Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2024

Zenit 12XP - η φωτογραφική μηχανή που χρειάζεται όποιος θέλει να μάθει τα μυστικά της τέχνης της φωτογράφισης και της φωτογραφίας!

Η φωτογραφική μηχανή που χρειάζεται όποιος θέλει να μάθει τα μυστικά της τέχνης της φωτογράφισης και της φωτογραφίας!
 περισσότερες πληροφορίες στο τηλ 6938579262
Η Zenit 12 πρωτοκυκλοφόρησε το 1983 και το μοντέλο XP προορίζονταν για εξαγωγή εξού και το XP από το export
Η 12XP ήταν η εξέλιξη μιας σειράς δημοφιλών σοβιετικών SLR που ενώ δεν είχαν τις φοβερές τεχνολογίες, είχαν όμως εξαιρετικά στιβαρή κατασκευή για αυτό και έμειναν γνωστές ως “τα Ρώσικα τανκ”και βέβαια είχαν όλα τα απαραίτητα που χρειάζεται μια φωτογραφική μηχανή.
Η Zenit 12XP έχει
TTL ηλεκτρονικό φωτόμετρο κέντρου βάρους,
βιδωτή άρμοση φακού M42,
υφασμάτινο φωτοφράχτη,
ταχύτητες T,B,30, 60, 125, 250, 500, hot shoe για ηλεκτρονικό φλας με συγχρονισμό στο 1/30, σύστημα αυτοφωτογράφισης και έναν σταθερό φακό Helios 58mm f:2 και ζύγιζε κοντά στο 1 κιλό.
Η 12xp είναι ένα μεταγενέστερο μοντέλο της αξιόλογης αλλά βασικής Zenit SLR.
Για αυτό θα βρούμε στην XP ένα μετρητή που είχε δύο λυχνίες LED: μία για την ένδειξη της έκθεσης και μία για την υποέκθεση. 
Όταν και οι δύο λυχνίες LED ήταν αναμμένες, αυτό σήμαινε ότι το διάφραγμα και η ταχύτητα έχουν ρυθμιστεί σωστά και η μηχανή είναι έτοιμη για λήψη.
Κατασκευάστηκε μεταξύ 1983 και 1994.
Η συγκεκριμένη που σας παρουσιάζω έχει σειριακό αριθμό που ξεκινάει από το 86, που δηλώνει το έτος κατασκευής της, το 1986.
Είναι σε άριστη κατάσταση, μια μηχανή που κάλλιστα μπορεί να την εμπιστευτεί κάποιος που ξεκινάει να μάθει την τέχνη και τα μυστικά της φωτογράφισης και της φωτογραφίας.
Ο φακός δίνει πολύ καλή ποιότητα εικόνας με bokeh που συναρπάζει.
Ο φακός Helios βασίστηκε στον θρυλικό Biotar Zeiss 58 mm f/2.0 και θεωρείται ο πιο ακριβός της σειράς.
Οι ευκρινείς και καθαρές εικόνες και η δυνατότητα δημιουργίας λήψεων με bokeh είναι τα καλύτερα χαρακτηριστικά του φακού.
Χρήση του μετρητή
Έχοντας εστιάσει στο θέμα, ρυθμίζουμε τον δακτύλιο διαφράγματος του φακού στη μέση του εύρους -π.χ. f/8 και πατάμε το κουμπί απελευθέρωσης κλείστρου περίπου μέχρι τη μέση.
Αυτό θα ενεργοποιήσει τον μετρητή και θα ανάψει μία από τις δύο κόκκινες λυχνίες στη δεξιά πλευρά του πλαισίου προβολής.
Εάν είναι το επάνω, αυτό υποδεικνύει υπερέκθεση και ο δακτύλιος διαφράγματος πρέπει να περιστραφεί δεξιόστροφα, μειώνοντας έτσι την ποσότητα του φωτός που φτάνει στο φιλμ.
Εάν ανάψει η χαμηλότερη λυχνία υποδηλώνει υποέκθεση και ο δακτύλιος διαφράγματος πρέπει να γυρίσει αριστερόστροφα. 
Γυρίζουμε μέχρι και οι δύο λυχνίες να αναβοσβήνουν γρήγορα διαδοχικά - αυτή είναι η σωστή έκθεση.
Εάν δεν είναι δυνατόν να αναβοσβήσουν και οι δύο λυχνίες διαδοχικά ακόμη και στο τέλος του εύρους του δακτυλίου διαφράγματος , τότε αλλάζουμε τον επιλογέα ταχύτητας κλείστρου προς τα πάνω ή προς τα κάτω και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία.
Ο μετρητής που είναι τοποθετημένος στο Zenith 12 XP είναι πολύ ευαίσθητος και σε ορισμένες περιπτώσεις οι ενδεικτικές λυχνίες μπορεί να μετακινηθούν από πάνω προς τα κάτω χωρίς ενδιάμεσο στάδιο "αναβοσβήματος"
Σε αυτή την περίπτωση επιλέγουμε την έκθεση στο σημείο της αλλαγής από πάνω προς τα κάτω όταν το πλάτος του σύγχρονου φιλμ θα μας δώσει ακόμα τη σωστή έκθεση.
Τεχνικές Προδιαγραφές
Brand: Zenit
Model: 12 XP
Format: 35 mm
Origin: U.R.S.S
ISO: ISO 16 to 500
Ταχύτητες: 1/30, 1/60, 1/125, 1/250, 1/500 και Bulb mode/αυτοφωτογράφιση
Lens Series: Helios 58 mm f/2.0
Βάρος: 0.95 kg
Αυτή τη  φωτογραφική μηχανή, μπορούμε να την έχουμε μαζί μας παντού και μπορούμε να χρησιμοποιούμε όλα τα είδη των films, όπως έγχρωμα αρνητικά, 
διαφάνειες, ασπρόμαυρα.
Μπορούμε επίσης να τραβήξουμε εκπληκτικές φωτογραφίες με θολό φόντο ή τοπία, ενώ όλα τα υπόλοιπα να είναι απολύτως εστιασμένα.
Μπορούμε να βάλουμε φλας και να παίξουμε με αυτό τη νύχτα ή να ρυθμίσουμε τον χρονοδιακόπτη αυτοφωτογράφησης... οι δυνατότητες είναι ατελείωτες!
 Η φωτογραφική μηχανή δίνεται με τη θήκη της και με τις μπαταρίες της. - τιμή 150 euro - περισσότερες πληροφορίες στο τηλ 6938579262

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου