Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017

Οι δύο όψεις του bitcoin

Της Αγγελικής Κοτσοβού

Απόλυτη φούσκα ή το νόμισμα του μέλλοντος;

Δεν υπάρχει ακόμη σαφής απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα, που αφορά το bitcoin και την ξέφρενη πορεία των ψηφιακών νομισμάτων γενικότερα.
Για κάποιες προσωπικότητες της Wall Street, όπως ο Τζέιμι Ντίμον της JP Morgan Chase, το bitcoin είναι απάτη και όσοι έχουν επενδύσει σε αυτό θα το μετανιώσουν οικτρά.
Κάποιοι άλλοι όμως, μεταξύ των οποίων και η Κριστίν Λαγκάρντ του ΔΝΤ, δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στα ψηφιακά νομίσματα, κρίνοντας ότι «θα μπορούσαν να είναι το μέλλον».
Οι προειδοποιήσεις δεν φαίνεται να ταράζουν τον κόσμο των κρυπτονομισμάτων.
Αυτός ο κόσμος, σχεδόν άγνωστος μία δεκαετία πριν, είναι πλέον πραγματικότητα και για πολλούς αποτελεί τη μεγαλύτερη επανάσταση στο χρηματοοικονομικό σύστημα.
Όσο για τους επενδυτές, υπόσχεται εντυπωσιακά κέρδη.
Το bitcoin καταρρίπτει το ένα ιστορικό ρεκόρ μετά το άλλο, έχοντας ξεπεράσει το φράγμα των 6.500 δολαρίων, όταν το 2010 άξιζε λιγότερο από ένα δολάριο.
Το ψηφιακό νόμισμα, που δεν ελέγχεται από καμία κεντρική τράπεζα ή κάποια κυβέρνηση, δεν υπάρχει σε φυσική μορφή κερμάτων ή χαρτονομισμάτων.
Και όμως, αξίζει ήδη περισσότερο από μία ουγκιά χρυσού, ενώ η κεφαλαιοποίησή του υπερβαίνει τα 100 δισ. δολάρια, αντίστοιχη με την κεφαλαιοποίηση «κολοσσών» τεχνολογίας, όπως η Apple και η Amazon.
Βέβαια, η Apple χρειάστηκε 31 χρόνια για να καταφέρει να μπει στο «κλαμπ» των 100 δισ., ενώ το bitcoin περίπου επτά χρόνια.
Και η Apple, εν αντιθέσει με το ψηφιακό νόμισμα, έχει υπόσταση, παράγει σημαντικά κέρδη και διαθέτει ρευστότητα άνω των 200 δισ. δολαρίων.
Η εντυπωσιακή άνοδος -με κέρδη 825% μόνο τον τελευταίο χρόνο- ερμηνεύεται για πολλούς ως «σήμα κινδύνου» για μια νέα φούσκα.
Φέρνουν ως παράδειγμα τη φούσκα του Διαδικτύου, με τις μετοχές των εταιρειών τεχνολογίας να ενισχύονται 680% από τις αρχές του 1996 έως τα τέλη Μαρτίου 2000, για να προσγειωθούν απότομα στη συνέχεια.
Πολλά και τα ερωτήματα ως προς τη νομιμότητά του ως χρηματοοικονομικού εργαλείου.
Τα κέρδη όμως είναι ταυτόχρονα απόδειξη ότι η ζήτηση για τα κρυπτονομίσματα είναι πολύ μεγαλύτερη της προσφοράς.
Γεγονός και το ότι το bitcoin έχει τραβήξει την προσοχή οργανισμών, όπως το ΔΝΤ και η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), που θεωρεί ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν μπορούν να στρέψουν την πλάτη στα ψηφιακά νομίσματα.
Μπορεί το ρευστό να ήταν κάποτε «βασιλιάς», παραδίδει όμως τα σκήπτρα στο πλαστικό και το ψηφιακό χρήμα.
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου