Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017

αρνητικό περιβάλλον και πόνος

Το αρνητικό περιβάλλον επιδεινώνει τον πόνο στη χαμηλή οσφυαλγία

Πιστεύετε ότι η χαμηλή οσφυαλγία που ταλαιπωρεί τον/την σύζυγό σας δεν είναι κάτι σημαντικό;
Σύμφωνα με μία νέα έρευνα, ανεξάρτητα από αυτό που πιστεύεται εσείς, αν για εκείνον είναι κάτι σημαντικό, αυτή η αντίληψη σας μπορεί να του επιδεινώσει τον πόνο.

Ενώ η θετική υποστήριξη και η ενθάρρυνση έχει αποδειχθεί πως μειώνει το αίσθημα του πόνου, αυτή η έρευνα επιβεβαιώνει το ακριβώς αντίθετο: η έλλειψη υποστήριξης μπορεί να εντείνει τον πόνο.

Στην έρευνα συμμετείχαν ζευγάρια, ο ένας εκ των οποίων υπέφερε από χρόνια χαμηλή οσφυαλγία.
Καθώς ο/η ασθενής με την χαμηλή οσφυαλγία πραγματοποιούσε δραστηριότητες όπως: όρθια στάση, περπάτημα, ξαπλωμένος, σκυφτός και εκτελούσε διατατικές δραστηριότητες για 10 λεπτά, ο/η σύζυγος παρακολουθούσε.
Οι ερευνητές αξιολογούσαν κάθε κριτική ή εχθρική στάση προς στον σύζυγο /ασθενή, καθώς επίσης πως γινόνταν αισθητή αυτή η κριτική από την πλευρά του ασθενούς.
Περιττό να πούμε ότι όταν ο/η σύζυγος που παρακολουθούσε κρατούσε εχθρική στάση ή κριτική προς τον/την πάσχουσα σύζυγο, αυτό συσχετίστηκε με επιδείνωση του πόνου, ιδιαίτερα αν ήταν γυναίκα ασθενής ή υπέφερε από κατάθλιψη!

Το ηθικό δίδαγμα της ιστορίας είναι το εξής:
Όταν κάποιος πονάει, δώστε του την πλήρη υποστήριξη σας!
Αυτό σημαίνει ότι δεν αρκεί να προσπαθείτε να καταλάβετε και να εκτιμήσετε τον πόνο τους, αλλά επίσης να αντιληφθείτε ότι αυτό που εσείς νομίζετε ως υποστήριξη ή χρήσιμη συμβουλή μπορεί στην πραγματικότητα να γίνει αντιληπτό από τον ασθενή ως κάτι αρνητικό και να προκαλέσει μεγαλύτερο πόνο, όχι λιγότερο.
«Βοηθείστε τον ασθενή να ζήσει όσο καλύτερα μπορεί, ανεξάρτητα από τον πόνο που βιώνει», επισημαίνει ο Kevin Alschuler του University of Washington in Seattle!

Συμβουλευθείτε τον φυσικοθεραπευτή σας για να μάθετε περισσότερα σχετικά με την χαμηλή οσφυαλγία, τα πιθανά αίτια, και το πώς τα ζευγάρια μαζί μπορούν να την αντιμετωπίσουν!

ΠΗΓΗ
Spouse criticism and hostility during marital interaction: effects on pain intensity and behaviors among individuals with chronic low back pain.
Burns, John W.; Post, Kristina M.; Smith, David A.; More
Pain ., Post Acceptance: August 08, 2017
physio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου