Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2024

ο ιδιοφυής και εκκεντρικός κύριος Paul Dirac για τον οποίον ο Stanley Deser έλεγε πως όλοι εμείς, (οι επιστήμονες) στεκόμαστε στους ώμους του Dirac!

Ο Paul Dirac δεν ήταν απλώς ένας λαμπρός θεωρητικός φυσικός- ήταν ένας άνθρωπος που η παρουσία του και μόνο προκαλούσε γοητεία και σύγχυση. 
Οι συνάδελφοί του τον χαρακτήριζαν ως τον πιο παράξενος άνθρωπος στον κόσμο.
Ο τίτλος αυτός επινοήθηκε από τον Niels Bohr, ο οποίος είχε το προνόμιο -και την πρόκληση- να συνεργαστεί με τον Dirac. 
Η σχέση τους, αρχικά επαγγελματική, εξελίχθηκε τελικά σε έναν ανθρώπινο δεσμό που χαρακτηριζόταν από στιγμές που μόνο κάποιος σαν τον Dirac θα μπορούσε να εμπνεύσει.
Σε μια επιστολή του 1926 προς τον Paul Ehrenfest, ο Albert Einstein έγραψε για μια εργασία του Dirac:
-. Βασανίζομαι σχετικά με τον Dirac. 
Αυτή η εξισορρόπηση στο ιλιγγιώδες μονοπάτι μεταξύ ιδιοφυΐας και τρέλας είναι τρομερή!
Σε μια άλλη επιστολή σχετικά με το φαινόμενο Compton έγραψε:
-. Δεν καταλαβαίνω καθόλου τις λεπτομέρειες του Dirac...
Ο Dirac θεωρείται ευρέως ισότιμος με τον Sir Isaac Newton, 
τον James Clerk Maxwell και τον Einstein.
Το 1987, ο Abdus Salam δήλωσε ότι ο Dirac ήταν αναμφίβολα ένας από τους μεγαλύτερους φυσικούς αυτού ή οποιουδήποτε άλλου αιώνα.
Κανένας άλλος άνθρωπος, εκτός από τον Αϊνστάιν, δεν είχε τόσο καθοριστική επίδραση, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, στην πορεία της φυσικής σε αυτόν τον αιώνα.
Το 1995, ο Στίβεν Χόκινγκ δήλωσε ότι ο Dirac έκανε περισσότερα από οποιονδήποτε άλλον αυτόν τον αιώνα, με εξαίρεση τον Einstein., για να προωθήσει τη φυσική και να αλλάξει την εικόνα μας για το σύμπαν.
Ο Antonino Zichichi  υποστήριξε ότι ο Dirac  είχε μεγαλύτερη επίδραση στη σύγχρονη φυσική από τον Einstein, ενώ ο Stanley Deser παρατήρησε ότι “Όλοι στεκόμαστε στους ώμους του Dirac 
Η ευφυΐα του Dirac δεν ήταν μόνο η πρωτοποριακή συμβολή του στη φυσική, αλλά και η εξαιρετικά ιδιότυπη προσέγγισή του στην ίδια τη ζωή. 
Το επικοινωνιακό του ύφος ήταν τόσο ακριβές και απλοϊκό όσο και οι θεωρίες του. 
Ο Niels Bohr, πασχίζοντας να ολοκληρώσει μια επιστημονική εργασία, ομολόγησε κάποτε:
-. Δεν ξέρω πώς να συνεχίσω!
Ο Dirac, πάντα καθαρός στη λογική, απάντησε ψυχρά:
-. Μου έμαθαν στο σχολείο ότι δεν πρέπει ποτέ να ξεκινάς μια πρόταση χωρίς να ξέρεις το τέλος!
Και αυτή η αυστηρή, σχεδόν ρομποτική συμπεριφορά δεν περιοριζόταν στη δουλειά του. 
Σε ένα δείπνο, ένας συνάδελφός του παρατήρησε τυχαία:
-. Ωραία βραδιά, έτσι δεν είναι;
Ο Dirac, χωρίς να χάσει ούτε λεπτό, σηκώθηκε, πήγε στο παράθυρο για να ελέγξει τον καιρό και επέστρεψε με την αχαρακτήριστα περιεκτική απάντηση:
-. Ναι
Έτσι ο Dirac ήταν γνωστός πια στους συναδέλφους του για τον ακριβή και λιγομίλητο χαρακτήρα του. 
Οι συνάδελφοί του στο Cambridge αστειευόμενοι είχαν ορίσει μια μονάδα που ονομαζόταν "dirac", η οποία ισοδυναμούσε με μια λέξη την ώρα.
Αλλά ήταν η κοινωνική του αμηχανία που τον έκανε να φανεί ως ο κατεξοχήν παράξενος. 
Σε ένα πάρτι στην Κοπεγχάγη, ο Dirac πρότεινε μια θεωρία σχετικά με τη βέλτιστη απόσταση από το πρόσωπο μιας γυναίκας ώστε αυτό να φαίνεται πιο ελκυστικό - την οποία θεωρία βάσιζε φυσικά σε δική του έρευνα. 
Έτσι η απάντησή του στην ερώτηση ενός περίεργου συναδέλφου σχετικά με την προσωπική του εμπειρία ήταν τόσο παράλογη όσο και τέλεια Dirac:
-. Περίπου τόσο κοντά, είπε, κρατώντας τις παλάμες του σε απόσταση περίπου ενός μέτρου.
Υπήρξε και το περίφημο περιστατικό στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, όταν, μετά από μια διάλεξη, ένας φοιτητής του έκανε την ερώτηση:
-. Δεν καταλαβαίνω την εξίσωση στην επάνω δεξιά γωνία του μαυροπίνακα
Μετά από μια μακρά σιωπή, ο συντονιστής ρώτησε τον Dirac αν ήθελε να απαντήσει στην ερώτηση και ο Dirac:
-. Δεν πρόκειται για ερώτηση, αλλά για παρατήρηση. 
Επόμενη ερώτηση, παρακαλώ!
Ωστόσο, παρ' όλη την ευφυΐα του, η δυσφορία του Dirac για τη φιλοσοφία, τη λογοτεχνία, ακόμη και τη θρησκεία ήταν βαθιά. 
Απέρριπτε την ποίηση διότι όπως έλεγε, ο στόχος της επιστήμης είναι να κάνει τα δύσκολα πράγματα κατανοητά με απλούστερο τρόπο, ο στόχος της ποίησης είναι να διατυπώνει τα απλά πράγματα με ακατανόητο τρόπο, αυτά τα δύο είναι ασύμβατα και ασκούσε δριμεία κριτική στη θρησκεία, υποστηρίζοντας ότι οι επιστήμονες πρέπει να αναγνωρίσουν τον παραλογισμό της. 
Στην κοσμοθεωρία του Dirac, ο Θεός μπορεί να χρησιμοποίησε εξαιρετικά μαθηματικά για να δημιουργήσει το σύμπαν, αλλά ο Dirac ήταν αυτός που, με χιούμορ, έγινε γνωστός ως "ο προφήτης του", σύμφωνα με τον σύγχρονο του Wolfgang Pauli.
Σε κάθε στιγμή, η ζωή του Dirac έμοιαζε να θολώνει τα όρια μεταξύ ιδιοφυΐας και εκκεντρικότητας, αφήνοντας όσους τον συναντούσαν να αναρωτιούνται: ήταν ένας φυσικός της υψηλότερης τάξης ή απλώς ο πιο παράξενος άνθρωπος που περπάτησε ποτέ στη γη;
     Ο Paul Adrien Maurice Dirac, έζησε από τις 8 Αυγούστου 1902 έως τις 20 Οκτωβρίου 1984, ήταν Άγγλος μαθηματικός και θεωρητικός φυσικός που θεωρείται ένας από τους ιδρυτές της κβαντικής μηχανικής.
Ο Dirac έθεσε τα θεμέλια τόσο για την κβαντική ηλεκτροδυναμική όσο και για την κβαντική θεωρία πεδίου.
     επίλογος:
Σε όποια πτυχή της φυσικής και αν επικεντρώθηκε, ο Dirac φαίνεται να καθοδηγείται από την πεποίθησή του ότι "οι φυσικοί νόμοι πρέπει να έχουν μαθηματική ομορφιά"
Η ομορφιά του δικού του έργου έχει επισημανθεί από πολλούς και μπορεί κανείς να τη δει στο Αββαείο του Westminster, σκαλισμένη σε πέτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου