Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021

Επειδή μου αρέσουν και τα εκλεκτά γλυκά: Σιροπιαστή καρυδόπιτα με καρότο

Περιγραφή: Μια διαφορετική σιροπιαστή καρυδόπιτα με καρότο 
Μέγεθος: ταψί 26-28 εκατοστά
Υλικά:
180 γρ. φαρίνα που φουσκώνει μόνη της
100 γρ. καρύδια, ψιλοαλεσμένα (σκόνη)
60 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
2 μεγάλα καρότα ψιλοτριμμένα 
2 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
1 κ.γλ. μπέικιν
1 κ.γλ. κανέλα
1/3 κ.γλ. γαρίφαλο
100 ml αραβοσιτέλαιο
110 ml χυμό πορτοκαλιού
1 κ.γλ. σόδα
4 αυγά
240 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική καστανή (ή λευκή)
Για το σιρόπι
500 ml νερό
3 κ.σ. μέλι
250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική 
1 ξυλάκι κανέλας
1 φλούδα πορτοκαλιού
2-3 καρφάκια γαρίφαλο
1 κ.σ. χυμό λεμονιού
Οδηγίες παρασκευής
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου σε αντιστάσεις και αέρα.
Σε ένα μπολ, αναμιγνύουμε τη φαρίνα, τα αλεσμένα καρύδια, το σιμιγδάλι, το ξύσμα, το τριμμένο καρότο, το μπέικιν, την κανέλα και το γαρίφαλο και ανακατεύουμε καλά.
Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη, μέχρις ότου το μείγμα φουσκώσει (διπλασιαστεί σε όγκο) και αφρατέψει αποκτώντας ένα πιο ανοιχτό χρώμα.
Προσθέτουμε το αραβοσιτέλαιο και ανακατεύοντας με μια μαρίζ (σπάτουλα ή ξύλινη κουτάλα) το μισό μείγμα των στερεών υλικών.
Ύστερα, προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού, τη σόδα και το υπόλοιπο μείγμα των στερεών υλικών.
Ανακατεύουμε καλά μέχρις ότου έχουμε ένα ομογενοποιημένο μείγμα.
Βάζουμε το μείγμα σε λαδωμένο ταψί.
Ψήνουμε για 40-50 λεπτά (ή ανάλογα με τον φούρνο μας) και δοκιμάζουμε όπως τα κέικ (βυθίζοντας ένα μαχαίρι στο κέντρο του γλυκού για να δούμε αν είναι στεγνό όταν το βγάλουμε οπότε σημαίνει ότι είναι έτοιμο) εάν έχει ψηθεί.
Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και το αφήνουμε για 5 λεπτά να πέσει η θερμοκρασία.
Περνούμε ένα μαχαίρι γύρω γύρω έτσι ώστε να ξεκολλήσουμε την καρυδόπιτα όπου, και αν, είναι κολλημένη στα τοιχώματα του ταψιού.
Την κόβουμε προσεκτικά (όσο είναι ζεστή) σε κομμάτια.
Μετά σιροπιάζουμε με το χλιαρό σιρόπι, σιγά σιγά.
Αφήνουμε το γλυκό να απορροφήσει όλο το σιρόπι και το γαρνίρουμε με καρύδια.
Για το σιρόπι
Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και βράζουμε το σιρόπι για 3 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει.
Το αφήνουμε να κρυώσει, πριν σιροπιάσουμε την καρυδόπιτα.

την υπέροχη συνταγή, την οποία έχω κάνει ουκ ολίγες φορές, την είδα στο: https://tantekiki.blogspot.com/2016/12/blog-post_29.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου