Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022

Ο διαλογισμός με ενσυνείδηση είναι φυσικό παυσίπονο

Ο διαλογισμός με ενσυνείδηση είναι φυσικό παυσίπονο και μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής σε ασθενείς με χρόνιο πόνο.

Ο χρόνιος πόνος επηρεάζει έναν στους πέντε ενήλικες και έχει αντίκτυπο σε όλες τις καθημερινές τους δραστηριότητες.
Η επικρατούσα ψυχολογική παρέμβαση για τον χρόνιο πόνο είναι η γνωστική-συμπεριφορική θεραπεία -CBT.
Η CBT επικεντρώνεται στην αύξηση της ευελιξίας στις σκέψεις και στις συμπεριφορές, ώστε το άτομο να ανταποκρίνεται πιο προσαρμοστικά στις προκλήσεις.
Η CBT μπορεί να είναι αποτελεσματική και δεν έχει καμία από τις παρενέργειες των παραδοσιακών παυσίπονων, όπως ο λήθαργος και ο εθισμός, αλλά, δεν ωφελούνται όλοι από αυτή.
Έτσι μια άλλη πολλά υποσχόμενη παρέμβαση για το χρόνιο πόνο είναι o διαλογισμός ενσυνειδητότητας -mindfulness-based stress reduction ή MBSR.
Ο MBSR –ο διαλογισμός με ενσυνείδηση– επικεντρώνεται στην οικοδόμηση της ευαισθητοποίησης και στην αποδοχή των στιγμιαίων εμπειριών, συμπεριλαμβανομένης της σωματικής δυσφορίας και των δύσκολων συναισθημάτων.
Νέα έρευνα λοιπόν, δείχνει τις δυνατότητες του διαλογισμού ενσυνειδητότητας-mindfulness για την ανακούφιση του χρόνιου πόνου.
Αυτή η επισκόπηση υποδεικνύει ότι ο MBSR προσφέρει άλλη μια δυνητικά χρήσιμη παρέμβαση για τη διαχείριση του χρόνιου πόνου.

Ο διαλογισμός ενσυνειδητότητας -mindfulness-based stress reduction ή MBSR – μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής σε ασθενείς με χρόνιο πόνο, σύμφωνα με νέα έρευνες.
Ο διαλογισμός ενσυνειδητότητας – MBSR – λειτουργεί με την ενθάρρυνση των ατόμων να επικεντρωθούν στις σκέψεις τους και στις σωματικές τους αισθήσεις τώρα.
Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν προηγούμενες μελέτες, οι οποίες είχαν διαπιστώσει ότι ο διαλογισμός ενσυνειδητότητας έχει τη δύναμη να μειώσει τη σοβαρότητα του πόνου κατά το ήμισυ.
Αυτή η νέα μετα-ανάλυση, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Evidence-Based Ψυχικής Υγείας , ανέλυσε τα στοιχεία από 21 προηγούμενες μελέτες, στις οποίες συμμετείχαν 2.000 ασθενείς με χρόνιο πόνο.
Έχει σχεδιαστεί για να εκτιμήσει εάν ο διαλογισμός ενσυνειδητότητας-mindfulness  είναι εξίσου αποτελεσματικός με τη γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία ή γνωστική θεραπεία συμπεριφοράς (Cognitive Behavioural Therapy-CBT ) για την ανακούφιση του χρόνιου πόνου και της σχετικής δυσφορίας.
Οι περισσότεροι συμμετέχοντες σε αυτή τη νέα ανάλυση ήταν γυναίκες ηλικίας μεταξύ 35 και 65 ετών και υπέφεραν κυρίως από μυοσκελετικό πόνο.
Στο 40% σχεδόν των μελετών, οι συμμετέχοντες είχαν υπομείνει τον πόνο τους για περισσότερο από μια δεκαετία.
Αυτή η νέα ανάλυση δείχνει ότι ο διαλογισμός ενσυνειδητότητας-mindfulness  είναι εξίσου αποτελεσματικός με την CBT όταν πρόκειται για τη βελτίωση φυσικών λειτουργιών.
Τόσο ο διαλογισμός ενσυνειδητότητας-mindfulness  όσο και η CBT ήταν εξίσου αποτελεσματικές πρακτικές στη μείωση του πόνου και των σχετικών συνθηκών, όπως η κατάθλιψη .
“Ενώ η CBT θεωρείται ως η προτιμώμενη ψυχολογική παρέμβαση για το χρόνιο πόνο, δεν έχουν όμως όλοι οι ασθενείς κλινικά σημαντική ανταπόκριση στη θεραπεία αυτή”, γράφουν οι συγγραφείς.
Παρόλο που έχουν προταθεί ορισμένες συστάσεις για τη βελτίωση της CBT για τους ασθενείς με χρόνιο πόνο, η λύση μπορεί να είναι η συμβουλή προς αυτούς, που βασίζεται στη μείωση του στρες.
Προηγούμενες έρευνες έχουν βρει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι  ο διαλογισμός ενσυνειδητότητας-mindfulness  είναι εξαιρετικά αποτελεσματικός στην άμεση ανακούφιση του χρόνιου πόνου και στη μείωση της δυσφορίας που προκαλεί και έχει διαπιστωθεί πως μπορεί να μειώσει τον χρόνιο πόνο κατά 57%.
Ένας τυπικός διαλογισμός περιλαμβάνει την εστίαση σε διάφορα μέρη του σώματος απλά παρατηρώντας με το μάτι του μυαλού.
Αυτό επιτρέπει να παρατηρούμε με το μυαλό κάθε τι που συμβαίνει στο σώμα μας.
Και όταν γίνεται αυτό, κάτι αξιοθαύμαστο συμβαίνει – Η θλίψη αρχίζει να μειώνεται.
Η πρακτική αυτή δημιουργεί επίσης μια χαλαρή κατάσταση σε όλο τον οργανισμό που μειώνει το επίπεδο των ορμονών του στρες στο σώμα.
Μια τέτοια βαθιά χαλάρωση ενισχύει τη θεραπεία και ενισχύει την ψυχική και σωματική υγεία.
Όταν το μυαλό συγκεντρώνεται στο παρόν, σε αυτό που συμβαίνει τώρα, βοηθά τους πάσχοντες να αντιμετωπίζουν την ενόχληση,
βελτιώνει τη σωματική λειτουργία και μειώνει τον κίνδυνο της κατάθλιψης.
Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Evidence Based Mental Health  και έδειξαν ότι δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές μεταξύ της CBT και του διαλογισμού ενσυνειδητότητας-mindfulness για την ελάττωση του χρόνιου πόνου.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι και οι δύο μέθοδοι μείωσαν τη σοβαρότητα του πόνου στους συμμετέχοντες καθώς και τη βελτίωση της φυσικής λειτουργίας και της κατάθλιψης που σχετίζονται με χρόνιο πόνο.
Ωστόσο, οι ερευνητές παραδέχθηκαν ότι είναι πολύ νωρίς για να διαπιστωθεί εάν η CBT ή η ενσυνειδητότητα θα ήταν καλύτερη για άτομα με διαφορετικούς τύπους πόνου και ψυχολογικά συμπτώματα.
Ως εκ τούτου, προτείνουν περαιτέρω έρευνα στον τομέα αυτό.

Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:ntina

Αναφορές:
psychologytoday.com
independent.co.uk
Η μελέτη: https://ebmh.bmj.com/content/22/1/26

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου