Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2018

Πως να μην πάρουμε κιλά την περίοδο των γιορτών

Γλυκά,ποτά και παραπανίσια κιλά τις μέρες των γιορτών -τι μπορούμε να κάνουμε;

Αυτή η εποχή με τις γιορτές,τις εορταστικές εκδηλώσεις και τα μεγάλα οικογενειακά γεύματα,εκτός από τη χαρά της παρέας των δικών μας ανθρώπων και τη χαρά της ολιγοήμερης αποχής από την καθημερινότητα μας,χαρίζουν και περιττά κιλά.
Αυτό δεν άφησε ασυγκίνητους του ερευνητές οι οποίοι έσπευσαν να κάνουν έρευνες και να εξάγουν μερικές απλές συμβουλές,οι οποίες  μπορούν να μας βοηθήσουν να αποφύγουμε τα περιττά κιλά τις μέρες των γιορτών.
Η μελέτη, γνωστή ως Watch Weight Watch, εξέτασε αν η σύσταση και η παροχή στους ανθρώπους απλών συμβουλών για να περιορίσουν το φαγητό και το πιοτό κατά τη διάρκεια των γιορτών και των διακοπών θα μπορούσε να αποτρέψει την αύξηση του σωματικού βάρους.
Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν 10 Δεκεμβρίου στο Χριστουγενιάτικο τεύχος του περιοδικού The BMJ 
Οι 272 συμμετέχοντες της μελέτης χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες.
Στα άτομα της μιας ομάδας, γνωστή ως ομάδα παρέμβασης”, δόθηκε η εντολή να ζυγίζονται τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα κατά τη διάρκεια των γιορτών και να καταγράφουν και να λαμβάνουν υπόψη το βάρος τους.
Αυτή η ομάδα έλαβε επίσης 10 συμβουλές για τη διαχείριση του βάρους.
Αυτές οι συμβουλές περιελάμβαναν την προσοχή στο μέγεθος των μερίδων,τον περιορισμό του οινοπνεύματος και των ζαχαρωδών ποτών και την τακτική σωματική άσκηση. 
Αυτή η ομάδα έλαβε επίσης μια λίστα που έδειχνε αναλυτικά τον τρόπο της άσκησης που ήταν ο ιδανικός για το κάψιμο του αποκτηθέντος στις γιορτές λίπους.
Για παράδειγμα, επισήμαναν πως χρειάζεται άσκηση 16 λεπτών για να καούν τρεις μεγάλες ψητές πατάτες και 33 λεπτά περπάτημα για ένα μικρό ποτήρι ζεστό κρασί.
Η άλλη ομάδα, γνωστή ως “ομάδα ελέγχου”, έλαβε φυλλάδιο με γενικές συμβουλές σχετικά με την πρόοδο ενός υγιεινού τρόπου ζωής,αλλά αυτό δεν περιλάμβανε διατροφικές συμβουλές ή συμβουλές σχετικά με τις γιορτές.
Οι ερευνητές ζύγιζαν τους συμμετέχοντες μία φορά πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων και πάλι περίπου ένα μήνα αργότερα.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες στην ομάδα ελέγχου κέρδισαν βάρος κατά τη διάρκεια των διακοπών -περίπου 0,4 kg με 0,5kg , ενώ η ομάδα παρέμβασης δεν κέρδισε βάρος.
Συνολικά, οι συμμετέχοντες στην ομάδα παρέμβασης ζύγιζαν κατά μέσο όρο περίπου 0,5 κιλό λιγότερο στο τέλος της μελέτης σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.
Παρόλο που η διαφορά βάρους μεταξύ των δύο ομάδων ήταν μικρή, εξακολουθεί να είναι σημαντική, δεδομένου ότι “οποιαδήποτε αύξηση του σωματικού βάρους έχει αρνητικό αντίκτυπο στην γενική υγεία”,ανέφεραν οι συγγραφείς.
Μισό κιλό ή ένα κιλό δεν ακούγεται πολύ, εάν όμως αναλογιστούμε τι γίνεται σωρευτικά μέσα σε μια δεκαετία, τότε καταλαβαίνουμε ότι κιλό-κιλό φτάσαμε είδη στα δέκα κιλά.
Μόνο την ημέρα των Χριστουγέννων,έχει καταμετρηθεί σε μελέτες,ένας άνθρωπος καταναλώνει περίπου 5.500 με 6.000 θερμίδες, τρεις φορές δηλαδή μεγαλύτερη ποσότητα από την ενδεδειγμένη.
Οι ερευνητές σημείωσαν ότι οι μελέτες πρέπει να διευρυνθούν,διότι η περίοδος παρακολούθησης ήταν σύντομη, και οι περισσότεροι συμμετέχοντες ήταν γυναίκες που είχαν υγιές βάρος ή ήταν υπέρβαροι αλλά όχι παχύσαρκοι.

Και επειδή οι γιορτές για πολλούς ανθρώπους είναι μια διαρκής δοκιμασία,καθώς παντού υπάρχουν λιχουδιές, γλυκές

 και αλμυρές  και οι περισσότεροι ενδίδουν χωρίς δεύτερη σκέψη και ειδικά χωρίς δεύτερη σκέψη για τα  περιττά κιλά, τα αποτελέσματα των μελετών θα πρέπει να εξεταστούν από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής για την υγεία, προκειμένου να αποφευχθεί η αύξηση του σωματικού βάρους στον πληθυσμό κατά τη διάρκεια περιόδων υψηλού κινδύνου, όπως οι διακοπές “, κατέληξαν οι συντάκτες.

κείμενο και επιμέλεια κειμένου:ntina

livescience.com
https://www.bmj.com/content/363/bmj.k4867

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου