Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017

ο Chamath Palihapitiya προειδοποιεί: «δεν το συνειδητοποιείτε, αλλά σας προγραμματίζουν...»

ενώ η επιχείρηση του Facebook συνεχίζει τη ραγδαία ανάπτυξή της, και επεκτείνει τα πλοκάμια της σε κάθε γωνιά του Διαδικτύου,ολοένα και περισσότεροι πρώην εργαζόμενοι και επενδυτές εκφράζουν δημόσια τις αντιρρήσεις τους και τις ανησυχίες τους για τις επιπτώσεις που έχει προκαλέσει στους χρήστες της το μέσο αυτό κοινωνικής δικτύωσης...
οι φωνές που μιλούν για την αρνητική επίδραση του Facebook και των social media, συνολικά στη ζωή των χρηστών, πληθαίνουν μέρα με τη μέρα...
ένας από αυτούς ο Chamath Palihapitiya, πρώην αντιπρόεδρος του Facebook,του τομέα user growth,δήλωσε "ότι τα κοινωνικά δίκτυα  διαβρώνουν τα βασικά θεμέλια του τρόπου συμπεριφοράς των ανθρώπων" και ότι αισθάνεται "τεράστια ενοχή" για τη δημιουργία εργαλείων που "διαλύουν τον κοινωνικό ιστό".
κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Graduate School of  Business το Νοέμβριο
-youtube.com- ο Palihapitiya επανέλαβε και τα λόγια άλλων διαφωνούντων που πρόσφατα εξέφρασαν δημόσια τις ενοχές και τα παράπονά τους,αλλά
και επισήμανε μεταξύ άλλων προειδοποιώντας το κοινό:
"δεν το συνειδητοποιείτε, αλλά είστε προγραμματισμένοι ...όμως τώρα πρέπει να αποφασίσετε πόσα είστε διατεθειμένοι να παραχωρήσετε, πόση από τη διανοητική σας ανεξαρτησία"!!!
επίσης είπε ότι δεν θέλησε να αφήσει να προγραμματιστεί ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι "δεν χρησιμοποιεί αυτά τα σκατά" (doesn’t use this shit)
και τα παιδιά του δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούν "αυτά τα σκατά" (this shit) και συνέστησε να κάνει ο καθένας μας από "μιά δυναμική αποχή" από τα social media
ο Palihapitiya προσχώρησε στο Facebook το 2007 και είναι σήμερα είναι ο διευθύνων σύμβουλος της Κεφαλαιουχικής Εταιρείας κοινωνικού κεφαλαίου που ίδρυσε το 2011.
"και ενώ σαν ζωντανά όντα χρειαζόμαστε τη διάδραση,τις αμφίδρομες σχέσεις και τα σχόλια των άλλων,οι βραχυπρόθεσμοι κύκλοι ανάδρασης με γνώμονα τη ντοπαμίνη που έχουμε δημιουργήσει, καταστρέφουν και αποδομούν την κοινωνία: κανένας πολιτικός διάλογος, καμία συνεργασία, παραπληροφόρηση, ψέματα", είπε.
 ο φόβος του είναι πως κακοί παράγοντες-bad actors- μπορούν να χειραγωγούν μεγάλες ομάδες ανθρώπων και μεις ως χρήστες στην προσπάθειά μας να δημιουργήσουμε μια εξιδανικευμένη εκδοχή του εαυτού μας περιπλέκουμε το πρόβλημα:
οργανώνουμε τη ζωή μας γύρω από μια λανθασμένη άποψη για την τελειότητα και τη ζωή επειδή ανταμειβόμαστε με αυτά τα σηματάκια-καρδούλες,like,μπράβο,και τα συγχέουμε με τις αληθινές αξίες,με την αληθινή ζωή,με την αλήθεια...
και αυτή η βραχυπρόθεσμη και εύθραυστη δημοτικότητα μας αφήνει περισσότερο άδειους,κενούς -ας το παραδεχτούμε- και μας μπλέκει σε έναν φαύλο κύκλο όπου αναρωτιώμαστε με αγωνία "ποιό είναι το επόμενο πράγμα που πρέπει να κάνω τώρα, γιατί το χρειάζομαι πάλι; "
ο Sean Parker, ιδρυτικός πρόεδρος του Facebook, είχε μίλησε,και αυτός,τον περασμένο μήνα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η πλατφόρμα εκμεταλλεύεται την ανθρώπινη ψυχολογία, και είπε ότι οι ιδρυτές της εταιρείας «ήξεραν συνειδητά» τι κάνουν.
στο τέλος ο Palihapitiya συμφώνησε ότι στο πίσω, πίσω, πίσω μέρος του μυαλού τους ήξεραν ότι κάτι κακό θα μπορούσε να συμβεί με το Facebook!!!
πηγές:
https://qz.com/1153007/former-facebook-executive-chamath-palihapitiya-you-dont-realize-it-but-you-are-being-programmed/
https://qz.com/1154300/facebook-hit-back-at-a-former-executive-chamath-palihapitiya-who-said-the-company-programs-people/
http://www.lifo.gr/now/digital-life/172611
newsbeast.gr
iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου