοητά με απλούστερο τρόπο, ο στόχος της ποίησης είναι να διατυπώνει τα απλά πράγματα με ακατανόητο τρόπο, αυτά τα δύο είναι ασύμβατα και ασκούσε δριμεία κριτική στη θρησκεία, υποστηρίζοντας ότι οι επιστήμονες πρέπει να αναγνωρίσουν τον παραλογισμό της. 
Στην κοσμοθεωρία του Dirac, ο Θεός μπορεί να χρησιμοποίησε εξαιρετικά μαθηματικά για να δημιουργήσει το σύμπαν, αλλά ο Dirac ήταν αυτός που, με χιούμορ, έγινε γνωστός ως "ο προφήτης του", σύμφωνα με τον σύγχρονο του Wolfgang Pauli.
Σε κάθε στιγμή, η ζωή του Dirac έμοιαζε να θολώνει τα όρια μεταξύ ιδιοφυΐας και εκκεντρικότητας, αφήνοντας όσους τον συναντούσαν να αναρωτιούνται: ήταν ένας φυσικός της υψηλότερης τάξης ή απλώς ο πιο παράξενος άνθρωπος που περπάτησε ποτέ στη γη;
     Ο Paul Adrien Maurice Dirac, έζησε από τις 8 Αυγούστου 1902 έως τις 20 Οκτωβρίου 1984, ήταν Άγγλος μαθηματικός και θεωρητικός φυσικός που θεωρείται ένας από τους ιδρυτές της κβαντικής μηχανικής.
Ο Dirac έθεσε τα θεμέλια τόσο για την κβαντική ηλεκτροδυναμική όσο και για την κβαντική θεωρία πεδίου.
     επίλογος:
Σε όποια πτυχή της φυσικής και αν επικεντρώθηκε, ο Dirac φαίνεται να καθοδηγείται από την πεποίθησή του ότι "οι φυσικοί νόμοι πρέπει να έχουν μαθηματική ομορφιά"
Η ομορφιά του δικού του έργου έχει επισημανθεί από πολλούς και μπορεί κανείς να τη δει στο Αββαείο του Westminster, σκαλισμένη σε πέτρα.

πες το με ένα ποίημα - Παιδί, το περιβόλι μου που θα κληρονομήσεις...

Παιδί, το περιβόλι μου που θα κληρονομήσεις,
όπως το βρεις κι’ όπως το δεις να μη το παρατήσεις.
Σκάψε το ακόμα πιο βαθιά και φράξε το πιο στέρεα,
και πλούτισε τη χλώρη του και πλάτηνε τη γη του,
κι ακλάδευτο όπου μπλέκεται να το βεργολογήσεις,
και να του φέρεις το νερό το αγνό της βρυσομάνας.
Κι άν αγαπάς τ’ ανθρώπινα κι’ όσα άρρωστα δεν είναι,
ρίξε αγιασμό και ξόρκισε τα ξωτικά, να φύγουν,
και τη ζωντάνια σπείρε του μ’ όσα γερά, δροσάτα.
Γίνε οργοτόμος, φυτευτής, διαφεντευτής!..
Κι αν είναι
κ’ έρθουνε χρόνια δίσεχτα, πέσουν καιροί ωργισμένοι,
κι όσα πουλιά μισέψουνε σκιασμένα, κι όσα δέντρα,
για τίποτ’ άλλο δε φελάν παρά για μετερίζια,
μη φοβηθείς το χαλασμό!.. Φωτιά! Τσεκούρι! Τράβα!,
ξεσπέρμεψέ το, χέρσωσε το περιβόλι, κόφ’ το,
και χτίσε κάστρο απάνω του και ταμπουρώσου μέσα,
για πάλεμα, για μάτωμα, για την καινούργια γέννα,
π’όλο την περιμένουμε, κι όλο κινάει για νάρθη,
κι όλο συντρίμμι χάνεται στο περάσμα των κύκλων!..
Κωστής Παλαμάς

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Το επάγγελμα της μητρός μου - "Όταν η μητέρα μου, την ώρα που τρώγαμε, ανάγγειλε στον πατέρα μου ότι θα γίνη πόρνη, εκείνος, που ήταν παλαιών αρχών, θέλησε με κάθε τρόπο να την αποτρέψη. Δεν το εύρισκε σωστό ν’ ακολουθήση αυτό το επάγγελμα"... και είναι ο ανεπανάληπτος Μποστ κατά κόσμον Χρύσανθος Βοσταντζόγλου

Όταν η μητέρα μου, την ώρα που τρώγαμε, 
ανάγγειλε στον πατέρα μου ότι θα γίνη πόρνη, 
εκείνος, που ήταν παλαιών αρχών, 
θέλησε με κάθε τρόπο να την αποτρέψη. 
Δεν το εύρισκε σωστό ν’ ακολουθήση αυτό το επάγγελμα.
–Γιατί θέλεις ν’ ακολουθήσης αυτό το επάγγελμα και να γίνης πόρνη; 
την ρώτησε με καλωσύνη, σκουπίζοντας το στόμα με την πετσέτα.
–Για να κερδίσω χρήματα και να είμαι αυτάρκης. 
Δεν θέλω συνεχώς να σου ζητώ χρήματα, είπε, 
βάζοντας λίγη σούπα στα πιάτα μας.
O πατέρας μου έμεινε για λίγο σκεπτικός. Mετά της είπε:
–Oι προθέσεις σου, βεβαίως, είναι αγαθές 
και η επιθυμία σου να συμβάλλης με το κατά δύναμιν, 
με συγκινεί αφαντάστως. 
Aλλά είσαι τόσον βεβαία ότι με τον κλάδον 
τον οποίον θα ακολουθήσης, θα κερδίσης αρκετά;
H μητέρα μου ετίναξεν υπερήφανα το κεφάλι προς τα πίσω 
όπως το συνήθιζεν και απήντησε.
–Nαι, το πιστεύω. Eίμαι υπερβεβαία ότι θα κερδίσω.
Ένα αδιόρατο χαμόγελο φάνηκε στην άκρη των χειλιών του. 
Ήξερα ότι ήταν ρεαλιστής και δεν επείθετο εύκολα.
–Τότε, ημπορείς να μου αναφέρης μερικά ονόματα γυναικών 
αι οποίαι να επλούτισαν με αυτό το επάγγελμα; 
Και εάν μου αναφέρης και κατορθώσης να με πείσης, 
τότε εγώ ο ίδιος, υπόσχομαι να σε βοηθήσω 
και να σου δώσω τα αρχικά κεφάλαια, 
ώστε να θέσης τας βάσεις μιας αποδοτικής εργασίας.
Την ώρα που ο μπαμπάς μασούσε, 
η μαμά τού ανέφερε μερικά ονόματα γνωστών της κυριών.
–Ορίστε, συμπλήρωσε. Αυτές πώς κερδίζουν χρήματα;
O πατέρας μου την κοίταξε μειδιώντας συγκαταβατικά. 
Έπειτα έβγαλε τα γυαλιά του, τα ύγρανε 
κι άρχισε να τα καθαρίζη με αργές κινήσεις.
–Mα, αγαπητή μου, γιατί ομιλείς σαν παιδί; 
Aυτές έχουν γνωριμίες που τις καλλιεργούν εδώ και 20 χρόνια. 
Δεν νομίζω ότι θα έχης τας επιτυχίας αυτών. 
Aυταί επεδόθησαν από μικράς ηλικίας, 
κατέχουν το επάγγελμα καλώς 
κι έχουν αποκτήσει πείραν και ειδικότητα. 
Δεν ημπορείς εσύ εις την ηλικίαν των 45 ετών να κάνης καρριέραν. 
Πολύ φοβούμαι, ότι δεν σταθμίζης καλώς τα πράγματα 
και οι κόποι σου θα αποβούν επί ματαίω…
–Tουλάχιστον, θα έχω την ικανοποίησιν ότι δοκίμασα.
–Δεν αντιλέγω. Aλλά νομίζω ότι σκέπτεσαι ολίγον επιπολαίως. 
Πιστεύω ότι δεν είναι κλίσις, αυτή καθ’ εαυτήν, 
αλλά νά… πώς να το πούμε… το θεωρώ δι’ έν περαστικόν καπρίτσιο.
–Πόσον λίγο με ξέρεις… είπεν η μητέρα μου αρκετά πειραγμένη.
–Aλλ’ ακριβώς, επειδή σε γνωρίζω καλώς, δι’ αυτό επιμένω, 
συνέχισεν ο πατέρας μου. 
Έχω την εντύπωσιν, ότι μετά δύο-τρεις μήνας 
θα σου λείψη ο ενθουσιασμός. 
Θα σου λείψη η απαραίτητος πίστις διά να συνεχίσης.
–Σου ορκίζομαι εις τα παιδιά μας, είπε με σταθερή φωνή η μητέρα 
χαϊδεύοντάς μας με το στοργικό της βλέμμα. 
Σου υπόσχομαι ότι θα υπηρετήσω πιστά το επάγγελμα που διάλεξα. 
Θέλω κάποια μέρα να είσαι υπερήφανος για μένα.
O πατέρας μου τότε δεν έφερε αντίρρησιν και τέλος εκάμφθη.
–Έστω, είπεν. Tότε δεν έχω παρά να σου ευχηθώ καλήν πρόοδον 
και ευόδωσιν εργασιών.
H αλήθεια είναι, ότι ο πατέρας μου 
βοήθησε σημαντικά την μητέρα μου στα πρώτα της βήματα. 
Aυτός διάλεξε την επίπλωση, αυτός φρόντισε για τον ρουχισμό, 
αυτός ενδιαφέρθηκε για δωμάτιο. 
Tο διαμέρισμα δεν ήταν πολύ μεγάλο, 
αλλά είχε το προσόν να βρίσκεται κοντά στο σπίτι μας. 
Συνέπεσε μάλιστα ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος, 
μαζί με τον πατέρα μου να ήσαν και συμμαθηταί. 
Όταν ο πατέρας μου του εξήγησε για ποιο σκοπό το θέλει, 
προθυμοποιήθηκε να βοηθήση κι αυτός μ’ όλες του τις δυνάμεις.
–Θα με υποχρεώσης, του είπε, αν την συστήσης 
και σε διαφόρους φίλους σου και γνωστούς 
για νάχη δουλειά στα πρώτα της βήματα. 
Eνδιαφέρομαι προσωπικώς.
–Aστειεύεσαι; του είπε ο συμμαθητής του. Aυτό εξυπακούεται.
Δυστυχώς, ο φίλος του πατέρα μου απεδείχθη ασυνεπής 
και ελάχιστα βοήθησε. 
Ήταν από τους ανθρώπους που υπόσχονται κάτι, 
αλλά ουδέποτε το εκτελούν.
Το πλήγμα για την μητέρα μου ήταν βαρύ. 
Στον άνθρωπο αυτόν είχε βασίσει όλες της τις ελπίδες. 
Aλλ’ όταν είδε ότι αυτός συνεχώς επρόβαλε κάποια δικαιολογία, 
κατάλαβε πως δεν είχε την πρόθεση να βοηθήση 
κι έτσι ο πατέρας μου αναγκάστηκε 
να επιστρέψη το δεύτερο κρεβάτι στον έμπορο. 
Mε την ιδέα ότι η μητέρα μου θα είχε φόρτο δουλειάς 
–σύμφωνα με τις επαγγελίες και υποσχέσεις του συμμαθητού του– 
είχε παραγγείλει δύο κρεβάτια, ώστε σε περίπτωση κοσμοσυρροής 
η επιχείρησις να μη φανή ανοργάνωτος. 
O ανταγωνισμός με τις άλλες κυρίες επρομηνύετο σκληρός, 
κι ένα καινούργιο κατάστημα 
δεν έπρεπε να εμφανίζεται με ελλείψεις. 
Στη θέση του κρεβατιού μπήκε μια σιφονιέρα με άνθη 
και το διαμέρισμα κατόπιν χρωματίστηκε. 
H διακόσμηση του δωματίου στοίχισε αρκετά. 
O μπογιατζής πήρε 50 δραχμές το τετραγωνικό μέτρο. 
Yπήρχαν κι άλλοι με 40, κι ένας πρότεινε να το βάψη με 35, 
αλλ’ ο πατέρας μου διάλεξε τον ακριβότερο. 
«H ακριβή δουλειά είναι και καλή», συνήθιζε πάντα να μας λέη. 
Γι’ αυτό, κι όταν επί τέλους ήρθε η ώρα 
της κοστολογήσεως της μαμάς, 
σε σχετική της ερώτηση την συμβούλεψε να ζητά μάλλον ακριβά. 
«Aκριβή επίσκεψις, άρα θα είναι καλή», να σκέπτεται ο επισκέπτης.
Aκριβή, αλλά σε ποιο ύψος ακριβώς; Iδού το ερώτημα. 
Έπρεπε να εξακριβωθούν οι τιμές των άλλων κυριών. 
Πόσο έπαιρναν αυτές άραγε; 
Δεν κρίθηκε σκόπιμο να ρωτήση η μητέρα μου. 
H θέσις της ήταν λεπτή. Ίσως να υποψιάζοντο. 
Πιθανόν να της έδιναν και ψευδείς αριθμούς. 
Aι γυναίκες σπανίως λέγουν την αλήθειαν, εδίδασκεν ο Πασκάλ 
που εθεωρείτο σοφός. 
Έτσι αποφασίστηκε να εξακριβώση τις αυθεντικές τους τιμές 
ο πατέρας μου, εμφανιζόμενος σ’ αυτές ως πελάτης. 
Ξυπνούσε το πρωί και, μεθοδικός όπως ήταν, 
εξαφανιζόταν για συλλογή πληροφοριών. 
Eίχεν αποφασισθή ότι στο διάστημα αυτό, 
η μητέρα μου θα εργαζόταν άνευ τιμολογίου ως «πειρατική». 
Kαι τι δεν έκανε ο πατέρας μου 
για να μην αποκαλυφθή η ταυτότης του. Mηχανεύτηκε τα πάντα.
Kαι γυαλιά σκούρα φορούσε, και μουστάκι άφησε 
και ξένη προφορά χρησιμοποιούσε. 
Mε δυο λόγια γινόταν αγνώριστος μαζεύοντας τιμές. 
Στο διάστημα που εκείνος έλειπε, 
η μητέρα μου άρχισε σιγά-σιγά να εργάζεται 
και να δημιουργή πελατεία.
Mια μέρα ένας κύριος, ώς 50 ετών, χτύπησε το διαμέρισμά της 
κι αφού η μητέρα μου τον περιποιήθηκε αφάνταστα, 
στο τέλος αυτός έβγαλε κάτι χαρτιά και της είπε.
–Iδού ποιες είναι οι διάφορες τιμές.
Ήταν ο πατέρας μου. Tόσο επιτυχημένη ήταν η μεταμφίεσίς του. 
Kαι αφού της ανέφερε τις διάφορες τιμές, 
συμφώνησαν να ζητή 300 δραχμές.
Aκριβώς τις μέρες εκείνες αρρώστησε βαρειά η αδελφή μου. 
O πατέρας μου βρέθηκε σε αδιέξοδο. 
Eίχε δώσει τα μαλλιοκέφαλά του 
για να νοικιάση και να στολίση το διαμέρισμα, 
είχε παρατήσει τις δουλειές του για να συγκεντρώση τιμές 
και ξαφνικά βρέθηκε σε δύσκολη θέση και χωρίς χρήματα. 
Έτρεξε τότε στη μητέρα μου 
που άρχιζε να στρώνη εκείνο το μήνα και να γίνεται γνωστή, 
για να τον βοηθήση.
–Πρέπει να σώσουμε το παιδί. Πρέπει να κουνηθούμε.
H μητέρα μου άρχισε να κινείται. 
Aλλά ήταν περίοδος κατοχής και ασταθείας του νομίσματος 
και όσον η μητέρα μου εκινείτο οριζοντίως, 
τόσον κι οι τιμές ανήρχοντο καθέτως. 
Aπεφάσισε τότε να κινείται ορθή, μήπως πέσουν οι τιμές, 
αλλ’ η ορθία στάσις την κούραζε γι’ αυτό και συνέχισε ξαπλωτή. 
Tο διαμέρισμα εσείετο εκ θεμελίων.
–Kουνήσου, κουνήσου, ήταν η επωδός του πατέρα μου. 
Mας χρειάζονται φάρμακα…
Ήρθαν μέρες που η μαμά δεν σηκωνόταν λεπτό από το κρεβάτι. 
Στο τέλος άφηνε και την πόρτα ανοιχτή, 
για να μην κάνη τον κόπο να σηκώνεται και ν’ ανοίγη.
Mια μέρα ο πατέρας μου με το θάρρος που είχε, 
βλέποντας την πόρτα ανοιχτή μπήκε χωρίς να χτυπήση. 
H μητέρα μου εκείνην την ώρα είχε δουλειά.
–Θέλω να σου μιλήσω για κάτι πολύ σοβαρό… της είπε.
–Σ’ ακούω.
–Δεν μ’ αρέσει να κουνιέσαι όταν μιλάω.
–Mε το να κουνιέμαι, δεν έπεται ότι δεν σ’ ακούω… Λέγε.
–Pε, πατριώτη, δεν πας όξω; είπε ο επισκέπτης. 
Aφού βλέπεις ότι έχουμε δουλειά.
–Δεν μιλάω σε σας, κύριε. 
Eσείς κάνετε την δουλειά σας, κι εγώ την δική μου…
–Mην δίνετε σημασία, κύριέ μου. Συνεχίστε, είπεν η μητέρα μου.
Kαι ο πελάτης φανερά εκνευρισμένος, 
συνέχισε κοιτάζοντας άγρια τον πατέρα μου.
Κάποτε τελείωσε ο κύριος κι αφού έτρεξε ο πατέρας μου 
και χάλασε χιλιάρικο γιατί ο ξένος δεν είχε ψιλά, 
είπε στη μητέρα μου.
–Θα σου αναγγείλω κάτι δυσάρεστο. 
H κατάσταση της μικρής χειροτέρεψε. 
Συνεχώς φωνάζει, «μανούλα, μανούλα».
H μητέρα μου ακούγοντας το φριχτό νέο, 
έπεσε πτώμα εις το κρεβάτι. 
Mετά, καταλαβαίνοντας ότι η θέση της είναι αφύσικη 
και για ν’ αποδείξη τη λύπη της, παρέμεινε όρθια 
και όλοι τότε κατάλαβαν ότι κάτι σοβαρό συμβαίνει. 
Mερικοί που ήσαν στο διάδρομο άρχισαν κιόλας να φεύγουν. 
Για να φύγουν όλοι, αναγκάστηκε ο πατέρας μου 
να βγη στην πόρτα και να πη απ’ το άνοιγμα:
–H κυρία είναι στο πόδι κι όπως καταλαβαίνετε, πολύ ασθενής. 
Παρακαλώ, κύριοι, πηγαίνετε.
–Περαστικά, ευχήθηκαν μερικοί, ταραγμένοι. 
Σας παρακαλούμε μόνον, 
άμα πέση στο κρεβάτι να μας ειδοποιήσετε.
–Aσφαλώς. Διότι όπως καταλαβαίνετε, δουλειά στο πόδι δεν γίνεται.
Φεύγοντας οι επισκέπτες φιλοσοφούσαν χαμηλόφωνα.
–Για κοίταξε τι είναι ο άνθρωπος. 
Eκεί που πριν 5 λεπτά ήταν στο κρεβάτι, ξαφνικά βρέθηκε ορθή.
–Kαι προσέξατε πόσο ντούρα στεκότανε; 
Φαίνεται είναι πολύ άσχημα…
Tο βράδυ η μητέρα μου είχε υψηλό πυρετό. 
Tο νέο, την είχε συντρίψει. 
O γιατρός που ήρθε την εξήτασε ορθή 
και της συνέστησε πλήρη ακινησία. 
Eίπε να της σβήσουν και το φως να μην την κουράζη.
O πατέρας μου έμεινε τρεις νύχτες κοντά της. 
Tης μίλαγε ξαπλωτός απ’ το κρεβάτι της 
κι εκείνη ήταν όρθια στη μέση του δωματίου. 
Kάπου-κάπου σηκωνόταν κι ακουμπούσε το χέρι του 
στο μέτωπό της για να δη αν καίει, 
και κατόπιν κουκουλωνόταν στο κρεβάτι. 
H μητέρα μου είχε ανήσυχο ύπνο και κάθε πέντε λεπτά 
ο πατέρας μου αναγκαζόταν να σηκώνεται 
και να τακτοποιή τις κουβέρτες που πέφτανε στο πάτωμα.
Tο πρωί, άνοιγε τα παράθυρα, αέριζε το δωμάτιο 
κι έριχνε απάνω της καθαρά σεντόνια. 
Δυστυχώς, παρ’ όλες του τις προσπάθειες, 
κάποιο πρωινό που σηκώθηκε, την βρήκε παγωμένη. 
Tο ίδιο απόγευμα την αντίκρυσα για τελευταία φορά ορθή 
με κλειστά τα μάτια. Kαι σ’ αυτή τη θέση την θάψαμε. 
Σήμερα το να ταφή ένας άνθρωπος σ’ αυτή τη στάση 
δεν ενοχλεί κανέναν. 
Eκείνην όμως την εποχή που δεν υπήρχε χώρος 
ούτε στο πρώτο νεκροταφείο, ούτε στο δεύτερο, 
η πράξις αυτή ισοδυναμούσε με επανάσταση. 
Xιλιάδες φέρετρα παρουσία τόσων ανθρώπων 
εθάπτοντο επί έτη οριζοντίως. 
Oυδείς όμως εσκέφθη ότι πιάνουν πολύτιμο χώρο. 
Έπρεπε να παρευρεθή στην κηδεία ο πατέρας μου, 
που φημιζόταν για την παρατηρητικότητά του, 
για να το παρατηρήση κάποιος. 
Tώρα βέβαια που το έθιμο της ορθίας ταφής επεκράτησε 
και εξαπλώνεται συνεχώς, 
κανείς πια δεν σκέφτεται να θάψη προσφιλή του πρόσωπα πλαγίως. 
Πόσοι όμως από μας που πάμε στα νεκροταφεία, 
γνωρίζουμε ότι η ιδέα αυτή της καθέτου ταφής 
ήταν σκέψις ενός απλού ανθρώπου 
που τυχαίως παρευρέθη εις την κηδεία της συζύγου του; 
Tολμώ να είπω, ουδείς.
                                             https://www.facebook.com/thanasis.asmodeus.5

Έρρωσθε και ευδαιμονείτε

Οι ευχές των Ελλήνων της αρχαιότητας απευθύνονταν κυρίως στην καλή σωματική και ψυχική ευεξία
Οι ευχές των Ελλήνων της αρχαιότητας ήταν ισάξιες της μόρφωσης και του πολιτισμού τους και απευθύνονταν κυρίως στην καλή σωματική και ψυχική ευεξία με συνηθέστερη την ευχή: «Έρρωσθε και ευδαιμονείτε», που σημαίνει να είστε υγιείς και ευτυχισμένοι!!
Ανάλογα με την εορτή έδιναν και την κατάλληλη ευχή και μια ευχή, που έδινε η μάνα στο γιο της και αποτελείτο μόνο από φωνήεντα, κάτι που μπορεί να συμβεί μόνο στην ελληνική γλώσσα με το μοναδικό ελληνικό αλφάβητο το οποίο γονιμοποίησε τον παγκόσμιο λόγο και μοίρασε αλφάβητα σε πολλές γλώσσες, ενώ δεν πήρε ποτέ τίποτα από κανένα άλλο αλφάβητο, όπως κάποιοι σκοπίμως και ψευδώς διαδίδουν, ακόμα και στην ελληνική εκπαίδευση.
Αυτή η φράση ήταν η εξής: "ΟΙΑ ΗΩ ΥΙΕ ΑΕΙ ΕΙ" που σημαίνει: "Όπως η αυγή γιε μου να είσαι πάντα"
Οι ευχές των γενεθλίων ήταν πάμπολλες και πάνσοφες, αφού τα γενέθλια οι Έλληνες τα γιόρταζαν, γιατί έδειχναν την ηλικία, που προσδιορίζεται από τις φορές που βλέπει κάποιος τη Γη να περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο, από τον οποίο προέρχεται και λέξη ηλικία!!!
Επίσης οι ευχές που ανταλλάσσονταν στις μεγάλες εορτές ήταν εξ ίσου σημαντικές!!
Γιορτές κατά το χειμερινό ηλιοτρόπιο ή ηλιοστάσιο γύρω στις 22-25 Δεκεμβρίου, ήταν τα Ηλιούγεννα, όπου γιόρταζαν την γέννηση του καινούργιου ΄Ηλιου που αρχίζει να μεγαλώνει τη διάρκεια των ημερών, μέχρι την εαρινή ισημερία και συγχρόνως γιόρταζαν και την γέννηση του Διονύσου (=Διός νους)!!
Η παρθένα Σεμέλη, που ήταν ανιψιά της Ευρώπης, γιατί ο πατέρας της, ο Κάδμος, ο ιδρυτής της Θήβας ήταν αδελφός της Ευρώπης, κυοφόρησε τον Διόνυσο, αλλά κατά τον αιφνίδιο θάνατό της το έμβρυο διασώθηκε και συνέχισε την κυοφορία του στο μηρό του πατέρα του Δία, οπότε ήταν γεννηθείς και όχι ποιηθείς από τον πατέρα του Θεό!!
Τον Διόνυσο τον επικαλούντο με τα ονόματα «σωτήρ» και «θείο βρέφος» και ήταν ο καλός «Ποιμήν», του οποίου οι ιερείς κρατούσαν την ποιμενική του ράβδο!!
Οι Τιτάνες είχαν σκοτώσει τον Διόνυσο, γεγονός που προκαλούσε μεγάλη θλίψη, την οποία αντικαθιστούσε η χαρά της Ανάστασης του Διονύσου, την οποία ανακοίνωναν οι ιέρειες, χρησιμοποιώντας το σπίτι του Πανός σαν φάτνη, στα σπήλαια των βουνών και κρατώντας ένα μωρό φώναζαν ότι ο Διόνυσος ζει!!
Μια επιγραφή του Διόνυσου, γράφει: "Εγώ είμαι που σε προστατεύω και σε οδηγώ, εγώ είμαι το Άλφα και το Ωμέγα"
Αυτή η γιορτή είχε ταυτιστεί με τη γιορτή του Ήλιου και κατ’ επέκταση με τον Φωτοφόρο Απόλλωνα, ο οποίος καθισμένος στο συρόμενο από άλογα άρμα του Ήλιου, σκόρπιζε το φως!!!
Κατά την εαρινή ισημερία, το φως του Ήλιου νικούσε το σκοτάδι και γινόταν η ανάσταση της φύσης όπου η τροφοδότρα μάνα Γη πρόσφερε τους καρπούς της!!!
Την παραμονή των μεγάλων εορτών ετελούντο ολονύκτιες προσευχές οι λεγόμενες αγρυπνίες και με ευρύτερο πλαίσιο εορτών τις "Παννυχίδες", που γίνονταν κυρίως προς τιμήν του Ασκληπιού, του Διονύσου, της Αφροδίτης στην Κύπρο, ενώ προηγουμένως γινόταν υδάτινη κάθαρση με ανταλλαγή ευχών, όπως και στα ιερά « Πλυντήρια» που εξαγνίζονταν βουτώντας στη θάλασσα του Φαλήρου, όπου μετέφεραν και έπλεναν το άγαλμα της Αθηνάς για εξαγνισμό και για να αποκτήσει εκ νέου θαυματουργές δυνάμεις!!!
Ο στολισμένος κλάδος ελιάς, η λεγόμενη Ειρεσιώνη, που την γύριζαν τα παιδιά από σπίτι σε σπίτι τραγουδώντας τα κάλαντα, όπως μαθαίνουμε από τον Όμηρο, συμπληρωνόταν από πλούσια γεύματα,
μουσική,
χορό και πλήθος ευχών, όπως να έχει κάποιος την υγεία του, να έχει ευγενική εμφάνιση, να γίνει πλούσιος χωρίς να χρησιμοποιήσει δόλο και να περάσει τα νιάτα του μαζί με πιστούς φίλους!!!
Σε μεγάλες γιορτές ζητούσαν την βοήθεια της Άρτεμης, για να βοηθήσει να παραμείνει αμόλυντη η ψυχή του ανθρώπου από κάθε κακό, να αποκτήσει καλή τύχη, να κάνει υγιείς σκέψεις, να έχει σεβασμό, ηθικές αρχές, πρόοδο κ.α. τα οποία θα έφερναν και την ευτυχία του!!!
Σπουδαίες ήταν επίσης οι ευχές στις μεγάλες γιορτές των Θεσμοφορίων, αφιερωμένες στην Θεά Δήμητρα (= μητέρα Γη), όπου έκοβαν μεγάλους άρτους σε μικρά κομμάτια, τις λεγόμενες αρτοκλασίες, και τα μοίραζαν σε εορταστικές εκδηλώσεις, που γίνονταν στις μεγαλύτερες ελληνικές πόλεις και διαρκούσαν τέσσερις ημέρες, ενώ περιελάμβαναν τις επί μέρους γιορτές της Ανόδου, της Νηστείας και της Καλλιγένειας.
Ήταν αυστηρά γυναικείες γιορτές, με την απαγόρευση των ανδρών στους ναούς, κάτι που αντιστράφηκε όταν το ελληνικό μεγαλείο εγκλωβίστηκε μέσα σε βαριά σκλαβιά μετά την υποδούλωση στους Ρωμαίους!!!
Οι Ρωμαίοι κατακτητές κατέστρεψαν,
λεηλάτησαν,
έκλεψαν κάθε τι ελληνικό δημιούργημα, χωρίς όμως να μπορέσουν να υποδουλώσουν το αθάνατο ελληνικό πνεύμα και κατά πρωτοφανή τρόπο υποδουλώθηκαν απ’ αυτό!!
Στην προσπάθειά τους να αρπάξουν την κωδικοποιημένη ελληνική μυθολογία με οδηγό την έλλειψη της κατάλληλης μόρφωσης δημιούργησαν ένα κράμα από τις δικές τους παγανιστικές και ειδωλολατρικές δοξασίες και έφτιαξαν τον λεγόμενο από ορισμένους κύκλους "ελληνορωμαϊκό πολιτισμό", του οποίου την πραγματοποίηση μπορούμε να καταλάβουμε καλύτερα όταν σκεφτούμε ότι οι μεν Έλληνες από αρχαιοτάτων χρόνων έφτιαχναν φρυκτωρίες,
πυραμίδες,
kολοσσούς,
μαυσωλεία,
κρατήρες δηλαδή κύπελλα κατασκευασμένα με γνώσεις νανοτεχνολογίας, όπως το κύπελλο του βασιλιά της Θράκης Λυκούργου,
μεταλλικά ρομπότ, όπως ο Τάλλως,
κατασκευαστικά εργαλεία όπως ο γερανός και πολιορκητικά μηχανήματα όπως ο κριός, υπολογιστές,
φορητά ηλιοτρόπια,
αγάλματα απείρου κάλλους και μεγέθους, όπως το χρυσελεφάντινο άγαλμα της Αθηνάς και του Ολυμπίου Διός, κατασκευές ναών που γύριζαν στον άξονα τους όπως του Επικούριου Απόλλωνα στην Αρκαδία, για να βλέπει πάντα τον αστερισμό του Κυνός με τον τριπλό ήλιο τον λεγόμενο Σείριο, από τον οποίο έλεγαν ότι καταγόταν ο Απόλλωνας.
Και αυτός ο κατάλογος "ουκ έστιν τέλος" αλλά και Παρθενώνες έφτιαξαν, που ήταν ναοί του πνευματικού μεγαλείου σε αντίθεση με τους Ρωμαίους που έκτισαν το τεράστιο Κολοσσαίο και μέσα διαδραματίζονταν, μπροστά στα μάτια των αιμοδιψών, βασανιστήρια, σκοτωμοί ανθρώπων από ανθρώπους και κατασπαραγμοί των αντιφρονούντων από άγρια θηρία!!!
Αυτή είναι η διαφορά μεταξύ των δύο πολιτισμών, οι οποίοι από τη φύση τους δεν θα μπορούσαν να ενσωματωθούν ή να ομογενοποιηθούν!!!
Από την ρωμαϊκή κατοχή οι ελληνικές ευχές που δίνονταν στις γιορτές δέχτηκαν μεταλλάξεις, οι οποίες ολοκληρώθηκαν κατά την περίοδο της Ανατολικής Ρωμαϊκής κυριαρχίας και σήμερα χρησιμοποιούμε κάποιες στείρες και στερεότυπες ευχές!!
Όλες οι ελληνικές ευχές είθε να συνοδέψουν όλους τους Έλληνες και να πραγματοποιηθούν, εν όψει των εορτών που περιμένουμε, και μάλιστα αυτή την εποχή που ο ελληνισμός τις έχει περισσότερο ανάγκη, αλλά πάνω απ’ όλες κυρίαρχη να είναι η ευχή: "’Ερρωσθε και ευδαιμονείτε"
                                                 κείμενο στο ebdomi της Φαίδρα Φραγκομανώλη - Κοκκόλα

Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024

Δοθιήνωση, αιτία και θεραπεία

Ο δοθιήνας/καλόγερος αντιπροσωπεύει μία εν τω βάθει αναπτυσσόμενη θυλακίτιδα. Εμφανίζεται ως ένα σκληρό, ερυθρό και επώδυνο οζίδιο, το οποίο σταδιακά μεγαλώνει, αποκτά χαρακτηριστικά φλύκταινας στην κορυφή και τελικά ρήγνυται, οπότε εξέρχεται πύο μαζί με το νεκρωτικό πυρήνα. Τότε τα συμπτώματα υποχωρούν και συχνά αφήνουν ουλή.
Ο δοθιήνας είναι ένα οξέως εμφανιζόμενο, ευαίσθητο, περιγεγραμμένο περιθυλακικό σταφυλοκοκκικό απόστημα στρογγυλού σχήματος, το οποίο υφίσταται τελικά κεντρική διαπύηση. 
Από την άλλη μεριά, ο ψευδάνθρακας συνίσταται σε δύο κυρίως ή περισσότερους δοθιήνες, με ξεχωριστές οροφές.
Οι βλάβες εμφανίζονται αρχικά στους τριχικούς θύλακες και συχνά εξακολουθούν να παρουσιάζονται για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα μέσω αυτοενοφθαλμισμού.
Mερικές βλάβες εξαφανίζονται προτού ραγούν αλλά η πλειονότητα αυτών υφίσταται κεντρική νέκρωση και ρήγνυται δια μέσου του δέρματος, απελευθερώνοντας πυώδες νεκρωτικό υλικό. 0 αυχένας, η μασχαλιαία χώρα και οι γλουτοί αποτελούν εκλεκτικές θέσεις εντόπισης αλλά οι δοθιήνες είναι δυνατόν να εμφανιστούν οπουδήποτε.
Η ακεραιότητα της επιφάνειας του δέρματος μπορεί να διαταραχθεί από ερεθισμό, 
πίεση, 
τριβή, 
υπεριδρωσία, 
δερματίτιδα, 
δερματοφυτία, ή ξύρισμα μεταξύ άλλων παραγόντων.
Η τοπική βλάβη του φραγμού προδιαθέτει στην ανάπτυξη λοίμωξης παρέχοντας μια πύλη εισόδου για τον πανταχού παρόντα χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο.
Η κεντρική αιτία είναι είτε η μόλυνση, είτε ο αυτοενοφθαλμισμός από μια περιοχή αποικισμού, που βρίσκεται συνήθως στη ρίνα ή τη βουβωνική χώρα.
Συμπτώματα
Ο δοθιήνας αρχικά εμφανίζεται σαν μια σκληρή, μαλακή κατά την υφή ερυθρή μάζα γύρω από τον τριχικό θύλακα σε έντριχο δέρμα, που μεγεθύνεται και μετατρέπεται σε επώδυνη – κλυδάζουσα μάζα, συλλογή πύου, σε μερικές ημέρες.
Η ρήξη του δοθιήνα και η αποβολή πύου, οδηγεί σε σημαντική μείωση του άλγους. 
Ακολουθεί νέκρωση και απο  βολή ενός νεκρωτικού πυρήνα, εγκαταλείποντας μία μελαγχρωματική κηλίδα καθώς επουλώνεται, οδηγώντας τελικά σε μόνιμη ουλή.
Η διάρκεια αυτής της διαδικασίας ποικίλλει, και η νέκρωση μπορεί να εμφανιστεί σε 2 ημέρες, ή μετά από 2-3 εβδομάδες. 
Οι πιο μεγάλες και οξέως εμφανιζόμενες βλάβες είναι πιο επίμονες. 
Συνήθως δεν εμφανίζεται μόνο μία βλάβη, ενώ η εμφάνιση πολλαπλών βλαβών για μεγάλο χρονικό διάστημα αποτελεί το κύριο πρόβλημα.
Πιθανόν να συνυπάρχει πυρετός και γενική συμπτωματολογία. 
Η σηψαιμία είναι συχνή σε άτομα με πολύ κακή θρέψη. 
Οι πιο συνηθισμένες εντοπίσεις των δοθιήνων είναι το πρόσωπο, 
ο τράχηλος, 
η μασχάλη, 
οι γλουτοί, 
οι μηροί και το περίνεο. 
Βλάβες στη μύτη ή τον έξω ακουστικό πόρο είναι πολύ επώδυνες.
Συγκεκριμένες συστηματικές διαταραχές είναι δυνατόν να προδιαθέσουν στην ανάπτυξη δοθιήνωσης: 
ο αλκοολισμός, 
η πλημμελής θρέψη, 
οι δυσκρασίες του αίματος, 
οι διαταραχές της λειτουργίας των ουδετεροφίλων, 
η ιατρογενής ή άλλου είδους ανοσοκαταστολή, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και ο σακχαρώδης διαβήτης.
Οι ασθενείς με αρκετές από αυτές τις παθήσεις, καθώς επίσης και εκείνοι, οι οποίοι υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή βρίσκονται υπό θεραπεία με ισοτρετινοΐνη ή ετρετινάτη είναι συχνά ρινικοί φορείς του S. aureus.
Επιπλέον, η ατοπική δερματίτιδα προδιαθέτει στην ανάπτυξη κατάστασης αποικισμού από τον S. aureus. 
Το γεγονός αυτό βοηθά στην ερμηνεία των παρατηρούμενων αυξήσεων της επίπτωσης των λοιμώξεων στην περίπτωση των παθήσεων αυτών.
Ενδονοσοκομειακή Δοθιήνωση
Επιδημίες σταφυλοκοκκικών λοιμώξεων παρουσιάζονται στα νοσοκομεί.
Στις περιπτώσεις αυτές παρατηρείται συχνά ισχυρή αντοχή στους αντιμικροβιακούς παράγοντες.
Οι προσπάθειες να τεθούν υπό έλεγχο οι επιδημίες αυτές επικεντρώνονται στο σχολαστικό πλύσιμο των άκρων χειρών. 
Στους βρεφικούς θαλάμους, μπορεί να επιτευχθεί μείωση του νεογνικού εποικισμού και των λοιμώξεων με S. aureus και στρεπτόκοκκους που δεν ανήκουν στην ομάδα Α χρησιμοποιώντας διάλυμα χλωρεξιδίνης 4% για την περιποίηση του δέρματος και του ομφάλιου λώρου.
Ιστοπαθολογικά ανευρίσκονται εν τω βάθει αποστήματα τόσο με λεμφοκύτταρα, όσο και με ουδετερόφιλα και σε μακροχρόνιες περιπτώσεις, πλασματοκύτταρα, καθώς επίσης και γιγαντοκύτταρα τύπου ξένου σώματος.
Θεραπεία
Η εφαρμογή θερμών επιθεμάτων και η συστηματική χορήγηση αντιβιοτικών μπορεί να αναστείλει την εξέλιξη την αρχόμενων δοθιήνων.
Θα πρέπει να λαμβάνονται από το στόμα μια πενικιλλίνη ανθεκτική στην πενικιλλινάση ή μια κεφαλοσπορίνη πρώτης γενιάς σε δόση 1 έως 2 g την ημέρα ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης. 
Μερικές νεώτερες κεφαλοσπορίνες ευρύτερου φάσματος επιτυγχάνουν επίσης άριστη σταφυλοκοκκική κάλυψη.
Υπάρχουν, όπως προαναφέρθηκε, στελέχη ανθεκτικά στη μεθισιλλίνη, ακόμη και στη βανκομυκίνη. 
Στις περιπτώσεις σταφυλοκοκκικών λοιμώξεων, οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στα συνήθη θεραπευτικά μέτρα, θα πρέπει να θεωρείται πιθανή η παρουσία ανθεκτικών στα αντιβιοτικά στελεχών και να γίνεται προσδιορισμός της ευαισθησίας τους. 
Η καθημερινή εφαρμογή Bactroban στους πρόσθιους ρώθωνες επί 5 ημέρες είναι δυνατόν να βοηθήσει στην πρόληψη των υποτροπών.
Στις αρχόμενες βλάβες που χαρακτηρίζονται από οξεία φλεγμονή, θα πρέπει να αποφεύγεται αυστηρά η διάνοιξη και να εφαρμόζονται ζεστά υγρά επιθέματα.
Όταν ο δοθιήνας καταστεί εντοπισμένος και εμφανίσει σαφή κλυδασμό, ενδείκνυται η διάνοιξη και η παροχέτευση του. 
Στο εσωτερικό της κοιλότητας που προκύπτει θα πρέπει να τοποθετείται βαζελινούχος γάζα ή γάζα εμποτισμένη με ιωδοφόρμιο.
Στους δοθιήνες που εντοπίζονται στον έξω ακουστικό πόρο, το άνω χείλος και τη ρίνα η διάνοιξη και η παροχέτευση πραγματοποιούνται γενικά μόνο όταν αποτύχει η αντιβιοτική αγωγή. 
Στις τελευταίες αυτές περιπτώσεις, συνιστάται η εφαρμογή αντιβιοτικής αλοιφής (Bactroban) και η συστηματική χορήγηση αντιβιοτικών. 
Επιτρέπεται ελεύθερα η εφαρ¬μογή θερμών κομπρέσων με φυσιολογικό ορό.
Χρόνια δοθιήνωση
Παρά τη θεραπεία, μερικοί δοθιήνες αναμένεται να υποτροπιάσουν. 
Η διάρκεια και ο κύκλος της νόσου διαφέρει. 
Κάποιοι ασθενείς μπορεί να έχουν την εμπειρία ενός μόνο επεισοδίου σε αντίθεση με άλλους που παρουσιάζουν υποτροπιάζουσα δοθιήνωση για μήνες ή ακόμα και χρόνια. 
Γενικότερα, υποτροπιάζουσα δοθιήνωση ορίζεται η έως τρεις ή περισσότερες επανεμφανίσεις εντός δωδεκαμήνου.
Συνήθως δεν υπάρχει κάποια υποκείμενη νόσος που να προδιαθέτει στην κατάσταση αυτή. 
Ο αυτοενοφθαλμισμός μάλλον καθώς και η ενδοοικογενειακή διασπορά μεταξύ των ατόμων που το δέρμα τους αποικίζεται από σταφυλόκοκκο θεωρούνται υπεύθυνα.
Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες πρόληψης της κατάστασης αυτής είναι η αποφυγή του αυτοενοφθαλμισμού. 
Θα πρέπει να δοθεί έμφαση στο γεγονός ότι η κατάσταση αποικισμού της ρινός προδιαθέτει στην ανάπτυξη χρόνιας δοθιήνωσης.
Η επιφάνεια του δέρματος στην περιοχή εμφάνισης του δοθιήνα μπορεί να αποτελεί πηγή αποικισμού, ειδικά αν υπάρχουν λύσεις της συνέχειας του δέρματος, εκδορές ή εκζεματικές αλλοιώσεις. 
Επιπλέον, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ο κίνδυνος μόλυνσης από την περιπρωκτική και τις παρατριμματικές περιοχές.
Τα συνήθη προληπτικά μέτρα που θα πρέπει να λαμβάνονται στην προσπάθεια να διακοπεί ο κύκλος της υποτροπιάζουσας δοθιήνωσης συνίστανται: 
στην καθημερινή χρήση χλωρεξιδίνης ως καθαριστικού του δέρματος, 
ιδιαίτερα στην περιοχή της μασχάλης, 
της βουβωνικής και της περιπρωκτικής χώρας, στο καθημερινό πλύσιμο των κλινοσκεπασμάτων και των ρούχων αρχικά, καθώς επίσης και στο συχνό πλύσιμο των άκρων χειρών.
Επιπλέον, η εφαρμογή αλοιφής Bactroban δύο φορές ημερησίως στους πρόσθιους ρώθωνες των ασθενών και των μελών της οικογένειας κάθε τέταρτη εβδομάδα, έχει ανευρεθεί ευεργετική. 
Η χορήγηση ριφαμπικίνης σε δόση 600 mg την ημέρα σε συνδυασμό με δικλοξακιλλίνη για MSSA ή τριμεθοπρίμη-σουλφαμεθοξαζόλη για MRSA επί 10 ημέρες ή χαμηλής δόσης (150 mg την ημέρα) κλινταμυκίνης για διάστημα 3 μηνών αποτελεί μια άλλη θεραπευτική επιλογή, αποτελεσματική στην εξάλειψη του αποικισμού της ρινός.
Η χρήση αλοιφής Bactroban στο εσωτερικό των ρωθώνων δύο φορές ημερησίως κατά τη διάρκεια θεραπείας με ισοτρετινοΐνη αναχαιτίζει ή μειώνει αισθητά τον κίνδυνο αποικισμού της μύτης με S. aureus και κατ’ επέκταση των σταφυλοκοκκικών λοιμώξεων.
Τα αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται στην υποτροπιάζουσα δοθιήνωση είναι:
Α. Από του στόματος θεραπεία
1. Κλινδαμυκίνη: 300-600 mg/6-8 ώρες. ΠΑΙΔΙΑ: 2-8 mg/kg/6-8 ώρες
2. Δοξυκυκλίνη: 100 mg/12 ώρες
3. Μινοκυκλίνη: 100mg/12 ώρες
4. Φουσιδικό οξύ: 500mg 2-3 φορές/ημερησίως (συνήθως με Ριφαμπικίνη: 300mg/12ώρες)
Β. Ενδοφλέβια Θεραπεία
1. Βανκομυκίνη: 2-3 gr/ημερ./6-12 ώρες
2. Λινεζολίδη: 600 mg/12 ώρες (αντίστοιχη per os δόση)
3. Δαπτομυκίνη: 4 mg/kg/24 ώρες

Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2024

Ο χτύπος της καρδιάς μας συγχρονίζεται με τη μουσική που ακούμε.

Ο χτύπος της καρδιάς μας μιμείται τη μουσική που ακούμε!
Για παράδειγμα, όταν ακούμε γρήγορη, 
αισιόδοξη μουσική ο καρδιακός μας ρυθμός τείνει να αυξάνεται, μιμούμενος το ρυθμό και την ενέργεια της μουσικής!
Αντίθετα, η αργή, ηρεμιστική μουσική  μειώνει τον καρδιακό μας ρυθμό, προάγοντας τη χαλάρωσή μας και την ηρεμία μας!
Το φαινόμενο αυτό συμβαίνει επειδή η μουσική επηρεάζει το αυτόνομο νευρικό σύστημα, το οποίο ελέγχει τις ακούσιες σωματικές μας λειτουργίες, όπως ο καρδιακός παλμός και η αναπνοή μας!
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η καταπραϋντική μουσική χρησιμοποιείται συχνά σε θεραπευτικά περιβάλλοντα για τη μείωση του στρες, ενώ η μουσική υψηλής ενέργειας είναι δημοφιλής για προπονήσεις για την ενίσχυση της αδρεναλίνης και της ενέργειας - ας θυμηθούμε τους παιάνες και τα εμβατήρια!
Στην πραγματικότητα, η έρευνα δείχνει ότι ο ρυθμός και η ένταση της μουσικής μπορεί να επηρεάσει τον καρδιακό μας ρυθμό, ακόμη και τα μοτίβα της αναπνοής μας.

Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2024

Ανακαλύφθηκε στο Αίγιο η μοναδική προσωπογραφία του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Παλαιολόγου

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα μοναδικό πορτρέτο του τελευταίου βυζαντινού αυτοκράτορα, Κωνσταντίνου ΙΑ' Παλαιολόγου, κρυμμένο μέσα σε ένα στρώμα τοιχογραφιών που χρονολογούνται στα μέσα του 15ου αιώνα. 
Η τοιχογραφία αποκαλύφθηκε στην Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών στην Αιγιάλεια.
Μια αξιοσημείωτη  ανακάλυψη έγινε στο Αίγιο, καθώς ήρθε στο φως η μοναδική προσωπογραφία του τελευταίου αυτοκράτορα του Βυζαντίου, Κωνσταντίνου ΙΑ’ Παλαιολόγου! 
Η ανακάλυψη έγινε στην διάρκεια εργασιών συντήρησης στο καθολικό της Παλαιάς Μονής Ταξιαρχών Αιγιαλείας, στο Αίγιο.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, στο Καθολικό της Παλαιάς Μονής Ταξιαρχών Αιγιαλείας που απέχει μόλις 15 χλμ από το Αίγιο, διατηρούνται δυο στρώματα τοιχογραφιών, υψηλής καλλιτεχνικής ποιότητας, των ύστερων βυζαντινών χρόνων, που αντανακλούν τις αισθητικές τάσεις της Κωνσταντινούπολης.
Κατά τις εργασίες συντήρησής τους, η αρχαιολόγος Δρ. Αναστασία Κουμούση, Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας, εντόπισε στο δεύτερο στρώμα τοιχογράφησης, το οποίο βάσει τεχνοτροπικών κριτηρίων χρονολογείται με ασφάλεια, στα μέσα του 15ου αιώνα, τη μοναδική προσωπογραφία του τελευταίου αυτοκράτορα του Βυζαντίου, Κωνσταντίνου ΙΑ’ Παλαιολόγου.
"Το έργο που υλοποιούν οι Εφορείες Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού, στο πλαίσιο της συντήρησης και αποκατάστασης των μνημείων, αποδεικνύεται, για ακόμη μια φορά, εξαιρετικά σημαντικό, καθώς φέρνει στο φως μοναδικές αρχαιολογικές μαρτυρίες που συνδέονται με ιστορικά πρόσωπα. 
Το επιστημονικό προσωπικό των Εφορειών του ΥΠΠΟ, με μεγάλη εμπειρία, υψηλή κατάρτιση και σφαιρική γνώση τόσο των ιστορικών γεγονότων, όσο και των αρχαιολογικών δεδομένων, είναι σε θέση να τεκμηριώσει, μετά από ενδελεχή μελέτη, κάθε εύρημα που έρχεται στο φως. Στην προκειμένη περίπτωση το πορτραίτο συνδέεται με τον τελευταίο αυτοκράτορα του Βυζαντίου και αφορά στη μοναδική εν ζωή προσωπογραφία του. 
Ο ζωγράφος, πρέπει να απέδωσε τα προσωπογραφικά χαρακτηριστικά του τελευταίου αυτοκράτορα του Βυζαντίου ΙΑ ΄Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, από ιδία αντίληψη, δηλαδή το πρότυπό του να μην ήταν ένα επίσημο αυτοκρατορικό πορτραίτο, όπως συνηθιζόταν, αλλά ο ίδιος ο αυτοκράτορας" δήλωσε η Υπουργός Λίνα Μενδώνη.
Στην τοιχογραφία απεικονίζεται η μορφή ενός ώριμου άνδρα που φέρει αυτοκρατορικά ‘διάσημα, πολυτελή λώρο πάνω από τον ανοιχτόχρωμο σάκκο, διάλιθο στέμμα και κρατά σταυροφόρο σκήπτρο. 
Ο χρυσοκέντητος πορφυρός του μανδύας διακοσμείται με μετάλλια, στα οποία εγγράφονται δικέφαλοι αετοί με στέμμα ανάμεσα στις κεφαλές τους, διακριτικό των μελών της οικογένειας των Παλαιολόγων. 
Η παρουσία των δικέφαλων αετών στo ένδυμα της μορφής, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα insignia, αποτελούσαν ένα εικονογραφημένο μήνυμα που επέτρεπε στον θεατή να ταυτοποιήσει αδιαμφισβήτητα τον άντρα με αυτοκράτορα.
Ο αυτοκράτορας που απεικονίζεται είναι ιστορικό πρόσωπο και ταυτίζεται με τον Κωνσταντίνο ΙΑ΄ Παλαιολόγο, αδελφό των χορηγών της ανακαίνισης της Μονής, των δεσποτών Δημήτριο και Θωμά. 
Είναι η τελευταία χρονολογικά σωζόμενη προσωπογραφία αυτοκράτορα στη βυζαντινή μνημειακή ζωγραφική και το μοναδικό πορτρέτο του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, σύγχρονο με τη σύντομη βασιλεία του, 6 Ιανουαρίου 1449-29 Μαΐου 1453. 
Ως πορτρέτο δεν είναι ιδεαλιστικό ή τυποποιημένο. 
Πρόκειται για αυθεντική προσωπογραφία, που αποδίδει με ακρίβεια τα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά του τελευταίου βυζαντινού αυτοκράτορα.
Είναι μια μορφή γήινη, ένας ώριμος άντρας, με λεπτό πρόσωπο και εξατομικευμένα χαρακτηριστικά, που αποπνέει ηρεμία και ευγένεια. 
Στον Μυστρά απ’ όπου πιθανότατα προερχόταν ο ζωγράφος που εικονογράφησε το δεύτερο στρώμα του Καθολικού, ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος είχε ζήσει πέντε χρόνια ως δεσπότης, πριν στεφθεί αυτοκράτορας. 
Το αυτοκρατορικό πορτραίτο συνδέεται με τη γνωστή από τις γραπτές πηγές γενναιόδωρη χορηγία των αδελφών του στη μονή, μετά τη λήξη του πρώτου μεταξύ τους εμφυλίου πολέμου (1449–1450), που επιτεύχθηκε με τη "διαιτησία" τού Κωνσταντίνου, όπως αναφέρει ο Λαόνικος Χαλκοκονδύλης.
medievalists
pelop.gr

Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2024

Το ανθρώπινο λογισμικό, δηλαδή το σύνολο των σκέψεών μας, στηρίζεται στην λογική.

από το χρονολόγιο της Maria Fiotakihttps://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid0yvgTReinCwj6QnWEMDpmNKT2NvtjEbRHFBRuJGfGopenbv26xtxaW2nv9j4hS6k2l&id=100001252030344
Το ανθρώπινο λογισμικό, δηλαδή το σύνολο των σκέψεών μας, στηρίζεται στην λογική. Η λογική αποτελείται από ΔΩΔΕΚΑ κανόνες:
1. Αρχή της Αρχής
2. Αρχή του Αποχρωντος Λόγου
3. Αρχή του Χρόνου
4. Αρχή του Χώρου
5. Αρχή της Ταυτότητας
6. Αρχή του Συνόλου
7. Αρχή του Διττου Αντί
8. Αρχή του Αποκλειομενου μέσου ή τρίτου
9. Αρχή της Διαβαθμίσεως
10. Αρχή της μη Αντιφάσεως
11. Αρχή της Συγγενικότητος ή Ιεράρχησης
12. Αρχή εκ των Εναντίον τα Ενάντια
Λογική είναι ότι αρμόζει ή ανήκει στον Λόγο. Δηλαδή, έχουμε τον Λόγο, κάνουμε παρατηρήσεις και το αποτέλεσμα των παρατηρήσεων είναι οι κανόνες της λογικής. 
Λόγος είναι η διαίρεση, όπως ξέρουμε από τα μαθηματικά. Για να έχει κάποιο νόημα όμως αυτή η διαίρεση, πρέπει να υπάρχει κρίση και τάξη. Πως κρίνεται όμως και ταξινομείται το κάθε πράγμα προκειμένου να διαιρεθεί; Για να απαντηθεί αυτό το ερώτημα γεννήθηκε η έννοια του "Μέτρου": μετράμε τα πράγματα, έτσι ώστε να μπορούμε να τα κρίνουμε και να τα ταξινομήσουμε σωστά. Και για να κρίνουμε και να ταξινομήσουμε σωστά, μετράμε την φύση των πραγμάτων. 
Στα Πλατωνικα έργα, υπάρχει η λέξη " Ιδέα" που προέρχεται από το ρήμα "οίδα". Αυτό που σήμερα αποκαλούν κάποιοι " Κόσμο των ιδεών", στα Πλατωνικα κείμενα περιγραφεται ως "Μουσική". Η Μουσική, η οποία ήταν κατά τους προγόνους μας κλάδος των Μαθηματικών μαζί με την αριθμητική, την γεωμετρία, την στερεομετρία και την αστρονομία, αποτελούσε κατά τον Πλάτωνα τη σκέψη του Πανγεννητορος Νοος. 
Η αρχική έννοια της λέξεως "Μαθηματικά" προέρχεται από τη λέξη "Μάθηση" η οποία σημαίνει απόκτηση γνώσεων ενώ Μαθηματικός είναι αυτός που είναι διατεθειμένος για μάθηση. Τα Μαθηματικά είναι γέννημα της Λογικής και το αποτέλεσμα της Λογικής και των Μαθηματικών, είναι η "Επιστήμη" (Επί+ισταμαι= γνωρίζω καλά). Στην αρχαία Ελλάδα, θρησκεία και επιστήμη ήταν ένα και το αυτό. Κάποιοι αργότερα, διαχώρισαν την θρησκεία από την επιστήμη με αποτέλεσμα η θρησκεία να γίνει μη λογική και η επιστήμη μη αγαθή. 
Η ελληνική μυθολογία είναι θεολογία και είναι η μοναδική ανά την υφήλιο που διατηρεί ΑΡΡΗΚΤΗ σχέση με την επιστήμη. Αποτελεί την αισθητική προσέγγιση του Κόσμου (έννοια που έχει αντικατασταθεί με τη λέξη Σύμπαν). Η μυθολογία είναι δηλαδή ο τρόπος που είχαν βρει οι πρόγονοι μας να μεταφέρουν στον ορατό κόσμο της ύλης, όσα δεν ήταν ορατά, προκειμένου να βοηθηθούν στην περαιτέρω διερεύνηση και να δώσουν εμπεριστατωμένες εξηγήσεις για τον τρόπο και τον λόγο της ύπαρξης και ταυτόχρονα να διατηρήσουν κρυφή τη γνώση από εκείνους που δεν μπορούσαν ν' αντιληφθούν την σημασία της, γεγονός που τους καθιστούσε επικίνδυνους. 
Στοιχεία της μυθολογίας μας με εκπληκτική ομοιότητα, βρίσκει κανείς διάσπαρτα μέσα στις γραφές της Χριστιανικής θρησκείας, γεγονός που σε συνδυασμό με τον τρόπο που επιβλήθηκε αυτή στους Έλληνες και την εβραϊκή προέλευσή της, οδηγεί τη λογική στο συμπέρασμα πως η μυθολογία μας χρησιμοποιήθηκε για να νιώσουν οι Έλληνες οικειότητα με τον Χριστιανισμό. 
Του κάκου προσπαθούν κάποιοι να πείσουν πως ο Χριστιανισμός είναι η συνέχιση της δικής μας ΛΑΤΡΕΙΑΣ (και όχι θρησκείας) στους θεους μας. 
Η μεγάλη διαφορά και το ασυμβίβαστο, είναι πως η ελληνική θεολογία δεν είναι βασισμένη στο δόγμα, αλλά στην ΕΠΙΣΤΗΜΗ... Γεγονός που πρακτικά, δίνει την δυνατότητα σε ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ επιθυμεί και γνωρίζει να την εξελίξει. "Εργαλείο" για κάτι τέτοιο εξακολουθούν να είναι όλοι οι κλάδοι των Μαθηματικών. Και ιδανικός, εκείνος που τους κατέχει ΟΛΟΥΣ. 
Να έχετε μια όμορφη και ξέγνοιαστη ημέρα Απόλλωνος! Καλημέρα! 
Υ.Γ. Στην φωτογραφία, το γενεαλογικό δένδρο των θεών και των ηρώων της μυθολογίας από την "Θεογονία" του Ησιόδου.

Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2024

Isabella Rossellini : Οι άνθρωποι δεν μιλούν ποτέ για την ελευθερία και την ανεμελιά που έρχεται όσο μεγαλώνεις

Για κάποια που υπήρξε επί μακρόν το πρόσωπο των προϊόντων αντιγήρανσης, είναι αξιοσημείωτο το ότι η ίδια δεν φοβάται καθόλου που μεγαλώνει - ίσα-ίσα, λέει πως όσο μεγαλώνει τόσο μεγαλύτερη ανεμελιά και ελευθερία αποκτά!
"Ξέρετε, όσο μεγαλώνεις αποκτάς ρυτίδες και παχαίνεις και χάνεις ένα είδος ομορφιάς - αυτό είναι αλήθεια, όλοι το λένε, αλλά
ποτέ δεν μιλούν για την ελευθερία που συνοδεύει και έρχεται με αυτό. 
Περισσότερη ελευθερία, μια ανεμελιά!
Όταν είσαι νέος, έχεις τόσα πολλά πράγματα να αποδείξεις. 
Πρέπει να αποδείξεις ότι είσαι έξυπνος, 
ότι είσαι οικονομικά ανεξάρτητος, 
ότι είσαι καλός γονιός. 
Υπάρχουν τόσες πολλές υποχρεώσεις. 
Μα όσο μεγαλώνεις, δεν χρειάζεται να αποδείξεις τίποτα από όλα αυτά!
Δεν χρειάζεται να αποδείξεις αν είσαι έξυπνος ή όχι!
Είσαι αυτός που είσαι. 
Και αρχίζεις πια να σκέφτεσαι και να λες, πως αν δεν κάνω αυτό που θέλω τώρα, δεν θα το κάνω ποτέ. 
Και έτσι η ζωή γίνεται πιο διασκεδαστική!
                  Isabella Rossellini:theguardian

Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2024

Γαλαξιακή Ιστορία της Γης, εξωγήινοι πολιτισμοί

Κατά τη διάρκεια της ιστορίας της, η Γη υπήρξε η σκηνή πολλών δράσεων και γεγονότων στο έργο της γαλαξιακής ιστορίας των ανθρωποειδών. 
Πολλοί εξωγήινοι πολιτισμοί έχουν περπατήσει στο πρόσωπο της Γης, τόσο ανθρωποειδείς όσο και μη ανθρωποειδείς φυλές και το έκαναν αυτό, πολύ πριν καν υπάρξει ο άνθρωπος. Μαζί με την ανθρωπότητα, έχουν γράψει την ιστορία αυτού του Πλανήτη.
- Μην αμφιβάλλετε ποτέ ότι μια μικρή ομάδα σκεπτόμενων, αφοσιωμένων πολιτών μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. 
Πράγματι, 
είναι το μόνο πράγμα 
που 
μπορεί να γίνει!

Είμαστε η μόνη ευφυής ζωή στο σύμπαν; 
Μέσα στο σύμπαν υπάρχουν δισεκατομμύρια γαλαξίες, καθένας από τους οποίους περιέχει εκατομμύρια ή δισεκατομμύρια αστρικά συστήματα. 
Ο Γαλαξίας μας, έχει πιθανώς περίπου 300 δισεκατομμύρια αστέρια, ενώ ο γαλαξίας της Ανδρομέδας έχει ένα τρισεκατομμύριο αστέρια.
Τα περισσότερα από αυτά τα αστέρια μπορούν να έχουν αρκετούς πλανήτες, από τους οποίους πολλοί είναι σε θέση να διατηρήσουν μορφές ζωής κάποιου είδους. 
Στατιστικά μιλώντας, είναι αδύνατον να είμαστε η μόνη νοήμων ζωή στο Σύμπαν. 
Και φυσικά δεν είμαστε. 
Ακόμη και μέσα στον τοπικό μας γαλαξία, τον Γαλαξία μας, υπάρχουν διάφοροι εξωγήινοι πολιτισμοί. 
Κάποιοι είναι φυσικοί, κάποιοι άλλοι είναι μη φυσικοί. 
Ορισμένοι μάλιστα είναι ανθρωποειδείς, ενώ άλλοι όχι.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Γη έχει ηλικία μόλις 4,5 δισεκατομμυρίων ετών και η ανθρωπότητα εμφανίστηκε μόλις πριν από 100.000 έως 200.000 χρόνια, ενώ το αρχαιότερο τμήμα αυτού του σύμπαντος υπολογίζεται ότι έχει ηλικία περίπου 14 δισεκατομμυρίων ετών, είναι φυσικό να υπάρχουν πολιτισμοί πολύ πιο προηγμένοι από εμάς. 
Περισσότεροι από ένας από αυτούς τους πολιτισμούς έχουν έρθει σε επαφή με την ανθρωπότητα. 
Ορισμένοι μάλιστα έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ιστορία του πλανήτη Γη. 
Οι πιο σημαντικοί παίκτες στην Γαλαξιακή Ιστορία της Γης προέρχονται από τις Πλειάδες, 
τον Σείριο, 
τον Ωρίωνα, 
τον Αρκτούρο, 
τον Zeta Reticuli

τον Βέγα και άλλα αστέρια της Λύρας.
Όπως αναφέρθηκε, πολλές από τις εξωγήινες φυλές είναι πιο εξελιγμένες από εμάς, τεχνολογικά, διανοητικά και πνευματικά. 
Οι περισσότερες από αυτές τις φυλές είναι καλοπροαίρετες προς την ανθρωπότητα. Ορισμένες φυλές, ωστόσο, δεν έχουν τις καλύτερες προθέσεις. 
Συχνά αναφέρονται ως οι "αρνητικά προσανατολισμένοι εξωγήινοι πολιτισμοί"
Ορισμένοι από αυτούς έκαναν ακόμη και σκοτεινές συμφωνίες με τους γήινους ανθρώπους, ακόμη και με κυβερνήσεις. 
Λέγεται, π.χ., ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ έκανε μια μυστική συμφωνία που επέτρεπε την απαγωγή ανθρώπων με αντάλλαγμα την τεχνολογία.
Σε αυτό το πλαίσιο, είναι, επομένως, εξίσου σημαντικό να γνωρίζουμε ότι αυτοί οι "αρνητικοί" εξωγήινοι πολιτισμοί αποτελούν μόνο μια μειοψηφία και ότι οι ενέργειές τους παρακολουθούνται συνεχώς από οργανισμούς που είναι πιο θετικά προσανατολισμένοι. 
Δύο από αυτές τις οργανώσεις, π.χ., είναι η Ashtar Command και η United Federation of Planets γνωστή και ως η Association of Worlds!
Επίσης δεν είναι όλοι οι εξωγήινοι πολιτισμοί φυσικοί και ανθρωποειδείς. 
Ορισμένα είδη, όπως οι Arcturians
οι ELs, 
οι Andromedans, από τον Γαλαξία της Ανδρομέδας, ή 
οι  Antarians δεν είναι φυσικοί, όπως είμαστε εμείς. 
Άλλα είδη δεν θεωρούνται πραγματικά "ανθρωποειδή", όπως οι Reptilians και οι Draconians
Οι περισσότερες από τις φυλές που αναφέρονται στη βάση δεδομένων, ωστόσο, ανήκουν στον φυσικό ανθρωποειδή τύπο. 
μετάφραση και επιμέλεια κειμένου:ntina