Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022

Ο εγκέφαλος των ηλικιωμένων γυναικών παραμένει νεότερος από τον εγκέφαλο των ενήλικων ανδρών

Ο εγκέφαλος των ηλικιωμένων γυναικών είναι κατά μέσο όρο μερικά χρόνια νεότερος από τον εγκέφαλο των ενήλικων ανδρών

Η κατανόηση της δομής και της λειτουργίας του ανθρώπινου εγκεφάλου σε κυτταρικό επίπεδο αποτελεί θεμελιώδη στόχο της νευροεπιστήμης. Έχει σημειωθεί τεράστια πρόοδος τα τελευταία χρόνια με βάση διαφορετικές προσεγγίσεις in vivo και ex vivo, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών προόδων στη μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου.

Το ότι οι γυναίκες σκέφτονται διαφορετικά από τους άνδρες είναι γνωστό και το διαπιστώνουμε καθημερινά, άλλοτε με ιδιαίτερα ευχάριστο και άλλοτε με επώδυνο τρόπο.
Μήπως αυτό σημαίνει ότι ο εγκέφαλος των γυναικών διαφέρει ανατομικά και λειτουργικά από αυτόν των ανδρών;
Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες έρευνες, η απάντηση σε αυτό το θεμελιώδες υπαρξιακό ερώτημα είναι ότι, ως προς τη συνολική ανατομική δομή του εγκεφάλου, δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών.
Υπάρχουν, ωστόσο, σημαντικές μεταβολικές διαφορές, όπως υποστηρίζει μια αμερικανική έρευνα που μόλις δημοσιεύτηκε στο εγκυρότατο επιστημονικό περιοδικό PNAS (Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ).

Η γήρανση του ανθρώπινου εγκεφάλου χαρακτηρίζεται από διαφορετικές καταστάσεις.
Μερικά άτομα υποκύπτουν στην ταχεία γνωστική παρακμή, ενώ άλλα άτομα διατηρούν τις γνωστικές τους ικανότητες καθώς μεγαλώνουν πέρα ​​από την τυπική ανθρώπινη διάρκεια ζωής.
Κατά συνέπεια, είναι σημαντικό να κατανοηθούν οι παράγοντες που επηρεάζουν τη γήρανση του εγκεφάλου, ιδίως στο πλαίσιο της γήρανσης του πληθυσμού

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Νευρο-ακτινολογίας Manu S. Goyal, χρησιμοποίησαν την τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET) για να απεικονίσουν τη ροή του αίματος και τον μεταβολισμό του ζαχάρου σε διάφορες περιοχές του εγκεφάλου των εθελοντών: στις πιο δραστήριες εγκεφαλικές περιοχές απαιτείται αυξημένη κατανάλωση σακχάρου και παρατηρείται αυξημένη ροή αίματος.
Μελετώντας συγκριτικά τον εγκεφαλικό μεταβολισμό του σακχάρου σε 205 εθελοντές, 121 γυναίκες και 84 άνδρες ηλικίας από 20 έως 82 ετών, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, τουλάχιστον μεταβολικά, ο εγκέφαλος των γυναικών είναι, κατά μέσο όρο, 3,8 χρόνια νεότερος από την επίσημη ηλικία που αναγράφεται στις ταυτότητές τους.

Τα αποτελέσματα μας δείχνουν ότι από μια in vivo μεταβολική άποψη, σε όλη τη διάρκεια ζωής του ενήλικα, ο τυπικός θηλυκός εγκέφαλος είναι πιο νεανικός, δηλαδή μεταβολικά νεογενής, από τον αρσενικό εγκέφαλο

Από μεταβολική άποψη, λοιπόν, ο γυναικείος εγκέφαλος διατηρείται περίπου τρία χρόνια νεότερος από αυτόν των ανδρών ίδιας ηλικίας!
Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης έρευνας επιβεβαιώνουν τη στατιστική διαπίστωση ότι, συνήθως, οι γυναίκες στην τρίτη ηλικία διατηρούν τη νοητική τους διαύγεια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τους άνδρες της ίδιας ηλικίας και βρίσκονται σε καλύτερη εγκεφαλική κατάσταση, αφού τα καταφέρνουν καλύτερα από αυτούς στα ειδικά τεστ μνήμης και συλλογιστικής ικανότητας.
Συνοψίζοντας τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας, ο Manu S. Goyal τόνισε ότι η διαφορά ως προς την εγκεφαλική ηλικία που παρατηρείται μεταξύ ανδρών και γυναικών στην τρίτη ηλικία είναι σημαντική, όμως απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να κατανοήσουμε τη βιολογική σημασία της.

Η παράταση της μεταβολικής νεολαίας στον εγκέφαλο των γυναικών συμπίπτει και με την γυναικεία μακροζωία, μολονότι οι μηχανισμοί στους οποίους βασίζονται δεν είναι παρόμοια και ούτε καλά κατανοητοί
Περαιτέρω προοπτικές και διαχρονικές μελέτες θα βοηθήσουν στη διερεύνηση αυτών των δυνατοτήτων.

πηγή πληροφόρησης και:efsyn.gr

Μελέτη:https://www.pnas.org/content/early/2019/01/29/1815917116

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου