Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2018

Χιονισμένα Χριστούγεννα -μύθος ή πραγματικότητα;


Εκείνα τα Χριστούγεννα του 1920 ένας τρελός χιονιάς ξάφνιασε ολόκληρη τη γη. 
Χιόνιζε και χιόνιζε ασταμάτητα. 
Όσοι είχαν ζεστά ρούχα και φωτιά ήταν ευτυχισμένοι. 
Κι οι γάτες τους, ευτυχισμένες κι αυτές. 
Οι γάτες όμως των φτωχών —και δεν ήταν λίγοι οι φτωχοί εκείνα τα Χριστούγεννα του 1920— οι γάτες, λοιπόν, των φτωχών τουρτούριζαν κι όλο στον ύπνο το ‘ριχναν για να ξεχνούν την πείνα τους.
Υπήρχαν όμως και χειρότερα. 
Σε μια χιονισμένη πολιτεία ζούσε η Βροχούλα, μια άσπρη γάτα με καφετιές πιτσίλες, που ούτε πλούσιο είχε γι’ αφεντικό ούτε καν τον πιο φτωχό απ’ τους φτωχούς. 
Μόνη κι αδέσποτη… 
Στο δρόμο την έβρισκαν οι μέρες και οι νύχτες. 
Κοιμότανε στο δρόμο κι έτρωγε —άμα έτρωγε— ό,τι της λάχαινε. 
Έτσι πορευόταν η Βροχούλα. Κι επειδή πίστευε πως είν’ ωραία η ζωή και πως, δεν μπορεί, θα ‘ρθουν καλύτερες μέρες, όπως άκουγε τους ανθρώπους να λεν συχνά πυκνά, δε βαρυγκομούσε. Με τόσο χιόνι όμως —τι χιόνι ήταν και τούτο!— τα ‘χασε. Ξεπάγιασαν τ’ αυτιά της κι η μουσούδα της. Κι οι πατούσες της ξεπάγιασαν κι αυτές. Πάει, σκεπάστηκαν κι οι σκουπιδοτενεκέδες μ’ ένα πάπλωμα χιόνι, βαρύ, ασήκωτο.
«Πάλι νηστική θα μείνω χριστουγεννιάτικα», νιαούρισε τουρτουρίζοντας. Κι ήταν ίσως η πρώτη φορά που το νιαούρισμα της έμοιαζε κάπως με παράπονο…(1)
Χριστούγεννα λοιπόν και φέτος 2018 και ο αστικός μύθος των Χριστουγέννων θέλει τα δέντρα χιονισμένα,το τζάκι αναμμένο,το κρύο να μας ωθεί στη σπιτική θαλπωρή και,ενώ στην Ελλάδα δεν υπήρχαν και δεν υπάρχουν έλκηθρα,τον Άη Βασίλη να μας επισκέπτεται τσουλώντας το έλκηθρό του στον πάγο.
Τι συμβάινει όμως στην πραγματικότητα;
Πόσες φορές στην καταγεγραμμένη ιστορία της μετεωρολογίας έχει χιονίσει τα Χριστούγεννα στην Αθήνα;
Τελικά είναι μύθος ή επιθυμία των κατοίκων της πρωτεύουσας τα χιονισμένα Χριστούγεννα;
Ή μήπως είναι μια ανάμνηση των περισσοτέρων κατοίκων της πρωτεύουσας των ορεινών τόπων από τους οποίους μετανάστευσαν εκεί στα μέσα της του 19ου αιώνα στην προτεύουσα,η οποία τελικά έγινε επιθυμία τους;
Για να δούμε-
Γενικά ο χειμώνας στην Ελλάδα, ημερολογιακά έρχεται στις 21 Δεκεμβρίου, άρα και ο βαρύς χειμώνας,σύμφωνα με τους μετεωρολόγους,για τη χώρα μας, είναι τον Ιανουάριο,και το Φεβρουάριο.
Το γεγονός αυτό κάνει τα χιονισμένα Χριστούγεννα εξαιρετικά σπάνια στην Αθήνα, αλλά και σε πολλές άλλες πόλεις της χώρας μας.
Παρά τη συνήθη επιδείνωση του καιρού, βαδίζοντας προς το τρίτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, η χιονισμένη Ακρόπολη αποτελεί  σπάνιο φαινόμενο.
Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα γνωστά στοιχεία, από το 1930 έως σήμερα, ανήμερα τα Χριστούγεννα χιόνισε μόνο δύο φορές στην Αθήνα, το 1949 και το 1968.
Παραμονή Χριστουγέννων έχει χιονίσει επίσης δύο χρονιές, το 1962 και το 1992.
Από το 1955 έως σήμερα τα Χριστούγεννα στην Αθήνα έχει χιονίσει για λίγο μόνο το 1986, χωρίς να το στρώσει.
Την επόμενη των Χριστουγέννων χιόνισε στην Αθήνα το 1991, έναν από τους πιο λευκούς Δεκεμβρίους στο Λεκανοπέδιο, αφού χιόνισε οκτώ διαφορετικές ημέρες.
Παρατηρούμε λοιπόν ότι η πιθανότητες για λευκά Χριστούγεννα στη χώρας μας και ιδιαίτερα στις κεντρικές και νότιες περιοχές είναι πολύ μικρή.
Ακόμα,και σε πόλεις της Βόρειας Ελλάδας το χιόνι δεν έρχεται πολύ συχνά.
Για παράδειγμα τα Ιωάννινα έχουν να δουν χριστουγεννιάτικο χιόνι μέσα στην πόλη από το 1986.
Τελικά τα λευκά Χριστούγεννα στην Αθήνα μάλλον είναι ένας μύθος και μια επιθυμία των κατοίκων της,τα δε λευκά Χριστούγεννα στα περισσότερα μέρη και πόλεις της Ευρώπης είναι και αυτό ένας μύθος και μια ανάμνηση που έχει συνδεθεί με τη λογοτεχνία των προηγούμενων αιώνων,η οποία έχει καταγράψει τις δύσκολες καιρικές συνθήκες της περιόδου από τα μέσα του 16ου αιώνα ως και τα μέσα του 19ου, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως η Μικρή Εποχή των Παγετώνων και που η Ευρώπη βίωνε της συνέπειές της σχεδόν τις περισσότερες μέρες του χρόνου,οπότε στατιστικά τα Χριστούγεννα ήταν χιονισμένα!

1 – Το απόσπασμα είναι από το θαυμάσιο παιδικό διήγημα  “Η Βροχούλα, ο Μουντζούρης”  του  Χρήστου Μπουλώτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου