Πέμπτη 29 Αυγούστου 2024

Σαν ποίημα, σαν μύθος και πάλι για το χαμομήλι, το αγαπημένο

Βασιζόμενη στους δασκάλους μου και στην όρεξή μου να μαθαίνω όλο και περισσότερα για τα αγαπημένα μου βότανα, είμαι περήφανη που είμαι συνέχεια διδασκόμενη και μανιώδης αναγνώστρια θεμάτων που αφορούν τα βότανα,
τη βοτανολογία και την βοτανοθεραπεία από όλο τον κόσμο!
Ένας από του κλάδους της βοτανολογίας και βοτανοθεραπείας είναι και τα ροφήματα και μένα, μία από τις πολυαγαπημένες μου ασχολίες.
Και ναι, τα ροφήματα αποτελούν  μέρος του ιστού της ανθρωπότητας από αμνημονεύτων χρόνων και με κάθε παραλλαγή ροφήματος, με κάθε “γουλιά” υπάρχει και μια απόλαυση,
μια ανάμνηση,
μια εμπειρία…
Εμένα, ήταν η Μάνα μου που πρώτη αυτή μου έμαθε να αγαπώ τα βότανα και τα ροφήματά τους και  πολλά μου άρθρα είναι αφιερωμένα σε αυτή!
Ήταν και θα είναι πάντα η έμπνευσή μου!
Και το πρώτο από τα ροφήματα που με έμαθε να πίνω, εμένα και τα αδέρφια μου, ήταν το “χαμομήλι” της!
Χειμώνα-καλοκαίρι πίναμε “χαμομήλι”
Ζεστό ή παγωμένο!
Το χειμώνα ζεστό για τα κρυώματα -όπως έλεγε-,
για...

Τρίτη 27 Αυγούστου 2024

Ο αλητάγγελος που υποδύθηκε τον ηθοποιό

από το χρονολόγιο του Dionysios Skliris  https://www.facebook.com/dionysios.skliris/posts/pfbid0gASVLThMxSrbENtb5kyFHqt942MFG5cMryCBQj1mVSrHBZRAVV4HdDScmLoSwEpFl
O αποχαιρετισμός μου στον Αλέν Ντελόν που φιλοξενήθηκε στο "Βήμα της Κυριακής"
Ο αλητάγγελος που υποδύθηκε τον ηθοποιό
Ο Αλέν Ντελόν είχε δηλώσει για τον αντίζηλο Μπελμοντό: «Είναι υποκριτής (commédien) εγώ είμαι αυθεντικός δράστης (acteur). Δεν παίζω τίποτα που να μην το ζω». 
Σήμερα ο Ντελόν φαντάζει απομεινάρι μιας άλλης εποχής, όπου η ομορφιά αρκούσε για να συγχωρέσει κανείς τα πάντα, ακόμη και τον ματσισμό, την έλλειψη πολιτικής ορθότητας, τη μισάνθρωπη εκδοχή της φιλοζωίας. 
Κι όμως, αυτός ο άντρας παλαιάς κοπής ενσάρκωσε πρόωρα τη μεταμοντέρνα συνθήκη: Χωρίς να φοιτήσει ποτέ σε δραματική σχολή, βίωσε το σινεμά ως δυναμική πραγμάτωση της ταυτότητάς του, ως εγχείρημα αυτογνωσίας ενός ψυχικά τραυματισμένου ανθρώπου, ως επιτέλεση σχέσεων υιότητας και πατρότητας, από τις οποίες δεν έλειπε ο ερωτισμός, ως μια συνέχιση με άλλα μέσα της στράτευσης και του τυχοδιωκτισμού της νιότης του. 
Ο Ντελόν δεν μπορούσε να αναπαραστήσει έναν κόσμο διαφορετικό από τον δικό του. Δεν έπαιζε ρόλους• προσπαθούσε να ακεραιώσει τον θρυμματισμένο εαυτό του, δημιουργώντας το «προϊόν Αλέν Ντελόν», πολύ πριν από την εποχή μας, όπου καλούμαστε να γίνουμε «μάνατζερ του εαυτού μας» μέσα από την ψηφιακή αυτοσκηνοθεσία. 
Ο Ντελόν βίωσε τραυματικά τον χωρισμό των γονιών του. 
Μεγάλωσε με τις φυλακές ως «αυλή» της θετής οικογένειας. 
Η μητέρα του τού χάρισε ομορφιά, αλλά όχι αγάπη. (Σε μεγάλη ηλικία, τεκνοθέτησε τον εγγονό της, που δεν είχε αναγνωρίσει ο γιος της, σαν για να αναπληρώσει την εγκατάλειψη του ίδιου, τραυματίζοντάς τον διπλά). 
Ενώ ο δεύτερος σύζυγός της τον προόριζε για μια καριέρα αλλαντοπώλη, δραπέτευσε, κατατασσόμενος στο ναυτικό στην Ινδοκίνα. 
Έζησε ζωή αλήτικη πέριξ της πλατείας Πιγκάλ και στη Μονμάρτη. 
Γυναίκες μεγαλύτερες είδαν σε αυτόν το «άγαλμα» που είχε διακρίνει ο Σωκράτης στον Αλκιβιάδη. 
Ένα κάλλος ψυχρό, αλλά και εύπλαστο στην κατεύθυνση μιας μελλοντικής εκτόξευσης. 
Η ηθοποιός Μπριζίτ Ομπέρ διέκρινε στο αγγελικό του πρόσωπο έναν σταρ του σινεμά. Χωρίς να έχει καμία μόρφωση, ο Ντελόν αποφάσισε να υποκριθεί τον υποκριτή, να πάρει από το σινεμά ό,τι δεν του έδωσε ο πόλεμος και το περιθώριο. 
Η αριστοκρατική Ρόμι Σνάιντερ ένιωσε μια ιλιγγιώδη έλξη για τον αλητάγγελο, που διάλεξε για συμπρωταγωνιστή της. 
Όμως ο Ντελόν καθιερώθηκε ως Ρίπλεϊ, ήτοι ως αριβίστας που διαπράττει σφετερισμό ταυτότητας, σε μια αντιμετώπιση των εκκρεμοτήτων της υιότητας.
Την πατρική μορφή τη βρήκε στον Ζορζ Μπομ, που καθοδήγησε μαεστρικά την καριέρα του και στον Λουκίνο Βισκόντι που τον ανέδειξε στη βιβλική τραγωδία "Ο Ρόκο και τα Αδέλφια του". 
Ο "Γατόπαρδος" θίγει την ιστορική πρόοδο που υπηρετούν τα αδίστακτα νιάτα. 
Ο γηραιός Βισκόντι κινηματογράφησε τον Ντελόν ως συνδυασμό θηλυκής στιλπνότητας και αρρενωπής θανάσιμης βίας, προοικονομώντας τον κατοπινό "Θάνατο στη Βενετία". Μετέδωσε στον Ντελόν απαιτήσεις μόρφωσης και αισθητικής, αλλά απέτυχε να τον καταστήσει ηθοποιό θεάτρου. 
Ο Ντελόν δεν μπορούσε παρά να παίξει τον εαυτό του και επιθυμούσε διακαώς πλην ανανταπόκριτα τον ρόλο του Ξένου (Καμύ), που εξέφραζε το οικογενειακό και πολιτικό του δράμα. Έκτοτε, έγινε «παραγωγός» του εαυτού του ως συγκεκριμένου προϊόντος. 
Η δυνατότητά του να κινείται στον υπόκοσμο της Γαλλικής Ριβιέρας και στο «swinging London», εκφράζοντας την γκωλική γαλλική υπερηφάνεια σε εποχή απο-αποικιοποίησης, δημιούργησαν ένα κοινό που τον πίστεψε ως σύμπτωση ζωής και τέχνης.
Από την πρόσφατη απομόνωσή του ως απογοητευμένου ερημίτη τον έβγαλε το ενδιαφέρον για την Ουκρανία, για την οποία θα στρατευόταν, αν ήταν νεώτερος, ξαναπιάνοντας το νήμα της παλιάς ζωής του στρατιώτη. 
Ο Ζελένσκι δήλωσε τον θαυμασμό του κατά μία ενδιαφέρουσα αντιστροφή όπου ο ηθοποιός που ανέλαβε πολιτική ισχύ απέτισε τιμή στον άνθρωπο της δράσης που υποδύθηκε τον ηθοποιό. 
Σε μια ώριμη συνέντευξη ο Ντελόν απάντησε ότι θα ήθελε μετά τον θάνατο να του προσφέρει ο Θεός αυτό που στερήθηκε σε όλη τη ζωή του: Τη μητέρα και τον πατέρα του μαζί. 
Τη στιγμή του θανάτου του προκαλεί πάθη εξίσου ισχυρά με της ζωής του: Οι επικριτές τού προσάπτουν το ότι ένας άνθρωπος τόσο λατρεμένος είχε ανικανότητα για χαρά, αφήνοντας εκκρεμή μια διερώτηση για το τι σημαίνει η ομορφιά, αν της λείπει η αγάπη.

Ομιλία του νεφρολόγου Dr. Jason Fung -- Πως γιατρεύεται ο διαβήτης τύπου 2 χωρίς φάρμακα και ινσουλίνες.

Τον λένε Jason Fung, είναι καναδός κλινικός νεφρολόγος, κι έχω διαβάσει το βιβλίο του Obesity Code,  έχω παρακολουθήσει πολλές διαλέξεις του στο youtube, αλλά δεν έχω ακόμη διαβάσει το βιβλίο του Diabetes Code.
Σήμερα μετέφρασα το πρώτο απόσπασμα από  μια ομιλία του (link στο τέλος) που αναφέρεται, στην αναστροφή του διαβήτη με θεραπευτική νηστεία στην κλινική του.
Πάμε λοιπόν.
“ Σας έχουν πει ότι ο διαβήτης είναι μια χρόνια προοδευτική νόσος δηλαδή  είναι μια  κατάσταση κατά την οποία τα προβλήματα εμφανίζονται σταδιακά. 
Και τότε στην αρχή, τα φάρμακα αρχίζουν να ρίχνουν λίγο το σάκχαρο. 
Όμως στην διάρκεια χρόνων τα αποτελέσματα των φαρμάκων δεν φαίνονται τόσο καλά, και κάποια στιγμή καταλήγετε να σας συνταγογραφούνται, διαρκώς περισσότερα φάρμακα. 
Αυτό δηλαδή που συμβαίνει στην διάρκεια των πρώτων 6 μηνών, ανεξάρτητα από το φάρμακο που παίρνετε ( metformin, glyburide, glitazones), είναι ότι το αρχικό αποτέλεσμα είναι πολύ καλό. 
Μετά όμως το πρώτο 6μηνο βλέπετε ότι το σάκχαρο αρχίζει και ανεβαίνει σιγά-σιγά και τότε αρχίζετε και παίρνετε δεύτερο ή τρίτο φάρμακο . 
Και αυτά συμβαίνουν στους πάντες. 
     Εάν λοιπόν έχετε διαβήτη για αρκετό καιρό, π.χ για 10, 12 ή για 15 χρόνια βλέπετε ότι ξεκινήσατε με Metformin, μετά περάσατε σε Metformin και Glyburide ή μετά πήγατε σε τρία ή τέσσερα ταυτόχρονα φάρμακα.  
Μετά πιθανόν περάσατε να παίρνετε ινσουλίνη , σε διαρκώς αυξανόμενες μονάδες. 
Όταν παίρνεις Metformin έχεις ήπια μορφή διαβήτη, ενώ όταν παίρνεις πολύ ινσουλίνη έχεις σοβαρό διαβήτη. 
     Στο πέρασμα λοιπόν του χρόνου, αντίθετα απ’ ότι σας λένε, ο διαβήτης διαρκώς χειροτερεύει. 
Ενώ δηλαδή το σάκχαρό σας ανεβοκατεβαίνει, ο διαβήτης σας διαρκώς χειροτερεύει. 
Κι αυτό που μπερδεύει τους ανθρώπους πολύ, είναι γιατί νομίζουν ότι το σάκχαρο και ο διαβήτης είναι το ίδιο πράγμα. 
Όμως δεν είναι το ίδιο. 
Η πραγματική αιτία του διαβήτη είναι η αντίσταση στην ινσουλίνη, κι αυτό είναι που διαρκώς χειροτερεύει ενώ το σάκχαρο είναι απλά το σύμπτωμα της αντίστασης στην ινσουλίνη, η οποία προκαλεί την ανεβασμένη ινσουλίνη στο αίμα. 
Για να γίνει αυτό αντιληπτό φανταστείτε ότι έχετε μια μόλυνση, κι αυτή είναι η νόσος σας. Το σύμπτωμα αυτής της νόσου είναι ο πυρετός που έχετε. 
Αυτό που θα πρέπει να κάνετε είναι να γιατρέψετε την νόσο (την μόλυνση) με ένα αντιβιοτικό, και όχι να γιατρέψετε το σύμπτωμα ( πυρετό) . 
Το ίδιο συμβαίνει και με τον διαβήτη, που είναι η νόσος της αντίστασης στην ινσουλίνη, ενώ το σύμπτωμά της είναι το ανεβασμένο σάκχαρο. 
Παρόλα αυτά, περιέργως, όλη η θεραπεία στρέφεται στο ανεβασμένο σάκχαρο. 
Γι αυτό τελικά ο έλεγχος του ανεβασμένου σακχάρου, δεν σας κάνει τίποτα, καθότι δεν θεραπεύει την νόσο. 
Μέχρι το 2010 νομίζαμε ότι θεραπεύοντας  το ανεβασμένο  σάκχαρο κάναμε το σωστό πράγμα. 
Μετά όμως έγιναν τρεις μεγάλες μελέτες οι οποίες έδειξαν, ότι είτε με καλό ή κακό έλεγχο του σακχάρου, εξακολουθούσες να έχεις επιπλοκές του διαβήτη, όπως καρδιαγγειακά, εγκεφαλικά, νεφρολογικά ή οφθαλμικά προβλήματα. 
Κανένα από αυτά τα προβλήματα δεν βελτιώνονταν με τον έλεγχο του σακχάρου, διότι δεν θεραπεύεις την αιτία της νόσου, αλλά απλά θεραπεύεις το σύμπτωμα. 
Έπρεπε λοιπόν να θεραπεύσουμε την αντίσταση στην ινσουλίνη και όχι τα σάκχαρα. Επειδή δεν καταλαβαίνουν την αιτία της αντίστασης στην ινσουλίνη, γι αυτό δεν μπορούν να γιατρέψουν τον διαβήτη.
Πάμε τώρα στην κύρια αιτία της αντίστασης στην ινσουλίνη. 
Κανονικά η ινσουλίνη κατεβάζει το σάκχαρο του αίματος. 
Όταν τρώμε, το σάκχαρο στο αίμα ανεβαίνει και τότε απελευθερώνεται η ινσουλίνη για να βγάλει το σάκχαρο από το αίμα και να το βάλει μέσα στα κύτταρα και να καεί σαν ενέργεια. 
Όταν όμως έχεις εμφανίσει αντίσταση στην ινσουλίνη, τότε η ινσουλίνη εμφανίζεται να μην δουλεύει καλά. 
Και τότε το σώμα (το πάγκρεας) προσπαθεί να βγάλει περισσότερη ινσουλίνη, για να γίνει η δουλειά της περισυλλογής του σακχάρου από το αίμα στους ιστούς. 
Όμως η υψηλή ινσουλίνη προκαλεί την αντίσταση στην ινσουλίνη. 
Αυτό μπορεί να φαίνεται αρχικά αστείο, αλλά στην πράξη αυτό συμβαίνει σε όλα τα βιολογικά συστήματα. 
Δηλαδή όταν έχουμε μεγάλη κυκλοφορία ορμονών στο αίμα, τότε το σώμα αντιδρά με αντίσταση σε αυτές. 
Είναι το ίδιο πράγμα που συμβαίνει με τα εθιστικά ναρκωτικά , το αλκοόλ, το κάπνισμα κλπ. 
Όταν π.χ. παίρνεις για πρώτη φορά μαριχουάνα, κοκαίνη ή valium , πιάνεις ένα high. 
Τις επόμενες όμως φορές το high διαρκώς χαμηλώνει, κι αυτό σε κάνει να παίρνεις μεγαλύτερες δόσεις για να πιάσεις το αρχικό high. 
Αυτό λέγεται αντίσταση ή ανοχή και συμβαίνει για όλες τις ουσίες. 
Το ίδιο συμβαίνει και με την ινσουλίνη. 
Όσο περισσότερη ινσουλίνη πέφτει στο σώμα σας , τόσο περισσότερη αντίσταση αναπτύσσει αυτό. 
Στην πράξη είναι ένας φαύλος κύκλος. 
Έτσι λοιπόν η θεραπεία (της αντίστασης στην ινσουλίνη)  με ινσουλίνη δεν είναι αποτελεσματική γιατί μάλλον χειροτερεύει τα πράγματα. 
Καθότι ενώ η ινσουλίνη χαμηλώνει το σάκχαρο, στην πράξη αυξάνει την αντίσταση στην ινσουλίνη. 
Δηλαδή παθαίνεις περισσότερο διαβήτη, παίρνοντας ινσουλίνη. 
Μοιάζει σαν να προσπαθείς να θεραπεύσεις έναν αλκοολικό με αλκοόλ. 
Το πρόβλημα στον διαβήτη είναι οι ψηλές τιμές ινσουλίνης. 
Πως είναι δυνατόν να θεραπευτεί βάζοντας περισσότερη ινσουλίνη ;
O διαβήτης κακώς θεωρείται μια χρόνια προοδευτική νόσος , γιατί μπορεί να θεραπευτεί σε πολλές περιπτώσεις.
Η αλήθεια όμως είναι ότι ο διαβήτης δεν είναι μία χρόνια προοδευτική νόσος, γιατί γνωρίζουμε ότι μπορούμε να τον θεραπεύσουμε σε πολλές περιπτώσεις.  
Όταν λοιπόν κάνεις προσπάθεια απώλειας βάρους με χειρουργικές επεμβάσεις γαστρικού περιορισμού, και κάνεις προσπάθεια να συρράψεις το στομάχι κάποιων,  ο διαβήτης τους εξαφανίζεται στο 90% των περιπτώσεων. 
Αυτό αποδεικνύει ότι ο διαβήτης δεν είναι μία χρόνια προοδευτική νόσος αλλά μια ιάσιμη νόσος, και ότι η προσέγγιση της τρέχουσας θεραπείας του, με φάρμακα και ινσουλίνη, είναι τελείως λάθος. 
Όταν λοιπόν θέλουμε να θεραπεύσουμε τον διαβήτη, υπάρχουν κάποιοι παράμετροι που θα πρέπει να τηρούμε:
1ον.. Θα πρέπει να επιδιώκουμε μείωση της ινσουλίνης και όχι αύξησή της.
2ον.  Ο διαβήτης είναι μια διατροφική νόσος και γι αυτό η θεραπεία πρέπει να είναι διατροφική.
3ον. Ο διαβήτης είναι μια ιάσιμη νόσος, και θα πρέπει η θεραπεία του να γίνει με τον σωστό τρόπο.
Αυτό που κάνουμε στην κλινική μας είναι να κρατάμε την ινσουλίνη σε χαμηλά επίπεδα, και ο απλούστερος τρόπος για να το κάνουμε αυτό είναι η ΔΙΑΛΕΙΜΜΑΤΙΚΗ ΝΗΣΤΕΙΑ. 
Και έτσι έχουμε πολλούς ανθρώπους σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα διαλειμματικής νηστείας. 
Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η πρακτική της νηστείας υπάρχει για πάρα πολλά χρόνια στους ανθρώπους. 
Πολλοί το θεωρούν τρελό πράγμα, αλλά θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι η νηστεία έχει επιζήσει για πολλές χιλιάδες χρόνια και ότι όλες οι μεγάλες θρησκείες του κόσμου έχουν περιόδους νηστείας. 
Και αυτό το τηρούν γιατί ξέρουν ότι είναι πολύ υγιεινό πράγμα για τους ανθρώπους. 
Γιατί όμως είναι τόσο υγιεινό; 
Διότι όταν νηστεύεις τα επίπεδα της ινσουλίνης σου, πάνε πολύ χαμηλά.
 Έχοντας λοιπόν περιόδους με την ινσουλίνη χαμηλά,  εμποδίζεις τον φαύλο κύκλο της ινσουλίνης που οδηγεί στην αντίσταση της ινσουλίνης,  που οδηγεί στην ανεβασμένη ινσουλίνη. 
Όταν λοιπόν έχεις περιόδους χαμηλής ινσουλίνης, αυτό σπάζει τον φαύλο κύκλο, και εάν αυτό το κάνεις με μια ρουτίνα μέσα στο χρόνο, τότε θα είσαι υγιής.
Θα σας δείξω τώρα τι κάνουμε στην κλινική μου. 
Όταν τρώμε, στην πράξη το σώμα μας έχει την ικανότητα αποθήκευσης ενέργειας με δύο τρόπους, σαν σάκχαρα και σαν λίπη. 
Τα σάκχαρα αποθηκεύονται βραχυπρόθεσμα στο ήπαρ υπό την μορφή γλυκογόνου - ένα πρωτεϊνικό μόριο/ αλυσίδα που ο κάθε κρίκος της είναι γλυκόζη.
Αυτή είναι μια μορφή περιορισμένης αλλά άμεσα διαθέσιμης αποθήκευσης. 
Εάν όμως υπάρχει μεγαλύτερη ποσό ενέργειας για αποθήκευση, τότε το σώμα την αποθηκεύει σαν λίπος για μακροπρόθεσμη χρήση. 
Όταν τρώμε πολλά σάκχαρα, αυξάνεται η ινσουλίνη στο αίμα μας, και αυτή  λέει στο σώμα ν’ αποθηκεύσει ένα μέρος απ’ αυτά.
 Όταν λοιπόν οι αποθήκες της ζάχαρης δεν είναι γεμάτες, δεν θα αδειάσουν  τα σάκχαρα στο αίμα. 
Θα ήθελα να σας το δείξω αυτό με μια επίδειξη/παράδειγμα. 
Όταν οι αποθήκες της ζάχαρης  δεν είναι γεμάτες, μοιάζουν σαν ένα μισογεμισμένο ποτήρι με νερό, στο οποίο όταν τρώτε, είναι σαν να ρίχνετε νερό στο ποτήρι, χωρίς να το πλημμυρίζετε. 
Κι αυτό γίνεται μετά από ένα μεγάλο γεύμα, που η ινσουλίνη βγαίνει στο αίμα, και τότε ένα μέρος της ενέργειας του φαγητού καίγεται σαν ενέργεια ενώ ένα άλλο αποθηκεύεται στις αποθήκες σαν σάκχαρα. 
Μέχρι εδώ είμαστε εντάξει. 
Μετά πάτε για ύπνο, και για τις επόμενες οκτώ - εννιά ώρες δεν τρώτε, κι έτσι αυτές τις ώρες το σώμα σας ,λόγω καύσης, αδειάζει τις αποθήκες.
Αυτή είναι η κανονική διαδικασία, κι όλα καλά.  
Στην περίπτωση των διαβητικών όμως με τον χρόνο, και τα φαγητά, οι αποθήκες της ζάχαρης  είναι γεμάτες. 
Το ποτήρι είναι όλο γεμάτο μέχρι πάνω. 
Και τότε στο επόμενο γεύμα, οι γεμάτες αποθήκες πλημμυρίζουν και στέλνουν τα σάκχαρα στο αίμα, και έτσι οι διαβητικοί έχουν ανεβασμένο σάκχαρο.  
Μόλις εμφανίζεται η ινσουλίνη για να διακανονίσει το πρόβλημα αυτό,  το σώμα πλέον το αποθηκεύει σαν λίπος. 
Με άλλα λόγια η ινσουλίνη σε κάνει να πάρεις βάρος. 
Κι αυτό το ξέρουν καλά όσοι παίρνουν ινσουλίνη. 
Κι αυτό είναι το πρόβλημα. 
Εάν συνεχίσεις να το κάνεις, μέρα με την μέρα, χρόνο με τον χρόνο θα παίρνεις διαρκώς βάρος, και διαρκώς τα πράγματα θα χειροτερεύουν. 
Αυτό ακριβώς συμβαίνει με την τρέχουσα θεραπεία του διαβήτη. 
Στην κλινική μας λοιπόν, συστήνουμε την νηστεία, ούτως ώστε οι αποθήκες να αδειάζουν σιγά-σιγά, λόγω καύσης, και ο διαβήτης βελτιώνεται. 
Προσπαθούμε να αδειάσουμε τις αποθήκες που γέμιζαν εδώ και χρόνια. 
Η αναστροφή του διαβήτη δεν γίνεται φυσικά σε μια εβδομάδα  ή σε ένα - δύο  μήνες. 
Στην συνέχεια αναφέρονται κάποια παραδείγματα ασθενών .
Ο Richard , λευκός 55 ετών με επιπλοκές του διαβήτη ( νεφρικές, κλπ). 
Όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα έπαιρνε καθημερινά 55 μονάδες ινσουλίνης και μέσα σε 6 εβδομάδες σταμάτησε την ινσουλίνη και κάθε άλλο φάρμακο για τον διαβήτη. 
Έχασε βάρος και η γλυκοζιωμένη του έγινε κανονική. 
Ο διαβήτης του θεραπεύτηκε.
Ο Balraj , 45 χρόνων, διαβητικός με νεφροπάθεια και αμφιβληστροειδοπάθεια. 
Όταν ξεκίνησε έπαιρνε 40 μονάδες ινσουλίνης και σε 7 βδομάδες την έκοψε εντελώς καθώς και κάθε άλλο φάρμακο. 
Άρα ο διαβήτης του θεραπεύτηκε.
Ένας 45χρονος Φιλιππινέζος που ξεκίνησε με γλυκοζιωμένη στο 8,5 % και μετά από 6 εβδομάδες στο πρόγραμμα κατέβηκε στο 6.3 %. 
Άρα έπαψε να είναι διαβητικός.
Ο 79χρονος Desmont , με ιστορικό εμφράγματος, και διαβητική νευροπάθεια. 
Μπήκε στο πρόγραμμα, και το βάρος του καθώς και το σάκχαρό του έπεσαν  
Όταν ξεκίνησε έπαιρνε 25 μονάδες ινσουλίνης ημερησίως και μετά από 12 βδομάδες έκοψε την ινσουλίνη, αλλά συνεχίζει με αντιδιαβητικό φάρμακο.
Ο Frank, διαβητικός και με νεφρολογική πάθηση. 
Το βάρος του έπεσε, το σάκχαρό του βελτιώθηκε , κι ενώ έπαιρνε 45 μονάδες ινσουλίνης ημερησίως , όταν τελειιώσαμε έκοψε την ινσουλίνη και απλά παίρνει ένα φάρμακο.
Ένας άλλος, ο κ. W.K. υπερτασικός , πολλά χρόνια διαβητικός. 
Η ψηλή πίεση , 
ο διαβήτης, 
η ψηλή χοληστερίνη είναι συμπτώματα του μεταβολικού συνδρόμου και όλα σχετίζονται με τα ψηλά επίπεδα της ινσουλίνης. 
 Ο WK έπαιρνε 8 διαφορετικά φάρμακα για την πίεση, 
Ενώ όταν ξεκίνησε το πρόγραμμα έπαιρνε 70 μονάδες ινσουλίνη ημερησίως,  σε λιγότερο από τρεις μήνες την έκοψε.  
Απλά συνεχίζει με κάποια φάρμακα. Κι αυτό είναι φανταστικό.
Ο Mr. YES  έπαιρνε φάρμακα και ινσουλίνη για πολλά χρόνια. 
Όταν ξεκίνησε το πρόγραμμά μας έπαιρνε 140 μονάδες ινσουλίνης την μέρα. 
Το βάρος και η περιφέρεια μέσης έπεσαν ( δείτε το διάγραμμα), το σάκχαρό του βελτιώθηκε, δεν έκοψε όμως πλήρως την ινσουλίνη, αλλά την κατέβασε στις 30-40 μονάδες. 
Τα περιστατικά που αναφέρθηκαν δεν είναι μεμονωμένα, γιατί τα αποτελέσματα αυτά τα βλέπουμε στην πλειοψηφία των ασθενών μας, επειδή κάνουμε τα πράγματα με τον σωστό τρόπο.
Υπάρχουν 5 κύριοι τρόποι που ακολουθούμε  για να μειωθεί η ινσουλίνη:
1. Διαλειμματική νηστεία. Γιατί η διαλειμματική νηστεία κατεβάζει την ινσουλίνη που προκαλεί τον διαβήτη και την παχυσαρκία, που και οι δυό είναι νόσοι της ανεβασμένης ινσουλίνης.
2. Μείωση των επεξεργαμένων σακχάρων της διατροφής, γιατί ανεβάζουν την ινσουλίνη ψηλά.
3. Δίαιτα υψηλών λιπαρών.
Kι όμως τόσα χρόνια μας έλεγαν να τρώμε δίαιτα χαμηλών λιπαρών.
4. Κατανάλωση φυτικών ινών.
5. Κατανάλωση ξυδιού. Πολλά παραδοσιακά τρόφιμα/τουρσιά
6. Κατανάλωση μπαχαρικών, όπως η κανέλα και η κουρκουμίνη, φαίνεται να έχουν προστατευτικό ρόλο.
Το μυστικό λοιπόν είναι να χαμηλώσετε την ινσουλίνη σας, είτε με δίαιτες χαμηλών σακχάρων είτε με νηστεία.”
     Ταπεινά σας πασάρω και την δική μου περσινή δημόσια ομιλία στην Θεσσαλονίκη, για την θεραπευτική νηστεία : https://youtu.be/jGH_y2pOfSw
Ελπίζω να βρείτε χρήσιμα πράγματα για την υγεία σας.
                     

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2024

Αλέκος ρωτά, Σακελλάριος απαντά: Αν ο Θεός ήταν Έλληνας; Θα κατέστρεφε τον κόσμο για να...

Ο αποκαλούμενος και πρύτανης της κωμωδίας, Αλέκος Σακελλάριος παίρνει συνέντευξη από τον εαυτό του. 
Ρωτά και απαντά για τον Θεό, 
τα τρία κακά του νεοέλληνα, 
την ελπίδα και το μέλλον της Ελλάδας.
Οι πιθανότητες να βρούμε κάποιο από τα βιβλία της σειράς "Τότε που οι άνθρωποι γελούσαν" που κυκλοφόρησαν από τις Εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη μάλλον δεν είναι πολλές.
Στην ιστοσελίδα των σχετικών εκδόσεων υπάρχει η ένδειξη "εξαντλημένο" και το ακόλουθο σημείωμα: «Οι δύο συγγραφείς αποτέλεσαν στη δεκαετία του 1980 το τελευταίο συγγραφικό δίδυμο, το οποίο σήκωσε το βάρος της υπέρτατης, θα λέγαμε, προσπάθειας για να διατηρηθεί ζωντανό το ευ­θυμογράφημα και το σατιρικό διήγημα. Δύο είδη του γραπτού λόγου τα οποία στις μέρες μας εξέλειπαν και λάμπουν πλέον, μόνον δια της απουσίας τους.
Πρόκειται για το πρώτο βιβλίο μιας υπέροχης και απολαυστικής δεκάτομης σειράς αυτοτελών βιβλίων, που μας χάρισαν από κοινού οι δυο πολυγραφότατοι συγγραφείς ο Αλέκος Σακελλάριος, ο τότε πρύτανης της κωμωδίας και του ευθυμογραφήματος και ο  Δήμος Λεβιθόπουλος, ένας νέος ταλαντούχος σατιρικός συγγραφέας, που ένωσαν τις δυνάμεις "εν μια πέννη", δίνοντας ένα αποτέλεσμα μοναδικό! 
Τα μισά από τα δέκα βιβλία τους εκδόθηκαν τότε, αρχές δεκαετίας του ’80 και γνώρισαν μεγάλη επιτυχία. 
Κυκλοφόρησαν μέχρι και σε σχήμα τσέπης. 
Αφότου ο κορυφαίος συγγραφέας και πατριάρχης του ελληνικού κινηματογράφου Αλέκος Σακελλάριος "πήγε να συναντήσει τον Αριστοφάνη", το έταιρον συγγραφικό ήμισυ, ο Δήμος Λεβι­θόπουλος "αναζήτησε την έμπνευση σε άλλους μακρινούς τόπους" με αποτέλεσμα αυτά τα δέκα μοναδικά στο είδος τους βιβλία, εκδοθέντα και μη, να έχουν τη μοίρα ενός χαμένου θησαυρού"
Σε μια τέτοια έκδοση λοιπόν, διαβάζουμε σε κείμενο του ίδιου του Αλέκου Σακελλάριου:
– Οι Έλληνες χωρίζονται σε αμετανόητους άτιμους και σε μετανιωμένους τίμιους!
– Ποια είναι η κληρονομιά των Ελλήνων;
– Από τους σπουδαίους προγόνους μας, κληρονομήσαμε δύο ένδοξους βράχους: Την Ακρόπολη και τον Καιάδα. Και σταθήκαμε ανάξιοι όχι μόνον στο ύψος του πρώτου, αλλά και στο βάθος του δεύτερου.
– Γραφειοκρατία;
– Γραφειοκρατία είναι οι διαδικασίες που ακολουθούν τα προβλήματα όταν τα απασχολεί κάποια σοβαρή λύση!
– Τι έχεις να πεις για την καταστροφή του περιβάλλοντος;
– Το μέγα ελληνικό θαύμα! Έχουμε κάψει σε δέκα χρόνια ότι οι άλλοι σε εκατό!
– Δηλαδή;
– Στην Ευρώπη αντιστοιχούν τρία δένδρα σε κάθε κάτοικο. Στην Ελλάδα αντιστοιχούν τρεις εμπρηστές σε κάθε δένδρο!
– Αξιοκρατία;
– Αξιοκρατία ονομάζουμε τα προσόντα που απαιτούνται για να υπερπηδήσουμε έναν καλύτερο από εμάς. Αναξιοκρατία λέμε την ατυχία μας να μην γίνουμε κι εμείς κάτι που δεν αξίζουμε, όπως θαυμάσια το καταφέρνουν τόσοι άλλοι.
– Ελπίδα;
– Την ελπίδα την φτιάχνεις με όση απελπισία σου έχει απομείνει.
– Φοβάσαι;
– Ο καθένας μας κρύβει μέσα του τον καλύτερο και τον χειρότερο Έλληνα μαζί. Το κακό είναι ότι όσο πάει, αυτοί οι δύο όλο και λιγότερο διαφέρουν μεταξύ τους!
– Το μέλλον της Ελλάδας;
– Αν ποτέ πει να ξεβρωμίσει ο τόπος αυτός, πολύ φοβάμαι ότι θα μείνει…μόνον ο τόπος!

Μπορούν οι άνθρωποι να διακρίνουν τα υγιή από τα άρρωστα άτομα και αν ναι, με ποιες ενδείξεις;

Μπορούν οι άνθρωποι να διακρίνουν υγιή από τα άρρωστα άτομα και αν ναι, με ποιες ενδείξεις; 
Προκειμένου να μελετήσουν αυτά τα σημαντικά ερωτήματα, σε μια πρόσφατη μελέτη, ο John Axelsson και η ομάδα του άφησαν 62 μη εκπαιδευμένους κριτές να αποφασίσουν για 32 φωτογραφίες προσώπου αν το άτομο στη φωτογραφία ήταν υγιές ή άρρωστο. 
Οι απλοί αυτοί παρατηρητές έκριναν ότι οι σοβαρά άρρωστοι άνθρωποι είχαν πιο χλωμά χείλη και δέρμα, 
πιο πρησμένο πρόσωπο, 
πιο πεσμένες γωνίες του στόματος, 
πιο πεσμένα βλέφαρα, 
πιο κόκκινα μάτια, 
λιγότερο γυαλιστερό,
δέρμα με κηλίδες και πως φαίνονταν πιο κουρασμένοι. 
Έτσι, τα ευρήματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι οι ενδείξεις του προσώπου που σχετίζονται με το δέρμα, 
το στόμα και τα μάτια μπορούν να βοηθήσουν στην ανίχνευση σοβαρά ασθενών και δυνητικά μεταδοτικών ατόμων.
Μία νέα έρευνα υποστηρίζει την ιδέα ότι έχουμε αναπτύξει μια σειρά μηχανισμών συμπεριφοράς ώστε να ανιχνεύουμε κάποια μόλυνση πολύ σύντομα μετά την εμφάνισή της.
Σίγουρα, και να θέλει κάποιος είναι δύσκολο να μη προσέξει έναν άνθρωπο με κόκκινη μύτη που βήχει και φτερνίζεται. 
Φαίνεται όμως ότι οι ικανότητες μας στην ανίχνευση είναι πολύ πιο ευαίσθητες καθώς μπορούμε να εντοπίσουμε σημάδια στους άλλους πριν ακόμα καταλάβουν ούτε οι ίδιοι ότι είναι άρρωστοι.
Μάλιστα, οι άνθρωποι μπορούν να "διαβάζουν" μια σειρά από σωματικά σημάδια στο πρόσωπο ενός ατόμου που νοσεί, λίγες μόνο ώρες μετά την έναρξη της μόλυνσης, έτσι ώστε να προφυλάσσονται από τις μεταδοτικές ασθένειες.
Σε ένα πιλοτικό πείραμα, ερευνητές έδωσαν σε υγιείς εθελοντές είτε εικονικό φάρμακο είτε λιποπολυσακχαρίτη/LPS, μόριο που λαμβάνεται από βακτήρια. 
Τα μόρια LPS είναι στείρα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν εγχέονται ζωντανά βακτηρίδια, αλλά προκαλούν μια ισχυρή ανοσοαπόκριση και συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη που διαρκούν λίγες ώρες.
Στη συνέχεια, φωτογράφησαν τα πρόσωπα των συμμετεχόντων μόλις δύο ώρες μετά τη λήψη της ουσίας και μετά από εξετάσεις αίματος που έδειχναν ότι είχε αρχίσει η φλεγμονώδης αντίδραση.
Η ομάδα έδειξε έπειτα τα πορτρέτα σε 62 παρατηρητές, οι οποίοι στη πρώτη φάση κλήθηκαν να κρίνουν αν το εικονιζόμενο άτομο ήταν άρρωστο ή υγιές, με κάθε φωτογραφία να εμφανίζεται για μέγιστο διάστημα πέντε δευτερολέπτων.
Σε μια κλίμακα από 0 έως 1, με 0.5 να είναι καθαρή τύχη, οι παρατηρητές σημείωσαν 0.62, πράγμα που σημαίνει ότι η ικανότητά τους να ανιχνεύουν ένα άρρωστο άτομο από μια ματιά δεν ήταν τυχαία.
Στη δεύτερη φάση, ζητήθηκε από τους παρατηρητές να υποδείξουν τα συγκεκριμένα σημάδια προσώπου που τους οδήγησαν στην απάντηση τους.
Με βάση τις απαντήσεις τους, οι άνθρωποι που έλαβαν LPS φάνηκαν να έχουν πιο χλωμά χείλη και δέρμα, πιο πρησμένο πρόσωπο, οι γωνιές του στόματος ήταν πιο πεσμένες, είχαν πεσμένα βλέφαρα, κόκκινα μάτια και λιγότερο λαμπερό δέρμα. 
Από αυτά, τρία ξεχώρισαν περισσότερο.
Χλωμό δέρμα
Η ερυθρότητα υποδηλώνει μια υγιή και ελκυστική εμφάνιση σε ανθρώπους και ζώα. 
Αντίθετα, οι περισσότεροι πιστεύουμε, όπως τα άτομα/παρατηρητές τις μελέτης, ότι όσοι έχουν χλωμό δέρμα είναι άρρωστοι. 
Βέβαια η ωχρότητα μπορεί να οφείλεται και στην απλή κόπωση. 
Γι’ αυτό μια κουρασμένη εικόνα συνδέεται συχνά στενά με την εμφάνιση κάποιας ασθένειας!
Πεσμένα βλέφαρα
Τα βλέφαρα των "ασθενών" ήταν πιο πεσμένα σε σύγκριση με τους υγιείς, προσδίδοντάς τους μια μελαγχολική/αρρωστημένη έκφραση!
Η ασθένεια έκανε τους ασθενείς να αισθάνονται κουρασμένοι και να παρουσιάζουν μια κουρασμένη έκφραση!
Χλωμά χείλη
Οι ερευνητές σημείωσαν ότι οι "ασθενείς" είχαν εμφανώς πιο χλωμά χείλη από τους υγιείς. 
Οι μη επαγγελματίες παρατηρητές, ωστόσο, αγνόησαν εντελώς αυτό το σημάδι. 
Αν θέλουμε λοιπόν να εντοπίσουμε ποιος είναι άρρωστος, δεν ξεχνάμε να κοιτάμε και τα χείλη του. 
Η έγκαιρη ανίχνευση είναι το κλειδί
Εξελικτικά, η ικανότητα ταχείας αναγνώρισης και αποφυγής δυνητικά άρρωστων, μεταδοτικών ατόμων δίνει σίγουρα ένα εξελικτικό πλεονέκτημα, κρίσιμο για την επιβίωση.
Όσο πιο γρήγορα ανιχνεύεται η μόλυνση, τόσο πιο εύκολα περιορίζεται. 
Η μελέτη αποτελεί ένα καλό σημείο εκκίνησης σχετικά με τον τρόπο ανίχνευσης πρώιμων συμπτωμάτων μόλυνσης, όμως απαιτείται περαιτέρω έρευνα σε ένα μεγαλύτερο και ευρύτερο φάσμα εθνικοτήτων και για διάφορες ασθένειες.
Ο άρρωστος που έλαβε το LPS στην πάνω εικόνα είναι ο (Α). 
Εσείς το είχατε καταλάβει;
Αργότερα, μία άλλη ομάδα μελετητών μελέτησαν περαιτέρω την παρουσία/απουσία σταθερών ατομικών διαφορών στην ικανότητα διάκρισης και διερεύνησαν τη συσχέτιση μεταξύ της ικανότητας διάκρισης των αξιολογητών όταν χωρίζουμε το πλήρες σύνολο των 32 εικόνων τυχαία σε δύο μισά των 16 εικόνων. 
Και οι μελετητές κλείνοντας την έκθεσή τους μας λένε:
"Εν κατακλείδι, εστιάζοντας την προσοχή στις ατομικές διαφορές και τη χρήση κοινωνικών πληροφοριών, στόχος μας ήταν να συμπληρώσουμε την πρόσφατη μελέτη του John Axelsson και της ομάδα του, 
η οποία διερεύνησε αν και με ποια στοιχεία τα άτομα μπορούν να διακρίνουν μεταξύ υγιών και ασθενών ανθρώπων. 
Πιστεύουμε ότι, μαζί με τα ευρήματα της αρχικής μελέτης, τα αποτελέσματά μας σκιαγραφούν βασικές πτυχές ενός συναρπαστικού και εξαιρετικά σημαντικού ερευνητικού πεδίου:
τα αίτια και τις συνέπειες της συμπεριφορικής ανοσίας σε άτομα, ομάδες και πληθυσμούς"
επιμέλεια κειμένου:ntina
Πηγές:
Οι εικόνες δημιουργήθηκαν από την Audrey Henderson, MSc, Πανεπιστήμιο St Andrews, με τη χρήση του Psychomorph. 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6234884/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29298938/
Axelsson, J., Sundelin, T., Olsson, M. J., Sorjonen, K., Axelsson, C., Lasselin, J., & Lekander, M. (2018, January). Identification of acutely sick people and facial cues of sickness. In Proc. R. Soc. B (Vol. 285, No. 1870, p. 20172430). The Royal Society.
bioximikos.gr

Βασική συχνότητα SR 7,83 Hz, στις 25/08/ έφτασε 92 Hz!

Συντονισμός Schumann/Schumann Resonance  25/8 - Ισχύς 92
"Κάθε δευτερόλεπτο, ένα πλήθος παλμών ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο σε αυτόν τον μοναδικό, αντηχητικό θάλαμο μεταξύ της Γης και της ιονόσφαιρας, στέλνοντας κωδικοποιημένα σήματα σε όλους τους μικροοργανισμούς. 
Τα σήματα αυτά μας συνδέουν με το μαγνητικό πεδίο της Γης. 
Πήραν το όνομα Schumann, από τον Winfried Schumann που τους ανακάλυψε και είναι αυτοί που οδηγούν τον εναρμονιστικό παλμό για την ισορροπία της ζωή στον κόσμο μας" Eric Thompson
Ο Winfried Schumann συμμετείχε στο πρώιμο γερμανικό μυστικό διαστημικό πρόγραμμα και αργότερα μεταφέρθηκε με χαρτί στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Και οι συχνότητες των Schumann resonances είναι αρκετά σταθερές και καθορίζονται κυρίως από το φυσικό μέγεθος της ιονοσφαιρικής κοιλότητας - της κοιλότητας που δημιουργείται ανάμεσα στην επιφάνεια της γης και την ιονόσφαιρα!
-. 25 Αυγούστου και είναι η 5η συνεχή μέρα που έχουμε υψηλή εισαγωγή ενέργειας
Οι μεγάλες διακυμάνσεις που κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει, αλλά που μας δίνουν ένα σαφές σημάδι ότι ο πλανήτης αλλάζει. 
Η Γη δονείται όλο και πιο ψηλά, όπως κι εμείς!
- 85 - 89 - 37 - 77 - 92 hz
Ειδικά στις 25 Αυγούστου υπήρξαν οι ισχυρότερες κινήσεις των τελευταίων μηνών.
Μια πολύ έντονη φάση έφερε το πλάτος των Schumann Resonance  να φτάσει στην τεράστια ισχύ 92 
Οι επιπτώσεις στους κατοίκους του Πλανήτη από αυτές τις κινήσεις έγιναν αντιληπτές τόσο από τα ζώα όσο και από τους ανθρώπους με τρόπο αδιαμφισβήτητο.
Μεταξύ άλλων παρατηρήθηκε αυπνία και άγχος σε πολλά άτομα!
Επίλογος
Συχνότητα σημαίνει πόσοι κύκλοι κύματος συμβαίνουν σε ένα δευτερόλεπτο, 
1 Hz. σημαίνει 1 κύκλος ανά δευτερόλεπτο, 
40 Hz. σημαίνει 40 κύκλοι ανά δευτερόλεπτο, 
πλάτος είναι το μέγεθος της δόνησης, πόσο μεγάλο είναι το κύμα.
Οι αρχαίοι Ινδοί Rishis αποκαλούσαν τα 7,83 Hz τη συχνότητα του ΟΜ. 
Συμβαίνει επίσης να είναι ο φυσικός ρυθμός καρδιακών παλμών της Μητέρας Γης. 
Το πλάτος των /Schumann Resonance αλλάζει και είναι μεγαλύτερο όταν το ιονοσφαιρικό πλάσμα διεγείρεται. 
Η διέγερση του ιονοσφαιρικού πλάσματος συμβαίνει εξαιτίας της ηλιακής δραστηριότητας, 
των καταιγίδων, 
της χρήσης βαθμωτών όπλων πλάσματος και του HAARP και τελευταία επίσης όταν οι δυνάμεις του Φωτός καθαρίζουν την ανωμαλία του πλάσματος.
                               μετάφραση και επιμέλεια κειμένου:ntina
         πληροφορίες από disclosurenews.it

Κυριακή 25 Αυγούστου 2024

Καταρρίπτοντας 4 δημοφιλείς μύθους για τη διαλείπουσα νηστεία

Παρά την αυξανόμενη δημοτικότητα της διαλείπουσας νηστείας και τις μελέτες που τη θεωρούν ασφαλή και αποτελεσματική, το ευρύ κοινό πιστεύει πολλούς μύθους σχετικά με την ασφάλεια της πρακτικής. 
Σε μια νέα δημοσίευση, οι επιστήμονες διέψευσαν την ιδέα ότι η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις ορμόνες του φύλου, 
να οδηγήσει σε μεγαλύτερη απώλεια μυών σε σχέση με άλλες δίαιτες, 
να επιδεινώσει την ποιότητα της διατροφής και να οδηγήσει σε διατροφικές διαταραχές και βασικά η διαλείπουσα νηστεία... δεν πρέπει να δαιμονοποιείται επειδή απλά προτείνει να κάνουμε ένα διάλειμμα από το φαγητό μια στο τόσο!
Πολλές διατροφικές συνήθειες και δίαιτες έρχονται και φεύγουν, αλλά μία φαίνεται να έχει αντοχή, αυτή είναι η διαλείπουσα νηστεία. 
Πάρα πολλά άτομα εκτιμάται ότι την είχε εφαρμόσει το 2023. 
Το ενδιαφέρον για τη διατροφική αυτή στρατηγική, όπως προκύπτει από τις αναζητήσεις  αυξήθηκε το 2011 και έκτοτε παραμένει αυξημένο. 
Θα μπορούσε κανείς να πει ότι η διαλείπουσα νηστεία δεν είναι πλέον μια μόδα - αρχίζει να γίνεται τρόπος διατροφής για πολλά άτομα!
Η δημοτικότητα αυτής της διατροφής μπορεί να αποδοθεί σε μια βασική διάκριση, δεν μας λέει τι να φάμε, αλλά απλώς πότε να φάμε. 
Εδώ δεν υπάρχουν ακριβά συμπληρώματα, 
άνοστα γεύματα, 
περίπλοκες συνταγές ή τρελοί διατροφικοί περιορισμοί. 
Απλώς τρώμε ό,τι  θέλουμε, μέσα στα πλαίσια μιας υγιεινής διατροφής, σε ορισμένες χρονικές στιγμές. 
Είναι σαφές, απλή και αποτελεσματική.
Μελέτες δείχνουν ότι η διαλείπουσα νηστεία μειώνει το σωματικό βάρος, 
το σωματικό λίπος, 
την LDL χοληστερόλη, 
τα τριγλυκερίδια,
την ινσουλίνη στο αίμα και χαρίζει τόνωση και ευεξία!
Επίσης, βελτιστοποιεί την κυτταρική χρήση των πηγών καυσίμων του οργανισμού, βελτιώνει τη μιτοχονδριακή λειτουργία και καταστέλλει τη φλεγμονή.
Όπως περιγράφει ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις UIC, σε πρόσφατη δημοσίευση στο Nature Reviews Endocrinology, υπάρχουν δύο βασικές προσεγγίσεις για τη διαλειμματική νηστεία - η νηστεία εναλλασσόμενων ημερών και η περιορισμένη σε χρόνο διατροφή. 
Με τη νηστεία εναλλασσόμενων ημερών, οι διαιτώμενοι τρώνε ελεύθερα τη μία ημέρα και στη συνέχεια δεν τρώνε καθόλου ή καταναλώνουν μόνο ένα μικρό γεύμα την επόμενη. Για τη διατροφή με περιορισμένο χρόνο, οι ασκούμενοι τρώνε όλα τα γεύματά τους κατά τη διάρκεια ενός παραθύρου τεσσάρων έως 10 ωρών και τον υπόλοιπο χρόνο πίνουν μόνο υγρά με μηδενικές θερμίδες.
Πολλοί θα μπορούσαν να ωφεληθούν από τη διαλείπουσα νηστεία, αλλά κάποιοι την αποφεύγουν από φόβο ότι θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την υγεία τους. 
Στην ανασκόπησή τους, οι ερευνητές του UIC επιβεβαίωσαν ότι η στρατηγική είναι ασφαλής και αποτελεσματική και διέλυσε τέσσερις κοινούς μύθους.
Μύθοι σχετικά με τη διαλείπουσα νηστεία
Πρώτον, σημείωσαν μια ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις ορμόνες του φύλου. 
Οι γυναίκες ανησυχούν ότι η δίαιτα θα μπορούσε να μειώσει τα επίπεδα των οιστρογόνων, οδηγώντας σε ακανόνιστη έμμηνο ρύση και προβλήματα γονιμότητας. 
Εν τω μεταξύ, οι άνδρες ανησυχούν ότι η νηστεία θα μπορούσε να μειώσει την τεστοστερόνη, μειώνοντας έτσι τη λίμπιντο και τη μυϊκή μάζα. 
Η διαλείπουσα νηστεία δεν φαίνεται να μειώνει τα οιστρογόνα στις γυναίκες, αναφέρουν οι ερευνητές, αν και οι νεαροί άνδρες αθλητές θα μπορούσαν να βιώσουν μικρή πτώση της τεστοστερόνης. 
Οι μελέτες που ανέδειξαν αυτή την επίδραση δεν διαπίστωσαν ωστόσο συνοδευτικές μειώσεις στη δύναμη ή τους μυς.
Δεύτερον, υπάρχει ο μύθος ότι η διαλείπουσα νηστεία οδηγεί σε μεγαλύτερη απώλεια μυών σε σύγκριση με άλλες δίαιτες απώλειας βάρους. 
Οι δίαιτες που μειώνουν τις θερμίδες προκαλούν την απώλεια λίγων μυών μαζί με όλο το λίπος. 
Η διαλείπουσα νηστεία δεν διαφέρει, αλλά δεν είναι και χειρότερη, λένε οι συγγραφείς. Στην πραγματικότητα, ο συνδυασμός της στρατηγικής με άρση βαρών και αυξημένη πρόσληψη πρωτεϊνών μπορεί να μετριάσει το μεγαλύτερο μέρος της όποιας απώλειας μυών.
Τρίτον, υπάρχει η άποψη ότι οι άνθρωποι που ασκούν διαλείπουσα νηστεία κάνουν φτωχότερες διατροφικές επιλογές. 
Η ιδέα είναι ότι, όταν απελευθερωθούν από τη νηστεία τους, οι άνθρωποι θα επιλέξουν εξαιρετικά εύγευστες τροφές με υψηλότερη περιεκτικότητα σε αλάτι, ζάχαρη και λιπαρά. Οι τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές δεν επιβεβαιώνουν, ωστόσο, κάτι τέτοιο.
"Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι άνθρωποι συνήθως δεν αλλάζουν τα είδη των τροφίμων που τρώνε κατά τη διάρκεια της διαλείπουσας νηστείας, απλώς τρώνε λιγότερα από αυτά τα τρόφιμα", γράφουν οι ερευνητές.
Τέταρτον, ορισμένοι κλινικοί γιατροί ανησυχούν ότι η δομή της διαλείπουσας νηστείας θα μπορούσε να κάνει τα άτομα επιρρεπή σε διατροφικές διαταραχές. 
Και πάλι, οι δοκιμές δεν υποστηρίζουν αυτή την ανησυχία. 
Αντιθέτως, "οι ενήλικες που συμμετέχουν στη διαλείπουσα νηστεία αναφέρουν λιγότερες επιθυμίες για φαγητό, 
ανησυχίες για το βάρος, 
προβλήματα διάθεσης, 
συμπεριφορές αδηφαγίας και λιγότερο άγχος για την εμφάνισή τους, σε σχέση με τα άτομα ελέγχου", γράφουν οι συγγραφείς.
Συνοψίζοντας, παρά τη φήμη της η διαλείπουσα νηστεία, είναι εξίσου ασφαλής με μια δίαιτα μειωμένων θερμίδων και συχνά ευκολότερο να τηρηθεί, λένε οι συγγραφείς.
"Η διαλείπουσα νηστεία είναι απλώς ένα ακόμη εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει τα άτομα να τρώνε λιγότερο φαγητό για να διαχειριστούν την υγεία τους,
το βάρος τους και τη μεταβολική τους υγεία. 
Η νηστεία δεν είναι περισσότερο πλεονεκτική ή μειονεκτική σε σύγκριση με άλλες δίαιτες και δεν πρέπει να δαιμονοποιείται επειδή απλώς προτείνει να κάνουμε ένα διάλειμμα από το φαγητό μια στο τόσο"
μετάφραση και επιμέλεια κειμένου:ntina
https://bigthink.com/health/intermittent-fasting-myths/

Πριν γίνει η αγουρίδα μέλι...

Αγάλι- αγάλι γίνεται η αγουρίδα μέλι,
αλλά πριν γίνει μέλι θα την κρατήσω έτσι όπως είναι ξινούτσικη για να την έχω το καλοκαίρι για τις σαλάτες μας, 
για τα χόρτα μας, όπως τα βλίτα μας,
τα κολοκυθάκια μας τα βραστά, 
τις μπάμιες...
Και παίρνω άγουρα σταφύλια, από την κληματαριά μας,
τα πλένω πολύ καλά και
βάζω τις ρόγες των σταφυλιών στο γουδί και 
τα πιέζω να βγάλουν τον ζωμό τους,
περνάω το χυμό από σίτα,
τον ρίχνω σε ένα μπουκαλάκι αφού αφήσω λίγο χώρο που τον γεμίζω με ελαιόλαδο,
κλείνω καλά το μπουκαλάκι μου και 
αποθηκεύω στο ψυγείο για μία εβδομάδα!  ntina
... και διαβάζω στο χρονολόγιο της Elena Namini:
Στην πιο αφρόντιστη και αθέατη γωνιά του κτήματος, έχει μεγαλώσει μια άγρια κληματαριά. 
Ανέβηκε τάχιστα σε ένα μικρό υπόστεγο, στο οποίο πάντα φυλάω κάποια καυσόξυλα για τις χειμωνιάτικες μέρες που έρχομαι στο κτήμα. 
Ανεξέλεγκτα κρέμασε και άπλωσε και σχεδόν το σκέπασε.
Κοιτώντας, είδα ότι είναι γεμάτη σταφύλια! 
Θυμήθηκα την υπέροχη κληματαριά - κρεβατίνα στο σπίτι του παππού στο χωριό. 
Κάτω ακριβώς είχε κάνει ένα κρεβάτι με σανίδες και κουρελούδες. 
Γιατάκι το έλεγε και εκεί κοιμόταν όλο το καλοκαίρι κι εμείς εκεί τρέχαμε κάθε φορά που πηγαίναμε σπίτι του. 
Έχει αποτυπωθεί στην μνήμη μου η εικόνα της γιαγιάς να χτυπάει σε ένα πέτρινο μεγάλο γουδί που είχαν στην αυλή, αγουρίδες. 
Τα πράσινα ξινά σταφύλια που μάζευε ο παππούς, αραιώνοντας με τέχνη τα τσαμπιά της κληματαριάς. 
Τι σου είναι το μυαλό όμως! 
Επανέφερε αυτή την εικόνα και ήταν αδύνατον να μην μαζέψω αγουρίδες βλέποντας τες σήμερα! 
Λες και ήθελα να ζωντανέψω παιδικές στιγμές. 
Μου έδωσε χαρά αυτή η αίσθηση. 
Μάζεψα λοιπόν τις αγουρίδες!
Ξέρετε, παλιά, αυτή την εποχή που δεν υπήρχαν λεμόνια, δεν έκαναν φυσικά εισαγωγές λεμονιών. 
Οι γυναίκες χρησιμοποιούσαν χυμό αγουρίδας. 
Με αυτές έδιναν όξινη γεύση και ιδιαίτερο άρωμα στα φαγητά και στις σαλάτες τους.  Κάποιες νοικοκυρές στα χωριά το κάνουν ακόμη. 
Έτσι κλείνουν την πόρτα στα λεμόνια Αφρικής, Αργεντινής, Χιλής κλπ και οι αγουρίδες μετατρέπονταν σε …καλοκαιρινά λεμόνια! 
Σε εγχώρια, εναλλακτική επιλογή.
από το χρονολόγιο της Elena Namini -https://www.facebook.com/elena.namini/posts/pfbid0UweyTpfxSgDkgWLHQcXffT8mUBeAFfhF2snTME8QGb9xL2eT76CirZWpQNoJ176bl
             σταχυολογήματα
-. αξέχαστες οι μπάμιες που έκανε η μάνα μου με αγγουρίδες που έστριβε από τη δίφορη εφτάκιλη κληματαριά της αυλής του πατρικού μας, με το ωραίο χαρουπόμελο! #Κώστας Καράτζης
-. η μνήμη η παλιά, ένα κλωνάρι με φύλλα και αγουρίδα στον πάτο της κατσαρόλας και από πάνω ντολμαδάκια! #Εύα Παπαδάκη-Βουγιούκα
-. στα ορεινά, σε υψόμετρο κοντά στα 1000 μέτρα, κανένα κλήμα δεν προλάβαινε να κάνει σταφύλια, λόγω των καιρικών συνθηκών.
 Έτσι, περά από τη σκιά, αυτό που πρόσφερε ήταν ακριβώς οι αγουρίδες. 
Θυμάμαι ακόμα τον πατέρα μου να τις στύβει ανάμεσα στα χέρια του πάνω από ένα πιάτο κουκιά ή φασολάκια χωρίς σάλτσα #Pantelis Mitsiou
-. αγουρίδα ονομάζεται το άγουρο σταφύλι και συγκεκριμένα ο φρουτώδης χυμός από άγουρα σταφύλια. 
Ο τρόπος συντήρησης είναι πανεύκολος: καταψύχουμε σε σακουλάκια και χρησιμοποιούμε για να δώσουμε στα φαγητά μας  γλυκόξινη γεύση. 
Κάποτε η αγουρίδα αντικαθιστούσε το λεμόνι την περίοδο που ήταν εκτός εποχής.
-. Η αγουρίδα, η πιο συνηθισμένη από άγουρα σταφύλια αλλά και από πολλά άλλα άγουρα φρούτα και λαχανικά, χρησιμοποιείτο από αρχαιοτάτων χρόνων. 
Για τους Γάλλους vertjus (πράσινος χυμός), η χρήση της στη μαγειρική είναι πολύ εκτεταμένη σε διαφορετικούς τύπους βινεγκρέτ, για να συνοδεύσει θαλασσινά, ψάρια και κρέατα, σάλτσες, για ντεγλασάρισμα κ.λπ. 
Η οξύτητά της μπορεί να ισούται με το pH του λεμονιού, δηλαδή 2,5 ph. 
Καθιστά δυνατή την αναπαραγωγή της λεγόμενης «ξηρής» οξύτητας, ενώ παρέχει ελαφριά αρώματα φρούτων, νότες ζαχαρωμένων φρούτων και οξείδωση. 
Πλέον χρησιμοποιείται σε κοκτέιλ μπαρ για να αντικαταστήσει το λεμόνι και να φέρει νέες γευστικές εμπειρίες σε κλασικές συνταγές κοκτέιλ. 
Απαραίτητο στοιχείο της μεσαιωνικής κουζίνας, η αγουρίδα είναι μια λεπτή εναλλακτική λύση του ξυδιού ή του χυμού λεμονιού. 
Το καλοκαίρι, ο αμπελουργός κόβει μέρος από τα μη ώριμα σταφύλια. 
Πιεσμένος, φιλτραρισμένος και παστεριωμένος, ο χυμός σταφυλιού φέρνει μια λεπτή όξινη πινελιά στα πιάτα σας, πιο ελαφριά από το ξύδι, πιο γλυκιά από το λεμόνι. 
Σύμφωνα με έρευνες, ο χυμός υπήρχε στο 42% των μεσαιωνικών συνταγών. 
Η αγουρίδα συνδέθηκε γενικά με το καλοκαίρι και τα ευαίσθητα πουλερικά, ενώ το ξύδι για το χειμώνα, με βοδινό ή χοιρινό κρέας. 
Με την παστερίωση αυτό το πρόβλημα λύθηκε και μπορούμε να τη βρούμε στο εμπόριο.
περισσότερες πληροφορίες:

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2024

και τώρα τι κάνουμε ντίνα; θα βοηθήσει η κρέμα από καυτερές πιπεριές;

...και ξυπνάω το πρωί με έναν πόνο στο γόνατο που με καθηλώνει, μπορώ όμως να πάω μέχρι το ντουλάπι της κουζίνας όπου υπάρχουν πολλά από τα υπέροχα και λουλουδάτα μυστικά μου!
Ανάμεσά τους και το λάδι μου,
η αλοιφή μου και η κρέμα μου από καυτερές πιπεριές...
read more:https://botanologia.blogspot.com/2024/08/blog-post_22.html

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2024

Κετογονική διατροφή: Πώς βελτιώνει το Αλτσχάιμερ, την πολλαπλή σκλήρυνση, την ημικρανία και τον αυτισμό

Είναι γεγονός, mετά από δεκαετίες δαιμονοποίησης του λίπους αποδεικνύεται ότι μια διατροφή πλούσια σε λίπος και πολύ χαμηλή σε υδατάνθρακες είναι θεραπευτική για πολλές ασθένειες και διαταραχές. 
Σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα, για παράδειγμα, δημοσιεύσεις στα επιστημονικά ιατρικά έντυπα European Journal of Clinical Investigation και Epilepsia, η κετογονική διατροφή μπορεί να είναι μια πολύ αποτελεσματική θεραπευτική λύση για κάποιες διαταραχές και παθήσεις. 
Ποιες είναι αυτές και ποια τα επιστημονικά δεδομένα που τεκμηριώνουν το γεγονός ότι η keto μπορεί να βελτιώσει την υγεία σου;
Νευρολογικές παθήσεις και κετογονική διατροφή
Οι παρακάτω νευρολογικές παθήσεις έχουν μια κοινή βάση που εξηγεί την αποτελεσματικότητα της κετογονικής διατροφής, κυρίως χάρη στη νευροπροστατευτική δράση της. 
Την άποψη αυτή υποστηρίζουν πολλές επιστημονικές δημοσιεύσεις (μπορείς να δεις εδώ και εδώ στα αγγλικά κάποιες σχετικές δημοσιεύσεις).
Κετογονική διατροφή και Alzheimer
Τα άτομα με Alzheimer εμφανίζουν μειωμένο μεταβολισμό γλυκόζης και ανεπαρκή λειτουργία των μιτοχονδρίων. 
Σύμφωνα με ερευνητές του Robert Krikorian στο Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι, η διατροφική κέτωση προσφέρει νευρογνωστικά οφέλη σε ηλικιωμένους ενήλικες με μειωμένη μνήμη και αυξημένο κίνδυνο νευροεκφυλισμού και σημαντικά κλινική βελτίωση σε άτομα με ήπια έως μέτρια νόσο του Alzheimer.
Επίσης μια νέα μελέτη από ερευνητές στο πανεπιστήμιο Davis της Καλιφόρνια δείχνει, ότι η κετογονική διατροφή καθυστερεί σημαντικά τα πρώιμα στάδια της απώλειας μνήμης που σχετίζεται με το Αλτσχάιμερ.
Η νέα μελέτη διαπίστωσε ότι το μόριο β-υδροξυβουτυρικό (BHB) παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη της πρώιμης μείωσης της μνήμης. Σχεδόν επταπλασιάζεται με την κετογονική δίαιτα!
“Τα δεδομένα υποστηρίζουν την ιδέα ότι η κετογονική δίαιτα γενικά, και η BHB ειδικότερα, καθυστερεί την ήπια γνωστική εξασθένηση και μπορεί να καθυστερήσει την πλήρη εκδήλωση της νόσου Αλτσχάιμερ. Βέβαια, τα δεδομένα σαφώς και δεν υποστηρίζουν την ιδέα ότι κάτι τέτοιο εξαλείφει εντελώς τη νόσο”, δήλωσε ο συν-επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, Gino Cortopassi, βιοχημικός και φαρμακολόγος στην Σχολή Κτηνιατρικής του UC Davis.
Κετογονική διατροφή και ημικρανία
Το 25% των πασχόντων με ημικρανία αντιμετωπίζει ένα φαινόμενο που λέγεται αύρα. Συνήθως οι ημικρανίες διαρκούν από 4 έως και 72 ώρες. 
Επειδή ολοένα και περισσότερο η ημικρανία αναγνωρίζεται ότι έχει νευρολογική προέλευση, η κετογονική είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, γιατί βελτιώνει τη νευρολογική λειτουργία. 
Κάποιοι πάσχοντες παρουσιάζουν ευαισθησία στις ισταμίνες, τις τυραμίνες και τη γλουτένη, ουσίες που υπάρχουν σε πολλές τροφές με υδατάνθρακες. 
Η κετογονική διατροφή είναι αποτελεσματική, γιατί θεραπεύει ταυτόχρονα πολλά διαφορετικά αίτια των ημικρανιών, όπως η φλεγμονή, οι ανισορροπίες ηλεκτρολυτών στον εγκέφαλο και οι μεγάλες διακυμάνσεις του σακχάρου στο αίμα.
Κετογονική διατροφή και πολλαπλή σκλήρυνση
Η πολλαπλή σκλήρυνση είναι τόσο αυτοάνοσο όσο και νευροεκφυλιστική διαταραχή που οφείλεται σε μιτοχονδριακή δυσλειτουργία. 
Καθώς η κετογονική διατροφή είναι αντιφλεγμονώδης, βοηθά τους ασθενείς με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους: 
Αυξάνει το ATP, δηλαδή την απελευθέρωση ενέργειας από τα κύτταρα, και τη γλουταθειόνη (ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό), έχει ευεργετικά αποτελέσματα στη λειτουργία των μιτοχονδρίων, προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες και υποστηρίζει ακόμα και την επαναμυελίνωση, την κάλυψη των νεύρων με την προστατευτική ουσία που καταστρέφεται στους ανθρώπους με ΠΣ. 
Η διατροφική κέτωση που προκαλείται με την κετογονική διατροφή προωθεί τη μιτοχονδριακή βιογένεση που πρακτικά θεωρείται ό,τι καλύτερο γι’ αυτή την πάθηση.
Κετογονική διατροφή και φάσμα του αυτισμού
Το φάσμα του αυτισμού είναι μια νευροαναπτυξιακή διαταραχή που επηρεάζει τη γνωστική ανάπτυξη και λειτουργία, σχετίζεται με καθυστέρηση στην ομιλία, τη γνώση και την κοινωνική ανάπτυξη, ενώ οι πάσχοντες μπορεί να έχουν επίσης ορισμένα νευρολογικά προβλήματα. 
Μια κετογονική διατροφή που ταυτόχρονα είναι χωρίς γλουτένη και καζεΐνη, δηλαδή χωρίς γαλακτοκομικά, φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική σε όλα τα συμπτώματα που υπάρχουν στα άτομα που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού. 
Όπως έχει βρεθεί ερευνητικά (Paoli, A., et al. 2013, European Journal of Clinical Nutrition), οι κετόνες βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου, τη γνώση και τη συγκέντρωση. 
Τα άτομα με αυτισμό έχουν πολύ συχνά θέματα με το έντερο, κατάσταση που συχνά οφείλεται σε εντερική διαπερατότητα. 
Η υγεία του εντέρου επηρεάζει τη διάθεσή μας, γιατί σε αυτό παράγονται όλοι οι βασικοί νευροδιαβιβαστές, όπως η σεροτονίνη, η ντοπαμίνη και το GABA. 
Γι’ αυτόν το λόγο, προκειμένου η κετογονική διατροφή να είναι αποτελεσματική, πρέπει να περιέχει τρόφιμα που επιδιορθώνουν το διαπερατό έντερο στα άτομα με αυτισμό. Ωστόσο, παρά την αποτελεσματικότητά της, μπορεί να είναι δύσκολη κάποιες φορές στην εφαρμογή και τη διατήρησή της ως τρόπος ζωής σε πρακτικό επίπεδο. 
Έτσι, πολλές φορές προτείνονται κετογονικές συνταγές που αντικαθιστούν κάποια επιθυμητά τρόφιμα, όπως ψωμί, πίτσα, ζυμαρικά, ζύμες και γλυκά, έτσι ώστε οι πάσχοντες να μη νιώθουν ότι βρίσκονται σε μια συνεχόμενη στέρηση και να γίνει ένας βιώσιμος τρόπος ζωής.
Πώς κάνουμε κετογονική διατροφή μετρώντας μακροσυστατικά
Περισσότερα λιπαρά, λιγότεροι υδατάνθρακες, αυτός είναι με λίγα λόγια ο στόχος της κετογονικής. 
Μακροσυστατικά.
Οι περισσότεροι ειδικοί που συστήνουν την κέτο διατροφή προτείνουν να μοιράζεις τα τρία βασικά μακροσυστατικά σε αυτή την αναλογία:
Πρωτεΐνη: 20% ή 30%
Υδατάνθρακες: 10% ή 20%
Λιπαρά: 45% ή 60%

Γραμμάρια και θερμίδες
Πρωτεΐνη: 1 γρ. = 4 θερμίδες
Υδατάνθρακες: 1 γρ. = 4 θερμίδες
Λιπαρά: 1 γρ. = 9 θερμίδες

Παραδείγματα ισορροπημένων γευμάτων:
2-3 αβγά (Π) μαγειρεμένα σε 2 κ.σ. ελαιόλαδο (Λ) + 2 φλ. σπανάκι + 1/2 φλ. γλυκοπατάτα (Υ).
 Σαλάτα σολομού με 90-120 γρ. άγριο σολομό Αλάσκας (Π) + 3-4 κ.σ. σπιτική μαγιονέζα με ελαιόλαδο (Λ) + 1/2 φλ. σέλινο και 1/2 φλ. σταφύλια (Υ).
120 γρ. μπριζόλα ψημένη σε 2 κ.σ. ελαιόλαδο (Λ) + 2 φλ. ανάμεικτα μη αμυλούχα λαχανικά (μπρόκολο, κουνουπίδι, σέλινο, πράσινα φασόλια).
150 γρ. ψητό κοτόπουλο (Π) + 1/2 αβοκάντο σε φέτες + 2 κ.γ. κολοκυθόσπορους (Λ) σε 3 φλ. ωμά πράσινα φυλλώδη λαχανικά + 1/2 κομμένο σε φέτες πράσινο μήλο + 1/2 ντομάτα + 1/2 φλ. αγγούρι σε φέτες (Υ).
Και αν θες ιδέες για ισορροπημένο πρωινό:
2 αβγά βραστά (Π) + 2 κ.σ. ταχίνι (Λ) + 1/4 μπανάνα (Υ).
1/2 κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι 5-10% (ΠΛ) + 1/2 φλιτζάνι φράουλες (Υ).
2 αβγά ομελέτα (Π) + 1 φλιτζάνι σπανάκι + 1/2 αβοκάντο.
Γραμμάρια πρωτεϊνών, 
υδατανθράκων και λιπαρών σε μερικά κοινά τρόφιμα
Πώς φαίνονται 30 γρ. πρωτεΐνες
4 αβγά βραστά, ομελέτα, ποσέ, τηγανητά
120 γρ. μαγειρεμένο συκώτι ή συκωτάκια κοτόπουλου
120 γρ. μαγειρεμένο μοσχάρι ή κιμάς
120 γρ. μαγειρεμένο αρνάκι γάλακτος
120 γρ. μαγειρεμένο χοιρινό
150 γρ. μαγειρεμένο άσπρο ψάρι ή θαλασσινά
120 γρ. καπνιστός άγριος σολομός Αλάσκας ή πέστροφα
120 γρ. μαγειρεμένος άγριος σολομός Αλάσκας ή σαρδέλες
1 μεζούρα (4 κ.σ.) πρωτεΐνη ορού γάλακτος
Πώς φαίνονται 20 γρ. υδατάνθρακες
1/2 μέτρια ψητή γλυκοπατάτα
1 μικρή ψητή πατάτα
1/2 φλ. μαγειρεμένος αρακάς
1/2 φλ. μαγειρεμένο καλαμπόκι
1/2 φλ. μαγειρεμένα όσπρια
1/2 φλ. μαγειρεμένη κινόα
1/2 φλ. μαγειρεμένο ρύζι
1 φλ. φράουλες ή μούρα ή καρπούζι ή πεπόνι
1/2 μικρή μπανάνα ή 1/2 μήλο ή γκρέιπφρουτ
10 κεράσια
16 ρώγες σταφύλι
1 ποτήρι ξηρό λευκό ή κόκκινο κρασί
Πώς φαίνονται 50 γρ. λιπαρά
3 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
3 κ.σ. βιολογικό λάδι καρύδας
3 κ.σ. λάδι αβοκάντου
3 κ.σ. σπιτική μαγιονέζα μόνο με ελαιόλαδο
1/2 αβοκάντο
16 ωμά ανάλατα αμύγδαλα ή φουντούκια
2 κ.σ. απλό ταχίνι ή φυσικό φιστικοβούτυρο
8 μισά καρύδια ή 5 μακαντέμια
2 τετράγωνα σοκολάτας με 85% κακάο
πηγές:

Διαλογίζομαι και ναι, ο διαλογισμός είναι μια δεξιότητα

Η εκμάθηση του διαλογισμού είναι όπως η εκμάθηση οποιασδήποτε άλλης δεξιότητας. 
Είναι σαν να γυμνάζουμε έναν μυ που δεν έχει γυμναστεί ποτέ πριν!
Χρειάζεται συνεχής εξάσκηση για να νιώσουμε άνετα!
Και βέβαια ο διαλογισμός δεν είναι κάτι πολύπλοκο όπως πολλοί νομίζουν!
Είναι απλά μία μορφή στοχασμού,
μια μορφή πνευματικής συγκέντρωσης!
Και ναι, ο διαλογισμός είναι μέσο ψυχικής χαλάρωσης και ευεξίας και σκοπός του η άντληση γνώσης και εμπειριών άμεσα, χωρίς τη χρήση των αισθητηρίων οργάνων μας ή οποιασδήποτε άλλης πηγής πληροφόρησης!
Το μήνυμα του διαλογισμού είναι απλό και άμεσο -  η ζωή είναι ευδαιμονία και γεννιόμαστε για να την απολαύσουμε.
Μέσα στον κάθε έναν από εμάς υπάρχει μια απεριόριστη δεξαμενή ενέργειας, νοημοσύνης και ευτυχίας και ο διαλογισμός μας δόθηκε ως μια απλή και αβίαστη διαδικασία για να έρθουμε σε επαφή μαζί της!
Και καθώς ο νους μας ηρεμεί, σιγά-σιγά θα φτάσουμε στο σημείο να υπερβούμε τη σκέψη και να εισέλθουμε σε μια ήσυχη κατάσταση ειρήνης και ευδαιμονίας!
Για να διαλογιστούμε υπάρχουν διάφορες τεχνικές, μέσα από τις οποίες μπορούμε να διαλέξουμε αυτή που περισσότερο μας "ταιριάζει" και το βασικότερο, να είμαστε θετική απέναντι σε αυτή μας την απόφαση!
-. είναι πρακτική διαλογισμού, όχι τέλειος διαλογισμός*
Μια από τις τεχνικές είναι και η επόμενη, την οποία κάνω πολύ συχνά! 
και
-. καθόμαστε ήρεμα με ίσια σπονδυλική στήλη!
-. φέρνουμε τα χέρια μπροστά από το κέντρο της καρδιάς μας!
-. οι δύο παλάμες αντικρίζουν η μία την άλλη, σε απόσταση περίπου πέντε εκατοστών μεταξύ τους, με τους αγκώνες να δείχνουν προς τα πλάγια!
-. οι πήχεις μας είναι παράλληλοι με το έδαφος! 
-. το αριστερό χέρι βρίσκεται στην κορυφή με την παλάμη στραμμένη προς τα κάτω. 
-. το δεξί χέρι βρίσκεται ακριβώς κάτω από το αριστερό, με την παλάμη στραμμένη προς τα πάνω!
-. τα μάτια μας κοιτάζουν την άκρη της μύτης μας και συγκεντρωνόμαστε!
-. εισπνέουμε από τη μύτη
-. εκπνέουμε από τη μύτη και
κάνουμε την αναπνοή μας έναν συνεχή ρυθμό, χωρίς παύσεις μεταξύ των κύκλων εισπνοής και εκπνοής!
-. ο χρόνος εισπνοής και εκπνοής πρέπει να είναι ο ίδιος - πριν ξεκινήσετε μετρήστε μέχρι το 8 και εντυπώστε το χρόνο, αυτός ο χρόνος περίπου πρέπει να είναι η διάρκεια και της εισπνοής και της εκπνοής!
και
-. κατά την εισπνοή και την εκπνοή λέμε κάποιο μάντρα,  όποιο μας αρέσει, όπως το Om, υπάρχουν πολλά μάντρα, βρείτε το δικό σας
και
-. ο χρόνος του διαλογισμού μας 10 με 12 λεπτά!
και
-. κλείνουμε το διαλογισμό μας με βαθιά εισπνοή  την οποία κρατάμε για 30 δευτερόλεπτα, εκπνέουμε και χαλαρώνουμε!
*επίλογος:
-. τέλειος διαλογισμός δεν υπάρχει
και ναι, πολλές φορές η εστίασή μας θα περιπλανηθεί ή θα ξεχάσουμε να ακολουθήσουμε την αναπνοή μας,
αυτό δεν πειράζει, 
είναι μέρος της εμπειρίας!
-. το πιο σημαντικό είναι να διαλογιζόμαστε με συνέπεια!
-. είναι ένα από εκείνα τα πράγματα όπου το ταξίδι είναι πιο σημαντικό από τον προορισμό!!!
κείμενο και επιμέλεια κειμένου:ntina

Δευτέρα 19 Αυγούστου 2024

...έτσι, λοιπόν το βλέμμα μου..

...δεν στρεφόταν στην Γη αλλά εκεί ψηλά,
όπου δοξαζόταν το μυστήριο της απόλυτης ακινησίας.
Το Εκκρεμές μου έλεγε ότι μολονότι όλα κινούνταν,
η υδρόγειος σφαίρα,
το ηλιακό σύστημα, τα νεφελώματα, οι μαύρες τρύπες και όλα τα τέκνα της κοσμικής εκπόρευσης,
από τα πρώτα θεία όντα ως την πιο ιξώδη ύλη,
ένα μοναδικό σημείο παρέμενε ιδεατός πείρος,
σφήνα,
γάντζος και άφηνε το σύμπαν να κινείται γύρω του!
και είναι Umberto Eko!
και είναι
από,
από "Το Εκκρεμές του Φουκώ"

πριν η στιγμή χαθεί παίρνοντας μαζί της για πάντα την υπέροχη ζωγραφιά, ο φωτογράφος φωτογραφίζει τον ζωγράφο και την ζωγραφιά του!

οι ζωγραφιές του Pablo Picasso που εξαφανίστηκαν εν τη γενέσει τους και οι φωτογραφίες του Gjon Mili που έμειναν για πάντα!
τα σχέδια του  εξαφανίστηκαν εν τη γενέσει τους,
εκτός από αυτά που συνέλαβε η φωτογραφική μηχανή του Gjon Mili!
ο Pablo Picasso σκυμμένος στο σκοτάδι να σκιτσάρει τα αριστουργήματά του!
το κλείστρο της φωτογραφικής μηχανής του Gjon Mili ανοίγει...
μια ξαφνική λάμψη στο σκοτάδι και...
η στιγμή αιχμαλωτίζεται!
είναι το 1949 στο Vallauris της Γαλλίας,
όταν ο Gjon Mili επισκέφτηκε τον Pablo Picasso για πρώτη φορά και 
του ζήτησε να κάνει ένα φωτογραφικό πορτραίτο του!
"I am a photographer, and I would like to do your portrait"
και ο ζωγράφος
με ένα φρενήρη ρυθμό
και ένα φακό στο χέρι
σκιτσάρει στον αέρα τον περίφημο κένταυρό του και
πριν η στιγμή χαθεί παίρνοντας μαζί της για πάντα την υπέροχη ζωγραφιά,
ο φωτογράφος φωτογραφίζει τον ζωγράφο και την ζωγραφιά του!
τον φωτογραφίζει ακριβώς την στιγμή που την ζωγραφίζει!
ntina

πες το με μια φωτογραφία - η καρτεσιανή μέθοδος γνώσης!

Ο Καρτέσιος/Descartes υποστήριξε ότι η μέθοδος πρέπει να οδηγεί σε μία μοναδική αρχή - Prinzip, για την οποία είμαστε απόλυτα σίγουροι.
Χρησιμοποιώντας αυτή τη θεμελιακή αρχή, θα μπορούσαμε σύμφωνα με τον φιλόσοφο να ερμηνεύσουμε τον κόσμο της εμπειρίας σε όλη του την έκταση.
Σε τούτη την άποψη θεμελιώνεται πιθανώς η ανατροπή του μεσαιωνικού σχολαστικού πνεύματος που επεδίωξε και σε ένα βαθμό κατόρθωσε μαζί με τους άλλους διανοητές της εποχής του ο Καρτέσιος!