Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021

The Lancet: "Ο στιγματισμός των μη εμβολιασμένων δεν δικαιολογείται"

To "The Lancet" είναι ένα από τα πιο έγκυρα και διάσημα επιστημονικά περιοδικά στον πλανήτη, το οποίο αυτές τις μέρες δημοσίευσε το άρθρο με τίτλο:
COVID-19: stigmatising the unvaccinated is not justified
Στις ΗΠΑ και στη Γερμανία, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι έχουν χρησιμοποιήσει τον όρο "πανδημία των μη εμβολιασμένων", υποδηλώνοντας ότι τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί δεν σχετίζονται με την επιδημιολογία του COVID-19. 
Η χρήση αυτής της φράσης από αξιωματούχους μπορεί να ενθάρρυνε έναν επιστήμονα να ισχυριστεί ότι "οι μη εμβολιασμένοι απειλούν τους εμβολιασμένους για το COVID-19".
Αλλά αυτή η άποψη είναι πολύ απλή.
Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι τα εμβολιασμένα άτομα συνεχίζουν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη μετάδοση. 
Στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ, συνολικά 469 νέα κρούσματα COVID-19 εντοπίστηκαν τον Ιούλιο του 2021,
Τα 346 - 74%, από αυτά ήταν άτομα που ήταν πλήρως ή μερικώς εμβολιασμένα.
Επίσης παρατηρήθηκε υψηλό ιικό φορτίο ακόμη και μεταξύ των ατόμων που ήταν πλήρως εμβολιασμένοι.
Στις ΗΠΑ, συνολικά 10.262 περιπτώσεις COVID-19 αναφέρθηκαν σε εμβολιασμένα άτομα έως τις 30 Απριλίου 2021, εκ των οποίων 2725 (26,6%) ήταν ασυμπτωματικοί, 995 (9,7%) νοσηλεύτηκαν και 160 (1 ·6%) πέθανε.
Στη Γερμανία, το 55,4% των συμπτωματικών περιπτώσεων COVID-19 σε ασθενείς ηλικίας 60 ετών και άνω ήταν πλήρως εμβολιασμένα άτομα, και αυτό το ποσοστό αυξάνεται κάθε εβδομάδα. 
Στο Münster της Γερμανίας, νέα κρούσματα COVID-19 εμφανίστηκαν σε τουλάχιστον 85 (22%) από τα 380 άτομα που ήταν πλήρως εμβολιασμένα ή που είχαν αναρρώσει από τον COVID-19 και πήγαιναν σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης.
Τα άτομα που είναι εμβολιασμένα έχουν χαμηλότερο κίνδυνο σοβαρής νόσου, αλλά εξακολουθούν να αποτελούν σημαντικό μέρος της πανδημίας. 
Είναι λοιπόν λάθος και επικίνδυνο να μιλάμε για πανδημία μη εμβολιασμένων. 
Ιστορικά, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Γερμανία έχουν δημιουργήσει αρνητικές εμπειρίες στιγματίζοντας τμήματα του πληθυσμού για το χρώμα του δέρματος ή τη θρησκεία τους. 
Καλώ τα υψηλόβαθμα στελέχη και τους επιστήμονες να σταματήσουν τον ακατάλληλο στιγματισμό των μη εμβολιασμένων ατόμων, στους οποίους περιλαμβάνονται ασθενείς, συνάδελφοί μας και άλλοι συμπολίτες μας, και να καταβάλουν επιπλέον προσπάθεια για να ομαλοποιήσουν την κοινωνία και να σταματήσουν τον διαχωρισμό...
για περισσότερη πληροφόρηση:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου