Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017

Blockchain: η τεχνολογία πίσω από το Bitcoin

Πως μπορεί να αξιοποιηθεί η νέα τεχνολογία και σε άλλες εφαρμογές

Το πως ακριβώς λειτουργεί το bitcoin το έχουμε συζητήσει αρκετές φορές στις σελίδες μας.
Αυτό που δεν έχουμε δει αναλυτικά και σε γενικές γραμμές παραμένει
terra incognita για τους περισσότερους είναι η τεχνολογία που υποστηρίζει το ψηφιακό νόμισμα και επιτρέπει σε εκατομμύρια καταναλωτές και επιχειρήσεις να το εμπιστεύονται και να το χρησιμοποιούν. 


Η καρδιά του ψηφιακού νομίσματος bitcoin είναι η τεχνολογία Blockchain, η οποία επιτρέπει την καταγραφή μιας τεράστιας λίστα συναλλαγών στο ψηφιακό νόμισμα, χωρίς να μπορεί κανείς να παρέμβει και να την αλλάξει, μετά από κάθε νέα συναλλαγή.
Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι, ενώ το μέλλον του Bitcoin παραμένει αβέβαιο, ιδιαίτερα μετά τα προβλήματα που συνάντησε μέσα στο 2014, η τεχνολογία Blockchain ήρθε εδώ για να μείνει.

Πως λειτουργεί το blockchain 
Στην πραγματικότητα, το blockchain είναι μια τεχνολογία που επιτρέπει τη δημιουργία ενός αρχείου για την καταγραφή ενός συστήματος peer-to-peer ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Εταιρείες που δουλεύουν πάνω στη νέα τεχνολογία ετοιμάζονται ήδη για την εφαρμογή της και σε άλλα πεδία, πέρα του bitcoin.

Μέσω του Blockchain, δημιουργείται ένα "απαραβίαστο αρχείο" στο οποίο καταγράφονται κάθε είδους συναλλαγές και το οποίο είναι προσβάσιμο σε κάθε κάτοχο bicoins ή κάθε συνεργαζόμενο κατάστημα, μόνο όμως για να εξακριβώνεται η αξία του κάθε "πορτοφολιού" και το ποσό που αφαιρείται.

Το αρχείο blockchain που δημιουργείται "μοιράζεται" μεταξύ χιλιάδων υπολογιστών σε όλο τον κόσμο.
Είναι κρυπτογραφημένο και δεν επιτρέπει την αλλαγή των στοιχείων που ήδη έχουν εγγραφεί, ενώ στοιχείο που αυξάνει την αξιοπιστία του συστήματος είναι ότι δεν υπάρχει κεντρικός διαχειριστής, επομένων κανείς δεν μπορεί να χειραγωγήσει το νόμισμα.

Άλλες χρήσεις της τεχνολογίας 
Οι εταιρείες που ασχολούνται με την τεχνολογία φιλοδοξούν να τη δουν να αξιοποιείται και εκτός του τομέα των ψηφιακών νομισμάτων.
Πιθανές χρήσεις περιλαμβάνουν τις εγγραφές κτηματολογίου (να κάτι που θα ενδιέφερε και την Ελλάδα), τις συμβολαιογραφικές πράξεις ή την πληρωμή δικαιωμάτων, λ.χ. στον χώρο της πνευματικής ιδιοκτησίας.

Όσοι ενδιαφέρονται να δουν πως περίπου δουλεύει ένα blockchain, μπορούν να επισκεφθούν τη διεύθυνση www.blockexplorer.com και να "παίξουν" με το απλοποιημένο interface που υπάρχει.
moneyguru.gr
~~~~~~~~~~~~~~~
99bitcoins.com
~~~~~~~~~~~~~
photo:google.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου