Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021

Επειδή μου αρέσουν και τα εκλεκτά γλυκά: Σιροπιαστή καρυδόπιτα με καρότο

Περιγραφή: Μια διαφορετική σιροπιαστή καρυδόπιτα με καρότο 
Μέγεθος: ταψί 26-28 εκατοστά
Υλικά:
180 γρ. φαρίνα που φουσκώνει μόνη της
100 γρ. καρύδια, ψιλοαλεσμένα (σκόνη)
60 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
2 μεγάλα καρότα ψιλοτριμμένα 
2 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
1 κ.γλ. μπέικιν
1 κ.γλ. κανέλα
1/3 κ.γλ. γαρίφαλο
100 ml αραβοσιτέλαιο
110 ml χυμό πορτοκαλιού
1 κ.γλ. σόδα
4 αυγά
240 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική καστανή (ή λευκή)
Για το σιρόπι
500 ml νερό
3 κ.σ. μέλι
250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική 
1 ξυλάκι κανέλας
1 φλούδα πορτοκαλιού
2-3 καρφάκια γαρίφαλο
1 κ.σ. χυμό λεμονιού
Οδηγίες παρασκευής
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου σε αντιστάσεις και αέρα.
Σε ένα μπολ, αναμιγνύουμε τη φαρίνα, τα αλεσμένα καρύδια, το σιμιγδάλι, το ξύσμα, το τριμμένο καρότο, το μπέικιν, την κανέλα και το γαρίφαλο και ανακατεύουμε καλά.
Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη, μέχρις ότου το μείγμα φουσκώσει (διπλασιαστεί σε όγκο) και αφρατέψει αποκτώντας ένα πιο ανοιχτό χρώμα.
Προσθέτουμε το αραβοσιτέλαιο και ανακατεύοντας με μια μαρίζ (σπάτουλα ή ξύλινη κουτάλα) το μισό μείγμα των στερεών υλικών.
Ύστερα, προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού, τη σόδα και το υπόλοιπο μείγμα των στερεών υλικών.
Ανακατεύουμε καλά μέχρις ότου έχουμε ένα ομογενοποιημένο μείγμα.
Βάζουμε το μείγμα σε λαδωμένο ταψί.
Ψήνουμε για 40-50 λεπτά (ή ανάλογα με τον φούρνο μας) και δοκιμάζουμε όπως τα κέικ (βυθίζοντας ένα μαχαίρι στο κέντρο του γλυκού για να δούμε αν είναι στεγνό όταν το βγάλουμε οπότε σημαίνει ότι είναι έτοιμο) εάν έχει ψηθεί.
Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και το αφήνουμε για 5 λεπτά να πέσει η θερμοκρασία.
Περνούμε ένα μαχαίρι γύρω γύρω έτσι ώστε να ξεκολλήσουμε την καρυδόπιτα όπου, και αν, είναι κολλημένη στα τοιχώματα του ταψιού.
Την κόβουμε προσεκτικά (όσο είναι ζεστή) σε κομμάτια.
Μετά σιροπιάζουμε με το χλιαρό σιρόπι, σιγά σιγά.
Αφήνουμε το γλυκό να απορροφήσει όλο το σιρόπι και το γαρνίρουμε με καρύδια.
Για το σιρόπι
Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και βράζουμε το σιρόπι για 3 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει.
Το αφήνουμε να κρυώσει, πριν σιροπιάσουμε την καρυδόπιτα.

την υπέροχη συνταγή, την οποία έχω κάνει ουκ ολίγες φορές, την είδα στο: https://tantekiki.blogspot.com/2016/12/blog-post_29.html

Το ιπτάμενο τρένο - The Flying Train, Germany, 1902

"The Flying Train"
Ο Wuppertaler Schwebebahn - Wuppertal Suspension Railway, είναι ένας εναέριος σιδηρόδρομος στο Βούπερταλ της Γερμανίας.
Το αρχικό του όνομα ήταν Einschienige Hängebahn System Eugen Langen (Eugen Langen Monorail Overhead Conveyor System). 
Είναι ο παλαιότερος ηλεκτρικός υπερυψωμένος σιδηρόδρομος με κρεμαστά βαγόνια στον κόσμο και είναι ένα μοναδικό σύστημα στη Γερμανία.
Το Schwebebahn εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ως κανονικό μέσο τοπικής δημόσιας μεταφοράς, μεταφέροντας 25 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του 2008. 
Τα νέα σιδηροδρομικά βαγόνια παραγγέλθηκαν το 2015, με την ονομασία Generation 15, και το πρώτο νέο αυτοκίνητο τέθηκε σε λειτουργία τον Δεκέμβριο του 2016.
                   
Πηγή του βίντεο από το κανάλι The Museum of Modern Art: https://youtu.be/2Ud1aZFE0fU

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021

Η Τέχνη τού Να Είσαι Ευτυχισμένος

"Αυτό που έχει κανείς μέσα του, αυτό που τον συνοδεύει στη μοναξιά του και που κανείς δεν μπορεί ούτε να του προσφέρει, ούτε να του στερήσει: αυτό είναι το πιο σημαντικό απ’ όλα τα υπάρχοντά του και απ’ ό,τι είναι ο ίδιος στα μάτια των άλλων."
Η Τέχνη τού Να Είσαι Ευτυχισμένος | 
Arthur Schopenhauer (Άρθουρ Σοπενχάουερ) 

The Lancet: "Ο στιγματισμός των μη εμβολιασμένων δεν δικαιολογείται"

To "The Lancet" είναι ένα από τα πιο έγκυρα και διάσημα επιστημονικά περιοδικά στον πλανήτη, το οποίο αυτές τις μέρες δημοσίευσε το άρθρο με τίτλο:
COVID-19: stigmatising the unvaccinated is not justified
Στις ΗΠΑ και στη Γερμανία, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι έχουν χρησιμοποιήσει τον όρο "πανδημία των μη εμβολιασμένων", υποδηλώνοντας ότι τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί δεν σχετίζονται με την επιδημιολογία του COVID-19. 
Η χρήση αυτής της φράσης από αξιωματούχους μπορεί να ενθάρρυνε έναν επιστήμονα να ισχυριστεί ότι "οι μη εμβολιασμένοι απειλούν τους εμβολιασμένους για το COVID-19".
Αλλά αυτή η άποψη είναι πολύ απλή.
Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι τα εμβολιασμένα άτομα συνεχίζουν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη μετάδοση. 
Στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ, συνολικά 469 νέα κρούσματα COVID-19 εντοπίστηκαν τον Ιούλιο του 2021,
Τα 346 - 74%, από αυτά ήταν άτομα που ήταν πλήρως ή μερικώς εμβολιασμένα.
Επίσης παρατηρήθηκε υψηλό ιικό φορτίο ακόμη και μεταξύ των ατόμων που ήταν πλήρως εμβολιασμένοι.
Στις ΗΠΑ, συνολικά 10.262 περιπτώσεις COVID-19 αναφέρθηκαν σε εμβολιασμένα άτομα έως τις 30 Απριλίου 2021, εκ των οποίων 2725 (26,6%) ήταν ασυμπτωματικοί, 995 (9,7%) νοσηλεύτηκαν και 160 (1 ·6%) πέθανε.
Στη Γερμανία, το 55,4% των συμπτωματικών περιπτώσεων COVID-19 σε ασθενείς ηλικίας 60 ετών και άνω ήταν πλήρως εμβολιασμένα άτομα, και αυτό το ποσοστό αυξάνεται κάθε εβδομάδα. 
Στο Münster της Γερμανίας, νέα κρούσματα COVID-19 εμφανίστηκαν σε τουλάχιστον 85 (22%) από τα 380 άτομα που ήταν πλήρως εμβολιασμένα ή που είχαν αναρρώσει από τον COVID-19 και πήγαιναν σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης.
Τα άτομα που είναι εμβολιασμένα έχουν χαμηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσου, αλλά εξακολουθούν να αποτελούν σημαντικό μέρος της πανδημίας. 
Είναι λοιπόν λάθος και επικίνδυνο να μιλάμε για πανδημία μη εμβολιασμένων. 
Ιστορικά, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Γερμανία έχουν δημιουργήσει αρνητικές εμπειρίες στιγματίζοντας τμήματα του πληθυσμού για το χρώμα του δέρματος ή τη θρησκεία τους. 
Καλώ τα υψηλόβαθμα στελέχη και τους επιστήμονες να σταματήσουν τον ακατάλληλο στιγματισμό των μη εμβολιασμένων ατόμων, στους οποίους περιλαμβάνονται ασθενείς, συνάδελφοί μας και άλλοι συμπολίτες μας, και να καταβάλουν επιπλέον προσπάθεια για να ομαλοποιήσουν την κοινωνία και να σταματήσουν τον διαχωρισμό...
για περισσότερη πληροφόρηση:

Για όλα φταίει η φλεγμονή - Η χρόνια φλεγμονή αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ καθημερινού στρες και νοσηρότητας.

Δουλειά, οικογένεια, λογαριασμοί, υποχρεώσεις… η καθημερινότητα πολλές φορές μοιάζει με έναν ατελείωτο διάδρομο. 
Αρκετοί κουραζόμαστε υπερβολικά, ενώ γνωρίζουμε ότι η συνεχής πίεση δεν έχει καλές επιδράσεις στην υγεία μας. 
Ωστόσο, συνεχίζουμε να επαναλαμβάνουμε την ίδια ρουτίνα, οδηγούμενοι από την λανθασμένη αντίληψη ότι το στρες είναι μόνο για τους αδύνατους.
Η αντίληψη αυτή δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την πραγματικότητα. 
Το φυσικό και ψυχολογικό στρες αποτελούν μείζονα αίτια μίας σύγχρονης επιδημίας που έχει συνδεθεί με κάθε πάθηση από καρδιακή νόσο, κατάθλιψη και χρόνιο πόνο μέχρι νευροεκφυλιστικές παθήσεις. 
Η επιδημία αυτή είναι η φλεγμονή. 
Μέχρι προσφάτως, γνωρίζαμε ελάχιστα για τον τρόπο με τον οποίο μία προστατευτική ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού παρεκκλίνει της φυσιολογικής λειτουργίας της. 
Επίσης, οι πληροφορίες για την αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού ήταν εξίσου περιορισμένες. 
Σήμερα, ωστόσο, νέα δεδομένα έρχονται στο φως για τους μηχανισμούς της φλεγμονής, τη σύνδεση μεταξύ σώματος και εγκεφάλου, καθώς και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να την περιορίσουμε. 
Τα νέα, αυτά, στοιχεία οδηγούν στην ανάπτυξη νέων θεραπειών που μας επιτρέπουν να σβήσουμε τη συνεχή αυτή φλόγα, όχι αποτρέποντας την εμφάνισή της, αλλά περιορίζοντάς την όταν δεν είναι πλέον απαραίτητη.
Οι θεραπείες αυτές θα προσφέρουν ανακούφιση σε εκατομμύρια ασθενείς παγκοσμίως που πάσχουν από χρόνιες φλεγμονώδεις νόσους, όπως ρευματοειδή αρθρίτιδα, άσθμα και κοιλιοκάκη. 
Η διαχείριση της φλεγμονής θα προσφέρει τρόπους να αποτρέψουμε τις βλάβες που προκαλεί η καθημερινότητα στη μακροχρόνια υγεία.
Η φλεγμονή αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού. 
Χωρίς αυτή, θα κινδυνεύαμε από κάθε παθογόνο που εισέρχεται στο σώμα. 
Όταν οι προστατευτικοί φραγμοί του σώματος διαρρυγνύονται λόγω ενός τραυματισμού ή μίας λοίμωξης, η τυπική φλεγμονώδης απόκριση προκαλεί ερυθρότητα, κάυσο, οίδημα και άλγος. 
Αρχικά, τα κύτταρα που έχουν υποστεί βλάβες εκκρίνουν χημικά γνωστά ως κυτοκίνες, τα οποία αυξάνουν τη ροή του αίματος στην πληγείσα περιοχή και σηματοδοτούν στον υπόλοιπο οργανισμό να προετοιμαστεί για «μάχη». 
Ο καύσος είναι αποτέλεσμα της αυξημένης ροής του αίματος, η ερυθρότητα αποτέλεσμα της αγγειοδιαστολής η οποία φέρνει το αίμα πιο κοντά στο δέρμα ενώ το οίδημα είναι αποτέλεσμα αύξησης της διαπερατότητας των αγγείων γεγονός που επιτρέπει τη διαρροή υγρών και λευκών αιμοσφαιρίων από αυτά. 
Τα κύτταρα αυτά στη συνέχεια επιτίθενται και καταστρέφουν τα παθογόνα. 
Τέλος, καθαρίζουν τα υπολείματα της «μάχης».

Η πρώτη, αυτή, απόκριση έχει διαφορετικές μορφές, ανάλογα με το σημείο του σώματος που νοσεί. 
Σε ένα διάστρεμμα του αστραγάλου, για παράδειγμα, δημιουργείται οίδημα στην άρθρωση, ανεβαίνει η θερμοκρασία της και υπάρχει απώλεια της κινητικότητας. 
Στο κοινό κρυολόγημα, τα αγγεία των αεραγωγών διαστέλλονται, προκαλώντας φραγμό στη μύτη. 
Παράλληλα οι φλεγμονώδεις ισταμίνες επιτείνουν την έκκριση φλέγματος η οποία με τη σειρά της προκαλεί βήχα και φτέρνισμα. 
Στη γρίπη, εκτός από τα παραπάνω, η φλεγμονή εξαπλώνεται στον οργανισμό προκαλώντας μυαλγίες και αρθραλγίες.
Στο σύνολο της εξελικτικής πορείας του ανθρώπου, η οξεία φλεγμονή λειτουργούσε ορθώς. 
Παρουσιαζόταν όταν ο οργανισμός αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα, το αντιμετώπιζε και στη συνέχεια υποχωρούσε όταν ο κίνδυνος είχε παρέλθει. 
Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, ωστόσο, έχει διαταράξει αυτή την εύθραυστη ισορροπία. 
Η παχυσαρκία, το στρες, η μόλυνση του περιβάλλοντος, η κακή διατροφή και η γήρανση δημιουργούν μία γενικευμένη φλεγμονή που δεν περιορίζεται σε ένα συγκεκριμένο ιστό και διατηρεί το σώμα σε μία κατάσταση ετοιμότητας για μία απειλή που δεν υλοποιείται ποτέ.
Η διαρκής αυτή φλεγμονή συνήθως δεν προκαλεί άμεσα προβλήματα, ωστόσο αυξάνει τον κίνδυνο μελλοντικών νόσων, από καρδιακή νόσο μέχρι διαβήτη τύπου 2 και νευροεκφυλιστικές νόσους.
Το στρες αποτελεί σοβαρό αιτιολογικό παράγοντα του φαινομένου αυτού. 
Η ορμόνη νοραδρεναλίνη, που απελευθερώνεται εν αναμονή μίας καταστάσεως «ζωής ή θανάτου», προκαλεί την ίδια σειρά αντιδράσεων με μία λοίμωξη ή ένα τραυματισμό. 
Το στρες στα παλαιότερα χρόνια είχε μικρή διάρκεια, ωστόσο σήμερα αρκετοί από εμάς έχουμε μία βόμβα έτοιμη να εκραγεί σε μορφή χρόνιας φλεγμονής που προκαλείται από το στρες. 
Σήμερα γνωρίζουμε ότι η χρόνια ήπια φλεγμονή αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στη σύνδεση του στρες με τη νοσηρότητα. 
Για παράδειγμα, η μακροχρόνια φροντίδα ενός συγγενικού προσώπου με βαριά χρόνια νόσο σε συνδυασμό με το άγχος της καθημερινότητας αυξάνει τους δείκτες φλεγμονής σε κατά τα άλλα υγιή άτομα.
Η παχυσαρκία αποτελεί έναν ακόμα παράγοντα που επιτείνει τη φλεγμονή. 
Η μικρή ποσότητα λίπους στο σώμα είναι όχι μόνο υγιεινή, αλλά και απαραίτητη για τη ρύθμιση τόσο του ανοσοποιητικού συστήματος, όσο και της όρεξης, της διάθεσης και του μεταβολισμού. 
Όταν, ωστόσο, το ποσοστό σωματικού λίπους ξεπεράσει το 25-30%, η ισορροπία αυτή διαταρράσεται. 
Το σωματικό λίπος αποθηκεύει μεγάλες ποσότητες φλεγμονωδών κυτοκινών και, αν αυτό διηθεί διάφορα όργανα, απελευθερώνει τις τελευταίες σε αυτά, προκαλώντας συνεχή, ήπια φλεγμονή. 
Το περιττό λίπος σε μεγάλες ποσότητες θεωρείται σήμερα φλεγμονώδης ιστός.
Η, πλούσια σε ζάχαρη, διατροφή των ημερών μας μπορεί να οδηγήσει σε παθήσεις των ούλων. 
Οι παθήσεις αυτές έχει διαπιστωθεί ότι ωθούν τον οργανισμό σε μία κατάσταση φλεγμονής που έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο αθηροσκλήρωσης. 
Το λίπος που εναποτίθεται στις αρτηρίες αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για την καρδιακή ανακοπή και το εγκεφαλικό επεισόδιο.
Όσο περισσότερο παραμένουν οι παραπάνω παράγοντες κινδύνου, αυξάνεται η πιθανότητα να προκληθούν προβλήματα από την συνεχή φλεγμονή. 
Αυτά μπορεί να είναι σχετικά ήπια, όπως η παρατεταμένη διάρκεια του κρυολογήματος, με την ανοσολογική απόκριση να διατηρείται περισσότερο απ’ όσο χρειάζεται. 
Μπορεί, ωστόσο, να είναι ακόμα και απειλητικά για τη ζωή. 
Μία πρόσφατη έρευνα με σχεδόν 300 άτομα διαπίστωσε ότι η φλεγμονή συνδέεται άμεσα με τα πρώιμα στάδια της καρδιακής νόσου. 
Στα 3 χρόνια της έρευνας, παρατηρήθηκε ότι τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα άγχους είχαν τόσο αυξημένους δείκτες φλεγμονής (πχ. CRP), όσο και αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. 
Φαίνεται ότι όταν υπάρχουν αυξημένα επίπεδα λευκών αιμοσφαιρίων στην κυκλοφορία, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να προσκολληθούν στις λιπώδες πλάκες των αρτηριών, προκαλώντας έτσι αυξημένο κίνδυνο να συσσωρευτούν εκεί και να προκαλέσουν διάρρηξη των τελευταίων. 
Αυτό οδηγεί σε αιμορραγία του τοιχώματος των αγγείων και σχηματισμό θρόμβου, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει καρδιακή ανακοπή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.
Η χρόνια φλεγμονή αυξάνει επίσης τον κίνδυνο κατάθλιψης. 
Αρκετά ψυχολογικά συμπτώματα που συνδέονται με τη φλεγμονή (κόπωση, αίσθημα αδιαθεσίας και απώλεια της όρεξης) ομοιάζουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης. 
Αρκετοί ερευνητές σήμερα υποπτεύονται ότι η χρόνια φλεγμονή ενοχοποιείται για πολλά περιστατικά κατάθλιψης αλλά και άλλων ψυχιατρικών νόσων. 
Τα αντικαταθλιπτικά δεν είναι αντιφλεγμονώδη φάρμακα. 
Δεν αποτελεί έκπληξη, επομένως, το γεγονός ότι δεν είναι αποτελεσματικά σε αρκετά περιστατικά κατάθλιψης που είναι φλεγμονώδους αιτιολογίας.
Ο στόχος, επομένως, σήμερα είναι να διατηρηθούν οι ευεργετικές δράσεις της οξείας φλεγμονής χωρίς όμως αυτή να γίνεται χρόνια.
Προσφάτως, μία ομάδα ερευνητών ανακάλυψε ότι η φλεγμονή έχει ένα «διακόπτη». 
Μέχρι τότε, πιστεύαμε ότι η φλεγμονή προοδευτικά υποχωρούσε καθώς μειωνόταν ο αριθμός των ανοσιακών κυττάρων που εκκρίνουν κυτοκίνες. 
Στην πραγματικότητα, τα ουδετερόφιλα και τα μακροφάγα, τα λευκά αιμοσφαίρια που είναι υπεύθυνα για την έναρξη της φλεγμονής, αλλάζουν τη δράση τους μετά την ενεργοποίηση της τελευταίας και απελευθερώνουν ένα δεύτερο είδος χημικών που λέγονται ρεσολβίνες. 
Αυτές απομακρύνουν τις εναπομείνουσες κυτοκίνες και «καθαρίζουν» τα απόβλητα.
Ο χαλασμένος διακόπτης
Το γεγονός αυτό έκανε τους ερευνητές να αναρωτηθούν αν η χρόνια φλεγμονή δεν προκαλείται από την μεγάλη ένταση του σήματος έναρξης, αλλά από διαταραχή του διακόπτη απενεργοποίησης. 
Τα επόμενα χρόνια, η έρευνα επικεντρώθηκε στις ρεσολβίνες. 
Οι ερευνητές προσπάθησαν να απομονώσουν και να αναπαράξουν τις δράσεις τους.
Ένας παράγοντας που δυσχεραίνει την έρευνα αυτή είναι ότι δεν υπάρχει τρόπος να διαχωριστεί η οξεία φλεγμονή (για παράδειγμα από ένα τραυματισμό ή ένα κρυολόγημα) από την πιο επικίνδυνη χρόνια ήπια φλεγμονή. 
Αυτό συμβαίνει γιατί οι κυτοκίνες και τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος βρίσκονται στο σώμα και φυσιολογικά, επομένως οποιοδήποτε δείγμα αίματος ή ιστού μπορεί να φαίνεται ότι φλεγμαίνει χωρίς αυτό να είναι αληθές.
Τα επίπεδα των ρεσολβινών του αίματος ίσως είναι ένας καλύτερος δείκτης. Παρατηρήθηκε ότι οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 έχουν υψηλότερα επίπεδα κυτοκινών στην κυκλοφορία του αίματος και χαμηλότερα επίπεδα ρεσολβινών. Το εύρημα αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί τα λευκά αιμοσφαίρια που ενεργοποιούν τη φλεγμονή πρέπει επίσης να εκκρίνουν ρεσολβίνες για τον τερματισμό της. 
Επομένως, η αναντίστοιχη αύξηση των κυτοκινών σε σχέση με τις ρεσολβίνες αποτελεί ένδειξη χρόνιας φλεγμονής και διαταραχή του διακόπτη απενεργοποίησης.
Ήδη έχει παρασκευαστεί ένα στοματικό διάλυμα που περιέχει ρεσολβίνες και, μετά από δοκιμές σε ζώα, φαίνεται ότι περιορίζει τόσο την ουλίτιδα όσο και τους φλεγμονώδεις δείκτες για την καρδιαγγειακή νόσο.
Εκτός από τη διάγνωση και θεραπεία της ήπιας φλεγμονής σε υγιή κατά τα άλλα άτομα, η έρευνα επικεντρώνεται σήμερα και στην ανάπτυξη φαρμάκων που θα περιορίζουν τη φλεγμονή σε ασθενείς με χρόνιες παθήσεις όπως η αρθρίτιδα και η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου. 
Τα σύγχρονα στεροειδή ή μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ιβουπροφαίνη και η ναπροξένη αναστέλλουν την εμφάνιση της φλεγμονής, ωστόσο δεν μπορούν να προκαλέσουν τον τερματισμό της. 
Τα φάρμακα αυτά περιορίζουν το επώδυνο οίδημα στις αρθρώσεις αποτρέποντας την ανοσιακή απόκριση. 
Το γεγονός αυτό, όμως, καθιστά τους ασθενείς ευάλωτους σε λοιμώξεις και παρατείνει τη διάρκεια ανάρρωσης μετά από ένα τραυματισμό.
Η χρόνια φλεγμονή αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ καθημερινού στρες και νοσηρότητας.
Η αύξηση των επιπέδων ρεσολβίνης μπορεί να προσφέρει λύση σε αυτό το πρόβλημα. 
Οι ρεσολβίνες βοηθούν στην απομάκρυνση βακτηριδίων και ιών από τον οργανισμό, επομένως είναι απίθανο να προκαλούν ανοσοκαταστολή ή να καθιστούν τον οργανισμό ευάλωτο σε λοιμώξεις όπως συμβαίνει με τα αντιφλεγμονώδη που χρησιμοποιούνται σήμερα.
Το μόνο φάρμακο του οποίου οι ιδιότητες ομοιάζουν αυτές των ρεσολβινών είναι η ασπιρίνη. 
Η τελευταία όχι μόνο αποκλείει τους μεσολαβητές που προκαλούν τη φλεγμονή, αλλά προάγει την παραγωγή σταθερών μορφών των φυσικών ρεσολβινών. 
Η ασπιρίνη είναι, επομένως, το μοναδικό φάρμακο που, σε χαμηλές δόσεις, μπορεί να προκαλέσει τερματισμό της φλεγμονής.
Αυτό, ωστόσο, ενδέχεται να αλλάξει σύντομα καθώς αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο στάδιο των κλινικών δοκιμών ένα νέο φάρμακο, το anabasum. 
Το φάρμακο αυτό έχει παρόμοια αναλγητική δράση με τα κανναβινοειδή. 
Από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των δοκιμών φαίνεται ότι η αντιφλεγμονώδης δράση του είναι αντίστοιχη με τα στεροειδή αλλά με λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες. 
Το φάρμακο αυτό απομακρύνει επίσης τα βακτηρίδια από τα τραύματα. Αντίστοιχες δράσεις δεν έχουν παρατηρηθεί σε κανένα άλλο φάρμακο μέχρι σήμερα. 
Αρχικά, το φάρμακο είχε δοκιμαστεί μόνο σε φλεγμονές του δέρματος, ωστόσο νεότερες έρευνες έδειξαν ότι είναι εξίσου αποτελεσματικό και στην κυστική ίνωση.
Η κατανόηση των μηχανισμών της φλεγμονής μπορεί να προσφέρει οφέλη και στην ανάπτυξη των αναλγητικών φαρμάκων. 
Οι ρεσολβίνες έχει διαπιστωθεί ότι έχουν αναλγητική δράση και οι υποδοχείς τους βρίσκονται στο νωτιαίο γάγγλιο, μία σύνδεση μεταξύ αισθητικών νεύρων και νωτιαίου μυελού. 
Αν οι ρεσολβίνες απομονωθούν και χρησιμοποιηθούν θεραπευτικά, ενδέχεται να μπορούν να αντικαταστήσουν τα οπιοειδή στην αντιμετώπιση του πόνου.
Άλλοι ερευνητές, ωστόσο, είναι πιο συγκρατημένοι για τις θεραπευτικές χρήσεις των ρεσολβινών. 
Ο λόγος που η φλεγμονή φαίνεται να βρίσκεται στη βάση όλων των προβλημάτων υγείας είναι η πολυπλοκότητά της. 
Η φλεγμονή στη νόσο Alzheimer έχει διαφορετικούς φυσιολογικούς μηχανισμούς απ’ότι αυτή στον καρκίνο ή στα αυτοάνοσα νοσήματα (όπως η οστεοαρθρίτιδα). Είναι, επομένως, λογικό άλμα να υποθέσουμε ότι μία χημική ουσία μπορεί να προκαλέσει τερματισμό σε όλες αυτές τις φλεγμονώδεις παθήσεις.
Ένας κινούμενος στόχος
Το γεγονός αυτό αποτυπώθηκε σε μία πρόσφατη έρευνα που περιελάμβανε ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα, μία χρόνια πάθηση που χαρακτηρίζεται από χρόνια φλεγμονή συνήθως λόγω κάποιας αυτοάνοσης νόσου. 
Στους ασθενείς αυτούς εισήχθησαν βακτηρίδια υποδορίως. 
Η φλεγμονή της οστεοαρθρίτιδας παρέμεινε, ωστόσο η φλεγμονή που προκλήθηκε από τα βακτηρίδια αντιμετωπίστηκε φυσιολογικά. 
Συμπεραίνουμε, επομένως, ότι οι μηχανισμοί τερματισμού της φλεγμονής στις 2 αυτές καταστάσεις είναι εντελώς διαφορετικοί. 
Το ίδιο ενδεχομένως ισχύει και για την ίδια πάθηση σε δύο διαφορετικούς ασθενείς, ακόμα και μεταξύ διαφορετικών ιστών στο ίδιο άτομο. Άλλος παράγοντας που επηρεάζει τους μηχανισμούς της φλεγμονής είναι πιθανώς και το φύλο. 
Για λόγους που ακόμα δεν είναι γνωστοί, τα αυτοάνοσα νοσήματα εμφανίζονται με πολύ μεγαλύτερη συχνότητα στις γυναίκες παρά στους άντρες. 
Φαίνεται έτσι ότι τα είδη της φλεγμονής είναι ποικίλλα και εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες όπως η νόσος, το όργανο που προσβάλλεται, το φύλο καθώς και μία σειρά άλλων παραγόντων.
Η ανακάλυψη νέων θεραπειών επομένως, δεν είναι κάτι απλό. 
Είναι σαν να μπαίνουμε σε ένα μπαρ και να υπάρχει ένας μεγάλος καυγάς χωρίς όμως να γνωρίζουμε ποιος τον ξεκίνησε, ποιοι εμπλέκονται ή πώς αυτός μπορεί να σταματήσει. 
Πρέπει να ασχοληθούμε μεμονωμένα με κάθε συνιστώσα προκειμένου να μπορούμε να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα και να προταθούν θεραπείες.
Καθώς οι έρευνες αυτές είναι ακόμα σε εξέλιξη, υπάρχουν μερικές απλές ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε στο σπίτι για να περιορίσουμε τη χρόνια φλεγμονή. Όλες οι ρεσολβίνες που έχουν απομονωθεί σήμερα, παράγονται στον οργανισμό από ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. 
Τα τελευταία δεν παράγονται σε μεγάλες ποσότητες από τον οργανισμό επομένως πρέπει να λαμβάνονται με τη διατροφή. 
Η καλύτερη πηγή είναι τα λιπαρά ψάρια. 
Πρέπει, λοιπόν, να καταναλώνουμε τουλάχιστον 3 μερίδες λιπαρών ψαριών εβδομαδιαίως για να διασφαλίσουμε ότι ο οργανισμός έχει τις απαραίτητες πρώτες ύλες για να περιορίσει τη φλεγμονή. 
Η επίδραση των ωμέγα-3 στον περιορισμό της φλεγμονής είναι μία πιθανή εξήγηση για τον μειωμένο κίνδυνο καρδιακής νόσου που σχετίζεται με την κατανάλωσή τους.
Διάφορες έρευνες έχουν συνδέσει τη διατροφή πλούσια σε λιπαρά και σάκχαρα με αυξημένη φλεγμονή. 
Λαμβάνοντας υπ’ όψη και άλλες έρευνες που έχουν δείξει ότι ουσίες που περιέχονται στα φρούτα και τα λαχανικά έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, γίνεται σαφές ότι πρέπει να καταναλώνουμε περισσότερα φρούτα, λαχανικά και τρόφιμα ολικής αλέσεως και λιγότερα επεξεργασμένα τρόφιμα.
Ορισμένα είδη άσκησης προσφέρουν επίσης οφέλη στον περιορισμό της φλεγμονής. 
Μία έρευνα σε ποντίκια που είχαν φλεγμονή στη σπονδυλική στήλη, παρατήρησε ότι οι ασκήσεις έκτασης των πληγέντων μυών δύο φορές ημερησίως προκαλούσε απελευθέρωση ρεσολβινών σε αυτούς, με αποτέλεσμα τα ποντίκια να θεραπεύονται και να ανακτούν την κινητικότητά τους γρηγορότερα. 
Το επόμενο στάδιο είναι να διαπιστωθεί αν ισχύει το ίδιο και στους ανθρώπους.
Η φυσική άσκηση αδιαμφισβήτητα περιορίζει τη φλεγμονή. 
Συγκεκριμένα, προκαλεί μία απότομη αύξηση στα επίπεδα της κυτοκίνης IL-6 στους μύες και το αίμα, που εκλαμβάνεται από τον οργανισμό ως προειδοποιητικό σημείο επερχόμενης φλεγμονής. 
Στην περίπτωση αυτή, ωστόσο, η IL-6 λειτουργεί σαν αντιφλεγμονώδες μόριο, παρουσιάζοντας βραχεία αύξηση. 
Στη συνέχεια, το ήπαρ μεταβολίζει το λίπος και περιορίζει τα επίπεδα της IL-6 στο αίμα. 
Δεν υπάρχει ποσότητα φυσικής άσκησης που μπορεί να προκαλέσει χρόνια φλεγμονή, εφόσον δεν υπάρχουν τραυματισμοί. 
Ακόμα και σε επαγγελματίες αθλητές, τα επίπεδα της IL-6 είναι πολύ χαμηλά.
Ωστόσο, τα οφέλη της άσκησης στον περιορισμό της φλεγμονής εμφανίζονται και σε ηπιότερη άσκηση. 
Διάφορες έρευνες έχουν δείξει ότι ακόμα και 20 λεπτά περπάτημα ημερησίως είναι αρκετά για να προσφέρουν οφέλη.
Η υγιεινή διατροφή και η άσκηση είναι σίγουρα ευεργετικά, ωστόσο σήμερα αρκετοί συνιστούν ότι υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να περιοριστεί η χρόνια φλεγμονή. 
Υπάρχουν, όμως, στοιχεία που να δείχνουν ότι το μπάνιο με φύλλα βασιλικού ή η κουρκουμίνη έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες; 
Η κουρκουμίνη, σε περιβάλλον εργαστηρίου περιορίζει όντως τη φλεγμονή στα κύτταρα, ωστόσο οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους δεν έχουν επιβεβαιώσει το εύρημα αυτό. 
Αυτό συμβαίνει γιατί η κουρκουμίνη μπορεί να διέλθει από τον γαστρεντερικό σωλήνα χωρίς να απορροφηθεί. 
Ομοίως δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι το μπάνιο με φύλλα βασιλικού βοηθά στην αντιμετώπιση της φλεγμονής. 
Αν ωστόσο, τα παραπάνω μέτρα σάς βοηθούν να χαλαρώσετε, ακολουθήστε τα. Όλοι οι στρατιώτες είναι ευπρόσδεκτοι στη μάχη κατά της χρόνιας φλεγμονής.

pathologia.eu

-21 Νοεμβρίου:Τι είναι το έθιμο με τα πολυσπόρια

Εισόδια της Θεοτόκου : Σήμερα 21 Νοεμβρίου η Εκκλησία μας γιορτάζει τα Εισόδια της Θεοτόκου.
Είναι η μέρα που δεσπόζει το έθιμο με τα πολυσπόρια,καθώς αναμένοντας να έρθει η χειμερινή περίοδος, οι γεωργοί,κυρίως,της χώρας μας εύχονταν  για να έρθει καλή και παραγωγική σπορά.
Είναι το έθιμο της Παναγιάς της Πολυσπορίτισσας όπου, με αρκετές βέβαια παραλλαγές σε ολόκληρο την χώρα,τα πιό παλιά χρόνια,φτιάχνονται τα πολυσπόρια στη γιορτή της Παναγίας της Πολυσπορίτισσας ή Μεσοσπορίτισσας.
Ήταν ένα έθιμο όπου τα αγροτικά νοικοκυριά έκαναν μια προσφορά στη γη, ακριβώς αυτή την εποχή που ήταν και είναι ταυτισμένη με τη σπορά, και είναι η συνέχεια του αρχαιότατου εθίμου τα Πυανέψια
Κατά τα Πυανέψια έβραζαν σπόρους κάθε είδους.
Πανσπερμία -από τα πᾶν -όλα- και σπέρμα, σπόρος -δηλαδή όλοι οι σπόροι-τα  πολυσπόρια- 

Ο Φίλιππος Βρετάκος στο Λαογραφικό του βιβλίο “Οι δώδεκα μήνες του έτους και αι κυριώτεραι εορταί των” καταγράφει: “Ονομάζουν όμως αυτήν και Πολυσπορίτισσα -Ευρυτανία, Δυτ.Μακεδονία, κ.α.-, επειδή την ημέραν αυτήν, κατά το έθιμον, έβραζαν εντός χύτρας “πολυσπόρια”, ήτοι διαφόρους δημητριακούς καρπούς και όσπρια, ως σιτάρι, αραβόσιτον-καλαμπόκι, λαθούρια, ρεβίθια, φασόλια, κουκκιά κ.τ.λ., τα οποία εμοίραζαν εις τον κόσμον “για τα χρόνια πολλά”, δια να εξασφαλίσουν δηλαδή κατά το ερχόμενο έτος την αφθονίαν των καρπών. […] μοιράζουν δηλαδή “απαρχές” και θυμίζουν τα αρχαία “Πυανέψια” του ίδιου περίπου μήνα”.
Ο Δημ.Λουκόπουλος στα «Γεωργικά της Ρούμελης», Αθήναι 1938, σ.171 αναφέρει: “Την 21ην Νοεμβρίου, οι γεωργοί γιορτάζουν την πολυσπορίτισσα ή Μεσοσπορίτισσα. Πολυσπορίτισσα λένε, γιατί σε πολλά χωριά παίρνουν πολυσπόρια -σιτάρι, καλαμπόκι, κουκκιά, κ.λ.π. και πάνε στην πηγή, τα ρίχνουν μέσα και λένε: όπως τρέχει το νερό, να τρέχη το βιό.
Παίρνουν νερό και γυρίζουν. Επίσης τη μέρα αυτή αντί άλλο φαγητό βράζουν τα πολυσπόρια, τρώνε και μοιράζουν και σε δικούς τους για χρόνια πολλά. Μεσοσπορίτισσα, όπως λένε, το είπαν με το να μεσιάζει τότε η πρώιμη σπορά τους. Κι αυτή τη μέρα βασιλεύει η πούλια, αν τύχη ξαστεριά. Κι όπως θα κάμη αυτήν τη μέρα, θα κάμη και τις σαράντα κατοπινές μέρες”.

Η συνταγή για τα «πολυσπόρια» ακολουθούσε την παρακάτω διαδικασία,με πολλές βέβαια παραλλαγές κατά τόπους:
Υλικά:
– Σιτάρι, καλαμπόκι, σταφίδες ,μαύρες και ξανθές, καρύδια, μύγδαλα, σουσάμι, λαδάκι, μια πρέζα αλατοπίπερο.
– Βράζουμε το σιτάρι πολύ καλά, να μαλακώσει.
– Βράζουμε χώρια και το καλαμπόκι.
– Το σουσάμι, τα καρύδια και τα μύγδαλα ,που πρώτα τα κοπανίζουμε, τα καβουρντίζουμε στο τηγάνι.
– Τέλος, σε μια μεγάλη χύτρα, αναμειγνύουμε όλα τα υλικά και τα βράζουμε μέχρι να χυλώσουν.
– Έχουμε, όμως, φυλαγμένο λίγο από το καβουρντισμένο σουσάμι,το αμύγδαλο και το καρύδι για να πασπαλίσουμε και από πάνω, σε κάθε κυπελλάκι που σερβίρουμε.

Σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, υπήρχε μια παραλλαγή του εθίμου τα «Μπόλια» και το «πάντρεμα της φωτιάς»
Και τα δυό αυτά έθιμα είχαν μεταξύ τους αλληλένδετη σχέση και ήταν απαραίτητα και τα δυό.
Λέγοντας “Μπόλια” εννοούσαν ένα μείγμα από πολλά σπόρια -πολυσπερμία,πανσπερμία- τα οποία βράζανε σε μια μεγάλη κατσαρόλα- όπως παρατηρούμε δεν υπάρχει διαφορά ,απλά οι λέξεις αλλάζουν
Η κατσαρόλα αυτή περιείχε συνήθως προϊόντα ντόπια κυρίως-φασόλια, φακές,ρεβίθια,καλαμπόκι, σιτάρι,κουκιά, φάβα,ρύζι, και όποια άλλα όσπρια μπορούσε ο καθένας να βάλει στην κατσαρόλα.
Η ανομοιογένεια των προς βράση υλικών απαιτούσε αρκετή ώρα , μιας και δεν υπήρχαν τότε οι κατσαρόλες γρήγορου βρασμού,χύτρες, για να βράσουν με αποτέλεσμα να μένουν στη φωτιά αρκετό χρόνο.
Αυτό απαιτούσε συνεχή τροφοδοσία της φωτιάς.
Την βραδιά λοιπόν αυτή γινόταν και το επίσημο άναμμα του τζακιού και για το λόγο αυτό βάζανε να ανάψει η φωτιά πολλών ειδών ξύλα.
Πρώτα βάζανε ξύλο αρσενικό, π.χ.πουρνάρι, πλάτανο, κέδρο, και ύστερα βάζανε ξύλο θηλυκό βελανιδιά,κορτσιά λέγοντας και το σχετικό τραγούδι-“απόψε παντρεύω τη φωτιά , με τούτα τα παιδιά…” ονοματίζοντας κάθε φορά το όνομα του ξύλου που τοποθετούσαν στο τζάκι.
Σημαντικό ήταν ότι για το πάντρεμα της φωτιά τα ξύλα που θα χρησιμοποιούσαν πρέπει να προέρχονταν από δέντρα που ήταν από μέρος ηλιόλουστο γιατί διαφορετικά αν ήταν από σκιερά μέρη δεν κάνανε ούτε κάρβουνο ούτε φλόγα παρά μόνο καπνό.
Αφού η φωτιά άναβε τότε τοποθετούσαν πάνω στην “πυροστιά”  τα μπόλια και έπρεπε να διατηρηθεί η φωτιά όλη τη νύχτα για να σιγοβράσουν τα μπόλια.
Έτσι λοιπόν έπρεπε να μένει ένας να “λαγοκοιμάται”  δίπλα στο παραγώνι και να τροφοδοτεί την φωτιά με ξύλα όλη την νύχτα.
Την άλλη μέρα 21 Νοεμβρίου, τα μπόλια,που ήδη είχαν βράσει,σερβίρονταν κανονικά στο μεσημεριανό τραπέζι σαν κυρίως πιάτο με μπόλικο προζυμένιο ψωμί,ελιές και κρασί.
Συνήθως οι νοικοκυρές προσέφεραν τα μπόλια τους στα γειτονικά σπίτια ανταλλάσσοντας τα πιάτα τους.

Ένα υγιές δούναι και λαβείν!

Εκτός από τις 21 Νοεμβρίου και τα Εισόδια της Θεοτόκου, το σημαντικότατο αυτό έθιμο των γεωργών το συναντάμε και ανήμερα του Αγίου Ανδρέα.

Χαρακτηριστικό δίστιχο της ημέρας:
“Σ’τσι τριάντα, τ’αγι’ Αντριός
αντρειεύει ο καιρός”
Και δεν αντρειεύει – θεριεύει,δυναμώνει -μονάχα το κρύο, αλλά και όλα τα σπαρτά καί τα “ζωντανά”
Έτσι και αυτή τη μέρα οι αγρότες συνήθιζαν να ετοιμάζουν “πολυσπόρια”  για να τα διαβάσει ο παπάς και “να πάει καλά η χρονιά με πλούσια μπερεκέτια”.

Σαν θρησκευτική ημέρα η γιορτή της Παναγίας στις 21 του Νοέμβρη είναι η ημέρα που οι γονείς της Παναγίας την οδήγησαν στον Ναό -είσοδος- και την παρέδωσαν στους ιερείς του Ναού.Τα Εισόδια της Θεοτόκου είναι μια από τις κυριότερες και μεγαλύτερες Θεομητορικές εορτές του έτους

Στην Αθήνα υπάρχει και το θαυμάσιο βυζαντινό Ναΐδριο,η γνωστή μας  Καπνικαρέα, που είναι κτίσμα του 11ου αιώνα, βρίσκεται στο μέσο της οδού Ερμού και τιμάται επ’ ονόματι των Εισοδίων της Θεοτόκου.

21 Νοεμβρίου τα Εισόδια της Παναγίας – ημέρα που γιορτάζουν και πολλοί Παναγιώτηδες και Παναγιώτες τους ευχόμαστε Χρόνια πολλά!

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021

Luc Montagnier,: "Σταματήστε τώρα τους εμβολιασμούς"

Luc Montagnier,: "Σταματήστε τώρα τους εμβολιασμούς"
- Αγωνιώδης έκκληση του κορυφαίου, βραβευμένου με το βραβείο Νόμπελ, Γάλλου ιολόγου, Λύκ Μοντανιέ στις κυβερνήσεις!
Ο κορυφαίος, διεθνούς φήμης και βραβευμένος με το βραβείο Νόμπελ, Γάλλος ιολόγος, Λύκ Μοντανιέ, κρούει των κώδωνα του κινδύνου στην ανθρωπότητα κα απευθύνει έκκληση στις κυβερνήσεις να σταματήσουν τώρα την τρέλα του μαζικού εμβολιασμού. 
Μάλιστα έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι όσα λέει ο Μοντανιέ έρχονται σε μια στιγμή που οι κυβερνήσεις πιέσουν τους πολίτες κυριολεκτικά κυνηγώντας τους με την σύριγγά στο χέρι ενώ υπάρχουν και κράτη που ακολουθούν πλέον την οδό του νομικού καταναγκασμού
Ο Λύκ Μοντανιέ μίλησε στις 17 Νοεμβρίου 2021 στο ραδιόφωνο sudradio και είναι η πιο πρόσφατη συνέντευξή του.
Υπάρχουν άτομα που πεθαίνουν από παρενέργειες του εμβολίου διαπιστώνει. 
Στις παρενέργειες υπάρχουν τα πριόν, η νόσος Creutzfeldt-Jakob, περικαρδίτιδες/μυοκαρδίτιδες κ.α.
Δεν απέχουμε ούτε ένα χρόνο από τα πρώτα εμβόλια και έχουμε ήδη αυτά τα αποτελέσματα.
“Υπάρχουν πολλές άγνωστες παρενέργειες είμαστε περισσότερο στην αρχή παρά στο τέλος. Οπότε προσοχή προσοχή και να σταματήσουμε να σταματήσουμε τον μαζικό εμβολιασμό”.
Υπήρξε πολύ ελπίδα στο εμβόλιο mRNA αυτό ήταν ένα λάθος.
Πρέπει να εξετάσουμε όλες τις υποθέσεις αυτές που αφορούν τα εμβόλια οι υποθέσεις να υπολογιστούν και να αναλυθούν…
Πρέπει να σταματήσουμε αυτή την επιλογή αμέσως να σταματήσουμε άλλους θανάτους. Επιπλέον αυτό που επιπλέον με ανησυχεί είναι τα παιδιά…είμαστε στη φάση να θέλουμε να εμβολιάσουμε τα παιδιά …”
Ο δημοσιογράφος τον διακόπτει και του λέει ότι η Αμερική εμβολιάζει παιδιά μικρών ηλικιών. 
Ο Νομπελίστας απαντάει:
”Αυτά τα παιδιά μπορεί να πεθάνουν μια μέρα, ακόμα κι αν συμβεί 10 ή 20 χρόνια αργότερα… Αν δεν λάβουμε κάθε προφύλαξη, οδεύουμε προς μια καταστροφή ."!
Για τον καθηγητή Luc Montagnier,
"Είμαστε σε μια πολύ σοβαρή κατάσταση, για να μιλήσουμε για την προέλευση του ιού,
δεν γνωρίζουμε ακόμη τις λεπτομέρειες αλλά αρχίζουμε να παίρνουμε μια ιδέα.
Μπορούμε να σκεφτούμε ότι υπάρχουν απρόβλεπτα πράγματα μη αναμενόμενα από Κινέζους ερευνητές.
“Είναι μια κινεζική υπόθεση αρχικά.
Πιθανότατα, δούλεψαν σε σχέδια από τους ιούς της νυχτερίδας. 
Αλλά βέβαια υπάρχουν νέες κατασκευές προερχόμενες από τη νυχτερίδα που επιτρέπουν το πέρασμα στον άνθρωπο.
Υπάρχει μεγάλη συμμετοχή, τουλάχιστον οικονομική, αμερικανική πιθανώς και τεχνική, σε αυτή την υπόθεση.
Στην αρχή έχουμε έναν κινέζικο ιό και μετά έχουμε κάτι άλλο. 
Δηλαδή έχουμε νέες παραλλαγές που εμφανίζονται από τον κινεζικό ιό αλλά που απέχουν αρκετά από την αρχική του δομή.
Η υπόθεση δεν έχει τελειώσει και φυσικά όσο περνάει ο καιρός τόσο περισσότεροι μιλάνε. “Ίσως να φτάσουμε να μάθουμε την αλήθεια. 
Θα χρειαστεί χρόνος. είπε.
Για τον καθηγητή Luc Montagnier κάθε θάνατος από φάρμακο πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.
“Είμαστε ακόμα σε πολύ σοβαρή κατάσταση αυτή τη στιγμή. 
Γιατί αυτές οι νέες παραλλαγές δίνουν παρενέργειες”, εξηγεί ο βιολόγος. 
"Ακόμη και ο αρχικός ιός δίνει παρενέργειες και άμεσες επιδράσεις που είναι υποφερτές θα λέγαμε, αλλά μετά προκαλεί μυοκαρδίτιδα, καρδιαγγειακά φαινόμενα και που σκοτώνουν. Υπάρχουν άνθρωποι που πεθαίνουν από αυτές τις μυοκαρδίτιδα, ένα από τα αποτελέσματα του εμβολίου.
"Κατά την κατάρτησή μου είμαι γιατρός-ερευνητής, έχω την ηθική μου, oποιοσδήποτε θάνατος από φάρμακο, εμβόλιο, πρέπει να λογίζεται ως κάτι σοβαρό και όταν υπάρχουν αρκετοί θάνατοι είναι πραγματικά πρόβλημα.
Δεν υποφέρω την ιδέα που λέγεται ότι στην αναλογία κινδύνου-οφέλους, εσείς έχετε κινδύνους, αλλά η αναλογία οφέλους είναι πολύ καλύτερη για τους άλλους.
Αυτό δεν είναι αλήθεια γιατί πολύς πόνος προέρχεται από αυτή την αντίληψη»
Τώρα έχετε τ’ αποτέλεσμα των προϊόντων
Σήμερα είμαστε στην τρίτη φάση.
Η πρώτη φάση είναι οι αρκετά συχνές παρενέργειες που δεν διαρκούν πολύ αλλά είναι ήδη θανατηφόρες.
Τότε έχεις τα καρδιαγγειακά αποτελέσματα.
Και τώρα έχετε τ’ αποτέλεσμα των πριόν
Επέρχονται κι άλλοι θάνατοι και αυτοί οι άνθρωποι πέθαναν από τη νόσο Cossen-jacob.
Αυτή η ασθένεια είναι πολύ σπάνια, συνήθως όταν είναι σποραδική είναι μία στο εκατομμύριο.
“Υπάρχει μια ομάδα 7 ανεξάρτητων ατόμων με διαφορετικούς γιατρούς που έχουν αυτή την ασθένεια.
Ο κοινός παράγοντας είναι ότι εμβολιάστηκαν με δύο δόσεις εμβολίου Pfizer
Είναι στη δεύτερη δόση που έχετε μικρά σημάδια και μετά εμφανίζονται γενικά σημάδια της νόσου.
Δεν μπορείτε να αποδείξετε ότι προκαλείται από τα εμβόλια, αλλά πρέπει να εξετάσετε αυτήν την υπόθεση ούτως ή άλλως.
Επειδή ο μόνος κοινός παράγοντας μεταξύ αυτών των ανθρώπων είναι να έχουν εμβολιαστεί με το ίδιο εμβόλιο"
 απομαγνητοφώνηση από sudradio που έχει στην επίσημη σελίδα του)
Ο Νομπελίστας και πλέον αρμόδιος και πιαγκοσμίως αναγνωρισμένος Ιολόγος Ιατρός καταλήγει με την αγωνιώδη έκκληση: "σταματείστε σταματείστε τον μαζικό εμβολιασμ"
twitter.com
https://www.pronews.gr/pronews-tv/1035381_lyk-montanie-stamatiste-tora-toys-emvoliasmoys-agoniodi-ekklisi-toy-koryfaioy-iologoy/

Και ο νοών νοείτω και ουαί τω ανοήτω!

Στην μέση του μαθήματος της δημόσιας οικονομίας και ενώ ο καθηγητής ανέλυε τα εργαλεία που χρησιμοποιεί ένα κράτος για να βοηθήσει τους πολίτες του, ένας φοιτητής ξαφνικά ρώτησε τον καθηγητή του:
-. Κύριε, ξέρετε πώς πιάνονται τα αγριογούρουνα;
Ο καθηγητής σκέφτηκε ότι αυτό είναι ένα αστείο και περίμενε την συνέχεια λέγοντας…
-. Όχι! Για πες μου…
...και ο φοιτητής εξηγεί:
-. Πρώτα ανακαλύψτε πού συχνάζουν στο δάσος
και εκεί αφήστε στο έδαφος λίγο καλαμπόκι. 
Τα αγριογούρουνα θα έρχονται κάθε μέρα για να φάνε το “τζάμπα” καλαμπόκι, και όταν συνηθίσουν να έρχονται καθημερινά φτιάξτε περίφραξη από την μία πλευρά, γύρω από το σημείο που έχουν συνηθίσει να τρώνε…..
Όταν συνηθίσουν με την περίφραξη από τη μία πλευρά και γυρνάνε ξανά για να φάνε καλαμπόκι, εσείς φτιάχνετε περίφραξη από την άλλη πλευρά… 
Ξανά συνηθίζουν και ξαναέρχονται να τραφούν ενώ εσείς φτιάχνετε την περίφραξη γύρω γύρω, λίγο λίγο, μέχρι να ολοκληρώσετε και τις τέσσερις πλευρές…
Στο τέλος τοποθετήστε και μία πόρτα στην τελευταία πλευρά…
Τα αγριογούρουνα έχουν συνηθίσει πια με το “τζάμπα” καλαμπόκι και έρχονται κάθε μέρα και μπαίνουν μόνα τους μέσα και τρώνε. 
Έτσι τελικά θα κλείσετε την πόρτα και θα πιάσετε όλο το κοπάδι!!!
Τόσο απλά, βήμα – βήμα, μέχρι τα αγριογούρουνα να χάσουν την ελευθερία τους. 
Όταν το καταλαβαίνουν βέβαια, ξεκινάνε να τρέχουν, αλλά είναι πλέον στη “φυλακή”… 
Μετά από λίγο αρχίζουν να τρώνε και πάλι το εύκολο και “τζάμπα” καλαμπόκι… 
Τόσο πολύ συνηθίζουν πού ξεχνάνε πώς είναι να κυνηγάνε για τον εαυτό τους και έτσι δέχονται την “σκλαβιά”
Δείχνουν και ευγνωμοσύνη στους φυλακές τους, και πηγαίνουν χωρίς αντίσταση στο σφαγείο.
Δεν ανησυχούν που το χέρι που τους ταΐζει είναι το ίδιο που τους “σκοτώνει”…

Louis De Funes VS le coronavirus

Για να χαμογελάσουμε και λίγο!

Επειδή μου αρέσουν και τα γλυκά - Υγρό κέικ με σοκολάτα, καρύδα και γκανάς

Μια συνταγή για ένα λαχταριστό σοκολατένιο γλύκισμα για τους λάτρεις της σοκολάτας. 
Υγρό κέικ σοκολάτας και γκανάς με γάλα καρύδας. 
Μπορείτε να το σερβίρετε σκέτο ή με μια μεγάλη μπάλα παγωτό και πραγματικά να το απολαύσετε.
Υλικά συνταγής
Για το κέικ:
75 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
85 γρ. κακάο σκόνη
200 ml βραστό νερό
150 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
95 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
230 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
50 γρ. ζάχαρη μαύρη
2 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
250 ml γάλα καρύδας
Για τη γκανάς σοκολάτας-καρύδας:
125 ml γάλα καρύδας
150 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
Εκτέλεση:
Βουτυρώνουμε καλά ένα σκεύος με διαστάσεις 20×30 εκ. και προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς με αέρα.
Βάζουμε την ψιλοκομμένη κουβερτούρα και το κακάο σε ένα μπολ μεσαίου μεγέθους και ρίχνουμε το βραστό νερό. 
Περιμένουμε 1-2′ και στη συνέχεια ανακατεύουμε ζωηρά με ένα κουτάλι, μέχρι να λιώσει η κουβερτούρα και να ενωθούν καλά όλα τα υλικά. 
Αφήνουμε το μίγμα στην άκρη.
Σε δεύτερο μπολ ενώνουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο μαζί με τα 2 είδη ζάχαρης και τα ανακατεύουμε σε μέτρια ταχύτητα. 
Ρίχνουμε τα αυγά ένα-ένα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και σχετικά σφιχτή κρέμα.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε σταδιακά πρώτα το γάλα καρύδας και στη συνέχεια τη σοκολατένια κρέμα. 
Τέλος, αδειάζουμε το μίγμα του αλευριού. 
Μόλις ενσωματωθεί και αυτό στο μίγμα, σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ.
Ρίχνουμε το μίγμα στο βουτυρωμένο σκεύος και ψήνουμε το κέικ για 40′ περίπου ή μέχρι μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσουμε στο κέντρο του να βγαίνει με λίγα θρύμματα. 
Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.
Ετοιμάζουμε και την γκανάς.
Βάζουμε την ψιλοκομμένη κουβερτούρα σε ένα μπολ μεσαίου μεγέθους και ζεσταίνουμε το γάλα καρύδας σε μία μικρή κατσαρόλα. 
Μόλις το γάλα φτάσει στο σημείο βρασμού, το αποσύρουμε από τη φωτιά και το ρίχνουμε στην κουβερτούρα. 
Περιμένουμε 1′ και στη συνέχεια ανακατεύουμε ζωηρά με ένα κουτάλι μέχρι να λιώσει η κουβερτούρα και να ενωθούν τα 2 υλικά.
Αφήνουμε την γκανάς να κρυώσει για 10′ και στη συνέχεια την απλώνουμε στην επιφάνεια του κέικ.
Σημειώσεις:
Για να δώσω λίγο χρώμα στο κέικ, έφτιαξα και μία δεύτερη γκανάς, χρησιμοποιώντας 150 γραμμ. λευκής κουβερτούρας και 125 ml γάλα καρύδας. 
Άπλωσα πρώτα τη λευκή γκανάς στην επιφάνεια, από πάνω τη σκούρα και με μία οδοντογλυφίδα έκανα σχεδιάκια.
Η παρουσία της καρύδας είναι αρκετά διακριτική, οπότε αν θέλουμε μπορούμε να ενισχύσουμε τη γεύση της προσθέτοντας 60-80 γραμμ. τριμμένου ινδοκάρυδου.


η συνταγή του θαυμάσιου κέικ εδώ
και στο sintayes.gr
η αρχική ιδέα εδώ

Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2021

«Όταν κοιτάς πολύ ώρα μέσα σε μια άβυσσο, κοιτάει και η άβυσσος μέσα σε σένα» - Φρίντριχ Νίτσε

«Όταν κοιτάς πολύ ώρα μέσα σε μια άβυσσο, κοιτάει και η άβυσσος μέσα σε σένα» - Φρίντριχ Νίτσε
Μέσα από το πρόσφατο διάγγελμα, η πολιτική αρχή καθιέρωσε κ επέβαλλε την “αλήθεια” με τρόπο που κανείς δεν αντέδρασε.
Δημιούργησαν και θρέφουν ένα τέρας που το κοιτάξαμε τόσο πολύ κατάματα, που εξοικειωθήκαμε με την ασχήμια του.
Κανείς πλέον δεν τολμάει να κοιτάξει για πολύ ώρα την άβυσσο γιατί θα αναγκαστεί να αναγνωρίσει το ακαταδίωκτο που πρώτοι εμείς προσφέραμε σε πολιτικούς και επιστήμονες.
Παραχωρήσαμε την κυριαρχία και τα αυτονόητα δικαιώματά μας για ακαθόριστο χρόνο, με τη συμμετρική μας ανέχεια απέναντι στην επίπλαστη εικόνα των πολιτικών και των ειδικών (φιλοτεχνημένη με περίσσεια μεθοδικότητα και πακτωλό χρημάτων) που μας προστατεύουν μέσω διαταγμάτων.
Αντιμετωπίζουμε λοιπόν τη νέα “αλήθεια” και τη νέα “κανονικότητα”, που μας κάνει να αναρωτιόμαστε πόση αλήθεια αντέχουμε και πόση κανονικότητα αξίζουμε...
Tο διάγγελμα υπεκφυγής για το γκρέμισμα του αφηγήματος “ελευθερίας” και εξαφάνισης του ιού (το βίντεο εδώ: https://tinyurl.com/hhhrpb4n) να δημιουργεί εύλογες απορίες όχι μόνο για την άρνηση απέναντι στην πραγματικότητα αλλά και για το πώς αντιλαμβάνεται η πολιτική αρχή το νοητικό επίπεδο των πολιτών.
Ακούσαμε χθες ότι “575.000 συμπολίτες άνω των 60 παραμένουν απροστάτευτοι και ξέρουμε ότι αυτούς χτυπά πιο σοβαρά ο ιός”.
Πρόκειται για άμεση παραδοχή του αυτονόητου, ότι ο ιός δεν έχει οριζόντιο κίνδυνο και ότι προτεραιότητα πρέπει να έχουν ηλικιωμένοι και ευπαθείς. Αλλά δεν έχει σημασία…
Παρά την απόδειξη πλέον ότι ο υγειονομικός ρατσισμός ήταν ανώφελος, συνεχίζεται να επιβάλλεται.
Πρακτικά κανένα από τα μέτρα αποκλεισμού που ανακοίνωσε, μέτρα ντροπή για μια δημοκρατική χώρα του 21ου αιώνα (όπως και τα προηγούμενα), δεν αφορά τους ευπαθείς και ηλικιωμένους. Κι όμως, συνεχίζει...
Οι χαρακτηρισμοί της προσέγγισης μάλιστα ως “προτροπή και ενθάρρυνση” και “επιλογές ενθαρρυντικές και όχι κατασταλτικές” αποτελούν πρωτοφανή ανέκδοτα που παραπέμπουν και σε έλλειψη κατανόησης της ελληνικής γλώσσας. Σε συνδυασμό με τη χρήση λέξεων “του πεζοδρομίου” (“τσαρλατάνοι” και “κορόιδα”), ολοκληρώθηκε το επικοινωνιακό σόου χωρίς υγειονομικό αντίκρισμα.
Αντιμετωπίζουμε πλέον τους αρνητές της ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗΣ ΗΤΤΑΣ του μυθιστορήματος της εξαφάνισης του ιού και της επιχείρησης ελευθερίας, ελευθερία που οι αρχές στέρησαν, χωρίς κανένα αποτέλεσμα (πέρα από κοινωνική ισοπέδωση και καταστροφή) και που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να επαναφέρουν, της ανικανότητας στη διαχείριση και των ερωτηματικών που προκύπτουν από τα προφανή και μεγαλειώδη σφάλματα και τις παραλήψεις.
Ταυτόχρονα, ενώ έγινε παραδεκτή πλέον η ενδημικότητα του ιού, βαφτίστηκε η υποχρεωτική επ’ άπειρον ομηρία που προκύπτει από την ανεπαρκέστατη σε χρονική διάρκεια προστασία των εμβολίων ως “ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού με την υπενθυμιστική δόση”.
Η πρόσφατη δημόσια παραδοχή για το γκρέμισμα του τείχους ανοσίας (κ. Θεοδωρίδου: https://tinyurl.com/4djzd6e2 και βίντεο εδώ: https://tinyurl.com/587m62jm) θέτει αμείλικτα ερωτήματα.
H ψευδεπίγραφη δικαιολογία της μετάλλαξης Δέλτα υποκατέστησε τη συγγνώμη που θα έπρεπε να ακουστεί από τους ειδικούς που βαυκάλιζαν για μήνες το σύνθημα του ανύπαρκτου τείχους ανοσίας.
Είχα αναφέρει ουκ ολίγες φορές, εδώ και μήνες, πως ο ιός θα γίνει ενδημικός, όπως αυτός της γρίπης (παράδειγμα από τις 25 Φεβρουαρίου 2021: https://tinyurl.com/s6trm9ds).
Δεν έχουν σημασία οι δάφνες πρωτοτυπίας (τίποτα πρωτότυπο και έξυπνο δεν έλεγα), η αναγνώριση της πανηγυρικής επιβεβαίωσης ή τα εύσημα.
Είναι όμως ξεκάθαρη η ανάγκη και η απαίτηση να αποδοθούν ευθύνες σε αυτούς που για 20 μήνες, μέσω εκβιασμών, απειλών και καταστροφικών για τους πολίτες επιλογών, κατάφεραν να μετατρέψουν την κοινωνία σε ένα διχαστικό έκτρωμα, με πολλούς συμπολίτες μας πλέον να επιβιώνουν ως “ζωντανοί-νεκροί”…
Κανένα ακαταδίωκτο δεν μπορεί να καλύψει αυτή την προμελετημένη, καλοστημένη και αρρωστημένη εμμονή να διαλύσουν ψυχολογικά, κοινωνικά και οικονομικά τους πολίτες.
Το ίδιο ισχύει και για περίεργες δηλώσεις περί καταγραφής των θανάτων COVID ακόμη και 4 μήνες μετά τη διάγνωση (https://tinyurl.com/3v44d2hy και https://tinyurl.com/rrr5va2w).
Μπορεί να έγινε επίκληση οδηγίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) γι’ αυτές τις καταγραφές, αλλά ο ΠΟΥ είναι ξεκάθαρος:
“Ως θάνατος λόγω COVID-19 ορίζεται για σκοπούς επιτήρησης ο θάνατος που προκύπτει από μια ΚΛΙΝΙΚΑ ΣΥΜΒΑΤΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ, σε πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19, εκτός εάν υπάρχει σαφής εναλλακτική αιτία θανάτου που δεν μπορεί να σχετίζεται με τη νόσο COVID-19 (π.χ. τραύμα). ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΛΗΡΟΥΣ ΑΝΑΡΡΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ COVID-19 ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ.”
Έχει κανείς το θάρρος να μας εξηγήσει τι συμβαίνει;
Ο κατήφορος μοιάζει να μην έχει τέλος, ακόμη κι όταν οι προσδοκίες και οι υποσχέσεις έχουν πλέον εξαϋλωθεί ανεπιστρεπτί.
Το ηθικό ανάστημα ορισμένων έχει καταλήξει πλέον να μοιάζει με ιλαροτραγωδία.
Η εμπιστοσύνη των πολιτών στο κράτος, που αναφέρθηκε στο διάγγελμα, έχει καταντήσει ως το πιο ευφάνταστο ανέκδοτο των ημερών μας, με ευθύνη του κράτους και των όσων έχει διαπράξει εδώ και μήνες. Γι’ αυτό ψάχνουμε απεγνωσμένα να βρούμε κάποιον που να εκπροσωπήσει τη λογική, δηλαδή:
1. Παροχή δωρεάν εμβολίων για κάθε πολίτη που ΕΠΙΘΥΜΕΙ να εμβολιαστεί με ελεύθερη (χωρίς τιμωρία) και ενήμερη (χωρίς εξάρσεις και ψεύδη) συναίνεση, σύμφωνα με τις επιταγές του κώδικα ιατρικής δεοντολογίας.
2. Άμεση κατάργηση των κατάπτυστων μέτρων κοινωνικού διαχωρισμού, υγειονομικού ολοκληρωτισμού και πιστοποιητικών φρονημάτων για την κυκλοφορία, που δεν προσφέρουν το παραμικρό στη δημόσια υγεία και καταργούν θεμελιώδεις αρχές του πολιτισμού και της δημοκρατίας.
3. Σοβαρή καμπάνια αξιόπιστης ενημέρωσης τόσο για την πανδημία όσο και για τα εμβόλια, με έμφαση στη ΣΥΣΤΑΣΗ (και όχι επιβολή) εμβολιασμού σε ευαίσθητες ομάδες (ηλικιωμένοι, ευπαθείς), αντί για την αναξιοπιστία της σημερινής ηχορύπανσης.
4. Άμεση επιστροφή, χωρίς όρους, των χιλιάδων υγειονομικών που βρίσκονται σε αναστολή, αντί για την υποκριτική επιστράτευση μερικών δεκάδων ιδιωτών ιατρών που αποτελεί ένα αποτυχημένο επικοινωνιακό ανέκδοτο και προκαλεί ανυπολόγιστες βλάβες για τη δημόσια υγεία.
Ο δυτικός πολιτισμός εκτρέπεται τάχιστα (άρθρο μου στο The Press Project: https://tinyurl.com/skavme9v), με μια στρατηγική που βασίζεται στον πνευματικό και νοητικό λήθαργο, στο φόβο και στην τυφλή υπακοή και πειθαρχία. Τα νέα lockdown σε Αυστρία και Ολλανδία, και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στην Αυστρία, αποδεικνύουν όχι μόνο την ήττα στη διαχείριση της πανδημίας αλλά κυρίως την καθολική ήττα των Ευρωπαϊκών αξιών και του δημοκρατικού πολιτεύματος που έρχεται σύντομα.
Οι σημερινές ιστορικές στιγμές αποδεικνύουν για άλλη μια φορά ότι η έλλειψη λογοδοσίας και τα ακαταδίωκτα καταλήγουν σε ακατάσχετη ασυδοσία και αμετροεπείς, αυτοκρατορικές και ελιτίστικες συμπεριφορές που προσβάλλουν την κοινή νοημοσύνη και οδηγούν σε προβατοποίηση της κοινωνίας.
Κατάρρευση του αφηγήματος και επίσημες παραδοχές - Πολιτικοί και επιστήμονες αρνητές της αλήθειας

Το διπλό χτύπημα που απειλεί το μυαλό των παιδιών

Τα υψηλά επίπεδα στρες κατά την πρώιμη παιδική ηλικία σε συνδυασμό με την αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση είναι πιθανό να οδηγούν σε γνωστικές δυσκολίες στα παιδιά που εκτίθενται, υποστηρίζουν οι επιστήμονες σε νέα μελέτη
Το στρες σε μικρή ηλικία είναι φαινόμενο που παρατηρείται συχνά σε νέους από διαταραγμένο οικογενειακό περιβάλλον, οι οποίοι πολλές φορές ζουν σε περιοχές με μεγαλύτερη έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση.
Είναι δεδομένο πως η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει αρνητικές επιπτώσεις στη σωματική υγεία, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να εξετάζονται αυτές στην ψυχική υγεία. 
Από την άλλη το στρες, και ειδικά όταν έρχεται πολύ νωρίς στη ζωή ενός ατόμου, είναι ένας από τους γνωστότερους παράγοντες που συμβάλλουν στα προβλήματα ψυχικής υγείας. 
Η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Child Psychology and Psychiatry, λοιπόν, εξετάζει τις συνδυαστικές επιπτώσεις ατμοσφαιρικής ρύπανσης και πρώιμου στρες στα παιδιά σχολικής ηλικίας.
«Η προγεννητική έκθεση σε πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες (PAH), ένα νευροτοξικό στοιχείο που βρίσκεται συχνά στους ατμοσφαιρικούς ρύπους, φαίνεται πως μεγιστοποιεί ή τουλάχιστον διατηρεί τις επιδράσεις του πρώιμου κοινωνικού και οικονομικού στρες στην ψυχική υγεία των παιδιών», αναφέρει ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης και επίκουρος καθηγητής Κλινικής Νευροβιολογίας, Δρ. David Pagliaccio.
Με τη σειρά της η επικεφαλής συγγραφέας και επίκουρη καθηγήτρια Ψυχολογίας, Δρ. Amy Margolis, αναφέρει πως τα παιδιά που μεγαλώνουν σε μη προνομιούχο περιβάλλον έχουν περισσότερες πιθανότητες να βιώσουν στρες και έκθεση σε νευροτοξικά χημικά ταυτόχρονα.
«Οι εκθέσεις αυτές έχουν μια συνδυαστική επίδραση στην κακή ψυχική υγεία και αναδεικνύουν τη σημασία των προγραμμάτων δημόσιας υγείας που επιχειρούν να μειώσουν την έκθεση σε αυτούς τους σοβαρούς παράγοντες κινδύνου, με στόχο τη βελτίωση όχι μόνο της σωματικής αλλά και της ψυχολογικής υγείας», επισημαίνουν οι ειδικοί.
Τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη προέκυψαν από μητέρες, οι οποίες έφεραν μια συσκευή ελέγχου του αέρα κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου της εγκυμοσύνης τους, προκειμένου να μετρηθεί η έκθεση σε ατμοσφαιρικούς ρύπους στην καθημερινή τους ζωή. 
Όταν τα παιδιά τους έφτασαν στην ηλικία των πέντε ετών, οι μητέρες κλήθηκαν να αναφέρουν το στρες που βίωναν, ανάλογα με παράγοντες όπως οι γείτονες, η έλλειψη υλικών αγαθών, η οικογενειακή βία, το αντιλαμβανόμενο στρες, η έλλειψη κοινωνικής στήριξης και τα γενικότερα επίπεδα δυσφορίας. 
Οι μητέρες ανέφεραν, επίσης, τα ψυχιατρικά συμπτώματα των παιδιών τους σε ηλικίες πέντε, επτά, εννέα και έντεκα ετών.
Η συνδυαστική επίδραση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και το πρώιμου στρες παρατηρήθηκε σε διάφορες μετρήσεις προβλημάτων σκέψης και προσοχής/ΔΕΠΥ στην ηλικία των 11 ετών. 
Τα προβλήματα σκέψης αποτελούνταν από εμμονικές σκέψεις και συμπεριφορές ή σκέψεις που οι άλλοι βρίσκουν παράξενες.
Οι επιπτώσεις συνδέθηκαν, επίσης, με τον δείκτη έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση PAH-DNA ενός δοσοεξαρτώμενου δείκτη της έκθεσης σε ρύπους.
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι το PAH και το πρώιμο στρες μπορεί να λειτουργούν ως «διπλό χτύπημα» στα κοινά βιολογικά μονοπάτια που συνδέονται με τα προβλήματα σκέψης και προσοχής, με το στρες πιθανότατα να οδηγεί σε ευρείας γκάμας αλλαγές, όπως στην επιγενετική έκφραση, την κορτιζόλη, τη φλεγμονή και την εγκεφαλική δομή και λειτουργία. 
Ο μηχανισμός πίσω από τις επιπτώσεις του PAH τελεί υπό διερεύνηση, ωστόσο οι αλλαγές στην εγκεφαλική δομή και λειτουργία αντιπροσωπεύουν πιθανώς κοινά μηχανιστικά μονοπάτια.
Να σημειωθεί, τέλος, ότι προηγούμενες μελέτες που έκαναν χρήση των ίδιων μακροχρόνιων δεδομένων κοόρτης βρήκαν ότι η προγεννητική έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση σε συνδυασμό με την έλλειψη υλικών αγαθών αυξάνει τα συμπτώματα ΔΕΠΥ στα παιδιά.
Τα παιδιά που έχουν εκτεθεί σε υψηλά επίπεδα στρες στο σπίτι από μικρή ηλικία και σε αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση προγεννητικά παρουσιάζουν έντονα συμπτώματα προβλημάτων σκέψης και προσοχής, σύμφωνα με τους ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας και Ψυχιατρικής Mailman του Πανεπιστημίου Columbia.