Τρίτη 17 Αυγούστου 2021

Το λεμφικό σύστημα και η σχέση του με τον εγκέφαλο

Με τη σάρωση του εγκεφάλου των υγιών εθελοντών, ερευνητές στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας είδαν τα πρώτα, πολυαναμενόμενα στοιχεία ότι ο εγκέφαλός μας μπορεί να αποστραγγίσει κάποια απόβλητα μέσω των λεμφικών αγγείων που αποτελεούν το αποχετευτικό δίκτυο του σώματος. 
Τα αποτελέσματα δείχνουν περαιτέρω ότι τα αγγεία θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως αγωγός μεταξύ του εγκεφάλου και του ανοσοποιητικού συστήματος.
«Παρακολουθήσαμε κυριολεκτικά τον εγκέφαλο των ανθρώπων να στραγγίζουν υγρό σε αυτά τα αγγεία», δήλωσε ο Daniel S. Reich, MD, Ph.D., ανώτερος ερευνητής στο Εθνικό Ινστιτούτο Νευρολογικών Διαταραχών και Εγκεφαλικού Επεισοδίου (NINDS) του NIH και ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο στο eLife. 
"Ελπίζουμε ότι τα αποτελέσματά μας παρέχουν νέες πληροφορίες για μια ποικιλία νευρολογικών διαταραχών"
Ο Δρ Reich είναι ακτινολόγος και νευρολόγος που χρησιμοποιεί κυρίως μαγνητική τομογραφία (MRI) για να διερευνήσει τη σκλήρυνση κατά πλάκας και άλλες νευρολογικές διαταραχές που πιστεύεται ότι εμπλέκουν το ανοσοποιητικό σύστημα. 
Με επικεφαλής τους μεταδιδακτορικούς  του συναδέλφους, όπως η Martina Absinta, Ph.D. και ο Seung-Kwon Ha, Ph.D., και μαζί με ερευνητές από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, η ομάδα ανακάλυψε λεμφικά αγγεία στην σκληρή μήνιγγα, δηλαδή την εξωτερική επικάλυψη του εγκεφάλου.
Τα λεμφικά αγγεία αποτελούν μέρος του κυκλοφορικού συστήματος του σώματος. 
Στο μεγαλύτερο μέρος του σώματος τρέχουν παράλληλα με τα αιμοφόρα αγγεία. 
Μεταφέρουν λέμφο, ένα άχρωμο υγρό που περιέχει ανοσοκύτταρα και απόβλητα, στους λεμφαδένες. Τα αιμοφόρα αγγεία μεταφέρουν λευκά αιμοσφαίρια σε ένα όργανο και το λεμφικό σύστημα αφαιρεί τα κύτταρα και τα επανακυκλοφορεί μέσω του σώματος. 
Η διαδικασία βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να εντοπίσει εάν ένα όργανο δέχεται επίθεση από βακτήρια ή ιούς ή έχει τραυματιστεί.
Το 1816, ένας Ιταλός ανατόμος ανέφερε ότι βρήκε λεμφικά αγγεία στην επιφάνεια του εγκεφάλου, αλλά αυτό είχε ξεχαστεί για δύο αιώνες. 
Μέχρι πολύ πρόσφατα, οι ερευνητές στη σύγχρονη εποχή δεν βρήκαν καμία ένδειξη του λεμφικού συστήματος στον εγκέφαλο, αφήνοντας κάποιους προβληματισμένους σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος αποστραγγίζει τα απόβλητα και άλλους να συμπεραίνουν ότι ο εγκέφαλος είναι ένα εξαιρετικό όργανο. 
Στη συνέχεια, το 2015, δύο μελέτες σε ποντίκια βρήκαν στοιχεία για το λεμφικό σύστημα του εγκεφάλου στη σκληρή μήνιγγα. 
Συμπτωματικά, εκείνη τη χρονιά, ο Δρ Ράιχ είδε μια παρουσίαση από τον Jonathan Kipnis, Ph.D., καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια και ερευνητή σε μια μελέτη με ποντίκια.
«Ήμουν εντελώς έκπληκτος. 
Στην ιατρική σχολή, μάθαμε ότι ο εγκέφαλος δεν έχει λεμφικό σύστημα », δήλωσε ο Δρ Ράιχ. 
"Μετά την ομιλία του Δρ. Kipni, σκέφτηκα, ίσως θα μπορούσαμε να βρούμε το λεμφικό σύστημα στον ανθρώπινο εγκέφαλο;"
Προκειμένου να ψάξει για τα αγγεία, η ομάδα του Δρ Reich χρησιμοποίησε μαγνητική τομογραφία για να σαρώσει τους εγκεφάλους πέντε υγιών εθελοντών που είχαν λάβει ένεση με γαδοβουτρόλη, μια μαγνητική χρωστική που χρησιμοποιείται συνήθως για να απεικονίσει τα εγκεφαλικά αιμοφόρα αγγεία που έχουν υποστεί βλάβες από ασθένειες, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας ή ο καρκίνος. 
Τα μόρια βαφής είναι αρκετά μικρά ώστε να διαρρέουν από τα αιμοφόρα αγγεία της σκληράς μήνιγγας, αλλά είναι πολύ μεγάλα για να περάσουν από τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και να εισέλθουν σε άλλα μέρη του εγκεφάλου.
Αρχικά, όταν οι ερευνητές έθεσαν τη μαγνητική τομογραφία για να δουν τα αιμοφόρα αγγεία, η σκηρήμήνιγγα χρωματιζόταν έντονα και φωτεινά δεν μπορούσαν να δουν σημάδια του λεμφικού συστήματος. 
Όμως, όταν συντόνισαν τον σαρωτή διαφορετικά, τα αιμοφόρα αγγεία εξαφανίστηκαν και οι ερευνητές είδαν ότι η σκληρή μήνιγγα περιείχε επίσης μικρότερα αλλά σχεδόν εξίσου φωτεινά σημεία και γραμμές και είχαν υποψίες ότι ήταν λεμφικά αγγεία. 
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η χρωστική βγήκε από τα αιμοφόρα αγγεία, και διαμέσου της σκληράς μήνιγγας είχε ροή σε γειτονικά λεμφικά αγγεία.
Για να δοκιμάσουν αυτήν την ιδέα, οι ερευνητές πραγματοποίησαν έναν άλλο γύρο σαρώσεων σε δύο άτομα. 
Πρώτα τους πέρασαν στο σύστημα μια δεύτερη βαφή αποτελούμενη από μεγαλύτερα μόρια που διαρρέουν πολύ λιγότερο από τα αιμοφόρα αγγεία. 
Σε αντίθεση με τον πρώτο γύρο των σαρώσεων, οι ερευνητές είδαν αιμοφόρα αγγεία στη σκληρή μήνιγγα, αλλά κανένα λεμφικό αγγείο, ανεξάρτητα από το πώς συντόνισαν τον σαρωτή, επιβεβαιώνοντας τις υποψίες τους.
Βρήκαν επίσης ενδείξεις για αιμοφόρα αγγεία και λεμφικά αγγεία στη σκληρή μήνιγγα κατά τη διάρκεια της αυτοψίας ανθρώπινου εγκεφαλικού ιστού. 
Επιπλέον, οι εγκεφαλικές σαρώσεις και οι μελέτες αυτοψίας εγκεφάλων σε άλλα πρωτεύοντα θηλατικά επιβεβαίωσαν τα αποτελέσματα που παρατηρήθηκαν στους ανθρώπους, υποδηλώνοντας ότι το λεμφικό σύστημα είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό των εγκεφάλων των θηλαστικών.
"Αυτά τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να αλλάξουν ριζικά τον τρόπο που σκεφτόμαστε πώς αλληλοσυνδέονται ο εγκέφαλος και το ανοσοποιητικό σύστημα", δήλωσε ο Walter J. Koroshetz, MD, διευθυντής του NINDS.
Η ομάδα του Dr. Reich σκοπεύει να διερευνήσει εάν το λεμφικό σύστημα λειτουργεί διαφορετικά σε ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας ή άλλες νευροφλεγμονώδεις διαταραχές.
"Για χρόνια γνωρίζαμε πώς το υγρό μπαίνει στον εγκέφαλο. Τώρα μπορούμε τελικά να δούμε ότι, όπως και σε άλλα όργανα του σώματος, το εγκεφαλικό υγρό μπορεί να αποστραγγιστεί μέσω του λεμφικού συστήματος" δήλωσε ο Δρ Ράιχ.
Αυτή η μελέτη υποστηρίχθηκε από τα Προγράμματα Ενδομυϊκής Ερευνας στο NINDS και το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, την Εθνική Εταιρεία Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας και το Ίδρυμα Conrad N. Hilton.
Το NINDS είναι ο κορυφαίος χρηματοδότης της έρευνας για τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα. 
Η αποστολή του NINDS είναι να αναζητήσει βασικές γνώσεις σχετικά με τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα και να χρησιμοποιήσει αυτή τη γνώση για να μειώσει την επίπτωση των νευρολογικών παθήσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου