Μια από τις πιο διαβόητες τεχνικές του έφιππου τοξότη είναι φυσικά η παρθική βολή.
Ο ιππέας καλπάζει σε πλήρη καλπασμό, φαινομενικά φεύγοντας πανικόβλητος από τους εχθρούς του, οι οποίοι γνωρίζουν ότι όλα αυτά ήταν μέρος του σχεδίου του!
Στη συνέχεια, την κατάλληλη στιγμή, ο έφιππος τοξότης κάνει στροφή πάνω στο άλογό του και ρίχνει το "Πάρθιον βέλος"
Ο όρος "Πάρθιον βέλος" πηγάζει από την στρατηγική των Παρθίων ιππέων στην μάχη και την ιδιαίτερη τεχνική τους στην τοξοβολία.
Η Παρθία, χώρα της κεντρικής Ασίας, νοτιοανατολικά της Κασπίας θάλασσας και προς το οροπέδιο του Ιράν, διαδοχικά υποταγμένη στους Ασσύριους,
στους Μήδες και στους Πέρσες, ιστορικά συμμάχησε με τους δύο τελευταίους, όταν στράφηκαν εναντίον των Ελλήνων το 480π.Χ - η γνωστή ναυμαχία της Σαλαμίνας.
Όταν ο Μεγάλος Αλέξανδρος κατέλυσε την αυτοκρατορία των Περσών, απαντώντας στους επεκτατικούς τους πολέμους ενάντια στην Ελλάδα, η Παρθία περιήλθε στην κατοχή των Μακεδόνων.
Λέγεται ότι οι Πάρθιοι ακολουθούσαν συχνά μια ιδιόρρυθμη πολεμική τακτική κατά την οποία στις συγκρούσεις τους οπισθοχωρούσαν, δίνοντας έτσι την εντύπωση στους αντιπάλους τους ότι εγκαταλείπουν τη μάχη, στην πραγματικότητα όμως γύριζαν το σώμα τους εκατόν ογδόντα μοίρες πάνω στ’ άλογά τους και τοξοβολούσαν με εξαιρετική ακρίβεια προς τα πίσω, αντίθετα με τη φορά της κίνησης του αλόγου τους!
πανέξυπνο!
Βέβαια το να πυροβολείς προς τα πίσω ενώ ιππεύεις προς τα εμπρός ήταν μια τεχνική που χρησιμοποιούνταν από όλες τις ομάδες ανθρώπων της ιστορίας που χρησιμοποιούσαν το άλογο και το τόξο ως τα κύρια μέσα διεξαγωγής πολέμου.
Μεταξύ των πρώτων που εφάρμοσαν αυτή την τεχνική βολής στην πράξη ήταν οι Πάρθοι, απ' όπου πήρε και το όνομά της
Ο Έλληνας στρατηλάτης, τόσο γοητεύτηκες απ’ την τεχνική τους, που θέλησε να τους εντάξει στο στράτευμά του.
Και έτσι έμεινε στην ιστορία η έκφραση το "Πάρθιο βέλος", να δηλώνει το ξαφνικό και απροσδόκητο και πανέξυπνο χτύπημα την τελευταία στιγμή, είτε προέρχεται από εχθρούς, είτε από άσπονδους φίλους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου