Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2024

Το ανθρώπινο λογισμικό, δηλαδή το σύνολο των σκέψεών μας, στηρίζεται στην λογική.

από το χρονολόγιο της Maria Fiotakihttps://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid0yvgTReinCwj6QnWEMDpmNKT2NvtjEbRHFBRuJGfGopenbv26xtxaW2nv9j4hS6k2l&id=100001252030344
Το ανθρώπινο λογισμικό, δηλαδή το σύνολο των σκέψεών μας, στηρίζεται στην λογική. Η λογική αποτελείται από ΔΩΔΕΚΑ κανόνες:
1. Αρχή της Αρχής
2. Αρχή του Αποχρωντος Λόγου
3. Αρχή του Χρόνου
4. Αρχή του Χώρου
5. Αρχή της Ταυτότητας
6. Αρχή του Συνόλου
7. Αρχή του Διττου Αντί
8. Αρχή του Αποκλειομενου μέσου ή τρίτου
9. Αρχή της Διαβαθμίσεως
10. Αρχή της μη Αντιφάσεως
11. Αρχή της Συγγενικότητος ή Ιεράρχησης
12. Αρχή εκ των Εναντίον τα Ενάντια
Λογική είναι ότι αρμόζει ή ανήκει στον Λόγο. Δηλαδή, έχουμε τον Λόγο, κάνουμε παρατηρήσεις και το αποτέλεσμα των παρατηρήσεων είναι οι κανόνες της λογικής. 
Λόγος είναι η διαίρεση, όπως ξέρουμε από τα μαθηματικά. Για να έχει κάποιο νόημα όμως αυτή η διαίρεση, πρέπει να υπάρχει κρίση και τάξη. Πως κρίνεται όμως και ταξινομείται το κάθε πράγμα προκειμένου να διαιρεθεί; Για να απαντηθεί αυτό το ερώτημα γεννήθηκε η έννοια του "Μέτρου": μετράμε τα πράγματα, έτσι ώστε να μπορούμε να τα κρίνουμε και να τα ταξινομήσουμε σωστά. Και για να κρίνουμε και να ταξινομήσουμε σωστά, μετράμε την φύση των πραγμάτων. 
Στα Πλατωνικα έργα, υπάρχει η λέξη " Ιδέα" που προέρχεται από το ρήμα "οίδα". Αυτό που σήμερα αποκαλούν κάποιοι " Κόσμο των ιδεών", στα Πλατωνικα κείμενα περιγραφεται ως "Μουσική". Η Μουσική, η οποία ήταν κατά τους προγόνους μας κλάδος των Μαθηματικών μαζί με την αριθμητική, την γεωμετρία, την στερεομετρία και την αστρονομία, αποτελούσε κατά τον Πλάτωνα τη σκέψη του Πανγεννητορος Νοος. 
Η αρχική έννοια της λέξεως "Μαθηματικά" προέρχεται από τη λέξη "Μάθηση" η οποία σημαίνει απόκτηση γνώσεων ενώ Μαθηματικός είναι αυτός που είναι διατεθειμένος για μάθηση. Τα Μαθηματικά είναι γέννημα της Λογικής και το αποτέλεσμα της Λογικής και των Μαθηματικών, είναι η "Επιστήμη" (Επί+ισταμαι= γνωρίζω καλά). Στην αρχαία Ελλάδα, θρησκεία και επιστήμη ήταν ένα και το αυτό. Κάποιοι αργότερα, διαχώρισαν την θρησκεία από την επιστήμη με αποτέλεσμα η θρησκεία να γίνει μη λογική και η επιστήμη μη αγαθή. 
Η ελληνική μυθολογία είναι θεολογία και είναι η μοναδική ανά την υφήλιο που διατηρεί ΑΡΡΗΚΤΗ σχέση με την επιστήμη. Αποτελεί την αισθητική προσέγγιση του Κόσμου (έννοια που έχει αντικατασταθεί με τη λέξη Σύμπαν). Η μυθολογία είναι δηλαδή ο τρόπος που είχαν βρει οι πρόγονοι μας να μεταφέρουν στον ορατό κόσμο της ύλης, όσα δεν ήταν ορατά, προκειμένου να βοηθηθούν στην περαιτέρω διερεύνηση και να δώσουν εμπεριστατωμένες εξηγήσεις για τον τρόπο και τον λόγο της ύπαρξης και ταυτόχρονα να διατηρήσουν κρυφή τη γνώση από εκείνους που δεν μπορούσαν ν' αντιληφθούν την σημασία της, γεγονός που τους καθιστούσε επικίνδυνους. 
Στοιχεία της μυθολογίας μας με εκπληκτική ομοιότητα, βρίσκει κανείς διάσπαρτα μέσα στις γραφές της Χριστιανικής θρησκείας, γεγονός που σε συνδυασμό με τον τρόπο που επιβλήθηκε αυτή στους Έλληνες και την εβραϊκή προέλευσή της, οδηγεί τη λογική στο συμπέρασμα πως η μυθολογία μας χρησιμοποιήθηκε για να νιώσουν οι Έλληνες οικειότητα με τον Χριστιανισμό. 
Του κάκου προσπαθούν κάποιοι να πείσουν πως ο Χριστιανισμός είναι η συνέχιση της δικής μας ΛΑΤΡΕΙΑΣ (και όχι θρησκείας) στους θεους μας. 
Η μεγάλη διαφορά και το ασυμβίβαστο, είναι πως η ελληνική θεολογία δεν είναι βασισμένη στο δόγμα, αλλά στην ΕΠΙΣΤΗΜΗ... Γεγονός που πρακτικά, δίνει την δυνατότητα σε ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ επιθυμεί και γνωρίζει να την εξελίξει. "Εργαλείο" για κάτι τέτοιο εξακολουθούν να είναι όλοι οι κλάδοι των Μαθηματικών. Και ιδανικός, εκείνος που τους κατέχει ΟΛΟΥΣ. 
Να έχετε μια όμορφη και ξέγνοιαστη ημέρα Απόλλωνος! Καλημέρα! 
Υ.Γ. Στην φωτογραφία, το γενεαλογικό δένδρο των θεών και των ηρώων της μυθολογίας από την "Θεογονία" του Ησιόδου.

Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2024

Isabella Rossellini : Οι άνθρωποι δεν μιλούν ποτέ για την ελευθερία και την ανεμελιά που έρχεται όσο μεγαλώνεις

Για κάποια που υπήρξε επί μακρόν το πρόσωπο των προϊόντων αντιγήρανσης, είναι αξιοσημείωτο το ότι η ίδια δεν φοβάται καθόλου που μεγαλώνει - ίσα-ίσα, λέει πως όσο μεγαλώνει τόσο μεγαλύτερη ανεμελιά και ελευθερία αποκτά!
"Ξέρετε, όσο μεγαλώνεις αποκτάς ρυτίδες και παχαίνεις και χάνεις ένα είδος ομορφιάς - αυτό είναι αλήθεια, όλοι το λένε, αλλά
ποτέ δεν μιλούν για την ελευθερία που συνοδεύει και έρχεται με αυτό. 
Περισσότερη ελευθερία, μια ανεμελιά!
Όταν είσαι νέος, έχεις τόσα πολλά πράγματα να αποδείξεις. 
Πρέπει να αποδείξεις ότι είσαι έξυπνος, 
ότι είσαι οικονομικά ανεξάρτητος, 
ότι είσαι καλός γονιός. 
Υπάρχουν τόσες πολλές υποχρεώσεις. 
Μα όσο μεγαλώνεις, δεν χρειάζεται να αποδείξεις τίποτα από όλα αυτά!
Δεν χρειάζεται να αποδείξεις αν είσαι έξυπνος ή όχι!
Είσαι αυτός που είσαι. 
Και αρχίζεις πια να σκέφτεσαι και να λες, πως αν δεν κάνω αυτό που θέλω τώρα, δεν θα το κάνω ποτέ. 
Και έτσι η ζωή γίνεται πιο διασκεδαστική!
                  Isabella Rossellini:theguardian

Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2024

Γαλαξιακή Ιστορία της Γης, εξωγήινοι πολιτισμοί

Κατά τη διάρκεια της ιστορίας της, η Γη υπήρξε η σκηνή πολλών δράσεων και γεγονότων στο έργο της γαλαξιακής ιστορίας των ανθρωποειδών. 
Πολλοί εξωγήινοι πολιτισμοί έχουν περπατήσει στο πρόσωπο της Γης, τόσο ανθρωποειδείς όσο και μη ανθρωποειδείς φυλές και το έκαναν αυτό, πολύ πριν καν υπάρξει ο άνθρωπος. Μαζί με την ανθρωπότητα, έχουν γράψει την ιστορία αυτού του Πλανήτη.
- Μην αμφιβάλλετε ποτέ ότι μια μικρή ομάδα σκεπτόμενων, αφοσιωμένων πολιτών μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. 
Πράγματι, 
είναι το μόνο πράγμα 
που 
μπορεί να γίνει!

Είμαστε η μόνη ευφυής ζωή στο σύμπαν; 
Μέσα στο σύμπαν υπάρχουν δισεκατομμύρια γαλαξίες, καθένας από τους οποίους περιέχει εκατομμύρια ή δισεκατομμύρια αστρικά συστήματα. 
Ο Γαλαξίας μας, έχει πιθανώς περίπου 300 δισεκατομμύρια αστέρια, ενώ ο γαλαξίας της Ανδρομέδας έχει ένα τρισεκατομμύριο αστέρια.
Τα περισσότερα από αυτά τα αστέρια μπορούν να έχουν αρκετούς πλανήτες, από τους οποίους πολλοί είναι σε θέση να διατηρήσουν μορφές ζωής κάποιου είδους. 
Στατιστικά μιλώντας, είναι αδύνατον να είμαστε η μόνη νοήμων ζωή στο Σύμπαν. 
Και φυσικά δεν είμαστε. 
Ακόμη και μέσα στον τοπικό μας γαλαξία, τον Γαλαξία μας, υπάρχουν διάφοροι εξωγήινοι πολιτισμοί. 
Κάποιοι είναι φυσικοί, κάποιοι άλλοι είναι μη φυσικοί. 
Ορισμένοι μάλιστα είναι ανθρωποειδείς, ενώ άλλοι όχι.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Γη έχει ηλικία μόλις 4,5 δισεκατομμυρίων ετών και η ανθρωπότητα εμφανίστηκε μόλις πριν από 100.000 έως 200.000 χρόνια, ενώ το αρχαιότερο τμήμα αυτού του σύμπαντος υπολογίζεται ότι έχει ηλικία περίπου 14 δισεκατομμυρίων ετών, είναι φυσικό να υπάρχουν πολιτισμοί πολύ πιο προηγμένοι από εμάς. 
Περισσότεροι από ένας από αυτούς τους πολιτισμούς έχουν έρθει σε επαφή με την ανθρωπότητα. 
Ορισμένοι μάλιστα έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ιστορία του πλανήτη Γη. 
Οι πιο σημαντικοί παίκτες στην Γαλαξιακή Ιστορία της Γης προέρχονται από τις Πλειάδες, 
τον Σείριο, 
τον Ωρίωνα, 
τον Αρκτούρο, 
τον Zeta Reticuli

τον Βέγα και άλλα αστέρια της Λύρας.
Όπως αναφέρθηκε, πολλές από τις εξωγήινες φυλές είναι πιο εξελιγμένες από εμάς, τεχνολογικά, διανοητικά και πνευματικά. 
Οι περισσότερες από αυτές τις φυλές είναι καλοπροαίρετες προς την ανθρωπότητα. Ορισμένες φυλές, ωστόσο, δεν έχουν τις καλύτερες προθέσεις. 
Συχνά αναφέρονται ως οι "αρνητικά προσανατολισμένοι εξωγήινοι πολιτισμοί"
Ορισμένοι από αυτούς έκαναν ακόμη και σκοτεινές συμφωνίες με τους γήινους ανθρώπους, ακόμη και με κυβερνήσεις. 
Λέγεται, π.χ., ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ έκανε μια μυστική συμφωνία που επέτρεπε την απαγωγή ανθρώπων με αντάλλαγμα την τεχνολογία.
Σε αυτό το πλαίσιο, είναι, επομένως, εξίσου σημαντικό να γνωρίζουμε ότι αυτοί οι "αρνητικοί" εξωγήινοι πολιτισμοί αποτελούν μόνο μια μειοψηφία και ότι οι ενέργειές τους παρακολουθούνται συνεχώς από οργανισμούς που είναι πιο θετικά προσανατολισμένοι. 
Δύο από αυτές τις οργανώσεις, π.χ., είναι η Ashtar Command και η United Federation of Planets γνωστή και ως η Association of Worlds!
Επίσης δεν είναι όλοι οι εξωγήινοι πολιτισμοί φυσικοί και ανθρωποειδείς. 
Ορισμένα είδη, όπως οι Arcturians
οι ELs, 
οι Andromedans, από τον Γαλαξία της Ανδρομέδας, ή 
οι  Antarians δεν είναι φυσικοί, όπως είμαστε εμείς. 
Άλλα είδη δεν θεωρούνται πραγματικά "ανθρωποειδή", όπως οι Reptilians και οι Draconians
Οι περισσότερες από τις φυλές που αναφέρονται στη βάση δεδομένων, ωστόσο, ανήκουν στον φυσικό ανθρωποειδή τύπο. 
μετάφραση και επιμέλεια κειμένου:ntina

Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2024

Αντικαρκινική Εταιρεία: Το τζάκι δεν είναι γραφικό, είναι άκρως επικίνδυνο για την υγεία

Τον Ιανουάριο του 2020 η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία ζήτησε να ληφθούν άμεσα μέτρα από την Πολιτεία και προειδοποίησε με επίσημο τρόπο ότι "το τζάκι δεν είναι γραφικό, είναι άκρως επικίνδυνο για την υγεία"
Μια ανοιχτή επιστολή που συνεχίζει να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, ακόμα και σήμερα.
Παρόλα αυτά όμως, σήμερα, χειμώνας του 2024 η Αθήνα και άλλες μεγάλες πόλεις είναι "βουτηγμένες" στην κυριολεξία, στον καπνό από τα τζάκια των πολιτών οι οποίοι, δυστυχώς καταστρέφουν και την ζωή των γειτόνων τους.
Δυστυχώς δίπλα μας υπάρχουν πολλοί, οι οποίοι καίνε το τζάκι του "επειδή έτσι μου αρέσει" όπως λένε, μη υπολογίζοντας, ότι δίπλα τους σε άλλα διαμερίσματα ζουν μικρά παιδιά,
ηλικιωμένοι,
άρρωστοι! 
-. 1. Πώς επηρεάζει ο καπνός του ξύλου την υγεία;
Η έκθεση σε ατμοσφαιρική ρύπανση από αιωρούμενα σωματίδια, συμπεριλαμβανομένων των σωματιδίων στον καπνό του ξύλου, συνδέεται με μια σειρά από επιπτώσεις στην υγεία.
Η βραχυπρόθεσμη έκθεση, επί ώρες ή ημέρες, σε υψηλά επίπεδα καπνού ξύλου προκαλεί ερεθισμό των ματιών και των αναπνευστικών οδών των ματιών, 
της μύτης και του λαιμού και μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα πνευμονικών και καρδιακών παθήσεων.
Η μακροχρόνια έκθεση, για πολλά χρόνια στον καπνό του ξύλου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακής ή πνευμονικής νόσου που μπορεί να επηρεάσει την υγεία του ατόμου και να οδηγήσει σε πρόωρο θάνατο.
Εάν μπορoύμε να μυρίσουμε τον καπνό του ξύλου εκτιθέμεθα και κινδυνεύουμε από δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία.
   ΑΝ ΜΥΡΙΣΕΙΣ ΤΟΝ ΚΑΠΝΟΝ, ΤΟΝ ΑΝΑΠΝΕΙΣ
-. 2. Ποιος κινδυνεύει περισσότερο;
Ο καπνός του ξύλου μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε, αλλά ορισμένοι πληθυσμοί είναι πιο ευάλωτοι. 
Σε αυτούς περιλαμβάνονται τα παιδιά, 
οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με καρδιακές ή πνευμονικές παθήσεις.
Ειδικά τα παιδιά είναι πιο ευαίσθητα στον καπνό για τους παρακάτω λόγους:
-. Το αναπνευστικό τους σύστημα αναπτύσσεται ακόμη,
αναπνέουν περισσότερο αέρα, άρα και ατμοσφαιρική ρύπανση, ανά κιλό σωματικού βάρους από ό,τι οι ενήλικες.
Ο καπνός από τζάκια και ξυλόσομπες και οι ρύποι από τα οχήματα φέρουν την κύρια ευθύνη για περίπου 10.000 πρόωρους θανάτους τον χρόνο στην Ελλάδα.      
Δεν χρειάζεται να έχoυμε ειδικούς μετρητές για να καταλάβουμε την αυξημένη πυκνότητα των αιωρούμενων σωματιδίων και των τοξινών που εισπνέουμε, αρκεί η μυρωδιά του καμένου ξύλου. 
Όταν το μυρίζουμε, εισπνέουμε εξαιρετικά μεγάλες ποσότητες τοξινών και αιωρούμενων σωματιδίων. 
    Την ανοιχτή επιστολή η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία την είχε στείλει προς τους πολίτες και την Πολιτεία.
 Ας την διαβάσουμε:
Το τζάκι δεν είναι γραφικό, είναι άκρως επικίνδυνο για την υγεία
    1.- Προς τους Συμπολίτες μας στην Αθήνα και στις άλλες πόλεις της χώρας
Καθώς διανύουμε περίοδο με αρκετό κρύο πολλοί από εσάς χρησιμοποιείτε το τζάκι για να ζεσταθείτε, είτε γιατί θέλετε να απολαύσετε μία αίσθηση θαλπωρής, να δώσετε μία νότα γραφικότητας στη ζωή σας, είτε γιατί σας είναι οικονομικά πιο συμφέρουσα επιλογή θέρμανσης.
Τίποτα από τα δύο δεν ισχύει!
Η καύση ξύλου εκλύει στο εσωτερικό και εξωτερικό περιβάλλον, στον αέρα μεγάλες ποσότητες πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων (PAHs), 
βενζολίου, 
διοξινών και αιωρούμενων σωματιδίων και μάλιστα των πιο μικρών, των γνωστών ως PM 2,5μm, τα οποία διεισδύουν και εγκαθίστανται πολύ βαθιά στις κυψελίδες του πνεύμονα και από εκεί περνούν στην κυκλοφορία του αίματος και φτάνουν σε διάφορα όργανα του σώματος. 
Η ρύπανση αφορά τόσο τον αέρα του σπιτιού που έχει αναμμένο το τζάκι, όσο και τα γειτονικά σπίτια, αλλά και τον αέρα στους δρόμους που κινούμαστε.
Το πρόβλημα με την ατμοσφαιρική μόλυνση απασχολεί πολλές υγειονομικές υπηρεσίες στον κόσμο, και τους μεγάλους διακρατικούς οργανισμούς γιατί είναι μείζον πρόβλημα υγείας προκαλώντας εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους παγκοσμίως. 
Η μεγάλη πυκνότητα αιωρούμενων σωματιδίων στον αέρα, σύμφωνα με όλες τις μελέτες και τις διαπιστώσεις της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, προκαλεί πολλαπλασιασμό της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου, σ’ όσους είναι εκτεθειμένοι σ΄ αυτά, αλλά και πληθώρα άλλων ασθενειών.
Αποτελεί δε επιπλέον αιτία ατμοσφαιρικής ρύπανσης πολύ μεγαλύτερη απ’ αυτήν που προκαλούν τα καυσαέρια των αυτοκινήτων.
Αδιάφορα με τι είδους τζάκι χρησιμοποιείτε, βλάπτετε το ίδιο τη δική σας υγεία και εκείνη των συμπολιτών σας.
Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο στις πόλεις χωρίς καλό εξαερισμό, όπως είναι η Αθήνα, η κατάσταση με την ατμοσφαιρική ρύπανση το χειμώνα, ιδίως τις ημέρες που δεν έχει έντονους ανέμους, είναι απαράδεκτα ανθυγιεινή. 
Δεν χρειάζεται να έχετε ειδικούς μετρητές για να καταλάβατε την αυξημένη πυκνότητα των αιωρούμενων σωματιδίων και των τοξινών που εισπνέετε, αρκεί η μυρωδιά του καμένου ξύλου. 
Όταν το μυρίζετε, εισπνέετε εξαιρετικά μεγάλες ποσότητες τοξινών και αιωρούμενων σωματιδίων. 
Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καμιά γραφικότητα σ΄ αυτή την αίσθηση, απλά πρέπει να την εκλάβετε ως αυτό που πραγματικά είναι: ένας παράγοντας που σας θέτει σε κίνδυνο να εμφανίσετε καρκίνο και άλλες ασθένειες.
                  Αγαπητοί συμπολίτες,
σταματήστε να χρησιμοποιείτε τα τζάκια σας, για το δικό σας και για το καλό των άλλων. 
Για την προστασία της υγείας σας, την προστασία των ευαίσθητων ομάδων του πληθυσμού π.χ. καρκινοπαθείς, 
άνθρωποι με χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια, 
έγκυες, 
βρέφη, 
παιδιά και ηλικιωμένοι αλλά και όλων των συμπολιτών σας.
     Όσο για την οικονομία, είναι γνωστό ότι αφενός συχνά με το τζάκι δεν επιτυγχάνεται τη θέρμανση του σπιτιού σας, σε σχέση με το καλοριφέρ, η αγορά των ξύλων δεν είναι τόσο πολύ φτηνή, αλλά και τα έξοδα από την επιδείνωση της υγεία σας, θα υπερκεράσουν κάποια στιγμή κατά πολύ τη γλισχρή οικονομία που επιτυγχάνεται από την καύση ξύλων.
Ας μην αφήσουμε την οικονομική κρίση και τις λανθασμένες εντυπώσεις να μας βλάπτουν.
Ας μη γίνεται εσείς αιτία κακού για τον εαυτό σας και για τους άλλους.
-.2  Προς την κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των πολιτών στο Ελληνικό κοινοβούλιο.
Το κράτος υπάρχει για να προάγει την ευημερία των πολιτών του. 
Η προστασία της υγείας αποτελεί πρωτεύον καθήκον του. 
Εσείς ως δημοκρατικά εκλεγμένοι οφείλετε άμεσα να λάβετε τα κατάλληλα μέτρα ώστε να σταματήσει η αλόγιστη ρύπανση του ατμοσφαιρικού αέρα από την καύση τζακιών στις πόλεις του κέντρου ή της περιφέρειας.
Επειδή δε σε εσάς έχει εκχωρηθεί το δικαίωμα να λαμβάνετε "καταναγκαστικά μέτρα", αφού αρχικά ενημερώσετε τον πληθυσμό για τους κινδύνους της ρύπανσης από την καύση ξύλων, παρακαλείστε να προχωρήστε σε:
-. νομοθετική απαγόρευση της καύσης ξύλων σε αστικά κέντρα και προνοήστε για τους ελέγχους και τις αναλογούσες ποινές στους παραβάτες.
-. απαγόρευση από την πολεοδομία έγκρισης για ανέγερση κατοικιών στο ευρύτερο λεκανοπέδιο της Αττικής και σε άλλες πόλεις όταν σ’ αυτά προβλέπεται η κατασκευή τζακιών.
-. παροχή κατάλληλων οικονομικών κινήτρων ώστε να μπορούν τα νοικοκυριά να απαλλαγούν από τα τζάκια και να κάνουν χρήση φυσικού αερίου ή καλής ποιότητας πετρελαίου ή ηλεκτρικών συσκευών. 
Η επένδυση σε μία τέτοια πρακτική αποτελεί ένα επίδομα υγείας που το χρωστάτε στους κατοίκους των πόλεων και που οφείλετε εκ της θέσης και αποστολής σας να εκπληρώσετε. 
Και σε οικονομικούς όρους είναι μία επένδυση σήμερα που θα αποφέρει άμεσα και απώτερα ευνοϊκά αποτελέσματα στην εθνική οικονομία
   Τέλος, επί της ουσίας, να τονιστεί ότι αν κάποιος θέλει να καίει ξύλα στο τζάκι του, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ γιατί με την πράξη του αυτή, όπως έχουν δείξει οι μελέτες, θέτει σε κίνδυνο και όσους κατοικούν σε γειτονικά σπίτια και ακόμα μακρύτερα. 
Αν η απαγόρευση του καπνίσματος ορθώς προωθήθηκε για να προστατεύσει τους πολίτες από το παθητικό κάπνισμα, γεννάται η απορία – που θα μετατραπεί σε αγανάκτηση- πως η Πολιτεία αδιαφορεί γι’ αυτήν την μεγαλύτερη σε ένταση και έκταση παθητική έκθεση τόσων πολλών πολιτών στους ρύπους από την καύση ξύλων.
Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι πως εκτός από τον καπνό του τζακιού που  απελευθερώνεται στο εσωτερικό του σπιτιού, έρευνες έχουν δείξει ότι έως και το 70% του καπνού που απελευθερώνεται μέσω της καμινάδας ξαναμπαίνει στο σπίτι, όπως και το συμπέρασμα μελέτης στην οποία οι ερευνητές αναφέρουν: Η προοπτική ανάλυσή μας σε μια ομάδα γυναικών στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι η αυξανόμενη συχνότητα χρήσης τζακιού/σόμπας σε εσωτερικούς χώρους που καίγονται ξύλα συσχετίστηκε με περιστατικό καρκίνου του πνεύμονα, ακόμη και μεταξύ των μη καπνιστών.
κείμενο και επιμέλεια κειμένου:ntina

Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2024

Η Ιστορία του Αμιάντου—Από Σωτήρας, Θανάσιμη Απειλή

ΔΕΝ πάει πολύς καιρός από τότε που οι κάτοικοι ενός πάρκου με τροχόσπιτα στην Αριζόνα των Η.Π.Α. αναγκάστηκαν να πουλήσουν τα σπιτικά τους και τα αποκτήματά τους στην κυβέρνηση και να μετακομίσουν. 
Τα πάντα μέσα στο πάρκο, από τα τροχόσπιτα μέχρι τα έπιπλα και τα παιχνίδια των παιδιών, τα κατέστρεψαν συστηματικά—τα έσπασαν σε κομμάτια και τα έθαψαν κάτω από στρώματα διηθητικού χαρτιού, χαλικιών και χώματος. 
Γιατί; 
Μήπως εξαιτίας ραδιενέργειας; 
Τοξικών χημικών ουσιών; 
Μολυσμένου νερού; 
Όχι· το πάρκο με τα τροχόσπιτα βρισκόταν πάνω από τα κατάλοιπα μιας παλιάς εγκατάστασης επεξεργασίας ορυκτών. 
Είχε μολυνθεί από αμίαντο.
Αυτός ο αιώνας υπήρξε ταραχώδης για τον αμίαντο—έπεσε ιλιγγιωδώς από τον κολοφώνα της δημοτικότητας στα βάθη του διασυρμού. 
Ενώ κάποτε ήταν ο ευνοούμενος της βιομηχανίας και ο επίτιμος σωτήρας αναρίθμητων ανθρώπων από τη φωτιά, τώρα ο αμίαντος κατηγορείται για συνενοχή στο θάνατο κυριολεκτικά εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων. 
Ο αμίαντος κατέχει την αμφίβολη διάκριση ότι έφερε επανάσταση στην οικοδομική βιομηχανία—όχι μια φορά, αλλά δυο: 
Την πρώτη φορά, όταν η χρήση του στα κτίρια έγινε παγκόσμια μόδα· τη δεύτερη, όταν η βιαστική προσπάθεια να τον αφαιρέσουν ξανά έγινε, μερικές φορές, φρενίτιδα.
Σχολεία, γραφεία και πολυκατοικίες έκλεισαν, με μνημειώδες κόστος για τους φορολογουμένους, τους ιδιοκτήτες και τους κατοίκους. 
Ένα παλιρροϊκό κύμα μηνύσεων κατέκλυσε το νομικό σύστημα. 
Και ο φόβος άλλαξε τις ζωές των ανθρώπων—όλα αυτά εξαιτίας του αμιάντου.
Αλλά τι είναι ο αμίαντος; 
Από πού προέρχεται; 
Είναι στ’ αλήθεια τόσο επικίνδυνος;
Το Πολυτάραχο Παρελθόν του
Σε αντίθεση με τη γνώμη μερικών, ο αμίαντος δεν είναι απλώς μια ακόμα αποτυχία της σύγχρονης τεχνολογίας, ένα ακόμα «πνευματικό παιδί» των εργαστηρίων που «παραφρόνησε». 
Όχι, ο αμίαντος είναι ένα ορυκτό που εξορύσσεται από τη γη. 
Ή, για να είμαστε πιο ακριβείς, ο αμίαντος είναι μια ομάδα ορυκτών—υπάρχουν έξι τύποι που είναι εντελώς διαφορετικοί μεταξύ τους. 
Όλοι, όμως, έχουν ινώδη δομή και επιδεικνύουν εξαιρετική αντοχή στις υψηλές θερμοκρασίες.
Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τον αμίαντο εδώ και χιλιάδες χρόνια. 
Πολλούς αιώνες πριν από τον Χριστό, Φινλανδοί χωρικοί τον αναμείγνυαν σε κεραμικά σκεύη και ‘στοκάριζαν’ μ’ αυτόν τις ρωγμές στις ξύλινες καλύβες τους. 
Οι αρχαίοι Έλληνες τον χρησιμοποιούσαν στην κατασκευή φιτιλιών για λάμπες. 
Οι αρχαίοι Ρωμαίοι ύφαιναν τις ίνες του αμιάντου και τις έκαναν ύφασμα για πετσέτες, δίχτυα, ακόμα και γυναικείες καλύπτρες. 
Αυτά τα υφάσματα καθαρίζονταν πολύ εύκολα: 
Τα έριχναν απλώς σε δυνατή φωτιά και όταν τα έβγαζαν ήταν λαμπερά και κατάλευκα!
Λέγεται πως, τον καιρό του μεσαίωνα, ο Αυτοκράτορας Καρλομάγνος έπεισε κάποιους αλλόφυλους καλεσμένους του ότι είχε υπερφυσικές δυνάμεις όταν έριξε ένα τραπεζομάντηλο από αμίαντο στη φωτιά και κατόπιν το τράβηξε χωρίς αυτό να έχει το παραμικρό κάψιμο. Μερικοί έμποροι του μεσαίωνα, που είχαν επιχειρηματικό μυαλό, έφτασαν στο σημείο να πουλάνε σταυρούς από αμίαντο, παρουσιάζοντας την αντοχή τους στη φωτιά ως απόδειξη ότι ήταν κατασκευασμένοι από το ξύλο του «αληθινού σταυρού»!
Ωστόσο, μέχρι το 19ο αιώνα, ο αμίαντος ήταν απλώς κάτι το αξιοπερίεργο. 
Τα πράγματα άλλαξαν με την έναρξη της βιομηχανικής εποχής. 
Το 19ο αιώνα ο κόσμος της βιομηχανίας συνειδητοποίησε ότι ο αμίαντος δεν είναι μόνο πυρίμαχος· είναι επίσης ανθεκτικός στη διάβρωση και αποτελεί καλό μονωτικό υλικό. 
Ο αμίαντος σύντομα χρησιμοποιήθηκε στα αμιαντόχαρτα για κάλυψη οροφών, στα κεραμίδια, στα πλακάκια, στα μονωτικά υλικά, στα μείγματα του μπετόν, στους τσιμεντένιους σωλήνες, στην άσφαλτο, στις αυλαίες των θεάτρων, στα υλικά τριβής των φρένων, ακόμα και στα φίλτρα. 
Τελικά, βρέθηκαν περίπου 3.000 χρήσεις για τον αμίαντο.
Μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα ο αμίαντος στήριζε μια ανθίζουσα παγκόσμια βιομηχανία. Ανακαλύφτηκαν μεγάλα κοιτάσματα στα Ουράλια Όρη της Σοβιετικής Ένωσης, στις Άλπεις της βόρειας Ιταλίας, στο Βερμόντ των Ηνωμένων Πολιτειών και στη Νότια Αφρική. 
Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1970, η παγκόσμια παραγωγή αμιάντου πλησίασε τους έξι εκατομμύρια τόνους το χρόνο.
Το Τρομερό Τίμημα
Εντούτοις, αυτή η ταχεία άνοδος σε δημοτικότητα συνοδεύτηκε από δυσοίωνες προβλέψεις. Μάλιστα, πριν από 19 ολόκληρους αιώνες, ο Ρωμαίος ιστορικός Πλίνιος είχε επισημάνει ότι οι δούλοι που εργάζονταν σε ορυχεία αμιάντου φαινόταν να παρουσιάζουν αναπνευστικά προβλήματα. 
Αυτός έδωσε την πρώτη από τις πολλές προειδοποιήσεις.
Στις αρχές του 20ού αιώνα, οι γιατροί στην Ευρώπη άρχισαν να παρατηρούν ότι οι εργάτες αμιάντου πέθαιναν από ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος. 
Έφτασε το 1918 και μερικές ασφαλιστικές εταιρίες ήδη αρνούνταν να καλύψουν αυτούς τους εργάτες, επειδή η διάρκεια της ζωής τους ήταν ασυνήθιστα σύντομη. 
Μέχρι τη δεκαετία του 1930, οι νεκροψίες είχαν επιβεβαιώσει το γεγονός ότι η υπερβολική έκθεση στον αμίαντο μπορούσε πράγματι να αποβεί μοιραία. 
Οι μικροσκοπικοί, όμοιοι με βελόνες, κρύσταλλοι, που συναντώνται σε πολλούς τύπους αμιάντου, μπορούν να εισχωρήσουν βαθιά μέσα στους πνεύμονες ή ακόμα και στην περιτοναϊκή κοιλότητα, και να παραμείνουν εκεί, προκαλώντας μερικές φορές κάποια ασθένεια δεκαετίες αργότερα. 
Οι ακόλουθες είναι μερικές από τις πιο συνηθισμένες ασθένειες που σχετίζονται με τον αμίαντο:
Αμιάντωση. Η πιο κοινή πάθηση ειδικά ανάμεσα σ’ εκείνους που είχαν εκτεθεί στον αμίαντο επί μεγάλο χρονικό διάστημα. 
Είναι μια φλεγμονή του πνευμονικού ιστού η οποία βαθμιαία προκαλεί την ακαμψία του και φράζει τις κυψελίδες των πνευμόνων. 
Η αμιάντωση προκαλεί δύσπνοια και καθιστά τους πνεύμονες πιο ευάλωτους σε μολύνσεις όπως η πνευμονία και η βρογχίτιδα, οι οποίες με τη σειρά τους αποδεικνύονται πολύ πιο επικίνδυνες για τους ανθρώπους που πάσχουν από αμιάντωση. 
Η αμιάντωση είναι ανίατη και μπορεί να επιφέρει το θάνατο.
Καρκίνος του πνεύμονα. Επίσης πολύ κοινή πάθηση, η οποία θανατώνει περισσότερους ανθρώπους απ’ ό,τι η αμιάντωση. 
Είναι ενδιαφέρον, ωστόσο, το γεγονός ότι όταν η έκθεση στον αμίαντο συνδυαστεί με το κάπνισμα, οι πιθανότητες προσβολής από καρκίνο του πνεύμονα εκτοξεύονται στα ύψη—είναι πολύ περισσότερες από το απλό άθροισμα των κινδύνων από το κάπνισμα και από την έκθεση στον αμίαντο.
Μεσοθηλίωμα. 
Μια σπάνια αλλά εξαιρετικά θανατηφόρα μορφή καρκίνου. 
Προσβάλλει τη μεμβράνη που περιβάλλει τη θωρακική ή την περιτοναϊκή κοιλότητα. Μπορεί να εμφανιστεί ακόμα κι έπειτα από περιορισμένη έκθεση στο ορυκτό και μπορεί να εκδηλωθεί με καθυστέρηση μέχρι και 40 ετών.
Σύμφωνα με το Διεθνές Περιοδικό για τις Υπηρεσίες Υγείας (International Journal of Health Services), ο αμίαντος θα επιφέρει από διακόσιες ως τριακόσιες χιλιάδες πρόωρους και οδυνηρούς θανάτους ανάμεσα στα έτη 1986 και 2000, στις Ηνωμένες Πολιτείες και μόνο. 
Αν αυτό αληθεύει, τότε ισοδυναμεί με τον αριθμό του αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού που σκοτώθηκε στις μάχες του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου.
Υπερβολική Αντίδραση;
Παρ’ όλα αυτά, πολλοί επιστήμονες διατείνονται ότι οι αντιδράσεις, όσον αφορά την απειλή του αμιάντου, υπήρξαν υπερβολικές. 
Ισχυρίζονται ότι μερικοί επιστήμονες υπερβάλλουν για τους κινδύνους, δημιουργώντας έτσι μια διαδεδομένη «ινοφοβία», μια κατάσταση πανικού η οποία επέφερε περισσότερο κακό παρά καλό.
Για παράδειγμα, η Μπρουκ Μόσμαν, του Ιατρικού Κολεγίου του Πανεπιστημίου του Βερμόντ, ήταν επικεφαλής μιας ομάδας επιστημόνων οι οποίοι έγραψαν ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Επιστήμη (Science). 
Η Μόσμαν και οι συνεργάτες της επικρίνουν το γεγονός ότι ξοδεύονται τεράστια χρηματικά ποσά στην προσπάθεια να αφαιρεθεί από τα γραφεία και τα σχολεία ο αμίαντος, συχνά για να αποφύγουν επίπεδα έκθεσης τόσο χαμηλά, που—όπως λένε—είναι στην ουσία αβλαβή.
Μάλιστα, εκφράζουν κατηγορίες ότι, σε μερικά κτίρια τα οποία είναι υποψήφια για αφαίρεση του αμιάντου, υπάρχει στην πραγματικότητα λιγότερος αμίαντος μέσα στο κτίριο απ’ ό,τι έξω. Παρέθεσαν στατιστικές που έδειχναν ότι τα παιδιά κινδυνεύουν πολύ περισσότερο όταν κάνουν ποδήλατο ή από έναν τυχαίο κεραυνό παρά από τα τόσο χαμηλά επίπεδα αμιάντου
Εκτός αυτού, πολλά προγράμματα για την απομάκρυνση του αμιάντου εφαρμόστηκαν τόσο βιαστικά και απρόσεχτα που στην πραγματικότητα αύξησαν τα επίπεδα του αμιάντου στα κτίρια καθώς σήκωναν όλη τη σκόνη. 
Σε τέτοιες περιπτώσεις θα ήταν ασφαλέστερο να αφήσουν απλώς τον αμίαντο στη θέση του και να τον απομονώσουν.
Επιπλέον, πολλά ευρωπαϊκά κράτη, στους νόμους τους που αφορούν τον αμίαντο, αναγνωρίζουν ότι δεν έχουν όλες οι ποικιλίες του ορυκτού τέτοιες ίνες που μοιάζουν με βελόνες. 
Ο χρυσοτιλικός αμίαντος αποτελείται από μακρύτερες, ελικοειδείς ίνες, οι οποίες παγιδεύονται και αποβάλλονται από τους πνεύμονες με μεγαλύτερη ευκολία. 
Περίπου το 95 τοις εκατό της παγκόσμιας παραγωγής αμιάντου ανήκει σ’ αυτή την ποικιλία. 
Ο αμφίβολος ή αμφιβολιτικός αμίαντος, που φαίνεται πως προκαλεί τις περισσότερες περιπτώσεις μεσοθηλιώματος, χρησιμοποιείται πολύ σπάνια.
Η Μόσμαν και οι συνεργάτες της απορρίπτουν επίσης τη ‘θεωρία της μιας ίνας’-tον ισχυρισμό πως ακόμα και μια μόνο ίνα αμιάντου μπορεί να αποβεί θανατηφόρα. 
Στο κάτω-κάτω, ο αμίαντος υπάρχει στη φύση. 
Σύμφωνα μ’ ένα συντάκτη του περιοδικού Επιστήμη, ο καθένας μας αναπνέει περίπου ένα εκατομμύριο ίνες αμιάντου κάθε χρόνο!
Παρ’ όλα αυτά, αυτές οι απόψεις δεν καθησυχάζουν όλους τους επιστήμονες. 
Ο Δρ Ίρβιν Τζ. Σέλικοφ, ο οποίος το 1964 έκανε μια βαρυσήμαντη μελέτη σχετικά με τους κινδύνους από τον αμίαντο, επιμένει ότι τα χαμηλά επίπεδα έκθεσης στον αμίαντο μπορεί πράγματι να είναι επικίνδυνα. 
Πολλοί επιστήμονες συμφωνούν μαζί του. 
Αυτοί ενδιαφέρονται κυρίως για τα σχολικά κτίρια. 
Όπως ισχυρίζονται, απλώς το να μετράει κάποιος το ποσοστό του αμιάντου στον αέρα δεν έχει νόημα, επειδή ο κίνδυνος παρουσιάζεται μόνο σε πολύ συγκεκριμένες πηγές αμιάντου, όπως είναι οι μονωμένοι σωλήνες και λέβητες. 
Τα περίεργα ή τα άτακτα παιδιά είναι πιθανόν να ανακαλύψουν και να πειράξουν τέτοιες πηγές· οι επιστάτες και οι συντηρητές ίσως εκτίθενται τακτικά στον αμίαντο.
Οι επιστήμονες διαφωνούν επίσης αναφορικά με τους κινδύνους του χρυσοτιλικού αμιάντου. Μια διεθνής διάσκεψη επιστημόνων, η οποία έγινε την άνοιξη του 1990, απάντησε στο άρθρο της Μόσμαν στο περιοδικό Επιστήμη υποστηρίζοντας ότι ο χρυσοτιλικός αμίαντος είναι εξίσου επικίνδυνος όπως και οι άλλες ποικιλίες. 
Επιπλέον, μερικοί καταγγέλλουν ότι οι επιστήμονες που ελαχιστοποιούν τους κινδύνους του αμιάντου απλώς χρησιμοποιούνται από τη βιομηχανία αμιάντου, η οποία πληρώνει μερικούς απ’ αυτούς για να καταθέσουν στα δικαστήρια.
Ο Παράγοντας Απληστία
Τέτοιες κατηγορίες, αν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, στιγματίζουν τους κατηγορουμένους ως άπληστους. 
Είναι γεγονός, πάντως, ότι η απληστία είναι ένα χρόνιο χαρακτηριστικό στην ιστορία του αμιάντου στον αιώνα μας.
Η βιομηχανία αμιάντου έχει κατηγορηθεί για σκανδαλώδη απληστία, επειδή κράτησε τους εργάτες στο σκοτάδι όσον αφορά τους κινδύνους που εγκυμονεί η έκθεση στον αμίαντο. Πολλές αποφάσεις δικαστηρίων έχουν επιβάλει χρηματικές ποινές στις βιομηχανίες αμιάντου, επειδή δεν φρόντισαν να ενημερώσουν τους εργαζομένους για τους κινδύνους που διέτρεχαν. Και παρ’ όλη αυτή τη διαμάχη, οι εταιρίες αμιάντου εξακολουθούν να εξάγουν τα προϊόντα τους στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες οι οποίες δεν έχουν ακόμα απαγορεύσει αυτό το υλικό και στις οποίες οι εργάτες των εργοστασίων δεν προστατεύονται πάντα απ’ αυτό με τον κατάλληλο τρόπο.
Οι κατηγορίες για απληστία στρέφονται επίσης και εναντίον των επιχειρήσεων αφαίρεσης του αμιάντου. 
Οι επικριτές εκφράζουν την αποδοκιμασία τους για το εξωφρενικό κόστος ανά τετραγωνικό μέτρο, πάνω από εκατό φορές το αρχικό κόστος της τοποθέτησης του αμιάντου. 
Έχουν επίσης αναφερθεί περιπτώσεις διαφθοράς. 
Πολλές εταιρίες που ασχολούνται με την αφαίρεση του αμιάντου πιάστηκαν να δωροδοκούν κυβερνητικούς αξιωματούχους ώστε αυτοί να παραβλέψουν τις παράνομες και επικίνδυνες μεθόδους που χρησιμοποιούν οι εταιρίες για την αφαίρεση και την απομάκρυνση του υλικού. Έχει γίνει γνωστό ότι διεφθαρμένοι ιδιοκτήτες αναθέτουν σε ασυνείδητες εταιρίες να αφαιρέσουν τον αμίαντο με ακατάλληλο τρόπο μόνο και μόνο για να εξοικονομήσουν χρήματα. Συχνά, οι εργάτες που προσλαμβάνονται δεν έχουν ιδέα για τους κινδύνους της δουλειάς τους, δεν φοράνε προστατευτικά ρούχα και έχει γίνει γνωστό ότι πετάνε παράνομα τον αμίαντο—ακόμα και σε πάρκα.
Ο Αμίαντος κι Εσείς
Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει κάποια ελπίδα σ’ αυτή τη σκοτεινή ιστορία. 
Σε όλο τον κόσμο γίνεται ενημέρωση για τους διάφορους κινδύνους του αμιάντου. 
Πολλές κυβερνήσεις περιορίζουν τη χρήση του αμιάντου ή, τουλάχιστον, φροντίζουν ώστε οι εργάτες που ασχολούνται με το ορυκτό αυτό να φοράνε προστατευτικό εξοπλισμό.
Τι πρέπει να κάνετε αν νομίζετε ότι υπάρχει αμίαντος στο σπίτι σας ή στον τόπο της εργασίας σας; 
Πρώτα απ’ όλα, μόνο το εργαστηριακό τεστ μπορεί να εξακριβώσει αν είναι πράγματι αμίαντος ή όχι. 
Δεύτερον, μην πανικοβληθείτε. 
Ο πανικός έχει κάνει μερικούς να προσπαθήσουν να αφαιρέσουν μόνοι τους τον αμίαντο, πράγμα που συχνά είναι παράνομο και πολύ πιο επικίνδυνο από το να αφήσουν τον αμίαντο στη θέση του. 
Πριν κάνετε οτιδήποτε συμβουλευτείτε τους ειδικούς. 
Μόνο σε μια αξιόπιστη και εξουσιοδοτημένη εταιρία θα πρέπει να επιτραπεί να αφαιρέσει τον αμίαντο ή να τον απομονώσει, ανάλογα με την περίπτωση.
Αν δεν έχετε άλλη επιλογή από το να δουλεύετε σε εργασία σχετική με τον αμίαντο, είναι πολύ σημαντικό να φοράτε τον προστατευτικό εξοπλισμό και να διατηρείτε υγρό το υλικό, ώστε οι ίνες να μην μπορούν να μεταφερθούν από τον αέρα, ανεξάρτητα από το πόσο άβολα μπορεί να σας φαίνονται όλα αυτά.
Σε μια έρευνα που έγινε σε 405 εργάτες στην Αίγυπτο, διαπιστώθηκε ότι μόνο το 31,4 τοις εκατό των εργατών φορούσαν τον προστατευτικό τους εξοπλισμό όταν εργάζονταν.
Τέλος, μην καπνίζετε! 
Σε μια μελέτη που έγινε στις Ηνωμένες Πολιτείες, διαπιστώθηκε ότι το 34 τοις εκατό των εργατών αμιάντου ήταν καπνιστές παρά το ότι ανησυχούσαν για τον καρκίνο και παρά το γεγονός ότι οι καπνιστές έχουν περίπου 50 φορές περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από διαταραχές που σχετίζονται με τον αμίαντο.
Φυσικά, οι ειδικοί εξακολουθούν να διαφωνούν σχετικά με το πόσο επικίνδυνος είναι ο αμίαντος και για το αν υπάρχει οποιοδήποτε ασφαλές επίπεδο έκθεσης σ’ αυτόν. 
Ίσως συνεχίσουν να διαφωνούν, εκτοξεύοντας με θυμό στατιστικές και μελέτες ο ένας στον άλλον, μέχρι την ημέρα που ο άνθρωπος θα πάψει να ‘διαφθείρει τη γη’ και να χρησιμοποιεί τους πόρους της με εσφαλμένο τρόπο. (Αποκάλυψις 11:18) 
Αλλά μέχρι τότε, η σοφή πορεία ίσως είναι, αν κάνουμε λάθος, αυτό να είναι προς την πλευρά της ασφάλειας.
https://wol.jw.org/el/wol/d/r11/lp-g/101991203
πληροφορίες και εδώ:https://archive.patris.gr/articles/50359
www.mdmgreece.gr/wp-content/uploads/ΓτΚ-Ελλάδας-Οδηγίες-07-Αμίαντος.pdf

Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2024

Η σκοτεινή πλευρά της τηλεπαθητικής τεχνολογίας: Εγκεφαλικά κύματα: έλεγχος του νου και χακάρισμα των εγκεφαλικών κυμάτων

Θα φανταστούμε έναν κόσμο όπου οι σκέψεις μας δεν είναι προσωπικές κα απόρρητες, όπου εταιρείες τεχνολογίας, κυβερνήσεις ή ακόμη και χάκερ θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στο μυαλό μας, να επηρεάζουν τα συναισθήματά μας και να χειραγωγούν τη συμπεριφορά μας. 
Στο βίντεο, παρατηρούμε τις ανατριχιαστικές πραγματικότητες της τηλεπαθητικής τεχνολογίας - από το χακάρισμα των εγκεφαλικών κυμάτων μέχρι τα πειράματα ελέγχου του νου. 
Καθώς η νευρωνική τεχνολογία εξελίσσεται, αυξάνονται και οι κίνδυνοι παρακολούθησης, χειραγώγησης της μνήμης και συναισθηματικού ελέγχου. 
Είμαστε έτοιμοι για αυτό το μέλλον; 
Ή μήπως έχουμε ήδη ξεκλειδώσει κάτι πέρα από τον έλεγχό μας; 
                    
ντινα

Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2024

Αίγιο - πολύτιμα ευρήματα της ανασκαφικής έρευνας στην Τραπεζά Αιγίου-αρχαίες Ρύπες

Στις αρχές Οκτωβρίου ολοκληρώθηκε η περίοδος της φετινής συστηματικής ανασκαφικής έρευνας στο πλάτωμα της Τραπεζάς, οκτώ χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Αιγίου. 
Η θέση αυτή ταυτίζεται με τις Ρύπες, πόλη της Αχαΐας που άκμασε κατά τους πρώιμους ιστορικούς χρόνους και μετείχε στον αποικισμό ιδρύοντας τον Κρότωνα στην μεγάλη Ελλάδα.
Η φετινή ανασκαφή επικεντρώθηκε κυρίως στην έρευνα του κτιρίου Γ νοτιοανατολικά του ανδήρου των ναών το οποίο ανήκε στη δημόσια σφαίρα των λειτουργιών της πόλης. 
Το κτίριο κάλυπτε η ερείπωση της ανωδομής του αποτελούμενη από ασβεστολιθικές και κροκαλοπαγείς λιθοπλίνθους. 
Μετά την αποτύπωση, την αρίθμηση και την απομάκρυνσή τους, αποκαλύφθηκε πλήρως η κρηπίδα τής κύριας, νότιας μακράς του πλευράς με τον στυλοβάτη, μήκους 16,80μ. 
Οι σύνδεσμοι σχήματος Η και Ζ στην κρηπίδα και τα στοιχεία της ανωδομής, συστήνουν χρονολόγηση πριν το 300 π.Χ. 
Στην πρόσοψη αυτή αποκαθίστανται κορινθιακοί ημικίονες. 
Επάνω τους έτρεχε αδιάρθρωτος θριγκός με ταινία επιστυλίου που είχε κατατομή δωρικού ράμφους. 
Η διάμετρος των ημικιόνων και το ολικό ύψος του κίονα, έχει ως αποτέλεσμα κορινθιακό κίονα με τις χαμηλότερες αναλογίες όλων των εποχών. 
Οι σιγμοειδούς κατατομής βάσεις των ημικιόνων είναι Πελοποννησιακού τύπου, όπως αυτοί που βρίσκονται στο ναό του Απόλλωνα στις Βάσσες. 
Τα μέχρι τώρα ανασκαφικά δεδομένα ανασυνθέτουν μνημειακή όψη τριών μέτρων. 
Τα μετακιόνια διαστήματα ανάμεσα στους σύνθετους στύλους καλύπτονταν από ορθοστατικές πλάκες-θωρακεία. 
Το κορινθιακό κιονόκρανο φέρει μικροσκοπικό, αργό, κυμάτιο κάτω από τις ακάνθους, καθώς και 20 σχηματοποιημένες άκανθες-φύλλα στην ημιπεριφέρεια του καλάθου, γεγονός που επιτρέπει κάθε είδους συγκρίσεις με τα πρώιμα παραδείγματα, όπως είναι αυτό στον κορινθιακό κίονα στο ναό του Απόλλωνα των Βασσών. 
Επιπλέον, αποτελεί την πρωιμότερη ολοκληρωμένη κορινθιακή σύνθεση που γνωρίζουμε στο εσωτερικό ενός μνημείου, ενώ για πρώτη φορά συνδέεται άμεσα με ταφική χρήση, όπως ακριβώς παραδίδεται στην ανεκδοτολογική αναφορά του Βιτρούβιου. 
Στους λιθοπλίνθους του ερειπιώνα περιλαμβάνονται και αρχιτεκτονικά μέλη που δεν προέρχονται από το κορινθιακό οικοδόμημα. 
Πρόκειται κυρίως για μέλη ενιαίου ιωνικού θριγκού με επιστύλιο και συνδυασμό ζωφόρου και οδόντων, θραύσματα κιόνων αετωματικούς λίθους και ιωνικό κιονόκρανο που συνέχεται με ημικίονες συμφυείς σε σύνθετες λιθοπλίνθους. 
Προέρχονται από κτίριο το οποίο θα αναζητηθεί πολύ κοντά στο υπό έρευνα μνημείο.
Η έως τώρα έρευνα του κτιρίου Γ μαρτυρά την αναγνώρισή του ως του Ηρώου τής αρχαίας πόλης. 
Κάτω από τον ερειπιώνα που κάλυπτε την πρόσοψή του, βρέθηκαν πεσμένα από την αρχική θέση τους, μαρμάρινος λέοντας σε οκλάζουσα στάση, μικρότερος του φυσικού μεγέθους με την πλίνθο του, ένας δεύτερος μεγαλύτερος λέοντας με τμήμα τής πλίνθου του επίσης σε οκλάζουσα στάση με ανατομικές λεπτομέρειες και χαίτη σε απαλό ανάγλυφο, κεφαλή μικρότερου μαρμάρινου λέοντα με την χαίτη του καθώς και το άνω μέρος μεγάλης, μαρμάρινης επιτύμβιας στήλης νεανικής ανδρικής μορφής. 
Όλα τα γλυπτά είναι λαξευμένα σε πεντελικό μάρμαρο.
Οι λέοντες ήταν ένθετοι σε ξεχωριστές λίθινες βάσεις.
Στο εσωτερικό τού μνημείου και σε μεταγενέστερη φάση της χρήσης του, βρέθηκαν και ερευνήθηκαν ασύλητες ταφές σε κιβωτιόσχημους τάφους και σε μία σαρκοφάγο, οι οποίες απέδωσαν πολύτιμα κτερίσματα, ιδιαίτερης καλλιτεχνικής αξίας. 
Μεταξύ άλλων, ζεύγος χρυσών ενωτίων με κεφαλές λεόντων στην κορυφή τους, ένα συμπαγές ενώτιο γυμνού φτερωτού έρωτα με σκήπτρο στο δεξιό και στεφάνι στο αριστερό χέρι του, χρυσό περιδέραιο με τα άκρα του να απολήγουν σε συμπαγείς προτομές λεόντων, χρυσό δαχτυλίδι, 
χρυσή δανάκη, 
χαρώνειο οβολό, 
με χελώνα στον εμπροσθότυπο, 
δύο σιδερένια κομβία που περιβάλλονται με ύφασμα και σιδερένια στλεγγίδα. 
Τα κτερίσματα των τάφων στο εσωτερικό του κτιρίου, αποτελούν μάρτυρες της ευμάρειας και της υψηλής κοινωνικής θέσης των ενοίκων τους.  
Μικρή ερευνητική τομή κάτω και εξωτερικά τής όψης του μνημείου, απέδωσε αρχιτεκτονικά κατάλοιπα και κεραμική του 8ου αι. π.Χ.
Η έρευνα του Ηρώου θα συνεχιστεί κατόπιν έγκρισης του νέου πενταετούς προγράμματος της ανασκαφής.     
       Την συστηματική ανασκαφή στην Τραπεζά Αιγίου-αρχαίες Ρύπες, διευθύνει ο Δρ Ανδρέας Γ. Βόρδος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας.
Η έρευνα χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη. Ενισχύεται από την Ολυμπία Οδό ΑΕ.

Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2024

Η Γη ως μηχανή

Η αντισυμβατική συγγραφέας και ερευνήτρια Elana Freeland έχει δημοσιεύσει πολλά βιβλία για τον Διαστημικό Φράχτη, τις χημικές ουρές αεροψεκασμών (chemtrails), τον ηλεκτρομαγνητισμό, τη νανοτεχνολογία, το H.A.A.R.P., τη γεωμηχανική, τον υπερανθρωπισμό, την κυριαρχία πλήρους φάσματος και το βαθύ κράτος που καταδεικνύουν πώς κάποιοι έχουν οπλίσει το περιβάλλον εναντίον μας.
Το βιβλίο της με τίτλο Under an Ionized Sky: From Chemtrails to Space Fence Lockdown (Κάτω από έναν ιονισμένο ουρανό: από τα chemtrails στα λοκντάουν του Διαστημικού Φράχτη) είναι πολύ σημαντικό, γιατί έχει να κάνει με τον τρόπο οπλισμού ενός ολόκληρου ηλεκτρομαγνητικού συστήματος προκειμένου να λειτουργεί ο πλανήτης μας ως μηχανή.
Για παράδειγμα, σε μία προφητική έκθεση του 1996 που ετοιμάστηκε από ομάδα Αμερικανών στρατιωτικών με τίτλο Weather as a Force Multiplier: Owning the Weather in 2025 for the U.S Air Force (Ο καιρός ως πολλαπλασιαστής ισχύος: Κατέχοντας τον καιρό το 2025), υπάρχει μια ενότητα που ορίζει ειδικά την «κυριαρχία των επικοινωνιών μέσω τροποποίησης της ιονόσφαιρας», για να μην αναφέρουμε τον «τεχνητό καιρό».
Πιο συγκεκριμένα, αναφέρει: «Το 2025, οι αμερικανικές αεροδιαστημικές δυνάμεις θα μπορούν να χειραγωγούν τον καιρό αξιοποιώντας τις αναδυόμενες τεχνολογίες και εστιάζοντας στην ανάπτυξη αυτών των τεχνολογιών σε εφαρμογές μάχης πολέμου. 
Το 1957, η συμβουλευτική επιτροπή του Προέδρου για τον έλεγχο του καιρού, αναγνώρισε ρητά το στρατιωτικό δυναμικό της τροποποίησής του, προειδοποιώντας ότι θα μπορούσε να γίνει πιο σημαντικό όπλο και από την ατομική βόμβα».
Η συγγραφέας Amy Worthington σε ένα ιστορικό άρθρο της του 2004 με τίτλο Chemtrails: Aerosol and Electromagnetic Weapons in the Age of Nuclear War (Χημικές ουρές: αεροζόλ και ηλεκτρομαγνητικά όπλα την εποχή του πυρηνικού πολέμου) που βασίζεται σε τεράστια βιβλιογραφία, αναφέρεται σε όπλα συχνοτήτων, πλάσματος, ηλεκτρομαγνητικά, ηχητικά, χημικά, περιβαλλοντικά, ηλεκτρονικά, υπερήχων, λέιζερ, και άλλα και εξηγεί πώς όλα συνδέονται άμεσα με τις δυνατότητες μέσω του εξώτερου διαστήματος.
Η μεγαλύτερη ανησυχία της Freeland φαίνεται να είναι η νανοτεχνολογία, και επισημαίνει ότι «η νανοτεχνολογία είναι το επισφράγισμα όλων αυτών
Ο τομέας του «νανο» είναι ο πιο μυστηριώδης και ο πιο επικίνδυνος για το είδος μας, επειδή σήμερα πια νανοσωματίδια εισάγονται σε ορούς και μας εμβολιάζουν όλους. 
Ωστόσο, όλοι φέρουμε τελικά νανοτεχνολογία επειδή την αναπνέουμε εδώ και 25 χρόνια. 
Η νανοτεχνολογία θα είναι λοιπόν οι κατά κάποιο τρόπο πραγματικοί κόμβοι που συνδέουν τον άνθρωπο στενά με τα μυστικά διαστημικά προγράμματα του Διαστημικού Φράχτη».
Σε άλλη έκθεση της Corey Lynn αναφέρεται ότι το 2021, το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Πρωτοβουλίας Νανοτεχνολογίας του Λευκού Οίκου τόνισε την κρίσιμη σημασία της ανάπτυξης της νανοτεχνολογίας σε τομείς όπως τα συστήματα χορήγησης φαρμάκων, σημειώνοντας «την επιτυχία της χρήσης νανοϋλικών στις ενέσεις Covid» και «νέες προσπάθειες για την ανάπτυξη καθολικών εμβολίων νανοσωματιδίων», ενώ αναγνωρίζεται επίσης η συμβολή της νανοτεχνολογίας στην πρόοδο της κβαντικής υπολογιστικής και της τεχνητής νοημοσύνης.
Η Freeland και εγώ συνεχίσαμε τη συζήτησή μας:
Lynn: Και έτσι η ψηφιακή ταυτότητα δεν είναι τίποτα άλλο από ένα διαβατήριο.
Freeland: Ακριβώς. Το παγκόσμιο χωριό έχει πεδία μαχών, όπως τα αποκαλώ… οι έννοιες των έξυπνων πόλεων και των πόλεων των 15 λεπτών είναι καθορισμένοι κόμβοι που έχουν οριστεί ως πεδία μαχών. 
Και ίσως αναρωτιέστε, πεδίο μάχης ποιών; 
Μα των ανθρώπων εναντίον εκείνων που περιφρονούν την ανθρωπότητα, δηλαδή των σατανιστών.
Στο σημείο αυτό, ας σκεφτούμε τη Neuralink του Elon Musk. 
Ένα πλέγμα στο οποίο υπάρχουν όλα τα είδη ενεργειακών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένου του ήλιου, που παράγουν τις ενεργειακές γραμμές που χρειάζεται κάποιος για να το έχει ως θόλο λειτουργίας.
Όσον αφορά τους δορυφόρους υπάρχουν προτάσεις για 441.449 δορυφόρους χαμηλής τροχιάς που είτε λειτουργούν, είτε έχουν εγκριθεί, είτε προτείνονται από τον Ιανουάριο του 2022. 
Δείτε την πλήρη έκθεση του οργανισμού Sharp Edge εδώ.
Η έκθεση είναι τρομακτική προειδοποιώντας ότι όλα αυτά προκαλούν καταστροφή του όζοντος, σεισμούς και κεραυνικές καταιγίδες.
Οι δορυφόροι παίζουν μεγάλο ρόλο στο πλέγμα. 
Αν κοιτάξετε τους δορυφόρους θα δείτε αυτό το πλέγμα για το οποίο μιλάω. 
Γύρω από τον ισημερινό υπάρχουν άπειροι τόνοι σωματιδίων βαρέων μετάλλων που δημιουργούν μια κεραία γύρω από τον πλανήτη μας, σαν τους δακτυλίους του Κρόνου. 
Αυτό είναι το βασικό κλειδί για τις επικοινωνίες… 
Ό,τι κάνουν πλέον είναι σε σχέση με το διάστημα, με το να γίνουν Θεοί και να «τρέχουν» αυτό το ηλιακό σύστημα.
Σύννεφα πλάσματος
Τι πιστεύει όμως η Freeland για τα συστήματα ηλιακής ενέργειας που βρίσκονται στο διάστημα; 
Είναι απλώς περιτύλιγμα και δεν σκοπεύουν να εκπέμψουν τίποτε ή θα εκπέμπουν κάτι καταστροφικό προς εμάς;
Ιδού η απάντησή της:
«Το κύριο πράγμα που τους ενδιαφέρει περισσότερο, είναι το πλάσμα, διότι ο ήλιος είναι βεβαίως φτιαγμένος από πλάσμα και διεξάγουν μαζικά πειράματα στην ατμόσφαιρά μας με το πλάσμα
Όλα αυτά τα σύννεφα που βλέπουμε από πάνω μας, είναι όλα σύννεφα πλάσματος, δεν είναι φυσικά σύννεφα – δεν είναι σαν κι αυτά που είχαμε παλιά. 
Δεν γεμίζουν με υγρασία με κανέναν τρόπο, διότι χρειάζονται ξηρή ατμόσφαιρα για τις επικοινωνίες».
Lynn: Δηλαδή λέτε ότι η υγρασία στον αέρα θα μπερδέψει τα σήματα τους;
Freeland: Ναι, οι επικοινωνίες δεν θα είναι καλές. 
Πρέπει να αφαιρέσουν την υγρασία προκειμένου να έχουν πλήρη απόδοση.
Lynn: Γι’ αυτό έχουμε ξηρασία, στεγνό έδαφος και όλα αυτά τα περίεργα;
Freeland: Ακριβώς....
...όλο το άρθρο εδώ:https://aperopia.fr/11-2024/ti-pragmatika-symvainei-sto-diastima/
https://www.coreysdigs.com/global/who-is-they/