Μια ομάδα Καναδών επιστημόνων έχει αναπτύξει ένα συναρπαστικό νέο πειραματικό φάρμακο το οποίο υποτίθεται ότι έχει ως αποτέλεσμα την ταχεία βελτίωση τόσο της διάθεσης όσο και της μνήμης μετά από εκτεταμένες δοκιμές σε ζώα.
Οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους αναμένεται να αρχίσουν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
Το Gamma-αμινοβουτυρικό οξύ -GABA*- είναι ένας βασικός νευροδιαβιβαστής και, όταν μεταβληθεί, μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στην ανάπτυξη των πάντων, από τις ψυχιατρικές καταστάσεις μέχρι τον γνωστικό εκφυλισμό.
Οι βενζοδιαζεπίνες, όπως το Xanax ή το Valium, είναι μια κατηγορία φαρμάκων που είναι γνωστό ότι δρουν στους υποδοχείς του νευροδιαβιβαστή GABA στον εγκέφαλο και επαναρυθμίζουν τη λειτουργία του.
Η νέα αυτή έρευνα περιγράφει την ανάπτυξη αρκετών νέων μορίων που βασίζονται δομικά στις βενζοδιαζεπίνες, αλλά με μικρές βελτιώσεις για να ενισχύσουν την ικανότητά τους να στοχεύουν ειδικά σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου.
Ο στόχος ήταν να δημιουργηθεί ένας νέος θεραπευτικός παράγοντας που να μπορεί αποτελεσματικά να καταπολεμήσει την κατάθλιψη, να ρυθμίσει και να βελτιώσει τη διάθεση και τα προβλήματα της μνήμης που προκαλούνται από διαταραχές του νευροδιαβιβαστή GABA*.
“Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν φάρμακα για τη θεραπεία γνωστικών συμπτωμάτων όπως η απώλεια μνήμης που συμβαίνει σε περιόδους κατάθλιψης και άλλες ψυχικές διαταραχές που σχετίζονται με την άνω των 50 ετών ηλικία “, λέει ο Etienne Sibille, από το Κέντρο Προσκόλλησης και Ψυχικής Υγείας και επικεφαλής επιστήμονας της νέας έρευνας.
Σε πειράματα στα ζώα το φάρμακο έχει βρεθεί να είναι αξιοσημείωτα αποτελεσματικό.
Τα υπερήλικα ποντίκια εμφάνισαν ταχείες βελτιώσεις σε δοκιμές μνήμης μέσα σε μία ώρα από τη χορήγηση.
Η απόδοσή τους έφτασε να είναι παρόμοια με αυτή των νεαρών ποντικών.
Η καθημερινή χορήγηση του φαρμάκου σε διάστημα δύο μηνών θεωρήθηκε επίσης ότι είχε ως αποτέλεσμα μια πραγματική δομική αναγέννηση των εγκεφαλικών κυττάρων, σαν ο εγκέφαλος να επέστρεψε στη πρότερη νεανική του κατάσταση.
“Τα ηλικιωμένα κύτταρα αναδομούνται,επαναπροσδιορίζονται και αναπροσαρμόζονται και εμφανίζονται ίδια με τα νεαρά εγκεφαλικά κύτταρα,παρατηρούμε δηλαδή μια τροποποίηση του εγκεφάλου εκτός από τη βελτίωση των συμπτωμάτων”, λέει ο Etienne Sibille
Το πειραματικό φάρμακο δεν είναι κάποιος θαυματουργός ενισχυτής γνωστικής λειτουργίας,διότι και σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνάς μας είναι χωρίς ευεργετικές επιδράσεις όταν το χορηγήσαμε σε νεαρότερα ποντίκια.
Επομένως, οι τροποποιήσεις του φαρμάκου στα συστήματα GABA του εγκεφάλου σχετίζονται άμεσα με την ομαλοποίηση των διαταραχών του εγκεφάλου που συνδέονται με την ηλικία ή το στρες.
Είναι ακόμα πολύ νωρίς για την ανάπτυξη του φαρμάκου,παρόλο που έχει αποδειχθεί ασφαλές έως τώρα στα πειράματα σε ζώα,διότι δεν έχει αποδειχθεί ακόμα ακίνδυνο ή αποτελεσματικό στον άνθρωπο.
Οι ερευνητές προτείνουν ότι οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους θα πρέπει να ξεκινήσουν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια και ενώ οι αρχικές δοκιμές σε ανθρώπους μπορεί να επικεντρωθούν σε προβλήματα μνήμης που σχετίζονται με την κατάθλιψη, οι ευρύτερες εφαρμογές και προοπτικές του συγκεκριμένου φαρμάκου φαίνεται να είναι συναρπαστικές.
Εάν αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό, θα μπορούσε να είναι ένα χρήσιμο προληπτικό εργαλείο, το οποίο θα χορηγείται,όταν κρίνεται αναγκαίο,σε άτομα της ηλικίας άνω των 50 ή 60 ετών για να επιβραδύνει την εμφάνιση της άνοιας και της νοητικής εξασθένησης που σχετίζονται με την ηλικία.
* Το GABA είναι ένας φυσικός ηρεμιστικός παράγοντας του εγκεφάλου και για την ακρίβεια, πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους ρυθμιστές της λειτουργίας του,
έτσι όταν υπάρχει επάρκεια του GABA το σώμα μας από μόνο του και με απόλυτα φυσιολογικό τρόπο θα ρυθμίσει το στρες,
την ένταση,
τo άγχος και τις συνέπειές τους!
Οι διαταραχές άγχους όπως
κρίσεις πανικού,
διαταραχές κρίσεων, και πολυάριθμες άλλες καταστάσεις που περιλαμβάνουν εθισμό,
πονοκεφάλους,
σύνδρομο Parkinson, και γνωστική εξασθένηση όλα σχετίζονται με χαμηλή δραστηριότητα και τις διαταραχές του GABA.
Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:ntina
πηγή:newatlas.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου