Τα πορώδη σφουγγάρια της κουζίνας μας, παρέχουν ιδανικό αριθμό και διαφορετικών μεγεθών χώρους, τους οποίους μπορούν να καταλάβουν τα βακτήρια και να αναπτυχθούν, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
-. Ρωτήστε τα βακτήρια πού θα ήθελαν να ζήσουν και θα σας απαντήσουν: σε ένα σφουγγάρι κουζίνας, παρακαλώ.
Υγρά, ευάερα και γεμάτα με υπολείμματα τροφών, τα σφουγγάρια είναι ένας παράδεισος για τα μικρόβια.
Αυτά τα σφουγγάρια περιέχουν έως και 54 δισεκατομμύρια βακτήρια ανά κυβικό εκατοστό! Επιπλέον, τα σφουγγάρια παρέχουν ακριβώς τον κατάλληλο αριθμό και μέγεθος χώρων διαβίωσης για τα βακτήρια.
Οι ερευνητές μοιράστηκαν τα νέα τους ευρήματα στο Nature Chemical Biology.
Όπως οι άνθρωποι, έτσι και τα βακτήρια προτιμούν διαφορετικά επίπεδα αλληλεπίδρασης με τους συνομηλίκους τους.
Ορισμένα είναι κοινωνικά.
Άλλα είναι πιο μοναχικά.
Ο Lingchong You αναρωτήθηκε αν ο διαχωρισμός διαφορετικών τύπων μικροβίων θα επηρέαζε τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούν.
Ο You είναι synthetic biologist στο Duke University in Durham, N.C.
Έτσι παρατήρησε πως τα μεσαία επίπεδα διαχωρισμού μεγιστοποιούν τον αριθμό των βακτηριακών τύπων που ζουν σε μια κοινότητα.
Αυτά τα μεσαία επίπεδα είναι παρόμοια με τη δομή ενός σφουγγαριού.
Οι ερευνητές εργάστηκαν με πολλά διαφορετικά στελέχη ή τύπους ενός βακτηρίου που ονομάζεται E. coli και παρατήρησαν πως όντως τα σφουγγάρια κουζίνας διαθέτουν ιδανικό αριθμό μεγάλων και μικρών οπών, οι οποίοι είναι ιδανικοί χώροι για τα βακτήρια.
Παρέχουν επίσης μια σειρά από μέρη διαφορετικού μεγέθους που κάνουν περισσότερα από τα μικρόβια ευτυχισμένα.
Έτσι, οι ερευνητές εξήγησαν γιατί τα σφουγγάρια κουζίνας θα φιλοξενούν ένα ποικίλο μείγμα βακτηρίων.
Σίγουρα, οι δοκιμές τους έδειξαν ότι τα σφουγγάρια φιλοξενούν μια ποικιλόμορφη βακτηριακή κοινότητα.
Και είναι πιο ποικιλόμορφη από τις κοινότητες που βρίσκονται σε υγρές καλλιέργειες - αυτές οι καλλιέργειες είναι μια κοινή μέθοδος καλλιέργειας βακτηρίων σε ένα εργαστήριο.
Ευτυχώς, τα βακτήρια που διασκεδάζουν στο σφουγγάρι μας είναι ως επί το πλείστον από αυτά που δεν προκαλούν ασθένειες.
Αλλά αν εμφανιστούν επικίνδυνα βακτήρια - όπως η σαλμονέλα από ωμό κοτόπουλο - η δομή του σφουγγαριού πιθανόν να τα βοηθήσει να επιβιώσουν.
"Τα σφουγγάρια δεν είναι πραγματικά κατάλληλα για την υγιεινή της κουζίνας", λέει ο Markus Egert.
Είναι μικροβιολόγος στο Πανεπιστήμιο Furtwangen στο Villingen-Schwenningen της Γερμανίας.
"Δεν υπάρχει σχεδόν καμία αποστειρωμένη επιφάνεια στο σπίτι. Αλλά όσον αφορά τα μικρόβια, το σφουγγάρι της κουζίνας είναι ίσως το πιο πυκνοκατοικημένο αντικείμενο στο σπίτι".
Και αν αγαπάμε το σφουγγάρι μας, δεν το χρησιμοποιούμε για να καθαρίσουμε τους χυμούς κρεάτων!
Δεν χρειάζεται να προσκαλούμε τα κακά βακτήρια σε πάρτι.
-. Ρωτήστε τα βακτήρια πού θα ήθελαν να ζήσουν και θα σας απαντήσουν: σε ένα σφουγγάρι κουζίνας, παρακαλώ.
Υγρά, ευάερα και γεμάτα με υπολείμματα τροφών, τα σφουγγάρια είναι ένας παράδεισος για τα μικρόβια.
Αυτά τα σφουγγάρια περιέχουν έως και 54 δισεκατομμύρια βακτήρια ανά κυβικό εκατοστό! Επιπλέον, τα σφουγγάρια παρέχουν ακριβώς τον κατάλληλο αριθμό και μέγεθος χώρων διαβίωσης για τα βακτήρια.
Οι ερευνητές μοιράστηκαν τα νέα τους ευρήματα στο Nature Chemical Biology.
Όπως οι άνθρωποι, έτσι και τα βακτήρια προτιμούν διαφορετικά επίπεδα αλληλεπίδρασης με τους συνομηλίκους τους.
Ορισμένα είναι κοινωνικά.
Άλλα είναι πιο μοναχικά.
Ο Lingchong You αναρωτήθηκε αν ο διαχωρισμός διαφορετικών τύπων μικροβίων θα επηρέαζε τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούν.
Ο You είναι synthetic biologist στο Duke University in Durham, N.C.
Έτσι παρατήρησε πως τα μεσαία επίπεδα διαχωρισμού μεγιστοποιούν τον αριθμό των βακτηριακών τύπων που ζουν σε μια κοινότητα.
Αυτά τα μεσαία επίπεδα είναι παρόμοια με τη δομή ενός σφουγγαριού.
Οι ερευνητές εργάστηκαν με πολλά διαφορετικά στελέχη ή τύπους ενός βακτηρίου που ονομάζεται E. coli και παρατήρησαν πως όντως τα σφουγγάρια κουζίνας διαθέτουν ιδανικό αριθμό μεγάλων και μικρών οπών, οι οποίοι είναι ιδανικοί χώροι για τα βακτήρια.
Παρέχουν επίσης μια σειρά από μέρη διαφορετικού μεγέθους που κάνουν περισσότερα από τα μικρόβια ευτυχισμένα.
Έτσι, οι ερευνητές εξήγησαν γιατί τα σφουγγάρια κουζίνας θα φιλοξενούν ένα ποικίλο μείγμα βακτηρίων.
Σίγουρα, οι δοκιμές τους έδειξαν ότι τα σφουγγάρια φιλοξενούν μια ποικιλόμορφη βακτηριακή κοινότητα.
Και είναι πιο ποικιλόμορφη από τις κοινότητες που βρίσκονται σε υγρές καλλιέργειες - αυτές οι καλλιέργειες είναι μια κοινή μέθοδος καλλιέργειας βακτηρίων σε ένα εργαστήριο.
Ευτυχώς, τα βακτήρια που διασκεδάζουν στο σφουγγάρι μας είναι ως επί το πλείστον από αυτά που δεν προκαλούν ασθένειες.
Αλλά αν εμφανιστούν επικίνδυνα βακτήρια - όπως η σαλμονέλα από ωμό κοτόπουλο - η δομή του σφουγγαριού πιθανόν να τα βοηθήσει να επιβιώσουν.
"Τα σφουγγάρια δεν είναι πραγματικά κατάλληλα για την υγιεινή της κουζίνας", λέει ο Markus Egert.
Είναι μικροβιολόγος στο Πανεπιστήμιο Furtwangen στο Villingen-Schwenningen της Γερμανίας.
"Δεν υπάρχει σχεδόν καμία αποστειρωμένη επιφάνεια στο σπίτι. Αλλά όσον αφορά τα μικρόβια, το σφουγγάρι της κουζίνας είναι ίσως το πιο πυκνοκατοικημένο αντικείμενο στο σπίτι".
Και αν αγαπάμε το σφουγγάρι μας, δεν το χρησιμοποιούμε για να καθαρίσουμε τους χυμούς κρεάτων!
Δεν χρειάζεται να προσκαλούμε τα κακά βακτήρια σε πάρτι.
-. βακτήρια/bacteria: Μονοκύτταροι οργανισμοί.
Κατοικούν σχεδόν παντού στη Γη, από το βυθό της θάλασσας μέχρι το εσωτερικό άλλων ζωντανών οργανισμών, όπως τα φυτά και τα ζώα.
Εκατομμύρια, αν όχι δισεκατομμύρια διαφορετικοί τύποι βακτηρίων μπορούν να βρεθούν σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του σώματός μας.
Βρίσκονται στο δέρμα μας,
στους αεραγωγούς,
το στόμα μας.
Βρίσκονται στο πεπτικό μας σύστημα,
στο αναπαραγωγικό μας σύστημα και στο ουροποιητικό μας σύστημα.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι έχουμε 10 φορές περισσότερα βακτηριακά κύτταρα από τα ανθρώπινα κύτταρα στο σώμα μας.
Επίσης υπάρχουν εκατομμύρια διαφορετικοί τύποι βακτηρίων.
Αυτά τα βακτήρια συνθέτουν το μικροβίωμά μας, το οποίο διατηρεί το σώμα μας υγιές.
Κάποια όμως βακτήρια μπορούν να μας αρρωστήσουν.
Τα βακτήρια είναι ένας από τους τρεις κλάδους της ζωής στη Γη!
μετάφραση και επιμέλεια κειμένου:ntina
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου