
Ωστόσο, νέα στοιχεία υποστηρίζουν τώρα τον ισχυρισμό του.
ΟDr. Stuart Hameroff είναι διακεκριμένος νευροεπιστήμονας και αναισθησιολόγος, γνωστός για το έργο του στην επιστήμη της συνείδησης.
Είναι συνιδρυτής και διευθυντής του Κέντρου Μελετών Συνείδησης στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα και ομότιμος καθηγητής στα Τμήματα Αναισθησιολογίας και Ψυχολογίας.
Η έρευνα του Dr. Hameroff επικεντρώνεται στο ρόλο των μικροσωληνίσκων -πρωτεϊνικών δομών μέσα στα κύτταρα- στη συνείδηση.
Πρότεινε, μαζί με τον Sir Roger Penrose, το μοντέλο Orch OR (Orchestrated Objective Reduction) της συνείδησης τη δεκαετία του 1990.
Η θεωρία αυτή προτείνει ότι η συνείδηση προκύπτει από διαδικασίες κβαντικής υπολογιστικής μέσα στους μικροσωληνίσκους του εγκεφάλου, με επιρροές από τη θεμελιώδη δομή του χωροχρόνου σε κβαντικό επίπεδο.
Σύμφωνα με το μοντέλο αυτό μπορεί να εξηγηθούν φαινόμενα όπως η αντίληψη,
η αυτογνωσία και ενδεχομένως ακόμη και η πνευματικότητα και η μετά θάνατον ζωή, συνδέοντας τη συνείδηση με τη βασική δομή του σύμπαντος.
Εκτός από την επιστημονική του έρευνα, ο Dr. Stuart Hameroff διοργανώνει τη διετή σειρά συνεδρίων Science of Consciousness, η οποία συγκεντρώνει ερευνητές από διάφορους τομείς για να συζητήσουν θεωρίες και ευρήματα σχετικά με τη φύση της συνείδησης.
Συνεχίζει επίσης το κλινικό του έργο ως ασκούμενος αναισθησιολόγος.
Οι θεωρίες του παραμένουν αμφιλεγόμενες στην επιστημονική κοινότητα, αλλά έχουν προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον για τη διερεύνηση της σχέσης μεταξύ κβαντικής φυσικής και συνείδησης.
Ο Dr. Stuart Hameroff ενδιαφέρεται για το μυστήριο της συνείδησης σχεδόν σε όλη του τη ζωή.
Αντί να μελετήσει την επιστήμη του εγκεφάλου ή την ψυχολογία, ο Dr. Stuart Hameroff άρχισε να ενδιαφέρεται για τα αναισθητικά -φάρμακα που προκαλούν απώλεια συνείδησης- λόγω της σύνδεσής τους με τη συνείδηση.
"Σκέφτηκα τη νευρολογία, την ψυχολογία και τη νευροχειρουργική, αλλά καμία από αυτές δεν φαινόταν να αντιμετωπίζει το πρόβλημα της συνείδησης" λέει ο Dr. Stuart Hameroff, συνταξιούχος καθηγητής αναισθησιολογίας από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.
Θυμάται όταν πρωτοήρθε στο πανεπιστήμιο και γνώρισε τον πρόεδρο του τμήματος αναισθησιολογίας.
Ο πρόεδρος τότε μου είπε: "Αν θέλετε να καταλάβετε τη συνείδηση, βρείτε πώς λειτουργεί η αναισθησία, γιατί δεν ξέρουμε πώς λειτουργεί"
Ο Dr. Stuart Hameroff προτείνει ότι στον πυρήνα της, η συνείδηση μπορεί να γίνει κατανοητή ως "επίγνωση", την οποία παρομοιάζει με την ύπαρξη μιας "φαινομενικής εμπειρίας" - την υποκειμενική, πρωτοπρόσωπη εμπειρία του κόσμου γύρω μας ή των εσωτερικών μας σκέψεων και συναισθημάτων.
Τονίζει ότι η συνείδηση διακρίνεται από άλλες νοητικές διεργασίες όπως η συμπεριφορά,
η μνήμη και η προσοχή, οι οποίες μπορούν να συμβούν χωρίς συνειδητή επίγνωση.
Η συνείδηση, κατά την άποψή του, είναι η εμπειρία της επίγνωσης κάποιου πράγματος, είτε πρόκειται για τον εξωτερικό κόσμο (όπως το να βλέπεις κάποιον ή να παρατηρείς μια σκηνή) είτε για εσωτερικές καταστάσεις (όπως οι αναμνήσεις, οι σκέψεις ή τα συναισθήματα).
Η έρευνα του Dr. Stuart Hameroff σχετικά με την αναισθησία έδειξε ότι η απώλεια συνείδησης συμβαίνει λόγω αλλαγών στους μικροσωληνίσκους και άρχισε να σκέφτεται ότι αυτές οι δομές μπορεί επίσης να εμπλέκονται στη δημιουργία συνείδησης.
Αντί να επικεντρωθεί στους νευρώνες, ή στα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου, ως τις κύριες μονάδες της συνείδησης, ο Dr. Stuart Hameroff εξέτασε βαθύτερα τους μικροσκοπικούς σωληνίσκους μέσα στους μικροσωληνίσκους.
Αυτή η ιδέα έγινε γρήγορα η εμμονή του.
Οι μικροσωληνίσκοι αποτελούν μέρος του κυτταροσκελετού του κυττάρου, ο οποίος βοηθά το κύτταρο να διατηρεί το σχήμα του και να διαιρείται.
Αποτελούνται από πρωτεΐνες τουμπουλίνης και βρίσκονται σε πολλά κύτταρα του σώματος.
Ο Dr. Stuart Hameroff συγκρίνει το σχήμα των μικροσωληνίσκων με ένα "κοίλο στάχυ καλαμποκιού", με τους πυρήνες να είναι οι πρωτεΐνες α- και β-τουμπουλίνης.
Έμαθε για πρώτη φορά για αυτές τις δομές στην ιατρική σχολή τη δεκαετία του 1970, ανακαλύπτοντας πώς οι μικροσωληνίσκοι βοηθούν στον διπλασιασμό των χρωμοσωμάτων κατά τη διάρκεια της κυτταρικής διαίρεσης.
Εάν οι μικροσωληνίσκοι δεν κάνουν σωστά αυτή τη δουλειά, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο ή άλλα προβλήματα ανάπτυξης.
Ο Dr. Stuart Hameroff γνώριζε ότι τα αναισθητικά επηρεάζουν ορισμένες δομές στον εγκέφαλο, αλλά δεν καταλάβαινε πώς οι μικροσωληνίσκοι θα μπορούσαν να δημιουργήσουν συνείδηση.
"Πώς θα μπορούσε όλη αυτή η επεξεργασία πληροφοριών να εξηγήσει τη συνείδηση;
Πώς θα μπορούσε να εξηγήσει συναισθήματα όπως ο φθόνος,
η απληστία,
ο πόνος,
η αγάπη,
η χαρά ή ακόμη και το πράσινο χρώμα;
Δεν είχα ιδέα" λέει ο Dr. Stuart Hameroff
Αυτό συνέβη μέχρι που έπεσε πάνω σε ένα σημαντικό βιβλίο του βραβευμένου με Νόμπελ Sir Roger Penrose, Ph.D.
Στο βιβλίο του "The Emperor's New Mind/Το νέο μυαλό του αυτοκράτορα" του 1989, ο Penrose πρότεινε ότι η συνείδηση είναι κβαντική και όχι υπολογιστική, όπως είχαν προτείνει πολλές άλλες θεωρίες.
Ωστόσο, ο Roger Penrose δεν είχε μια βιολογική εξήγηση για το πώς τα κβαντικά φαινόμενα στον εγκέφαλο θα μπορούσαν να δημιουργήσουν συνειδητές εμπειρίες.
Ο dr. Stuart Hameroff θυμάται να λέει: "Ακριβώς, Ρότζερ.
Είναι οι αναθεματισμένοι μικροσωληνίσκοι".
Λίγο αργότερα, ο dr. Stuart Hameroff συνεργάστηκε με τον Roger Penrose και εργάστηκαν μαζί σε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες -και συζητημένες- ιδέες στη μελέτη της συνείδησης.
Αυτή έγινε γνωστή ως θεωρία της ενορχηστρωμένης αντικειμενικής αναγωγής (Orchestrated Objective Reduction theory - Orch OR), η οποία ισχυρίζεται ότι οι μικροσωληνίσκοι στους νευρώνες προκαλούν την κατάρρευση της κβαντικής κυματοσυνάρτησης, μια διαδικασία που ονομάζεται ενορχηστρωμένη αντικειμενική αναγωγή*, η οποία οδηγεί στη συνείδηση.
Ο dr. Stuart Hameroff παραδέχεται ότι από τότε που ξεκίνησε η ιδέα στα μέσα της δεκαετίας του '90, πολλοί την έχουν επικρίνει.
Όμως τελευταία, περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι οι κβαντικές διεργασίες μπορεί να συμβαίνουν στον εγκέφαλο.
Αν και αυτό δεν αποδεικνύει πλήρως τη θεωρία Orch OR που πρότειναν οι Hameroff και Penrose, κάνει ορισμένους επιστήμονες να επανεξετάσουν την ιδέα ότι η συνείδηση θα μπορούσε να συνδέεται με κβαντικές διεργασίες.
Αν αληθεύει, αυτό θα αποτελούσε μια μεγάλη ανακάλυψη για την κατανόηση της ανθρώπινης συνείδησης και θα σήμαινε ότι η τεχνητή νοημοσύνη που βασίζεται σε υπολογιστές δεν θα μπορούσε ποτέ να είναι πραγματικά συνειδητή.
Ο dr. Stuart Hameroff έγραψε γρήγορα μια επιστολή στον Roger Penrose, μοιραζόμενος μερικές από τις έρευνές του και προσφέροντάς του να τον επισκεφθεί σε ένα από τα συνέδριά του στην Οξφόρδη της Αγγλίας.
Ο Roger Penrose συμφώνησε και οι δυο τους άρχισαν να μελετούν το μυστήριο της ανθρώπινης συνείδησης.
Ενώ δούλευαν πάνω στην κβαντική θεωρία της συνείδησης, ο Hameroff έφερε επίσης σε επαφή ειδικούς από διαφορετικά πεδία -όπως η φιλοσοφία, η νευροεπιστήμη, η γνωστική επιστήμη, τα μαθηματικά και η φυσική- για να συζητήσουν για τη συνείδηση στο συνέδριο Science of Consciousness Conference που διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια.
Το συνέδριο είχε τεράστιο αντίκτυπο από την αρχή.
Το 1994, ο φιλόσοφος David Chalmers εξήγησε ότι η νευροεπιστήμη μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ο εγκέφαλος ελέγχει τις φυσικές διεργασίες, αλλά η πραγματική πρόκληση ήταν να καταλάβουμε γιατί οι άνθρωποι και τα άλλα έμβια όντα έχουν υποκειμενικές εμπειρίες.
Περίπου δύο χρόνια μετά την ομιλία του Chalmers σε ένα αμφιθέατρο νοσοκομείου του Tucson, οι Penrose και Hameroff παρουσίασαν την πιθανή απάντησή τους σε αυτή την πρόκληση.
Ωστόσο, η ιδέα τους δεν έτυχε ευρείας αποδοχής.
Τον Απρίλιο του 1996, οι Penrose και Hameroff παρουσίασαν τη θεωρία τους Orchestrated Objective Reduction (Orch OR), προτείνοντας ότι η συνείδηση προκύπτει από κβαντικές διεργασίες στους μικροσωληνίσκους.
Η θεωρία αντιμετώπισε σχεδόν 30 χρόνια κριτικής, με σημαντικές προσωπικότητες όπως ο Stephen Hawking να την απορρίπτουν ως σύνδεση άσχετων μυστηρίων.
Οι επικριτές υποστηρίζουν επίσης ότι το θερμό περιβάλλον του εγκεφάλου είναι ακατάλληλο για κβαντικές διεργασίες.
Ωστόσο, ο dr. Stuart Hameroff υπερασπίζεται τη θεωρία, υποστηρίζοντας ότι υποστηρίζεται από τη φυσική, τη βιολογία και την αναισθησία.
Έτσι τα τελευταία χρόνια, η έρευνα που δείχνει κβαντικά φαινόμενα σε βιολογικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων των μικροσωληνίσκων, έχει δώσει σε πολλούς από τους επικριτές, λόγους να αναθεωρήσουν.
Ο dr. Stuart Hameroff πιστεύει ότι η εστίαση στην τεχνητή νοημοσύνη και τους υπολογιστές έχει στρέψει την προσοχή μακριά από την πραγματική φύση της συνείδησης.
Παρά την κριτική, συνεχίζει να υπερασπίζεται τη θεωρία, διερευνώντας ακόμη και την πιθανότητα ότι η συνείδηση θα μπορούσε να προϋπάρχει της ίδιας της ζωής, μια άποψη που παραδέχεται ότι κλίνει προς την πνευματική σφαίρα.
Σημείωση:
Η κβαντική διεμπλοκή στους νευρώνες μπορεί στην πραγματικότητα να εξηγήσει τη συνείδηση
Στην πρόσφατα δημοσιευμένη εργασία τους, οι φυσικοί Zefei Liu και Yong-Cong Chen του Πανεπιστημίου της Σαγκάης και ο μηχανικός βιοϊατρικής Ping Ao από το Πανεπιστήμιο Sichuan της Κίνας εξηγούν πώς τα διεμπλεκόμενα φωτόνια που εκπέμπονται από δεσμούς άνθρακα-υδρογόνου στη μόνωση των νευρικών κυττάρων θα μπορούσαν να συγχρονίσουν τη δραστηριότητα στον εγκέφαλο.
Τα ευρήματά τους έρχονται μόλις λίγους μήνες αφότου εντοπίστηκε ένα άλλο κβαντικό φαινόμενο γνωστό ως υπερ-ακτινοβολία σε κυτταρικά πλαίσια, τραβώντας την προσοχή σε μια εξαιρετικά υποθετική θεωρία για τη συνείδηση που ονομάζεται μοντέλο Penrose-Hameroff "ενορχηστρωμένης αντικειμενικής αναγωγής".
Το μοντέλο που προτάθηκε από τον πολύ σεβαστό φυσικό Roger Penrose και τον Αμερικανό αναισθησιολόγο Stuart Hameroff, υποστηρίζει ότι η συνείδηση προέρχεται από το κβαντικό επίπεδο μέσα στους νευρώνες.
*Η ενορχηστρωμένη αντικειμενική αναγωγή είναι μια θεωρία που υποστηρίζει ότι η συνείδηση προέρχεται από το κβαντικό επίπεδο μέσα στους νευρώνες.
Ο μηχανισμός θεωρείται ότι είναι μια κβαντική διαδικασία που ονομάζεται αντικειμενική αναγωγή και ενορχηστρώνεται από κυτταρικές δομές που ονομάζονται μικροσωληνίσκοι.
μετάφραση και επιμέλεια κειμένου:ntina
Ο μηχανισμός θεωρείται ότι είναι μια κβαντική διαδικασία που ονομάζεται αντικειμενική αναγωγή και ενορχηστρώνεται από κυτταρικές δομές που ονομάζονται μικροσωληνίσκοι.
μετάφραση και επιμέλεια κειμένου:ntina
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου