Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021

Επειδή μου αρέσουν και τα γλυκά - Υγρό κέικ με σοκολάτα, καρύδα και γκανάς

Μια συνταγή για ένα λαχταριστό σοκολατένιο γλύκισμα για τους λάτρεις της σοκολάτας. 
Υγρό κέικ σοκολάτας και γκανάς με γάλα καρύδας. 
Μπορείτε να το σερβίρετε σκέτο ή με μια μεγάλη μπάλα παγωτό και πραγματικά να το απολαύσετε.
Υλικά συνταγής
Για το κέικ:
75 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
85 γρ. κακάο σκόνη
200 ml βραστό νερό
150 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
95 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
230 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
50 γρ. ζάχαρη μαύρη
2 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
250 ml γάλα καρύδας
Για τη γκανάς σοκολάτας-καρύδας:
125 ml γάλα καρύδας
150 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
Εκτέλεση:
Βουτυρώνουμε καλά ένα σκεύος με διαστάσεις 20×30 εκ. και προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 180 βαθμούς με αέρα.
Βάζουμε την ψιλοκομμένη κουβερτούρα και το κακάο σε ένα μπολ μεσαίου μεγέθους και ρίχνουμε το βραστό νερό. 
Περιμένουμε 1-2′ και στη συνέχεια ανακατεύουμε ζωηρά με ένα κουτάλι, μέχρι να λιώσει η κουβερτούρα και να ενωθούν καλά όλα τα υλικά. 
Αφήνουμε το μίγμα στην άκρη.
Σε δεύτερο μπολ ενώνουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο μαζί με τα 2 είδη ζάχαρης και τα ανακατεύουμε σε μέτρια ταχύτητα. 
Ρίχνουμε τα αυγά ένα-ένα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και σχετικά σφιχτή κρέμα.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε σταδιακά πρώτα το γάλα καρύδας και στη συνέχεια τη σοκολατένια κρέμα. 
Τέλος, αδειάζουμε το μίγμα του αλευριού. 
Μόλις ενσωματωθεί και αυτό στο μίγμα, σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ.
Ρίχνουμε το μίγμα στο βουτυρωμένο σκεύος και ψήνουμε το κέικ για 40′ περίπου ή μέχρι μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσουμε στο κέντρο του να βγαίνει με λίγα θρύμματα. 
Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει.
Ετοιμάζουμε και την γκανάς.
Βάζουμε την ψιλοκομμένη κουβερτούρα σε ένα μπολ μεσαίου μεγέθους και ζεσταίνουμε το γάλα καρύδας σε μία μικρή κατσαρόλα. 
Μόλις το γάλα φτάσει στο σημείο βρασμού, το αποσύρουμε από τη φωτιά και το ρίχνουμε στην κουβερτούρα. 
Περιμένουμε 1′ και στη συνέχεια ανακατεύουμε ζωηρά με ένα κουτάλι μέχρι να λιώσει η κουβερτούρα και να ενωθούν τα 2 υλικά.
Αφήνουμε την γκανάς να κρυώσει για 10′ και στη συνέχεια την απλώνουμε στην επιφάνεια του κέικ.
Σημειώσεις:
Για να δώσω λίγο χρώμα στο κέικ, έφτιαξα και μία δεύτερη γκανάς, χρησιμοποιώντας 150 γραμμ. λευκής κουβερτούρας και 125 ml γάλα καρύδας. 
Άπλωσα πρώτα τη λευκή γκανάς στην επιφάνεια, από πάνω τη σκούρα και με μία οδοντογλυφίδα έκανα σχεδιάκια.
Η παρουσία της καρύδας είναι αρκετά διακριτική, οπότε αν θέλουμε μπορούμε να ενισχύσουμε τη γεύση της προσθέτοντας 60-80 γραμμ. τριμμένου ινδοκάρυδου.


η συνταγή του θαυμάσιου κέικ εδώ
και στο sintayes.gr
η αρχική ιδέα εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου