Κυριακή 9 Ιουλίου 2023

Από τον MUDr Βασσαρά Αλέξανδρο: Μερικά από τα άπειρα ΟΦΕΛΗ της ΕΚΘΕΣΗΣ μας στον ΗΛΙΟ!

Μερικά από τα άπειρα ΟΦΕΛΗ της ΕΚΘΕΣΗΣ μας στον ΗΛΙΟ !! 
Δεν αναφέρονται κιρκάδιος ρυθμός, 
ταχυστερολη, 
λουμιστερολη, 
πρεγνενολόνη, 
αγγειοδιαστολή και ότι αυτά συνεπάγονται … και άλλα πολλά κατά περιοχές του σώματος και για τα επι μέρους συστήματά του οργανισμού … 
10-20 λεπτά την ημέρα λοιπόν χωρίς προστασία και χωρίς φόβο ! 
ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΒΓΕΙ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ, και ΠΑΣ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΖΗΜΙΑ ΣΤΟ ΔΕΡΜΑ ΣΟΥ… οπότε και προφανώς δεν σε συμβούλεψαν σωστά, ώστε από τον Απρίλιο να «κυνηγάς» την έκθεση στον Ήλιο! 
Οπότε η διαχείριση του ηλίου σε αυτή τη φάση, περνάει από τον όρο MED (Minimal Erythemal Dose) δηλαδή το χρόνο που μπορεί κάποιος να εκτεθεί στον ήλιο μέχρι να κοκκινίσει (ερύθεμα δέρματος) ! 
Επειδή πριν να κοκκινίσει κάποιος έχει ήδη περάσει αυτό το χρόνο, πρέπει να εξηγηθεί πως όταν καθίσω δέκα λεπτά ή είκοσι στον ήλιο ακόμη και αν δεν έχω κοκκινίσει εκείνη τη στιγμή, αν φύγω από τον ήλιο πολλές φορές θα παρατηρήσω μετά από κάποιες ώρες να κοκκινίζει το δέρμα ΕΤΕΡΟΧΡΟΝΙΣΜΕΝΑ! 
ΑΡΑ το σημείο ΜED είναι όταν πλέον το δέρμα έχει υποστεί τον ερεθισμό ακόμη και αν δεν φαίνεται ΗΔΗ !! 
Θα φανεί αργότερα !
Οπότε όταν εκτεθώ στον ήλιο 20 λεπτά και ΔΕΝ έχω κοκκινίσει ακόμη, πιθανόν να έχω ήδη φτάσει στο σημείο MED ! 
Συνεπώς με τα παραπάνω ως σχετική θεωρία: 
Όταν θέλω να ΜΑΥΡΙΣΩ πρέπει να κάθομαι την ΜΙΣΗ MED !! 
ΔΗΛΑΔΗ αν κοκκινίζω στα είκοσι λεπτά, κάθομαι χωρίς αντιηλιακό 10 λεπτά ! 
Αν κοκκινίζω στα 10 λεπτά τότε κάθομαι μόλις 5 (πέντε) λεπτά χωρίς αντιηλιακό ! 
Μέχρι να αρχίσω να μαυρίζω μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερο ! 
Αν έχω ήδη μαυρίσει, επειδή είχα συχνή έκθεση στον ήλιο από τον ΑΠΡΙΛΙΟ, τότε μπορώ προφανώς να κάθομαι στον ήλιο μεγαλύτερα διαστήματα. 
Σε κάθε περίπτωση σε είκοσι λεπτά έκθεσης στον ήλιο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο θα παράγει το δέρμα μου 10.000 IU (International Units, διεθνείς μονάδες)… αρκεί για μια ημέρα παραγωγής. 
Υπερβιταμίνωση από τον ήλιο ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ, διότι μετά το μισάωρο η D3 (χολεκαλσιφερολη) μετατρέπεται σε άλλες μορφές μεταβολιτων (ταχυστερολη, λουμιστερολη, κλπ) … δηλαδή αν εκτεθώ 2 ώρες στον ήλιο τότε περίπου το τελευταίο μισάωρο θα είναι η D3 διαθέσιμη προς σταδιακή απορρόφηση στο επόμενο 12ωρο ! 
Η πρώτη 1,5 ώρα θα έχει μετατραπει σε άλλες μορφές μεταβολιτων).
Μπάνιο με ΣΑΜΠΟΥΑΝ θα κάνω το βράδυ προ ύπνου, καθώς θα μπορούσε να ενοχλήσει το σαπούνι το λάδι της χολεκαλσιφερολης στις στοιβαδες του δέρματος που δεν έχει απορροφηθεί ακόμη ! 
ΑΥΤΑ !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου