Τρίτη 31 Αυγούστου 2021

΄Έκλαψα γιατί δεν μπορούσα να πιστέψω πιά

και μ'αρέσει να πιστεύω
αλλά, τώρα, μπορώ να αγαπήσω με πάθος,
χωρίς όμως πίστη,
χωρίς να πιστεύω σε τίποτα
και αυτό σημαίνει ότι τώρα μπορώ να αγαπήσω ανθρώπινα
έκλαψα γιατί από τώρα θα αρχίσω να κλαίω λιγότερο
έκλαψα γιατί έχασα την οδύνη και
δεν έχω ακόμα συνηθίσει να ζω χωρίς οδύνη
Anaïs Nin
Γαλλίδα συγγραφέας
παθιασμένη
ταξιδεύτρια και 
διηγηματογράφος-δοκιμιογράφος που 
ξόδεψε πάνω από 40 χρόνια, στο μεγάλο ταξίδι της αυτογνωσίας κι έγινε πασίγνωστη για τούτο ακριβώς
Πίστευε πως την ελευθερία, μας τη χαρίζει μόνο το μακρύ κι επίπονο ταξίδι προς την αυτογνωσία
   "Είναι εντάξει για μια γυναίκα, να 'ναι πάνω απ' όλα άνθρωπος. Εγώ ήμουν πρωτίστως γυναίκα.
Τα συστήματα είναι φθαρτά, έτσι νιώθω, πως οι μεγάλες αλλαγές θα προέλθουν από μεγάλη συλλογικήν αλλαγή στις ανθρώπινες συνειδήσεις".
   "Πιστεύω μόνο στη φωτιά. 
Φωτιά. 
Ζωή. 
Ούσα μέσα στη φωτιά, έβαλα φωτιά και σ' άλλους. 
Ποτέ θάνατος. 
Φωτιά και ζωή. 
Παιγνίδια".
Ο Henry Miller και η Anaïs Nin συναντήθηκαν, 
ερωτεύτηκαν, 
αγαπήθηκαν. 
Τραγούδησαν τη συνάντησή τους.
Εξακολούθησαν για καιρό να αλληλογραφούν, να μοιράζονται πολλά, να είναι αλληλέγγυοι. 
Η Anaïs Nin δεν έλαβε ποτέ τη δύσκολη απόφαση να αφήσει τον σύζυγό της, τον Χιου Γκίλερ. 
Ακόμα κι όταν κάποτε παντρεύτηκε κρυφά έναν άλλον, τον μουσικό, 
τυπογράφο και δασονόμο Rupert Pole, και έζησε μαζί του (κατά διαστήματα) για είκοσι δύο ολόκληρα χρόνια, δεν έπαψε να πείθει τον Γκίλερ ότι δεν είχε κανέναν δεσμό, απλώς ταξίδευε για μήνες στην άλλη άκρη των Ηνωμένων Πολιτειών για να εμπνευστεί, να συλλέξει υλικό, να γράψει. 
Μάλιστα, διαζεύχτηκε τον Pole, επίσης στα κρυφά, όταν την απείλησαν οι φορολογικές περιπλοκές της διγαμίας. 
Ο  Henry Miller, απεναντίας, για χάρη της Anaïs Nin πραγμάτωσε δεκάδες και εκατοντάδες φορές τη ρήση του Ludwig Wittgenstein "Από εδώ που είμαστε, πρέπει να πάμε εκεί όπου είναι η Απόφαση", και έκανε τα πάντα για να κρατήσει ζωντανό το όνειρο μιας ζωής μαζί της, μιας ζωής που θα τους επέτρεπε να είναι μαζί είκοσι τέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο. 
Και είναι σπαρακτικές οι επιστολές του, στις οποίες διαλαλεί τη λαχτάρα του να ζήσουνε μαζί. 
Επί ματαίω!

anais nin
henry & june                                                                                                                                 ntina

Επιστολή στήριξης της ΔΕΥΔΗΒ στον καθηγητή φαρμακολογίας Κo Δημήτρη Κούβελα

Διεπιστημονική ένωση  υπερασπιστής  δημοκρατίας και της βιοηθικής
Προς: τον ιατρικό σύλλογο Θεσσαλονίκης και τον πανελλήνιο ιατρικό σύλλογο
Επιστολή στήριξης της ΔΕΥΔΗΒ στον καθηγητή φαρμακολογίας
κo δ. Κούβελα

     Η Διεπιστημονική Ένωση Υπεράσπισης της Δημοκρατίας και της Βιοηθικής συστάθηκε τον Μάρτιο του 2021 προκειμένου να συνεισφέρει στον δημόσιο διάλογο μέσω επιστημονικών ερευνών, εκθέσεων και παρεμβάσεων για τα κρίσιμα ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και της βιοηθικής. 
Η ανάγκη αυτή έχει αναδειχθεί από την ίδια την κοινωνία και την ανησυχία των πολιτών για τις απειλές άρσης της συναίνεσης σε ιατρική πράξη (απειλές που έχουν ήδη υλοποιηθεί στην περίπτωση των υποχρεωτικών αυτοδιαγνωστικών τεστ και του «Διαβατηρίου Ανοσίας»), καθώς και για την επαπειλούμενη επιβολή υποχρεωτικών εμβολιασμών, η οποία είναι δηλωμένη πρόθεση της κυβέρνησης και εφαρμόζεται πιλοτικά στον κλάδο των υγειονομικών για να εφαρμοστεί εν συνεχεία σε ολόκληρη την κοινωνία.
     Η εφαρμογή ενός νέου εμβολίου με καινούργια τεχνολογία σε τόσο μεγάλη κλίμακα θα όφειλε να έχει προκαλέσει τον σκεπτικισμό κάθε εχέφρονος ανθρώπου και ιδιαίτερα επιστήμονα. 
Όλοι οι γιατροί γνωρίζουμε φάρμακα και εμβόλια που εγκρίθηκαν, κυκλοφόρησαν και αποσύρθηκαν είτε ως αναποτελεσματικά είτε ως επικίνδυνα. Ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί ένα φάρμακο ή εμβόλιο σε τόσο μεγάλο αριθμό ανθρώπων μέσα σε τόσο σύντομο διάστημα. 
Αντί αυτή η εμπειρία να αξιοποιηθεί έτσι ώστε να χρησιμοποιηθούν τα εν λόγω τα εμβόλια με φειδώ, σαν ένα όπλο εκεί που έπρεπε, τα βαφτίσαμε, μετά από τους πολιτικούς και οι γιατροί, «πανάκεια». 
Η «τεκμηρίωση» ωφέλειας είναι αστεία σε σύγκριση με το ρίσκο αυτής της γενετικής-ανοσολογικής παρέμβασης που επιβάλλεται στο σύνολο του πληθυσμού και στο οικοσύστημα. 
Δεν νομίζετε ότι είναι τρομακτική ευθύνη; 
Ποια μέτρα παίρνονται για να διαπιστωθούν όσο το δυνατόν συντομότερα προβλήματα και παρενέργειες;
     Ποια φαρμακοεπαγρύπνηση γίνεται; Ενδιαφέρθηκαν οι Ιατρικοί Σύλλογοι να ενημερώσουν τουλάχιστον τα μέλη τους τί είναι αυτή και πως γίνεται; 
Οι παιδίατροι και οι κτηνίατροι που κάνουν εμβόλια γνωρίζουν —και το κάνουν υποχρεωτικά— να επικολλούν στα βιβλιάρια την ετικέτα που αναγράφει το όνομα του σκευάσματος, την παρτίδα και την ημερομηνία λήξης. 
Δεν ξέρουμε κανένα κέντρο εμβολιασμού που να έδινε αυτά τα στοιχεία στους εμβολιαζόμενους. 
Τα στοιχεία αυτά όμως είναι αναγκαία για να συμπληρωθεί κάρτα φαρμακοεπαγρύπνησης ώστε, αν προκύψει οποιαδήποτε παρενέργεια, να δηλωθεί. 
Άρα, με αυτή την παράλειψη μπορούμε να πούμε ότι έμπαιναν δυσκολίες στη δήλωση και καταγραφή σοβαρών παρενεργειών. 
Δεν ειπώθηκε ποτέ από τους ειδικούς δημόσια ποιες παρενέργειες δηλώνονται και πώς ενώ για κάθε σοβαρή παρενέργεια που έπαιρνε δημοσιότητα έσπευδαν να δηλώσουν την επιστημονική τους άποψη για μη συσχέτιση, επενδεδυμένη με το κύρος του ακαταδίωκτου. 
Αναγκάστηκε σε παραίτηση για το θέμα αυτό ο κ. Βλαχογιαννόπουλος και κανένας Ιατρικός σύλλογος δεν εξέφρασε το παραμικρό ενδιαφέρον για το θέμα, σαν να επρόκειτο για προσωπικό ζήτημα και όχι για ζήτημα που αφορούσε την κοινωνία. 
Ποιά είναι η θέση σας ως Ιατρικού Συλλόγου για τα προαναφερθέντα ζητήματα;
     Για ενημέρωση σχετικά με το ποια περιστατικά χρήζουν καταγραφής και δήλωσης, σας παραθέτουμε την παραπομπή στον σύνδεσμο του VAERS https://vaers.hhs.gov/faq.html, καθώς και από το Εudravigilance https://www.adrreports.eu/en/covid19_message.html, τα “COVID-19 important messages: Important information to consider before looking at ADR reports for the COVID-19 vaccines”.
     Στα παραπάνω είναι σαφές ότι καταγράφεται και δηλώνεται ως παρενέργεια (ADR) κάθε σοβαρό σύμβαμα μετά τον εμβολιασμό που οδηγεί σε νοσηλεία, αναπηρία, θάνατο καθώς και σοβαρή νόσηση από τον Sars–Cov-2 . 
Η αξιολόγηση, για το αν οι αναφερόμενες παρενέργειες σχετίζονται αιτιολογικά με το εμβόλιο είναι αντικείμενο διεξοδικής έρευνας που γίνεται στη βάση δεδομένων όπου συγκεντρώνονται τα στοιχεία.
     Βάσει των προαναφερομένων, η άποψη του κ. Κούβελα για καταγραφή κάθε θανάτου και σοβαρού, επικίνδυνου για την ζωή συμβάματος μετά από εμβολιασμό σαν ύποπτη παρενέργεια του εμβολίου η οποία οφείλει να καταγραφεί στο σύστημα φαρμακοεπαγρύπνησης είναι μέσα στους κανόνες που ορίζει το VAERS και το Eudravigilance. 
Εσείς καθώς και η Καρδιολογική Εταιρεία που γνωμοδότησε, αγνοείτε το ποιοι είναι οι κανόνες καταγραφής στο σύστημα φαρμακοεπαγρύπνησης, και αυτό είναι απόδειξη για το τί είδους φαρμακοεπαγρύπνηση γίνεται στη χώρα μας.
     Εάν είχατε παρακολουθήσει τη διαδικασία αιτιολογικού συσχετισμού των εμβολίων με τις διάφορες σοβαρές παρενέργειες, όπως θρομβώσεις, μυοκαρδίτιδες, περικαρδίτιδες, σύνδρομο τριχοειδικής διαφυγής, κτλ. 
Θα είχατε αντιληφθεί ότι αυτές χαρακτηρίστηκαν ως αιτιολογικά σχετιζόμενες με το εμβόλιο ύστερ’ από ένα χρονικό διάστημα κατά το οποίο εθεωρείτο ότι απλώς σχετίζονται κατά μη αποσαφηνισμένο τρόπο. 
Όταν συγκεντρώθηκαν τα στοιχεία που χρειάζονταν, χαρακτηρίστηκε ο συσχετισμός αιτιολογικός και απαιτήθηκε από τις κατασκευάστριες εταιρείες να τα προσθέσουν στο φύλλο που συνοδεύει το εμβόλιο σαν παρενέργειες. 
Αν σήμερα κάνετε μία αναζήτηση στον παρακάτω σύνδεσμο, θα βρείτε πολλές επιπλέον δηλωμένες παρενέργειες στο στάδιο που εξετάζεται ακόμα ο αιτιολογικός τους συσχετισμός με τα εμβόλια: https://www.ema.europa.eu/en/medicines/human/EPAR/comirnaty#safety-updates-section
     Συνεπώς, ο ισχυρισμός της Καρδιολογικής Εταιρείας ότι δεν ισχύει αυτό που είπε ο κ. Κούβελας επειδή δεν γράφεται ως παρενέργεια στο SPC δεν έχει έρεισμα, διότι αυτό έπεται, εφόσον το φύλο αναθεωρείται ανάλογα με τα αποτελέσματα της φαρμακοεπαγρύπνησης – όπως προαναφέρθηκε για τις θρομβώσεις, μυοκαρδίτιδες κτλ. που προστέθηκαν τον Ιούνιο και Ιούλιο.
     Η διαδικασία αυτή έχει εκτεθεί δημοσίως πολλές φορές από τον κ. Κούβελα, ο οποίος λόγω ειδικότητας είναι ο πλέον αρμόδιος, και δεν είναι τόσο δύσκολο να γίνει κατανοητή από κάποιον που έχει σχέση με την ιατρική, αρκεί να μην τον τυφλώνει η προκατάληψη. 
Ενόψει αυτών, θα μπορούσε να αναστραφεί το κατηγορητήριο και να επιρριφθεί στον Ιατρικό Σύλλογο αμέλεια και παράκαμψη ουσιωδών διαδικασιών η οποία θέτει σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία αναρίθμητων ανθρώπων.
 Και σε κάθε περίπτωση οι διώξεις για έκφραση άποψης και μάλιστα από επιστημονικά όργανα προαναγγέλλουν δυσοίωνες εποχές.
ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟΥΣ.
Αθήνα 30-8-2021

Δευτέρα 30 Αυγούστου 2021

Philip Dick - Όλοι όσοι είχαν ζήσει ποτέ ήταν στην κυριολεξία περικυκλωμένοι από τους σιδερένιους τοίχους της φυλακής: ήταν όλοι μέσα της και κανείς δεν το΄ξερε...

...και συνεχίζει ο Philip Dick στο Valis...
...δέν υπάρχει δρόμος να βγείς από τον λαβύρινθο.
Ο λαβύρινθος μεταβάλλεται καθώς κινείσαι μέσα του, επειδή είναι ζωντανός.
Πάρσιφαλ:
κινούμαι ελάχιστα, όμως ήδη φαίνεται να πήγα πολύ μακριά.
Γκούρνεμαντς:
βλέπεις, γιέ μου, εδώ ο χρόνος γίνεται χώρος.
Όλο το τοπίο γίνεται ασαφές.
Το δάσος αποτραβιέται και στη θέση του αναδύεται ένας τοίχος φτιαγμένος από τραχιές πέτρες.
Δύο άνθρωποι περνούν από την πόρτα.
Τι έγινε το δάσος;
Οι δυό άντρες δεν κινήθηκαν στ'αλήθεια, στην πραγματικότητα δεν πήγαν πουθενά και όμως δεν είναι τώρα εκεί που ήταν στην αρχή.
Εδώ ο χρόνος γίνεται χώρος...
...Ο Φάτ είχε βρεί μια τέλεια περιγραφή της Μαύρης Σιδερένια
Φυλακής, τοποθετημένης όμως στο μακρινό μέλλον.
Οπότε, άν τοποθετούσες το παρελθόν (την αρχαία Ρώμη) πάνω στο παρόν (την Καλιφόρνια του εικοστού αιώνα) και εκεί πάνω τον μακρινό μελλοντικό κόσμο του μυθιστορήματος -το Ανδροειδές έχυσε ποταμούς δακρύων -θα είχες την Αυτοκρατορία, την Μαύρη Σιδερένια Φυλακή ώς μια υπέρ- ή διαχρονική σταθερά.
Όλοι όσοι είχαν ζήσει ποτέ ήταν στην κυριολεξία περικυκλωμένοι από τους σιδερένιους τοίχους της φυλακής: ήταν όλοι μέσα της και κανείς δεν το΄ξερε...
ntina

Παράξενο πράγμα η σχέση ανάμεσα στην πραγματικότητα και το ιδεατό.

...σκηνές θεατρικές
εκεί στα ριζά του δρόμου...
Mala Strana...
και ένα μικρό-μικρό τμήμα από το: VALIS του Philip DICK...
ένα από τα πιό αγαπημένα μου βιβλία...
Στον Φατ είχε συμβεί κάτι που δεν επιδεχόταν εξήγηση, μιά εμπειρία που υποδείκνυε κατάρρευση του ίδιου του
υλικού κόσμου και των οντολογικών κατηγοριών που τον καθόριζαν:
χώρο και χρόνο!!!
...Παράξενο πράγμα η σχέση ανάμεσα στην πραγματικότητα και το ιδεατό.
 Ο Φατ ήταν έτοιμος να σκαρφαλώσει στο ψηλότερο βουνό του Θιβέτ,
να φτάσει σε ένα γέρο μοναχό διακοσίων ετών που θα έλεγε:
το νόημα των πάντων ,γιέ μου, είναι-
σκέφτηκα:
Εδώ, γιέ μου, ο χρόνος γίνεται χώρος!!!
ntina

Dr. Robert Morse - Η μακροζωϊα και πως επιτυγχάνεται

το κανάλι του στο youtube :https://www.youtube.com/user/robertmorsend

Κώστας Καββαθάς - "Η συνομοταξία των αναιδών"

 

«… Οι χωρίς σχεδιασμό τοπικές “ρυθμίσεις” έχουν ως αποτέλεσμα το στραγγαλισμό της πόλης, την αύξηση των δηλητηρίων του θερμοκηπίου, την ταλαιπωρία χιλιάδων πολιτών και, τελικά, την απόλυτη, χυδαία και πέρα από κάθε λογική υποβάθμιση της ποιότητας ζωής…»

     ΔΕΝ είναι η πρώτη φορά που αναφέρομαι στο γεγονός και, μέχρι να εγκαταλείψω το μάταιο τούτο κόσμο, δε θα είναι η τελευταία. 
Πρόκειται για τις πεζοδρομήσεις και τις αλλαγές χρήσης εκατοντάδων δρόμων που επιχειρούν διάφοροι, δήθεν «ευαισθητοποιημένοι» δήμαρχοι και κοινοτάρχες, χωρίς να έχουν κάνει κάποια μελέτη για τις επιπτώσεις στη ζωή της πόλης. 
Το φαινόμενο έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας. 
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ένα από τα βασικά συνθήματα της συντριπτικής πλειονότητας των υποψηφίων στις τελευταίες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές ήταν (λόγω της έλλειψης φαντασίας και νέων ιδεών που επικρατεί σε όλους τους χώρους) οι… πεζοδρομήσεις και ο «εξοστρακισμός του γιωταχί» από το κέντρο της πόλης, του χωριού και της… στάνης.
     Ας δούμε τι σημαίνει το καθένα, αρχίζοντας από τις ―χωρίς πρόγραμμα― αλλαγές που επιχειρούν στους δρόμους, παίρνοντας ως παράδειγμα την οδό Παραδείσου στο Μαρούσι. 
Για περισσότερους από έξι μήνες, οι υπηρεσίες (του ΥΠΕΧΩΔΕ;) είχαν κλείσει το δρόμο, με αποτέλεσμα την απίστευτη ταλαιπωρία όσων έμεναν ή ήθελαν να πάνε ανατολικά. 
Όταν ο δρόμος άνοιξε, έγινε μονής (σωστό) κατεύθυνσης, αλλά από ένα σημείο και μετά είναι ο απόλυτος λαιμός της μπουκάλας. Οι «ειδικοί» έχουν μειώσει στο μισό το πλάτος, αυξάνοντας εκείνο των πεζοδρομίων (οι δαιμόνιοι!) και δημιουργώντας θέσεις στάθμευσης για τους κατοίκους των μονοκατοικιών, οι οποίοι προφανώς δε θέλουν να θυσιάσουν ούτε μισό τετραγωνικό μέτρο από τον κήπο τους. 
Την ημέρα γίνεται το «έλα να δεις», ενώ τη νύχτα οι οδηγοί κινδυνεύουν να τσακιστούν στα τετραγωνισμένα «μπετά» που βρίσκουν ξαφνικά μπροστά τους. 
Μέσα σε κάθε παρτέρι, ο Δήμος Αμαρουσίου (;) έχει φυτέψει κι από ένα δέντρο για να δείξει πόσο αγαπάει το «πράσινο». 
Η Παραδείσου δεν είναι, βέβαια, η μόνη. 
Οι δήμαρχοι των προνομιούχων προαστίων έχουν μετατρέψει τους δρόμους «τους» σε λαβύρινθους, απαγορεύοντας ουσιαστικά στους «άλλους» να περνάνε από την περιοχή τους.
     Το μεγάλο όμως έγκλημα εναντίον της πόλης, της υγείας και της ποιότητας ζωής του συνόλου είναι ότι με τους αποκλεισμούς δημιουργούν τεράστια μποτιλιαρίσματα. 
Tα καυσαέρια από τα χιλιάδες ακινητοποιημένα οχήματα δηλητηριάζουν την ατμόσφαιρα, αλλά κανείς δε φαίνεται να ενδιαφέρεται. 
Πριν κάποιος πει ότι ο υπογράφων ζητάει να «γεμίσει ο κόσμος γιωταχί», θα επαναλάβω αυτό που χρόνια λέω: να βρεθεί ένας γενναίος πρωθυπουργός που θα επιβάλει το μητροπολιτικό σχεδιασμό, το εργαλείο που θα απαγορεύσει στον καθένα να κόβει και να ράβει ανάλογα με τις επιθυμίες του, τις πολιτικές και κομματικές πιέσεις, και το λαϊκισμό που χαρακτηρίζει εκείνους που δεν έχουν ιδέες και φαντασία.
Ο μητροπολιτικός σχεδιασμός θα απαγόρευε στους τοπικούς σατράπες να μεταβάλουν τη ζωή μας σε κόλαση. 
Αν κάποιος δρόμος, σε ένα οποιοδήποτε προάστιο που κατοικεί η οικονομική ολιγαρχία, η μεσαία τάξη, η φτωχολογιά ή οι μαρκήσιοι του Μαύρου Χρήματος (που παριστάνουν τους φτωχούς και τους κατατρεγμένους) πρέπει να πεζοδρομηθεί, να πεζοδρομηθεί. 
Αν τα γιωταχί πρέπει να «εξοστρακιστούν» από το «κέντρο» της (όποιας) πόλης, να πάνε στο διάβολο κι ακόμα παραπέρα. 
Αν όμως η πεζοδρόμηση, η μονοδρόμηση, η απαγόρευση ή ό,τι άλλο σκαρφίζεται ο «ευαισθητοποιημένος» της τοπικής αυτοδιοίκησης έχει ως αποτέλεσμα την επιδείνωση του κυκλοφοριακού και την αύξηση της ρύπανσης, τότε να ελεγχθεί ο τοπικός σατράπης.
     Αυτή η φαύλη «λογική» έχει δημιουργήσει διάφορα «γκέτο», στα οποία κατοικούν οι ισχυροί του χρήματος. 
Με την πάροδο του χρόνου και την οικονομική «άνεση» που έφερε το colpo grosso του Xρηματιστηρίου, οι περιοχές αυτές μετατράπηκαν σε λαβύρινθους, που για να περάσει κάποιος που δε γνωρίζει, χάνεται, παραβιάζει προτεραιότητες, κινείται ανάποδα σε μονόδρομους, θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του και τη ζωή των άλλων, σπαταλάει καύσιμα, ρυπαίνει και, γενικώς, «φτύνει αίμα». 
Κι όλα αυτά στο όνομα μιας άκρως χαριτωμένης αλλά εγκληματικά άσχετης αντίληψης ότι όσο πιο πολλά εμπόδια βάλουμε στα γιωταχί τόσο το καλύτερο για τη γειτονιά «μας».
Δρόμοι-παγίδες υπάρχουν στην περιοχή γύρω από τα εκπαιδευτήρια Δούκα, στο Νέο και το Παλαιό Ψυχικό (το πρώτο κατέχει τον τίτλο του πρωταθλητή), και στη Φιλοθέη (αυτό έλειπε, να μην!).
     Από κει και πέρα, το λόγο έλαβε το νεοελληνικό «είπανε της γριάς να… και αυτή…». Σήμερα δεν έμεινε πόλη, κωμόπολη, ακόμα και χωριό που να μην αποκτήσει δρόμους «ήπιας κυκλοφορίας» και πεζόδρομους, οι οποίοι σε χρόνο dt γέμισαν φαγάδικα, ουζάδικα, φαστφουντάδικα, «παραδοσιακά» καφενεία, θεατρικές σκηνές και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί ο νους του επιχειρηματικού ανθρώπου.
     Το αποτέλεσμα; Το απόλυτο κυκλοφοριακό και περιβαλλοντικό χάος, αφού μέσα στην «τύφλα» τους οι περιβαλλοντικοί τρομοκράτες δε βλέπουν ότι μαχαιρώνουν πισώπλατα την πόλη.
     Οι χωρίς σχεδιασμό «ρυθμίσεις» έχουν ως αποτέλεσμα το στραγγαλισμό της πόλης, την αύξηση των δηλητηρίων του θερμοκηπίου, την ταλαιπωρία χιλιάδων πολιτών και, τελικά, την απόλυτη, χυδαία και πέρα από κάθε λογική υποβάθμιση της ποιότητας ζωής. 
Kι όλα αυτά, γιατί παρά τις σοβαρές προσπάθειες των τελευταίων ετών, τα ΜΜΜ δεν είναι σε θέση (ακόμα) να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των 4 εκατομμυρίων κατοίκων του λεκανοπεδίου. Αν κάποιος υλοποιούσε το όνειρο του μακαρίτη Aντώνη Tρίτση για το μητροπολιτικό σχεδιασμό, όλες, μα απολύτως όλες οι αποφάσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης θα εξετάζονταν από μια ή περισσότερες επιτροπές συγκοινωνιολόγων, πολεοδόμων και σοβαρών μηχανικών περιβάλλοντος οι οποίοι θα λάβαιναν υπόψη τις επιπτώσεις που η κάθε ενέργεια θα είχε στο πολεοδομικό συγκρότημα. 
Ποιος έχασε, όμως, την κοινή λογική για να τη βρουν οι Έλληνες πολιτικοί;   _ K. K.

     υστερόγραφο από ntina: 
Μην βάζετε στοίχημα, γιατί θα το χάσετε.
Το άρθρο δεν γράφτηκε σήμερα, αλλά το μακρινό 2002 από την καυστική και εύστοχη πένα του αγαπημένου Κώστα Καββαθά με τον ευρηματικό τίτλο "Η συνομοταξία των αναιδών"

https://www.kavathas.gr/show.php?cat_id=144&page_id=559

Aπό το χρονολόγιο του dr. Κωνσταντίνου Φαρσαλινού:ΔΥΣΤΥΧΩΣ επιβεβαιώθηκα. Ομηρία επ΄ άπειρον...

Aπό το χρονολόγιο του dr. Κωνσταντίνου Φαρσαλινού:https://www.facebook.com/konstantinos.farsalinos.37

Στις 22 Αυγούστου, είχα αναφέρει πως θα έρθει η ώρα της “ημερομηνίας λήξης” της υγείας και της ελευθερίας ΟΛΩΝ, όταν οι εμβολιασμένοι θα μετατραπούν σε σκλάβοι και μιάσματα (ως ανεμβολίαστοι) με την έλευση της 3ης δόσης, και όσοι κάνουν 3η δόση θα ξαναγίνουν όμηροι με την έλευση της 4ης δόση…
https://tinyurl.com/z5cv3t8k (Facebook post, και ΕΙΚΟΝΑ 1)
Έφτασε η ώρα λοιπόν που το Ισραήλ ξεκινάει την επ’ άπειρον υγειονομική ομηρία του υγιούς πληθυσμού, με την καθιέρωση ημερομηνίας λήξης 6 μηνών στα πιστοποιητικά, που θα ανανεώνεται μόνο με επιπλέον εμβολιασμό. Και πέρα από την 3η δόση…
https://tinyurl.com/z5cv3t8k (Jerusalem Post και EIKONA 2)
Βιώνουμε την εξέλιξη της ιατρικής από επιστήμη προαγωγής της υγείας σε έναν διεστραμμένο προαγωγό της τρομοκρατίας και της μετατροπής του υγιούς σώματος και πνεύματος σε άρρωστο και αρρωστημένο.
Μια επιστήμη που αποκτά έντονα χαρακτηριστικά ψυχοπάθειας, κοινωνιοπάθειας και απανθρωπισμού, έχοντας μάλιστα ως αυτοσκοπό την καθολική επιβολή.
Δεν αποδεικνύεται φιάσκο μόνο η επιχείρηση "ελευθερίας". Μια ολόκληρη επιστήμη τείνει να μετατραπεί σε ένα απάνθρωπο φιάσκο αιχμαλωσίας την υγιών, βάζοντας την κοινωνία και τον άνθρωπο να πληρώσουν για τη δική της αποτυχία.
Μόνο διεστραμμένοι εγκέφαλοι και πουλημένες συνειδήσεις μπορούν να συμμετέχουν με τη θέλησή τους σε αυτό το μόρφωμα.
Πρόκειται για αντικοινωνική βαρβαρότητα που δεν έχει ιστορικό προηγούμενο.
Σε αυτή συμμετέχουν ασυνείδητα και πολλοί τρομοκρατημένοι, που μετέτρεψαν τον εαυτό τους σε παρανοϊκά “εργαλεία” του αφηγήματος, παρασυρόμενοι από έναν αδικαιολόγητο και εμμονικό φόβο.
Άνθρωποι σε πνευματικό λήθαργο και παράλυση, για τους οποίους θα πρέπει να δείξουμε κατανόηση και να τους βοηθήσουμε να αποβάλλουν το φόβο και την υστερία.
Πάντως, έχουμε μπλέξει πολύ άσχημα ως ανθρωπότητα…
Πλησιάζει η ώρα που όσοι παριστάνουν τους πρωταγωνιστές θα καταλάβουν ότι είναι απλά κομπάρσοι, και θα προσγειωθούν επώδυνα στη σκληρή πραγματικότητα.
ΔΥΣΤΥΧΩΣ επιβεβαιώθηκα. Ομηρία επ΄ άπειρον...
Όλοι πλέον κρίνονται, γιατί κρίνεται η σωματική και ψυχική μας υγεία, ο τρόπος ζωής μας, το δικαίωμα επιλογής στη ζωή μας, η αξιοπρέπεια και ο πολιτισμός μας...

Κωνσταντίνος Αρβανίτης: Μετά τους εμβολιασμούς αυξήθηκε η θνησιμότητα του πληθυσμού από όλα τα αίτια

Σάββατο 28 Αυγούστου 2021

Από πότε δίνουμε βότανα στα παιδιά;

Ακούμε συχνά πως τα βότανα απαγορεύονται σε μικρά παιδιά και βρέφη! Ισχύει αυτό πράγματι; Δηλαδή ούτε χαμομήλι δεν επιτρέπεται να πιει ένα παιδί 8 ή 18 μηνών; (φυσικά φάρμακα δίνονται σαν... καραμελίτσες!) Κοιτάμε μαζί τι τελικά ισχύει/συστήνεται και γιατί
                          
Τις συστάσεις του ΠΟΥ μπορείς να τις βρεις εδώ: https://drive.google.com/file/d/1fF4n...

ΚΟΡΩΝΟΚΡΑΤΙΑ │ INVIQTA

Παρασκευή 27 Αυγούστου 2021

όλο να σε πηγαίνει το καράβι έξω από την τρικυμία τούτου κόσμου...

Το βαπόρι

Νάναι ως νάχης φύγει — με τους ανέμους — καβάλλα
στο άτι της σιγής κι' όλα να πάης
και vάv' πολλά καράβια, πολλή θάλασσα — μεγάλα
σύγνεφα πάνω — οι άνθρωποι κι' ο Μάης.

Κι' εντός μου εμένα να βρυχιέται — όλο να τρέμει —
βαρύ ένα βαπόρι και κατόπι
πάλι εσύ κι' ο Μάης κι' οι ανέμοι
κι' έπειτα πάλιν οι ανθρώποι, οι ανθρώποι.

Και νάναι όλα απ' ό,τι φεύγει —και δε μένει—
σε μια πόλη ακατοίκητη, κι' εντός μου
ακυβέρνητο, όλο να σε πηγαίνει το καράβι
έξω απ' την τρικυμία τούτου κόσμου.

Γιάννης Σκαρίμπας

Γεννήθηκε το 1893 στις 28 Σεπτεμβρίου, στην Αγία Ευθυμία Παρνασσίδος από τον Ευθύμιο Σκαρίμπα και την Ανδρομάχη Σκαρτσίλα.
Το 1984 πεθαίνει σε ηλικία 91 χρόνων, στις 21 Ιανουαρίου, και κηδεύεται με δημοτική δαπάνη στην αγαπημένη του πόλη, τη Χαλκίδα, στο λόφο του Καράμπαμπα.
Είτε θυμόσοφος,
είτε οργισμένος,
είτε είρωνας σαρκαστής,- ο Γιάννης Σκαρίμπας ήταν η φωνή του καθένας μας.

Του άγνωστου Έλληνα που δεν είχε ποτέ φωνή, που δεν έμαθε παρά όσα του δίδαξαν και κάποτε το κατάλαβε και εξεγέρθηκε μετρώντας μια-μια τις τύψεις της κυρίαρχης τάξης, 
της κυρίαρχης ιδεολογίας, 
της κυρίαρχης «ιστορίας», 
της κυρίαρχης αρλουλοπολογίας, 
που ποτέ τους δεν μπόρεσαν να τον κοιτάξουν κατάματα και να τον αντιμετωπίσουν «στα ίσια».
Στοχαστής μοναδικός και φύση ανήσυχη δεν μπόρεσε ποτέ του να βολευτεί με τη συμβατικότητα.
Έμεινε απροσκύνητος, μέχρι τα στερνά του και πάντα οπλισμένος με το δραστικό λόγο του που δεν "χάριζε κάστανα" χωρίς ποτέ του να θεωρεί ότι είναι σπουδαίος.

Giuseppe Arcimboldo

Giuseppe Arcimboldo (1526 - 1593) ο Ιταλός ζωγράφος, γνωστός για τα περίφημα όσο και περίεργα πορτραίτα του,
ζωγραφισμένα με την ιδιότυπη τεχνική του, όπου η δημιουργική του φαντασία ομαδοποιεί με αριστοτεχνικό τρόπο τα φρούτα, τα λαχανικά
τα λουλούδια,
τα ψάρια,
και διάφορα αντικείμενα, όπως
τα βιβλία και μας παρουσιάζει τους απίθανους πίνακές του!
πολλοί τον θεωρούν ως έναν από τους εκπρόσωπους του μανιερισμού*

giuseppe-arcimboldo.org

*tsavalos.com

όταν ένα κόκκινο, κόκκινο φεγγάρι μας κοιτάει από ψηλά

ένα κόκκινο, κόκκινο φεγγάρι μας κοιτάει απόψε από ψηλά...
ένα κόκκινο, κόκκινο φεγγάρι μας φωνάζει να σηκώσουμε τα μάτια μας ψηλά...  
ένα κόκκινο, κόκκινο φεγγάρι στον ουρανό εκεί ψηλά, μας ατενίζει, αδιάφορo λες...

Τετάρτη 25 Αυγούστου 2021

Θοδωρής Αρβανίτης, βιοκαλλιεργητής: Το χρονικό της φωτιάς στον Μαραθώνα…

Διαβάστε όσα βίωσε ο Θοδωρής Αρβανίτης, από τους πρωτοπόρους της βιολογικής γεωργίας στον Μαραθώνα και της εκπαίδευσης σε οικολογικές συμπεριφορές και δραστηριότητες (οικοσχολείο), όταν η φωτιά, αλλά κυρίως η πλήρης απουσία οργάνωσης για να σβήσει – παραλίγο να κάψει όσα με κόπο “δημιουργεί” τόσα χρόνια. 
Η μαρτυρία του είναι συγκλονιστική και δυστυχώς επιβεβαιώνει ην πλήρη ανοργανωσιά στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών που φτάνει από πολλές περιοχές.
Μπορεί να πηγαίνει πυροσβεστικό να σβήσει φωτιά αλλά να μην έχει νερό; 
Μπορεί όταν τελικά του δώσει ο Θοδωρής νερό (!), να φεύγει το πυροσβεστικό για άλλη περιοχή γιατί πήρε διαταγή για αλλού και να αφήνει το δάσος και το χτήμα να καεί; Μπορεί να πετάνε δεκάδες ελικόπτερα από πάνω από την εστία αλλά να μην διαθέτουν 2 λεπτά για να σβήσουν τη φωτιά που κάνει 4 ώρες για να προχωρήσει 800 μέτρα;

του Θοδωρή Αρβανίτη
Αποσπάσματα από το “χρονικό της φωτιάς”!
Θοδωρής Αρβανίτης, βιοκαλλιεργητής: Το χρονικό της φωτιάς στον Μαραθώνα...
Είχα ήδη απομακρύνει τα ζώα με αρκετή δυσκολία, διότι πρώτον ήτανε νύχτα και δεύτερον η φωτιά πλησίαζε. 
Η φωτιά όμως βοήθησε και σε κάτι… έδινε αρκετό φως για να μπορώ να κινούμαι εύκολα. Τα ζώα τ’ αμόλυσα στα θερμοκήπια με τις καλλιέργειες εκεί ήτανε αρκετά ασφαλή. Αρχίσαν δε να τρώνε λαίμαργα, 
ντομάτες, 
πιπεριές 
μελιτζάνες 
κολοκυθάκια, 
αγγουράκια, περισσότερο δε προτιμούσαν τα φασολάκια!
Πήρα πάλι το φορτηγό και έκανα ένα γύρω να δω πού βρίσκεται η φωτιά. 
Έχει πλησιάσει ακόμα πιο κοντά. 
Εκεί συνάντησα κι’ ένα γείτονα, που έβριζε τους πυρασβέστες, διότι δεν επιχειρούσαν, μου είπε δε ότι “αν είχα την καραμπίνα μαζί μου θα τους πυροβολούσα”. 
Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι που συνάντησα κι’ εγώ δεν έδειχναν ιδιαίτερο ζήλο για την δουλειά τους.
Η ώρα ήτανε πλέον περασμένες 4 και εκεί που παρακολουθούσα την πορεία της φωτιάς που ήταν γύρω στα 300 μέτρα δεξιά μου και έκαιγε το κτήμα από το οποίο είχαν αποχωρήσει πριν από λίγη ώρα οι Πακιστανοί εργάτες γης καραβανικά, βλέπω στα 200 περίπου μέτρα αριστερά μου μια νέα μικρή εστία φωτιάς με διάμετρο γύρω στα 10 μέτρα μέσα σε μια καλαμιά. 
Παραξενεύτηκα προς στιγμήν βλέποντας αυτή τη νέα εστία 500 μέτρα μακριά από την κυρίως φωτιά! 
Πως έγινε αυτό… αναρωτήθηκα!
Γρήγορα απέκλεισα την περίπτωση εμπρησμού.
 Έπρεπε όμως να δώσω απάντηση στο φαινόμενο. 
Και η απάντηση που έδωσα ήταν η εξής, την οποία ακόμα πιστεύω ακράδαντα μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου. 
Χωρίς να έχω σοβαρές γνώσεις χημείας ή φυσικής πιστεύω ότι η φωτιά προκλήθηκε από κάποια κάφτρα προερχόμενη φυσικά από την κυρίως φωτιά. 
Έτσι άρχισα να παρατηρώ προσεχτικά τον ουρανό πάνω από τη φωτιά, και είδα ότι κάποιες κάφτρες, σε συνδυασμό με τον άνεμο που πρέπει να ήταν γύρω στα 4 μποφόρ και κατά διαστήματα μεγαλύτερος παρέσερνε πάρα πολλές αρκετά μακριά.
Άλλες έσβηναν στα 50 μέτρα, άλλες στα 100 και άλλες ακόμα πιο μακριά. 
Εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται ότι κάποια απ’ αυτές ταξίδεψε μέχρι και 500 περίπου μέτρα, είχε αρκετή ενέργεια, έπεσε και σε πρόσφορο έδαφος, στην συγκεκριμένη περίπτωση στην καλαμιά που είναι πολύ εύφλεκτη, κι έτσι δημιούργησε μια νέα εστία. Δεν μπορούσα βέβαια μόνος μου να σβήσω τη νέα εστία ούτε και με απασχολούσε εκείνη τη στιγμή. Το πρόβλημα μου ήταν η μεγάλη φωτιά που σε λίγο θα έφτανε στο κτήμα και σκεπτόμουν τι έπρεπε να κάνω για να μην καεί όπως του γείτονα. 
Είμαι σίγουρος, όμως, ότι αν ήταν εκεί 3 με 4 άτομα, με κλάρες, θα την έσβηναν για πλάκα την μικρή καινούργια εστία. Η μικρή εστία αυτή μετά από 2 ώρες μεγάλωσε και επέφερε μεγάλη καταστροφή.
Γύρισα πάλι στο κτήμα και πάρκαρα το φορτηγό με μούρη έτοιμη για φευγιό, αν έβρισκα τα σκούρα. 
Κοίταξα την ώρα, είχε φτάσει 5. 
Χάρηκα λίγο διότι σε μια ώρα και κάτι θα ξημέρωνε και ίσως ερχόταν κάποιο ελικόπτερο. 
Η φωτιά όμως ήτανε δεν ήτανε στα 50 μέτρα! 
Τα μέσα που είχα ήτανε μόνο μια βρύση, που μου έδινε γύρω στα 4 με 5 κυβικά την ώρα. 
Το λάστιχο όμως, προς μεγάλη μου απογοήτευση, ήτανε πολύ κοντό, δεν έφτανε στην άκρη του κτήματος, εκεί που θα έμπαινε η φωτιά.
Για καλή μου τύχη, στα 20 μέτρα από την άκρη υπήρχαν 2 μπανιέρες μεγάλες γεμάτες νερό, από τουλάχιστον 200 λίτρα η κάθε μια. 
Από τις μπανιέρες αυτές πίνανε νερό τα ζώα. Βρήκα και ένα κουβά, αλλά δεν είχα πιστέψει στην αποτελεσματικότητά τους. 
Πλήρης εγκατάλειψη… για διάφορους λόγους. 
Κάποτε το κτήμα το είχα πιο οργανωμένο, διότι την δεκαετία του ’90 είχαν περάσει από κοντά φωτιές, αλλά τότε οι εγκαταστάσεις δεν είχαν φτάσει στα ρέματα. 
Θυμάμαι ακόμα, ότι σε μια φωτιά παλιά που ήρθε κάτω από την λίμνη, είχαμε έτοιμα τα κανόνια και ειδικές πυρασβεστικές μάνικες που θα πετούσαν το νερό πάνω από 30 μέτρα. 
Όταν όμως έφτασε κοντά η φωτιά, έγινε μπλακ αουτ κι έτσι πήγε άδικα όλη η προετοιμασία, μείναμε με τις μάνικες στα χέρια. 
Είχα μείνει με την ιδέα ότι αφού κοβεται το ρεύμα μόλις έρθει η φωτιά είναι άσκοπο να κάνεις μια τέτοια προετοιμασία. 
Όμως τώρα, ω του θαύματος, ενώ καιγόντουσαν τα πάντα γύρω, μέχρι την άλλη μέρα το μεσημέρι, το ρεύμα έπεσε στις 3 το απόγευμα!
Η μόνη και σίγουρη λύση είναι η γεννήτρια πετρελαίου. 
Είχα αγοράσει μια μεγάλη γεννήτρια 30 KWA πριν 5 χρόνια με δανεικά λεφτά, 5 χιλιάρικα. 
Αλλά μετά από ένα χρόνο, και χωρίς να την έχω χρησιμοποιήσει την πούλησα για χρέη σ’ ένα φίλο, και του ‘κοψα και 1.000 ευρά. Ο φίλος αυτός είχε ένα σπίτι στο Μάτι. 
Όταν έγινε το μεγάλο κακό εκεί, τον πήρα στο τηλέφωνο να τον ρωτήσω τι έγινε. 
Σωθήκαμε, μου λέει… και εμείς και το σπίτι, η γεννήτρια που μας πούλησες μας έσωσε! 
Προνοητικός ο φίλος! 
Εκείνες τις μέρες όσοι πούλαγαν γεννήτριες… ξεπούλησαν! 
Πήρα τηλέφωνο σχεδόν παντού, και το μόνο που έβρισκα ήτανε κάτι Κινέζικες, 7 ΚWA και γύρω στο χιλιάρικο, μονοφασικές και βενζίνες!
Η φωτιά πλησίαζε κι εγώ το μόνο που έκανα ήτανε να καταβρέχω -όσο έφτανε το λάστιχο- ν’ ανάβω το ένα τσιγάρο πίσω από το άλλο, από την αγωνία μου, και να κοιτάζω συνέχεια την ώρα, που δεν πέρναγε με τίποτα. 
Λίγα μέτρα απόμεναν ακόμη μέχρι που να μπει η φωτιά στις εγκαταστάσεις. 
Με κενά μνήμης θυμάμαι ότι η δύναμη της φωτιάς λιγόστευε διότι τέλειωναν τα πεύκα και άρχιζαν οι βελανιδιές και τα πρίνια. 
Η χαμηλή ξερή βλάστηση όμως ήτανε ικανή να φέρει την φωτιά μέσα.
Ήμουνα σε απόσταση 20 περίπου μέτρα μακριά και παρακολουθούσα αμήχανα την φωτιά που άρχιζε να καίει το πρώτο ποιμνιοστάσιο, το οποίο ήτανε με νάυλον απ’ έξω και όρθιες παλέτες από μέσα, και η οροφή με διπλό νάυλον -σάντουιτς, με χοντρό μονωτικό- για να έχουν τα ζώα δροσιά το καλοκαίρι και ζέστη το χειμώνα. 
Δεν μου είχε ξανατύχει… και δεν ήξερα πώς ν’ αντιδράσω. 
Νόμιζα πως είχα ν’ αντιμετωπίσω τον μεγαλύτερο εχθρό που ο συσχετισμός δύναμης ήταν υπέρ του!
Δεν είχα ακόμη αποφασίσει να χρησιμοποιήσω τα πενιχρά μέσα που διέθετα, και μια σκέψη μου πέρασε από το μυαλό, εύκολη στην πράξη. 
Βγάζω το κινητό και τραβάω ένα μικρό βίντεο την φωτιά, η οποία έκαιγε σταθερά αλλά αργά. 
Τον νάυλον, παρ’ ότι η βασική του ύλη είναι το πετρέλαιο, είναι βραδύφλεγο. 
Πιο πολύ, πιο γρήγορα, και με μεγάλη φλόγα καιγόντανε οι ξύλινες παλέτες. 
Αφού τράβηξα το βίντεο το έκανα κατ’ ευθείαν ανάρτηση στο προφίλ μου, και δημόσια, γράφοντας “αυτό ήτανε” και “πάρτε την πυρασβεστική”, δίνοντας και την τοποθεσία όπου βρίσκομαι.
Η επόμενη σκέψη απελπισίας που έκανα ήταν να πάρω ο ίδιος την πυρασβεστική και, ω του θαύματος, το σήκωσαν αμέσως! 
Τότε χρησιμοποίησα όχι μόνο όσο μυαλό μού είχε απομείνει αλλά και όλη την υποκριτική μου δεινότητα. 
Εμφαντικά, λέω στον τηλεφωνητή… 
καίγονται τα ζώα… 
στείλτε γρήγορα ένα πυρασβεστικό, δίνοντας και την τοποθεσία. 
Ούρλιαξα, χωρίς όμως να ‘χω και την αυταπάτη ότι θα έρθουν, παρ’ όλο που μου το υποσχέθηκε. 
Έτσι κι αλλιώς ο απελπισμένος έχει το δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει.
Έβαλα το τηλέφωνο στην κωλότσεπη και άκουγα τα μηνύματα που πέφτανε βροχή, παρ’ όλο που η ώρα ήτανε δεν ήτανε 5 και μισή. 
Πολλοί-ές ξενυχτούσαν ή είχανε ήδη ξυπνήσει. Κάποια στιγμή, θες από περιέργεια θες από ανάγκη να επικοινωνήσω με κάποιον, έβγαλα το τηλέφωνο να δω τι μου γράφουν. 
Είχαν έρθει δεκάδες μηνύματα και σχεδόν όλα ήτανε… σήκω φύγε… θα καείς… η ζωή προέχει… και άστα να καούνε… θα τα ξαναφτιάξεις… και άλλα τέτοια αποτρεπτικά.
Δεν έδωσα καμιά σημασία, όχι διότι ήθελα να καώ, αλλά διότι την διαφυγή μου την είχα σιγουρέψει. 
Δεν ήθελα όμως να φύγω αμαχητί!
Είχα στο μεταξύ συνειδητοποιήσει ότι μπορούσα να πλησιάσω την φωτιά χωρίς να καώ και ότι μπορούσα ν’ αναπνέω σχετικά εύκολα. 
Έτσι βούτηξα τον κουβά με το νερό και με μανία αλλά και περιέργεια, πλησιάζω και… πλατς… ρίχνω τον πρώτο με δύναμη, αλλά και μαεστρία. 
Χαμός! 
Έσβησαν τα πρώτα 3 μέτρα! 
Με λιγότερο από 10 κουβάδες την είχα σβήσει σχεδόν όλη! 
Το σβήσιμο της οροφής με δυσκόλεψε διότι ήταν 5 μέτρα ψηλά. 
Δεν με φόβησε όμως διότι καιγόταν αργά.
Πιο πολύ με ανησυχούσε η έξω φωτιά που άρχισε να καίει δεξιά και αριστερά. 
Εκεί δεν μπορούσα να κάνω τίποτα. 

Εκεί χρειάζονταν μεγάλη μάνικα με πίεση -που δεν υπήρχε- ή πυρασβεστικό όχημα. 
Για τα ελικόπτερα ήταν ακόμη νύχτα.
Χαλάρωσα, αρκετά ικανοποιημένος από το ανεπάντεχο αποτέλεσμα, πίστευα όμως πως είναι προσωρινό. 
Έπρεπε πάση θυσία να έρθει η πυρασβεστική. 
Αλλά και να έρθει, πού να με βρει εδώ που είμαι; 
Μ’ αυτήν την σκέψη και ότι έχω χρόνο μέχρι την αναζωπύρωση της φωτιάς, πήρα το φορτηγό και βγήκα στον κεντρικό χωματόδρομο για να πάω μέχρι την άσφαλτο μήπως και συναντήσω κανέναν.
Και το θαύμα έγινε:
Δεν είχα πάει 300 μέτρα από το χτήμα και βλέπω μπροστά μου αχνά ένα όχημα της πυρασβεστικής με μούρη προς την άσφαλτο.
Έφευγε! 
Ανάβω τα φώτα και γκαζώνω κορνάροντας. 
Σταματάει και κατεβαίνει κάτω ένας πυρασβέστης και έρχεται προς τα μένα. 

Εκεί παθαίνω την πλάκα μου μ’ αυτό που συνέβη -συγκινούμαι ακόμα και τώρα που το γράφω, μια βδομάδα μετά! 
Ακούω τον πυρασβέστη να με φωνάζει με το μικρό μου, ρωτώντας με πού είναι η φωτιά. 
Νύχτα ήτανε ακόμα, ορατότης μηδέν που θα έλεγε και ο Φώσκολος… πού καιρός για συστάσεις… και ερωτήσεις του στυλ ποιος είσαι και πού με ξέρεις… ακολούθα, του λέω, και κάνω στροφή 180 μοιρών. 
Το ίδιο έκαναν κι αυτοί και σε μηδέν χρόνο τους οδήγησα στο επίμαχο σημείο. 
Τους άφησα 100 μέτρα περίπου από την εστία -δεν μπορούσαν να πάνε πιο κοντά- και ώσπου να βγάλουν τα λάστιχα και να τα συνδέσουν εγώ είχα ρίξει μερικούς κουβάδες ακόμα διότι είχε αρχίσει η αναζωπύρωση.
Τραβήξανε τα παιδιά τα λάστιχα… βοήθησα κι εγώ -δεν φοβόμουνα τίποτα πλέον! 
Ο πυροσβέστης ήτανε φίλος του “Οικοσχολείου”, είχαμε συναντηθεί, μου είπε, 2 ή τρεις φορές και είχαμε κουβεντιάσει για τη Βιολογική Γεωργία στο παρελθόν, σε άσχετο τρόπο και χρόνο. 
Παρ’ όλο που ήταν αλήθεια αυτά που μου είπε, δεν θυμάμαι τίποτα. 
Τη σκέψη ότι το Αλστχάιμερ προχωράει… θα την θυμάμαι όμως! 
Ο πυροσβέστης και φίλος του “Οικοσχολείου”, με τον συνάδελφο του κατέσβησαν την περιοχή γύρω από τις εγκαταστάσεις που ακόμα καιγόταν. 
Τον λένε Φάνη. 
Είναι από τους λίγους, όπως και σε κάθε χώρο που σώζουν την χαμένη τιμή του επαγγέλματός τους! 
Ένας αφανής ήρωας! 

Το φβ έκανε το θαύμα του. 
Πάντα πίστευα, και ακόμα τώρα περισσότερο, πως είναι το εργαλείο του φτωχού και του αδύναμου – αρκεί να χρησιμοποιείται σωστά.
Είχε σχεδόν ξημερώσει, ο Φάνης έφυγε αφού μου έδωσε το τηλέφωνό του. 
Πάμε να ξεκουραστούμε, μου λέει, λίγες ώρες, διότι κοντεύουμε να κλείσουμε 24ωρο στο πόδι. 
Τα ελικόπτερα αρχίσανε να πετάνε και παντού υπήρχαν μέτωπα φωτιάς. 
Δύο απ’ αυτές ερχόντανε απειλητικά πάλι προς το κτήμα. 
Καινούργια μάχη άρχιζε, αυτή όμως θα δινόταν ημέρα. 
Δυνάμει θα παίρνανε μέρος ελικόπτερα, και πυρασβεστικά οχήματα. 
Είχαν δε καταφέρει να έρθουν κρυφά και δύο εργαζόμενοι του κτήματος, παρά τον αποκλεισμό της περιοχής από την αστυνομία, περπατώντας με τα πόδια από τα χωράφια. 
Ποια θα ήταν όμως η κατάληξη;
Είχε χαράξει για τα καλά και τα ελικόπτερα πέρναγαν ένα πίσω απ’ τ’ άλλο, πήγαιναν προς την Πάρνηθα άδειαζαν και ξανά στην λίμνη του Μαραθώνα που απέχει πάνω από 800 μέτρα από το κτήμα να γεμίσουν. 
Όπου και να κοίταζες είχε φωτιά. 
Η δε κάπνα … σαν συννεφιασμένος ουρανός που είναι έτοιμος να βρέξει! 
Η φωτιά είχε μπει στους διαδρόμους που αφήνουμε ανάμεσα στα χωράφια που καλλιεργούμε και έκαιγε αργά και σταθερά ό,τι έβρισκε μπροστά της: ξερά χόρτα, θάμνους, ακόμα και τα λάστιχα άρδευσης -χοντρά και ψιλά. 
Έστειλα τα δυο παιδιά να σβήσουνε όσα μπορούσαν. 
Η μάχη όμως ήτανε άνιση. 
Εγώ ζούσα ακόμα την ικανοποίηση που σώθηκε το κυρίως κτήμα με τις εγκαταστάσεις, υποτιμώντας τις υπόλοιπες ζημιές οι οποίες ήτανε πλέον σε εξέλιξη. 
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, κοιτάζω αριστερά και προς τα πάνω, μια μεγάλη φωτιά να κατεβαίνει από το ρέμα του Τσακίρη… αργά αλλά σταθερά. 
Όπου συναντούσε πεύκα γίνονταν ο κακός χαμός, όπου είχε πλατάνια πήγαινε πιο αργά.
Σε λίγο σκάει μύτη και ένα πυρασβεστικό όχημα. 
Όλα καλά, σκέφτηκα, τώρα θα πάει να την σβήσει! 
Αλλά αυτοί αντί να πάνε να σβήσουν τη φωτιά, καθόντανε και την κοιτούσανε σχεδόν αδιάφορα, λες και δεν ήτανε η δουλειά τους και είχανε έρθει για κάτι άλλο. 
Τα δε ελικόπτερα που περνούσαν ακριβώς πάνω από την φλόγα, αντί να ρίξουνε μια-δυο ριπές και να την σβήσουμε… την προσπερνούσανε και πηγαίνανε αλλού!
Η φωτιά κατέβαινε σιγά-σιγά το ρέμα κι εγώ και οι πυρασβέστες την κοιτάγαμε σαν Νέρωνες! 

Εγώ στην αρχή δεν είπα τίποτα, έτρεφα δε και κάποια συμπάθεια λόγω του Φάνη, παρ’ όλο που την προηγούμενη μέρα είχα ακούσει πολλά αρνητικά για την πυροσβεστική τους συμπεριφορά. 
Κάποια στιγμή, και ενώ η φωτιά πλησίαζε το δασωμένο, με ζώσανε τα φίδια. 
Διότι πιο κάτω είχε πολλά πεύκα και δεξιά και αριστερά ξεκίναγαν τα θερμοκήπιά μας. 

Αν η φωτιά πέρναγε τα θερμοκήπια με ό,τι αυτό συνεπάγεται, μετά ξεκίναγε το μεγάλο δάσος και… άντε πιάστηνε. 
Φοράτος πάω στον οδηγό του πυρασβεστικού να του ζητήσω εξηγήσεις γιατί δεν επιχειρεί και να τον προτρέψω να το κάνει, προτείνοντας και την λύση. 
Δηλαδή να πάει από την από κάτω μεριά, που τελειώνει το δασωμένο ρέμα, εκεί που τελειώνουν και τα πεύκα και έχει μόνο λίγα πλατάνια, και με δυο μάνικες θα την έσβηνε πριν μπει στο μεγάλο δάσος.
Αυτός όμως αντί να κάνει αυτό που του πρότεινα, μπήκε μέσα στο όργωμα για να φτάσει πίσω από την φωτιά, σημείο όπου δεν υπήρχε σε καμία των περιπτώσεων να καταφέρει κάτι. 
Πήγε κάπου 50 μέτρα μέσα στο οργωμένο χωράφι και σταμάτησε και κοίταζε με τον συνάδελφό του τη φωτιά, η οποία είχε πάρει απίστευτες διαστάσεις. 
Τότε αποφάσισαν τα ελικόπτερα να ξεκινήσουν την κατάσβεση.
 Ήταν όμως αργά. 
Άδειαζαν, πήγαιναν στη λίμνη και ξαναγέμιζαν και σε δυο με τρία λεπτά ήτανε πάλι εκεί. 
Έτσι, αντί να έριχναν μισό βυτίο όταν η φωτιά ήταν πιο πάνω που είχε μόνο πλατάνια και να τελειώσει εκεί η ιστορία, έριξαν όταν μπήκε στο δασωμένο πάνω από 20 και δεν έκαναν τίποτα. 
Τώρα, γιατί προτίμησαν αυτή την στρατηγική … μόνο αυτοί ξέρουν!
Στο μεταξύ ο οδηγός του πυροσβεστικού είχε βγει από το όργωμα, κι εγώ πίστεψα ότι κατάλαβε πως αυτό που πήγε να κάνει ήταν τελείως άστοχο και ότι θ’ ακολουθούσε την συμβουλή την δική μου. 
Αλλά αυτός στην κοσμάρα του… όχι μόνο δεν προχώρησε προς τα κει που του είπα να επιχειρήσει, αλλά άραξε και το όχημα στο δρόμο κανονικά. 
Στην επίμονη και αυστηρή ερώτηση που έκανα, γιατί δεν πάει να σβήσει… 
η απάντησή του με άφησε άφωνο: 
Δεν έχω νερό, μου λέει, το όχημα είναι άδειο!

Συνήλθα γρήγορα από το σοκ που είχα πάθει και του λέω:
 Άνοιξε την καταπακτή και σε 5 το πολύ 10 λεπτά σ’ έχω φουλάρει! 
Πράγματι, σε ριπή οφθαλμού τραβήξαμε δυο λάστιχα τα οποία έδιναν πάνω από 10 κυβικά νερό το καθένα την ώρα, και γεμίσαμε το όχημα, μέχρι που το νερό είχε ξεχυλίσει και έτρεχε στο δρόμο από την καταπακτή. 
Αντέστε τώρα, τους λέω, φύγετε γρήγορα να σβήσετε… προλαβαίνουμε, σίγουρος ότι θα πήγαιναν. 
Εκεί έπαθα το δεύτερο σοκ: 
Αντί να πάει προς τα κάτω που ήτανε η φωτιά, έκανε μανούβρα επί τόπου να φύγει! 

Μπαίνω μπροστά στο όχημα και τον σταματάω. 
Ο διάλογος που ακολούθησε ήταν… δεν μπορώ να βρω τη λέξη να τον περιγράψω:
– Πυροσβέστης: Άκου φίλε εγώ δεν παίρνω διαταγές από ιδιώτες!
– Εγώ: Και από πού παίρνεις;
– Πυροσβέστης: Από ανωτέρους μου!
– Εγώ: Αυτοί σε στείλανε εδώ;
– Πυροσβέστης: Ναι, αυτοί!
– Εγώ: και τι σου είπανε ρε οι ανώτεροι σου; 
Να πας στον Αρβανίτη να σε γεμίσει νερό και μετά πάρε με να σου πω πού θα πας να σβήσεις;
– Πυροσβέστης: 
Όχι ακριβώς… αλλά τώρα πήρα άλλη εντολή και πρέπει να φύγω! 
Η τελευταία του απάντηση εμπεριείχε και φόβο… για λύπηση ήτανε περισσότερο… παρά για κλωτσιές.

Κράτησα την ψυχραιμία μου και έκανα στην άκρη και τους άφησα να πάνε στο διάολο τα ψοφίμια. 
Πήρα δε και τηλέφωνο τον Φάνη! 
Η απάντησή του ήταν λακωνικότατη: 
Τι να σου πω ρε Θόδωρα; 
Έχει και μαλάκες!!!
Περιττό να περιγράψω την συνέχεια. 
Παρά την προσπάθεια των παιδιών του κτήματος να σταματήσουν τη φωτιά στο στενό με το δικό μας νερό και να περισώσουν ό,τι μπορούν, η φωτιά ξέφυγε! 
Τ’ αποτελέσματα ολέθρια! 
Κάηκαν τα κτήματα άλλων πέντε παραγωγών, χιλιάδες στρέμματα δάσους! 
Η φωτιά αυτή το απόγιομα γύρισε προς τον Άγιο Στέφανο ανεξέλεγκτη, έκαψε δε και αρκετά σπίτια! 
Τα δύο ήταν δίπλα στο δρόμο, στις στροφές, στην κατηφόρα πριν φτάσουμε στο κτήμα. 
Οι ιδιοκτήτες τους, από το φόβο τους εξαιτίας της απόφασης της κυβέρνησης για εγκατάλειψη, είχαν φύγει. 
Το ένα κάηκε επειδή δεν βρέθηκε όχι ένα πυροσβεστικό, αλλά κάποιος να ρίξει ένα κουβά νερό. 
Πολλά σπίτια κάηκαν… για ένα κουβά νερό!
Θα καταθέσω την άποψή μου μετά λόγου γνώσης και υπευθυνότητας. 
Εξάλλου δεν είναι μόνο δική μου. Είναι η άποψη σχεδόν όλων όσων έζησαν αυτή την εμπειρία από κοντά. 
Η φωτιά αυτή είτε ήταν εμπρησμός είτε σπινθήρας από κολόνα της ΔΕΗ, ήταν η πιο ακίνδυνη φωτιά όχι μόνο για τους ανθρώπους αλλά και για τα ζώα. 
Ήταν η φωτιά των 2 Μποφόρ, που πήγαινε τόσο αργά που δεν κινδύνευε κανείς να εγκλωβιστεί. 
Στην περίπτωση τη δικιά μας, που είχε και περισσότερο αέρα, για να διανύσει 800 μέτρα έκανε πάνω από 4 ώρες!
Τα μέσα που υπήρχανε στην περιοχή δεν ήτανε και λίγα. Οι άνθρωποι που τα διαχειριζόντανε ήτανε “λίγοι”! 
Από τους πάνω μέχρι και τους κάτω! 
Και 5.000 να προσλάβουνε από δαύτους, πάλι το αποτέλεσμα το ίδιο θα ήτανε. 
Πεταμένα λεφτά. Χωρίς σχέδιο, χωρίς γνώση, χωρίς επιστασία, χωρίς έλεγχο, χωρίς όρεξη και όραμα δεν γίνεται τίποτα!
Τους από πάνω το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν το λιγότερο πολιτικό κόστος, τους δε από κάτω… το εύκολο μεροκάματο. 
Και δεν τα λέω από θυμό, επειδή πάθαμε σαν κτήμα μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ ζημιά, σε περίοδο κρίσης. 
Τα λέω διότι είμαι πεπεισμένος ότι η σαπίλα είναι διάχυτη παντού. 
Σε όλα τα επαγγέλματα, τάξεις και κοινωνικά στρώματα. 
Και δεν φτάνουν οι μικρές μειοψηφίες των αφανών Φάνηδων για να σώσουν τη χαμένη πλέον τιμή των συναδέλφων τους που είναι η πλειοψηφία.
ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΝΤΟΥ, το λέω για όσους-ες πιστέψανε ότι ο ρόλος του κράτους είναι να υπερασπιστεί το βιος μας!!!…
Ευχαριστώ από καρδιάς τους εκατοντάδες φίλους-ες για την στήριξή τους! 
Να με συγχωρέσουν όσοι και όσες δεν μπόρεσα να σηκώσω το τηλέφωνο!
Το ΣΚ πήγα στη Βόρεια Εύβοια. 
Στην διαδήλωση μίλησα με αρκετούς καμένους! 
Τα ίδια και χειρότερα μου είπανε για την πυροσβεστική!