Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Ο νάνος πλανήτης Δήμητρα αποκαλύπτει ένα μυστήριο σε σχήμα πυραμίδας

το άρθρο είναι του 2015
Εντάξει, αυτό είναι πάρα πολύ.
Πρώτον, το σκάφος Dawn της NASA εντόπισε περίεργα λαμπερά σημεία στην επιφάνεια της Δήμητρας, του πλανήτη-νάνου που βρίσκεται στη ζώνη των αστεροειδών μεταξύ του Άρη και του Δία.
Μας ξεπερνάει, είπαν οι επιστήμονες.
Τώρα, οι κάμερες του διαστημοπλοίου μεγέθους ρυμουλκούμενου τρακτέρ κατέγραψαν μια αινιγματική δομή που υψώνεται 3 μίλια πάνω από την κατακερματισμένη επιφάνεια του πλανήτη.
Κατά σύμπτωση, το πράγμα μοιάζει πολύ με πυραμίδα.
"Ενδιαφέρον", είπαν οι επιστήμονες της NASA.
ALIENS! βροντοφώναξε το πλήθος #itsaliens.
        Έτσι τώρα δεν υπάρχουν μόνο μυστηριώδεις κηλίδες φωτός στη Δήμητρα, αλλά και πυραμίδες ύψους 5 μιλίων.
        Σας το λέω συνέχεια, εξωγήινοι.
-. Kalontas / Xarthat (@Xarthat) June 23, 2015
Η νέα εικόνα, που δημοσιεύθηκε από τη NASA, λήφθηκε στις 14 Ιουνίου ΤΟΥ 2015 από απόσταση περίπου 2.700 μιλίων, δήλωσε η υπηρεσία.
Δείχνει αυτό που η NASA περιέγραψε με τους κλασικά συγκρατημένους τόνους της ως "ένα βουνό με απότομες πλαγιές που προεξέχει από μια σχετικά ομαλή περιοχή της επιφάνειας του πλανήτη-νάνου".
Για να είμαστε δίκαιοι, ο οργανισμός δεν πρότεινε ότι η πανύψηλη κατασκευή είναι προσφορά σε κάποιον χαμένο αυτοκράτορα του διαστήματος ή σπίτι των νέων εξωγήινων ηγεμόνων μας.
Και, για να είμαστε ακόμη πιο δίκαιοι, μάλλον πρόκειται απλώς για ένα πολύ ψηλό βουνό σε ένα ηλιακό σύστημα γεμάτο με θαυμαστά και παράξενα φυσικά φαινόμενα.
Αλλά η αποστολή Dawn δεν έχει κάνει τίποτα άλλο από το να εξάπτει τη φαντασία από την ανακάλυψη μυστηριωδών φωτεινών κηλίδων στην επιφάνεια του πλανήτη-νάνου τον Φεβρουάριο και την έναρξη της τροχιάς του ανιχνευτή τον Μάρτιο.
Οι άνθρωποι έχουν ισχυριστεί ότι έχουν εντοπίσει γιγάντια εξωγήινα μητρικά σκάφη να αιωρούνται πάνω από τον πλανήτη, διαστημόπλοια με φτερά νυχτερίδας παρκαρισμένα στην επιφάνειά του και ακόμη και στοιχεία για εξωγήινες πόλεις.
Αλλά το μυστήριο βάθυνε με την πιο πρόσφατη δέσμη εικόνων που δείχνουν ακόμη περισσότερες φωτεινές κηλίδες μαζί με τη μεγαλύτερη, η οποία, σύμφωνα με τη NASA, φαίνεται να εκτείνεται σε απόσταση περίπου 6 μιλίων.
Πολλοί, βέβαια, επιμένουν ότι οι κηλίδες μοιάζουν με φωτεινές πόλεις που αναβοσβήνουν στη σκιασμένη επιφάνεια του μακρινού πλανήτη-νάνου!
Το ήξερα! Γίνονται τυχερά παιχνίδια στη Δήμητρα! #aliens pic.twitter.com/QP6PB6JFho
-. Chris Reher (@Chris_Reher) June 13, 2015
Φυσικά, η NASA δεν έχει ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο. 
Οι επιστήμονες, λένε, δεν γνωρίζουν ακόμα τι είναι οι κηλίδες. 
Ίσως πάγος. 
Ίσως αλάτι.
"Αλλά οι επιστήμονες εξετάζουν και άλλες επιλογές", δήλωσε συγκαταβατικά η NASA.
Αλλά #itsaliens, σωστά;
                

όταν σκιτσάριζε ο Γιάννης Ιωάννου - διάολε...στη Λαγκάρντ!! χάθηκαν οι γυναίκες βρε Αλέξη; 13.4.2016


Προέβλεψαν τελικά οι Simpsons την κατάρρευση της γέφυρας της Βαλτιμόρης;

Μήπως οι Simpsons προέβλεψαν και την κατάρρευση της γέφυρας της Βαλτιμόρης; 
Αυτό λέει το διαδίκτυο αυτές τις μέρες και τα Copy-Paste της σχετικής φωτογραφία έχουν εξαπλωθεί αστραπιαία! 
Στον απόηχο της τραγικής κατάρρευσης της διάσημης γέφυρας, ένα κύμα θεωριών συνωμοσίας έχει κατακλύσει το διαδίκτυο. 
Από ισχυρισμούς για προβλέψεις των Simpsons μέχρι υποτιθέμενα tweets μποξέρ, η διαδικτυακή κουβέντα γύρω από το περιστατικό έχει φτάσει σε πυρετό. 
Ποια είναι όμως η αλήθεια; 
Ας ερευνήσουμε τις παράξενες εικασίες και ας προσπαθήσουμε να διαχωρίσουμε την πραγματικότητα από τη φαντασία.
Προέβλεψαν τελικά οι Simpsons την κατάρρευση της γέφυρας της Βαλτιμόρης;
Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες θεωρίες που προέκυψαν μετά την καταστροφή της γέφυρας είναι η άποψη ότι οι Simpsons προέβλεψαν αυτή την καταστροφή. 
Η αγαπημένη τηλεοπτική σειρά είναι ήδη διάσημη για τις απόκοσμες προβλέψεις της για γεγονότα του πραγματικού κόσμου. 
Ένα κλιπ που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο, το οποίο υποτίθεται ότι δείχνει μια σκηνή από την εμβληματική σειρά κινουμένων σχεδίων να προβλέπει την κατάρρευση της γέφυρας.
Ωστόσο, μετά από εξέταση, έγινε προφανές ότι το κλιπ ήταν πιθανότατα προϊόν χειραγώγησης από την Τεχνητή Νοημοσύνη. 
Δεν είχε κανένα στοιχείο αυθεντικότητας. 
Μια άλλη σκηνή που αφορούσε μια έκρηξη σε γέφυρα από ένα επεισόδιο του 1996 ήταν επίσης λανθασμένη. 
Αναφερόταν στη γέφυρα Queensboro στη Νέα Υόρκη και όχι στη γέφυρα Francis Scott Key  στη Βαλτιμόρη......
Έτσι, η όλη ιστορία κατασκευάστηκε και όπως συμβαίνει συχνά στην ψηφιακή εποχή, διάφορα άτομα εκμεταλλεύτηκαν την τραγωδία για να παράγουν ψευδείς αφηγήσεις για προσωπικό όφελος. 
Αρκετά βίντεο και φωτογραφίες που δημιουργήθηκαν από την τεχνητή νοημοσύνη του δημοφιλούς σόου κινουμένων σχεδίων κοινοποιήθηκαν σε διάφορες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης και εξαπλώθηκαν σαν πυρκαγιά.
Η βασική φωτογραφία δημιουργήθηκε από την τεχνητή νοημοσύνη και έγινε viral στο X, πρώην Twitter.συ
Η φωτογραφία αναπαρήγαγε τη σύγκρουση του πλοίου Dali με τη γέφυρα Francis Scott Key. Στη φωτογραφία διακρίνονται χαρακτήρες από την παράσταση να παρακολουθούν το ατύχημα από απόσταση. 
Πολλοί χρήστες έπεσαν θύματα της φωτογραφίας καθώς πίστευαν ότι ήταν μια πραγματική σκηνή από την εκπομπή.
Έχει καταστεί προφανές ότι η παραπληροφόρηση και η κερδοσκοπία μπορούν να πολλαπλασιαστούν στην ψηφιακή εποχή. 
Και αφού αρκετοί χρήστες αποκάλεσαν ψεύτικη τη φωτογραφία, η πλατφόρμα πρόσθεσε περιεχόμενο στη φωτογραφία με ένα μήνυμα που έγραφε: "Δεν υπάρχει βίντεο ή επεισόδιο των Simpsons που να περιέχει αυτή τη φωτογραφία.
Εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε βίντεο του TikTok, σύμφωνα με την Google.
Πιθανότατα είναι προϊόν τεχνητής νοημοσύνης".

Ένα άλλο βίντεο που συνδέει τους Simpsons με την κατάρρευση της γέφυρας της Βαλτιμόρης εμφανίστηκε στο TikTok, με μια σκηνή από την 35η σεζόν, επεισόδιο 8. 
Όπως φαίνεται στο επεισόδιο, οι netizens άρχισαν να κάνουν παραλληλισμούς μεταξύ της γέφυρας Forth Bridge της Σκωτίας με τη γέφυρα Francis Scott Key. 
Ωστόσο, επρόκειτο για έναν ακόμη ψευδή ισχυρισμό, καθώς δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ του επεισοδίου και του ατυχήματος στη Βαλτιμόρη.

read more:https://www.hindustantimes.com/world-news/us-news/did-the-simpsons-predict-baltimore-bridge-collapse-conspiracy-theory-debunked-101711623323391.html
https://www.mirror.co.uk/news/us-news/baltimore-bridge-collapse-wild-conspiracy-32453822

όταν σκιτσάριζε ο Γιάννης Ιωάννου - κουράγιο πρόεδρε για αυτό μας ψήφισε ο λαός...για να πονάμε! 28.4.2016


Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

ο σύγχρονος άνθρωπος και η δεινή του θέση μέσα στη δίνη του σύγχρονου κόσμου και ποια η δύνη της δύναμης που ασκείται επάνω του και τον παρασέρνει?

Οι σύγχρονες καταστάσεις της οικονομίας, της κατανάλωσης και του τρόπου ζωής έχουν επιβάλλει μια λογική που οδηγεί στο να υποφέρουν όλοι οι σύγχρονοι άνθρωποι με τη νοοτροπία του καταναλωτή.
Βέβαια, πάντα μέσα στον άνθρωπο υπάρχει ένα αίσθημα αποταμίευσης σαν μια μέγιστη ιδιότητα, αλλά παράλληλα υπάρχει και η άγνοια στο τι χρησιμεύει.
Έτσι σήμερα ο άνθρωπος δεν μπορεί να δώσει ακριβείς απαντήσεις για τη χρησιμότητα και την αναγκαιότητα όλων αυτών των μεταβλητών που θεωρεί οικονομικά απαραίτητες...
ntina

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024

Jack London : Οι πειναλέοι αλήτες έκαναν την πόλη "πειναλέα" πόλη.

Ήταν στο Ρένο της Νεβάδα, καλοκαίρι του 1892. 
Ήταν και παζάρι κι η πόλη ήταν γεμάτη μικρολωποδύτες και απατεωνίσκους, για να μη μιλήσουμε για στίφη ολόκληρα από πειναλέους αλήτες. 
Οι πειναλέοι αλήτες έκαναν την πόλη "πειναλέα" πόλη. 
Βροντούσαν τις πίσω πόρτες των σπιτιών των ευυπόληπτων πολιτών, μέχρι που οι πίσω πόρτες έπαψαν πια ν' ανοίγουν.
Δύσκολη πόλη για μάσες, έλεγαν τον καιρό εκείνο οι αλήτες. 
Ξέρω πως μου 'λειψαν πολλά γεύματα, παρά το γεγονός ότι μπορούσα να συρθώ ως την επόμενη αν μου βροντούσαν κατάμουτρα μια πόρτα, για να τσιμπήσω κάτι ή να με τραπεζώσουν ή και να ζητιανέψω στο δρόμο. 
Βρέθηκα σε τόσο δύσκολη θέση σ' αυτή την πόλη, που, μια μέρα, ξέφυγα απ' το φύλακα και τρύπωσα στο ιδιωτικό βαγόνι ενός περιοδεύοντα εκατομμυριούχου. 
Το τρένο ξεκινούσε την ώρα που ανέβηκα στο βαγόνι και όρμηξα στον εκατομμυριούχο που λέγαμε, ενώ μόλις ένα βήμα πίσω μου είχα το φύλακα, που πολεμούσε να με τσακώσει. 
Η τύχη μου κρεμόταν από μια κλωστή, γιατί μόλις ακούμπησα τον εκατομμυριούχο, με τσίμπησε κι ο φύλακας. 
Δεν είχα καιρό για τυπικότητες.
«Δω 'μου μια δεκάρα να φάω», είπα. 
Κι όσο ζω δε θα ξεχάσω τον εκατομμυριούχο, που έβαλε το χέρι στην τσέπη και μου 'δωσε... μάλιστα... ακριβώς... μια δεκάρα. 
Πιστεύω ακράδαντα πως τόσο είχε αναστατωθεί, ώστε υπάκουσε αυτόματα και, από τότε, πολλές φορές κατηγόρησα τον εαυτό μου που δεν του ζήτησα ένα ολόκληρο δολάριο. 
Γιατί ξέρω ότι θα μου το 'δινε. 
Απομακρύνθηκα τρέχοντας απ' το ιδιωτικό βαγόνι, ενώ ο φύλακας πολεμούσε να μου δώσει μια κλοτσιά στη μούρη. 
Δε με πέτυχε. 
Κι ας βρισκόμουν σε πολύ μειονεκτική θέση, γιατί προσπαθούσα να κατέβω απ' το τελευταίο σκαλί του βαγονιού και να μη σπάσω κιόλας το λαιμό μου, ενώ ταυτόχρονα, είχα κι από πάνω απ' το βαγόνι έναν εξαγριωμένο αιθίοπα που προσπαθούσε να με χτυπήσει καταπρόσωπο με ποδάρες πενήντα νούμερο! Μα την πήρα τη δεκάρα! Την πήρα!
[….] Μα αυτό το κάτι που 'θελα να φάω με δυσκόλεψε πολύ. 
Σε μια ντουζίνα σπίτια, με πέταξαν με τις κλωτσιές έξω. 
Μερικές φορές, με πρόσβαλαν κιόλας και τα αμπαρωμένα σπίτια με πληροφορούσαν πως θα τις έτρωγα στα γερά αν τολμούσα να τα ενοχλήσω. 
Το χειρότερο ήταν ότι οι πληροφορίες αυτές ήταν σωστές. 
Γι' αυτό και το 'χα πάρει απόφαση να φύγω την ίδια εκείνη νύχτα για τα δυτικά. 
Ο Τζον ο Νόμος έφερνε βόλτες στην πόλη, γυρεύοντας τους νηστικούς και τους άστεγους, γιατί αυτό αξίωναν οι αμπαρωμένοι κάτοικοι της πόλης.
Σ' άλλα σπίτια, μου βροντούσαν κατάμουτρα την πόρτα, κόβοντας στη μέση τα ευγενικά και ταπεινά μου παρακάλια να μου δώσουν κάτι να φάω. 
Σ' ένα σπίτι, δεν άνοιξαν καν την πόρτα. 
Στάθηκα στο κατώφλι και χτύπησα κι οι από μέσα με κοιτούσαν απ' το παράθυρο. 
Κρατούσαν μέχρι κι ένα καλοθρεμμένο παιδάκι ψηλά, στους ώμους τους, για να του δείξουν κι εκείνου τον αλήτη που δεν έμελλε να πάρει ούτε ψίχουλο απ' το σπίτι τους.
Άρχισα να καταλαβαίνω πως θα ήμουν υποχρεωμένος να στραφώ για φαγητό στους πολύ φτωχούς. 
Οι πολύ φτωχοί είναι το τελευταίο και σίγουρο αποκούμπι για τους πεινασμένους αλήτες. Πάντα μπορείς να βασιστείς στους πολύ φτωχούς. 
Ποτέ δε διώχνουν τους πεινασμένους. 
Πάμπολλες φορές, σ' όποιο μέρος των ΗΠΑ κι αν βρισκόμουν, αρνήθηκαν να μου δώσουν φαΐ τα μέγαρα πάνω στους λόφους. 
Μα πάντα μου 'διναν φαΐ τα φτωχοκάλυβα στο ρέμα ή στο έλος, που τα σπασμένα τους παράθυρα τα έκλειναν κουρέλια κι όπου κατοικούσαν μανάδες με κουρασμένο πρόσωπο, τσακισμένες απ' τη σκληρή δουλειά.
[….] Στη θύμησή μου έχει μείνει ένα συγκεκριμένο σπίτι απ' όπου με διώξανε κείνο το βράδυ. Τα παράθυρα της βεράντας έβλεπαν στην τραπεζαρία και μέσα απ' αυτά είδα έναν άντρα να τρώει πίτα, μια μεγάλη κρεατόπιτα. 
Στάθηκα στην ανοιχτή πόρτα και, την ώρα που μιλούσαμε, εξακολουθούσε το φαγητό του. Ευημερούσε και η ευμάρειά του τον είχε κάνει να δυσφορεί με τα λιγότερο τυχερά αδέρφια του.
Έκοψε στη μέση τα παρακάλια μου να μου δώσουν κάτι να φάω και γαύγισε: «Δεν πιστεύω πως θες να δουλέψεις».
Ε, αυτό ήταν τελείως ξεκάρφωτο. Δεν είχα πει τίποτα για δουλειά. 
Το θέμα της συζήτησης που άνοιξα ήταν το «φαΐ».
 Στην πραγματικότητα, δεν ήθελα να δουλέψω. Ήθελα να πάρω το νυχτερινό τρένο για τα δυτικά.
«Δε θα πεινούσες αν έβρισκες δουλειά», γρύλλισε.
Έριξα μια ματιά στην πειθήνια γυναίκα του και κατάλαβα ότι, αν δεν ήταν παρών αυτός ο Κέρβερος, θα την είχα δοκιμάσει τούτη την κρεατόπιτα. 
Μα ο Κέρβερος έτρωγε τώρα ολομόναχος την πίτα και κατάλαβα ότι, αν ήθελα να την δοκιμάσω κι εγώ, θα έπρεπε να τον κολακέψω. 
Για τούτο, αναστέναξα βαθιά μέσα μου και δέχτηκα την εργασιακή του ηθική.
«Και βέβαια θέλω δουλειά», μπλοφάρησα.
«Δε σε πιστεύω», ξεφύσησε.
«Δοκίμασέ με», αποκρίθηκα, συνεχίζοντας τη μπλόφα μου.
«Εντάξει», είπε. «Έλα στη γωνιά του τάδε και του τάδε δρόμου» -(ξέχασα τα ονόματά τους)- «αύριο το πρωί. Ξέρεις, εκεί που είναι εκείνο το καμένο σπίτι. Θα σε βάλω ν' ανεβάζεις τούβλα».
«Εντάξει, κύριε. Θα 'ρθω».
Γρύλλισε κι εξακολούθησε το φαΐ του. 
Εγώ περίμενα. 
Μετά από ένα δυο λεπτά σήκωσε το κεφάλι και με κοίταξε μ' ένα ύφος που 'λεγε «ακόμα εδώ είσαι;» και ρώτησε:
«Λοιπόν;».
«Πε...περιμένω να μου δώσετε κάτι να φάω», είπα ευγενικά.
«Το 'ξερα πως δεν ήθελες να δουλέψεις!» μούγκρισε.
Είχε δίκιο, φυσικά. 
Μα στο συμπέρασμα του θα πρέπει να 'φτασε διαβάζοντας τη σκέψη μου, γιατί ήταν αδύνατο να φτάσει με τη λογική σ' αυτό.
«Βλέπετε, τώρα πεινάω», είπα, ήρεμα πάλι. 
«Αύριο το πρωί θα πεινάω ακόμα περισσότερο. 
Σκεφτείτε πόσο θα πεινάω αν όλη τη μέρα ανεβάζω τούβλα χωρίς να βάλω ούτε μπουκιά στο στόμα μου. 
Αν, όμως, μου δώσετε κάτι να φάω τώρα, αύριο θα είμαι σε καλή φόρμα και θα κουβαλήσω τα τούβλα».
Συλλογίστηκε για ώρα το επιχείρημά μου, ενώ ταυτόχρονα εξακολουθούσε να μασάει. 
Η γυναίκα του έκανε τρέμοντας κάτι να πει, για να εξιλεωθούν οικογενειακά, μα δεν τόλμησε.
«Να σου πω τι θα κάνω», μου είπε ανάμεσα στις μπουκιές του. 
«Θα 'ρθεις να δουλέψεις αύριο και το μεσημέρι θα σου δώσω μια μπροστάντζα για να πας να φας. Αυτό θα δείξει αν μιλάς ειλικρινά ή όχι».
«Στο μεταξύ...», άρχισα να λέω, μα με διέκοψε.
«Αν σου δώσω κάτι να φας τώρα, δεν πρόκειται να σε ξαναδώ ποτέ. 
Α, σας ξέρω εσάς. 
Για δες με καλά. 
Δε χρωστάω σε κανέναν. 
Και ποτέ δεν έπεσα τόσο χαμηλά, ώστε να γυρεύω φαγητό από άλλον. 
Πάντα έβγαζα το ψωμί μου. 
Το κακό με σένα είναι πως είσαι τεμπέλης κι ακαμάτης. 
Το βλέπω στο πρόσωπό σου. 
Εγώ δούλεψα και ήμουν τίμιος. 
Μόνος μου ανέβηκα στη θέση που βρίσκομαι. 
Και συ μπορείς να κάνεις το ίδιο, φτάνει να δουλέψεις και να 'σαι τίμιος».
«Όπως εσείς;» ρώτησα.
Αλίμονο, η βλοσυρή, τσακισμένη απ' τη δουλειά ψυχή αυτού του ανθρώπου δεν άφηνε να την αγγίξει ούτε μια αχτίδα χιούμορ.
«Ναι, όπως εγώ», αποκρίθηκε.
«Όλοι μας;» ρώτησα.
«Ναι, όλοι σας», απάντησε, με φωνή γεμάτη σιγουριά.
«Μα αν γινόμασταν όλοι σαν κι εσάς», είπα, «επιτρέψτε μου να σας επισημάνω πως δε θα έμενε κανένας για ν' ανεβάζει τούβλα για λογαριασμό σας».
Τ ορκίζομαι, τα μάτια της γυναίκας του σα να χαμογέλασαν φευγαλέα. 
Όσο για κείνον, έμεινε εμβρόντητος. 
Ποτέ δεν θα μάθω αν αυτό έγινε επειδή φαντάστηκε μιαν ανθρωπότητα μεταρρυθμισμένη, όπου δε θα μπορούσε ν' απασχολήσει ανθρώπους για να κουβαλάνε τούβλα, ή εξαιτίας του θράσους μου.
Jack London (1876-1916)
Κάθε λίγο και λιγάκι, σε εφημερίδες, περιοδικά και λεξικά με βιογραφίες, διαβάζω για τη ζωή μου. 
Τα κείμενα αυτά, με προσοχή και περίσκεψη διατυπωμένα, με πληροφορούν ότι έγινα αλήτης με σκοπό να μελετήσω κοινωνιολογία. 
Αυτό δείχνει μεν την φρόνηση και τη διακριτικότητα των βιογράφων μου, αλλά δεν είναι διόλου σωστό. 
Έγινα αλήτης... ε, γιατί είχα μέσα μου δίψα για ζωή, γιατί μες στο αίμα μου είχα τη λαχτάρα της περιπέτειας, που δε μ' άφηνε να μείνω ήσυχος. 
Η κοινωνιολογία ήρθε μετά, τελείως συμπτωματικά. 
Ήρθε μετά, όπως το δέρμα σου υγραίνεται αφού πρώτα σε καταβρέξουνε. 
Βγήκα "στο Δρόμο" γιατί δεν μπορούσα να μείνω μακριά απ' αυτόν. 
Γιατί στην τσέπη μου δεν είχα παράδες για ν' αγοράσω εισιτήριο για το τρένο. 
Γιατί ήμουν έτσι καμωμένος, ώστε το θεωρούσα αδιανόητο να δουλεύω σ' όλη μου τη ζωή στο ίδιο μέρος. 
Γιατί... ε, γιατί μου ήταν ευκολότερο να βγω στο Δρόμο, παρά να μη βγω.

Κώστας Βάρναλης:Πάντα οι νικημένοι έχουνε τ’ άδικο. Και τ’ άβουλο πλήθος πάει ταχτικά με τους νικητές.

Πάντα οι νικημένοι έχουνε τ’ άδικο. 
Και τ’ άβουλο πλήθος πάει ταχτικά με τους νικητές.
Ως τώρα η ιστορία του Κόσμου είναι ιστορία των Νικητών.
Λεφτεριά θα πει δύναμη.
Οι λαοί πιστεύουνε πιότερο τ’ αφτιά τους παρά τα μάτια τους. 
Πιότερο το Μύθο παρά τα γεγονότα. 
Πιότερο τη φαντασιά τους παρά την κρίση τους.
ΜΩΜΟΣ: Δεν μπορούνε να σωθούν οι ψυχές από τίποτα, όσο παραμένει όξω τους η αιτία του Κακού.
ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ: Ποια;
ΜΩΜΟΣ: Η Ανισότητα.
        Κώστας Βάρναλης 

Στον ουρανό είναι γραμμένο ένα μυστικό, ένα κρυμμένο σχεδιάγραμμα που περιγράφει το αρχικό σχέδιο του ίδιου του Κόσμου.

Στον ουρανό είναι γραμμένο ένα μυστικό, ένα κρυμμένο σχεδιάγραμμα που περιγράφει το αρχικό σχέδιο του ίδιου του Κόσμου.
Ο διασκορπισμός της ύλης σε όλο το διάστημα ακολουθεί ένα μοτίβο που σχεδιάστηκε στην αρχή του χρόνου και που μεγεθύνεται συνεχώς σε απίστευτες αναλογίες για, σχεδόν, 14 δισεκατομμύρια χρόνια κοσμικής επέκτασης.
και για μας,
τα μικρά, στα μάτια του σύμπαντος, αλλά μεγάλα στα μάτια τα ανθρώπινα, όντα
έρχεται ο τόπος,
η πόλη και
το τοπίο που είναι τα βασικά στοιχεία του κοινωνικού μας οραματισμού!
και μέσα στον τόπο και στο τοπίο που είναι η Πόλη μας φτιάχνουμε τις κατασκευές μας, οικιστικές και μη,
οι οποίες όμως θα έπρεπε να "ακούν" τις ονειροπολήσεις μας,
τα όνειρά μας,
τις ελπίδες μας, αλλά και
τους φόβους μας!
Οι κατασκευές μας να στοχάζονται,
να αφηγούνται και να διασχίζονται από ευρύχωρες αρτηρίες...ntina

Κυριακή 24 Μαρτίου 2024

Το Ξυράφι του Occam, Όταν ακούτε καλπασμό, να σκέφτεστε ‘άλογο’ και όχι ζέβρα

Το Ξυράφι του Όκαμ/Occam's razor ή Ockham's razor, αποδίδεται και ως Λεπίδα του Όκαμ, είναι επιστημονική αρχή, η οποία αποδίδεται στον Άγγλο φιλόσοφο Λογικής και φραγκισκανό μοναχό του 14ου αιώνα, William of Ockham
Η αρχή αυτή αποτελεί την βάση της μεθοδολογικής απαγωγής και αποκαλείται επίσης αρχή της οικονομίας.
Στην απλούστερη διατύπωσή του, το Ξυράφι του Όκαμ εκφράζεται ως εξής: 
"Κανείς δεν θα πρέπει να προβαίνει σε περισσότερες εικασίες από όσες είναι απαραίτητες"
Η αρχή αυτή πρωτοδιατυπώνεται από τους Πυθαγόρειους δυο χιλιετίες νωρίτερα, όπως μας πληροφορεί ο φιλόσοφος Πρόκλος, του οποίου το Πανεπιστήμιο είναι στην οδό Ηρώδου Αττικού, θαμμένο κάτω από το πεζοδρόμιο, μπροστά στο θέατρο του Διονύσου. 
Στα Ελληνικά διατυπώνεται ως εξής 
“τῶν μὲν Πυθαγορείων … παρακέλευσμα ἦν …… δι’ ἐλαχίστων καὶ ἁπλουστάτων ὑποθέσεων ἐπειδὴ δὲ καὶ τοῖς κλεινοῖς Πυθαγορείοις” και “δεῖν γὰρ ἐπ’ ἐκείνων καὶ αὐτὸν παρακελεύεσθαι τὸν Πυθαγόραν ζητεῖν ἐξ ἐλαχίστων καὶ ἁπλουστάτων ὑποθέσεων δεικνύναι τὰ ζητούμενα·”
Στα λατινικά διατυπώνεται ως:
Pluralitas non est ponenda sine necessitate
Η φράση αυτή θα μπορούσε να αποδοθεί πολύ ελεύθερα ως εξής: 
Όταν δύο θεωρίες παρέχουν εξίσου ακριβείς προβλέψεις, πάντα επιλέγουμε την απλούστερη.
Παράδειγμα: Παρατηρούμε ότι ένα δέντρο έχει πέσει μετά από μια θύελλα. 
Βάσει του δεδομένου της θύελλας συνδυασμένου με αυτό του πεσμένου δέντρου, μια λογική εικασία θα ήταν να υποθέσουμε ότι η ισχύς της θύελλας ξερίζωσε και έριξε κάτω το δέντρο. Αυτή η υπόθεση δεν προσβάλλει την κριτική μας σκέψη, καθότι υπάρχουν ισχυροί λογικοί δεσμοί μεταξύ αυτού που ήδη γνωρίζουμε και αυτού που υποθέτουμε ότι έγινε, δηλ. το ότι βλέπουμε και ακούμε τις θύελλες αποτελεί ισχυρή απόδειξη για την ύπαρξή τους και για το ότι είναι ικανές να ξεριζώσουν και να ρίξουν κάτω δέντρα. 
Μία εναλλακτική υπόθεση θα ήταν ότι ένας γιγάντιος εξωγήινος ξερίζωσε το δέντρο. 
Αυτή η υπόθεση, ωστόσο, προϋποθέτει αρκετές περαιτέρω εικασίες, οι οποίες χαρακτηρίζονται από διάφορες λογικές αδυναμίες που προκύπτουν από ασυνέπειες με τα όσα ήδη γνωρίζουμε, αναφορικά με την ύπαρξη των εξωγήινων, την ικανότητα και την πρόθεσή τους να εκτελούν διαστρικά ταξίδια, την ικανότητα και την πρόθεσή τους να ξεριζώνουν δέντρα—είτε επίτηδες είτε όχι—καθώς και την ύπαρξη εξωγήινης βιολογίας που τους επιτρέπει να έχουν 200 μέτρα ύψος παρά την βαρύτητα της γης, πράγμα που την καθιστά απορριπτέα.
Ένα άλλο παράδειγμα είναι όταν ένας ασθενής χειρουργείται και πριν την εγχείριση ο γιατρός έχει αποφανθεί ότι οι πιθανότητες επιβίωσης του είναι μηδαμινές. 
Εάν τελικά ο ασθενής επιβιώσει η λογική με τις λιγότερες εικασίες είναι ότι ο γιατρός έκανε λανθασμένη εκτίμηση του κινδύνου. 
Συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις επικρατεί η λογική του θαύματος, η οποία προϋποθέτει αρκετές περαιτέρω εικασίες. 
Στην αντίθετη περίπτωση που ο γιατρός έχει αποφανθεί ότι πρόκειται για μια απλή εγχείριση και τελικά ο ασθενής πεθαίνει, η απλή εικασία του ιατρικού λάθους όμως υπερισχύει.
Το ξυράφι του Όκαμ συχνά διατυπώνεται ως Entia non sunt multiplicanda praeter necessitatem, ή, αλλιώς:
"Οι οντότητες δεν θα πρέπει να πολλαπλασιάζονται πέραν του απολύτως απαραίτητου" 
Αυτή η διατύπωση, ωστόσο, είναι μεταγενέστερη και δεν βρίσκεται σε κανένα από τα συγγράμματα του Όκαμ. 
Το ίδιο ισχύει και για την διατύπωση non est ponenda pluralitas sine necessitate που κυριολεκτικά σημαίνει "δεν θα πρέπει να προϋποτίθενται επαυξήσεις χωρίς να είναι απαραίτητο"
Αυτό μπορεί να ερμηνευθεί με δύο ελάχιστα διαφορετικούς τρόπους. 
Σύμφωνα με τον πρώτο, από όλες τις θεωρίες που εξηγούν επαρκώς τα δεδομένα, προτιμάται η απλούστερη. 
Σύμφωνα με τον δεύτερο, προτιμάται το απλούστερο υποσύνολο μιας οποιασδήποτε θεωρίας η οποία εξηγεί επαρκώς τα δεδομένα. 
Η διαφορά έγκειται στο ότι είναι δυνατόν να υπάρχουν δύο διαφορετικές θεωρίες οι οποίες να εξηγούν τα δεδομένα επαρκώς και οι οποίες να μην έχουν καμία σχέση μεταξύ τους και κανένα κοινό στοιχείο. 
Κάποιοι ισχυρίζονται ότι σε αυτήν την περίπτωση το Ξυράφι του Occam δεν εισηγείται κάποιας προτίμησης και ότι ισχύει μόνον όταν σε μια αυτάρκη θεωρία προστίθεται κάτι το οποίο δε βελτιώνει τα όσα η θεωρία ήδη προβλέπει. 
Έτσι, το Ξυράφι του Occam απλώς κόβει και αφαιρεί όλα αυτά τα επιπρόσθετα θεωρητικά στοιχεία.
Η αρχή του Ξυραφιού του Occam έχει αποτελέσει την έμπνευση για πολλές άλλες διατυπώσεις, όπως: "Οικονομία των αιτημάτων",
"αρχή της απλούστευσης" και την έκφραση, σε ορισμένες ιατρικές σχολές του εξωτερικού, "όταν ακούτε καλπασμό, να σκέφτεστε ‘άλογο’ και όχι ζέβρα"
Μία επαναδιατύπωση του Ξυραφιού του Occam σε πιο επίσημη ορολογία υπάρχει διαθέσιμη από τη Θεωρία της Πληροφορίας στα πλαίσια του μηνύματος ελαχίστου μεγέθους.
"Όταν πρέπει να επιλεγεί ένα από δύο μοντέλα με ταυτόσημες προβλέψεις, επιλέγεται το απλούστερο". 
Αυτή η διατύπωση θέλει να πει ότι ένα απλούστερο μοντέλο δε μπορεί να συμπεριληφθεί μεταξύ των μοντέλων που πληρούν τα κριτήρια της διατύπωσης, εάν οι προβλέψεις του δεν είναι ταυτόσημες.
Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι, που έζησε μετά τον Occam διατύπωσε μία παραλλαγή του Ξυραφιού του Occam.
Η παραλλαγή του βραχυκυκλώνει την ανάγκη για απλότητα, εξισώνοντας την τελευταία με την επιτήδευση:
Η απλότητα είναι η υπέρτατη επιτήδευση.
Το Ξυράφι του Occam επίσης διατυπώνεται ως εξής:
Μεταξύ δύο θεωριών ή εξηγήσεων, όταν όλοι οι υπόλοιποι παράγοντες είναι ταυτόσημοι, προτιμάται η απλούστερη.
Εφόσον αυτή η διατύπωση είναι κάπως ασαφής, ίσως να είναι προτιμητέα αυτή του Νεύτωνα:
Δεν αποδεχόμαστε περισσότερες αιτίες για φυσικά φαινόμενα από όσες είναι ταυτόχρονα αληθείς και επαρκείς όσον αφορά την δικαιολόγηση της ύπαρξής τους.
Στο πνεύμα του ίδιου του "Ξυραφιού", πολλές φορές λέγεται ότι:
"Η απλούστερη εξήγηση είναι συνήθως η καλύτερη"
Αυτό αποτελεί υπεραπλούστευση και είναι τουλάχιστον παροδηγητικό. 
Άλλωστε, αυτή η επαναδιατύπωση ενέχει πολλά σφάλματα και το μεγαλύτερο όλων είναι ότι το Ξυράφι του Occam χρησιμεύει μόνο για τον διαχωρισμό μεταξύ δύο επιστημονικών θεωριών, οι οποίες κάνουν τις ίδιες προβλέψεις. 
Το δεύτερο σφάλμα είναι ότι το Ξυράφι του Occam δεν διατείνεται ότι κάνει την επιλογή της «καλύτερης» θεωρίας, αλλά απλώς ότι η απλότητα είναι ο καθοριστικός παράγοντας για την επιλογή μεταξύ δύο κατά τα άλλα ίσων θεωριών. 
Είναι δυνατόν, με την πάροδο του χρόνου, να γίνουν γνωστές πληροφορίες οι οποίες να καταστήσουν την περιπλοκότερη θεωρία ορθότερη. 
Το Ξυράφι του Occam δεν διατείνεται σαφώς ότι κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει αλλά μας προτρέπει να δεχόμαστε την απλούστερη θεωρία έως ότου έχουμε λόγους για να μην το κάνουμε.
Το Ξυράφι του Occam είναι γνωστό με πολλές άλλες ονομασίες, όπως Αρχή της Οικονομίας, Αρχή της Απλότητας, διότι υπάρχει μία εμφανής σύνδεση μεταξύ της απλότητας, της οικονομίας και του Ξυραφιού. 
Πριν από τον 20ο αιώνα, επικρατούσε η αντίληψη ότι η υπεράσπιση του Ξυραφιού μεταφυσικώς αποτελούσε απλότητα, ότι η φύση ήταν κατά βάση απλή και ότι, συνεπώς, οι φυσικές θεωρίες θα πρέπει να αντανακλούν αυτή την απλότητα. 
Από την αρχή του 20ου αιώνα, ωστόσο, αυτές οι αντιλήψεις άρχισαν να χάνουν την δημοτικότητά τους, διότι οι επιστήμονες άρχισαν να σχηματίζουν μια όλο και πιο περίπλοκη εικόνα του φυσικού σύμπαντος. 
Αντιστοίχως, οι φιλόσοφοι εγκατέλειψαν τη μεταφυσική υποστήριξη του Ξυραφιού και κατέφυγαν στην επιστημολογία, παρέχοντας επαγωγικά, πραγματολογικά και πιθανοτητολογικά επιχειρήματα, κατάσταση η οποία συνεχίζει μέχρι και σήμερα. 
Έτσι, το Ξυράφι του Occam αποτελεί πλέον αρχή μεθοδολογίας. 
Ο Elliott Sober δεν συμφωνεί με την επιστημολογική υποστήριξη του Ξυραφιού και πιστεύει ότι πρέπει να υφίσταται κάποια μεταφυσική προκατάληψη πίσω του, μολονότι δεν προσφέρει πιθανές αναλύσεις.
Η αντιλογία του Chatton
Ο Walter του Chatton, ο οποίος ήταν σύγχρονος του Γουλιέλμου του Occam, 1287-1347, αντιτέθηκε στο Ξυράφι του Occam και στις εφαρμογές του. 
Ως αντίλογο, επινόησε το αντι-ξυράφι του: "Εάν τρεις θέσεις δεν επαρκούν για να επιβεβαιώσουν μία καταφατική πρόταση για κάποιο ζήτημα, τότε πρέπει να προστεθεί και μια τέταρτη, και ούτω καθ’ εξής" 
Αν και αρκετοί άλλοι φιλόσοφοι έχουν διατυπώσει παρόμοια "αντι-ξυράφια" μετά από τον Chatton, το αξίωμα του Chatton ποτέ δεν γνώρισε την επιτυχία του Ξυραφιού του Occam.
Παραλλαγές ή διαφορετικές διατυπώσεις:
"η ποικιλία των οντοτήτων δεν θα πρέπει να μειώνεται αβασάνιστα"
ο νόμος κατά της τσιγκουνιάς, σύμφωνα με τον οποίο "οι οντότητες δεν θα πρέπει να μειώνονται σε βαθμό ανεπάρκειας" ή
"είναι μάταιο να περιορίζουμε στο λίγο αυτό που χρειάζεται πολύ"
"δεν μπορεί να υφίσταται σύνολο αμοιβαία ασυνεπών παρατηρήσεων, για το οποίο η ανθρώπινη διάνοια να μην μπορεί να συλλάβει μία συνεκτική εξήγηση, ανεξάρτητα από το πόσο περίπλοκη θα είναι αυτή"
επιμέλεια κειμένου:ntina
read more:wikipedia

Σάββατο 23 Μαρτίου 2024

μεταμορφώσεις και photoshop!

πώς μπορεί να μεταμορφωθεί ο Brad Pitt

Η μαγεία των εκλείψεων

Η πρώτη ηλιακή έκλειψη του 21ου αιώνα συνέβη στις 21 Ιουνίου 2001 ήταν ολική, μέγιστης διάρκειας 4λεπτών 56 δευτερολέπτων και η περιοχή ορατότητάς της ήταν ο Ατλαντικός Ωκεανός και η Ν. Αφρική. 
Κατά τη διάρκεια μιας δεκαετίας συμβαίνουν περίπου έξι ολικές ηλιακές εκλείψεις
οι πανέμορφες φωτογραφίες είναι από εδώ:news.yahoo.com
















 

























































































Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024

Απόψεις - Γιάννης Ναστούλης

άρθρο του Γιάννη Ναστούλη στο χρονολόγιό του:https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid02neoDtbTdnKxbWGF5oSGJ9SsPW3xmcLmfKMD1ThdB3xbyaC5Nk1KsWW3Jez9d4SU8l&id=100004131961003
Διαβάζω ότι οι Ρώσοι, λέει, δεν μπορούν να εξηγήσουν το μίσος του Έλληνα πρωθυπουργού εναντίον τους.
Η απλή απάντηση είναι ότι ο εν λόγω είναι στενότατα διασυνδεδεμένος με Δυτικά συμφέροντα, Δυτικοτραφής ο ίδιος και πρωθυπουργός κράτους οργανικά ενταγμένου στη Δύση. 
Επομένως δεν πρόκειται για μίσος, αλλά για πολιτική επιλογή, και εκεί τελειώνει.
Ωστόσο, η Ζαχάροβα οσμίζεται έναν παθιασμένο παράγοντα, ένα συναισθηματικό υπόβαθρο στον αντιρωσισμό του.
Όλα εξηγούνται
Η κυρία Γκραμπόβσκι είναι εκ Πατρός Πολωνή. Μάλιστα γόνος εμβληματικής οικογένειας Βιομηχάνων και ιδιοκτητών της εις Λόνδραν διάσημης Γκαλερί Γκραμπόβσκι. 
Εκ μητρός δε ανηψιά του Στάθη, του υπουργού του ΠΑΣΟΚ.
Τα παιδιά του λοιπόν είναι κατά 25% Πολωνοί.
Γνωρίζουμε, όσοι, ότι ένα από τα μεγαλύτερα ιστορικά υπαρξιακά μίση είναι των Πολωνών εναντίον των Ρώσων. 
Τι πιο λογικό οι αναπόφευκτες αιματασυγγενικές ωσμώσεις να οδηγούν κάποιον σε συναισθηματικές και νοερές ταυτίσεις? 
Μισώ αυτόν που μισεί η μάνα των παιδιών μου. Μισώ αυτόν που μισεί η πατρίδα της μάνας των παιδιών μου και των παιδιών μου.
Οκ, θα αντιτείνει κάποιος, μπορεί να είναι αναγκαία συνθήκη, αλλά, όχι και ικανή. 
Σωστά. 
Αν και τα συναισθήματα δεν υπακούουν στους κανόνες της λογικής.
Υπάρχει και μια ακόμη συναισθηματική σύνδεση με τους Πολωνούς που διαφεύγει από πολλούς. 
Υπομονή!
Η προσγιαγιά του πρωθυπουργού είναι η Κατίγκω Βενιζέλου, αδελφή του Ελευθέριου. 
Μέσω του γάμου της με τον πολύ σημαντικό άνδρα, τον Κωστή Μητσοτάκη. 
Ο φέρελπις δικηγόρος, αλλά, άσημος αδελφός της μπαίνει στο μεγάλο σπίτι της ιστορικής οικογένειας των Ανδρεαδάκηδων, μετέπειτα Μητσοτάκηδων και του κόμματος του Κωστή, του "κόμματος των ξυπόλητων", το μετέπειτα Κόμμα Φιλελευθέρων!
Ο νεαρός δικηγόρος Ελευθέριος με τα πύρινα άρθρα στην εφημερίδα των Μητσοτάκηδων, δια της αδελφής μπαίνει στην Οικογένεια.
Έκτοτε, η ενιαία Οικογένεια δίνει κι άλλους καρπούς: ο Κυριάκος, υπουργός, παππούς του νυν Κυριάκου και γιος του Κωστή και της Κατίγκως, παντρεύεται τη Σταυρούλα Πλουμιδάκη, ανηψιά  από πρώτο ξαδέρφο του Βενιζέλου εκ μητρός, γόνος της περίφημης οικογένειας των Επαναστατών του '21 Χάληδων, και γεννούν μεταξύ άλλων τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, τον μπαμπά. 
Πολύπλοκες ενδοοικογενειακές και ενδοκομματικές σχέσεις!
Χάριν της ιστορικής αλήθειας πρέπει να δεχθούμε ότι η Οικογένεια είναι το μεγαλύτερο πολιτικό τζάκι και οι κρητικές επαναστάσεις της οφείλουν πολλά.
Και τι σχέση έχουν αυτά με τους Πολωνούς?
Το 1919 ο Βενιζέλος (η Οικογένεια δηλαδή) στέλνει μετά από τηλεγράφημα του Κλεμανσό το περίφημο εκστρατευτικό Σώμα στην Κριμαία στο πλευρό των "Λευκών" να σκοτώσει τους Ρώσους επαναστάτες. 
Και τί στρατό! 
Τον καλύτερο! 24.000 (!!!) εμπειροπόλεμους απ τους βαλκανικούς, με 800 αξιωματικούς μπαρουτοκαπνισμένους, τα μεγαλύτερα ονόματα, ήρωες: Πλαστήρας, 
Κονδύλης, 
Γονατάς, 
Παπαδόγγονας, 
Τσολάκογλου, 
Σπαης, 
Καλαμπαλίκης κλπ! 
Με Μηχανικό, Υγειονομικό, πυροβόλα, μεγάλο ναυτικό. 
Πραγματικά μια πάνοπλη ανίκητη στρατιά που ηττήθηκε από τη λυσσασμένη αντίσταση των Μπολσεβίκων, μα κυρίως γιατί ετέθη υπό τις διαταγές των ηλιθίων Γάλλων, που έκαναν παν τι δυνατόν για να την υπονομεύσουν. 
Την ίδια ακριβώς Συμφωνία επανέλαβε προ ημερών ο ο πρωθυπουργός με τους Αμερικάνους! Να τίθενται οι αξιωματικοί μας κάτω από αμερικανική διοίκηση! 
Τι παράξενος... αταβισμός! 
Το τι ακολούθησε αυτή τη χίμαιρα που η πλειοψηφία των Ελλήνων δεν ήθελε, καλύτερα να μη θυμόμαστε... 
Η καταστροφή της Σμύρνης ήρθε κι από αυτή τη χίμαιρα. 
Τέλος πάντων, εκεί στη Ρωσία οι Έλληνες πολέμησαν τους Ρώσους μαζί με δύο Μεραρχίες Πολωνών. 
Ναι, με τους Πολωνούς έχουμε συμπολεμήσει τους Ρώσους! 
Και ο Βενιζέλος έλαβε τον τίτλο του Τάγματος του Λευκού Αετού της Πολωνίας, την ανώτατη διάκριση του πολωνικού κράτους που δίδεται σπανιότατα σε ξένους!
Η Οικογένεια έχει πολλούς δεσμούς με την Πολωνία. 
Και σήμερα, τους συνδέει ένα αταβιστικό μίσος εναντίον των Ρώσων.
Περνάει στην οικογενειακή παράδοση, στα οικογενειακά μιμίδια.
Λέτε να ξαναδούμε Έλληνες και Πολωνούς να πολεμάνε μαζί Ρώσους υπό Γαλλική Διοίκηση?

Ποιο λάδι είναι πιο υγιεινό για το τηγάνισμα του μπακαλιάρου;

Στο άρθρο μου “Βακαλάος:Πως τον ξαλμυρίζουμε και γιατί τρώμε βακαλάο στις 25 Μαρτίου” είδαμε πως ξαλμυρίζουμε τον μπακαλιάρο,τώρα ας δούμε και με τι λάδι μπορούμε να τον τηγανίσουμε.

Η επιλογή του σωστού λαδιού για το τηγάνισμα, μας απασχολεί πάρα-πάρα πολλές φορές  και αυτός ήταν ο λόγος που το άρθρο μου “Tο ελαιόλαδο είναι ένα από τα ασφαλέστερα λάδια για τηγάνισμα και μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες” ήταν εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στην ασφάλεια που μας προσφέρει το ελαιόλαδο στο τηγάνισμα ,αλλά και σε ένα μεγάλο κατάλογο δημοσιευμένης έρευνας που υποστηρίζει αυτή τη άποψη.
Ας παρακολουθήσουμε άλλη μία έρευνα του Πανεπιστημίου στο Leicester
Η επιλογή του σωστού λαδιού για να μαγειρέψουμε και να τηγανίσουμε είναι μια περίπλοκη δουλειά γράφει ο Michael Mosley,για αυτό μας παραθέτει τα αποτελέσματα βρετανικής μελέτης ,η οποία ανέτρεψε πολλά από αυτά που πιστεύονταν ως τώρα για τα λάδια και τα βούτυρα στο τηγάνισμα...read more...https://botanologia.gr/poio-ladi-einai-pio-ygieino-gia-to-tiganisma-toy-mpakaliaroy/

Ο άνθρωπος της καρδιάς μας

Δεν υπάρχει κανείς μας σε αυτόν τον κόσμο που να μην έχει βιώσει μια πλήρη κατάρρευση στη ζωή του ή και παραπάνω. 
Η κατάρρευση ήταν, είναι και θα είναι μέρος της ζωής, κι ένα από τα πιο δύσκολα τεστ. 
Είναι εδώ όμως  που θα δείξουμε από τι υλικά είμαστε φτιαγμένοι. 
Η ζωή θέλει να πολεμήσουμε. 
Να πολεμήσουμε για το ατομικό μας καλό ή για το καλό ολόκληρης της κοινωνίας ή για το καλό της ίδιας της ζωής.
Πολλοί άνθρωποι εξαντλούνται, εγκαταλείπουν κι αφήνονται στην μοίρα τους, κι αυτό  δεν είναι  ό,τι καλύτερο. 
Ελάχιστοι, μια χούφτα άνθρωποι θα δείξουν τα δόντια τους στην ζωή. 
Κι αυτό ακριβώς είναι που πρέπει όλοι να κάνουμε όταν  έρθει  μια κατάρρευση: 
Να την κοιτάξουμε κατάματα και να δούμε πως θα την αντιμετωπίσουμε, και όχι να εγκαταλείψουμε. 
Γιατί αν εγκαταλείψουμε η ζωή θα μας δώσει μια ακόμη μεγαλύτερη σπρωξιά και θα βρεθούμε σ΄ένα πιο σκοτεινό τούνελ και δεν είναι  αυτό που θα θέλαμε.
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που έρχονται οι καταρρεύσεις και που όλοι όμως έχουν σχέση με την εξέλιξη. 
Είναι η  εξέλιξη που απαιτεί την καταστροφή για να χτίσει το νέο. 
Έτσι λειτουργεί η ζωή. 
Έτσι ήταν πάντα και έτσι πάντα θα είναι. 
Τα πάντα στην ζωή έχουν τον κύκλο τους. 
Την αρχή, την άνοδο, την κορύφωση, την παρακμή και το τέλος. 
Έτσι έχει σχεδιαστεί η ζωή.
Το καλό, το νέο, δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς το κακό, την καταστροφή του παλιού. 
Η πρόοδος είναι κρυμμένη μέσα σε αυτό το παιχνίδι. 
Το καλό και το κακό, το νέο και το παλιό εναλλάσσονται συνεχώς.
Δεν θα ζήσουμε για πάντα κι όλα όσα έχουμε και κάνουμε δεν είναι για πάντα. 
Η δουλειά μας, οι σχέσεις μας, ό,τι μας κάνει ευτυχισμένους, το σώμα μας, η ψυχή μας, οι άνθρωποι μας, ό,τι αγγίζουμε, τίποτα από όλα αυτά δεν είναι για πάντα. 
Οι άνθρωποι όμως συνδεόμαστε με όλα αυτά, κι είναι αυτή η προσκόλληση που προκαλεί πόνο όταν έρχεται η κατάρρευση.
Το όφελος από μια κατάρρευση είναι ότι μπορούμε να απελευθερώσουμε τον εαυτό  μας από αυτά τα ψυχικά και συναισθηματικά κλουβιά. 
Να τον απελευθερώνουμε δηλαδή από την προσκόλληση στο σώμα μας,  στην απληστία, στην επιθυμία για υλικά αγαθά, την προσκόλληση στους ανθρώπους γύρω μας, ακόμη κι αν αυτοί είναι πολύ δικοί μας κ.α.
Η κατάρρευση, μας κάνει ελεύθερους όπως ένα πουλί. 
Κρατάμε μόνο το μυαλό μας και πετάμε στον ουρανό, επιστρέφουμε πίσω στο κέντρο του εαυτού μας για να αρχίσουμε να δημιουργούμε μια νέα και καλύτερη ζωή. 
Μόνο η κατάρρευση μας δίνει αυτή την ευκαιρία.
Έχουμε λοιπόν δυο επιλογές: 
Είτε θα κλαίμε και θα λυπούμαστε τον εαυτό μας ή θα μάθουμε όσο το δυνατόν περισσότερα από την παγκόσμια κατάρρευση που βιώνουμε σήμερα, με αφορμή την πανδημία του κορωνοϊού, και θα οργανωθούμε να προχωρήσουμε προς τα εμπρός.
Η κατάρρευση μας δίνει την ευκαιρία μέσα σε λίγο χρόνο, να μάθουμε περισσότερα από ό,τι σε χρόνια, ακόμη και αιώνες  χαλαρής ζωής. 
Και με αυτά τα νέα υλικά  να χτίσουμε σε πιο σταθερά θεμέλια, μια νέα εντελώς διαφορετική ζωή, που θα είναι πιο κοντά στον εσωτερικό μας εαυτό.
Πρέπει να δείξουμε στην ζωή, πως ξέρουμε να πολεμάμε και δεν παραδιδόμαστε εύκολα. 
Να υποδεχτούμε την κατάρρευση ως το εργαλείο, που θα μας φέρει πιο κοντά στην καλύτερη έκδοση του εαυτού μας. 
Κι όταν με το καλό καταφέρουμε να υπερβούμε την κατάρρευση, είναι βέβαιο ότι θα έχουμε αποκτήσει περισσότερη ενσυναίσθηση και κατανόηση προς τον εαυτό μας και τους συνανθρώπους μας, και θα είμαστε σίγουρα πιο δυνατοί και πιο καλύτεροι από πριν.
Θα έχουμε γίνει ο καλύτερος άνθρωπος της καρδιάς μας.
                                                                                   Ελένη Βουγιούκαλου, Πρόεδρο του Α.Λ.Π

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024

Ο διάσημος Ρώσος σκηνοθέτης Νικήτα Μιχαλκώβ/Nikita Mikhalkov εξηγεί με τον καλύτερο τρόπο το "παράθυρο του Overton"

Ο Νικήτα Μιχαλκώβ/Nikita Mikhalkov - ρωσικά: Ники́та Серге́евич Михалко́в, είναι Ρώσος ηθοποιός, 
σεναριογράφος και σκηνοθέτης, γεννημένος στις 21 Οκτωβρίου 1945.
Ο Νικήτα Μιχαλκώβ/Nikita Mikhalkov γεννήθηκε το 1945 στη Μόσχα και κατάγεται από καλλιτεχνική οικογένεια. 
Ο πατέρας του, Sergey Mikhalkov, μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος, είναι περισσότερο γνωστός ως συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας, αν και έγραψε επίσης τους στίχους για τον Εθνικό Ύμνο της Σοβιετικής Ένωσης και αργότερα και της Ρωσίας. 
Η μητέρα του, η ποιήτρια Natalia Konchalovskaya, ήταν κόρη του avant-garde καλλιτέχνη Pyotr Konchalovsky και εγγονή ενός άλλου εξαιρετικού ζωγράφου, του Vasily Surikov.
Ο μεγαλύτερος αδελφός του Nikita Mikhalkov είναι ο παραγωγός και σκηνοθέτης ταινιών Andrei Konchalovsky, που είναι γνωστός τόσο για τη συνεργασία του με τον Andrei Tarkovsky.
Ο Νικήτα Μιχαλκώβ/Nikita Mikhalkov ήταν υποψήφιος για το Όσκαρ, το 1993 για την ταινία Close to Eden.
Κέρδισε Όσκαρ, το 1995 καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας και Grand Prix του Φεστιβάλ Καννών το 1994 για την ταινία Burnt by the Sun.
Το 1996, ήταν επικεφαλής της κριτικής επιτροπής στο 46ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.
                       

Παράσιτα, ο κρυφός εχθρός του οργανισμού μας!

Πώς τα προσλαμβάνουμε και τι μας προκαλούν
Οι παρασιτικές λοιμώξεις είναι πολύ πιο συχνές από ό,τι φαντάζεστε...
Παράσιτα: Για πολλούς Δυτικούς ανθρώπους, όταν τους αναφέρεται η λέξη παράσιτο, τη συνδέουν με κάποιο ταξίδι στο εξωτερικό και την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων ή νερού. 
Ωστόσο, οι παρασιτικές λοιμώξεις είναι πολύ πιο συχνές από ό,τι φαντάζεστε.
Τα παράσιτα είναι οργανισμοί που ζουν πάνω ή μέσα σε έναν οργανισμό ξενιστή άλλου είδους. 
Εξαρτώνται από τον ξενιστή τους για να επιβιώσουν, «ρουφώντας» θρεπτικά συστατικά από τον ξενιστή. 
Τα παράσιτα ποικίλλουν πολύ σε μέγεθος, με μερικά να είναι μικροσκοπικά και να ζουν μέσα σε λίπος ή ερυθρά αιμοσφαίρια, ενώ μεγαλύτερα παράσιτα που μοιάζουν με σκουλήκια μπορούν να επιβιώσουν μέχρι και μέσα στον εγκέφαλο, το έντερο, το συκώτι, τους μύες και άλλες περιοχές του σώματος.
Κύριοι τύποι παρασίτων
Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία παρασίτων που μπορούν να μολύνουν τον άνθρωπο, αλλά χωρίζονται σε τρεις διακριτές κατηγορίες:
-. Εκτοπαράσιτα
Τα εξωπαράσιτα είναι ζωύφια που προσκολλώνται στο δέρμα για να τραφούν με ιστό δέρματος ή αίμα. 
Παραδείγματα αυτών των παρασίτων περιλαμβάνουν κρότωνες, κουνούπια, ψείρες, μύγες, ψύλλους, ακάρεα και κοριούς. 
Ορισμένα εξωπαράσιτα μεταφέρουν άλλα παθογόνα, όπως η νόσος του Lyme από τα τσιμπούρια ή ο ιός του Δυτικού Νείλου από τα κουνούπια, που μεταδίδονται στον άνθρωπο-ξενιστή.
-. Πρωτόζωα

Τα παράσιτα των πρωτόζωων έχουν μικροσκοπικό μέγεθος και μπορούν εύκολα να πολλαπλασιαστούν και να εξαπλωθούν στον άνθρωπο προκαλώντας έντονα προβλήματα υγείας. 
Μερικά κοινά πρωτόζωα παράσιτα περιλαμβάνουν τα :
Blastocystis Hominis: Αυτά μπορεί να είναι αιτία τροφικής ευαισθησίας ως αποτέλεσμα διαρροής του εντέρου.
Plasmodium Falciparum: Αυτά προκαλούν ελονοσία και χαρακτηρίζονται από τον ξενιστή που αντιμετωπίζει έντονα συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη.
Babesia Microti: Πρόκειται για συνλοίμωξη Lyme που μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία και συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη.
Toxoplasma Gondii: Αυτή είναι μια άλλη συνλοίμωξη Lyme που προκαλεί συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη και διευρυμένους λεμφαδένες.
-. Ελμινθοί
Οι ελμίνθοι είναι παρασιτικά σκουλήκια και αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι πιθανότατα φαντάζονται όταν σκέφτονται τα παράσιτα. 
Αυτά τα παράσιτα είναι ορατά στον άνθρωπο χωρίς τη χρήση μικροσκοπίου και ποικίλλουν σε μέγεθος από μικρό έως μεγάλο μήκος που φτάνει και τα 4 εκατοστά.
Οι στρογγυλοί σκώληκες είναι ένας έλμινθος που μολύνει συγκεκριμένες περιοχές του σώματος όπως το συκώτι, 
οι πνεύμονες, 
τα έντερα, 
το δέρμα και ο μυϊκός ιστός. 
Τα σκουλήκια σε μορφή καρφίτσας είναι ένας κοινός τύπος στρογγυλού σκουληκιού, περίπου στο μέγεθος ενός συνδετήρα και χαρακτηρίζεται από την ουρά που μοιάζει με καρφίτσα του θηλυκού σκουλήκι.
Οι επίπεδοι σκώληκες χαρακτηρίζονται από το πεπλατυσμένο σώμα τους, όπως υποδηλώνει το όνομα. 
Εισβάλλουν συχνά στο ήπαρ, προκαλώντας βλάβη στους χοληφόρους πόρους. 
Εισβάλλουν επίσης στο αίμα, τους πνεύμονες και τα έντερα με το σχήμα τους που μοιάζει με φύλλο. 
Οι ταινίες συνήθως προσβάλλουν το λεπτό έντερο ή τη χοληδόχο κύστη.
Συμπτώματα
Όταν αντιμετωπίζετε ανησυχητικά συμπτώματα οποιουδήποτε είδους, είναι σημαντικό να αναζητήσετε την εύρεση της βασικής αιτίας. 
Σε πολλές περιπτώσεις, τα παράσιτα μπορεί να είναι η βασική αιτία μιας μεγάλης ποικιλίας προβλημάτων για την υγεία. 
Προβλήματα όπως οι αυτοάνοσες καταστάσεις, οι ευαισθησίες στα τρόφιμα και τα εντερικά προβλήματα μπορεί να προκληθούν όλα από παράσιτα. 
Τα συμπτώματα πιθανής μόλυνσης από παράσιτα είναι ευρέως φάσματος, όπως:
Πεπτικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της ανεξήγητης δυσκοιλιότητας, διάρροιας ή επίμονων αερίων
Δερματικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων ανεξήγητων εξανθημάτων, εκζέματος, κνίδωσης και κνησμού
Πόνος μυών και αρθρώσεων
Κούραση, ακόμα και όταν κοιμάστε αρκετά
Ποτέ δεν αισθάνεστε χορτάτοι, ακόμη και μετά από ένα μεγάλο γεύμα
Συνεχής πείνα, ακόμα και όταν τρώτε αρκετά
Σιδηροπενική αναιμία, οι εργαστηριακές εξετάσεις δείχνουν ασυνήθιστα χαμηλό επίπεδο σιδήρου
Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε ή να ξυπνήσετε πολλές φορές τη νύχτα
Τρίξιμο των δοντιών σας κατά τη διάρκεια του ύπνου
Ανεξήγητα συναισθήματα άγχους
Προηγούμενες τροφικές δηλητηριάσεις, μετά από τις οποίες δεν έχετε νιώσει καλά από τότε
Επαναλαμβανόμενες μολύνσεις
Κνησμός του πρωκτού ή του κόλπου
Συνήθεις πηγές και αιτίες παρασίτων
Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν πολλοί, δεν χρειάζεται να ταξιδέψετε σε μια τριτοκοσμική χώρα για να κολλήσετε ένα παράσιτο. 
Όταν ταξιδεύετε διεθνώς, είναι πιο συνηθισμένο να κολλάτε ένα παράσιτο από μολυσμένο νερό.
Ωστόσο, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να προσβληθούν από παράσιτα πολλοί άνθρωποι στον δυτικό κόσμο. 
Εκατομμύρια Αμερικανοί και Ευρωπαίοι παλεύουν με παρασιτικές λοιμώξεις, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Υγείας. 
Πολλοί επαγγελματίες υγείας πιστεύουν ότι τα παράσιτα είναι μια σημαντική βασική αιτία χρόνιων συμπτωμάτων. 
Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους ένα άτομο μπορεί να γίνει ευάλωτο σε μια παρασιτική μόλυνση.
Μολυσμένο νερό: Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την κατανάλωση μολυσμένου νερού, ακόμη και του δημοτικού νερού βρύσης, καθώς και το κολύμπι σε μολυσμένο υδάτινο σώμα όπως ρέμα, λίμνη ή πισίνα.
Μολυσμένα τρόφιμα: Τρόφιμα όπως τα ακατέργαστα θαλασσινά και το κρέας μπορεί να είναι πηγή παρασίτων, όπως και τα ωμά φρούτα και λαχανικά που δεν έχουν υποστεί σωστή επεξεργασία και καθαρισμό.
Δυσβίωση: Η δυσβίωση, ανισορροπία στο μικροβίωμα του εντέρου, δημιουργεί το "τέλειο" έδαφος για να ευδοκιμήσουν τα παράσιτα, καθώς δεν υπάρχουν αρκετά ωφέλιμα βακτήρια για την καταπολέμηση των παρασίτων.
Ανεπαρκής HCL: Ως μέρος του έμφυτου ανοσοποιητικού συστήματος, το υδροχλωρικό οξύ/HCL στο στομάχι είναι η πρώτη γραμμή άμυνας όταν πρόκειται για τα τρόφιμα και τα ποτά που καταναλώνουμε. 
Η οξύτητα του HCL σκοτώνει παθογόνα που μπορεί να εισέλθουν στο σώμα μέσω των τροφών και των ποτών. 
Επιπρόσθετα, επειδή η πέψη είναι μια διαδικασία από πάνω προς τα κάτω, η έλλειψη σωστής έκκρισης HCL μπορεί να προκαλέσει τη μη σωστή διάσπαση των τροφίμων και έτσι να οδηγήσει σε κακή αφομοίωση των θρεπτικών συστατικών. 
Επιπλέον, αυτό αφήνει το σώμα πιο ευαίσθητο σε παθογόνα.
Ανοσολογική ανεπάρκεια: Ένα άτομο που φέρει υψηλό τοξικό φορτίο, υποσιτίζεται, αντιμετωπίζει υψηλά επίπεδα στρες ή έχει χρόνιες ανοσολογικές προκλήσεις μπορεί να είναι πιο ευαίσθητο σε μια παρασιτική μόλυνση.
Αντιβιοτικά και ανοσοκατασταλτικά φάρμακα: Τα αντιβιοτικά και άλλα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα προκαλούν βλάβες και τελικά καταστρέφουν τα καλά βακτήρια του εντέρου.
 Αυτό δημιουργεί ένα περιβάλλον για τον πολλαπλασιασμό των παρασίτων, ανοίγοντας ουσιαστικά την πόρτα για να προκαλέσουν μακροχρόνιες χρόνιες παθήσεις υγείας.
Κατοικίδια: Οι άνθρωποι μπορούν να προσβληθούν από παράσιτα από ζώα, συμπεριλαμβανομένων των κατοικίδιων. 
Για παράδειγμα, η μόλυνση από τοξόπλασμα gondii μπορεί να συμβεί από το χειρισμό μολυσμένων απορριμμάτων γατούλας.
Επιφάνειες: Επιφάνειες όπως παιχνίδια, κλινοσκεπάσματα, χερούλια θυρών, καθίσματα τουαλέτας, χώμα και άλλα αντικείμενα μπορεί να μολυνθούν με αυγά παρασίτων.
Ταξίδια στο εξωτερικό: Η κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων και νερού όταν ταξιδεύετε σε ξένες χώρες μπορεί να είναι πηγή παρασίτων. 
Επιπρόσθετα, η επίσκεψη σε περιοχές με κακή υγιεινή ή όπου άλλοι άνθρωποι και ζώα ασκούν κακή υγιεινή μπορεί να εκθέσει κάποιον σε παρασιτική μόλυνση.
Πρόληψη της υπερανάπτυξης μέσω της αποτελεσματικής αποτοξίνωσης και της υγείας του ανοσοποιητικού
Παράσιτα, οι απρόσκλητοι καλεσμένοι μας:
Όταν εξετάζετε πώς να αποτρέψετε την υπερανάπτυξη παρασίτων στο σώμα σας, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη τη γενικότερη υγεία σας. 
Είτε υποψιάζεστε ότι μπορεί να έχετε ένα ήπιο πρόβλημα με τα παράσιτα είτε απλά επιδιώκετε να ενισχύσετε τις άμυνές σας για να αποτρέψετε τη μετακίνηση των παρασίτων, αυτό το άρθρο θα εξηγήσει τους καλύτερους τρόπους για να αποφύγετε τα παράσιτα από το να γίνουν ανησυχητικά για την υγεία.
Τα παράσιτα αγωνίζονται να πολλαπλασιαστούν σε έναν υγιή ξενιστή, οπότε ουσιαστικά, όσο πιο υγιείς είστε, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να είστε επιρρεπείς στην υπερανάπτυξη των παρασίτων.
Αν και η ιδέα του να είσαι 100 τοις εκατό απαλλαγμένος από παράσιτα ακούγεται υπέροχη, δεν είναι κάτι που είναι εφικτό, ούτε είναι κάτι για το οποίο πρέπει απαραίτητα να επιδιώξετε. Ορισμένα παράσιτα είναι ευεργετικά για τη γενική υγεία σας και μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Το κλειδί για να επιτύχετε αυτή την τέλεια ισορροπία είναι να έχετε ένα ισχυρό, ανθεκτικό ανοσοποιητικό σύστημα και να επιτύχετε ομοιόσταση, στην οποία όλα τα συστήματα στο σώμα σας ευδοκιμούν και λειτουργούν τέλεια μαζί, σαν ένα καλά λαδωμένο μηχάνημα. 
Εάν συμβαίνει αυτό, είστε προετοιμασμένοι για να αποτρέψετε επικίνδυνα παράσιτα και επίσης να δημιουργήσετε ένα περιβάλλον που εμποδίζει τυχόν υπάρχοντα παράσιτα να ανθίσουν και να πολλαπλασιαστούν.
Ας αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να συζητήσουμε μερικά σημαντικά δομικά στοιχεία για την ανάπτυξη και τη διατήρηση ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος. Δεν είναι σε καμία περίπτωση μια εξαντλητική λίστα, αλλά περιέχει τις πιο θεμελιώδεις πτυχές για την υποστήριξη της υγείας του ανοσοποιητικού σας.
Θεμέλια για την αντίσταση στα παράσιτα
Αυτά είναι τα θεμέλια για την οικοδόμηση ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος και την επίτευξη και διατήρηση της βέλτιστης υγείας. 
Με αυτόν τον τρόπο, το σώμα σας θα είναι αρκετά δυνατό ώστε να διατηρεί τα παράσιτα σε σωστή ισορροπία και να αντιστέκεται σε αμέτρητους άλλους κινδύνους για την υγεία.
Ηλιακό φως
Το ηλιακό φως είναι η καλύτερη φυσική πηγή βιταμίνης D. 
Επιδιώξτε να βγαίνετε στον ήλιο κάθε μέρα για τουλάχιστον 30 λεπτά, εκθέτοντας το δέρμα σας στις ακτίνες του ήλιου. 
Η βιταμίνη D βοηθά στη διατήρηση της φλεγμονής σε χαμηλά επίπεδα, ενώ επίσης ενισχύει την παραγωγή πρωτεϊνών που καταπολεμούν τα μικρόβια από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού .
Καθαρός αέρας
Η αναπνοή καθαρού αέρα είναι μια σημαντική πτυχή της οικοδόμησης ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος. Είναι απαραίτητο να αναπνέετε καθαρό αέρα έξω, καθώς και να διασφαλίζετε ότι ο εσωτερικός σας αέρας είναι καθαρός από τοξίνες. 
Η χρήση ενός φίλτρου αέρα υψηλής ποιότητας μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη για να διασφαλιστεί ότι η ποιότητα του εσωτερικού αέρα είναι υγιής για την αναπνοή. 
Η ποιότητα του εσωτερικού αέρα μπορεί επίσης να βελτιωθεί με την αποφυγή προϊόντων καθαρισμού και προσωπικής φροντίδας που περιλαμβάνουν αρώματα και άλλες τοξίνες που είναι επιβλαβείς για την αναπνοή .
Νερό
Το να παραμένετε ενυδατωμένοι βοηθάει να απαλλάξετε από το σώμα σας τις τοξίνες και τα βακτήρια που οδηγούν σε λοιμώξεις. 
Είναι σημαντικό να πίνετε σωστά φιλτραρισμένο νερό και να προσθέτετε μια πρέζα θαλασσινό αλάτι ή σταγόνες μεταλλοποίησης. 
Το να βεβαιωθείτε ότι το πόσιμο νερό σας είναι σωστά μεταλλοποιημένο, θα επιτρέψει στο σώμα σας να απορροφήσει επαρκώς το νερό.
Θρέψη
Η κατανάλωση μιας καλά ισορροπημένης διατροφής γεμάτη φρούτα και λαχανικά, κρέατα από ζώα που τρέφονται με χόρτο σε βοσκοτόπια και ποιοτικά λίπη είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να υποστηρίξετε το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματός σας. 
Η αποφυγή επεξεργασμένων τροφίμων και υπερβολικής πρόσθετης ζάχαρης και καφεΐνης μπορεί να εμποδίσει το σώμα σας να βαλτώσει.
Υπνος
Ο επαρκής ύπνος τακτικά είναι απολύτως θεμελιώδης για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού. 
Επιδιώξτε τουλάχιστον 7 ώρες ύπνου κάθε βράδυ σε ένα δροσερό, σκοτεινό δωμάτιο. 
Είναι καλύτερο να προσπαθείτε να πηγαίνετε για ύπνο και να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε μέρα, ώστε ο κιρκάδιος ρυθμός σας να καθορίζει φυσικά το σώμα σας όταν είναι ώρα για ύπνο και ξεκούραση.
Κίνηση
Το λεμφικό σύστημα είναι ένα ζωτικό μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος που προστατεύει το σώμα από μόλυνση μαζί με την καταστροφή των μη φυσιολογικών κυττάρων. 
Η τακτική, καθημερινή κίνηση και η άσκηση βοηθούν το λεμφικό σύστημα να λειτουργεί σωστά. 
Διεγείρεται το μετακινώντας το σώμα σας και αυξάνοντας τον καρδιακό σας ρυθμό.
Αποχέτευση-απορροή
Η παροχέτευση είναι η οδός ή ο μηχανισμός μέσω του οποίου οι τοξίνες και οι ανεπιθύμητες ουσίες φεύγουν από το σώμα. 
Είναι σημαντικό να διατηρείτε ανοιχτές τις οδούς αποστράγγισης ώστε οι τοξίνες να απομακρύνονται τακτικά αντί να παγιδεύονται στο σώμα σας, γεγονός που δημιουργεί ένα περιβάλλον για την άνθηση των παρασίτων.
Υποστήριξη διαδρομών αποστράγγισης
Το σώμα σας έχει πολλά διαφορετικά συστήματα στη θέση του που το βοηθούν να καθαρίσει τις τοξίνες, είτε πρόκειται για υποπροϊόντα φυσιολογικών κυτταρικών διεργασιών είτε για τοξίνες που έχουν εισχωρήσει στο εσωτερικό μέσω της αναπνοής ή του φαγητού ή απορροφώντας από το δέρμα. 
Η υποστήριξη των βασικών οδών αποστράγγισης του σώματος μπορεί να διασφαλίσει ότι αποτοξινώνουν αποτελεσματικά το σώμα.
Κόλον
Το κόλον σας είναι το κύριο όργανο αποβολής σας. 
Εξασφαλίστε δύο έως τρεις καθημερινές κενώσεις, καταναλώστε άφθονες φυτικές ίνες, παραμείνετε ενυδατωμένοι και παραμείνετε δραστήριοι. 
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε συνδετικά όπως φουλβικό και χουμικό οξύ και μικρονισμένο ζεόλιθο κλινοπτιλόλιθο για να «αρπάξετε» τις τοξίνες και να τις απομακρύνετε με τις κινήσεις του εντέρου σας.
Συκώτι
Το συκώτι σας έχει πολλούς ρόλους και επίσης φιλτράρει το αίμα σας. 
Είναι ένα ζωτικό όργανο αποτοξίνωσης. 
Για να το βοηθήσετε, εφαρμόστε συσκευασίες καστορέλαιου, καταναλώστε ιχνοστοιχεία και μοσχαρίσιο συκώτι από μοσχάρι που τρέφεται με χόρτο και συμπληρώστε την διατροφή σας με N-ακετυλοκυστεΐνη, 
D-γλυκαρικό ασβέστιο και γαϊδουράγκαθο.
Λεμφικό Σύστημα
Το λεμφικό σας σύστημα είναι ένα δίκτυο αγγείων σε όλο το σώμα σας και ένα βασικό μέρος για τον καθαρισμό των κυτταρικών υπολειμμάτων που μπορεί να γίνουν τοξικά εάν παραμείνουν στο σώμα. 
Δώστε προτεραιότητα στην καθημερινή άσκηση και κίνηση για να βοηθήσετε τον μηχανισμό άντλησής του. 
Ακόμη και μια απλή βόλτα μία με δύο φορές την ημέρα μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά στη διευκόλυνση της λεμφικής παροχέτευσης. 
Επίσης, το λεμφικό μασάζ είναι εξαιρετικά για τη λεμφική παροχέτευση.
Γλυμφικό Σύστημα
Το γλυμφικό σύστημα είναι το λεμφικό σύστημα του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού και βασική μέθοδος αποτοξίνωσης. 
Λειτουργεί καλύτερα όταν κοιμόμαστε. 
Για να το βοηθήσετε, στοχεύστε να κοιμάστε τουλάχιστον επτά ή περισσότερες ώρες κάθε βράδυ. 
Μπορείτε επίσης να λαμβάνετε τακτική χειροπρακτική φροντίδα, να κάνετε θεραπεία με λέιζερ χαμηλού επιπέδου και να συμπληρώνετε EPA και DHA, μαγνήσιο και σίδηρο εάν τα επίπεδα είναι χαμηλά.
Δέρμα
Το δέρμα σας είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματός σας και ένα από τα βασικά μονοπάτια για την απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα. 
Για να το χρησιμοποιήσετε, ιδρώστε τακτικά, καταναλώστε παπάγια, γεμάτη με κάλιο και τρώτε πολλά φυλλώδη χόρτα και φρέσκο ​​τζίντζερ. 
Αυτό είναι ιδιαίτερα πολύτιμο εάν παρατηρείτε ακμή, έκζεμα ή άλλα δερματικά προβλήματα.
Νεφρά
Τα νεφρά φιλτράρουν επίσης το αίμα σας και είναι το κλειδί για τον καθαρισμό των υγρών του σώματος. 
Για να τα υποστηρίξετε, συμπληρώστε με N-ακετυλοκυστεΐνη, ρίζα marshmallow και uva ursi και ενυδατώστε με καθαρό νερό και ποτά πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία.
Παράσιτα και παιδιά
Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται εάν είναι ασφαλές ή όχι να βοηθήσουμε τα παιδιά να απαλλαγούν από τα παράσιτα. 
Η σύντομη απάντηση είναι ναι, είναι ασφαλές. 
Τα παιδιά μερικές φορές αγνοούν τη σωστή υγιεινή, καθιστώντας τα πιο ευαίσθητα σε παρασιτικές λοιμώξεις κατά καιρούς. 
Μπορεί να τα κολλήσουν με το να μην πλένουν τα χέρια τους αφού αγγίξουν ένα μολυσμένο ζώο ή κολυμπώντας σε μολυσμένο νερό κ.λπ.
Από την άλλη πλευρά, μπορεί να υποστηριχθεί ότι η έκθεση σε παράσιτα μπορεί να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος με την πάροδο του χρόνου. 
Εάν το παιδί σας αντιμετωπίζει σημαντικά συμπτώματα που σχετίζονται με παράσιτα, αξίζει να το καθαρίσετε. 
Συνήθως συνιστάται να κάνει όλη η οικογένεια έναν καθαρισμό παρασίτων ταυτόχρονα. 
Αυτό βοηθά στον αποκλεισμό οποιουδήποτε κινδύνου τα μέλη της οικογένειας να μεταδώσουν παράσιτα πέρα ​​δώθε και να παρατείνει τη διαδικασία επούλωσης για όλους.
Η σύνδεση τοξινών παρασίτων
Τα παράσιτα παράγουν απόβλητα και υποπροϊόντα που μπορεί να είναι τοξικά για τον ξενιστή. Μπορούν επίσης να λειτουργήσουν ως συλλέκτης τοξινών μέσω αυτού που τρώνε και όσων μπορούν να εγκατασταθούν στο σώμα τους. 
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ορισμένα χρόνια άρρωστα άτομα δυσκολεύονται να γίνουν υγιή εάν το σώμα τους κατακλύζεται από παράσιτα. 
Όσο μεγαλύτερο είναι το παράσιτο, τόσο περισσότερες τοξίνες μπορεί να δημιουργήσει.
Ο καλύτερος τρόπος για να απαλλαγείτε από τα παράσιτα και τις τοξίνες που δημιουργούν ή συλλέγουν, είναι να διασφαλίσετε ότι η ικανότητά σας να καθαρίζετε τις τοξίνες κάθε είδους λειτουργεί καλά και ότι το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι ικανό να καταπολεμήσει τυχόν εισβολείς, συμπεριλαμβανομένων των παρασίτων.
Φυσικές θεραπείες για τις λοιμώξεις που προκαλούν
Τα παράσιτα θεωρούνται ως κάτι εντελώς αρνητικό, και ενώ αυτό ισχύει σε μεγάλο βαθμό για πολλά άτομα, αξίζει να ληφθεί υπόψη ότι μπορεί να είναι χρήσιμα για άτομα με ορισμένες συγκεκριμένες αυτοάνοσες παθήσεις
Παράσιτα, οι απρόσκλητοι καλεσμένοι μας: Για κάποιον που έμαθε πρόσφατα ότι έχει λοίμωξη από παράσιτο, η αμέσως επόμενη σκέψη είναι, 
“Πώς μπορώ να απαλλαγώ από αυτό το συντομότερο δυνατό;” 
Όπως θα περίμενε κανείς, τα αντιπαρασιτικά φάρμακα συνήθως συνταγογραφούνται στη συμβατική ιατρική.
Ωστόσο, αυτά τα φάρμακα μπορεί να έχουν αρνητικές μακροπρόθεσμες παρενέργειες και σπάνια αποτελούν την πρώτη συνιστώμενη θεραπεία στην ολιστική ιατρική.
Είναι δυνατή η θεραπεία των παρασίτων με συνδυασμό δίαιτας και διατροφικών πρωτοκόλλων εκτός από αντιπαρασιτικά βότανα. 
Ο στόχος αυτής της προσέγγισης είναι να καταστήσει το σώμα ακατοίκητο για παράσιτα λιμοκτονώντας τα και υποστηρίζοντας την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να τα καθαρίσει.
Ένα πράγμα που πρέπει να σημειώσουμε προτού ξεκινήσουμε: Δεν υπάρχει μια ενιαία μέθοδος για την απαλλαγή του σώματος από μια παρασιτική μόλυνση, ανεξάρτητα από το αν χρησιμοποιείτε μια συμβατική ή ολοκληρωμένη προσέγγιση. 
Διαφορετικά παράσιτα απαιτούν διαφορετικές θεραπείες, επομένως είναι σημαντικό να συνεργαστείτε με έναν έμπειρο επαγγελματία που μπορεί να σας βοηθήσει να έχετε μια ακριβή διάγνωση και να ορίσετε το κατάλληλο πρωτόκολλο θεραπείας που είναι καλύτερο για το σώμα σας.
Διατροφικές θεωρήσεις
Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ταΐζετε παράσιτα: η τροφή σας είναι η τροφή τους. 
Επομένως, είναι επιτακτική ανάγκη να λιμοκτονήσετε τα παράσιτα των προτιμώμενων πηγών τροφής τους. 
Τα παράσιτα ελκύονται ιδιαίτερα από τα γαλακτοκομικά, τα σάκχαρα σε κάθε μορφή και τα επεξεργασμένα τρόφιμα, επομένως θα πρέπει να αποφύγετε οποιαδήποτε από αυτά τα τρόφιμα στη διατροφή σας. 
Ας βουτήξουμε σε αυτό το θέμα λίγο περισσότερο.
Λαχανικά: Κατά γενικό κανόνα, καταναλώνετε μόνο μαγειρεμένα λαχανικά ενώ καθαρίζετε τα παράσιτα. 
Είναι καλύτερο να τα καταναλώνετε είτε στο φούρνο, είτε ψητά, στον ατμό ή σοταρισμένα. Αποφύγετε το βράσιμο γιατί μειώνεται σημαντικά η θρεπτική τους αξία.
Αποφύγετε το καλαμπόκι, 
τον αρακά και τις πατάτες, καθώς η περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη είναι μεγαλύτερη. 
Θα πρέπει να καταναλώνετε μαγειρεμένα λαχανικά που έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως πιπεριές, 
λάχανο, 
σπαράγγια, 
κρεμμύδια, 
ντομάτες, 
αγκινάρες, 
μπρόκολο, 
μανιτάρια, 
πράσινα φασόλια, 
κολοκυθάκια, 
λαχανάκια Βρυξελλών και αγγούρια.
Φρούτα: Τα φρούτα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο λόγω της περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη. 
Μικρές ποσότητες σακχάρων φρούτων μπορεί να παρασύρουν παράσιτα στην πεπτική οδό, όπου τα αντιπαρασιτικά βότανα θα είναι πιο αποτελεσματικά. 
Αποφύγετε τα κονσερβοποιημένα ή μαγειρεμένα φρούτα.
Τα συνιστώμενα φρούτα περιλαμβάνουν εσπεριδοειδή, λεμόνια, 
λάιμ, 
πορτοκάλια, 
γκρέιπφρουτ και από τα υπόλοιπα τα μήλα, 
αχλάδια, 
αβοκάντο, 
κεράσια, 
δαμάσκηνα,  
φράουλες και ροδάκινα.
Κρέας: Δώστε προτεραιότητα στα κρέατα υψηλής ποιότητας, συμπεριλαμβανομένου του βοείου κρέατος που τρέφεται με χόρτο, του κοτόπουλου ελευθέρας βοσκής, των ψαριών που αλιεύονται σε ανοιχτή θάλασσα, του μοσχαριού και του αρνιού. 
Επιπλέον, τα αυγά που εκτρέφονται σε βοσκότοπους είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης με θρεπτικά συστατικά.
Δημητριακά: Τα δημητριακά πρέπει να αποφεύγονται ή να καταναλώνονται σε πολύ περιορισμένες ποσότητες κατά τον καθαρισμό των παρασίτων, καθώς περιέχουν άμυλα.
Ζάχαρα: Μπορούν να καταναλωθούν πολύ περιορισμένες ποσότητες ακατέργαστου μελιού, φρούτων μοναχών και στέβιας. 
Γενικά, πρέπει να αποφύγετε την προσθήκη όλων των επεξεργασμένων σακχάρων.
Ποτά: Το νερό είναι εξαιρετικά σημαντικό, επομένως πίνετε τουλάχιστον το μισό σωματικό σας βάρος σε ουγγιές κάθε μέρα. 
Για παράδειγμα, εάν ζυγίζετε 150 κιλά, πιείτε 75 ουγγιές νερό (2,2 λίτρα). 
Το νερό είναι ένας εύκολος τρόπος για να ξεπλύνετε το σύστημά σας από τις τοξίνες, επιταχύνοντας τη διαδικασία απαλλαγής από τα παράσιτα. Συνιστάται επίσης να προσθέσετε μηλόξυδο σε ζεστό νερό ή απλώς να καταναλώνετε 2 κουταλιές της σούπας καθημερινά.
Προβιοτικά και πεπτικά ένζυμα: Η συμπλήρωση με υψηλής ποιότητας προβιοτικά και πεπτικά ένζυμα μπορεί συχνά να υποστηρίξει την υγεία του εντέρου και να κάνει το έντερο λιγότερο κατοικήσιμο για παράσιτα. 
Τρόφιμα όπως το ωμό σκόρδο,
 οι σπόροι κολοκύθας, 
οι σπόροι παπάγιας και τα παντζάρια καταναλώνονται παραδοσιακά, για να σκοτώσουν τα παράσιτα. 
Είναι επίσης σημαντικό να καταναλώνετε υψηλές ποσότητες φυτικών ινών, οι οποίες μπορούν να σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από τα σκουλήκια.
Φυτικά αντιπαρασιτικά
Πολλά αντιπαρασιτικά βότανα μπορεί να είναι εξαιρετικά ωφέλιμα να τα καταναλώνετε ως μέρος του πρωτοκόλλου σας για τα παράσιτα.
Μαύρα καρύδια: Τα μαύρα καρύδια περιέχουν juglone και τανίνες που λειτουργούν για την εξάλειψη των μικροβίων από το παχύ έντερο. 
Μπορούν επίσης να λειτουργήσουν ως καθαρτικό, διώχνοντας τα παράσιτα από το σώμα.
Γαρίφαλο: Το γαρίφαλο είναι φυσικά αντισηπτικό και αντιπαρασιτικό.
Βοηθά στη θανάτωση παρασιτικών αυγών και σκουληκιών στα έντερα. 
Μπορεί επίσης να καταναλωθεί ως θεραπεία «συντήρησης» για να βοηθήσει στην πρόληψη μελλοντικών παρασιτικών λοιμώξεων.
Ωμό σκόρδο: Το ωμό σκόρδο χρησιμοποιείται για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των παρασίτων του εντερικού σκουληκιού. 
Περιέχει αμινοξέα που περιέχουν θείο που είναι φυσικά αντιπαρασιτικά.
Σπόρος Mimosa Pudica: Όταν καταναλώνετε mimosa Pudica, οι σπόροι γίνονται ένα ζελατινώδες τζελ που μπορεί να κολλήσει σε παράσιτα και άλλες τοξίνες, καθιστώντας τα διαθέσιμα για απομάκρυνση από το σώμα.
Αψιθιά: Η αψιθιά είναι ένα πολυετές φυτό που σχετίζεται με την οικογένεια των μαργαριτών και μπορεί να καταναλωθεί είτε φρέσκο ​​είτε αποξηραμένο. 
Χρησιμοποιείται για την εξάλειψη όλων των τύπων σκουληκιών, συμπεριλαμβανομένων των στρογγυλών σκουληκιών, των ταινιών και των σκουληκιών.
Σπόροι παπάγιας: Οι σπόροι παπάγιας μπορεί να είναι χρήσιμοι για να σκοτώσουν τα σκουλήκια και να απαλλάξουν το σύστημά σας από τις τοξίνες που παράγουν.
Barberry: Το Barberry είναι ένα βότανο και ένα μούρο που περιέχει βερβερίνη, μια ένωση που φαίνεται ότι σκοτώνει τα κεστώδη παράσιτα.
Καναδική υδραστίδα: Η Καναδική υδραστίδα/Goldenseal, περιέχει επίσης βερβερίνη και έχει αποδειχθεί ότι σκοτώνει πολλών ειδών παράσιτα
Σταφύλι Όρεγκον: Αυτό το πανέμορφο μικρό φυτό με τα κίτρινα άνθη και τα μούρα που μοιάζουν με σταφύλι περιέχει βερβερίνη, όπως το barberry και το goldenseal. 
Έχει ισχυρές αντιπαρασιτικές ιδιότητες, καθιστώντας το ένα ακόμη αποτελεσματικό εργαλείο για τη θεραπεία παρασιτικών λοιμώξεων.
Γλυκάνισος: Το έλαιο γλυκάνισου έχει χρησιμοποιηθεί ιστορικά σε μικρές δόσεις για την αποβολή των εντερικών παρασίτων. Είναι πιο ήπια θεραπεία από άλλα αντιπαρασιτικά βότανα.
Ομοιοπαθητική
Η ομοιοπαθητική είναι ένας άλλος χρήσιμος τρόπος για τη θεραπεία παρασιτικών λοιμώξεων. Όπως πάντα, είναι επιτακτική ανάγκη να συνεργαστείτε με έναν εκπαιδευμένο και καταρτισμένο κλινικό ιατρό ή ομοιοπαθητικό. 
Εκείνος θα εξετάσει μια μεγάλη ποικιλία παραγόντων, όπως η φυσική σας διάπλαση, ο τρόπος ζωής σας και τα συμπτώματα που εκδηλώνετε. 
Μερικές κοινές ομοιοπαθητικές θεραπείες για τα παράσιτα περιλαμβάνουν:
Cina: Παραδοσιακά χρησιμοποιείται για λοιμώξεις από νήμα, στρογγυλό σκώληκα ή λοιμώξεις από ασκαρίδες, το σινεμά μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση από στομαχικές διαταραχές ή από τον κνησμό του πρωκτού από αυτά τα παράσιτα.
Cuprum Oxidatum Nigrum: Αυτό το ομοιοπαθητικό φάρμακο βοηθά στην ανακούφιση από την εντερική δυσφορία και τα πεπτικά προβλήματα από τα σκουλήκια, καθώς και από το φούσκωμα ή τον κνησμό.
Indigo: Το Indigo χρησιμοποιείται συχνά για τη θεραπεία παιδιών που υποφέρουν από στρογγυλά σκουλήκια στο στομάχι. 
Αυτά τα σκουλήκια μπορεί να προκαλέσουν έντονο πόνο και το λουλακί μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.
Τεύκριο: Αυτό το βότανο χρησιμοποιείται συχνότερα για την αφαίρεση των σκουληκιών τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες.
Podophyllum: Αυτό το φυτό έχει χρησιμοποιηθεί για αιώνες για τη θεραπεία της εντερικής δυσφορίας, των επώδυνων κράμπων ή της διάρροιας. Χρησιμοποιείται για την αποβολή των σκουληκιών από το πεπτικό σύστημα.
Spigelia: Το Spigelia είναι πιο χρήσιμο για σκουλήκια καρφίτσας ή άλλα σκουλήκια όταν έχετε συμπτώματα όπως κνησμό, γαργαλητό ή σύρσιμο.
Sabadilla: Αυτό το φυτό βοηθά στην ανακούφιση της αίσθησης κνησμού και ερπυσμού κατά τη διάρκεια λοιμώξεων από σκουλήκια και βοηθά στην απαλλαγή από το σώμα από ταινίες, ασκαρίδες και σκουλήκια.
Τα παράσιτα μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία της αυτοάνοσης νόσου
Ενώ έχουμε συζητήσει μερικές από τις αρνητικές πτυχές των παρασιτικών λοιμώξεων, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η έρευνα δείχνει ορισμένα πιθανά οφέλη για τα παράσιτα. 
Η εισαγωγή των ελμίνθων, μιας κατηγορίας σκουληκιών που περιλαμβάνει αγκυλόστομα και μαστίγιο, έχει δείξει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα στη θεραπεία αυτοάνοσων καταστάσεων συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Crohn. 
Είναι ενδιαφέρον ότι η νόσος του Crohn είναι μια σχετικά σπάνια πάθηση σε υπανάπτυκτες χώρες όπου οι έλμινθες είναι συχνό φαινόμενο στον πληθυσμό.-δες τε και: Ισχυρότατα ανθελμινθικά βότανα
Η αύξηση της έρευνας είναι απαραίτητη για να συνεχιστεί η εξερεύνηση αυτής της πιθανής συσχέτισης, αλλά είναι μια συναρπαστική πιθανότητα. 
Τα παράσιτα θεωρούνται ως κάτι εντελώς αρνητικό, και ενώ αυτό ισχύει σε μεγάλο βαθμό για πολλά άτομα, αξίζει να ληφθεί υπόψη ότι μπορεί να είναι χρήσιμα για άτομα με ορισμένες συγκεκριμένες αυτοάνοσες παθήσεις.
          Έρευνες και μελέτες:
-. https://primenews.press/parasita-oi-aprosklitoi-kalesmenoi-mas-meros-1o-pos-ta-proslamvanoume-kai-ti-mas-prokaloun/
-. https://primenews.press/parasita-oi-aprosklitoi-kalesmenoi-mas-meros-2o-prolipsi-tis-yperanaptyxis-meso-tis-apotelesmatikis-apotoxinosis-kai-tis-ygeias-tou-anosopoiitikou
-. https://primenews.press/parasita-oi-aprosklitoi-kalesmenoi-mas-meros-3o-fysikes-therapeies-gia-tis-loimoxeis-pou-prokaloun/