Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017

Χειμερινό Ηλιοστάσιο: Η Μεγάλη Νύχτα του 2017

H πρώτη ημέρα του χειμώνα

του Διονύση Π. Σιμόπουλου,
Διευθυντή Ευγενιδείου Πλανηταρίου
Η νύχτα της Πέμπτης, 21 Δεκεμβρίου, είναι η μεγαλύτερη του έτους, με διάρκεια 14 ωρών και 29 λεπτών. Ο Ήλιος θα φτάσει στο σημείο της ετήσιας τροχιάς του, που ονομάζεται «Χειμερινό Ηλιοστάσιο», οπότε αρχίζει και επίσημα η εποχή του Χειμώνα.

Ημερολογιακά το Χειμερινό Ηλιοστάσιο κυμαίνεται σήμερα μεταξύ της 20ής  και 23ης Δεκεμβρίου, αν και η τελευταία φορά που είχαμε το Χειμερινό Ηλιοστάσιο στις 23 Δεκεμβρίου ήταν το 1903 και η επόμενη θα είναι το 2303. Ακόμη πιο σπάνια είναι η 20ή Δεκεμβρίου με την επόμενη να συμβαίνει το 2080.

Οι διαφοροποιήσεις αυτές οφείλονται στο Γρηγοριανό Ημερολόγιο, του οποίου το κάθε έτος έχει 365 ημέρες, εκτός από τα δίσεκτα έτη με τις 366 ημέρες τους. Τα πράγματα, όμως, δεν ήσαν πάντα έτσι. Ας τα πάρουμε, λοιπόν, από την αρχή.

Από την αρχαιότητα ακόμη, ο υπολογισμός του έτους γινόταν με την παρατήρηση της επίδρασης που έχει πάνω στη Γη η περιφορά της γύρω από τον Ήλιο, η επίδραση δηλαδή του κύκλου των εποχών, της επαναλαμβανόμενης παρέλασης της Άνοιξης, του Καλοκαιριού, του Φθινοπώρου και του Χειμώνα! Οι εποχιακές αυτές αλλαγές είχαν για τους αρχαίους τεράστια σημασία, ιδιαίτερα μάλιστα μετά την εμφάνιση της γεωργίας, πριν από 10.000 περίπου χρόνια. Γι' αυτό, κι επειδή η σπορά, η συγκομιδή και οι άλλες γεωργικές ασχολίες εξαρτώνταν από τις αλλαγές των εποχών, η διάρκεια ενός ηλιακού έτους έπρεπε να μετρηθεί επακριβώς.

Η Γη συμπληρώνει μία πλήρη περιφορά γύρω από τον Ήλιο σε περίπου 365,25 ημέρες. Κάθε μέρα η Γη βρίσκεται σε διαφορετική θέση από αυτήν που βρισκόταν την προηγουμένη. Από κάθε νέα θέση αντικρίζουμε τον Ήλιο από διαφορετική γωνία κι έτσι μας φαίνεται ότι ο Ήλιος βρίσκεται μπροστά από διαφορετικά άστρα (καθώς κινείται από τη Δύση προς την Ανατολή), λόγω ακριβώς της κίνησης της Γης πάνω στην τροχιά της. Κάθε φορά που η Γη συμπληρώνει μία πλήρη περιφορά γύρω από τον Ήλιο, μας φαίνεται ότι ήταν ο Ήλιος αυτός που συμπλήρωσε έναν κύκλο γύρω από τη Γη, πάνω στην εκλειπτική. Η εκλειπτική, δηλαδή, δεν είναι τίποτε άλλο παρά η απεικόνιση, ή η προέκταση πάνω στην ουράνια σφαίρα, της γήινης τροχιάς γύρω από τον Ήλιο.

Αν παρατηρήσουμε την εκλειπτική και τη συγκρίνουμε με τον ουράνιο ισημερινό (την προέκταση του γήινου ισημερινού πάνω στην ουράνια σφαίρα), θα δούμε ότι οι δύο αυτοί κύκλοι δεν συμπίπτουν, αλλά αντίθετα τέμνονται, σχηματίζοντας γωνία ίση με 23,5 περίπου μοίρες, λόγω της κλίσης που έχει ο άξονας της Γης σε σχέση με το επίπεδο που σχηματίζει η εκλειπτική. Η γωνία αυτή ονομάζεται «λόξωση της εκλειπτικής», και τα δύο σημεία στα οποία τέμνονται οι δύο κύκλοι ονομάζονται «ισημερινά σημεία». Στο πρώτο σημείο ο ουράνιος ισημερινός τέμνει την εκλειπτική εκεί όπου ο Ήλιος βρίσκεται στις 20-21 Μαρτίου. Το σημείο αυτό ονομάζεται «εαρινό ισημερινό σημείο», κι από την ημέρα αυτή αρχίζει η Άνοιξη. Εκ διαμέτρου αντίθετα η τομή γίνεται όταν ο Ήλιος βρίσκεται στις 22-23 Σεπτεμβρίου. Το σημείο αυτό ονομάζεται «φθινοπωρινό ισημερινό σημείο», και από την ημέρα αυτή αρχίζει το Φθινόπωρο.

Από το εαρινό ισημερινό σημείο και μετά, ο Ήλιος φαίνεται να σκαρφαλώνει όλο και πιο πάνω στο βόρειο ημισφαίριο του ουρανού. Οι μέρες μεγαλώνουν, οι νύχτες μικραίνουν και ο καιρός γίνεται όλο και πιο θερμός. Περίπου τρεις μήνες αργότερα, στις 20-21 Ιουνίου, ο Ήλιος φτάνει στο βορειότερο σημείο της εκλειπτικής, από το οποίο θα αρχίσει πλέον να κατέρχεται, «τρεπόμενος» και πάλι προς τον ισημερινό. Το σημείο αυτό, στις 20-21 Ιουνίου, ονομάζεται θερινό τροπικό σημείο ή απλά θερινή τροπή, επειδή ο Ήλιος τρέπεται και πάλι προς τον ισημερινό, και από την ημέρα αυτή αρχίζει το καλοκαίρι. Επειδή μάλιστα για μερικές ημέρες πριν και μετά τη θερινή τροπή ο Ήλιος φαίνεται να αργοστέκεται πάνω στην εκλειπτική σαν να είναι έτοιμος να σταματήσει, το θερινό τροπικό σημείο ονομάζεται επίσης και θερινό ηλιοστάσιο.

Μετά τη θερινή τροπή, ο Ήλιος συνεχίζει να κατεβαίνει προς τον Νότο, και στις 22-23 Σεπτεμβρίου φτάνει στο φθινοπωρινό ισημερινό σημείο, οπότε, όπως και στο εαρινό ισημερινό σημείο, έχουμε ίση μέρα και νύχτα: ισημερία. Αλλά η κάθοδος του Ήλιου συνεχίζεται, μέχρις ότου, στις 21-22 Δεκεμβρίου, φτάνει στο νοτιότερο σημείο της τροχιάς του, που ονομάζεται χειμερινό τροπικό σημείο, ή απλά χειμερινή τροπή ή χειμερινό ηλιοστάσιο. Από την ημέρα αυτή αρχίζει ο Χειμώνας. Αλλά από κει κι έπειτα ο Ήλιος σταματάει να κατέρχεται και ξαναρχίζει και πάλι να σκαρφαλώνει, κάθε μέρα όλο και πιο ψηλά.

Στη διάρκεια του Χειμώνα, οι ακτίνες του Ήλιου πέφτουν πάνω στο βόρειο ημισφαίριο της Γης με πλάγιο τρόπο, ενώ συμβαίνει το αντίθετο στο νότιο ημισφαίριο οπότε εκεί έχουν Καλοκαίρι. Στη διάρκεια της Άνοιξης ο Ήλιος βρίσκεται ακριβώς πάνω από τον ισημερινό της Γης, οπότε και τα δύο ημισφαίρια παίρνουν με τον ίδιο τρόπο της ζωογόνες ακτίνες του. Στη διάρκεια του Καλοκαιριού, ο Ήλιος ευνοεί το βόρειο ημισφαίριο, οι ακτίνες του πέφτουν πάνω μας περισσότερο κάθετα, και ενώ εμείς έχουμε Καλοκαίρι, στο νότιο ημισφαίριο έχουν Χειμώνα. Τέλος, το Φθινόπωρο, ο Ήλιος βρίσκεται και πάλι πάνω από τον γήινο ισημερινό, με ισομερή κατανομή της θερμότητας και στα δύο ημισφαίρια.

Δεν είναι λοιπόν καθόλου παράξενο που ο Ήλιος λατρεύτηκε από τους αρχαίους σαν θεός, μια που γι' αυτούς ο Ήλιος ήταν ο δημιουργός των εποχών του έτους και του κύκλου των φαινομένων και των εναλλαγών που σχετίζονται με αυτές, από τη σπορά ως τη βλάστηση και από την ανθοφορία ως τη συγκομιδή. Οι Αιγύπτιοι τον ονόμασαν Ρα, Ατόν, ή και Όσιρη ακόμη. Οι Βαβυλώνιοι τον αποκαλούσαν Σαμάχ, Βαάλ, Μαρδούκ και Νεργκάλ. Οι Ινδοί Βράχμα και Βισνού. Και οι Πέρσες Μίθρα. Για τους αρχαίους Έλληνες, κατά περιστάσεις, ήταν ο Δίας ή ο Πλούτων, ο Βάκχος, ο Διόνυσος, ή και ο Φοίβος Απόλλων. Ανεξάρτητα όμως από την ονομασία που του δόθηκε, όλοι ανεξαιρέτως οι λαοί καθιέρωσαν προς τιμή του Ήλιου, περίφημες και πολλές γιορτές, ιδιαίτερα στις περιόδους των εναλλαγών από τη μια εποχή στην άλλη.

Οι μεγαλύτερες από τις γιορτές αυτές γίνονταν σε όλες τις χώρες και τις φυλές στην εποχή του χειμερινού ηλιοστασίου, στις 25 Δεκεμβρίου. Ήταν η γιορτή της γέννησης του Ήλιου, και όχι αδικαιολόγητα. Γιατί όσο ο χειμώνας πλησίαζε και ο Ήλιος του μεσημεριού φαινόταν όλο και πιο χαμηλά στον ορίζοντα, τόσο και οι μέρες μίκραιναν και το κρύο αυξανόταν. Ήταν η σκληρή εποχή για τον άνθρωπο με τις πολύ μικρές ημέρες και τις ατέλειωτες νύχτες. Οι φροντίδες πολλαπλασιάζονταν, οι ανησυχίες μεγάλωναν και ένα αόριστο συναίσθημα φόβου καταλάμβανε τον αρχαίο άνθρωπο με τα ανύπαρκτα σχεδόν αμυντικά του μέσα και τις περιορισμένες πηγές διατροφής.

Γι' αυτό αναπέμπονταν προσευχές και ιερές παρακλήσεις, ανάβονταν φωτιές και προσφέρονταν θυσίες προς τον θεό Ήλιο, για να μη χαθεί οριστικά από τον ορίζοντα. Και πράγματι: μετά από μικρό δισταγμό, ο θεός ενέδιδε. Στο κατώτατο σημείο του, στον αστερισμό του Αιγόκερου, στις πύλες του Ήλιου όπως τον ονόμαζαν οι Χαλδαίοι, «άλλαζε» απόφαση, άρχιζε να σκαρφαλώνει και πάλι προς τα πάνω, και οι μέρες μεγάλωναν. Μια νέα τάξη πραγμάτων θα έμπαινε και πάλι, ωραία όπως και στα προηγούμενα χρόνια, οπότε η Γη θα ανθοφορούσε ξανά χάρη στις ζωογόνες ακτίνες του Ήλιου. Δεν είναι λοιπόν καθόλου παράξενο το γεγονός ότι οι αρχαίοι λαοί γιόρταζαν ιδιαίτερα τις μέρες αυτές του χειμερινού ηλιοστασίου. Και αυτή την παράδοση των αρχαίων λαών συνέχισαν οι Έλληνες με τα Κρόνια, και ιδιαίτερα οι Ρωμαίοι με τα Σατουρνάλια και τα Βρουμάλια και την κεντρική γιορτή της 25ης Δεκεμβρίου "Dies Natalis Invicti Solis", δηλαδή την «Ημέρα της Γέννησης του Αήττητου Ήλιου».

Τα Σατουρνάλια ήταν η αρχαιότερη γιορτή των Ρωμαίων και την απέδιδαν στον Ρωμύλο ή στους Πελασγούς. Ξεχώρισε όμως από τις άλλες αγροτικές γιορτές τους το 217 π.Χ. Οι γιορτές αυτές έπαιρναν πανηγυρικό χαρακτήρα και είχαν κατακτήσει ολόκληρο τον ελληνορωμαϊκό κόσμο. Άρχιζαν με τα Βρουμάλια από τις 24 Νοεμβρίου έως τις 17 Δεκεμβρίου και ακολουθούσαν τα Σατουρνάλια από τις 18 έως τις 24 Δεκεμβρίου. Κατά την κεντρική ημέρα της γιορτής του «αήττητου ηλίου» στις 25 Δεκεμβρίου, εορταζόταν το γεγονός της τροπής του Ηλίου, που άρχιζε και πάλι να ανεβαίνει στον ουρανό, να μεγαλώνουν οι ημέρες, και μαζί τους οι ζωογόνες ακτίνες του Ηλίου ξανάκαναν τη Γη να καρποφορήσει. Την 1η Ιανουαρίου γιορτάζονταν οι Καλένδες, στις 3 τα Βότα, στις 4 τα Λορεντάλια και στις 7 Ιανουαρίου τελείωνε η περίοδος αυτή των εορτών.

Επειδή λοιπόν οι πρώτοι χριστιανοί ήσαν εκτός νόμου στη Ρώμη, και δεν τους επιτρεπόταν να συναντιούνται ή να εκκλησιάζονται μαζί, οι συναντήσεις τους γίνονταν κρυφά και σε μικρές ομάδες στις κατακόμβες τους, όπου και τελούσαν τις θρησκευτικές τους εορτές. Για να αποφύγουν, λοιπόν, τους διωγμούς, αποφάσισαν να γιορτάζουν τα Χριστούγεννα στις 25 Δεκεμβρίου, όταν οι Ρωμαίοι ήσαν απασχολημένοι με τις δικές τους γιορτές των Σατουρναλίων. Μ’ αυτόν τον τρόπο ήλπιζαν να μην ανακαλυφθούν από τους εορτάζοντες Ρωμαίους.

Θα αναρωτιέστε, όμως, γιατί το χειμερινό ηλιοστάσιο δεν συμβαίνει σήμερα στις 25 Δεκεμβρίου, όπως στην εποχή του Χριστού, αλλά στις 21 Δεκεμβρίου; Το πρόβλημα αρχίζει με το Ιουλιανό Ημερολόγιο που εισήγαγε ο Ιούλιος Καίσαρ το 44 π.Χ., το οποίο είχε όμως τις δικές του ατέλειες, γιατί έχανε μία ημέρα κάθε 128 χρόνια. Το Ιουλιανό, λοιπόν, ημερολόγιο είχε θεσπίσει το χειμερινό ηλιοστάσιο στις 25 Δεκεμβρίου, αλλά με την πάροδο των ετών το προστιθέμενο μικρό λάθος είχε μεταθέσει την πραγματική ημερομηνία της χειμερινής τροπής. Έτσι λοιπόν το 325 μ.Χ., το έτος που έγινε η Σύνοδος της Νίκαιας, το χειμερινό ηλιοστάσιο είχε μετατεθεί και συνέβαινε στις 22 Δεκεμβρίου. Η μετάθεση όμως του χειμερινού ηλιοστασίου συνεχίστηκε χωρίς να διορθωθεί μέχρι και το έτος 1582, οπότε η χειμερινή τροπή συνέβαινε στις 12 Δεκεμβρίου.

Τότε, ο Πάπας Γρηγόριος 13ος εισήγαγε μία νέα μεταρρύθμιση, γι’ αυτό και το νέο ημερολόγιο, αυτό που χρησιμοποιούμε σήμερα, ονομάζεται Γρηγοριανό, και χάνει μία μόνον ημέρα στα 4.000 χρόνια. Για να γίνει μια καινούργια αρχή, η Γρηγοριανή μεταρρύθμιση έτρεψε τη θέση του ημερολογίου προς τα εμπρός με βάση το έτος της Συνόδου της Νικαίας κι όχι το έτος εισαγωγής του Ιουλιανού ημερολογίου, το 44 π.Χ.. Γι’ αυτό και το χειμερινό ηλιοστάσιο συμβαίνει σήμερα στις 21 Δεκεμβρίου, και ο πρωταρχικός λόγος για τον εορτασμό των Χριστουγέννων στις 25 Δεκεμβρίου έχει πια χαθεί.
news.in.gr

10 εκπληκτικά υπαρκτά ρομπότ

ένα σμήνος μυρμηγκιών που μπορούν να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους,
πεταλούδες,
λιβελούλες,
αράχνες και τα ρομπότ-ζώα της γερμανικής  εταιρείας Festo όλο και αυξάνεται.
η εταιρεία κατασκευάζοντας τα ρομπότ-ζώα της επικεντρώθηκε όχι μόνο στην εμφάνισή τους αλλά και στα συμπεριφορικά χαρακτηριστικά τους.
τα μυρμήγκια συντονίζουν μεταξύ τους όλες τις ενέργειες και τις κινήσεις τους,
κάθε μυρμήγκι έχει μήκος 13 εκατοστά και έχει στην κοιλιά του ένα ραδιόφωνο, μέσω του οποίου πραγματοποιείται ο ακριβής συντονισμός,
όσο για τις πεταλούδες-ρομπότ το βάρος κάθε πεταλούδας είναι μόνο 32 γραμμάρια, περιλαμβάνει δύο σερβομηχανές, ένα ζευγάρι μικρών μπαταριών και ένα περίβλημα από λέιζερ!!!
o γλάρος αναπτύχθηκε το 2012,
 όλες οι λεπτομέρειες της dragonfly έγιναν σε ένα 3D εκτυπωτή,
το βιονικό καγκουρό ζυγίζει 7 κιλά και το ύψος του είναι ένα μέτρο...
μπορεί να κάνει άλμα μήκους 80 cm και ύψους 40 cm!!!

Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017

τo Facebook απαντά στις δηλώσεις του Chamath Palihapitiya

μετά τις δηλώσεις του πρώην αντιπροέδρου του, Chamath Palihapitiya, που δήλωσε ότι αισθάνθηκε «τεράστια ενοχή» για την εμπλοκή του στην οικοδόμηση εργαλείων που εκμεταλλεύονται την ανθρώπινη ψυχολογία - "προγραμματίζεστε", σύμφωνα με τα λόγια του - και υπονομεύουν τις υγιείς κοινωνικές αλληλεπιδράσεις,το facebook ισχυρίζεται ότι την εποχή που εργάστηκε ο Chamath Palihapitiya , ήταν μια διαφορετική εταιρεία και ότι καθώς έχει μεγαλώσει, έχει συνειδητοποιήσει τις τεράστιες ευθύνες της...
χαρακτηριστικά οι υπεύθυνοι αναφέρουν:
ο Chamath Palihapitiya δεν έχει βρεθεί στο Facebook για πάνω από έξι χρόνια...
όταν ο Chamath ήταν στο Facebook, εστιάσαμε στην οικοδόμηση νέων εμπειριών μέσω των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης και στην ανάπτυξη του Facebook σε όλο τον κόσμο...
το Facebook ήταν μια πολύ διαφορετική εταιρεία τότε και καθώς μεγαλώναμε συνειδητοποιήσαμε τον τρόπο με τον οποίο αυξήθηκαν και οι ευθύνες μας...
έτσι λάβαμε τον ρόλο μας πολύ σοβαρά και εργαζόμαστε σκληρά για να βελτιωθούμε...
έχουμε κάνει πολλή δουλειά και έρευνες με εξωτερικούς εμπειρογνώμονες και ακαδημαϊκούς για να κατανοήσουμε τις επιπτώσεις της υπηρεσίας μας στην ευημερία και χρησιμοποιούμε αυτό το έργο για τη συνεχή ενημέρωση και ανάπτυξη του προϊόντος μας...
επίσης, πραγματοποιούμε σημαντικές επενδύσεις περισσότερο στους ανθρώπους, την τεχνολογία και στις διαδικασίες και - όπως είπε ο Mark Zuckerberg στην τελευταία πρόσκληση για κέρδη - είμαστε πρόθυμοι να μειώσουμε την κερδοφορία μας για να βεβαιωθούμε ότι πραγματοποιούνται οι σωστές επενδύσεις.
ο Palihapitiya, ο οποίος έχει ιδρύσει δική του εταιρεία,πήγε στο CNBC να μιλήσει για τις δηλώσεις του,
και υπογράμμισε πως μιλούσε για τα social media γενικά - αν και στις αρχικές του παρατηρήσεις μιλά σαφώς για τη δική του εμπλοκή,κατά συνέπεια και του Facebook - στη δημιουργία βλαβερών δυναμικών κοινωνικών μέσων
και επανέλαβε πως
τα κοινωνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης εκμεταλλεύονται "τις δικές μας φυσικές τάσεις σαν ανθρώπινα όντα να αλληλεπιδρούμε"...
επίσης διευκρίνισε πως δεν επιτέθηκε απευθείας στο Facebook,στο οποίο χρωστά "τα πάντα"...............
Πηγή: qz.com
cnbc.com

ο Chamath Palihapitiya προειδοποιεί: «δεν το συνειδητοποιείτε, αλλά σας προγραμματίζουν...»

ενώ η επιχείρηση του Facebook συνεχίζει τη ραγδαία ανάπτυξή της, και επεκτείνει τα πλοκάμια της σε κάθε γωνιά του Διαδικτύου,ολοένα και περισσότεροι πρώην εργαζόμενοι και επενδυτές εκφράζουν δημόσια τις αντιρρήσεις τους και τις ανησυχίες τους για τις επιπτώσεις που έχει προκαλέσει στους χρήστες της το μέσο αυτό κοινωνικής δικτύωσης...
οι φωνές που μιλούν για την αρνητική επίδραση του Facebook και των social media, συνολικά στη ζωή των χρηστών, πληθαίνουν μέρα με τη μέρα...
ένας από αυτούς ο Chamath Palihapitiya, πρώην αντιπρόεδρος του Facebook,του τομέα user growth,δήλωσε "ότι τα κοινωνικά δίκτυα  διαβρώνουν τα βασικά θεμέλια του τρόπου συμπεριφοράς των ανθρώπων" και ότι αισθάνεται "τεράστια ενοχή" για τη δημιουργία εργαλείων που "διαλύουν τον κοινωνικό ιστό".
κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Graduate School of  Business το Νοέμβριο
-youtube.com- ο Palihapitiya επανέλαβε και τα λόγια άλλων διαφωνούντων που πρόσφατα εξέφρασαν δημόσια τις ενοχές και τα παράπονά τους,αλλά
και επισήμανε μεταξύ άλλων προειδοποιώντας το κοινό:
"δεν το συνειδητοποιείτε, αλλά είστε προγραμματισμένοι ...όμως τώρα πρέπει να αποφασίσετε πόσα είστε διατεθειμένοι να παραχωρήσετε, πόση από τη διανοητική σας ανεξαρτησία"!!!
επίσης είπε ότι δεν θέλησε να αφήσει να προγραμματιστεί ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι "δεν χρησιμοποιεί αυτά τα σκατά" (doesn’t use this shit)
και τα παιδιά του δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούν "αυτά τα σκατά" (this shit) και συνέστησε να κάνει ο καθένας μας από "μιά δυναμική αποχή" από τα social media
ο Palihapitiya προσχώρησε στο Facebook το 2007 και είναι σήμερα είναι ο διευθύνων σύμβουλος της Κεφαλαιουχικής Εταιρείας κοινωνικού κεφαλαίου που ίδρυσε το 2011.
"και ενώ σαν ζωντανά όντα χρειαζόμαστε τη διάδραση,τις αμφίδρομες σχέσεις και τα σχόλια των άλλων,οι βραχυπρόθεσμοι κύκλοι ανάδρασης με γνώμονα τη ντοπαμίνη που έχουμε δημιουργήσει, καταστρέφουν και αποδομούν την κοινωνία: κανένας πολιτικός διάλογος, καμία συνεργασία, παραπληροφόρηση, ψέματα", είπε.
 ο φόβος του είναι πως κακοί παράγοντες-bad actors- μπορούν να χειραγωγούν μεγάλες ομάδες ανθρώπων και μεις ως χρήστες στην προσπάθειά μας να δημιουργήσουμε μια εξιδανικευμένη εκδοχή του εαυτού μας περιπλέκουμε το πρόβλημα:
οργανώνουμε τη ζωή μας γύρω από μια λανθασμένη άποψη για την τελειότητα και τη ζωή επειδή ανταμειβόμαστε με αυτά τα σηματάκια-καρδούλες,like,μπράβο,και τα συγχέουμε με τις αληθινές αξίες,με την αληθινή ζωή,με την αλήθεια...
και αυτή η βραχυπρόθεσμη και εύθραυστη δημοτικότητα μας αφήνει περισσότερο άδειους,κενούς -ας το παραδεχτούμε- και μας μπλέκει σε έναν φαύλο κύκλο όπου αναρωτιώμαστε με αγωνία "ποιό είναι το επόμενο πράγμα που πρέπει να κάνω τώρα, γιατί το χρειάζομαι πάλι; "
ο Sean Parker, ιδρυτικός πρόεδρος του Facebook, είχε μίλησε,και αυτός,τον περασμένο μήνα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η πλατφόρμα εκμεταλλεύεται την ανθρώπινη ψυχολογία, και είπε ότι οι ιδρυτές της εταιρείας «ήξεραν συνειδητά» τι κάνουν.
στο τέλος ο Palihapitiya συμφώνησε ότι στο πίσω, πίσω, πίσω μέρος του μυαλού τους ήξεραν ότι κάτι κακό θα μπορούσε να συμβεί με το Facebook!!!
πηγές:
https://qz.com/1153007/former-facebook-executive-chamath-palihapitiya-you-dont-realize-it-but-you-are-being-programmed/
https://qz.com/1154300/facebook-hit-back-at-a-former-executive-chamath-palihapitiya-who-said-the-company-programs-people/
http://www.lifo.gr/now/digital-life/172611
newsbeast.gr
iefimerida.gr

Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017

αρνητικό περιβάλλον και πόνος

Το αρνητικό περιβάλλον επιδεινώνει τον πόνο στη χαμηλή οσφυαλγία

Πιστεύετε ότι η χαμηλή οσφυαλγία που ταλαιπωρεί τον/την σύζυγό σας δεν είναι κάτι σημαντικό;
Σύμφωνα με μία νέα έρευνα, ανεξάρτητα από αυτό που πιστεύεται εσείς, αν για εκείνον είναι κάτι σημαντικό, αυτή η αντίληψη σας μπορεί να του επιδεινώσει τον πόνο.

Ενώ η θετική υποστήριξη και η ενθάρρυνση έχει αποδειχθεί πως μειώνει το αίσθημα του πόνου, αυτή η έρευνα επιβεβαιώνει το ακριβώς αντίθετο: η έλλειψη υποστήριξης μπορεί να εντείνει τον πόνο.

Στην έρευνα συμμετείχαν ζευγάρια, ο ένας εκ των οποίων υπέφερε από χρόνια χαμηλή οσφυαλγία.
Καθώς ο/η ασθενής με την χαμηλή οσφυαλγία πραγματοποιούσε δραστηριότητες όπως: όρθια στάση, περπάτημα, ξαπλωμένος, σκυφτός και εκτελούσε διατατικές δραστηριότητες για 10 λεπτά, ο/η σύζυγος παρακολουθούσε.
Οι ερευνητές αξιολογούσαν κάθε κριτική ή εχθρική στάση προς στον σύζυγο /ασθενή, καθώς επίσης πως γινόνταν αισθητή αυτή η κριτική από την πλευρά του ασθενούς.
Περιττό να πούμε ότι όταν ο/η σύζυγος που παρακολουθούσε κρατούσε εχθρική στάση ή κριτική προς τον/την πάσχουσα σύζυγο, αυτό συσχετίστηκε με επιδείνωση του πόνου, ιδιαίτερα αν ήταν γυναίκα ασθενής ή υπέφερε από κατάθλιψη!

Το ηθικό δίδαγμα της ιστορίας είναι το εξής:
Όταν κάποιος πονάει, δώστε του την πλήρη υποστήριξη σας!
Αυτό σημαίνει ότι δεν αρκεί να προσπαθείτε να καταλάβετε και να εκτιμήσετε τον πόνο τους, αλλά επίσης να αντιληφθείτε ότι αυτό που εσείς νομίζετε ως υποστήριξη ή χρήσιμη συμβουλή μπορεί στην πραγματικότητα να γίνει αντιληπτό από τον ασθενή ως κάτι αρνητικό και να προκαλέσει μεγαλύτερο πόνο, όχι λιγότερο.
«Βοηθείστε τον ασθενή να ζήσει όσο καλύτερα μπορεί, ανεξάρτητα από τον πόνο που βιώνει», επισημαίνει ο Kevin Alschuler του University of Washington in Seattle!

Συμβουλευθείτε τον φυσικοθεραπευτή σας για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την χαμηλή οσφυαλγία, τα πιθανά αίτια, και το πώς τα ζευγάρια μαζί μπορούν να την αντιμετωπίσουν!

ΠΗΓΗ
Spouse criticism and hostility during marital interaction: effects on pain intensity and behaviors among individuals with chronic low back pain.
Burns, John W.; Post, Kristina M.; Smith, David A.; More
Pain ., Post Acceptance: August 08, 2017
physio.gr

Η NASA ανακάλυψε ολόκληρο ηλιακό σύστημα με πλανήτες σαν τη Γη

Ένα ολόκληρο ηλιακό σύστημα με πλανήτες σαν τη Γη ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε η NASA.

Η Αμερικανική Υπηρεσία Διαστήματος, σε τηλεδιάσκεψη, ανέφερε πως η ανακάλυψη δύο νέων πλανητών γύρω από το αστέρι Kepler-90, που μοιάζει με τον δικό μας Ήλιο, σημαίνει ότι το μακρινό ηλιακό σύστημα έχει τόσους πλανήτες, όσους το δικό μας.

Ο Kepler και το ηλιακό του σύστημα ήταν ήδη γνωστά, ωστόσο η «επαναστατική» ανακάλυψη των αστρονόμων είναι οι δύο νέοι κόσμοι -και μάλιστα, για την ανακάλυψή τους χρησιμοποιήθηκε η τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης της Google!
Όλα τα παραπάνω υποδεικνύουν ότι μπορεί να υπάρχουν ολόκληροι κόσμοι και ηλιακά συστήματα «κρυμμένα» μέσα στα στοιχεία, που έχουν ήδη συλλέξει οι επιστήμονες, αλλά δεν μπορούσαν μέχρι τώρα να «παρατηρήσουν», ακριβώς γιατί τα «σημάδια» ήταν τόσα πολλά, που δεν ήξεραν από πού ν' αρχίσουν!

Ο Πολ Χερτζ, διευθυντής του Τμήματος Αστροφυσικής της NASA στην Ουάσινγκτον, παραδέχθηκε ότι οι επιστήμονες δεν είχαν μέχρι σήμερα τα κατάλληλα «εργαλεία» για μια τέτοια ανακάλυψη.
«Αυτό το εύρημα δείχνει ότι τα δεδομένα μας θα είναι ένας θησαυρός που θα διατίθεται σε καινοτόμους ερευνητές για τα επόμενα χρόνια» σχολίασε επίσης.

Πώς φτάσαμε στην ανακάλυψη
Η ανακάλυψη έγινε, όταν οι ερευνητές Christopher Shallue και Andrew Vanderburg «εκπαίδευσαν» έναν υπολογιστή στο πώς να εντοπίζει τους εξωπλανήτες στις αναγνώσεις φωτός που έχουν καταγραφεί από το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler -την ελάχιστη αλλαγή στη φωτεινότητα που καταγράφεται όταν ένας πλανήτης περνάει μπροστά από ένα αστέρι.

«Το σύστημα του αστεριού Kepler-90 είναι σαν μια μίνι έκδοση του ηλιακού μας συστήματος. Έχει μικρούς πλανήτες μέσα και μεγάλους πλανήτες έξω, αλλά όλοι είναι πιο κοντά μεταξύ τους» δήλωσε ο Vanderburg, μεταδιδακτορικός συνεργάτης της NASA και αστρονόμος στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, στο Όστιν.

Ο Shallue, από την πλευρά του, ανώτερος μηχανικός λογισμικού με την ερευνητική ομάδα Google AI, κατέληξε στην ιδέα να εφαρμόσει ένα νευρωνικό δίκτυο στα δεδομένα του Kepler.
Το τετραετές σύνολο δεδομένων του Kepler αποτελείται από 35.000 πιθανά πλανητικά σήματα.
Αυτοματοποιημένες δοκιμές, και μερικές φορές ανθρώπινα μάτια, χρησιμοποιούνται για την επαλήθευση των πλέον υποσχόμενων σημάτων στα δεδομένα.
Ωστόσο, τα ασθενέστερα σήματα συχνά χάνονται, χρησιμοποιώντας αυτές τις μεθόδους.
Οι Shallue και Vanderburg σκέφτηκαν ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν πιο ενδιαφέρουσες ανακαλύψεις εξωπλανητών, που «αχνοφαίνονται» στα δεδομένα που έχουν μέχρι στιγμής συλλεχθεί.

«Κυνήγι» εξωπλανητών

Έτσι, ξεκίνησαν «εκπαιδεύοντας» το νευρωνικό δίκτυο για τον εντοπισμό των εξωπλανητών που διέρχονταν με τη χρήση ενός συνόλου 15.000 προηγουμένως εξακριβωμένων σημάτων από τον κατάλογο των εξωπλανητών Kepler.
Στην καθοριστική δοκιμή, το νευρωνικό δίκτυο αναγνώρισε σωστά τους πραγματικούς πλανήτες σε ποσοστό 96%.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές έστρεψαν το μοντέλο τους στην αναζήτηση πιο αδύναμων σημάτων σε 670 αστρικά συστήματα, που είχαν ήδη πολλούς γνωστούς πλανήτες.
Η υπόθεση εργασίας τους ήταν ότι τα συστήματα πολλαπλών πλανητών θα ήταν τα καλύτερα μέρη, για να ψάξει κανείς για ακόμα περισσότερους εξωπλανήτες.
«Αυτά τα αποτελέσματα καταδεικνύουν τη διαχρονική αξία της αποστολής του Kepler» δήλωσε ο Τζέσι Ντότσον, ερευνητής του προγράμματος Kepler στο ερευνητικό κέντρο Ames της NASA στο Silicon Valley της Καλιφόρνιας.

«Οι νέοι τρόποι εξέτασης των δεδομένων -όπως αυτή η έρευνα σε πρώιμο στάδιο για την εφαρμογή αλγορίθμων μηχανικής μάθησης- υπόσχονται να συνεχίσουν να αποδίδουν σημαντική πρόοδο στην κατανόηση των πλανητικών συστημάτων γύρω από άλλα άστρα.
Είμαι βέβαιος ότι υπάρχουν περισσότερα πρώτα στοιχεία στα δεδομένα, που περιμένουν τους ανθρώπους να τα βρουν» κατέληξε.
newmoney.gr

Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017

Μυστικές διδασκαλίες του Ιησού στον αδελφό του στα ελληνικά

Το πρώτο γνήσιο αντίγραφο στην ελληνική γλώσσα της γνωστικής «Αποκάλυψης του Ιακώβου», που περιέχει μυστικές διδασκαλίες του Ιησού στον αδελφό, ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν Αμερικανοί ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στη Βρετανία.

Στο συγκεκριμένο κείμενο ο Ιησούς εμφανίζεται να συζητά και να συμβουλεύει τον αδελφό του Ιάκωβο πώς θα είναι καλός δάσκαλος μετά τον θάνατό του Χριστού.
Μέχρι σήμερα θεωρούνταν ότι το απόκρυφο κείμενο, που δεν συμπεριλήφθηκε στην Καινή Διαθήκη και ήταν ανάμεσα στα απαγορευμένα από την εκκλησία κείμενα, υπήρχε μόνο σε κοπτική μετάφραση.

Στο ετήσιο συνέδριο της Εταιρείας Βιβλικής Φιλολογίας στη Βοστώνη οι καθηγητές Τζόφρι Σμιθ και Μπρεντ Λαντάου του Πανεπιστημίου του Τέξας ανακοίνωσαν ότι βρήκαν αρκετά αποσπάσματα στα ελληνικά της «Πρώτης Αποκάλυψης του Ιακώβου».
«Ποτέ δεν φανταζόμασταν ότι είχαν επιβιώσει από την αρχαιότητα ελληνικά αποσπάσματα από την Πρώτη Αποκάλυψη του Ιακώβου, κι όμως βρίσκονταν ακριβώς μπροστά στα μάτια μας», δήλωσε ο Σμιθ.

«Η νέα ανακάλυψη είναι σημαντική, εν μέρει επειδή δείχνει ότι οι Χριστιανοί διάβαζαν ακόμη και μελετούσαν κείμενα που οι ηγέτες τους θεωρούσαν αιρετικά», πρόσθεσε.
Το χειρόγραφο  είναι γραμμένο με προσεγμένο και ομοιόμορφο γραφικό χαρακτήρα, ενώ οι λέξεις χωρίζονται με σημεία στίξης σε συλλαβές, πράγμα που, κατά τους ερευνητές, σημαίνει ότι ίσως χρησίμευε για εκπαιδευτικούς λόγους.

Η βιβλιοθήκη του Ναγκ Χαμαντί περιέχει μια συλλογή 13 Γνωστικών βιβλίων ή κωδίκων, που ανακαλύφθηκαν στην Άνω Αίγυπτο το 1945.
Έως τώρα μόνο ένας μικρός αριθμός κειμένων είχαν βρεθεί στα ελληνικά, την αρχική γλώσσα της συγγραφής τους, καθώς τα περισσότερα ήσαν μεταφρασμένα στα κοπτικά.
efsyn.gr

Τελικός στόχος: Ένα παγκόσμιο βασικό επίδομα/UBI και όλα θα εφαρμόζονται αυτοματοποιημένα, από ένα ψυχρό αλγόριθμο*

Göbeki Tepe, Anatolia
Εικόνα από Teomancimit, Wikimedia Commons

Η «σύγχρονη» σχέση μεταξύ ανθρώπου και Εργασίας αρχίζει με τη Νεολιθική Επανάσταση, όταν η γεωργία και η κτηνοτροφία συμπίπτουν με την εγκαθίδρυση μόνιμων οικισμών.

29.11.2017 - London UK - Silvia Swinden
     Η «σύγχρονη» σχέση μεταξύ ανθρώπου και Εργασίας αρχίζει με τη Νεολιθική Επανάσταση, όταν η γεωργία και η κτηνοτροφία συμπίπτουν με την εγκαθίδρυση μόνιμων οικισμών.
Η αρχή αυτής της διαδικασίας σε διάφορες περιοχές έχει χρονολογηθεί από το 10.000 έως το 8.000 π.Χ. στην Εύφορη Ημισέληνο.
Η μετάβαση από τον κυνηγό-συλλέκτη στον γεωργό  ήταν αρχικά επιζήμια για την υγεία του πληθυσμού, γεγονός που οφείλεται στη μείωση της ποικιλομορφίας των τροφών αλλά και στην αύξηση της σκληρότερης εργασίας που απαιτείται για τη διατήρηση ενός σταθερού εφοδιασμού των αναπτυσσόμενων πλέον οικισμών.
Πρόσφατες αναλύσεις επισημαίνουν ότι η γεωργία προκάλεσε βαθιές κοινωνικές διαιρέσεις και, ειδικότερα, ενίσχυσε την ανισότητα μεταξύ των φύλων. Wikipedia
     Ένας ενδιαφέρων αρχαιολογικός χώρος που αντιστοιχεί σε αυτήν την εποχή στο Göbeki Tepe ανασκάφηκε το 1994 από τον αρχαιολόγο Klaus Schmidt, ο οποίος φαίνεται να αμφισβητεί ορισμένες από τις υποθέσεις που έγιναν σχετικά με τη χρονολόγηση αυτής της διαδικασίας.
Αν και θεωρήθηκε παραδοσιακά ότι η οργανωμένη θρησκεία ακολούθησε τη νεολιθική επανάσταση και την εγκαθίδρυση μόνιμων οικισμών, εκείνοι που συγκεντρώθηκαν στο Göbeki Tepe για κάποιες τελετουργίες ήταν στην πραγματικότητα κυνηγοί-συλλέκτες που έφεραν μαζί τους τρόφιμα από άλλες περιοχές.
Ωστόσο, καθώς ο χώρος εξελίχθηκε και οι επισκέπτες άρχισαν να εγκαθίστανται, η ανάγκη τροφοδοσίας τους φαίνεται να ήταν ένας παράγοντας που συντέλεσε στην ανάπτυξη της εξημέρωσης των φυτών.
Με άλλα λόγια, κάποιοι άνθρωποι αναγκάστηκαν να αναλάβουν τη σκληρή Δουλειά.
Όπως λέει ο ανασκαφέας Klaus Schmidt: «Πρώτα ήρθε ο ναός, μετά η πόλη».
Wikipedia.
Θα έπρεπε να έχει προσθέσει: και μαζί μ’ αυτήν, η Δουλειά.
     Ο χώρος φαίνεται να έχει εμπνεύσει πλήθος ιστοριών από εκείνους που ψάχνουν να βρουν κάποια αρχαιολογική απόδειξη της Βίβλου, που είδαν ίσως εδώ το μυθικό Κήπο της Εδέμ.
Αλλά υπάρχει μια πιο ενδιαφέρουσα ερμηνεία: ότι το βάρος της αγροτικής επανάστασης με τις συνέπειές της, την κακή υγεία και τη σκληρή δουλειά, έγιναν μέσα στα χρόνια η ανάμνηση μιας «στιγμής», όπου αλληγορικά ο άνθρωπος  εκδιώχθηκε από τον Παράδεισο και έπρεπε να κερδίσει το ψωμί του «με τον ιδρώτα του προσώπου του».
     Ενώ η Δουλειά θεωρήθηκε κατάρα από τους αρχαίους πολιτισμούς, η προτεσταντική εργατικότητα και η θεώρηση της οκνηρίας ως θανάσιμης αμαρτίας δημιούργησαν έναν πολιτισμό βασισμένο στο σύγχρονο δόγμα ότι η δουλειά είναι το νόημα της ζωής και το καθήκον κάθε ανθρώπου.
Προκαλεί τρόμο η σκέψη ότι τα ρομπότ στο μέλλον θα αντικαταστήσουν τον άνθρωπο.
Αλλά εδώ πρέπει να γίνει διάκριση μεταξύ άσκοπης, εξουθενωτικής, χειρωνακτικής και επαναλαμβανόμενης εργασίας, που είναι πιο πιθανό να αντικατασταθεί από την αυτοματοποίηση, και της δημιουργικής, προσανατολισμένης στην έρευνα και συναισθηματικά ικανοποιητικής εργασίας, η οποία μπορεί να γίνει πιο ελαφριά με την αυτοματοποίηση αλλά σίγουρα δε θα αντικατασταθεί από αυτήν.
     Αν προσθέσουμε ότι ο ελεύθερος χρόνος που θα δημιουργηθεί από τη μείωση της εργάσιμης εβδομάδας  θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για ψυχαγωγία, μάθηση και κοινωνικές δραστηριότητες, το μέλλον γίνεται πιο φωτεινό.
Ο φόβος που δημιουργείται από το σενάριο της αυτοματοποίησης βασίζεται στην τρέχουσα τάση συγκέντρωσης πλούτου και πόρων σε όλο και λιγότερα χέρια. Έτσι, κάποιος υποθέτει ότι η αυτοματοποίηση θα επιτρέψει στους πλούσιους να γίνουν αστρονομικά πλουσιότεροι, ενώ οι εργαζόμενοι μαζικά άνεργοι.
Καθολικό Βασικό Εισόδημα (ΚΒΕ)
Ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης της κατάρρευσης των κοινωνικών δομών που επιφέρει η αυτοματοποίηση είναι να διασφαλιστεί ότι όλος ο πληθυσμός έχει αρκετά χρήματα για να καλύψει τις ανάγκες ενός λογικού τρόπου ζωής.
Όχι μόνο τις «βασικές» ανάγκες αλλά και εκείνες που επιτρέπουν την πλήρη συμμετοχή στην κοινωνική ζωή.
Τα πειράματα στο ΚΒΕ δείχνουν ότι σε καμία περίπτωση οι άνθρωποι δεν γίνονται «αδρανείς», αντίθετα εμπλέκονται με ενθουσιασμό στις δημιουργικές απαρχολήσεις που τους εμπνέουν.
Αντί να «εργάζονται» για ένα μισθό, οι άνθρωποι συμμετέχουν, εμπλέκονται, εξελίσσονται και μαθαίνουν.
     Όπως και οι αρνητικές επιπτώσεις της Νεολιθικής Επανάστασης, από τις οποίες χρειάστηκαν χιλιάδες χρόνια για να ανακάμψουν οι άνθρωποι, η «Ανθρωπόκαινη Επανάσταση» με την οποία βρισκόμαστε αντιμέτωποι, διατρέχει τον κίνδυνο να έχει αρνητικές συνέπειες, αν οι αξίες στις οποίες θα βασιστεί είναι η συνέχεια του απανθρωπισμού που βιώνουμε σήμερα.
Θα πρέπει συνεπώς να μετατραπεί σε μια «Ανθρωπιστική Επανάσταση», στην οποία το Ανθρώπινο Ον γίνεται η κεντρική αξία, στη θέση του χρήματος και της εξουσίας και όπου η αλληλεγγύη στη θέση του ατομικισμού και η συνεργασία στη θέση του ανταγωνισμού αποτελούν τη βάση για νέες μορφές σχέσης και παραγωγής.
Η Δουλειά δεν μπορεί να είναι το νόημα της ανθρώπινης ζωής, καθώς κάθε άτομο πρέπει να έχει την ελευθερία να εξερευνήσει το νόημα της δικής του ύπαρξης.
     Και έτσι επιστρέφουμε στα κινητήρια άλματα που το ανθρώπινο ον κάνει κατά τη διάρκεια της εξελικτικής του πορείας.
Αν μια πνευματική αναζήτηση υπήρξε ο πρόδρομος μερικών από τις πιο δραστικές αλλαγές, ίσως είναι και πάλι απαραίτητο να βρεθεί στο βάθος της ανθρώπινης συνείδησης η σπίθα της νέας κατάστασης ύπαρξης.
Αυτό είναι το κλειδί για να επιλέξουμε το δρόμο που ανοίγει το μέλλον για όλη την ανθρωπότητα και όχι μόνο για μια μικρή ισχυρή μειοψηφία.
Η δυνατότητα να εφαρμόζουμε πολιτικές όπως το ΚΒΕ και η ανάκτηση των Κοινών θα είναι η αντανάκλαση (και ένας επαγωγέας σε μόνιμη ανατροφοδότηση) των υπαρξιακών αλλαγών που θα επιτρέψουν στους ανθρώπους να εξέλθουν από τη σημερινή τους εξαθλίωση.
Δεν θα είναι η «επιστροφή» σε ένα μυθικό Παράδεισο, αλλά η δημιουργία μιας κοινωνίας βασισμένης σε μια εικόνα που πάντα μας καλούσε από το μέλλον.
pressenza.com
το άρθρο αυτό είχε γραφτεί το 29.11.17 στην pressenza για να χρυσώσει το χάπι και να προλειάνει , κατά την άποψή μου, το έδαφος για το επερχόμενο Universal basic income (UBI) και ερχόμαστε στο σήμερα και ας δούμε τι γράφει ο πάντα εύστοχος Γιάννης Τσιρογιάννης στο radar
Έρχεται το παγκόσμιο ψηφιακό "διαβατήριο"
Κι όταν κοιτάς πολλή ώρα μέσα σε μια άβυσσο, κοιτάει και η άβυσσος μέσα σε σένα…
“X” και “WorldCoin”: Δύο καθοριστικά τεχνολογικά γεγονότα της δεκαετίας. 
Η βιομετρική ταυτοποίηση είναι ένα ακόμη βήμα προς την απόλυτη ψηφιακή τεχνοκρατια, το UBI και την… κινεζοποίηση της Δύσης. 
Πως θα μοιάζει η κοινωνία μας σε λίγα χρόνια;
...Και για όλους αυτούς θα πρέπει να υπάρξει «αποζημίωση», ήτοι ένα Βασικό Επίδομα (σαν αυτά που ήδη παίρνουμε, και τα οποία φυσικά μας προετοιμάζουν για αυτήν την κανονικότητα). 
Και για όσους χαίρονται που θα πληρώνονται «να κάθονται», τους έχω άσχημα νέα.
Αφενός διότι το επίδομα αυτό μετά βίας θα καλύπτει βασικές ανάγκες. Αφετέρου, και κυριότερον, διότι το UBI αποτελεί την επιτομή της σοσιαλιστικής (αποτυχημένης) δυστοπίας. 
Αν η οικονομία έχει ένα Διάβολο, αυτός είναι το Επίδομα...
     και βέβαια ας ξαναδούμε την "Utopia". H κοινωνία που οι πολίτες αστυνομεύονται μεταξύ τους με τα κινητά τηλέφωνα - πόσο κοντά ή πόσο μακρυά είμαστε;

*Γιάννης Τσιρογιάννης

Αστρονόμοι θα αναζητήσουν εξωγήινη τεχνολογία σε αντικείμενο που ήρθε «από έξω»

Έρευνες στον μυστηριώδη «Ουμουαμούα»

Αστρονόμοι πρόκειται να χρησιμοποιήσουν ένα από τα μεγαλύτερα τηλεσκόπια του κόσμου για να διερευνήσουν για ίχνη εξωγήινης τεχνολογίας ένα περίεργο αντικείμενο, σχήματος που παραπέμπει σε διαστημόπλοιο, ο οποίος είναι ο πρώτος (θεωρούμενος) αστεροειδής που επιβεβαιωμένα προέρχεται από τον διαστρικό χώρο (δηλαδή από το εξωτερικό του Ηλιακού Συστήματος).

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Guardian, το τηλεσκόπιο Green Bank στη Δυτική Βιρτζίνια θα αναζητήσει εκπομπές ραδιοσημάτων από το αντικείμενο, που πρωτοεντοπίστηκε στη διαστημική «γειτονιά» μας τον Οκτώβριο. Επιστήμονες του προγράμματος Breakthrough Listen, που ψάχνει ίχνη άλλων πολιτισμών, λένε πως το τηλεσκόπιο θα παρακολουθεί τον αστεροειδή «Ουμουαμούα» από την Τετάρτη, και η πρώτη φάση της παρακολούθησης αυτής θα διαρκέσει 10 ώρες.

«Το πιθανότερο είναι πως είναι φυσικής προέλευσης, αλλά, αφού είναι τόσο αλλόκοτο, θα θέλαμε να δούμε αν υπάρχουν ενδείξεις περί τεχνητής προέλευσης, όπως ραδιοσήματα» λέει ο Άβι Λόεμπ, καθηγητής αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και σύμβουλος του προγράμματος Breakthrough Listen. «Αν όντως εντοπίσουμε κάποιο σήμα που φαντάζει τεχνητό, τότε θα ξέρουμε».

Αν και οι πιο πολλοί αστρονόμοι θεωρούν πως πρόκειται για έναν αστεροειδή από το διαστρικό διάστημα, το σχήμα του, που παραπέμπει σε πούρο ή διαστημόπλοιο, δεν θυμίζει σε τίποτα τα συνηθισμένα αντικείμενα της ζώνης αστεροειδών του Ηλιακού Συστήματος. Οι πρώτες παρατηρήσεις υπέδειξαν ότι έχει μήκος περίπου 400 μέτρα, αλλά πλάτος μόλις το 1/10 αυτού. «Είναι περίεργο που το πρώτο αντικείμενο που βλέπουμε να προέρχεται από το εξωτερικό του Ηλιακού Συστήματος έχει τέτοιο σχήμα» σημειώνει ο Λόεμπ.

Πλέον βρίσκεται σε απόσταση διπλάσια από αυτή της Γης από τον Ήλιο, αλλά το τηλεσκόπιο μπορεί ακόμα να εντοπίσει εκπομπές ισχύος αντίστοιχης αυτής ενός κινητού τηλεφώνου. «Οι πιθανότητες να ακούσουμε κάτι είναι πολύ μικρές, αλλά αν γίνει κάτι τέτοιο, θα το αναφέρουμε άμεσα και μετά θα προσπαθήσουμε να το ερμηνεύσουμε», σημειώνει ο Λόεμπ. «Ακόμα και αν βρίσκαμε ένα αντικείμενο- απομεινάρι, χωρίς ίχνη ζωής, θα ήταν ό,τι πιο συναρπαστικό μπορώ να φανταστώ να συμβαίνει στη ζωή μου. Είναι ένα από τα θεμελιώδη ερωτήματα της επιστήμης, ίσως το πιο θεμελιώδες: Είμαστε μόνοι;».

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν (όπως αναμένεται) δεν βρεθούν σήματα, θεωρείται πως οι παρατηρήσεις αυτές θα παρέχουν πολύτιμα επιστημονικά δεδομένα ως προς την προέλευση του «Ουμουαμούα».
Κώστας Μαυραγάνης-huffingtonpost.gr
~~~~~~~~~~~~~~
nature.com
~~~~~~~~~~~~~~~~
efsyn.gr
huffingtonpost.com

το star Wars» κυκλοφορεί και αναμένεται να σαρώσει στις εισπράξεις

Το δεύτερο μέρος της καινούργιας τριλογίας κυκλοφορεί στις κινηματογραφικές αίθουσες την Πέμπτη, στις 14 Δεκεμβρίου και μαζί του φέρνει τον μεγαλύτερο ντόρο που έχει γίνει για ταινία από το 2015 και την προηγούμενη ταινία «Star Wars» με τίτλο, «Η Δύναμη Ξυπνάει».
Οι αναλυτές δυσκολεύονται στην πρόβλεψη των κερδών που αποφέρουν οι πολυαναμενόμενες ταινίες το πρώτο Σαββατοκύριακο μετά την κυκλοφορία τους.
«Οι Τελευταίοι Τζεντάι» μπορούν να αποφέρουν από 190 μέχρι 215 εκατομμύρια δολάρια, κάτι που αν όντως γίνει, θα αποτελέσει ένα
από τα καλύτερα ξεκινήματα όλων των εποχών.
«Ταινίες με υψηλά επίπεδα ενδιαφέροντος,απαιτήσεων και μυστικότητας εξαρτώνται περισσότερο από τον ντόρο που προκαλεί η κοινή
γνώμη σε σχέση με άλλες ταινίες.
Ιδίως αν μιλάμε για μια τεράστια βάση παθιασμένων και ισχυρογνωμόνων οπαδών, σαν αυτούς που έχει το ‘Star Wars’». δήλωσε ο Σον Ρόμπινς,
επικεφαλής αναλυτής της ιστοσελίδας boxoffice, που ασχολείται με τον κινηματογράφο και τη βιομηχανία του.
Στην ταινία «Οι Τελευταίοι Τζεντάι» πρωταγωνιστούν ο Μαρκ Χαμίλ και η Ντέιζι Ρίντλεϊ σαν Λουκ Σκαϊγουόκερ και Ρέι αντίστοιχα.
Επίσης, η ταινία σηματοδοτεί την τελευταία εμφάνιση της Κάρι
Φίσερ ως Λέια Σκαϊγουόκερ και γενικότερα την τελευταία εμφάνιση της ηθοποιού σε ταινία, μετά τον πρόωρο θάνατό της σε ηλικία μόλις 60 χρονών, τον περασμένο Δεκέμβριο.
Το «Η Δύναμη Ξυπνάει» είχε την καλύτερη εισπρακτική εκκίνηση στην ιστορία του κινηματογράφου, αποφέροντας 248 εκατομμύρια δολάρια το πρώτο Σαββατοκύριακο μετά την κυκλοφορία του.
Τελικά, θα έφθανε το ποσό των δύο δισεκατομμυρίων σε παγκόσμια κλίμακα.
Πέρσι, η παράλληλη ιστορία (spinoff) «Rogue One: A Star Wars Story» απέφερε ένα δισεκατομμύριο δολάρια παγκοσμίως.
Το «Η Δύναμη Ξυπνάει» ήταν η πρώτη ταινία «Star Wars» μετά το «Star Wars III: Η Εκδίκηση των Σιθ» που κυκλοφόρησε το 2005.
Επομένως, υπήρχε παραπάνω ενθουσιασμός λόγω της δεκάχρονης απουσίας των ταινιών από τις αίθουσες του σινεμά, κάτι που δεν θα ισχύει φέτος με
τους «Τελευταίους Τζεντάι».
Έτσι, το πιο πιθανό είναι πως η καινούργια ταινία δε θα έχει
παρόμοια εισπρακτική επιτυχία, αν και θεωρειται βέβαιο ότι θα έχει τρομερή απήχηση,
Άλλωστε,από τη στιγμή που κάνει δεν έχει δει την ταινία, ακόμα, είναι αδύνατο να γίνουν προβλέψεις με σιγουριά.
Σύμφωνα με τον Ρόμπινς, η εμπιστοσύνη που έδειξε η Ντίσνεϋ στο πρόσωπο του σκηνοθέτη της ταινίας, Ράιαν Τζόνσον, αναθέτοντας του να σκηνοθετήσει μια ολόκληρη τριλογία που θα διαδραματίζεται στον γαλαξία των ταινιών, αλλά δε θα συνδέεται, τουλάχιστον όχι άμεσα, με τις αρχικές ταινίες «Star Wars», έχει προκαταβάλλει θετικά το κοινό, το οποίο και αδημονεί να δει την ταινία.
Πηγή: CNN Επιμέλεια Κειμένου: Χρήστος Κανελλόπουλος
kathimerini.gr

Μπέρναρντ Μάντοφ: Ο βασιλιάς της πυραμίδας

Money GIF
Ιούλιος 2009
Καθισμένος στο γραφείο του, στο 19ο όροφο του κτιρίου Λίπστικ, άφησε το βλέμμα του να περιπλανηθεί στο κεντρικό Μανχάταν.
Οι δυο γιοί του, ο Μαρκ και ο Άντριου τον κοιτούσαν αμίλητοι.
«Τα βλέπετε όλα αυτά παιδιά μου…» τους είπε – και ύστερα διέκοψε για λίγα δευτερόλεπτα τη φράση του.
Εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο θα μπορούσαν να φανταστούν τις λέξεις που θα ακολουθούσαν. «Όλα αυτά μια μέρα θα γίνουν δικά σας» – μια φράση που εδώ και δεκαετίες συνοψίζει το αμερικανικό όνειρο.
Ο Μπέρναρντ Μάντοφ, όμως, ζούσε έναν εφιάλτη.
«Όλα αυτά παιδιά μου» τους είπε «είναι ένα ψέμα».
Ο άνθρωπος, στον οποίο η αμερικανική ελίτ εμπιστευόταν δισεκατομμύρια δολάρια, είχε πραγματοποιήσει ίσως την μεγαλύτερη οικονομική απάτη στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Μάρκ και ο Αντριου βγήκαν ήσυχα από το γραφείο…
«Στην υπηρεσία οικονομικού εγκλήματος του FBI» είπαν στον οδηγό που τους περίμενε στην είσοδο.
Ήταν 10 Δεκεμβρίου του 2008.
Μια ημέρα αργότερα ομοσπονδιακοί πράκτορες έμπαιναν στο κτίριο Λίπστικ για να συλλάβουν τον Μπέρναρντ Μάντοφ.

H είδηση της σύλληψης μεταδόθηκε σαν σεισμική δόνηση στην Αμερικανική επικράτεια.
Τα θύματα του «Μπέρνι» μπορούν να διηγηθούν με τρομακτικές λεπτομέρειες που ακριβώς βρίσκονταν όταν άκουσαν το πρώτο έκτακτο δελτίο ειδήσεων. Όπως θυμόμαστε όλοι που βρισκόμαστε την 11η Σεπτεμβρίου.
Όπως θυμούνται κάποιοι την ημέρα της δολοφονίας το Κένεντι.
Και αν έκανες λίγη ησυχία και ακολουθούσες τα σεισμικά κύματα μπορούσες εύκολα να εντοπίσεις το επίκεντρο της καταστροφής… τη σύγχρονη καστροπολιτεία του Παλμ Μπιτς– έναν από τους σημαντικότερους θύλακες ευημερίας του πλανήτη.
Στα καφέ, τα εστιατόρια και τα γυμναστήρια της Φλόριντα τεράστιες οθόνες πλάσμα μετέδιδαν ξανά και ξανά την είδηση στους αποσβολωμένους θεατές. Αλαφιασμένοι γραμματείς έτρεχαν στα γήπεδα του γκολφ και τις μαρίνες με τα πολυτελή σκάφη για να ενημερώσουν τους εργοδότες τους: «κύριε, η περιουσία σας δεν υπάρχει πια».

Οι δημοσιογράφοι που κατέφθαναν στο Παλμ Μπιτς, αναζητώντας τα διασημότερα θύματα του Μάντοφ, έζησαν σκηνές απείρου κάλους:
Εικόνες που θα είχαν αναγκάσει τον Δημήτρη Ψαθά να γράψει μια νέα «Μαντάμ Σουσού» και τον Λουίς Μπουνιούελ να ξανασκηνοθετήσει την «Κρυφή γοητεία της Μπουρζουαζίας».
Σεβάσμιοι κύριοι εκλιπαρούσαν τους διευθυντές των διασημότερων κλαμπ να τους επιστρέψουν την ετήσια συνδρομή που είχαν καταβάλει για να γίνουν αποκλειστικά μέλη.
Εύπορες χήρες, που είχαν εμπιστευθεί στον Μάντοφ τις μυθικές περιουσίες των πρώην συζύγων τους, έτρεχαν στα θησαυροφυλάκια των τραπεζών για να πάρουν τα πολύτιμα κοσμήματά τους.
Λίγο αργότερα πραγματοποιήθηκαν και τα πρώτα γκαλά στα οποία ξεπουλήθηκαν κοσμήματα εκατομμυρίων δολαρίων.
«Ο άντρας μου, λίγο πριν πεθάνει, μου είπε να τα αφήσω όλα στου Μπέρνι» εξηγούσε η πολυεκατομμυριούχος Μούριελ Σίμπερτ στον έκπληκτο δημοσιογράφο του Vanity Fair που κατέγραφε δεκάδες παρόμοιες ιστορίες.
«Ο Μάντοφ είναι π******ς γιός» του είπε μια άλλη κυρία η οποία ξέχασε εν μια νυκτί το savoir vivre που υποτίθεται ότι απομνημόνευε σε όλη της τη ζωή.
Ένα άλλο θύμα επικοινώνησε με γνωστό δημοσιογράφο θέλοντας να διηγηθεί το πάθημά του.
Πριν ξεκινήσει όμως τη διήγησή του ζήτησε μια μικρή χάρη: «συγγνώμη, μήπως μπορείς να με καλέσεις εσύ γιατί τώρα έχω καρτοκινητό και τελειώνουν οι μονάδες».

Τα θύματα του Μάντοφ δεν ήταν οι φτωχοί μαύροι και ισπανόφωνοι, που πλήρωσαν με τα σπίτια τους την φούσκα της αγοράς ακινήτων γιατί δεν είχαν διαβάσει τα ψιλά γράμματα των συμβολαίων που υπέγραφαν.
Ήταν η αφρόκρεμα της αμερικανικής οικονομίας.
Άνθρωποι που διαχειρίζονταν δισεκατομμύρια δολάρια με τη βεβαιότητα ότι θα βγουν αλώβητοι από την οικονομική κρίση.
Κι όμως, έπεσαν σε μια από τις πιο χοντροκομμένες απάτες της ιστορίας.

Στην ουσία της η επιχείρηση του Μάντοφ δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια κλασική «πυραμίδα», όπως αυτές που περιέγραφε στα μυθιστορήματά του ο Κάρολος Ντίκες από το 19ο αιώνα.
Οι αγγλοσάξονες το αποκαλούν «σχέδιο Πόνζι» από το όνομα του Ιταλού μετανάστη Τσαρλς Πόνζι, ο οποίος έστησε μια από τις μεγαλύτερες πυραμίδες των αρχών του περασμένου αιώνα στις ΗΠΑ.
Ο Μάντοφ υποσχόταν να επενδύσει τα κεφάλαια των πελατών του στην αμερικανική και την ευρωπαϊκή αγορά ενώ στην πραγματικότητα τα συγκέντρωνε σε λογαριασμούς του στην Τράπεζα Chase Manhattan.

Ένα δαιδαλώδες δίκτυο από επιχειρήσεις – βιτρίνα αναλάμβαναν να ξεπλύνουν τα κέρδη δημιουργώντας την ψευδαίσθηση ότι τα χρήματα επενδύονται σε κάθε γωνιά του πλανήτη.
Για όσο διάστημα έβρισκε νέα θύματα, ο Μάντοφ μπορούσε να αντλεί από το λογαριασμό χρήματα τα οποία επέστρεφε στους πελάτες τους σαν απόδοση κεφαλαίων.
Ενώ όμως οι κλασικές πυραμίδες προσφέρουν αποδόσεις 20 έως και 50%, γεγονός που οδηγεί στην γρήγορη κατάρρευση τους, ο Μάντοφ προσέφερε ένα σεμνό και ταπεινό 10-12%, το οποίο δεν προκαλούσε ιδιαίτερες υποψίες. Σε περιόδους οικονομικής άνθισης αυτά τα κέρδη ήταν ασήμαντα.
Το μυστικό της πυραμίδας όμως ήταν ότι προσέφερε σταθερές «αποδόσεις» ακόμη και σε περιόδους οικονομικής κρίσης, όταν δηλαδή τα υπόλοιπα χαρτοφυλάκια παρουσίαζαν ζημιές εκατομμυρίων.

Ύστερα από σχεδόν δυο δεκαετίες απάτης η πυραμίδα είχε περίπου 4.000 πελάτες που έπιναν νερό στο όνομα του Μπέρνι.
«Τον θεό μπορείς, αν θέλεις, να τον αμφισβητήσεις, τον Μπέρνι όμως ποτέ» έλεγε ο Μάικλ Μπιένες, συνεργάτης αλλά και πελάτης του Μάντοφ – ο οποίος σήμερα ξεπουλάει το σπίτι του έναντι 6,5 εκατομμυρίων δολαρίων για να γλιτώσει από τα χρέη.
Στο Παλμ Μπιτς θυμούνται ακόμη τους πολυεκατομμυριούχους που εκλιπαρούσαν τον Μάντοφ να πάρει τα χρήματά τους ενώ αυτός αρνούνταν πεισματικά.
Επιχειρηματίες πλήρωναν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για να εισέλθουν σε κλειστά κλαμπ μέσω των οποίων πίστευαν ότι θα μπορούσαν να προσεγγίσουν τον «θείο Μπέρνι».
Μάθαιναν γκολφ για να μπορούν να παίξουν μαζί του και σκυλοπνίγονταν στις θάλασσες για να δέσουν τα σκάφη τους δίπλα στο 17μετρο γιοτ του Μάντοφ.
Στην πραγματικότητα το μόνο χαρακτηριστικό που μπορούσε να σου εξασφαλίσει άνετη είσοδο στον μαγικό κόσμο του Μπέρνι ήταν να έχεις γεννηθεί εβραίος.
Όχι βέβαια γιατί ο Μάντοφ ενδιαφερόταν για τις θρησκείες ή επειδή έστηνε κάποια μυστηριώδη σιωνιστική συνομωσία.
Απευθυνόμενος όμως στην εβραϊκή κοινότητα δημιούργησε μια αίσθηση εμπιστοσύνης και κοινής ταυτότητας ανάμεσα στου πελάτες του.
Κορυφαία στελέχη του Ισραηλινού λόμπι πέρασαν την πόρτα της πυραμίδας του Μάντοφ ο οποίος με τη σειρά του προσέφερε κολοσσιαίες δωρεές σε εβραϊκά πανεπιστήμια και ιδρύματα όπως το περιβόητο Elie Wiesel.

Η πυραμίδα του Μάντοφ ανέτρεψε ακόμη και τη θρησκευτική ανθρωπογεωγραφία στο Παλμ Μπιτς.
Οι εβραίοι κάτοικοι, που κάποτε ήταν ανεπιθύμητοι στην περιοχή, δημιούργησαν τη δική τους κοινότητα εξοστρακίζοντας τους περίφημους WASP (από τα αρχικά των λέξεων Λευκός, Αγγλοσάξονας, Προτεστάντης).
Όταν όμως η απάτη αποκαλύφθηκε ο εβραϊκός πληθυσμός της Φλόριντα ένιωσε τη γη να φεύγει κάτω από τα πόδια της.
«Ό,τι δεν πρόλαβε να μας κάνει ο Χίτλερ, μας το έκανε ο Μάντοφ» εξομολογήθηκε μια από τις πελάτισσες του μεγαλοαπατεώνα – συγκρίνοντας προφανώς την φρίκη του ολοκαυτώματος με την απώλεια της προσωπικής της περιουσίας.
Είτε ήταν εβραίοι είτε όχι, οι πελάτες του «θείου Μπέρνι» ζούσαν σε ένα πέπλο μυστηρίου.
«Η μέθοδος που ακολουθώ, είναι δύσκολο να εξηγηθεί» τους έλεγε ο Μάντοφ. Και αυτοί δεν ρωτούσαν περισσότερα. Πίστευαν ότι ο άνθρωπός τους έχει «πρόσωπο» στην αγορά και ότι προέρχεται από μεγάλη οικογένεια χρηματιστών.

Στην πραγματικότητα ο Μάντοφ ήταν γιός ενός… Πολωνού υδραυλικού, ο οποίος ένα πρωινό του 1938 αποφάσισε να ασχοληθεί με το χρηματιστήριο. Καθώς ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος ετοιμαζόταν να ανασύρει την αμερικανική οικονομία από το βούρκο της Μεγάλης Ύφεσης του ’30 και να την τοποθετήσει στο βάθρο της οικονομικής αυτοκρατορίας, οι Μάντοφ δημιούργησαν ένα μικρό όνομα στην εβραϊκή συνοικία του Κουίνς στη Νέα Υόρκη. Παρόλα αυτά ο Μπέρνι Μάντοφ θα αναγκαστεί να δουλέψει αρκετά χρόνια ως ναυαγοσώστης για να μαζέψει κεφάλαιο πέντε χιλιάδων ευρώ και να ανοίξει το δικό του χρηματιστηριακό γραφείο. «Ήθελε πάντα να βλέπει το όνομά του γραμμένο στην πόρτα του γραφείου του» θυμούνται οι παλιοί του συνεργάτες.
Και από το 1960 αυτή η πόρτα έγραφε Bernard L. Madoff Investment Securities LLC – το όνομα της εταιρείας στην οποία θα προήδρευε μέχρι την ημέρα της σύλληψής του.
Η επιχείρηση του Μάντοφ θα είχε παραμείνει ένας ακόμη παρίας στην πιάτσα των χρηματιστών εάν ο Μπέρνι δεν ξυπνούσε κάπου στα μέσα της δεκαετίας του ’60 με μια εξαιρετική ιδέα: θα χρησιμοποιούσε ηλεκτρονικούς υπολογιστές για να παρουσιάζει σε πραγματικό χρόνο στους πελάτες του τις διακυμάνσεις των μετοχών και τις διαφορές που παρατηρούνται ανάμεσα στην ονομαστική και την πραγματική τιμή πώλησης μια μετοχής.
Ουσιαστικά πρόκειται για την ιδέα πάνω στην οποία στηρίχθηκε λίγα χρόνια αργότερα η δημιουργία του χρηματιστηρίου του Nasdaq, στο οποίο ο Μάντοφ έγινε επίτιμος πρόεδρος.
Οι κατήγοροι του Μάντοφ επιχειρούν ακόμη και σήμερα να διαπιστώσουν σε ποια φάση ο Μάντοφ εγκατέλειψε τη νόμιμη οδό και άρχισε να οικοδομεί την πυραμίδα του.
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Άλλοι εντοπίζουν παρατυπίες ήδη από τα μέσα του ’70.
Και όλοι αναρωτιούνται πως γίνεται οι ελεγκτές του αμερικανικού δημοσίου να μην είχαν αντιληφθεί τίποτα εδώ και τόσες δεκαετίες.
Ο Μάντοφ πάντως έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να θολώσει περαιτέρω τα νερά και να σώσει τα μέλη της οικογένειάς του, που προφανώς συνεργάζονταν για χρόνια μαζί του.
«Κανένας άλλος δεν γνώριζε το παραμικρό» είπε στην απολογία του γνωρίζοντας πως η άρνησή του να καταδώσει τους συνεργάτες του θα του επέφερε την ανώτατη ποινή.
Ο δικαστής Ντένι Τσιν, τον κοίταξε για λίγα δευτερόλεπτα στα μάτια και του ανακοίνωσε, ψυχρά, την απόφαση: Εκατόν πενήντα χρόνια στη φυλακή χωρίς αναστολή.
Μοναδική παραχώρηση να μπορεί να φοράει τα προσωπικά του ρούχα στη φυλακή.
Αρκετοί αναρωτήθηκαν εάν το έγκλημα του Μάντοφ ήταν χειρότερο από αυτό των αμερικανικών τραπεζών που άφησαν εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά στο δρόμο αφού πρώτα τα έβαλαν σε ένα φαύλο κύκλο δανειοδοτήσεων.
Προφανώς ο Μάντοφ υπέπεσε σε ένα θανάσιμο αμάρτημα.
Εξαπάτησε τους λάθος ανθρώπους.
Και το πλήρωσε ακριβά.

Ο έλληνας κυνηγός του Μάντοφ
«Ένα πράγμα θέλω να σας πω κύριε Μαρκόπουλε και παρακαλώ να γραφτεί στα πρακτικά… είστε ένας σύγχρονος, έλληνας ήρωας».
Ο Χάρι Μαρκόπουλος, άκουγε με κρυφή υπερηφάνεια τα λόγια της γερουσιαστή Τζάκι Σπείερ στο Κογκρέσο.
Μόλις είχε ολοκληρώσει την κατάθεσή του στην ειδική επιτροπή που εξέταζε την υπόθεση Μάντοφ και ένα αίσθημα ικανοποίησης άρχιζε να τον πλημμυρίζει. Ο ελληνικής καταγωγής ανεξάρτητος επιθεωρητής είχε αφιερώσει τουλάχιστον μια δεκαετία από τη ζωή του προσπαθώντας να αποδείξει ότι ο Μάντοφ είναι ίσως ο μεγαλύτερος απατεώνας στην ιστορία.
Μέχρι το Δεκέμβριο του 2008 όμως κανένας δεν ήθελε να τον ακούσει. «Σας εξηγώ ότι με βάση τα μαθηματικά δεν μπορούν να υπάρξουν τέτοιες αποδόσεις» έλεγε και ξανάλεγε στις επιτροπές διαφάνειας που κατά καιρούς ασχολούνταν επιδερμικά με την επιχείρηση του Μάντοφ.
Το 2005 συγκέντρωσε όλα τα στοιχεία που αποδείκνυαν το μέγεθος της απάτης και τα κατέθεσε στην εφημερίδα Wall Street Journal.
Η ναυαρχίδα της χρηματιστηριακής ελίτ των ΗΠΑ όμως δεν θέλησε να του προσφέρει ούτε μονόστηλο.
«Να φύγετε, να πάτε αλλού» σαν να του έλεγαν τα τσακάλια της αμερικανικής δημοσιογραφίας, όπως άλλωστε και οι ομοσπονδιακοί ελεγκτές τους οποίους ενημέρωνε για κάθε νέο στοιχεία.
«Πολεμάω μόνος μου έναν ολόκληρο στρατό» συνήθιζε να λέει ο Χάρι Μαρκόπουλος.
Στο καθιστικό της αμερικανικής οικονομίας είχε στρογγυλοκαθίσει ένας ελέφαντας και μόνο αυτός έδειχνε να αντιλαμβάνεται την ύπαρξή του.

Τα διασημότερα θύματα του Μάντοφ
Στίβεν Σπίλμπεργκ
Η εβραϊκή καταγωγή και η οικονομική του επιφάνεια, του άνοιξαν διάπλατα τις πόρτες στην πυραμίδα του Μάντοφ. Το ευαγές ίδρυμα Σπίλμπεργκ φημολογείται ότι έχασε αρκετά εκατομμύρια δολάρια.
Κέβιν Μπέικον
Στην ταινία Quicksilver, όπου υποδυόταν ένα νεαρό χρηματιστή έχασε όλη την περιουσία του πατέρα του. Στην πραγματική ζωή έχασε τη δική του χωρίς μάλιστα να περάσει καν από την Wall Street.
Τζον Μάλκοβιτς
Ο υπερσυντηρητικός ηθοποιός, που κάποτε δήλωσε ότι ήθελε να πυροβολήσει φιλοπαλαιστίνιους δημοσιογράφους όπως ο Ρόμπερτ Φισκ, βρέθηκε και αυτός στα πλοκάμια της οικογένειας Μάντοφ. Προφανώς δεν έμαθε τίποτα από τους πρώτους ρόλους της καριέρας του στην τηλεοπτική παραγωγή «Ο θάνατος το εμποράκου»
Λάρι Κινγκ
Το να μην καταφέρεις να εντοπίσεις τη μεγαλύτερη απάτη της ιστορίας, ως δημοσιογράφος, ίσως και να συγχωρείται. Το να πέσεις, όμως, και ό ίδιος θύμα μιας οικονομικής πυραμίδας, χάνοντας τουλάχιστον ένα εκατομμύριο δολάρια, είναι μάλλον ασυγχώρητο.
Χένρι Κίσινγκερ
Το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα της οικογένειας Κίσινγκερ, το οποίο ιδρύθηκε από τον λεγόμενο μάγο της αμερικανικής βρέθηκε στην μακρά λίστα των 162 σελίδων με τα θύματα του Θείου Μπέρνι.
Κάρμεν Ντελ’ ορεφις
Η μούσα του Σαλβαδόρ Νταλί και ένα από τα πρώτα super model της ιστορίας συμπεριλαμβάνεται στους προσωπικούς φίλους του Μάντοφ. Έχοντας χάσει το σύνολο της περιουσίας της αναγκάστηκε να δημοπρατήσει στον οίκο Σόθμπις τις φωτογραφίες που τις είχαν βγάλει ορισμένοι από τους σημαντικότερους φωτογράφους του 20ου αιώνα.
Σάντι Κούφαξ
Το πιο δυνατό αριστερό χέρι στην ιστορία του αμερικανικού μπέιζμπολ συνάντησε, στα τελευταία χρόνια της ζωής του, το πιο μακρύ χέρι της αμερικανικής χρηματαγοράς. Κάτι σα να κλέβεις την εκκλησία του αμερικανικού αθλητισμού.
Κίρα Σέντγουικ
Το γεγονός ότι ο πατέρας της γνωστή ηθοποιού ήταν χρηματιστής με ειδίκευση στα venture capitals δεν την προστάτευσε από την οικογένεια Μάντοφ. Αντιθέτως η εμμονή της να αυτοπροσδιορίζεται παντού ως μέλος γνωστής εβραϊκής οικογένειας την έφερε ένα βήμα πιο κοντά στην πόρτα της πυραμίδας.
Άρης Χατζηστεφάνου
Ιούλιος 2009
info-war.gr
~~~~~~~~~~~~~~~~~~
photo:giphy.com

Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017

Ζωή και θάνατος στην απαγορευμένη πόλη της Apple

Ένας υπάλληλος δίνει εντολή τους αιτούντες εργασία να περιμένουν στην ουρά στο κέντρο προσλήψεων της Foxconn στο Σεντζέν.
Φωτογραφία: David Johnson/Reuters

Σε ένα απόσπασμα από το νέο του βιβλίο, ο Brian Merchant αποκαλύπτει πώς απέκτησε πρόσβαση στη Longhua, το τεράστιο συγκρότημα όπου κατασκευάζονται iPhone και όπου το 2010 απελπισμένοι εργαζόμενοι άρχισαν να αυτοκτονούν

nostimonimar.gr
Το αχανές εργοστασιακό συγκρότημα, ολόγκριζοι κοιτώνες και ανεμοδαρμένες αποθήκες,  συγχωνεύεται αρμονικά με τα περίχωρα στη μεγαλόπολη Σεντζέν.
Η τεράστια εργοστασιακή μονάδα της Foxconn, Longhua, είναι βασική μονάδα παραγωγής των προϊόντων της Apple.
Ίσως να πρόκειται για το πιο γνωστό εργοστάσιο στον κόσμο.
Επίσης, ενδεχομένως να συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο μυστικοπαθών και καλά σφραγισμένων.
Άνδρες ασφαλείας φρουρούν κάθε ένα από τα σημεία εισόδου.
Οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να εισέλθουν χωρίς να δείξουν ταυτότητα.
Οι οδηγοί που εισέρχονται με φορτηγά διανομής υπόκεινται σε έλεγχο εξακρίβωσης δακτυλικών αποτυπωμάτων.
Ένας δημοσιογράφος του Reuters κάποτε σύρθηκε έξω από ένα αυτοκίνητο και ξυλοκοπήθηκε επειδή έβγαζε φωτογραφίες από την έξω μεριά των τοίχων του εργοστασίου.
Οι προειδοποιητικές επιγραφές απέξω -«Αυτή η εργοστασιακή μονάδα έχει ιδρυθεί νόμιμα με κρατική έγκριση. Απαγορεύεται η είσοδος χωρίς άδεια.
Οι παραβάτες διώκονται από την αστυνομία!»- είναι πιο επιθετικές από τις αντίστοιχες που βρίσκονται έξω από πολλά κινεζικά στρατόπεδα.

Αλλά αποδεικνύεται ότι υπάρχει ένας μυστικός τρόπος για να εισέλθει κανείς στην καρδιά της διαβόητης επιχείρησης: χρησιμοποιήστε το μπάνιο.
Δεν μπορούσα να το πιστέψω.
Χάρη σε ένα απλό γύρισμα της τύχης και στην κάπως έξυπνη επιμονή του μεσάζοντός μου, βρέθηκα βαθιά μέσα στη λεγόμενη Foxconn City.

Τυπωμένο στο πίσω μέρος κάθε iPhone βλέπει κανείς: «Σχεδιάστηκε από την Apple στην Καλιφόρνια. Συναρμολογήθηκε στην Κίνα».
Ο αμερικανικός νόμος υπαγορεύει ότι τα προϊόντα που κατασκευάζονται στην Κίνα πρέπει να φέρουν μια τέτοια ετικέτα  και η ύπαρξη της Apple στη φράση καθιστά τη δήλωση μοναδικά αντιπροσωπευτική ενός από αυστηρότερους οικονομικούς διαχωρισμούς του πλανήτη – η τελευταία λέξη της τεχνολογίας επινοείται και σχεδιάζεται στη Silicon Valley, αλλά συναρμολογείται με τα χέρια στην Κίνα.

Η μεγάλη πλειονότητα των εγκαταστάσεων που παράγουν τα εξαρτήματα του iPhone και πραγματοποιούν την τελική συναρμολόγηση της συσκευής εδρεύουν εδώ στη Λαϊκή Δημοκρατία, όπου το χαμηλό κόστος εργασίας και ένα τεράστιο, εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό έχουν καταστήσει το έθνος ιδανικό μέρος για την κατασκευή iPhone (και σχεδόν κάθε άλλου gadget).
Οι τεράστιες και άνευ προηγουμένου δυνατότητες παραγωγής της χώρας – το αμερικανικό Γραφείο των Στατιστικών Εργασίας εκτιμά ότι από το 2009 υπήρχαν 99 εκατομμύρια εργάτες σε εργοστάσια στην Κίνα – έχουν βοηθήσει το έθνος να γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.
Και από τότε που στάλθηκε το πρώτο iPhone, η εταιρεία που παίρνει τη μερίδα του λέοντος από την κατασκευή είναι η ταϊβανέζικη Hon Hai Precision Industry Co, Ltd, γνωστότερη με την εμπορική της ονομασία, Foxconn.

Η Foxconn είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης στην ηπειρωτική Κίνα: 1,3 εκατομμύριo άνθρωποι πληρώνονται από αυτήν.
Σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των εταιρειών, μόνο η Walmart και η McDonald’s απασχολούν περισσότερους εργαζομένους.
Στη Foxconn εργάζονται τόσοι άνθρωποι όσοι ζουν στην Εσθονία.

Σήμερα το iPhone κατασκευάζεται σε πολλά διαφορετικά εργοστάσια ανά την Κίνα, αλλά για χρόνια, καθώς έγινε το κορυφαίο σε πωλήσεις προϊόν στον κόσμο, συναρμολογούταν κατά κόρον στο εργοστάσιο-ναυαρχίδα της Foxconn, έκτασης 1,4 τετραγωνικών μιλίων, λίγο έξω από τη Σεντζέν.
Το απλωμένο εργοστάσιο κάποτε φιλοξενούσε περίπου 450.000 εργαζόμενους. Σήμερα, ο αριθμός αυτός πιστεύεται ότι είναι μικρότερος, αλλά παραμένει μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις αυτού του είδους στον κόσμο.
Αν γνωρίζετε την ύπαρξη της Foxconn, το πιθανότερο είναι επειδή έχετε ακούσει για τις αυτοκτονίες.
Το 2010 οι εργαζόμενοι στη γραμμή συναρμολόγησης στη Longhua άρχισαν να αυτοκτονούν.
Ο ένας εργάτης μετά τον άλλο έπεφταν από τα πανύψηλα κτίρια των κοιτώνων, μερικές φορές μέσα στο φως της ημέρας, σε μια τραγική εκδήλωση απελπισίας – και σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συνθήκες εργασίας στο εσωτερικό. Καταγράφηκαν 18 απόπειρες αυτοκτονίας το ίδιο έτος και 14 επιβεβαιωμένοι θάνατοι.
Άλλοι είκοσι εργαζόμενοι μεταπείστηκαν από υπαλλήλους της Foxconn.

Η επιδημία προκάλεσε αίσθηση στα μέση μαζικής ενημέρωσης – αυτοκτονίες και συνθήκες ενός σύγχρονου κατέργου στον Ναό του iPhone.
Τα σημειώματα αυτοκτονίας και οι επιζώντες έκαναν λόγο για τεράστιο άγχος, μεγάλες μέρες εργασίας και σκληρούς μανάτζερ, οι οποίοι είχαν την τάση να ταπεινώνουν τους εργαζόμενους σε περίπτωση λαθών, να επιβάλουν αδικαιολόγητα πρόστιμα και να μην τηρούν τις υποσχέσεις τους για παροχές.

Η ανταπόκριση της εταιρείας προκάλεσε περαιτέρω ανησυχία:
ο Διευθύνων Σύμβουλος της Foxconn, Terry Gou, έδωσε εντολή να τοποθετηθούν τεράστια πλέγματα έξω από πολλά από τα κτίρια για να πιάνουν τα πτώματα που πέφτουν.
Η εταιρεία προσέλαβε συμβούλους και οι εργαζόμενοι υποχρεώθηκαν να υπογράψουν ένορκες δηλώσεις ότι δεν θα προσπαθούσαν να αυτοκτονήσουν.

Ο Στηβ Τζομπς, από την πλευρά του, δήλωσε:
«Το έχουμε αφήσει όλοι πίσω μας», όταν ρωτήθηκε για το κύμα θανάτων και επεσήμανε ότι το ποσοστό αυτοκτονιών στη Foxconn ήταν εντός του εθνικού μέσου όρου.
Οι επικριτές έπεσαν πάνω του κατηγορώντας το σχόλιο ως άκαρδο, αν και τεχνικά δεν είχε άδικο.
Η Foxconn Longhua ήταν τόσο τεράστια που θα μπορούσε να είναι κι από μόνη της ένα έθνος-κράτος, και το ποσοστό αυτοκτονίας ήταν συγκρίσιμο με αυτό της χώρας υποδοχής της.
Η διαφορά είναι ότι η Foxconn City είναι ένα έθνος-κράτος που κυβερνάται εξ ολοκλήρου από μια εταιρία και τυχαίνει να παράγει ένα από τα πιο κερδοφόρα προϊόντα στον πλανήτη.
Ένας ταξιτζής μας αφήνει μπροστά από το εργοστάσιο.
Πινακίδες με μπλε γράμματα γράφουν Foxconn δίπλα στην είσοδο.
Οι φρουροί μας παρατηρούν, βαριεστημένοι και καχύποπτοι.
Ο διαμεσολαβητής μου, μια δημοσιογράφος από τη Σαγκάη, που θα αποκαλέσουμε εδώ Wang Yang, και εγώ αποφασίζουμε πρώτα να περπατήσουμε στις εγκαταστάσεις και να μιλήσουμε με τους εργαζόμενους, για να δούμε αν υπάρχει τρόπος να μπούμε μέσα.

Οι πρώτοι άνθρωποι που σταματάμε είναι ένα ζευγάρι πρώην εργαζομένων της Foxconn.
«Δεν είναι καλό μέρος για ανθρώπους», λέει ο ένας από τους νεαρούς άνδρες, ο οποίος ονομάζεται Xu.
Είχε εργαστεί στη Longhua για περίπου ένα χρόνο, μέχρι πριν από μερικούς μήνες, και λέει ότι οι συνθήκες στο εσωτερικό είναι τόσο κακές όσο ποτέ.
«Δεν υπάρχει βελτίωση από τότε που έγιναν τα ρεπορτάζ από τα μέσα ενημέρωσης», λέει ο Xu.
Η δουλειά έχει αυξημένη πίεση και ο ίδιος και οι συνεργάτες του διεκπεραιώνουν τακτικά 12-ωρες βάρδιες.
Η διοίκηση είναι τόσο επιθετική όσο και διπρόσωπη, καθώς κατηγορεί δημοσίως τους εργαζόμενους ότι είναι υπερβολικά αργοί και τους δίνει υποσχέσεις που δεν τηρεί, λέει.
Ο φίλος του, ο οποίος εργάστηκε στο εργοστάσιο για δύο χρόνια και επιλέγει να μείνει ανώνυμος, λέει ότι του είχαν υποσχεθεί διπλάσια αμοιβή για υπερωρίες, αλλά έλαβε μόνο τις τακτικές απολαβές.
Σκιαγραφούν μια ζοφερή εικόνα ενός εργασιακού περιβάλλοντος υψηλής πίεσης, όπου η εκμετάλλευση είναι ρουτίνα και όπου η κατάθλιψη και η αυτοκτονία έχουν γίνει ο κανόνας.

«Δεν θα ήταν η Foxconn αν δεν υπήρχαν άνθρωποι που πεθαίνουν», λέει ο Xu. «Κάθε χρόνο άνθρωποι αυτοκτονούν. Το θεωρούν φυσιολογικό».
Κατά τη διάρκεια αρκετών επισκέψεων σε διαφορετικά εργοστάσια συναρμολόγησης iPhone στη Σεντζέν και τη Σαγκάη, πήραμε συνεντεύξεις από δεκάδες εργαζόμενους σαν κι αυτούς.
Ας είμαστε ειλικρινείς: για να λάβει κανείς ένα πραγματικά αντιπροσωπευτικό δείγμα ζωής σε ένα εργοστάσιο iPhone θα απαιτούνταν μια τεράστια προσπάθεια συζητήσεων και η συστηματική και κρυφή συνέντευξη χιλιάδων εργαζομένων. Πάρτε λοιπόν αυτό για αυτό που είναι: οι προσπάθειες να μιλήσουμε με άλλοτε τρομαγμένους, άλλοτε επιφυλακτικούς και άλλοτε βαριεστημένους εργαζόμενους που έβγαιναν από τις πύλες του εργοστασίου, που έκαναν μεσημεριανό διάλειμμα ή συγκεντρώνονταν μετά τις βάρδιές τους.
Η εικόνα για τη ζωή μέσα σε ένα εργοστάσιο iPhone που προέκυψε είχε ποικιλομορφία. Κάποιοι χαρακτήρισαν τη δουλειά υποφερτή.
Άλλοι στηλίτευσαν με τις κριτικές τους.
Μερικοί είχαν βιώσει την απελπισία για την οποία έχει φήμη η Foxconn. Μερικοί άλλοι είχαν δεχτεί τη δουλειά μόνο για να βρουν μια σύντροφο.
Οι περισσότεροι γνώριζαν τις αναφορές για κακές συνθήκες πριν από την πρόσληψή τους, αλλά είτε είχαν ανάγκη τη δουλειά είτε δεν τους ενοχλούσε. Σχεδόν παντού, οι άνθρωποι δήλωσαν ότι το εργατικό δυναμικό ήταν νέο και η κινητικότητα των εργαζομένων ήταν υψηλή.
«Οι περισσότεροι υπάλληλοι μένουν μόνο για έναν χρόνο», επαναλαμβανόταν συχνά ως φράση. Ίσως αυτό συμβαίνει επειδή είναι ευρέως παραδεκτό ότι ο ρυθμός της εργασίας είναι αμείλικτος και η συμπεριφορά της διοίκησης περιγράφεται συχνά ως σκληρή.

Δεδομένου ότι το iPhone είναι ένα τόσο συμπαγές, πολύπλοκο μηχάνημα, η σωστή τοπθέτηση απαιτεί εκτεταμένες γραμμές συναρμολόγησης εκατοντάδων ανθρώπων που κατασκευάζουν, επιθεωρούν, δοκιμάζουν και συσκευάζουν κάθε συσκευή.
Μια εργαζόμενη είπε ότι περνούσαν από τα χέρια της κάθε μέρα 1.700 iPhone.
Η ίδια ήταν υπεύθυνη να σκουπίζει την οθόνη με ένα ειδικό γυαλιστικό.
Αυτό σημαίνει σκούπισμα τριών οθόνων το λεπτό για 12 ώρες την ημέρα.

Η πιο σχολαστική εργασία, όπως η τοποθέτηση τσιπ και η συναρμολόγηση του πίσω καλύμματος, ήταν πιο αργή. Οι εν λόγω εργαζόμενοι έχουν ένα λεπτό ανά κομμάτι για κάθε iPhone. Αυτό και πάλι σημαίνει 600 με 700 iPhone την ημέρα. Η μη τήρηση του ποσοστού ή η πρόκληση σφάλματος μπορεί να καταλήξει σε δημόσια καταδίκη από τους προϊσταμένους. Οι εργαζόμενοι συχνά πρέπει να παραμείνουν σιωπηλοί και μπορεί να δεχτούν επικρίσεις από τους προϊσταμένους τους αν ζητήσουν να χρησιμοποιήσουν την τουαλέτα.
Ο Xu και ο φίλος του ήταν και οι δύο νεοσύλλεκτοι, αν και όχι απαραίτητα πρόθυμοι.
«Περιγράφουν την Foxconn ως μια παγίδα αλεπούς», λέει. «Γιατί παγιδεύει πολλούς ανθρώπους».
Λέει ότι η Foxconn τους υποσχέθηκε δωρεάν στέγαση, αλλά στη συνέχεια τους υποχρέωσε να πληρώσουν υπερβολικά υψηλά ποσά για ηλεκτρικό ρεύμα και νερό.
Οι σημερινοί κοιτώνες είναι σχεδιασμένοι για οκτώ σε κάθε δωμάτιο και λέει ότι κοιμούνταν 12 σε ένα δωμάτιο. Αλλά η Foxconn θα αποφύγει την κοινωνική ασφάλιση και θα καθυστερήσει ή θα αποφύγει να πληρώσει μπόνους.
Και πολλοί εργαζόμενοι υπογράφουν συμβόλαια που επιβάλλουν βαριά ποινή  στην αμοιβή τους αν παραιτηθούν πριν από μια τρίμηνη προπαρασκευαστική περίοδο.

Εκτός από αυτό, η εργασία είναι εξαντλητική.
«Πρέπει να κάνει κανείς σωστή πνευματική διαχείριση», λέει ο Xu, αλλιώς μπορεί να σας απαξιώσουν οι προϊστάμενοί σας μπροστά στους συναδέλφους σας.
Αντί να συζητήσουν τις επιδόσεις κατ’ ιδίαν ή πρόσωπο με πρόσωπο στη γραμμή, οι προϊστάμενοι συγκεντρώνουν τα παράπονα για αργότερα.
«Όταν το αφεντικό κατεβαίνει να επιθεωρήσει το έργο», λέει ο φίλος του Xu, «εάν βρουν κάποια προβλήματα, τότε δεν θα σας πειράξουν.
Θα σας επιπλήξουν μπροστά σε όλους σε μια συνάντηση αργότερα».
«Είναι προσβλητικό και ταπεινωτικό για τους ανθρώπους όλη την ώρα», λέει ο φίλος του.
«Η τιμωρία κάποιου προς παραδειγματισμό των υπολοίπων. Είναι συστηματικό», προσθέτει.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, εάν ένας μάνατζερ αποφασίσει ότι ένας εργαζόμενος έχει κάνει ένα ιδιαίτερα δαπανηρό λάθος, ο εργαζόμενος πρέπει να προετοιμάσει μια επίσημη συγγνώμη.
«Πρέπει να διαβάσουν φωναχτά μια σύντομη επιστολή υπόσχεσης -δεν θα ξανακάνω το ίδιο λάθος-  μπροστά σε όλους».

Αυτή η κουλτούρα της εργασίας υψηλού στρες, άγχους και ταπείνωσης συμβάλλει στην εκτεταμένη κατάθλιψη.
Ο Xu λέει ότι υπήρξε άλλη μια αυτοκτονία πριν από μερικούς μήνες.
Το είδε ο ίδιος.
Ο άνθρωπος ήταν φοιτητής που εργαζόταν στη γραμμή συναρμολόγησης iPhone. «Ήταν κάποιος που ήξερα, κάποιος που έβλεπα στην καφετέρια», λέει.
Έπειτα από τη δημόσια επίπληξη που δέχτηκε από έναν μάνατζερ, ενεπλάκη σε καυγά.
Οι υπεύθυνοι της εταιρείας κάλεσαν την αστυνομία, αν και ο εργαζόμενος δεν ήταν βίαιος, απλά θυμωμένος.
«Το πήρε πολύ προσωπικά», λέει ο Xu,
«και δεν μπορούσε να το ξεπεράσει».
Τρεις μέρες αργότερα, πήδηξε από το παράθυρο του ένατου ορόφου.

Γιατί λοιπόν το περιστατικό δεν έλαβε καμία κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης; Ρωτάω.
Ο Xu και ο φίλος του κοιτάνε ο ένας τον άλλον και σηκώνουν τους ώμους. «Εδώ πεθαίνει κανείς και μια μέρα αργότερα το όλο πράγμα έχει ξεχαστεί», λέει ο φίλος του. «Δεν υπάρχει πια’.
«Εξετάζουμε τα πάντα σε αυτές τις εταιρείες», δήλωσε ο Στηβ Τζομπς αφού ξέσπασαν οι ειδήσεις για τις αυτοκτονίες.
«Η Foxconn δεν είναι κάτεργο. Είναι ένα εργοστάσιο – να φανταστείτε έχουν εστιατόρια και κινηματογραφικές αίθουσες … αλλά είναι εργοστάσιο. Αλλά είχαν μερικές αυτοκτονίες και απόπειρες αυτοκτονίας – και έχουν 400.000 ανθρώπους που εργάζοναι εκεί.
Ο διευθυντής της Apple, Tim Cook, επισκέφθηκε τη Longhua το 2011 και σύμφωνα με πληροφορίες συναντήθηκε με εμπειρογνώμονες πρόληψης αυτοκτονίας και ανώτατα στελέχη για να συζητήσουν την επιδημία.

Το 2012, 150 εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν σε μια στέγη και απειλούσαν να πηδήξουν.
Η διοίκηση τους υποσχέθηκε βελτιώσεις και τους έπεισε να μην αυτοκτονήσουν. Είχαν ουσιαστικά χρησιμοποιήσει την απειλή να αυτοκτονήσουν ως διαπραγματευτικό εργαλείο.
Το 2016 μια μικρότερη ομάδα το έκανε και πάλι.
Μόλις ένα μήνα προτού μιλήσουμε, λέει ο Xu, επτά ή οκτώ εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν σε μια ταράτσα και απειλούσαν να πηδήξουν αν δεν τους καταβάλονταν οι μισθοί που τους όφειλαν, οι οποίοι προφανώς είχαν παρακρατηθεί.
Τελικά, λέει ο Xu, η Foxconn συμφώνησε να πληρώσει τους μισθούς και οι εργαζόμενοι μεταπείστηκαν.
Όταν ρωτώ τον Xu για την Apple και το iPhone, η απάντησή του είναι γρήγορη: «Δεν κατηγορούμε την Apple. Κατηγορούμε τη Foxconn».
Όταν ρωτάω τους άνδρες αν θα σκέφτονταν να δουλέψουν εκ νέου στη Foxconn σε περίπτωση που βελτιωθούν οι συνθήκες, η απάντηση είναι εξίσου ευθεία. «Δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα», λέει ο Xu. «Δεν θα αλλάξει ποτέ».

Η Wang και εγώ ξεκινάμε για την κύρια είσοδο των εργατών.
Περνάμε γύρω από την περίμετρο, η οποία εκτείνεται συνεχώς – και δεν έχουμε ιδέα ότι αυτό είναι μόλις ένα τμήμα του εργοστασίου σε αυτό το σημείο.
Αφού περπατάμε κατά μήκος της περιμέτρου για περίπου 20 λεπτά, φτάνουμε σε μια άλλη είσοδο, ένα ακόμα σημείο ελέγχου ασφαλείας.
Τότε μου σκάει ξαφνικά.
Πρέπει να τρέξω στο μπάνιο.
Απεγνωσμένα.
Και αυτό μου δίνει μια ιδέα.
Υπάρχει ένα μπάνιο μέσα, σε κάτι σκαλιά μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά από το σημείο εισόδου.
Βλέπω το παγκοσμίως αναγνωρίσιμο σινιάλο του τύπου και και του κάνω νόημα. Αυτό το σημείο ελέγχου είναι πολύ μικρότερο, πολύ πιο άτυπο.
Υπάρχει μόνο ένας φύλακας, ένας νεαρός που φαίνεται να βαριέται.
Η Wang του ζητάει κάτι κάπως παρακαλετά στα κινέζικα.
Ο φρουρός κουνάει αργά το κεφάλι του, δεν με κοιτάζει.
Η αγωνία στο πρόσωπό μου είναι πολύ, πολύ αληθινή.
Ρωτά πάλι – τραυλίζει για ένα δευτερόλεπτο – κι ύστερα ένα ακόμα όχι.
Σε λιγάκι θα είμαστε πίσω, επιμένει, και τώρα τον κάνουμε να νιώθει άβολα. Κυρίως εγώ.
Δεν θέλει να ασχοληθεί με αυτό.
Ελάτε πάλι γρήγορα πίσω, λέει.
Εμείς, φυσικά, δεν το κάνουμε.
Κατά τη γνώμη μου, κανένας Αμερικανός δημοσιογράφος δεν έχει βρεθεί μέσα σε ένα εργοστάσιο της Foxconn χωρίς άδεια και χωρίς ξεναγό, χωρίς μια προσεκτικά οργανωμένη επίσκεψη σε επιλεγμένα μέρη του εργοστασίου για να αποδείξει πόσο καλά είναι τα πράγματα.
Ίσως το πιο εντυπωσιακό πράγμα, εκτός από το μέγεθός του – θα μας χρειαζόταν σχεδόν μια ώρα για να διασχίσουμε γρήγορα το Longhua – είναι πόσο ριζικά διαφορετικό είναι το ένα άκρο από το άλλο.
Είναι σαν μια «αναβαθμισμένη» (gentrified) πόλη σε αυτό το θέμα.
Στα περίχωρα, αν τα ονομάσουμε έτσι, υπάρχουν χυμένα χημικά, σκουριασμένες εγκαταστάσεις και κακή εποπτεία της βιομηχανικής εργασίας.
Όσο πιο κοντά φτάνει κανείς στο κέντρο της πόλης – θυμηθείτε, πρόκειται για εργοστάσιο – τόσο βελτιώνεται η ποιότητα ζωής ή τουλάχιστον οι ανέσεις και η υποδομή.
Καθώς πλησιάζουμε, περιβαλλόμενοι όλο και από περισσότερους ανθρώπους, αισθανόμαστε ότι μας παρατηρούν λιγότερο.
Τα χιλιάδες επίμονα βλέμματα μετατρέπονται σε αδιάφορες ματιές.
Η θεωρία μου: το εργοστάσιο είναι τόσο μεγάλο, η ασφάλεια τόσο αυστηρή, που θα μας επιτρεπόταν να βρισκόμαστε μέσα και να περπατάμε.
Κανένας δεν δίνει πραγματικά σημασία.
Αρχίζουμε να κατευθυνόμαστε προς το εργοστάσιο G2, όπου κατασκευάζονται τα iPhone, όπως μας πληροφόρησαν.
Αφού εγκαταλείψουμε το «κέντρο της πόλης», αρχίζουμε να βλέπουμε πανύψηλα, μονολιθικά εργοστασιακά συγκροτήματα – C16, E7 κ.ά., που πολλά εξ αυτών κατακλύζονται από πλήθος εργαζομένων.

Ανησυχώ ότι θα γίνω υπερόπτης και θυμίζω στον εαυτό μου ότι δεν πρέπει να πιέσω την κατάσταση.
Είμαστε στη Foxconn εδώ και σχεδόν μια ώρα.
Τα πλήθη αραιώνουν όσο απομακρυνόμαστε από το κέντρο.
Και τότε ξεπροβάλλει το G2.
Είναι πανομοιότυπο με τα εργοστασιακά κτήρια που συγκεντρώνονται γύρω από αυτό, που απειλούν να εξασθενίσουν στο φόντο του σκούρου στατικού ουρανού.

Το G2 φαίνεται εγκαταλελειμμένο.
Μια σειρά από απίστευτα σκουριασμένα ερμάρια βρίσκονται έξω από το κτίριο. Κανείς δεν είναι τριγύρω.
Η πόρτα είναι ανοιχτή, οπότε μπαίνουμε μέσα.
Στα αριστερά υπάρχει μια είσοδος σε έναν τεράστιο, σκοτεινό χώρο. Κατευθυνόμαστε προς αυτόν, όταν κάποιος μας φωνάζει.
Ένας φύλακας έχει μόλις κατεβεί τις σκάλες και μας ρωτά τι κάνουμε.
Η μεταφράστρια μου ψελλίζει κάτι για μια συνάντηση και ο φύλακας φαίνεται μπερδεμένος.
Τότε μας δείχνει το σύστημα παρακολούθησης του υπολογιστή που χρησιμοποιεί για να επιβλέπει την παραγωγή στον όροφο.
Δεν υπάρχει καμία βάρδια αυτή τη στιγμή, μας εξηγεί, αλλά έτσι παρακολουθούν.
Όμως, κανένα ίχνος iPhone.
Συνεχίζουμε να περπατάμε.
Έξω από το G3, οι τεράστιες στοίβες των μαύρων συσκευών που τυλίγονται σε πλαστικό βρίσκονται μπροστά σε αυτό που μοιάζει με άλλη μία ζώνη φορτώσεων.
Δύο εργαζόμενοι σε smartphone παρασύρονται από εμάς.
Πλησιάζουμε αρκετά κοντά για να δούμε τα gadget μέσα από το πλαστικό και, όχι, ούτε εδώ υπάρχουν iPhone.
Μοιάζουν με τηλεοράσεις Apple, χωρίς το λογότυπο της εταιρείας.
Υπάρχουν πιθανώς χιλιάδες που στοιβάζονται εδώ μέχρι το επόμενο βήμα στη γραμμή συναρμολόγησης.
Εάν αυτό είναι πράγματι το μέρος όπου κατασκευάζονται τα iPhone και οι τηλεοράσεις της Apple, πρόκειται για ένα εξαιρετικά απαίσιο μέρος για να περάσει κανείς πολλές μέρες, εκτός και αν έχετε μια τάση για νωπό σκυρόδεμα και σκουριά.
Τα κτίρια  συνεχίζουν και εμείς συνεχίζουμε να περπατάμε.
Η Longhua αρχίζει να δίνει την αίσθηση ενός μουντού κέντρου ενός δυστοπικού μυθιστορήματος, όπου ο φόβος παραμένει.

Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε, αλλά στα αριστερά μας βλέπουμε κάτι που μοιάζει με μεγάλα συγκροτήματα κατοικιών, πιθανώς κοιτώνες, γεμάτα με φράχτες που μοιάζουν με κλουβιά και με περίφραξη γύρω από τη στέγη και τα παράθυρα, και έτσι κατευθυνόμαστε προς τα εκεί.
Όσο πιο κοντά φτάνουμε στους κοιτώνες, τόσο πιο πυκνά γίνονται τα πλήθη και τόσο περισσότερα κορδόνια λαιμού, μαύρα γυαλιά, ξεθωριασμένα τζιν και αθλητικά βλέπουμε.
Τα μεγαλύτερα παιδιά μαζεύονται όλα μαζί, καπνίζουν τσιγάρα, συγκεντρώνονται γύρω από τραπέζια πικνίκ και κάθονται στο κράσπεδο.

Και, ναι, τα προστατευτικά δίχτυα είναι ακόμα εκεί.
Χαλαρά και σακουλιασμένα, μοιάζουν με έναν μουσαμά που έχει ξεσκεπάσει όσα θα έπρεπε να καλύπτει.
Σκέφτομαι τον Xu που είπε:
«Τα δίχτυα είναι άχρηστα. Αν κάποιος θέλει να αυτοκτονήσει, θα το κάνει».

Τραβάμε ξανά τα επίμονα βλέμματα – μακριά από τα εργοστάσια, ίσως ο κόσμος να έχει περισσότερο χρόνο και λόγο να ικανοποιήσει την περιέργειά του.
Σε κάθε περίπτωση, βρισκόμαστε μέσα στη Foxconn για μια ώρα.
Δεν έχω ιδέα εάν ο φύλακας σήμανε συναγερμό όταν δεν επιστρέψαμε από το μπάνιο ή αν κάποιος μας ψάχνει.
Υπερισχύει η αίσθηση ότι πιθανόν είναι καλύτερα να μην πιέσουμε την κατάσταση, παρότι δεν έχουμε φτάσει σε μια λειτουργική γραμμή συναρμολόγησης.

Επιστρέφουμε με τον τρόπο που ήρθαμε.
Σύντομα βρίσκουμε μια έξοδο.
Είναι πλέον  βράδυ όταν μπαίνουμε σε ένα ποτάμι χιλιάδων ατόμων και, με τα κεφάλια κάτω, κατευθυνόμαστε αργά στο σημείο ελέγχου ασφάλειας.
Κανείς δεν βγάζει λέξη.
Η έξοδος από το στοιχειωμένο τεράστιο εργοστάσιο είναι μια ανακούφιση, αλλά η διάθεση παραμένει.
Όχι, δεν υπήρχαν παιδιά εργάτες με αιματοβαμμένα χέρια να ικετεύουν στα παράθυρα.
Υπήρχαν πολλά πράγματα που θα παραβίαζαν σίγουρα τον Κώδικα Διοίκησης για την Ασφάλεια και την Υγεία των Η.Π.Α. – απροστάτευτοι εργάτες, ανοιχτή χημική διαρροή, αποσύνθεση, σκουριασμένες δομές και ούτω καθεξής – αλλά υπάρχουν πιθανώς πολλά πράγματα στα εργοστάσια των ΗΠΑ που θα παραβίαζαν τον Κώδικα Διοίκησης για την Ασφάλεια και την Υγεία.
Η Apple μπορεί να έχει δίκιο όταν υποστηρίζει ότι οι εγκαταστάσεις αυτές είναι καλύτερες από κάποιες που υπάρχουν εκεί έξω.
Η Foxconn δεν αποτελεί την στερεότυπη αντίληψή μας για ένα εργοστάσιο-κάτεργο.
Αλλά υπήρχε μια διαφορετική ασχήμια.
Για οποιονδήποτε λόγο – οι κανόνες που επιβάλλουν τη σιωπή στα εργοστάσια, η διάχυτη φήμη για τις τραγωδίες ή το γενικό αίσθημα δυσαρέσκειας που αποκαλύπτει το ίδιο το περιβάλλον – η Longhua ήταν ζοφερή, έως και αποπνικτικά υποτονική.
Όταν ξανακοιτάω τις φωτογραφίες, δεν βρίσκω ούτε μια με κάποιον να χαμογελά.
Δεν φαίνεται να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι άνθρωποι που υποβάλλονται σε υπερωρίες, σε επαναλαμβανόμενη εργασία και σκληρή διοίκηση ενδέχεται να αναπτύξουν ψυχολογικά προβλήματα.
Το έντονο άγχος είναι αισθητό – συνυπάρχει με το περιβάλλον.
Όπως δήλωσε ο Xu: «Δεν είναι καλό μέρος για ανθρώπους».
Πηγή: Guardian
Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο ένθετο του Νόστιμον Ήμαρ στον “Δρόμο”, τo Σάββατο 14.10.2017
http://www.nostimonimar.gr/zoi-ke-thanatos-stin-apagorevmeni-poli-tis-apple/

Τι εννοούμε ως πραγματικότητα;

Λεπτομέρεια από το έργο του Φερνάν Λεζέ
Η δημιουργία του κόσμου, 1923
Roger Penroseο φαύλος κύκλος της αναζήτησηςμπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι ο κόσμος στον οποίο ζούμε δεν είναι απλώς αποκύημα της φαντασίας μας;
Τι εννοούμε ως «πραγματικότητα»;
Για όσους από εμάς θεωρούν εαυτούς πραγματιστές, ρεαλιστές, υπάρχει μια λογική απάντηση:
«Η πραγματικότητα αποτελείται από τα πράγματα - τραπέζια, καρέκλες, σπίτια, πλανήτες, ζώα, ανθρώπους κ.ο.κ. - τα οποία είναι φτιαγμένα από ύλη».
Θα συμπεριλαμβάναμε ίσως σε αυτά και μερικές πιο αφηρημένες έννοιες όπως ο χώρος και ο χρόνος, και θα αναφερόμασταν στο σύνολο όλων αυτών των «πραγματικών» πραγμάτων με τον όρο «το Σύμπαν».
Ορισμένοι θα μπορούσαν να αντιτάξουν ωστόσο ότι αυτή δεν είναι ολόκληρη η πραγματικότητα.
Το ζήτημα που τίθεται κυρίως είναι αυτό της πραγματικότητας του μυαλού μας. 
Δεν θα έπρεπε να συμπεριλάβουμε τις συνειδητές εμπειρίες ως κάτι πραγματικό; 
Ή έννοιες όπως η αλήθεια, η αρετή ή η ομορφιά;
Ορισμένοι πραγματιστές μπορεί να υιοθετήσουν μια πεισματικά υλιστική άποψη και να θεωρήσουν τη νοητική ικανότητα και όλα τα χαρακτηριστικά της δευτερεύοντα σε σχέση με ό,τι είναι υλικά πραγματικό.
Οι νοητικές μας καταστάσεις στο κάτω κάτω (θα μπορούσαν να πουν μερικοί) αποτελούν απλώς τα εμφανή χαρακτηριστικά της κατασκευής και της συμπεριφοράς του «υλικού» εγκεφάλου μας.
Συμπεριφερόμαστε με συγκεκριμένους τρόπους επειδή ο εγκέφαλός μας ενεργεί σύμφωνα με τους φυσικούς νόμους - τους ίδιους νόμους στους οποίους υπακούουν όλα τα πράγματα που είναι φτιαγμένα από φυσική ύλη.
Η συνειδητή νοητική εμπειρία επομένως δεν έχει άλλη πραγματικότητα πέρα από την πραγματικότητα της ύλης που προκαλεί την ύπαρξή της. 
Παρ' ότι ακόμη δεν έχει κατανοηθεί πλήρως, είναι απλώς ένα «επιφαινόμενο» το οποίο δεν έχει καμία επιπρόσθετη επιρροή, πέραν των επιταγών των φυσικών αυτών νόμων, στον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται ο οργανισμός μας.
Ορισμένοι φιλόσοφοι θα μπορούσαν να υιοθετήσουν εντελώς αντίθετη άποψη, υποστηρίζοντας ότι το πρωτεύον στοιχείο είναι αυτή καθαυτή η συνειδητή εμπειρία.
Από αυτή την οπτική γωνία η «εξωτερική πραγματικότητα» η οποία φαίνεται να συνθέτει το περιβάλλον αυτής της εμπειρίας, πρέπει να εκληφθεί ως δευτερεύουσα κατασκευή η οποία εξάγεται από τα συνειδητά αισθητικά δεδομένα.
Ορισμένοι θα μπορούσαν ακόμη και να προτάξουν την άποψη ότι η συνειδητή εμπειρία του καθενός από εμάς ξεχωριστά πρέπει να θεωρείται πρωτεύουσα και ότι οι εμπειρίες των άλλων είναι απλώς πράγματα τα οποία πρέπει να εξαχθούν τελικά από τα αισθητικά δεδομένα του καθενός μας.
Πρέπει να ομολογήσω ότι μου είναι δύσκολο να αποδεχθώ μια τέτοια εικόνα της πραγματικότητας.
Αφενός είναι δύσκολο να πειστεί κανείς από μια θεωρία περί πραγματικότητας η οποία βασίζεται σε ένα τόσο ακραίο «εγωμονισμό».
Επί πλέον, μου φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο να κατανοήσω πώς η εκπληκτική ακρίβεια που παρατηρούμε στις διεργασίες του φυσικού κόσμου μπορεί να έχει τη βάση της στους στοχασμούς οποιουδήποτε ατόμου.
Ακόμη και αν δεν υιοθετήσει κανείς την ακραία «εγωμονιστική» βάση και θεωρήσει ως πρωτεύουσα πραγματικότητα το σύνολο όλων των συνειδητών εμπειριών, εξακολουθώ να έχω μεγάλες αντιρρήσεις.
Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι η «εξωτερική πραγματικότητα» είναι απλώς κάτι το οποίο αναδεικνύεται από ένα είδος πλειοψηφικής επικράτησης μεταξύ των ατομικών συνειδητών εμπειριών όλων μας συνολικά.
Δεν μπορώ να πιστέψω ότι μια τέτοιου είδους ανάδειξη της πραγματικότητας θα είχε στο ελάχιστο τη δύναμη και την ακρίβεια που βλέπουμε έξω από εμάς να απλώνεται στο άπειρο και προς όλες τις κατευθύνσεις στον χώρο και στον χρόνο, και προς τα μέσα, σε απειροελάχιστα επίπεδα τα οποία δεν αντιλαμβανόμαστε άμεσα με τις αισθήσεις μας.
Σε όλες τις περιπτώσεις απαιτούνται πολλών διαφορετικών ειδών όργανα ακριβείας για να εξερευνήσουμε το σύμπαν σε ένα τεράστιο φάσμα διαφορετικών κλιμάκων.
Βεβαίως υπάρχει ένα μυστήριο γύρω από αυτή καθαυτή τη συνειδητότητα και το πώς αυτή μπορεί να προκύπτει από τους φαινομενικά απολύτως υπολογιστικούς, χωρίς συναίσθημα και εντελώς απρόσωπους νόμους της φυσικής που φαίνονται να διέπουν τη συμπεριφορά όλων των υλικών πραγμάτων.
Και όμως, από τους θεμελιώδεις νόμους της φυσικής που γνωρίζουμε - και δεν τους γνωρίζουμε ακόμη όλους - ορισμένοι είναι ακριβείς σε εκπληκτικό βαθμό, ξεπερνώντας κατά πολύ την ακρίβεια των άμεσων εμπειριών των αισθήσεών μας ή των συνδυασμένων υπολογιστικών ικανοτήτων όλων των συνειδητών ατόμων στη σφαίρα της ανθρωπότητας.
Ενα παράδειγμα θεωρίας εξαιρετικού βάθους και ακρίβειας είναι η υπέροχη γενική Θεωρία της Σχετικότητας του Αϊνστάιν, η οποία ξεπερνά σε ακρίβεια ακόμη και την ήδη εκπληκτικά ακριβή θεωρία του Νεύτωνα για τη βαρύτητα. 
Στη συμπεριφορά του ηλιακού συστήματος η θεωρία του Νεύτωνα είναι ακριβής περίπου κατά ένα μέρος ανά 107.
Η θεωρία του Αϊνστάιν είναι πολύ περισσότερο επιτυχής, όχι μόνο δίνοντας διορθώσεις στη θεωρία του Νεύτωνα οι οποίες ισχύουν όταν τα πεδία της βαρύτητας μεγαλώνουν, αλλά και προβλέποντας εντελώς νέα φαινόμενα όπως οι μαύρες τρύπες, οι βαρυτικοί φακοί και τα βαρυτικά κύματα.
Στην άλλη πλευρά της κλίμακας των μεγεθών υπάρχει πλήθος πολύ ακριβών παρατηρήσεων οι οποίες δίνουν αναρίθμητες επιβεβαιώσεις της ακρίβειας της Θεωρίας των Κβάντων και της γενίκευσής της στη σχετικιστική κβαντική θεωρία πεδίου, που μας δίνει την κβαντική ηλεκτροδυναμική.
Κάτι σημαντικό το οποίο πρέπει να τονιστεί σχετικά με αυτές τις φυσικές θεωρίες είναι ότι όχι μόνο είναι εξαιρετικά ακριβείς αλλά επίσης βασίζονται σε ιδιαίτερα εξελιγμένα μαθηματικά.
Θα ήταν λάθος να θεωρήσουμε ότι ο ρόλος των μαθηματικών στη θεμελιώδη φυσική θεωρία είναι απλώς οργανωτικός, ότι οι οντότητες που αποτελούν τον κόσμο απλώς συμπεριφέρονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο και οι θεωρίες μας δεν είναι παρά προσπάθειες - μερικές φορές πολύ επιτυχημένες - να βγάλουμε κάποιο συμπέρασμα για τα όσα συμβαίνουν γύρω μας.
Υπό ένα τέτοιο πρίσμα δεν θα πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένη μαθηματική τάξη στον κόσμο, εμείς επιβάλλουμε, υπό μίαν έννοιαν, αυτή την τάξη περιγράφοντας με περίτεχνους μαθηματικούς τύπους όποιες πλευρές της συμπεριφοράς του κόσμου μπορούμε να κατανοήσουμε.
Κατά τη γνώμη μου και αυτή η αντίληψη δεν είναι σε θέση να εξηγήσει την εκπληκτική ακρίβεια που διαπιστώνουμε στη συμφωνία ανάμεσα στις σπουδαιότερες θεωρίες της φυσικής που έχουμε διατυπώσει και στη συμπεριφορά του υλικού Σύμπαντός μας στα πλέον θεμελιώδη επίπεδά του.
Ας πάρουμε, ως ένα άλλο παράδειγμα, την πλέον οικουμενική φυσική δύναμη, τη βαρύτητα.
Αυτή λειτουργεί στα πιο απομακρυσμένα σημεία του Διαστήματος, όμως ήδη από τον 17ο αιώνα ο Νεύτων είχε ανακαλύψει ότι υπέκειτο σε έναν υπέροχα απλό μαθηματικό τύπο.
Ο τύπος αυτός αργότερα αποδείχθηκε ότι παραμένει ακριβής κατά δεκάδες χιλιάδες φορές περισσότερο από την ακρίβεια παρατήρησης που μπορούσε να επιτευχθεί στην εποχή του Νεύτωνα.
Στον 20ό αιώνα ο Αϊνστάιν μας έδωσε τη γενική σχετικότητα, προσφέροντάς μας τη δυνατότητα να φθάσουμε σε ακόμη βαθύτερα επίπεδα.
Η θεωρία αυτή απαιτούσε πολύ πιο εξελιγμένα μαθηματικά από αυτή του Νεύτωνα: ο Νεύτωνας χρειάστηκε να εισαγάγει τις διαδικασίες του λογισμού των ροών για να διατυπώσει τη Θεωρία της Βαρύτητας, ο Αϊνστάιν όμως πρόσθεσε την εξελιγμένη διαφορική γεωμετρία - και αύξησε τη συμφωνία ανάμεσα στη θεωρία και στην παρατήρηση κατά περίπου 10 εκατομμύρια φορές. 
Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι, και στις δύο περιπτώσεις, η μεγάλη ακρίβεια δεν ήταν αποτέλεσμα μιας νέας θεωρίας η οποία διατυπωνόταν απλώς και μόνο για να εξηγήσει έναν τεράστιο αριθμό νέων δεδομένων.
Η αυξημένη ακρίβεια διαπιστώθηκε μόνο αφότου οι θεωρίες είχαν διατυπωθεί, αποκαλύπτοντας μια εναρμόνιση ανάμεσα στη φυσική συμπεριφορά στο βαθύτερο επίπεδό της και σε έναν ωραίο, περίτεχνο μαθηματικό τύπο.
Αν, όπως υπονοείται από αυτό, τα μαθηματικά βρίσκονται πράγματι ήδη στη συμπεριφορά των φυσικών πραγμάτων και δεν τα επιβάλλουμε εμείς, τότε πρέπει να ρωτήσουμε ξανά, ποια είναι πραγματικά η υπόσταση αυτής της «πραγματικότητας» που βλέπουμε γύρω μας;
Από τι τελικά αποτελείται το πραγματικό τραπέζι στο οποίο κάθομαι αυτή τη στιγμή;
Είναι φτιαγμένο από ξύλο, εντάξει, αλλά από τι είναι φτιαγμένο το ξύλο;
Ε, από ίνες οι οποίες κάποτε ήταν ζωντανά κύτταρα.
Και αυτά;
Από μόρια τα οποία αποτελούνται από μεμονωμένα άτομα.
Και τα άτομα;
Εχουν πυρήνες, που αποτελούνται από πρωτόνια και νετρόνια τα οποία συγκρατούνται από ισχυρές πυρηνικές δυνάμεις.
Γύρω από αυτούς τους πυρήνες περιφέρονται ηλεκτρόνια τα οποία συγκρατούνται από τις σημαντικά ασθενέστερες ηλεκτρομαγνητικές δυνάμεις. 
Πηγαίνοντας ακόμη πιο βαθιά, τα πρωτόνια και τα νετρόνια θεωρείται ότι αποτελούνται από ακόμη πιο στοιχειώδη συστατικά, τα κουάρκ, τα οποία συγκρατούνται από άλλα σωματίδια, τα λεγόμενα γκλουόνια.
Τι είναι όμως ακριβώς τα ηλεκτρόνια, τα κουάρκ κ.ο.κ.;
Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε σε αυτό το στάδιο είναι απλώς να παραπέμψουμε στις μαθηματικές εξισώσεις τις οποίες αυτά ικανοποιούν, δηλαδή για τα ηλεκτρόνια και τα κουάρκ στην εξίσωση του Ντιράκ.
Αυτό που διακρίνει ένα κουάρκ από ένα ηλεκτρόνιο είναι οι πολύ διαφορετικές μάζες τους και το γεγονός ότι τα κουάρκ συμμετέχουν σε αλληλεπιδράσεις - ιδιαίτερα στις λεγόμενες «ισχυρές» αλληλεπιδράσεις - στις οποίες τα ηλεκτρόνια δεν αντιδρούν.
Τι είναι τα γκλουόνια;
Σωματίδια «βαθμίδας» τα οποία διοχετεύουν την ισχυρή δύναμη - η οποία και πάλι με τη σειρά της είναι μια έννοια που μπορεί να εννοηθεί μόνο με τους μαθηματικούς όρους που χρησιμοποιούνται για την περιγραφή της.
Ακόμη και αν δεχθούμε ότι ένα ηλεκτρόνιο, ας πούμε, μπορεί να εννοηθεί απλώς ως οντότητα η οποία αποτελεί τη λύση μιας μαθηματικής εξίσωσης, πώς ξεχωρίζουμε αυτό το ηλεκτρόνιο από ένα άλλο ηλεκτρόνιο;
Εδώ έρχεται να μας βοηθήσει μια θεμελιώδης αρχή της κβαντικής μηχανικής. 
Πρεσβεύει ότι όλα τα ηλεκτρόνια είναι αδιάκριτα το ένα από το άλλο, δεν μπορούμε να μιλάμε για το τάδε ή το δείνα ηλεκτρόνιο αλλά μόνο για το σύστημα το οποίο αποτελείται, για παράδειγμα, από ένα ζεύγος ηλεκτρονίων ή από μια τριάδα ή μια τετράδα κ.ο.κ.
Κάτι ανάλογο ισχύει και για τα κουάρκ, τα γκλουόνια και κάθε άλλο συγκεκριμένο είδος σωματιδίου.
Η κβαντική πραγματικότητα είναι παράξενη από αυτή την άποψη.
Η αλήθεια είναι ότι η κβαντική πραγματικότητα είναι παράξενη από πολλές απόψεις.
Τα ατομικά κβαντικά σωματίδια μπορούν ταυτοχρόνως να βρίσκονται σε δύο διαφορετικά σημεία - ή και τρία ή και τέσσερα ή και να απλώνονται σε μια ολόκληρη περιοχή, να χορεύουν σαν ένα κύμα.
Πράγματι, η «πραγματικότητα» που η κβαντική θεωρία φαίνεται να μας ζητάει να πιστέψουμε, απέχει τόσο πολύ από αυτό στο οποίο είμαστε συνηθισμένοι ώστε πολλοί κβαντικοί θεωρητικοί θα μας έλεγαν να ξεχάσουμε την ίδια την έννοια της πραγματικότητας όταν εξετάζουμε τα φαινόμενα στην κλίμακα των στοιχειωδών σωματιδίων, των ατόμων, ακόμη και των μορίων.
Αυτό φαίνεται μάλλον δύσκολο, ιδιαίτερα όταν μας λένε επίσης ότι η κβαντική συμπεριφορά διέπει όλα τα φαινόμενα και ότι ακόμη και μεγαλύτερης κλίμακας αντικείμενα, τα οποία αποτελούνται από κβαντικά συστατικά, υπόκεινται και αυτά στους ίδιους κβαντικούς κανόνες.
Πού σταματάει η κβαντική μη πραγματικότητα και αναλαμβάνει τη σκυτάλη η φυσική πραγματικότητα που γνωρίζουμε;
Η σημερινή κβαντική θεωρία δεν έχει ικανοποιητική απάντηση σε αυτό το ερώτημα.
Η δική μου άποψη σχετικά με αυτό - και υπάρχουν πολλές άλλες απόψεις - είναι ότι η σημερινή κβαντική θεωρία δεν είναι ακριβώς σωστή και ότι καθώς τα αντικείμενα που εξετάζουμε γίνονται μεγαλύτερα οι αρχές της γενικής σχετικότητας του Αϊνστάιν αρχίζουν να συγκρούονται με αυτές της κβαντικής μηχανικής, και τότε αρχίζει να αναδεικνύεται μια πραγματικότητα η οποία πλησιάζει περισσότερο στις δικές μας εμπειρίες.
Πρέπει ωστόσο να προειδοποιήσουμε τον αναγνώστη:
η κβαντική μηχανική όπως είναι διατυπωμένη σήμερα δεν έχει καμία αποδεκτή απόδειξη παρατήρησης εναντίον της και όλες οι προτεινόμενες τροποποιήσεις παραμένουν στο στάδιο της εικασίας.
Επί πλέον, ακόμη και η γενική σχετικότητα, προϋποθέτοντας την ιδέα ενός καμπύλου χωροχρόνου, αποκλίνει και αυτή από την έννοια της πραγματικότητας στην οποία έχουμε συνηθίσει.
Οταν κοιτάζουμε το Σύμπαν στο επίπεδο των κβάντα ή στις τεράστιες διαστάσεις στις οποίες γίνονται ορατές οι επιδράσεις της γενικής σχετικότητας, τότε η πραγματικότητα του κοινού νου, των καρεκλών, των τραπεζιών και των άλλων υλικών πραγμάτων φαίνεται να εξαφανίζεται, να αντικαθίσταται από μια βαθύτερη πραγματικότητα η οποία κατοικεί στον κόσμο των μαθηματικών.
Τα μαθηματικά μοντέλα μας για τη φυσική πραγματικότητα απέχουν πολύ από το να είναι πλήρη, μας προσφέρουν όμως τύπους οι οποίοι απεικονίζουν την πραγματικότητα με μεγάλη ακρίβεια - μια ακρίβεια η οποία ξεπερνά κατά πολύ την ακρίβεια οποιασδήποτε περιγραφής που δεν υπόκειται στα μαθηματικά.
Φαίνεται ότι υπάρχει κάθε λόγος να πιστέψουμε ότι αυτές οι ήδη αξιοθαύμαστες απεικονίσεις θα βελτιωθούν και ότι ακόμη πιο κομψά και δεξιοτεχνικά μαθηματικά σχήματα θα βρεθούν για να αντικατοπτρίσουν την πραγματικότητα με ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια.
Θα μπορούσαν οι μαθηματικές οντότητες να κατοικούν σε έναν δικό τους κόσμο, τον αφηρημένο πλατωνικό κόσμο των μαθηματικών τύπων;
Αυτή είναι μια ιδέα η οποία δεν ξενίζει πολλούς μαθηματικούς.
Σε αυτή την απεικόνιση οι αλήθειες που οι μαθηματικοί αναζητούν βρίσκονται ήδη «εκεί» και η μαθηματική έρευνα μπορεί να συγκριθεί με την αρχαιολογία: έργο του μαθηματικού είναι να αναζητήσει αυτές τις αλήθειες εν είδει μάλλον ανακάλυψης και όχι επινόησης.
Για έναν πλατωνικό μαθηματικό δεν είναι τόσο παράλογο να αναζητεί την τελική εστία της φυσικής πραγματικότητας μέσα στον κόσμο του Πλάτωνα.
Αυτό δεν είναι αποδεκτό από όλους.
Δεν κατανοούμε δεόντως γιατί η φυσική συμπεριφορά αντικατοπτρίζεται με τόση ακρίβεια στον πλατωνικό κόσμο ούτε πώς η συνειδητή νοητική ικανότητα φαίνεται να αναδύεται όταν φυσικά υλικά, όπως αυτά που υπάρχουν σε έναν υγιή ανθρώπινο εγκέφαλο που βρίσκεται σε εγρήγορση, οργανώνονται με τον κατάλληλο τρόπο.
Ούτε επίσης κατανοούμε πραγματικά πώς αυτή η συνειδητότητα, όταν κατευθύνεται προς την κατανόηση των μαθηματικών προβλημάτων, είναι ικανή να μαντεύει τη μαθηματική αλήθεια.
Τι μας λέει αυτό για τη φύση της φυσικής πραγματικότητας;
Μας λέει ότι δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε σωστά το ζήτημα αυτής της πραγματικότητας αν δεν κατανοήσουμε τη σύνδεσή του με τις άλλες δύο πραγματικότητες, τη συνειδητή νοητική ικανότητα και τον υπέροχο κόσμο των μαθηματικών.
Πολλοί φιλόσοφοι, μεταξύ άλλων, θα υποστήριζαν ότι τα μαθηματικά αποτελούνται απλώς από εξιδανικευμένες νοητικές έννοιες και αν θεωρηθεί ότι ο κόσμος των μαθηματικών αναδύεται τελικά από το μυαλό μας, τότε φθάνουμε σε έναν φαύλο κύκλο: το μυαλό μας αναδύεται από τον - φυσικό - εγκέφαλό μας και οι απολύτως ακριβείς φυσικοί νόμοι που διέπουν αυτή τη λειτουργία θεμελιώνονται στα μαθηματικά που απαιτεί ο εγκέφαλός μας για την ύπαρξή του.
Η δική μου θέση είναι ότι πρέπει να αποφύγουμε αυτό το άμεσο παράδοξο παραχωρώντας στον πλατωνικό μαθηματικό κόσμο τη δική του, εκτός χρόνου και τόπου, ύπαρξη, αλλά επιτρέποντάς του παράλληλα να μας είναι προσιτός μέσω της νοητικής δραστηριότητας.
Η άποψή μου αναγνωρίζει τρία διαφορετικά είδη πραγματικότητας:
τη φυσική, τη νοητική και την πλατωνική-μαθηματική, με μια (ως τώρα) βαθιά μυστηριώδη σχέση ανάμεσα στις τρεις.
Ο κ. Ρότζερ Πένροουζ/Roger Penrose είναι καθηγητής Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και συγγραφέας, μεταξύ άλλων, του «The Road to Reality: Α complete guide to the laws of the universe» (Ο δρόμος προς την πραγματικότητα: Ενας πλήρης οδηγός για τους νόμους του Σύμπαντος).
~~~~~~~~~~~~~
 δημοσιεύτηκε 07/01/2007 στο tovima.gr/science
~~~~~~~~~~~~~~
e-keimena.gr