Κυριακή 30 Ιουλίου 2023

The Truth About Oppenheimer /Η αλήθεια για τον Oppenheimer

Λένε πως η νέα ταινία του Christopher Nolan "Oppenheimer" φαίνεται να εξανθρωπίζει τον J. Robert Oppenheimer ως μια εκλεκτική ιδιοφυΐα που στοιχειωνόταν από τις βαθιές συνέπειες του όπλου που δημιούργησε.
Ωστόσο, μια άλλη ιστορία κρύβεται κάτω από τον #Oppenheimer
Μια μυστική ιστορία. 
Αυτή που είδε τους επιστήμονες του Προγράμματος Μανχάταν να διεξάγουν μυστικά ιατρικά πειράματα σε ανυποψίαστους και αθώους Αμερικανούς πολίτες.
Η αληθινή ιστορία είναι ότι, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες ηγούνταν της δίωξης των Ναζί εγκληματιών πολέμου, οι επιστήμονες του Προγράμματος Μανχάταν έκαναν κρυφά ενέσεις σε Αμερικανούς πολίτες με θανατηφόρες δόσεις πλουτωνίου χωρίς τη γνώση ή τη συγκατάθεση των υποκειμένων.
Αν το Πρόγραμμα Μανχάταν/Manhattan Project  είχε ως στόχο την προστασία της Αμερικής, γιατί οι επιστήμονές του να κάνουν ενέσεις σε Αμερικανούς πολίτες με ραδιενεργό υλικό;
Ο Christopher Nolan περιγράφει το "Oppenheimer" ως "μια ταινία τρόμου", δηλώνοντας ότι η ταινία θα αφήσει τον θεατή να σκεφτεί σκοτεινά και ανησυχητικά ερωτήματα. 
Παρακολουθήστε το video:
                     
επιμέλεια κειμένου: ntina

Κυριακή 23 Ιουλίου 2023

Το 30% των εμβολίων της BioNTech-Pfizer ήταν πιθανότατα εικονικά (placebo)


Άρθρο του Robert Κogon, που δημοσιεύτηκε την 1/7/2023 από το Brownstone Institute.
      Για να παραφράσουμε τα ευρήματα των Γερμανών επιστημόνων σχετικά με τη διακύμανση των παρτίδων της Pfizer-BioNTech, φαίνεται ότι η καλή παρτίδα ήταν κακή (μία σοβαρή παρενέργεια για κάθε 400 δόσεις), η κακή ήταν πολύ κακή (μία σοβαρή παρενέργεια για κάθε 10 δόσεις) και η πολύ καλή ήταν αλατούχο διάλυμα
     Γερμανοί επιστήμονες ανακάλυψαν εκπληκτικά στοιχεία για το ότι ένα σημαντικό μέρος των παρτίδων του εμβολίου Pfizer-BioNTech Covid-19 που αναπτύχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί στην πραγματικότητα να αποτελούνταν από εικονικά φάρμακα (placebo) - και ως εκ τούτου δεν υποβλήθηκαν καν σε έλεγχο ποιότητας από τη γερμανική υπηρεσία, η οποία ήταν καταρχήν υπεύθυνη για την έγκριση της κυκλοφορίας τους.
     Οι επιστήμονες, ο Δρ. Gerald Dyker, καθηγητής Οργανικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο του Ρουρ στο Μπόχουμ, και ο Δρ. Jörg Matysik, Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας, αποτελούν μέρος μιας ομάδας πέντε γερμανόφωνων επιστημόνων που έχουν αναδείξει δημόσια ερωτήματα σχετικά με την ποιότητα και την ασφάλεια του εμβολίου BioNTech (όπως είναι γνωστό στη Γερμανία) τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. 
     Πρόσφατα εμφανίστηκαν στην διαδικτυακή εκπομπή «Punkt.Preradovic» της Γερμανίδας δημοσιογράφου Milena Preradovic για να συζητήσουν τη μεταβλητότητα των διάφορων παρτίδων. 
Η αφετηρία τους ήταν η πρόσφατη μελέτη στη Δανία που έδειξε μια τεράστια διαφοροποίηση στις ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με διαφορετικές παρτίδες του εμβολίου Pfizer-BioNTech, ή BNT162b2 σύμφωνα με την επιστημονική κωδική ονομασία του. Το παρακάτω διάγραμμα από τη μελέτη της Δανίας απεικονίζει αυτήν την διαφοροποίηση.
     Δείχνει ότι οι παρτίδες που χρησιμοποιούνται στη Δανία, οι οποίες αντιπροσωπεύονται από τα σημεία στο γράφημα, ουσιαστικά χωρίζονται σε τρεις ομάδες. 
     Οι «πράσινες παρτίδες» που συγκεντρώνονται γύρω από την πράσινη γραμμή έχουν ένα μέτριο, ή μετρίως υψηλό επίπεδο, ανεπιθύμητων ενεργειών που σχετίζονται με αυτές. 
Στη συζήτηση με την Preradovic, ο Gerald Dyker παίρνει το παράδειγμα του πράσινου σημείου πιο δεξιά.
     Όπως εξηγεί, αντιπροσωπεύει την παρτίδα που χρησιμοποιήθηκε περισσότερο στη Δανία, με λίγο πάνω από 800.000 δόσεις να έχουν χορηγηθεί. 
Αυτές οι 800.000 δόσεις σχετίζονται με περίπου 2.000 ύποπτες ανεπιθύμητες παρενέργειες, γεγονός που δίνει ένα ποσοστό αναφοράς μίας ύποπτης ανεπιθύμητης παρενέργειας ανά περίπου 400 δόσεις. 
Όπως το θέτει ο Dyker, «Αυτό δεν είναι καθόλου μικρό ποσοστό, εάν το αντιπαραβάλλουμε με αυτό που γνωρίζουμε για τα εμβόλια κατά της γρίπης». 
Σύμφωνα με τον υπολογισμό του Dyker, οι πράσινες παρτίδες αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 60% του δείγματος της Δανίας.
     Στη συνέχεια, υπάρχουν οι «μπλε παρτίδες» συγκεντρωμένες γύρω από την μπλε γραμμή, οι οποίες προφανώς συνδέονται με ένα εξαιρετικά υψηλό επίπεδο ανεπιθύμητων ενεργειών. 
Όπως σημειώνει ο Dyker, δεν χορηγήθηκαν περισσότερες από 80.000 δόσεις οποιασδήποτε από τις μπλε παρτίδες στη Δανία – υποδηλώνοντας ότι αυτές οι ιδιαίτερα κακές παρτίδες μπορεί ίσως να αποσύρθηκαν αθόρυβα από την αγορά από τις αρχές δημόσιας υγείας. 
     Ωστόσο, αυτές οι παρτίδες είχαν έως και 8.000 ύποπτες ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με αυτές. 
Οκτώ χιλιάδες από τις 80.000 δόσεις θα έδιναν ποσοστό αναφοράς μίας ύποπτης ανεπιθύμητης παρενέργειας για κάθε δέκα δόσεις – και ο Dyker σημειώνει ότι ορισμένες από τις μπλε παρτίδες συνδέονται πράγματι με ποσοστό αναφοράς τόσο υψηλό όσο μία ύποπτη ανεπιθύμητη ενέργεια για κάθε έξι δόσεις !
     Σύμφωνα με τον υπολογισμό του Dyker, οι μπλε παρτίδες αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 5% του συνολικού αριθμού δόσεων που περιλαμβάνονται στη μελέτη της Δανίας. Ωστόσο, σχετίζονται με σχεδόν το 50% από τους 579 θανάτους που καταγράφηκαν στο δείγμα.
     Τέλος, έχουμε τις «κίτρινες παρτίδες» συγκεντρωμένες γύρω από την κίτρινη γραμμή, η οποία, όπως φαίνεται παραπάνω, μόλις που εξέχει από τον άξονα Χ. 
Σύμφωνα με τον υπολογισμό του Dyker, οι κίτρινες παρτίδες αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% του συνόλου. 
Ο Dyker σημειώνει ότι οι παρτίδες αυτές περιλαμβάνουν περίπου 200.000 χορηγούμενες δόσεις που σχετίζονται με κυριολεκτικά μηδενικά ύποπτα ανεπιθύμητα συμβάντα.
     Όπως το θέτει ο Dyker, κάποιοι «κακοπροαίρετοι» παρατηρητές μπορεί να παρατηρούσαν ότι «έτσι μοιάζουν τα εικονικά φάρμακα (placebo)». 
     Και οι κακοπροαίρετοι παρατηρητές μπορεί να έχουν δίκιο. 
Γιατί οι Dyker και Matysik συνέκριναν τους αριθμούς των παρτίδων που περιέχονται στη μελέτη της Δανίας με τις διαθέσιμες στο κοινό πληροφορίες για τις παρτίδες που εγκρίθηκαν για κυκλοφορία και έκαναν την εκπληκτική ανακάλυψη ότι σχεδόν καμία από τις αβλαβείς παρτίδες, σε αντίθεση με τις πολύ κακές και όχι και τόσο κακές παρτίδες, δεν φαίνεται ότι έχει υποβληθεί σε οποιεσδήποτε δοκιμές ποιοτικού ελέγχου.
     Χωρίς να το γνωρίζουν οι περισσότεροι παρατηρητές, είναι ακριβώς ο γερμανικός ρυθμιστικός οργανισμός, το Ινστιτούτο Paul Ehrlich (PEI), ο οποίος είναι, κατ' αρχήν, υπεύθυνος για τον ποιοτικό έλεγχο όλων των προμηθειών των εμβολίων Pfizer-BioNTech στην ΕΕ. (Το ινστιτούτο πήρε το όνομά του από τον Γερμανό ανοσολόγο και βραβευμένο με Νόμπελ Paul Ehrlich, όχι φυσικά από τον ομώνυμο καθηγητή βιολογίας του Στάνφορντ.)
     Αυτό αντανακλά το γεγονός ότι ο πραγματικός νόμιμος κατασκευαστής του εμβολίου, καθώς και ο κάτοχος της άδειας κυκλοφορίας στην ΕΕ, είναι η γερμανική εταιρεία BioNTech και όχι ο πιο γνωστός Αμερικανός συνεργάτης της Pfizer. 
     Οι Dyker και Matysik διαπίστωσαν ότι το PEI είχε δοκιμάσει και είχε εγκρίνει για κυκλοφορία όλες τις πολύ κακές «μπλε» παρτίδες, την συντριπτική πλειοψηφία των όχι και τόσο κακών «πράσινων» παρτίδων, αλλά σχεδόν καμία από τις αβλαβείς «κίτρινες» παρτίδες - σαν το PEI να γνώριζε εκ των προτέρων ότι αυτές οι παρτίδες δεν ήταν προβληματικές. 
     Αυτό φαίνεται στην παρακάτω διαφάνεια από την παρουσίαση του Dyker κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στην εκπομπή Punkt.Preradovic.
 Ο τίτλος λέει: «Ποιες παρτίδες από τη μελέτη της Δανίας έλεγξε και ενέκρινε το Ινστιτούτο Paul Ehrlich για κυκλοφορία;»
     Στη στήλη του PEI καθενός από τους πίνακες, "ja" σημαίνει, φυσικά, ότι η παρτίδα ελέγχθηκε, "nein" σημαίνει ότι δεν ελέγχθηκε. Σημειώστε ότι μόνο η πρώτη παρτίδα στον «κίτρινο» πίνακα ελέγχθηκε.
     Η περιγραφή κάτω από αυτόν τον πίνακα λέει: «Το PEI εν πολλοίς δεν θεώρησε ότι ο έλεγχος των αβλαβών «κίτρινων παρτίδων» ήταν απαραίτητος».
     Όπως το έθεσε ο Dyker, με αξιοσημείωτη αυτοσυγκράτηση, «αυτό θα υποστήριζε την αρχική υποψία ότι ίσως στην πραγματικότητα είναι κάτι σαν εικονικό φάρμακο».
     Ή, εν συντομία, για να παραφράσουμε τα ευρήματα των Γερμανών επιστημόνων σχετικά με τη μεταβλητότητα των παρτίδων Pfizer-BioNTech, φαίνεται ότι το καλό ήταν κακό, το κακό ήταν πολύ κακό και το πολύ καλό ήταν αλατούχο διάλυμα.
(Η πλήρης συνέντευξη στην εκπομπή Punkt.Preradovic με τους Gerald Dyker και Jörg Matysik είναι διαθέσιμη  εδώ  στα γερμανικά με αγγλικούς υπότιτλους. Οι παραπάνω μεταφράσεις είναι του συγγραφέα.)
Robert Kogon είναι το ψευδώνυμο ενός ευρέως γνωστού οικονομικού δημοσιογράφου, μεταφραστή και ερευνητή που εργάζεται στην Ευρώπη.  
περισσότερες πληροφορίες και άλλα ενδιαφέροντα άρθρα στην πηγή του άρθρου:nikosmaris.substack.com

Παρασκευή 21 Ιουλίου 2023

dr. Eleni Tsoukali: Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να αλλάξουμε το άσχημο μάτριξ που ζούμε από το να αλλάξουμε τις σκέψεις μας.

Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να αλλάξουμε το άσχημο μάτριξ που ζούμε από το να αλλάξουμε τις σκέψεις μας. 
Μη μου πείτε τις αντιρρήσεις σας, γνωρίζω πόσο δύσκολο είναι αυτό που λέω. 
Όμως ό,τι ζούμε είναι φτιαγμένο από τις σκέψεις τις δικές μας και τη φαντασία μας... 
Γύρω μας υπάρχουν μόνον "πληροφορίες"  (bits) τις οποίες οι αισθήσεις και ο εγκέφαλός μας μετατρέπουν σε εικόνες, 
γεύσεις, 
ήχους, 
μυρωδιές, ανάλογα με το τι θεωρούμε εμείς σημαντικό... 
Η "πραγματικότητά μας" είναι ένα μάτριξ φτιαγμένο από  εμάς γι εμάς... 
Για την πνευματική μας εξέλιξη. 
Βρισκόμαστε σε συνεχή "πνευματική εκπαίδευση" στον υλικό μας κόσμο και αν δεν το καταλάβουμε αυτό, τίποτα δεν θα μπορέσουμε να αλλάξουμε, δυστυχώς γύρω μας. 
Όσοι προτρέπουν κάθε φορά σε "ξεσήκωμα", 
"φωνές" 
"αντίδραση" εξυπηρετούν το σύστημα, δίχως ίσως οι ίδιοι να το γνωρίζουν. 
Αυτούς δηλαδή που εκμεταλλεύονται το μάτριξ.
Ξέρω πως θα αντιδράσουν οι περισσότεροι σε αυτά που λέω, γι αυτό και προτιμάω να μην μιλάω πια συχνά σε φιλοσοφικό επίπεδο, και να δίνω περισσότερο ιατρικές συμβουλές. 
Κάποιες φορές όμως μου είναι δύσκολο να σωπάσω, βλέποντας πόσο λανθασμένα αντιδρούμε ελπίζοντας σε ένα αποτέλεσμα διαφορετικό από αυτό που εμείς οι ίδιοι με τις σκέψεις μας δημιουργούμε... 
Είναι ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΤΟ ΜΑΤΡΙΞ... ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ... 
Είμαστε οι δημιουργοί της ζωής μας για να εξελιχθούμε πνευματικά. Και δυστυχώς, με χαρές και ευτυχία δεν οδηγούμαστε σε αυτή τη εξέλιξη. 
Μας απορροφά η ύλη...
Μόνο μέσα από τις δυσκολίες εξελισσόμαστε και γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι.

Τετάρτη 19 Ιουλίου 2023

Η ανθρωπότητα, στο σύνολό της, περιμένει να της φερθούν έτσι ακριβώς όπως της αξίζει: ως σκλάβους και σκουπίδια.

     Με την υπόθεση της πανδημίας έγινε αποδεκτό στην πράξη, ότι τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα είναι αναλώσιμα, στο όνομα της προστασίας ενός υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος.
     Στην κατεύθυνση αυτή μάλιστα, ο παραλληλισμός του green pass (ή του πιστοποιητικού εμβολιασμού) με την άδεια οδήγησης από την κρατική προπαγάνδα, ήταν εμβληματικός: η οδήγηση φυσικά, δεν αποτελεί  θεμελιώδες δικαίωμα, καθώς απαιτεί τεχνικές δεξιότητες και μια σειρά από προαπαιτούμενα υγείας, τα οποία δεν διαθέτουν όλοι. 
Το green pass από την άλλη, αφορούσε θεμελιώδη δικαιώματα. 
Και όλοι εκείνοι που υιοθέτησαν και αναπαρήγαγαν την κρατική προπαγάνδα περί αδείας οδήγησης, αποδέχτηκαν, ότι αυτά μπορούν να αντιμετωπίζονται ως αναλώσιμα.
     Στο ίδιο πλαίσιο, το "περιβάλλον" - μια έννοια εξαιρετικά γενική και αόριστη από μόνη της- αναγορεύεται σε "συλλογικό συμφέρον", στο οποίο μπορούν να μεταβιβαστούν ως εγγενή μια σειρά από παραμέτρους και ζητήματα.
     Επομένως, στο όνομα μιας ισχυρής ασάφειας, τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα μπορούν και πάλι να θυσιαστούν.
     Αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι δεν υπάρχει κάποια σαφής ιεράρχηση των πηγών, η οποία να υπαγορεύει ότι τα θεμελιώδη δικαιώματα είναι απόλυτα. 
Και έτσι τα συνταγματικά δικαστήρια (όπου αυτά υπήρχαν) μπόρεσαν να αποφανθούν, ότι ο περιορισμός ή ο εξοβελισμός από την κοινωνική και οικονομική ζωή επιτρέπεται να εξαρτάται από εμβόλια, ακόμα και στην περίπτωση που αυτά αποδείχτηκαν μη αποστειρωτικά. 
     Συνεκδοχικά, το δικαίωμα στην ελεύθερη κυκλοφορία είναι αναλώσιμο, όπως ακριβώς και το δικαίωμα επιλογής του τρόπου διατροφής, του μέσου μετακίνησης ή του τρόπου ένδυσης, στο όνομα της προστασίας ενός υποτιθέμενου συλλογικού συμφέροντος, το οποίο - και εδώ είναι η ουσία - ισχυρίζεται και πάλι ότι έχει "επιστημονικό" υπόβαθρο. 
Οι επαΐοντες του προσεχούς μέλλοντος θα είναι οι μετεωρολόγοι και οι διατροφολόγοι. 
     Και διαθέτοντας επιστημονικά θεμέλια, καθίσταται αδιαπραγμάτευτο και αναμφισβήτητο από τον οποιονδήποτε "δεν διαθέτει" τα επιστημονικά εχέγγυα να μιλάει για "επιστημονικά" θέματα...ή για να το πούμε καλύτερα, οτιδήποτε τολμήσει να πει γι΄αυτά, θα μπορεί να αντιμετωπίζεται ως a priori βλαπτικό και επικίνδυνο. 
     Επομένως, εάν στο όνομα "επιστημονικών" επιχειρημάτων θυσιαστούν τα θεμελιώδη δικαιώματά του, δεν θα έχει καν το δικαίωμα να διαμαρτυρηθεί.
     Άρα μαζί με την ελευθερία, στείλαμε στο διάολο και ό,τι είχε απομείνει από δημοκρατία.
     Η τραγική φάρσα της πανδημικής διαχείρισης πρώτα και των εμβολίων μετά, απέδειξε, ότι δεν είναι απαραίτητη  κανενός είδους μηντιακή προετοιμασία, μέσω αφηγημάτων, δικαιολογιών και προφάσεων: η μάζα είναι εξαιρετικά ανόητη, δειλή, διεφθαρμένη και συνένοχη για να αντιδράσει. 
Μπορούμε επομένως να παραλείψουμε όλες αυτές τις αφόρητες ανοησίες, όπως τις μετρήσεις των θερμοκρασιών της ασφάλτου, την πράσινη μετάβαση, το 112 Alert, το παραμύθι  για τον επιτιθέμενο και τον αμυνόμενο, το ηλεκτρικό αυτοκίνητο, τη συμπερίληψη, τη μουλάτα  Χιονάτη και τους εφτά περίεργους, τα δικαιώματα των τρανς, το συνθετικό κρέας, τις εντομοφαγίες, τις προσεχείς πανδημίες και να προχωράμε κατευθείαν στα επόμενα στάδια, μέσω απλών νομοθετικών πράξεων ή  ακόμα καλύτερα τελεσιγράφων υπερεθνικών οργανισμών.
Ας το τελειώνουμε γρήγορα.
     Η ανθρωπότητα, στο σύνολό της, περιμένει να της φερθούν έτσι ακριβώς όπως της αξίζει: ως σκλάβους και σκουπίδια.

Τρίτη 18 Ιουλίου 2023

Οι άνεμοι έχουν ονόματα

α. οι ΟΚΤΩ του ανεμολόγιου
Οι σημάντορες άνεμοι που ιερουργούν που σηκώνουν το πέλαγος σαν Θεοτόκο
που φυσούν και ανάβουνε τα πορτοκάλια που σφυρίζουν στα όρη κι έρχονται
ο Μαΐστρος,  
ο Λεβάντες,  
ο Γαρμπής, 
ο Πουνέντες,
ο Γραίγος,  
ο Σιρόκος,  
η Τραμουντάνα,  
η Όστρια  -Οδυσσέας Ελύτης,   "Δοξαστικόν" του Άξιον Εστί:
1. ο ΒΟΡΙΑΣ και ο ΝΟΤΙΑΣ
Του μικρού βοριά παράγγειλα, να 'ναι καλό παιδάκι.
Μη μου χτυπάει πορτόφυλλα και το παραθυράκι. - Οδυσσέας Ελύτης
Όταν οι μεγάλες τιμές βαρομετρικής πίεσης βρίσκονται στα βόρεια του σημείου που βρισκόμαστε, τον άνεμο που θα γεννηθεί οι ναυτικοί τον λένε ΤΡΑΜΟΥΝΤΑΝΑ, λέξη με γιαγιά βενετσιάνα που εκτοπίζει την ελληνίδα ΒΟΡΙΑΣ στην καραβίσια γλώσσα. 
Ωστόσο η «Βοριάς»  διατηρείται ζωντανή στη γλώσσα των βοσκών, των γεωργών και των ανθρώπων της πόλης. 
Φυσάει κυρίως τον χειμώνα είναι ο ισχυρότερος από τους άλλους επτά που σχετίζονται με σημεία του ορίζοντα. 
Οι ποιητές συγκινούνται συνήθως από την έντασή του, 
ΒΟΡΙΑΣ χτυπάει την πόρτα μου και στην ψυχή μου αγιάζι
και στα πικρά τα μάτια μου στιγμή στιγμή βραδιάζει
Δημήτρης Χριστοδούλου, στίχος σε τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη
ενώ ο Γιάννης Τσαρούχης στο δικό του
"Ανεμολόγιο" τον φαντάζεται σε ηλικία ωριμότητας με γκρίζα γενειάδα και έτσι τον ζωγραφίζει.
Καμιά φορά που δεν είναι τόσο ισχυρός οι στεριανοί τον λένε βοριαδάκι.
Όταν οι μεγάλες τιμές βαρομετρικής πίεσης βρίσκονται στα νότια του σημείου που βρισκόμαστε, τον άνεμο που θα γεννηθεί οι ναυτικοί τον λένε ΟΣΤΡΙΑ, λέξη με γιαγιά βενετσιάνα που εκτοπίζει την ελληνίδα ΝΟΤΙΑΣ στις συζητήσεις πάνω στο καράβι. 
Ωστόσο στη γλώσσα των στεριανών η «Νοτιάς»  διατηρείται. 
Για τους στεριανούς της νότιας Ευρώπης ο Νοτιάς είναι υγρός μπορεί να φέρει και τη βροχή και εάν συμβεί να είναι «μαλακός» προσφέρει έως και απόλαυση.  
οξειδώθηκα μες στον ΝΟΤΙΑ των ανθρώπων
μακρινή μητέρα ρόδο μου αμάραντο.
Οδυσσέας Ελύτης
Ο Γιάννης Τσαρούχης τον φαντάζεται νεαρό και αμούστακο να κρατάει πήλινο δοχείο νερού και να το αδειάζει. 
 2.  ΛΕΒΑΝΤΕΣ και ΠΟΥΝΕΝΤΕΣ
Ο ανατολικός άνεμος που έρχεται από την ανατολή είναι για τους ναυτικούς ΛΕΒΑΝΤΕΣ. 
Η λέξη, με λατινική καταγωγή, την χρησιμοποιούσαν Τζενοβέζοι και Βενετσιάνοι,  έχει σε μεγάλο βαθμό υιοθετηθεί και από τους Έλληνες, εκτοπίζοντας μέχρι ενός σημείου την ελληνικής καταγωγής Απηλιώτης.
Ο δυτικός άνεμος, στη γλώσσα των ναυτικών είναι ΠΟΥΝΕΝΤΕΣ, όπως λέει και ο καπετάν Γρηγόρης. 
Η λέξη, με λατινική καταγωγή, την χρησιμοποιούσαν Τζενοβέζοι και Βενετσιάνοι, έχει λιγότερο περάσει στους στεριανούς Έλληνες οι οποίοι συνήθως προτιμούν την ελληνικής καταγωγής  ΖΕΦΥΡΟΣ. 
3.  ΓΡΕΓΟΣ και ΓΑΡΜΠΗΣ.
Ο Βορειοανατολικός άνεμος στη γλώσσα των ναυτικών είναι ΓΡΕΓΟΣ. 
Για τους Βενετσιάνους που ταξίδευαν στη Μεσόγειο ήταν άνεμος grego «ερχόταν» δηλαδή από τη χώρα των Γραικών, την Ελλάδα.  
Σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας ο ίδιος άνεμος λέγεται ΜΕΣΗΣ.
Ο Νοτιοδυτικός άνεμος στη γλώσσα των ναυτικών είναι ΓΑΡΜΠΗΣ, λέξη καταγόμενη από βενετσιάνικο garbin. 
Για τους στεριανούς Έλληνες είναι ΛΙΒΑΣ, λέξη με γιαγιά στην αρχαία Ελλάδα.
4.  ΜΑΪΣΤΡΟΣ και ΣΟΡΟΚΟΣ.
Ο Βορειοδυτικός άνεμος για τους ναυτικούς έχει το όνομα ΜΑΪΣΤΡΟΣ. 
Η λέξη,  λατινικής καταγωγής, συχνά αναφερόμενη και ως μαϊστράλι έχει κυριαρχήσει, και στην καθημερινή ζωή εκτοπίζοντας σε μεγάλο βαθμό την αρχαιοελληνική ΣΚΙΡΩΝ,
ενώ διατηρείται και ως μία από τις αγαπημένες στην ποίηση και στο τραγούδι.
και ο άλλος μαΐστρος με τ' απάνω του αψηλό μπογάζι - Οδυσσέας Ελύτης
Κι όταν φυσάει το μαϊστράλι  αγκαλιαστοί κι αγάλι αγάλι
με το καράβι των ονείρων το τρελό θα ρίξουμ' άγκυρα στης λήθης το γιαλό - παλιό τραγούδι, που άρεσε στη γιαγιά!
Ο νοτιοανατολικός άνεμος για τους ναυτικούς είναι ο ΣΙΡΟΚΟΣ. 
Τον λένε και Σορόκο. 
Για τον ίδιο άνεμο διατηρείται στην ελληνική γλώσσα και η λέξη ΕΥΡΟΣ,  αλλά την  Σορόκο την προτιμούν οι ποιητές.
Ο Νίκος Καββαδίας, ναυτικός και ποιητής ταυτόχρονα,
μας έχει δώσει εκείνο το εκπληκτικό
"Τα μάτια σου τα κυβερνούσε σοροκάδα"
Τη νύχτα σου’ πα στο καμπούνι μια ιστορία,
την ίδια που όλοι οι ναυτικοί λένε στη ράδα,
τα μάτια σου τα κυβερνούσε σοροκάδα
κι όλο μουρμούριζες βραχνά : ''Φάλτσο η πορεία...
CAMBAY'S WATER, Πούσι, Νίκος Καββαδίας
β. Όταν η στεριά συναντά τη θάλασσα.
ο ΜΠΑΤΗΣ        
Στο Παλαιό Φάληρο, όπως και σε κάθε παραθαλλάσιο τόπο, φυσάει και ΜΠΑΤΗΣ, άνεμος που κάνει συχνά την εμφάνισή του σε τραγούδια και σε ποιήματα
Φυσάει ο ΜΠΑΤΗΣ φυσάει τ’  αγέρι  τρελό μικρό μου  δικό μου ταίρι
Τραγούδι αγαπημένο του κάποτε
Η ΦΥΣΙΚΗ.
Το νερό έχει πολύ μεγαλύτερη ειδική θερμότητα από το γήινο έδαφος, κι αυτό θα πει ότι μια μάζα εδάφους ζεσταίνεται πιο εύκολα από ίσης μάζας ποσότητα νερού.  
Εξ άλλου η ηλιακή ακτινοβολία όταν πέφτει στο γήινο έδαφος απορροφάται σε μεγάλο βαθμό, ενώ φθάνοντας στην επιφάνεια της  θάλασσας διεισδύει σε μεγάλο βάθος μέσα στο νερό. 
Κατά το κύλημα, λοιπόν, της μέρας η στεριά θερμαίνεται πιο γρήγορα από τη θάλασσα με συνέπεια να θερμαίνεται πιο γρήγορα και ο αέρας που υπάρχει πάνω της . 
Ο αέρας συνεπώς πάνω από τη στεριά αποκτά μικρότερη πίεση από τον αέρα πάνω από τη θάλασσα με αποτέλεσμα να δημιουργείται ροή αέρα από τη θάλασσα προς τη στεριά. 
Είναι η θαλάσσια αύρα που οι Έλληνες τη λένε ΜΠΑΤΗ.
γ. Οι άνεμοι και οι εποχές
Το ΜΕΛΤΕΜΙ
 -. Μελτέμι κυκλαδίτικο σε φέρνει πάλι πίσω
πως θελα να 'μουν θεός για να σε συγκρατήσω  - κυκλαδίτικο
 -. Μελτέμι μου μη σταματάς όπου φυσάς θα πάω
εσύ είσαι αυτό που έψαχνα γι’ αυτό και σ’ αγαπάω 
Το μελτέμι, λέξη τουρκικής καταγωγής, εμφανίζεται συχνά στα θερινά λεξιλόγια των ανθρώπων του Αιγαίου. 
Είναι άνεμος βορειοδυτικός που πνέει τους μήνες του καλοκαιριού – μέχρι και αρχές του φθινόπωρου – σε όλο σχεδόν το Αιγαίο. 
Οι αρχαίοι έλληνες τον έλεγαν «ετήσιο» και η σύγχρονη αγγλική λέξη για τους εποχικούς αυτούς ανέμους είναι Etesians.
Είναι άνεμοι ψυχροί που δροσίζουν ευχάριστα το αιγαιοπελαγίτικο καλοκαίρι μολονότι επιβάλλουν ενίοτε και «απαγορευτικό» σε δρομολόγια μικρών σκαφών κυρίως.
Δημιουργούνται από ένα μεγάλο σύστημα υψηλών πιέσεων στα Βαλκάνια, βόρεια της Ελλάδας, και ένα σύστημα χαμηλών πιέσεων στην Μικρά Ασία.
δ. Το γήινο ανάγλυφο
ο ΒΑΡΔΑΡΗΣ της Θεσσαλονίκης
1. Φύσηξε ο Βαρδάρης και καθάρισε
Ήλιος λες και τελείωσε ο χειμώνας
Βγήκα μια βόλτα και μπροστά της βρέθηκα
Στάθηκα κι απόμεινα κοιτώντας
Νίκος Παπάζογλου
2. Φύσηξε τρελός Βαρδάρης
κάνει κρύο δυνατό
μη δακρύζεις κι αμφιβάλλεις
σαν Θεό μου σ’ αγαπώ
 Κώστας Βίρβος - τραγούδι του Μίμη Πλέσσα
3. Φύσαγε βαρδάρης,  στην Θεσσαλονίκη
και δεν είχα φράγκο,  ούτε για το νοίκι
Κώστας Βίρβος - τραγούδι του Απόστολου Καλδάρα
Με το ίδιο όνομα  το ΠΟΤΑΜΙ και ο ΑΝΕΜΟΣ. 700 περίπου χρόνια μετά τον Χριστό, σε εποχή Βυζαντινής αυτοκρατορίας  οι μογγόλοι Βαρδάροι εισβάλλουν στην κοιλάδα του Αξιού για να εγκατασταθούν τελικά εκεί, καλλιεργώντας εδάφη που τους παραχωρήθηκαν. 
Γρήγορα αφομοιώθηκαν  από τους ντόπιους πληθυσμούς αλλά άφησαν τη λέξη Βαρδάρης ως συμπληρωματικό όνομα του ποταμού Αξιού – σε σύγχρονες σλαβικές γλώσσες, ο ποταμός  λέγεται  Вардар  Βαρδάρ - αλλά και στο όνομα του τοπικού ανέμου ο οποίος έπνεε και εξακολουθεί να πνέει στην περιοχή.
Ο Βαρδάρης κάνει περιοδικά την εμφάνισή του στη Θεσσαλονίκη ως ένας ξηρός βοριάς – ή βορειοδυτικός άνεμος – μεγάλης ταχύτητας.  
Η εμφάνισή του στη Θεσσαλονίκη σχετίζεται και με το γήινο ανάγλυφο της περιοχής. 
Προέρχεται από το υψίπεδο των Σκοπίων και εισβάλλει στην ελληνική περιοχή από το άνοιγμα ανάμεσα στα βουνά Πάικο και Μπέλες. 
Διαρκεί δύο περίπου ημέρες και ενίοτε και τρεις έως τέσσερεις, αλλά κάνει αρκετές εμφανίσεις κατά τη διάρκεια της χρονιάς
ο ΛΙΒΑΣ που «καίει τα σπαρτά»
Των εχθρών τα φουσάτα περάσαν
σαν το ΛΙΒΑ που καίει τα σπαρτά - το λέγαμε στο στρατό ως εμβατήριο
Ο Λίβας, ένας από τους οκτώ του ανεμολόγιου, στο ελλαδικό ανάγλυφο είναι άνεμος ισχυρός αλλά πριν απόλα  ξηρός και θερμός. 
Η «γέννησή» του σχετίζεται με το ανάγλυφο της περιοχής. 
Αναπτύσσεται στην υπήνεμη πλευρά ενός ορεινού όγκου όταν ο ατμοσφαιρικός αέρας αναγκαστεί να υπερπηδήσει τον ορεινό αυτό όγκο.
Κατά την ανύψωσή τους στην προσήνεμη πλευρά, οι αέριες μάζες, εκτονώνονται αδιαβατικά και ψύχονται . 
Τα νέφη που σχηματίζονται δίνουν, συνήθως, βροχή κι ελευθερώνονται έτσι μεγάλα ποσά υδρατμών. 
Στη συνέχεια, ο σχεδόν χωρίς υδρατμούς αέρας που ξεπερνά τις κορυφές των ορεινών όγκων κατεβαίνει στην υπήνεμη πλευρά, συμπιέζεται αδιαβατικά και θερμαίνεται για να φθάσει έτσι θερμός και πολύ ξηρός στα  χαμηλά υψόμετρα.
ΔιεύθυνσηΕπίσημοΚοινόΔ.Σ.Όνομα διεθνές
Β (000°)ΒόρειοςΤραμουντάναΒοριάςNNorth
ΒΑ (045°)ΜέσηςΓραίγοςNENortheast
Α (090°)ΑπηλιώτηςΛεβάντεςEEast
ΝΑ (135°)ΕύροςΣιρόκοςSESoutheast
Ν (180°)ΝότιοςΌστριαΝοτιάςSSouth
ΝΔ (225°)ΛίβαςΓαρμπήςSWSouthwest
Δ (270°)ΖέφυροςΠουνέντεςWWest
ΒΔ (315°)ΣκίρωνΜαΐστροςNWNorthwest

Τρίτη 11 Ιουλίου 2023

Το Γουρούνι που Τραγούδησε στο Φεγγάρι

Από το βιβλίο του Jeffrey Moussaieff Masson
Το Γουρούνι που Τραγούδησε στο Φεγγάρι: Ο Συναισθηματικός Κόσμος των Εκτρεφόμενων Ζώων:
"Κάποιοι εκτροφείς προβάτων από την Νέα Ζηλανδία μου είχαν πει ότι μερικές φορές ένα ιδιαίτερα ευφυές πρόβατο μαθαίνει να ανοίγει το μάνταλο μιας πύλης, προφανώς όχι μια ασυνήθιστη ικανότητα, και ο κτηνοτρόφος κατόπιν ανησυχεί ότι το πρόβατο ίσως διδάξει το ίδιο πράγμα και στους λιγότερο έξυπνους συντρόφους του"
Ο Masson ρώτησε μια ομάδα κτηνοτρόφων: "Τι κάνετε με τα πρόβατα που μπορούν να ανοίξουν το μάνταλο;"
"Τα πυροβολούμε", ήταν η απάντηση, "κι έτσι δεν μπορούν να μεταδώσουν τη γνώση τους"
"Οι υπόλοιποι ένευσαν συμφωνώντας", συνεχίζει ο Masson.
"Όλοι μπορούν να εξιστορήσουν περιστατικά για ιδιαίτερα έξυπνα πρόβατα που δέχτηκαν μια σφαίρα ως ανταμοιβή για την ευφυΐα τους"
http://theamapati.blogspot.com/2005/12/blog-post_13.html
https://theamapati.wordpress.com/2006/06/02/020606/
Δεν ξέρω αν τα γουρούνια γνωρίζουν ότι θα δολοφονηθούν, αλλά ξέρω ότι οι κραυγές ενός γουρουνιού που σκοτώνεται έχουν μια τρομακτική ομοιότητα με τις ανθρώπινες κραυγές και ότι οι άνθρωποι που τις έχουν ακούσει έχουν τρομοκρατηθεί.
Λέγετε πως μια σύζυγος ενός αγρότη κάπου στην Αμερική απελπίστηκε τόσο πολύ που είπε στον σύζυγό της ότι δεν θα συμμετείχε πλέον στη θανάτωση και θα τον εγκατέλειπε αν δεν έβρισκε έναν τρόπο να καλλιεργεί χωρίς να σκοτώνει ζώα.
Τώρα καλλιεργούν ροδάκινα.

Τα σφουγγάρια της κουζίνας μας είναι το σπίτι των ονείρων των βακτηρίων

Τα πορώδη σφουγγάρια της κουζίνας μας, παρέχουν ιδανικό αριθμό και διαφορετικών μεγεθών χώρους, τους οποίους μπορούν να καταλάβουν τα βακτήρια και να αναπτυχθούν, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
     -. Ρωτήστε τα βακτήρια πού θα ήθελαν να ζήσουν και θα σας απαντήσουν: σε ένα σφουγγάρι κουζίνας, παρακαλώ.
Υγρά, ευάερα και γεμάτα με υπολείμματα τροφών, τα σφουγγάρια είναι ένας παράδεισος για τα μικρόβια. 
Αυτά τα σφουγγάρια περιέχουν έως και 54 δισεκατομμύρια βακτήρια ανά κυβικό εκατοστό! Επιπλέον, τα σφουγγάρια παρέχουν ακριβώς τον κατάλληλο αριθμό και μέγεθος χώρων διαβίωσης για τα βακτήρια. 
Οι ερευνητές μοιράστηκαν τα νέα τους ευρήματα στο Nature Chemical Biology.
Όπως οι άνθρωποι, έτσι και τα βακτήρια προτιμούν διαφορετικά επίπεδα αλληλεπίδρασης με τους συνομηλίκους τους. 
Ορισμένα είναι κοινωνικά. 
Άλλα είναι πιο μοναχικά. 
Ο Lingchong You αναρωτήθηκε αν ο διαχωρισμός διαφορετικών τύπων μικροβίων θα επηρέαζε τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούν. 
Ο You είναι synthetic biologist στο Duke University in Durham, N.C. 
Έτσι παρατήρησε πως τα μεσαία επίπεδα διαχωρισμού μεγιστοποιούν τον αριθμό των βακτηριακών τύπων που ζουν σε μια κοινότητα.
Αυτά τα μεσαία επίπεδα είναι παρόμοια με τη δομή ενός σφουγγαριού.
Οι ερευνητές εργάστηκαν με πολλά διαφορετικά στελέχη ή τύπους ενός βακτηρίου που ονομάζεται E. coli και παρατήρησαν πως όντως τα σφουγγάρια κουζίνας διαθέτουν ιδανικό αριθμό μεγάλων και μικρών οπών, οι οποίοι είναι ιδανικοί χώροι για τα βακτήρια.
Παρέχουν επίσης μια σειρά από μέρη διαφορετικού μεγέθους που κάνουν περισσότερα από τα μικρόβια ευτυχισμένα. 
Έτσι, οι ερευνητές εξήγησαν γιατί τα σφουγγάρια κουζίνας θα φιλοξενούν ένα ποικίλο μείγμα βακτηρίων. 
Σίγουρα, οι δοκιμές τους έδειξαν ότι τα σφουγγάρια φιλοξενούν μια ποικιλόμορφη βακτηριακή κοινότητα. 
Και είναι πιο ποικιλόμορφη από τις κοινότητες που βρίσκονται σε υγρές καλλιέργειες - αυτές οι καλλιέργειες είναι μια κοινή μέθοδος καλλιέργειας βακτηρίων σε ένα εργαστήριο.
Ευτυχώς, τα βακτήρια που διασκεδάζουν στο σφουγγάρι μας είναι ως επί το πλείστον από αυτά που δεν προκαλούν ασθένειες. 
Αλλά αν εμφανιστούν επικίνδυνα βακτήρια - όπως η σαλμονέλα από ωμό κοτόπουλο - η δομή του σφουγγαριού πιθανόν να τα βοηθήσει να επιβιώσουν.
"Τα σφουγγάρια δεν είναι πραγματικά κατάλληλα για την υγιεινή της κουζίνας", λέει ο Markus Egert. 
Είναι μικροβιολόγος στο Πανεπιστήμιο Furtwangen στο Villingen-Schwenningen της Γερμανίας. 
"Δεν υπάρχει σχεδόν καμία αποστειρωμένη επιφάνεια στο σπίτι. Αλλά όσον αφορά τα μικρόβια, το σφουγγάρι της κουζίνας είναι ίσως το πιο πυκνοκατοικημένο αντικείμενο στο σπίτι".
Και αν αγαπάμε το σφουγγάρι μας, δεν το χρησιμοποιούμε για να καθαρίσουμε τους χυμούς κρεάτων!
Δεν χρειάζεται να προσκαλούμε τα κακά βακτήρια σε πάρτι.
     -. βακτήρια/bacteria: Μονοκύτταροι οργανισμοί. 
Κατοικούν σχεδόν παντού στη Γη, από το βυθό της θάλασσας μέχρι το εσωτερικό άλλων ζωντανών οργανισμών, όπως τα φυτά και τα ζώα. 
Εκατομμύρια, αν όχι δισεκατομμύρια διαφορετικοί τύποι βακτηρίων μπορούν να βρεθούν σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του σώματός μας. 
Βρίσκονται στο δέρμα μας,
στους αεραγωγούς,
το στόμα μας.
Βρίσκονται στο πεπτικό μας σύστημα, 
στο αναπαραγωγικό μας σύστημα και στο ουροποιητικό μας σύστημα. 
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι έχουμε 10 φορές περισσότερα βακτηριακά κύτταρα από τα ανθρώπινα κύτταρα στο σώμα μας.
Επίσης υπάρχουν εκατομμύρια διαφορετικοί τύποι βακτηρίων. 
Αυτά τα βακτήρια συνθέτουν το μικροβίωμά μας, το οποίο διατηρεί το σώμα μας υγιές. 
Κάποια όμως βακτήρια μπορούν να μας αρρωστήσουν. 
Τα βακτήρια είναι ένας από τους τρεις κλάδους της ζωής στη Γη!
μετάφραση και επιμέλεια κειμένου:ntina

Δευτέρα 10 Ιουλίου 2023

Η τεχνική που σώζει ζωές - τεχνική ΚΑΡΠΑ με περιγραφή διαδικασίας

Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση, πλήρης ανάλυση ΚΑΡΠΑ!
ΚΑΡΠΑ Ή Πως να σώσουμε μια ζωή
Η καρδιοπνευμονική ανάνηψη (CPR ή ΚΑΡΠΑ) είναι μια τεχνική Α’ Βοηθειών που είναι πολύ χρήσιμη για τη επιβίωση του θύματος σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, κατά τις οποίες έχει σταματήσει η αναπνοή ή ο καρδιακός παλμός. 
Η “Βασική Υποστήριξη της ζωής” περιλαμβάνει τη βασική γνώση και τις δεξιότητες που απαιτούνται για την αντιμετώπιση απειλητικών για τη ζωή καταστάσεων. 
Αυτές μπορεί να είναι: 
μια απειλητική καρδιακή προσβολή, 
αιφνίδια κατάρρευση, 
σοβαρή αιμορραγία και πνιγμονή, σταμάτημα της αναπνοής από ξένο σώμα, που αποφράζει τη δίοδο του αέρα προς τους πνεύμονες. 
Πρέπει να γνωρίζετε πότε και πώς θα καλέσετε ένα ασθενοφόρο ή άλλη ιατρική βοήθεια οπουδήποτε και αν βρίσκεστε.
Συνιστάται σε αυτές τις περιπτώσεις να ξεκινήσετε διαδικασία ΚΑΡΠΑ (CPR) με εξωτερικές θωρακικές συμπιέσεις.
Να θυμάστε είναι πολύ καλύτερο να κάνετε κάτι από το να μην κάνετε τίποτα, εάν φοβάστε ότι οι γνώσεις ή οι ικανότητές σας δεν είναι 100% πλήρεις, θυμηθείτε απλά, οτί η διαφορά ανάμεσα στο να κάνετε κάτι και να μην κάνετε τίποτα, μπορεί να είναι να σωθεί μια ζωή. 
Αυτό μπορεί να σημαίνει να πάρετε το 112 (Ευρωπαική γραμμή ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ) και να ακολουθήσετε οδηγίες, ή απλά να καλέσετε το 166 και να ακολουθήσετε τις εντολές που θα σας δώσουν μέχρι να καταφτάσουν. 
ΚΑΝΤΕ ΟΜΩΣ ΚΑΤΙ! 
Κάθε χρόνο στην Ευρώπη χιλιάδες άνδρες και γυναίκες πεθαίνουν από καρδιακή προσβολή. Ο θάνατος θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν είχε ξεκινήσει άμεσα καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση. 
Αν μη τι άλλο αν το συγκεκριμένο άρθρο σας ωθήσει να αναζητήσετε διαπιστευμένα εκπαιδευτικά πρόγραμματα Α' βοηθειών, θα έχει πετύχει τον σκοπό του.
Η ΚΑΡΠΑ αποτελείται από δύο βασικές ενέργειες: τις θωρακικές συμπιέσεις  (για να αποκατασταθεί όσο το δυνατόν η κυκλοφορία του αίματος) και τις εμφυσήσεις διάσωσης (για να μεταφερθεί οξυγόνο στους πνεύμονες).
Πότε κάνουμε ΚΑΡΠΑ;
ΚΑΡΠΑ κάνουμε όταν το θύμα ΔΕΝ ΑΝΑΠΝΕΕΙ και αυτό μπορούμε να το ελέγξουμε με τρεις τρόπους
1. ΒΛΕΠΩ εάν υπάρχει κίνηση του θώρακα
2. ΑΚΟΥΩ για ήχους αναπνοής, σκύβοντας κοντά στο στόμα του θύματος
3. ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ την αναπνοή του στο μάγουλό μου
10 δευτερόλεπτα αρκούν για να αποφασίσετε ότι το θύμα δεν αναπνέει. 
ΔΡΑΣΤΕ ΑΜΕΣΑ!!!
Πριν από την παροχή ΚΑΡΠΑ
1. Ελέγξτε την τοποθεσία ώστε να διασφαλίσετε την δική σας ασφάλεια και την ασφάλεια του ανθρώπου που θέλετε να βοηθήσετε.
2. Πιέστε το άτομο στον ώμο αν φαίνεται αναίσθητο και φωνάξτε "Είστε εντάξει;" για να βεβαιωθείτε αν έχει τις αισθήσεις του. Σε τροχαίο ή πτώση από ύψος, κουνάμε μόνο το χέρι, όχι τους ώμους για να ελέγξουμε την συνείδηση.
3. Καλέστε το 166 αμέσως για βοήθεια αν είστε μόνος ή ζητήστε από έναν παρευρισκόμενο να το καλέσει. Στη συνέχεια στείλτε κάποιον να βρει απινιδωτή. Εάν δεν υπάρχει διαθέσιμος απινιδωτής (ο οποίος έχει πάντα προφορικές οδηγίες) παραμείνετε με το θύμα και ξεκινήστε την παροχή βοήθειας ανάλογα με το επίπεδο γνώσεων σας. Προσέξτε, για ενήλικα, τηλεφώνηστε πρώτα στο 166 και μετά άρχιστε CPR. Για παιδί κάτω των 8 ετών, πρώτα κάντε ένα λεπτό τουλάχιστον CPR και μετά ειδοποίηστε το 166.
4. Ελέγξτε για αναπνοή όπως ειπαμε πριν. Ακούστε προσεκτικά κοντά στο στόμα, δείτε τον θώρακα αν ανεβοκατεβαίνει , αισθανθείτε αν υπάρχει αναπνοή για 10 δευτερόλεπτα. 
Οι περιστασιακοί ήχοι εξαερισμού δεν εξισώνουν την αναπνοή.
Εάν δεν υπάρχει ένδειξη αναπνοής, ξεκινήστε την διαδικασία ανάνηψης.
5. Κάντε 30 εξωτερικές θωρακικές συμπιέσεις/ μαλάξεις) και δύο αναπνοές - 1 κύκλος
παρακολουθείστε το βίντεο
Εάν δεν είστε εκπαιδευμένοι σε CPR, τότε παρέχετε μόνο θωρακικές συμπιέσεις. 
Αυτό σημαίνει συμπίεση θώρακα από 100 έως 120 συμπιέσεις το λεπτό, έως ότου φθάσει η βοήθεια. 
Χρησιμοποιήστε όμως όλο το σωματικό σας βάρος, όχι μόνο τα χέρια και με τεντωμένους τους αγκώνες συμπιέστε προς τα κάτω το στήθος, τουλάχιστον 5 εκατοστά. 
Το βάρος του σώματός σας πρέπει να ασκείται με τεντωμένους τους αγκώνες έτσι ώστε ολόκληρο το άνω άκρο, ώμοι -αγκώνες - καρπός σε ευθεία γραμμή, να είναι κατακόρυφο πάνω στο θώρακα του θύματος όπως φαίνεται στην εικόνα 
Πιέστε με ένα ρυθμό 100 έως 120 συμπίεσεις ανά λεπτό μέχρι να έρθει βοήθεια.
Για να μάθετε σωστά την τεχνική,  φροντίστε οπωσδήποτε να παρακολουθήσετε ένα διαπιστευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Α' βοηθειών, συμπεριλαμβανομένου και του τρόπου χρήσης ενός αυτοματοποιημένου εξωτερικού απινιδωτή (AED). 
Αν είστε σε κατάσταση σοκ καλέστε το 166  πριν ξεκινήσετε οτιδήποτε. 
Κάποιος ειδικός στην γραμμή, μπορεί να σας καθοδηγήσει στις σωστές διαδικασίες μέχρι να φτάσει η βοήθεια. 
Γενικότερα οι οδηγίες που περιγράφονται απευθύνονται σε ανθρώπους που γνωρίζουν την εφαρμογή τους, σε κάθε άλλη περίπτωση παρακαλείσθε να απευθύνεστε σε ειδικούς επαγγελματίες υγείας για κατεύθυνση.
Εάν είστε εκπαιδευμένος μετά από 30 συμπιέσεις, με το θύμα να βρίσκεται ξαπλωμένο προσεκτικά στην πλάτη του, γυρίστε το κεφάλι προς τα πίσω ελαφρά (προσοχή για υπερέκταση) για να σηκώσετε το πηγούνι. 
Πάρε μια βαθιά εισπνοή και εφαρμόστε τα χείλη σας όσο πιο στεγανά γίνεται, γύρω από το στόμα του θύματος. 
Κλείστε την μύτη του και φύσηξτε σταθερά για 2 περίπου δευτερόλεπτα και σχετικά αργά στο στόμα του θύματος και παρακολούθηστε για την ταυτόχρονη ανύψωση του θώρακα. 
Οι θωρακικές συμπιέσεις πρέπει πάντα να συνδυάζονται με αναπνοές, έτσι ώστε μετά από 30 συμπιέσεις να δίνονται 2 αποτελεσματικές εμφυσήσεις και εναλλάξ.
Είναι απίθανο ο σφυγμός του θύματος να επιστρέψει άμεσα χωρίς άλλες πιο εξειδικευμένες τεχνικές (ειδικότερα αυτή της απινίδωσης· γι’ αυτό μη χάνετε χρόνο σταματώντας την ΚΑΡΠΑ για να επανελέγξετε την κυκλοφορία. 
Σταματήστε για επανέλεγχο, μόνο εάν το θύμα δείξει σημεία ζωής (κίνηση ή αναπνοή). Διαφορετικά συνεχίστε μέχρις ότου φτάσει το ασθενοφόρο ή αν κάποιος άλλος διασώστης μπορεί να συνεχίσει ή εάν είστε πολύ εξουθενωμένοι για να συνεχίσετε.
Σημείωση:
Εάν το στήθος δεν ανεβαίνει με την αρχική αναπνοή , επανατοποθετήστε το κεφάλι πριν από την εκτέλεση της δεύτερης αναπνοής. 
Εάν το στήθος δεν σηκώνεται και με την δεύτερη αναπνοή, αναζητήστε αν κάποιο αντικείμενο φράζει και αν το δείτε, αφαιρέστε το.
Συνεχίστε να κάνετε κύκλους θωρακικής συμπίεσης και αναπνοής (ΚΑΡΠΑ) 2 αναπνοές και 30 μαλάξεις, έως ότου το άτομο εμφανίσει σημάδια ζωής, όπως αναπνοή,
σφυγμός ή εώς απινιδωτής να καταστεί διαθέσιμος ή εκπαιδευμένο ιατρικό προσωπικό να φτάσει στον τόπο.
Αυτές οι συμβουλές ισχύουν για ενήλικες, παιδιά και βρέφη που χρειάζονται ανάνηψη/ΚΑΡΠΑ, αλλά όχι για νεογνά - βρέφη ηλικίας έως 4 εβδομάδων).
Ποιές οι διαφορές στην διαδικασία της καρδιοπνευμονικής ανάνηψης (ΚΑΡΠΑ) σε ένα παιδί ηλικίας μέχρι 8 ετών;
Οι διαφορές είναι :
• Χρησιμοποιείτε το ένα μόνο χέρι ή τα δάχτυλα σε περίπτωση που τι θύμα είναι βρέφος ενός μηνός και πάνω.
• Αναπνέετε πιο απαλά.
• Πιέζετε το θώρακα του παιδιού τριάντα φορές και μετά αναπνέετε δύο. 
Ξεκινάτε καρδιοπνευμονική ανάνηψη αμέσως, πριν καλέσετε τις πρώτες βοήθειες. 
Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συστήνει να προβείτε σε καρδιοπνευμονική ανάνηψη για δύο λεπτά πριν καλέσετε το 166. 
Όπως και με τους ενήλικες επαναξιολογείτε την κατάσταση του παιδιού κάθε λίγα λεπτά.
τo βίντεο του SurvivingInfancy για ΚΑΡΠΑ σε βρέφη, όχι νεογνά και παιδιά εώς 8 ετών.[/caption
                      
Στις περιπτώσεις των νεογέννητων μωρών ο αερισμός είναι η πιο αποτελεσματική δράση στη νεογνική αναζωογόνηση και επειδή οι θωρακικές συμπιέσεις είναι πιθανό να ανταγωνίζονται με τον αποτελεσματικό αερισμό, το ιατρικό προσωπικό θα πρέπει να διασφαλίσει ότι ο υποβοηθούμενος αερισμός παρέχεται βέλτιστα, πριν ξεκινήσουν οι θωρακικές συμπίεσεις οι οποίες προτείνεται να γίντονται με δύο αντίχειρες.
Η τεχνική ανάνηψης σε νεογνά εφαρμόζεται σε νεογέννητα που υποβάλλονται σε μετάβαση από ενδομήτρια σε εξωμήτρια ζωή κατά τη γέννηση ή οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της πρώτης εισαγωγής στο νοσοκομείο από εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό. 
Υπολογίζεται ότι περίπου το 10% των νεογέννητων χρειάζονται κάποια βοήθεια για να αρχίσουν να αναπνέουν κατά τη γέννηση. 
Περίπου το 1% απαιτεί εκτεταμένα μέτρα ανάνηψης.
πληροφορίες από το tsagiannidis.gr
πληροφορίες για το άρθρο αυτό :
δες τε δύο πολύ-πολύ κατατοποστικά βίντεο
                      
                      

Τα 7 θανάσιμα αμαρτήματα της σύγχρονης ιατρικής...

Με αφορμή ένα βιβλίο...ένα άρθρο παλιό, έχει γραφτεί στις 11 Αυγούστου 2016, αλλά τόσο επίκαιρο...
Δεν είναι ασύνηθες να αντιλαμβάνονται οι πολίτες πως οι γιατροί και όσοι ασχολούνται με την παροχή υπηρεσιών υγείας παραμελούν την βασική αποστολή τους, που είναι η προστασία των ασθενών, ωθούμενοι από μία αρκετά διαδεδομένη σ΄ αυτούς τους κύκλους αμαρτία: την απληστία. 
Σε βιβλίο του Γερμανού χειρουργού Michael Imhof με τίτλο "Η καταπάτηση του όρκου των γιατρών, αυτοί που κάνουν δουλειές και η χαμένη τιμή των ασθενών", που εκτενώς παρουσιάζει το περιοδικό Focus, επισημαίνονται επτά θανάσιμα αμαρτήματα της σύγχρονης ιατρικής:
Αμάρτημα 1ον: Η εμπορευματοποίηση της ασθένειας και του πόνου.
Η οικονομική θεώρηση της υγείας έρχεται ολοένα και περισσότερο στο προσκήνιο, είτε αφορά εξοικονομήσεις ή κέρδη νοσοκομειακών φορέων, είτε αφορά ενδείξεις για επεμβάσεις/ π.χ. τοποθέτηση προσθέσεων σε αρθρώσεις, που θα μπορούσαν να μην γίνουν, αλλά γίνονται χάρη του κέρδους. 
Πιο αποκρουστική εκδοχή αυτής της πρακτικής: ο διαχωρισμός των ασθενών ανάλογα με το εισόδημα τους. 
Και στην Ελλάδα έχουμε παρόμοια φαινόμενα. 
Η αρθροπλαστική ισχίου σε κατάκοιτο 90άρη δεν είναι ανέκδοτο. 
Ο αυξημένος αριθμός τοποθέτησης stent, επίσης. (Ενδεικτικές αναφορές)
Αμάρτημα 2ον : Η απληστία των φαρμακευτικών εταιρειών.
Υψηλές τιμές σε φάρμακα που δεν έχουν ανταγωνισμό. 
Διαφορετικές τιμές από χώρα σε χώρα, διακίνηση φαρμάκων για μεγιστοποίηση του κέρδους, αποφυγή μεταρρυθμίσεων που θα εξορθολόγιζαν το κύκλωμα του φαρμάκου, είναι μόνο μερικές από τις εκφάνσεις αυτής της εκμεταλλευτικής πρακτικής εις βάρος ασθενών και ασφαλιστικών ταμείων. 
Αποσύρσεις φτηνών φαρμάκων, περιορισμένος αριθμός χαπιών ανά συσκευασία, εξαγωγή φαρμάκων από τις ελληνικές σε ξένες αποθήκες, δυσφήμιση του καλού γενόσημου φαρμάκου, θα ήταν πρακτικές που θα μπορούσε να επιλέξει ο Γερμανός γιατρός αν ζούσε στην Ελλάδα.
Αμάρτημα 3ον: Η απληστία των γιατρών.
Εδώ ο συγγραφέας αναφέρεται μόνο σε μία πρακτική που έχει βρει μεγάλη διάδοση στην Γερμανία: να προσφέρουν οι γιατροί – συχνά ως διαμεσολαβητές- πρόσθετες υπηρεσίες, πέρα απ’ αυτές για τις οποίες πληρώνει το ταμείο των ασθενών ( όπως π.χ. πρόσθετες προληπτικές εξετάσεις, «φυσιολογικές» θεραπείες κ.λ.π.). 
Πολλές από αυτές τις παροχές, που πληρώνουν οι ασθενείς από την τσέπη τους, είναι άχρηστες. 
Το σύνολο του τζίρου αυτών των εξετάσεων ή πρόσθετων υπηρεσιών ξεπέρασε το 2012 τα 1, 3 δις ευρώ στην Γερμανία!
Αμαρτία 4η: Η διαφθορά στο χώρο της υγείας.
Εδώ αναφέρει τις παραπομπές ασθενών σε συγκεκριμένες κλινικές ή παρόχους ιατρικού εξοπλισμού, με οικονομικό όφελος αυτού που παραπέμπει.
Αν ζούσε στη χώρα μας ως παράδειγμα τέτοιας συμπεριφοράς θα ανέφερε στην πρώτη θέση την παραπομπή για εξετάσεις, κυρίως απεικονιστικές, που δεν είναι απαραίτητες, τις παραπομπές από γιατρούς σε άλλους γιατρούς, κυρίως για χειρουργικές επεμβάσεις κ.λ.π.
Αμάρτημα 5ον: Τα ηθικά προβλήματα.
Εδώ αναφέρει την περίπτωση του μεγάλου αριθμού μελετών που δημοσιεύονται και οι οποίες λίγο ή καθόλου δεν εξυπηρετούν τους ασθενείς. Κάνει αναφορά στις ελάχιστες ανεξάρτητες μελέτες, οι περισσότερες που δημοσιεύονται έχουν την στήριξη φαρμακευτικών εταιρειών, π.χ. στον καρκίνο 1 στις 3 έρευνες υποστηρίζεται από φαρμακοβιομηχανίες.
Μια άλλη πρακτική είναι η απόσυρση παλαιού φαρμάκου, η ελαχιστότατη αλλαγή στο μόριο του, που δεν επιδρά στη βελτίωση της υγείας του ασθενούς και η εισαγωγή του στην αγορά ως νέο φάρμακο με άλλη ονομασία και με πολύ πιο ακριβή φυσικά τιμή. 
Δεν πρόκειται για γενόσημα, αλλά για μαϊμού πρωτότυπα. Και αυτό συμβαίνει και στην Ελλάδα. Επίσης για τις μελέτες αξίζει να αναφερθεί το πόσο εύκολο ήταν, και πιθανώς είναι, το να διεξάγεις μία έρευνα για κάποια φάρμακα, οι Έλληνες επιστήμονες έχουν συγκριτικά μεγάλο τέτοιο αριθμό δημοσιεύσεων.
Αμάρτημα 6ο: Η έλλειψη συμπόνιας από τους γιατρούς.
Αντί να στηρίζουν και να ανακουφίσουν τους ασθενείς, π.χ. τους καρκινοπαθείς, στα τελευταία στάδια, οι γιατροί προτιμούν να τους χορηγούν επιθετικές θεραπείες που τίποτα δεν προσφέρουν, εκτός κάποιου οικονομικού οφέλους στους συνταγογραφούντες. 
Οι γιατροί δεν έχουν μάθει να συμπάσχουν, αλλά το αποφεύγουν κιόλας, για να μην εξουθενωθούν με την πάροδο του χρόνου. 
Και η ελληνική εμπειρία, ιδίως στην ογκολογία, είναι παρόμοια. 
Θα πρέπει, όμως, να αναφερθεί ότι στο θέμα της άχρηστης θεραπευτικής παρέμβασης εμπλέκονται και οι συγγενείς που ζητούν φορτικά να κάνει κάτι ο γιατρός στον ασθενή, όταν αυτό το κάτι δεν έχει πια νόημα.
Αμάρτημα 7ο: Η τρέλα της ιατρικής ότι όλα είναι γι’ αυτήν δυνατά.
Όλοι αρρωσταίνουμε. 
Αρρώστιες υπάρχουν άφθονες. 
Και αν δεν υπάρχουν, τότε συνηθισμένες παρεκτροπές από ένα αυστηρά και συχνά αυθαίρετα καθορισμένο φυσιολογικό, μπορούν εύκολα να προπαγανδιστούν ως παθήσεις και ανάλογα να αντιμετωπιστούν ιατρικά. 
Δηλαδή και ο υγιής με τέτοιες μεθόδους μπορεί να μετατραπεί σε ασθενή. 
Μία καθόλου κακή επένδυση. 
Αν περάσουμε την αντίληψη ότι και ο άνδρας περνά κλιμακτήριο, σκέφτεστε πόσο χρήμα θα καταναλωθεί γύρω απ’ αυτό.
Το ίδιο που συμβαίνει με τις οστεοπενίες και την έλλειψη βιταμινών. 
Η αρρωστοποίηση της ζωής είναι μία νέα τρέλα στο πλαίσιο της απληστίας στο χώρο της ιατρικής. 
Ελπίζω το βιβλίο να μεταφραστεί στα Ελληνικά και να δώσει αφορμή για περαιτέρω "ελληνική" συζήτηση.
@Ευάγγελος Φιλόπουλος, χειρουργος – ογκολόγος, δ/ντη κλινικής μαστού στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Ο Αγ.Σάββας»  ygeia-sos
Ο καρκίνος είναι μία ασθένεια του μυαλού, του σώματος και του πνεύματος. 
Ένα ενεργό και θετικό πνεύμα μπορεί να βοηθήσει τον μαχητή του καρκίνου να επιβιώσει.
Ο θυμός και η πικρία θέτουν το σώμα σε ένα αγχώδες και όξινο περιβάλλον. 
Μάθετε να αγαπάτε , να χαλαρώνετε και να απολαμβάνετε τη ζωή.
Τα καρκινικά κύτταρα δεν μπορούν να ευδοκιμήσουν σε οξυγονωμένα περιβάλλοντα. 
Η καθημερινή άσκηση και οι βαθιές αναπνοές βοηθούν στην διοχέτευση περισσότερου οξυγόνου στα κύτταρα. ygeia-sos

Κυριακή 9 Ιουλίου 2023

Γράμμα στον κορονοΐό από το έντερο

Παλιό, είναι γραμμένο στις 24 Μαρτίου 2020, αλλά πάντα επίκαιρο και πολύ-πολύ καλό!!!
" Όπα ....αρκετά ......  αυτές τις μέρες, γι αυτό είπα να σου γράψω ένα γράμμα, για να βάλω τα πράγματα στη θέση τους.
Οk !!
Το άκουσα είσαι νέος,
είσαι δυνατός,
εργαστηριακά εξοπλισμένος.... ε... και ?
Τρομαξες τον εγκέφαλο, κι`αυτός είναι πλέον σε πανικό, ψάχνει απεγνωσμένα να βρει λύσεις και για να το κάνει αυτό χρειάζεται ενέργεια, πολύ ενέργεια.
Ζητάει βοήθεια και σαφώς θα του την δώσω. 
Γιατί όπως ξέρεις εγώ παράγω  την ενέργεια που χρειάζεται.
Τι να κάνω λοιπόν, σταματώ την λειτουργία της πέψης την παραγωγή της βλέννας και του αίματος .
Τα σταματάω όλα, για χάρη του μεγάλου και ότι έχω το δίνω με υποταγή και ευλάβεια.
Όμως για πόσο?
..αν αυτό  συνεχιστεί θα έχω ανεπανορθωτες ζημιές, που πιθανόν να κάνουν πιο εύκολη την δουλειά σου και δεν είμαι διατεθειμενος γιαυτό.
Οπότε φιλαράκι λέω ΦΤΑΝΕΙ !!
Σταματάω τώρα και αναλαμβάνω δράση.
Εγώ στην πρώτη γραμμή !!
Έτσι κΙ`αλλιώς είμαι ο πιο παλιός και έχω πληροφορίες για την επιβίωση... πριν καλά- καλά  αναπτυχθεί ο τωρινός αρχηγός ο εγκέφαλος.
Εγώ είμαι συνδεδεμένος με την φύση.
Τι ξέρει ο νους...εκτός από το να δίνει  εντολές!!
Η κοιλιά φίλε μου  κορωνοιε, η  covit 19, η όπως αλλιώς θες να σε φωνάζουν, η κοιλιά είναι πιο κοντά στη φύση. 
Η κοιλιά και όχι το κεφάλι, η κοιλιά είναι αυτή που αισθάνεται την φύση της επιβίωσης  και κατανοεί την ποιότητα της.
Τυχαία οι παλιοί μας λέγανε, 
ΣΚΕΨΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΛΙΑ ΣΟΥ ?
Γιατί όταν προκύψει κάτι σχετικό με την ύπαρξη μας, πρέπει να σκεφτούμε με την κοιλιά μας  εκεί έχουμε τις αρχέγονες πληροφορίες και όχι στα πόδια μας η στ`αυτιά μας... 
λέω ....εγώ τώρα!
Πολεμάς λοιπόν το ανοσοποιητικο ...εε?
Λογαριάζεις χωρίς τον ξενοδόχο !!
Εγώ, αν θες να  ξέρεις, που πιθανόν δεν το λαμβάνεις υπ`όψιν σου, η απειρία του νέου....βλέπεις !! 
Εγώ έχω στην επίβλεψη και στην προστασία μου το 80% του ανοσοποιητικου και σου λέω τώρα για να τελειώσουν τα παζάρια μεταξύ μας.
Ότι εγώ είμαι το πιο πρωτόγονο στάδιο εξέλιξης του σώματος που πολεμάς ....το κατάλαβες?
Εσύ ήρθες τώρα. 
Εγώ κατέχω την γνώση
εκατομμύρια χρόνια και έχω δει πολλούς σαν εσένα!!
Θωρακίζω το σώμα και σε αντιμετωπίζω !!!
Τέρμα τα γούστα και οι βλακείες θα πάρω θέση.
Τέρμα οι ζάχαρες και τα γλυκά, 
τα αλκοολίκια, 
οι γλουτενες, 
τα γάλατα και τα συσκευασμένα!
Τέρμα στις τροφές που γουστάρει μόνο ο εγκέφαλος επειδή  νιώθει ευχαρίστηση από την γεύση και εγώ υποφέρω!
Τέρμα για να μην αρχίσω,
κάθε φορά που μπαίνουν αυτά μέσα στο σύστημα μου ,να ξερνάω, να κάνω σπασμούς και διάρροιες.
Ζητώ απ` αυτόν τον φοβισμένο και  αποκλεισμένο χοντρό εγκέφαλο να κάνει παύση στις βλακείες.
 Προσέχω όλους τους στρατιώτες μέσα μου .Όλους αυτούς τους μικροοργανισμους που κάνουν την δουλειά τους ,που αναγνωρίζουν τον εχθρό ώστε να κάνουν αντισώματα για να αντισταθούν στην μαχη.
 Τους θρέφω και  τους ενυδατώνω σωστά! Επιτρέπω την κυκλοφορία μόνο στα φρούτα, στα λαχανικά ,στους ξηρούς καρπούς, στα αναποφλοίωτα δημητριακά και ότι άλλο εγώ αποφασίσω ότι χρειάζομαι και μου κάνει καλό.
Τέρμα το μπα τε σκύλοι... τέλος στην ανεξέλεγκτη κυκλοφορία  που είναι και της μόδας.
Όλα υπό τον έλεγχο μου.
Αντισηπτικό δεν λέω ...αλλά μήπως είσαι πιο ύπουλος?
Αφού ξέρεις ότι η πολύ αντισηψία καταστρέφει όχι μόνο εσένα άλλα και τους οργανισμούς που χρειάζομαι...
Ενημερώνω τώρα  τον εγκέφαλο να στείλει εντολές ,να φοράνε γάντια να μην ακουμπάνε χωρίς λόγο το πρόσωπο τους να μην βάζουν τα χέρια στο στόμα...(Αυτό, που πότε δεν κατάλαβα γιατί το κάνουν,βάζουν τα χέρια στο στόμα, τρώνε τα νύχια τα πετσάκια.....πολλές φορές θέλω να μιλήσω ,δεν μπορώ .... με φωνή αλλά με σπασμό, μήπως και το καταλάβουν.)
 Ρίγανες, σκόρδα, βιταμίνες και χαλάρωση !!
 Βλέπεις δεν σε φοβάμαι έχω όπλα, έχω πολλά μυστικά !!
Άσε που ήρθε η ώρα !!! 
Να θυμίσω σε όλους ότι είμαστε κατ` εικόνα και καθ` ομοίωση με τον Δημιουργό,το ξέχασε και  ο άλλος.. ο κυρ εγκέφαλος από πάνω και τρέμει απ`τον φόβο του... 
Τώρα
Αναλαμβάνω Εγώ το έντερο!!
Άντε να σε δω κορωνοιε που σκέφτηκες να τα βάλεις μαζί μου"

Ένας πανάρχαιος ανίατος ιός

Ένας πανάρχαιος ανίατος ιός
Υπάρχει ένας πανάρχαιος ιός πολύ πιο επικίνδυνος από όσους εμφανίστηκαν ή θα εμφανιστούν και ταυτόχρονα είναι ανιατος. 
Είναι ο ιός της καθοδηγούμενης μολυσμένης σκέψης.
Ο ιός αυτός έχει την δυνατότητα να ελέγξει και να καθοδηγήσει τη σκέψη του ανθρώπου, ώστε εκείνος να εικονοποιει τη πληροφορία με την οποία είναι επιφορτισμένος.
Ως εκ τούτου δε χρειάζεται να ανακαλυφθεί το εμβόλιο εναντίον του επειδή είναι πολύ ωφέλιμος σε κάποιους.
Η δημιουργική φαντασία του ανθρώπου με αυτό το τρόπο χειραγωγείται κι έτσι σύντομα η ταινία Μάτριξ θα είναι γεγονός.
Μια μερίδα του κόσμου θα ζει εκτός συστήματος κυνηγημένη ενίοτε επειδή θα προσπαθεί να διαλύσει το σύστημα και μια άλλη μερίδα θα ζει ενταγμένη στο σύστημα ενός εικονικού κόσμου. 
Κάτω από τον φόβο θανατηφόρων ιών που μεταδίδονται εύκολα μέσω της επαφής είναι ευνόητο ότι σύντομα θα ηδηγηθουν οι κοινωνίες  σε μια αχρηματη οικονομία με cyber συναλλαγές αλλά και διαπροσωπικές σχέσεις, όπως για παράδειγμα αντί για ντιλιβερι μπους θα εξυπηρετούνται μέσω drones κι οι παραγγελίες τους θα αποστέλλονται μέσω έξυπνων συσκευών. 
Η παιδεία θα γίνεται διαδικτυακά όπως κι όλες οι υπηρεσίες, ενώ οι πληρωμές μέσω καρτών οι οποίες θα φορτίζονται με μονάδες που θα αντικαταστήσουν το χρήμα.
Δε χρειάζεται να μπούμε σε περισσότερες λεπτομέρειες αλλά είναι ευκόλως ενοούμενο ότι μεγάλος αριθμός ανθρώπων θα είναι άνεργος δυνάμει διαθέσιμος και θα φυτοζωει.
Το σενάριο δεν είναι απόσπασμα από ταινία επιστημονικής φαντασίας αλλά ήδη εφαρμόζεται πιλοτικά στις Ηνωμένες πολιτείες της Αμερικής.
Φυσικά υπό το καθεστώς μολυσματικών ασθενειών το πλήθος θα είναι ευπιστο να ακολουθήσει το νέο πείραμα.
Ήδη η εξάπλωση των social media κι η χρήση τους είναι ο προάγγελος αυτού του μοντέλου ζωής.
Αν ο άνθρωπος δεν επιθυμεί να βιώσει μια τέτοια κατάσταση οφείλει να περιφρουρήσει το δημιουργικό εργαλείο της σκέψης του, να στραφεί προς τη φύση, να προστατέψει τη γη και να οραματίζεται μια κοινωνία αγάπης κι αρμονίας.
Αν ο φόβος για την ζωή του τον κυριεύσει τότε θα ζήσει τη ζωή που οραματίζονται οι άλλοι για αυτόν. 
Μια τέτοια ζωή όμως, όπως αδρά περιεγράφηκε δεν έχει νόημα να τη ζει κανείς.
Ωστόσο είναι με μαθηματική ακρίβεια βέβαιο ότι η μάζα θα ζήσει όπως σκέφτεται.
Για αυτό προσέξτε καλά που "κοιτάτε" επειδή θα "πάτε" εκεί που "κοιτάτε".

Από τον MUDr Βασσαρά Αλέξανδρο: Μερικά από τα άπειρα ΟΦΕΛΗ της ΕΚΘΕΣΗΣ μας στον ΗΛΙΟ!

Μερικά από τα άπειρα ΟΦΕΛΗ της ΕΚΘΕΣΗΣ μας στον ΗΛΙΟ !! 
Δεν αναφέρονται κιρκάδιος ρυθμός, 
ταχυστερολη, 
λουμιστερολη, 
πρεγνενολόνη, 
αγγειοδιαστολή και ότι αυτά συνεπάγονται … και άλλα πολλά κατά περιοχές του σώματος και για τα επι μέρους συστήματά του οργανισμού … 
10-20 λεπτά την ημέρα λοιπόν χωρίς προστασία και χωρίς φόβο ! 
ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΒΓΕΙ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ, και ΠΑΣ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΖΗΜΙΑ ΣΤΟ ΔΕΡΜΑ ΣΟΥ… οπότε και προφανώς δεν σε συμβούλεψαν σωστά, ώστε από τον Απρίλιο να «κυνηγάς» την έκθεση στον Ήλιο! 
Οπότε η διαχείριση του ηλίου σε αυτή τη φάση, περνάει από τον όρο MED (Minimal Erythemal Dose) δηλαδή το χρόνο που μπορεί κάποιος να εκτεθεί στον ήλιο μέχρι να κοκκινίσει (ερύθεμα δέρματος) ! 
Επειδή πριν να κοκκινίσει κάποιος έχει ήδη περάσει αυτό το χρόνο, πρέπει να εξηγηθεί πως όταν καθίσω δέκα λεπτά ή είκοσι στον ήλιο ακόμη και αν δεν έχω κοκκινίσει εκείνη τη στιγμή, αν φύγω από τον ήλιο πολλές φορές θα παρατηρήσω μετά από κάποιες ώρες να κοκκινίζει το δέρμα ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΑ! 
ΑΡΑ το σημείο ΜED είναι όταν πλέον το δέρμα έχει υποστεί τον ερεθισμό ακόμη και αν δεν φαίνεται ΗΔΗ !! 
Θα φανεί αργότερα !
Οπότε όταν εκτεθώ στον ήλιο 20 λεπτά και ΔΕΝ έχω κοκκινίσει ακόμη, πιθανόν να έχω ήδη φτάσει στο σημείο MED ! 
Συνεπώς με τα παραπάνω ως σχετική θεωρία: 
Όταν θέλω να ΜΑΥΡΙΣΩ πρέπει να κάθομαι την ΜΙΣΗ MED !! 
ΔΗΛΑΔΗ αν κοκκινίζω στα είκοσι λεπτά, κάθομαι χωρίς αντιηλιακό 10 λεπτά ! 
Αν κοκκινίζω στα 10 λεπτά τότε κάθομαι μόλις 5 (πέντε) λεπτά χωρίς αντιηλιακό ! 
Μέχρι να αρχίσω να μαυρίζω μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερο ! 
Αν έχω ήδη μαυρίσει, επειδή είχα συχνή έκθεση στον ήλιο από τον ΑΠΡΙΛΙΟ, τότε μπορώ προφανώς να κάθομαι στον ήλιο μεγαλύτερα διαστήματα. 
Σε κάθε περίπτωση σε είκοσι λεπτά έκθεσης στον ήλιο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο θα παράγει το δέρμα μου 10.000 IU (International Units, διεθνείς μονάδες)… αρκεί για μια ημέρα παραγωγής. 
Υπερβιταμίνωση από τον ήλιο ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ, διότι μετά το μισάωρο η D3 (χολεκαλσιφερολη) μετατρέπεται σε άλλες μορφές μεταβολιτων (ταχυστερολη, λουμιστερολη, κλπ) … δηλαδή αν εκτεθώ 2 ώρες στον ήλιο τότε περίπου το τελευταίο μισάωρο θα είναι η D3 διαθέσιμη προς σταδιακή απορρόφηση στο επόμενο 12ωρο ! 
Η πρώτη 1,5 ώρα θα έχει μετατραπει σε άλλες μορφές μεταβολιτων).
Μπάνιο με ΣΑΜΠΟΥΑΝ θα κάνω το βράδυ προ ύπνου, καθώς θα μπορούσε να ενοχλήσει το σαπούνι το λάδι της χολεκαλσιφερολης στις στοιβαδες του δέρματος που δεν έχει απορροφηθεί ακόμη ! 
ΑΥΤΑ !

Το chakra του τρίτου μας ματιού, η πνευματική μας αφύπνιση και το φαινόμενο της διόφθαλμης αντιπαλότητας

Όταν το chakra του τρίτου μας ματιού είναι ανοιχτό μας προσφέρει σοφία και διορατικότητα και εμβαθύνει την πνευματική μας σύνδεση!
     Όπως γνωρίζουμε ο οφθαλμίατρος ελέγχει μόνο τη λειτουργία των δύο ματιών μας. 
Αλλά τι και ποιος ελέγχει το τρίτο μας μάτι; 
Ο νευρολόγος μας; 
Ο πνευματικός μας θεραπευτής; 
Ο δάσκαλός μας της γιόγκα;
Ο εαυτός μας;
Η απάντηση μπορεί να ποικίλλει, δεδομένου ότι αυτό το τρίτο μάτι πιστεύεται ότι βρίσκεται μέσα στην επίφυση, αδένα μέσα στον εγκέφαλό μας. 
Η ονομασία "τρίτο μάτι" προέρχεται από την πρωταρχική λειτουργία της επίφυσης που είναι η "η διαχείριση του φωτός και του σκοταδιού", όπως ακριβώς κάνουν τα δύο μάτια μας και που ελέγχει τον κιρκάδιο ρυθμό μας!!!
     Στην επιστημονική βιβλιογραφία σήμερα, υπάρχει μια επίμονη συζήτηση: πότε, αν ποτέ, εμφανίζεται η διόφθαλμη αντιπαλότητα σε βιολογικά πλαίσια.
Στο σημείο αυτό, το συγκεκριμένο άρθρο θα μπορούσε να είναι κατατοπιστικό. 
     Όπως και με τη διαφώτιση, το φαινόμενο της διόφθαλμης αντιπαλότητας συμβαίνει στους ανοιχτούς, δεκτικούς ανθρώπους!
     Σύγχρονοι νευροεπιστήμονες και ιατροί έχουν εντοπίσει την επίφυση/το εξελικτικό ομόλογο του βρεγματικού ματιού, ως ευαίσθητη στο φως στον άνθρωπο,  η οποία έχει καθοριστική λειτουργία τόσο στα όνειρα, όσο και σε ορισμένες ψυχεδελικές εμπειρίες.
     Ο Rene Descartes προβληματίστηκε σχετικά με το αν η ανθρώπινη επίφυση παρέχει το σημείο εισόδου της ψυχής στο σώμα και η επίφυση αναφέρεται πλέον ως "το τρίτο μάτι" από ορισμένους σύγχρονους συγγραφείς, οι δε σύγχρονοι φιλόσοφοι αναφέρονται στο τρίτο μάτι ως το μάτι του νου, ή το "εγώ" του νου/ Dennett & Hofstadter, 1981.
     Το τρίτο μάτι φέρει ασφαλώς ποικίλες κυριολεκτικές και συμβολικές σημασίες, μερικές από τις οποίες απεικονίζονται στην παρακάτω εικόνα:
Παρακολουθείστε το βίντεο για να καταλάβαιτε πως λειτουργεί το φαινόμενο της διόφθαλμης αντιπαλότητας - https://www.youtube.com/watch?v=jCbgWNOZzYo&t=5s
     Και πόσες φορές δεν έχουμε ευχηθεί να είχαμε έκτη αίσθηση!
Τα chakras, λοιπόν είναι ενεργειακά κέντρα που μοιάζουν με τροχούς και είναι κατανεμημένα σε όλο το σώμα μας και επηρεάζουν την ευεξία και την αντίληψή μας!
Το chakra του τρίτου ματιού, γνωστό και ως Ajna, θεωρείται το έκτο chakra του σώματος.
Αυτό το chakra, σύμφωνα με τους μύστες, βρίσκεται στο κέντρο του κεφαλιού μας, παράλληλα με τη μέση των φρυδιών μας. 
Συνδέεται με την αντίληψη, 
την επίγνωση και την πνευματική επικοινωνία.
Ας κοιτάξουμε βαθύτερα και ας προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τι είναι το τρίτο μάτι, τι μπορεί να κάνει και πώς να το ενεργοποιήσουμε.
Διαφορετικοί πολιτισμοί και θρησκείες έχουν τις δικές τους απόψεις για το τρίτο μάτι,
αλλά η ινδουιστική θρησκεία είναι ο μεγάλος υποστηρικτής του φαινομένου, ένας δε από τους βασικούς θεούς, ο Shiva,
διαθέτει ένα τρίτο μάτι στο κέντρο του μετώπου, το οποίο αντιπροσωπεύει την πνευματική γνώση και τη  δύναμη.
Τι είναι το chakra του τρίτου ματιού;
Το 
chakra του τρίτου ματιού σχετίζεται με:
τον ανώτερο εαυτό,
τη διαύγεια/σαφήνεια,
τη γαλήνη,
την ηρεμία νου και σώματος,
τη συγκέντρωση,
τη φαντασία,
τη διαίσθηση,
την πνευματική αντίληψη,
τη συμπαντική σύνδεση.
Σύμφωνα με θεραπευτές και μύστες το chakra του τρίτου ματιού είναι η επίφυση.
Τον ισχυρισμό αυτό θα τον βρούμε και στον Rene Descartes, ο οποίος  ήταν ένθερμος υπερασπιστής των αρχαίων ελληνικών πεποιθήσεων/αντιλήψεων και έλεγε πως η επίφυση ήταν η "έδρα της ψυχής", 
Καθώς εξελίχθηκε η τεχνολογία και εμφανίστηκε η μικροσκοπία, η επίφυση έλαβε τον ανεπίσημο τίτλο "Το τρίτο μάτι", κυρίως λόγω των ιστολογικών ομοιοτήτων της με τα πλευρικά μάτια των αμνιακών σπονδυλωτών.
Σήμερα αυτή η έννοια του 3ου ματιού αποτελεί μέρος του φωτο-νευρο-ενδοκρινικού συστήματος, που αποτελείται από τον αμφιβληστροειδή, το κεντρικό νευρικό σύστημα και την επίφυση.
Το τρίτο μάτι/επίφυση - μπορούμε να πούμε πως η επίφυση είναι ο βιολογικός συγγενής του ενεργειακού chakra του τρίτου ματιού - συνδέεται με το ρήμα "γνωρίζω",
με τη διορατική σκέψη,
με τη διαίσθηση....
Θεωρείται το όργανο της ύψιστης συμπαντικής σύνδεσης και έχει παίξει σημαντικό ρόλο στους περισσότερους πολιτισμούς από αρχαιοτάτων χρόνων, σε όλο τον κόσμο.
Τι μπορεί να μας προσφέρει το chakra του τρίτου ματιού;
Το τρίτο μάτι είναι ένα παράθυρό μας στον πνευματικό κόσμο.
Είναι η πύλη μας προς όλες τις ψυχικές καταστάσεις και γεγονότα.
Και αν το chakra του τρίτου ματιού μας είναι μπλοκαρισμένο βιώνουμε σύγχυση,
αβεβαιότητα,
κυνισμό,
έλλειψη σκοπού,
ματαιοδοξία,
απαισιοδοξία,
σκληρότητα.
Ενώ τα φυσικά μάτια αντιλαμβάνονται τον φυσικό κόσμο, το τρίτο μάτι βλέπει τον αληθινό κόσμο - ένα ενιαίο σύνολο με μια ακλόνητη σύνδεση με το πνεύμα.
Η ενεργοποίηση του τρίτου μας ματιού, μας χαρίζει διανοητική διαύγεια,
βελτιωμένη συγκέντρωση,
καθαρή αυτοέκφραση,
ευγνωμοσύνη,
συμπόνια,
ενσυναίσθηση,
ενισχυμένη διαίσθηση,
αίσθηση ευδαιμονίας,
αποφασιστικότητα,
διορατικότητα.
Το τρίτο μάτι και η ψυχική υγεία
Υποστηρίζεται πως το τρίτο μάτι/επίφυση μπορεί να μας επηρεάσει πνευματικά και συναισθηματικά.
Ο ρόλος του τρίτου ματιού έχει επίσης συζητηθεί στην παραψυχολογία ή στη μελέτη ανεξήγητων ψυχικών φαινομένων. 
Πολλοί μύστες και θεραπευτές πιστεύουν πως όταν το τρίτο μάτι είναι ενεργοποιημένο λειτουργεί ως πύλη για πνευματική επικοινωνία.
Έτσι τα άτομα με ενεργοποιημένο το τρίτο τους μάτι έχουν τηλεπάθεια,
διορατικότητα,
διαυγή όνειρα,
αστρική προβολή,
αντίληψη της αύρας.
Πώς να ενεργοποιήσουμε το τρίτο μας μάτι.
Λαϊκές παραδόσεις τονίζουν την ανάγκη να ενεργοποιήσουμε και να εναρμονίσουμε όλα τα άλλα chakras μας πριν ενεργοποιήσουμε το τρίτο μάτι.
Αυτό λέγεται ότι δημιουργεί τη γείωση και την ικανότητα που είναι απαραίτητες για να χειριστούμε τις ιδέες της ανώτερης συνείδησης. 
Μόλις ανοίξει το chakra του τρίτου ματιού μπορούμε να αποκτήσουμε σοφία, διαίσθηση, 
βαθύτερο αυτοστοχασμό, 
μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και λογική...
Ο καθένας από εμάς θα ήθελε να έχει αυτά τα χαρακτηριστικά, αλλά τώρα μπορεί να αναρωτιόμαστε: πώς μπορεί κανείς να
να ανοίξει το τρίτο μάτι; 
Μια κοινή πρακτική είναι να κάνουμε γιόγκα και διαλογισμό. 
Η τεχνική του διαλογισμού είναι ένας χορός ύπνωσης που μας επιτρέπει να αποκτήσουμε καλύτερη σύνδεση με τον εαυτό μας
Ο Dr. Nevins, οστεοπαθητικός γιατρός, επισημαίνει τα οφέλη της γιόγκα. 
Εξηγεί πως μπορούμε να έχουμε πολλά σωματικά οφέλη, μερικά από τα οποία είναι η υγεία του κυκλοφορικού συστήματος, και ψυχικά οφέλη όπως η μείωση του στρες 
Αν αισθανόμαστε λοιπόν έτοιμοι να ανοίξουμε το chakra του τρίτου ματιού, θεραπευτές όπως η Covington, αλλά και πολλοί άλλοι, προτείνουν μαζί με την γιόγκα και τις ακόλουθες μεθόδους:
-. ενεργοποιούμε το τρίτο μάτι μας
-. συμπληρώνουμε με ενεργειακά τρόφιμα  τη διατροφή μας
-. χρησιμοποιούμε αιθέρια έλαια.
-. δοκιμάζουμε να κοιτάξουμε τον ήλιο.
-. εξασκούμεθα στο διαλογισμό.
-. χρησιμοποιούμε κρυστάλλους.
Στον Ταοϊσμό, η εκπαίδευση του τρίτου ματιού περιλαμβάνει την εστίαση της προσοχής στο σημείο μεταξύ των φρυδιών με τα μάτια κλειστά και ενώ το σώμα βρίσκεται σε διάφορες στάσεις του qigong 
Ο στόχος αυτής της εκπαίδευσης είναι να επιτρέψει στους μαθητές να συντονιστούν στη σωστή "δόνηση" του σύμπαντος και να αποκτήσουν μια σταθερή βάση πάνω στην οποία θα φτάσουν σε μια πιο προχωρημένη διαλογιστική κατάσταση. 
Ο Ταοϊσμός διδάσκει ότι το τρίτο μάτι, που ονομάζεται επίσης μάτι του νου, βρίσκεται μεταξύ των δύο φυσικών ματιών και επεκτείνεται μέχρι τη μέση του μετώπου όταν ανοίγει. 
Ο Ταοϊσμός υποστηρίζει ότι το τρίτο μάτι είναι ένα από τα κύρια ενεργειακά κέντρα του σώματος που βρίσκεται στο έκτο chakra, αποτελώντας μέρος του κύριου μεσημβρινού, της γραμμής που χωρίζει το αριστερό και το δεξί ημισφαίριο του σώματος
Ενεργοποιούμε το chakra του τρίτου ματιού μας
Όταν ανοίγουμε το τρίτο μάτι, είναι καλύτερο να ξεκινήσουμε με μια πρακτική ενεργοποίησης.
έτσι, ξεκινάμε στέλνοντας ευγνωμοσύνη στο τρίτο μας μάτι για στις έμφυτες διαισθητικές μας ικανότητες και τη σύνδεσή μας με τη φύση μέσω των κιρκάδιων ρυθμών που ρυθμίζει η επίφυση.
Σ
υμπληρώνουμε με ενεργειακά τρόφιμα  τη διατροφή μας
Η διατροφή μας παίξει καθοριστικό ρόλο στο άνοιγμα του chakra του τρίτου ματιού μας.
Τροφές που μπορούν να υποστηρίξουν και να βοηθήσουν στην ενεργοποίηση του τρίτου ματιού μας είναι το ακατέργαστο κακάο,
το σκόρδο,
το λεμόνι,
το πορτοκάλι,
τα μήλα,
το καρπούζι,
το μέλι,
το λάδι καρύδας,
το ελαιόλαδο,
η βιταμίνη D3
ο γλυκάνισος,
ο κόλιαντρος
το ginseng,
το φασκόμηλο,
το χαμόμηλο...
Χρησιμοποιούμε αιθέρια έλαια.
Σχεδόν όλες οι έρευνες δείχνουν ότι υπάρχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία, από την χρησιμοποίηση, εξωτερικά ΠΑΝΤΑ, των αιθερίων ελαίων, όμως τα αιθέρια έλαια είναι πανίσχυρα, αλλά και η καθαρότητά τους πολλές φορές αμφισβητείται, για αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην αγορά τους και να ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες χρήσης.
Τα αιθέρια έλαια είναι δυναμικά εργαλεία για το άνοιγμα του τρίτου ματιού και για τη διευκόλυνση καταστάσεων πνευματικής συνειδητοποίησης, αλλά χρειάζεται καθοδήγηση από έμπειρο αρωματοθεραπευτή!
Αιθέρια έλαια που σχετίζονται με την υγεία μας,
την ευεξία μας και την διατήρηση της ενέργειά μας είναι, μεταξύ άλλων, το γιασεμί,
το λεμόνι,
το σανταλόξυλο,
το πορτοκάλι,
το τριαντάφυλλο,
ο ευκάλυπτος,
η λεβάντα!
Με τα παραπάνω αιθέρια έλαια και με ένα έλαιο φορέα της επιλογής μας, όπως το ελαιόλαδο, δημιουργούμε μείγματα σε αναλογία
6 σταγόνες αιθέριου ελαίου, 1 κουταλιά της σούπας από το έλαιο φορέα και με την καθοδήγηση του αρωματοθεραπευτή μας, κάνουμε μασάζ απευθείας στο chakra του τρίτου ματιού μας, αναπνέοντας ήρεμα!
σημείωση: Ορισμένα αιθέρια έλαια, ιδίως έλαια εσπεριδοειδών όπως το λεμόνι, μπορεί να προκαλέσουν φωτοευαισθησία, για αυτό αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο μετά την εφαρμογή αιθέριων ελαίων εσπεριδοειδών στο δέρμα μας
Δοκιμάζουμε να κοιτάξουμε τον ήλιο.
Το "sun gazing" είναι μια μορφή διαλογισμού που περιλαμβάνει το κοίταγμα του ήλιου, συνήθως κατά την ανατολή και το ηλιοβασίλεμα. 
Λέγεται ότι βελτιώνει την πνευματική σύνδεση, αυξάνει τη διαύγεια και ενισχύει την ενέργεια.
Οι θεραπευτές εξηγούν πως βοηθάει στο άνοιγμα του τρίτου ματιού.
"Ο ήλιος είναι μια μεγάλη πηγή ενέργειας και κοιτάζω απαλά τον ήλιο κατά τη διάρκεια των πρώτων λεπτών της ανατολής και των τελευταίων λεπτών του ηλιοβασιλέματος για να ενισχύσω το τρίτο μου μάτι".
Σημείωση: δεν κοιτάζουμε τον ήλιο χωρίς τις συμβουλές του θεραπευτή μας , διότι υπάρχει περίπτωση να βλάψουμε τα μάτια μας.
Διαλογισμός
Ο διαλογισμός ενεργοποιεί την επίφυση μέσω της δόνησης και της πρόθεσης.
Οραματιζόμαστε το τρίτο μας μάτι, καθώς η ιερή του φύση φωτίζεται και συνδέεται άμεσα με την πηγή, 
την ανώτερη δύναμη, 
την ουσιαστική φύση όλων των πραγμάτων.
Χρησιμοποιούμε κρυστάλλους
Οι κρύσταλλοι σύμφωνα με τους μύστες και πολλούς θεραπευτές, έχουν θεραπευτικές ενέργειες και είναι ευεργετικοί όταν πρόκειται να αφυπνήσουμε το τρίτο μας μάτι!
"Οι κρύσταλλοι είναι σημαντικοί σύμμαχοι στην προσπάθειά μας να αφυπνίσουμε το τρίτο μας μάτι και φροντίζουμε να χρησιμοποιούμε κρυστάλλους και πολύτιμους λίθους στην παλέτα χρωμάτων του μοβ, 
του indigo blue και του violet. 
Αυτή η χρωματική παλέτα χρησιμεύει για την αφύπνιση, 
την ισορροπία, 
την ευθυγράμμιση και τη φροντίδα του τρίτου ματιού".
Το χρώμα όμως που σχετίζεται καθοριστικά με το chakra του τρίτου ματιού μας είναι το indigo, το οποίο αντιπροσωπεύει τη διαίσθηση, 
τη διορατικότητα και την πνευματική επίγνωση.
Το indigo blue είναι μια βαθιά απόχρωση του μπλε που φαίνεται πάνω από την ατμόσφαιρα της Γης. 
Αυτό το χρώμα συμβολίζει επίσης την ελευθερία από τα υλικά στοιχεία.
Κρύσταλλοι που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε είναι:
ο αμέθυστος - ο λίθος του διαλογισμού και της γαλήνης μας βοηθάει να βυθιστούμε στη σιωπή που υπάρχει πέρα από τη συνεχή νοητική δραστηριότητα - κατά τη διάρκεια του διαλογισμού τον τοποθετούμε στο τρίτο μας μάτι.
το μωβ ζαφείρι - από τους πιο πολύτιμους λίθους
η μωβ τουρμαλίνη - η προστατευτική μας ασπίδα, που εκτός των άλλων μας βοηθάει στον διαλογισμό,
τονώνει τη διαίσθησή μας, ρυθμίζει την ενεργειακή ροή και 
ενδυναμώνει τις πνευματικές μας ενέργειες
ο ροδονίτης - δυναμώνει το τσάκρα της καρδιάς μας, μας βοηθά να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητές μας, μας διώχνει την ανησυχία ενεργοποιεί την επίφυση και αφυπνίζει την διαισθητική ικανότητα
ο σοδολίτης - ο σοδαλίτης είναι ένα πνευματικό πετράδι που η ενέργειά του μας βοηθάει να χαλαρώσουμε και να διαλογιστούμε,
να  αυτοσυγκεντρωθούμε, ώστε να αφυπνίσουμε το τρίτο μας μάτι και να ανυψώσουμε τη συνείδησή μας
Πόσος χρόνος χρειάζεται για να αφυπνίσουμε το τρίτο μας μάτι;
Δεν υπάρχει συγκεκριμένος χρόνος.
Άλλος μπορεί να χρειαστεί μερικές ημέρες, 
άλλος μια εβδομάδα,
άλλος ένα μήνας,
άλλος πολύ περισσότερο.
 Άλλοι λένε ότι μπορεί να χρειαστούν χρόνια ή ακόμα και μια ολόκληρη ζωή εξάσκησης.
Αυτό που χρειάζεται είναι υπομονή, επιμονή και πάνω από όλα θέληση!
Χωρίς θέληση και πίστη δεν μπορούμε να κατορθώσουμε τίποτα! 
Δεν μπορούμε να επιβάλλουμε τίποτα!
Απλά διαλογιζόμαστε,
οραματιζόμαστε, 
απολαμβάνουμε αυτό που κάνουμε και αφήνουμε το χρόνο να κυλάει, χωρίς βιασύνες και άγχη - δεν έχουν τόπο αυτά εδώ!
Και θυμόμαστε ΠΑΝΤΑ, να σεβόμαστε τον εαυτό μας και τους άλλους, ανεξάρτητα από το πώς και πόσα μάτια έχουμε!!!
κείμενο και επιμέλεια κειμένου:ntina
πληροφορίες και από: