Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018

Οι ανισότητες μεταξύ των χωρών αντανακλώνται στην επιβίωση από τον καρκίνο

Νέα έρευνα δείχνει ότι η επιβίωση των καρκινοπαθών εμφανίζει γενικά βελτίωση σε όλο τον κόσμο, ακόμη και για μερικούς από τους πιο θανατηφόρους καρκίνους, ωστόσο όπως επισημαίνεται εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες διαφορές και ανισότητες μεταξύ των χωρών, ιδίως όσον αφορά την επιβίωση των παιδιών καρκινοπαθών.
Η έρευνα με την ονομασία Concord-3, που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό The Lancet, ανέλυσε στοιχεία για τον καρκίνο από 71 χώρες (περίπου δύο τρία του παγκόσμιου πληθυσμού) για την περίοδο 2000-2014, αναλύοντας την πενταετή επιβίωση των ασθενών μετά τη διάγνωση.
Τα στοιχεία αφορούσαν συνολικά πάνω από 37,5 εκατομμύρια ενήλικες και παιδιά που είχαν διαγνωσθεί με κάποιο από τα 18 συχνότερα είδη καρκίνου, τα οποία αποτελούν περίπου τα τρία τέταρτα όλων των διαγνωσμένων καρκίνων παγκοσμίως.
Μεταξύ άλλων, η μελέτη δείχνει ότι η πενταετής επιβίωση των παιδιών από καρκίνο του εγκεφάλου έχει βελτιωθεί σε πολλές χώρες, αλλά ενώ στις σκανδιναβικές χώρες (Σουηδία, Δανία) αυτό αφορά το 80% των παιδιών, στη Νότια Αμερική (Μεξικό, Βραζιλία) το ποσοστό δεν ξεπερνά το 40%.
«Παρά τις προόδους στην ενημέρωση, στις ιατρικές υπηρεσίες και στις θεραπείες, ο καρκίνος σκοτώνει ακόμη περισσότερα από 100.000 παιδιά κάθε χρόνο παγκοσμίως» δήλωσε ο καθηγητής Μάικλ Κόουλμαν της Σχολής Υγιεινής του Λονδίνου.
Για τους περισσότερους καρκίνους, κατά τα τελευταία 15 έτη, η επιβίωση είναι μεγαλύτερη σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Φινλανδία, η Νορβηγία και η Σουηδία.
Για παράδειγμα, αν ο καρκίνος του μαστού διαγνωσθεί στις ΗΠΑ, η πενταετής επιβίωση φθάνει το 90% των ασθενών και στην Ευρώπη είναι τουλάχιστον 85%, έναντι 66% στην Ινδία.
Σε λίγους όμως καρκίνους η πρόοδος είναι ακόμη ελάχιστη, όπως του παγκρέατος, στον οποίο η πενταετής επιβίωση δεν ξεπερνά το 15% των ασθενών ακόμη και στις πιο ανεπτυγμένες χώρες.
πηγή του άρθρου:thepressproject.gr
galatsinews:togalatsi.blogspot.gr

εκπαιδευτής ρομπότ ή μηχανικός τεχνητής νοημοσύνης-τα επαγγέλματα του αύριο

τα επαγγέλματα της επόμενης δεκαετίας

Το 85% των σημερινών ειδικοτήτων άλλων, εκτιμάται πως δεν θα υπάρχει το 2030.
Πολλοί μελλοντολόγοι υποστηρίζουν ότι τα ρομπότ θα αντικαταστήσουν το ανθρώπινο δυναμικό στην εργασία.
Μάλιστα, το 85% των σημερινών ειδικοτήτων άλλων, εκτιμάται πως δεν θα υπάρχει το 2030.
Σύμφωνα με το «Βήμα» αρκετοί υποστηρίζουν ότι οι αλγόριθμοι της τεχνητής νοημοσύνης θα εξαφανίσουν επαγγέλματα και ειδικότητες που εξασφαλίζουν στους σημερινούς ανθρώπους μια άνετη ζωή.
Ωστόσο, υπάρχουν και έρευνες ειδικών που δείχνουν το αντίθετο:
Ότι ο κόσμος της εργασίας έχει μέλλον μπροστά του και οι θέσεις εργασίας του μέλλοντος και οι ειδικεύσεις των εργαζομένων δεν θα έχουν καμία σχέση με τις σημερινές.

Έρευνα που διενήργησε για λογαριασμό της αμερικανικής εταιρείας ηλεκτρονικών υπολογιστών Dell το Ινστιτούτο για το Μέλλον εκτιμά ότι το 85% των επαγγελμάτων που θα ασκούμε το έτος 2030 δεν υπάρχουν σήμερα, ενώ έρευνα του Πανεπιστημίου ΜΙΤ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η περιβόητη τεχνητή νοημοσύνη όχι μόνο δεν θα καταστρέψει την απασχόληση, αλλά θα δημιουργήσει τα αμέσως επόμενα χρόνια 21 εκατομμύρια θέσεις εργασίας μόνο στις ΗΠΑ.
Ορισμένα από αυτά, μάλιστα, έχουν ήδη δημιουργηθεί για να καλύψουν τις καλπάζουσες ανάγκες των νέων τεχνολογιών.
Το ΜΙΤ ξεχώρισε πέντε από αυτά, τα οποία θα έχουν, όπως επισημαίνει, μεγάλη ζήτηση παγκοσμίως το 2018:

1. Τεχνικός ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
Παρά τις ισχυρές αντιστάσεις διαφόρων η μετάβαση του σύγχρονου κόσμου προς μια εποχή όπου η ενέργεια δεν θα απειλεί την ίδια την ύπαρξη του πλανήτη και της ζωής που υπάρχει πάνω σε αυτόν μοιάζει αναπότρεπτη.
Αμέτρητες νέες ειδικότητες τεχνικών που θα συμβάλουν στη μετάβαση στη νέα ενεργειακή εποχή κάνουν ήδη την εμφάνισή τους στην αγορά εργασίας.
Είναι οι τεχνικοί που ασχολούνται κυρίως με τα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά πάρκα.
Κατά το ΜΙΤ, την επόμενη δεκαετία η ζήτηση για τέτοιες ειδικότητες θα εκτιναχθεί στα ύψη.

2. Εκπαιδευτής ρομπότ
Μοιάζει νομοτελειακός ο εξοστρακισμός των εργαζομένων σε έναν μεγάλο αριθμό επαγγελμάτων από τα ρομπότ και η κατάληψη των θέσεων εργασίας από αυτά.
Οι επιχειρήσεις θα πρέπει όσο διαρκεί η διαδικασία αυτή να προσλαμβάνουν μηχανικούς ειδικευμένους στη δημιουργία και στη διαχείριση της τεχνητής νοημοσύνης.
Διότι τα ρομπότ δεν θα δρουν αυτόνομα, θα βρίσκονται υπό την άγρυπνη ανθρώπινη εποπτεία – έτσι τουλάχιστον διαβεβαιώνουν οι ρομποτιστές.

«Η χρησιμότητα του ανθρώπινου νου αποδείχθηκε προ ολίγων εβδομάδων, όταν η Google χρειάστηκε να προσλάβει 10.000 τεχνικούς στο πλαίσιο μιας μεγάλης ανανέωσης δεδομένων που πραγματοποίησε στο Youtube» γράφει ο Κεντέν Περινέλ στη «Le Figaro».
«Ενας αλγόριθμος κατάφερε να αποσύρει το 98% των βίντεο που είχε αποφασίσει η εταιρεία, κάνοντας τη δουλειά που θα έκαναν 180.000 άνθρωποι αν δούλευαν επί 40 εβδομάδες. Αλλά για το υπόλοιπο 2% η Google χρειάστηκε να καταφύγει στην ανθρώπινη ευφυΐα» σημειώνει ο συντάκτης της γαλλικής εφημερίδας.

3. Μηχανικός τεχνητής νοημοσύνης
Πρόκειται για τον τεχνικό του μέλλοντος.
Η ειδίκευση αυτή θα πληρώνεται με χρυσάφι στην αγορά εργασίας τα επόμενα χρόνια, εκτιμούν οι αναλυτές του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης – και αυτοί κάτι θα ξέρουν…
Ηδη η μέση ετήσια αμοιβή ενός τεχνικού τεχνητής νοημοσύνης είναι στις ΗΠΑ 300.000 δολάρια, δηλαδή πάνω από 250.000 ευρώ.
Και οι πιο καλοπληρωμένοι επαγγελματίες με την ειδίκευση αυτή προσθέτουν ήδη στον τραπεζικό τους λογαριασμό επταψήφιες αμοιβές!
Τον περασμένο Δεκέμβριο η DeepMind, η Google, η Airbnb, η JPMorgan και η Intel έκαναν εκστρατείες στρατολόγησης ταλέντων και κονταροχτυπήθηκαν βάζοντας το χέρι βαθιά στην τσέπη για να προσελκύσουν τα καλύτερα.

4. Παίκτης βιντεοπαιχνιδιών
Το επαγγέλμα αφορά την ταχύτατα αναπτυσσόμενη αγορά των βιντεοπαιχνιδιών που μπορεί να παίξει κανείς στο Διαδίκτυο με τη μέθοδο του streaming. Απευθύνεται κυρίως σε όσους επιθυμούν να παρακολουθούν παίκτες με πολύ υψηλές επιδόσεις την ώρα που παίζουν ένα βιντεοπαιχνίδι.
Περίπου 25.000 «κολλημένοι» με τα βιντεοπαιχνίδια έχουν κάνει επάγγελμα το «κόλλημά» τους αυτό!

5. Νοσηλευτής
Το επάγγελμα του νοσηλευτή είναι από τα αρχαιότερα – πλην όμως και ευυπόληπτα – και φαίνεται πως έχει μέλλον και τον 21ο αιώνα και στον αιώνα τον άπαντα πιθανότατα.
Διότι μπορεί η χειρουργική και άλλες ειδικότητες της ιατρικής επιστήμης να κινδυνεύουν να αντικατασταθούν από την τεχνητή νοημοσύνη των ρομπότ, η φροντίδα του αρρώστου ή του αναρρωνύοντος, όμως, απαιτεί μια προσωπική φροντίδα και μια εμπειρία που μόνο τα ανθρώπινα όντα διαθέτουν.
πηγή του άρθρου:ergasiakanea.eu
photo:google.gr
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
galatsinews:togalatsi.blogspot.gr

garam masala,ένα υπέροχο μείγμα μπαχαρικών

τυπικά συστατικά ενός garam masala

galatsinews:togalatsi.blogspot.gr

garam masala είναι ένα ισχυρό μείγμα μπαχαρικών,εξαιρετικής γεύσης με πλήθος θρεπτικά συστατικά.

garam σημαίνει καυτερό και masala μείγμα μπαχαρικών...
το γευστικό αυτό μείγμα χρησιμοποιείται μόνο του ή με άλλα αρωματικά...
στην αγιουρβέντα (η επιστήμη της ζωής) garam σημαίνει "θερμαίνοντας το σώμα", καθώς στην ιατρική της αγιουρβέντα αυτά τα μπαχαρικά πιστεύεται ότι ανυψώνουν τη θερμοκρασία του σώματος...
η σύνθεση του garam masala διαφέρει από τόπο σε τόπο,και πολλές φορές,και από γούστο σε γούστο,και βέβαια καμία δεν είναι αυθεντικότερη των άλλων...
τα συστατικά του μείγματος, φρυγανίζονται και εν συνεχεία αλέθονται όλα μαζί.
μία αρκετά συνηθισμένη Ινδική συνταγή για garam masala, περιέχει τα εξής μπαχαρικά:
κόκκους μαύρου και λευκού πιπεριού
κανέλα
γαρίφαλλα
μασίς-μπαχαρικό συγγενές με το μοσχοκάρυδο το οποίο προέρχεται από δέντρο του γένους Myristica
λοβούς μαύρου και πράσινου κάρδαμου
φύλλα δάφνης και
κύμινο...
πολλές φορές θα δούμε να προστίθενται στο μείγμα και αρωματικά βότανα,
ενώ,
όπου οι συνταγές το απαιτούν,τα μπαχαρικά αλέθονται με νερό και γάλα καρύδας ή άλλα υγρά, για να δημιουργηθεί μια εξαίσια αρωματική πάστα...
όπως είπαμε η σύνθεση του garam masala διαφέρει από πιάτο σε πιάτο και από γούστο σε γούστο και
το εκπληκτικό είναι ότι σε κάποια πιάτα όπως το roghan josh ,ένα είδος αρνιού στιφάδο, η μαγείρισσα δοκιμάζει προσεκτικά-προσεχτικά ώστε για να καθορίσει την ακριβή στιγμή που θα πρέπει να προστεθεί το κάθε καρύκευμα,
έτσι προστίθενται πρώτα
ο κόλιαντρος και η πιπερόριζα αλεσμένα,μετά
το garam masala και τέλος το τσίλι αλεσμένο και αυτό,το δε garam masala είναι ένα ισχυρότατο μείγμα από
γαρίφαλα,
κάρδαμο,
μάραθο,
τσίλι,
κύμινο,
κουρκούμι και
μοσχοκάρυδο!!!
σε ένα άλλο πιάτο το murgh kari,κοτόπουλο με κάρυ,η διαδικασία είναι περίτεχνη και ακριβής,
έτσι
πρώτα τηγανίζεται το κοτόπουλο και απομακρύνεται από το τηγάνι
ενώ σταδιακά προστίθενται
το κρεμμύδι,
το σκόρδο και φρέσκο τζίντρερ-πιπερόριζα,
τα οποία σιγο-μαγειρεύονται για 7–8 λεπτά...
στη συνέχεια-δεύτερο στάδιο
προστίθενται
το κύμινο,
το κουρκούμι
κιτρινόριζα και
σπόροι κορίανδρου,
καγιέν και
μαραθόσποροι αλεσμένα μαζί με νερό και τηγανίζονται για περίπου 1 λεπτό...
και
πάμε στο τρίτο στάδιο, το οποίο περιλαμβάνει την προσθήκη ντομάτας κονκασέ με φρέσκα,τώρα,φύλλα κόλιαντρου, γιαούρτι και αλάτι και
το κοτόπουλο,τοποθετημένο στη μέση όλων αυτών των υπέροχων μπαχαρικών στο τηγάνι,όπου προστίθεται λίγο ζεστό νερό ακόμα...
τελευταία πινελιά το πασπάλισμα με λίγο garam masala το τηγάνι σκεπάζεται και
αφήνεται να ψηθεί για άλλα 20 λεπτά, πριν σερβιριστεί!!!
και επειδή
η φαντασία δεν έχει όρια,όπως πολύ καλά γνωρίζουμε,,σε ορισμένες συνταγές, μπορούμε να προσθέσουμε
ξηρούς καρπούς,
σκόρδα,
κρεμμύδια,
αστεροειδή γλυκάνισο,να παντρέψουμε προσεχτικά αυτές τις εξωτικές γεύσεις με τις δικές μας εξίσου υπέροχες μεσογειακές γεύσεις δηλ να προσθέσουμε
ρίγανη,
μαντζουράνα,
δυόσμο,
μαϊντανό προσέχοντας να έχουμε ισορροπημένη δράση ή να τονίσουμε μόνο ένα άρωμα!!!
επίσης
το garam masala μπορούμε να το φρυγανίσουμε πριν από τη χρήση,
για να απελευθερώσει τις εξαίσιες γεύσεις του και τα αρώματά του....
ας πειραματιστούμε και ας φτιάξουμε το δικό μας  garam masala!!!
δοκιμάστε να παντρέψετε
τη ρίγανη,
το κουρκούμι
το μαύρο πιπέρι
το λεμόνι....
δοκιμάστε το garam masala σε ψητά αλλά και σε τηγανιτά λαχανικά...
οι γεύσεις και τα αρώματα θα σας συνεπάρουν!!!
το garam masala μπορούμε να το διατηρήσουμε και σε γυάλινα καλά σφραγισμένα βαζάκια!!!
πηγή του άρθρου:botanologia.blogspot.gr

το τυχερό μας έτος 2018-η γνωστή εφαρμογή Viber Holiday Bot έκανε τις προβλέψεις της

Η καμπάνια ξεκίνησε στις 17 Δεκεμβρίου και το Viber Holiday Bot προσέλκυσε περισσότερους από 3.100.000 μοναδικούς χρήστες σε διάρκεια 30 ημερών.

Πιστεύετε ότι το 2018 είναι το τυχερό σας έτος;
Μπορεί να έχετε ακούσει αυτή την ερώτηση πολλές φορές στο παρελθόν - αλλά σίγουρα η απάντηση ποτέ δεν ήταν τόσο διασκεδαστική όσο με το Viber Holiday Bot που λανσάρισε ειδικά για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά η αγαπημένη μας εφαρμογή!
Ξεκινώντας από την αρχή της εορταστικής περιόδου- αυτή η καινοτόμος ψυχαγωγική καμπάνια που βασίστηκε στην αμφίδρομη ψηφιακή επικονωνία- έχει καταγράψει αποτελέσματα ρεκόρ για τη Viber όσον αφορά τη συμμετοχή των εκατομμυρίων χρηστών της, αλλά και τους φίλους και τους αγαπημένους που προσκάλεσαν να συμμετέχουν σε αυτή τη μοναδική εμπειρία.

Τι διαφορετικό είχαν λοιπόν οι γιορτές με το Viber;
Το Viber Holiday Bot καλούσε τους χρήστες του Viber στις κύριες αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης να σχεδιάσουν και να στείλουν ευχές με μια ψηφιακή ευχετήρια κάρτα ή ένα αρχείο GIF, να στολίσουν το πρώτο ψηφιακό Χριστουγεννιάτικο δέντρο στο Viber με τρεις φίλους τους ή να απαντήσουν σε ένα διασκεδαστικό Πρωτοχρονιάτικο κουίζ.
Οι συμμετέχοντες κέρδιζαν ένα δωρεάν πακέτο αυτοκόλλητων στο Viber.

Η καμπάνια ξεκίνησε στις 17 Δεκεμβρίου και το Viber Holiday Bot προσέλκυσε περισσότερους από 3.100.000 μοναδικούς χρήστες σε διάρκεια 30 ημερών.
Είναι αξιοσημείωτο ότι τα αποτελέσματα που αντανακλούν τις προτιμήσεις των χρηστών στις κύριες αγορές της περιοχής - Βουλγαρία, Κροατία, Ελλάδα, Ουγγαρία και Σερβία – διαφοροποιούνται αρκετά μεταξύ τους, γεγονός που αναδεικνύει τις πλούσιες πολιτιστικές διαφορές στην περιοχή της Κεντρικής και Αντολικής Ευρώπης.

Συγκεκριμένα, η αγαπημένη μέθοδος για την αποστολή ευχών με το Viber φαίνεται ότι είναι τόσο οι τυπικές, όσο και οι GIF ψηφιακές κάρτες,
με περίπου 2 εκατομμύρια από αυτές να δημιουργούνται συνολικά.
Οι χρήστες στόλισαν 40.000 διαφορετικά ψηφιακά χριστουγεννιάτικα δέντρα- το καθένα από τα οποία ήταν μια κοινή προσπάθεια 4 εμπλεκόμενων χρηστών. Το διασκεδαστικό Viber Bot Quiz της Πρωτοχρονιάς έδωσε απαντήσεις για τα μελλούμενα του νέου έτους σε 400.000 χρήστες που απάντησαν στις ερωτήσεις, μεταξύ των οποίων συμμετείχαν περισσότεροι από 91.00 Έλληνες. 

To μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής στην καμπάνια είχαν οι Σέρβοι (27%) και ακολούθησαν οι Έλληνες (24%), οι Κροάτες (19%), οι Ούγγροι (18%) και οι Βούλγαροι (12%).
Mε βάση τις απαντήσεις που έδωσαν οι χρήστες στις ερωτήσεις του quiz για το τι θα φέρει το νέο έτος φαίνεται ότι οι περισσότεροι είναι "Πραγματικοί ρεαλιστές", δεδομένου ότι απολαμβάνουν την πρακτική πλευρά της ζωής και παίρνουν χαρά από μικρά, καθημερινά πράγματα - όπως το να μπορούν να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους.
Για τους περισσότερους χρήστες για το νέο έτος η ευτυχία είναι συνώνυμο της ασφάλειας, ενώ μόνο οι Ούγγροι έδειξαν να είναι έτοιμοι να αφεθούν στην τύχη το 2018.

Από την άποψη του τρόπου με τον οποίο τα αποτελέσματα αντανακλούν τις διαφορές μεταξύ των χρηστών στις διαφορετικές χώρες, φαίνεται ότι οι συγκροτημένοι Κροάτες αγαπούν τις «εκπλήξεις», το πάθος των Σέρβων για το απρόβλεπτο και τη διασκέδαση αντανακλάται στην πρόβλεψη για ένα νέο έτος με «πολύ τύχη και parties», οι χρήστες στην Ουγγαρία ως πιο ρομαντικοί έχουν να περιμένουν μια χρονιά γεμάτη έρωτα, οι Βούλγαροι κατοχύρωσαν ένα 2018 με «απρόβλεπτα μπλεξίματα» - και οι Έλληνες ως περισσότερο ρεαλιστές ζήτησαν από το 2018 την απαραίτητη ασφάλεια που χρειάζονται για να αντιμετώπισουν τις δυσκολίες της εποχής. 

Το bot κατασκευάστηκε από την κορυφαία βουλγαρική εταιρία τεχνολογίας και λογισμικού Connecto.
Το Viber Holiday Bot «έσπασε τον πάγο» και δημιούργησε ένα γιορτινό ψηφιακό κλίμα σε ολόκληρη την περιοχή - καθώς οι χρήστες εξοικειώνονται όλο και περισσότερο και με γοργούς ρυθμούς στα πλεονεκτήματα που δημιουργούν τα bots.
Για όσους λοιπόν αισθάνθηκαν αισιόδοξοι και τυχεροί στην αρχή του 2018, το Viber Holiday Bot ήταν εκεί για να τους βοηθήσει να ξεκινήσουν τα χρονιά με θετικά vibes!
πηγή του άρθρου:sofokleousin.gr
~~~~~~~~~~~~~~~
galatsinews:togalatsi.blogspot.gr

σαλάτα για σήμερα-καροτοσαλάτα με μήλο και ρόκα

και μια νόστιμη σαλάτα για σήμερα:

και τα υλικά που θα χρειαστούμε:
- 4 μεγαλούτσικα καρότα
- 2 μήλα (προτιμήστε ξινόμηλα)
- ½ ματσάκι ρόκα
- 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 15-20 φύλλα δυόσμου
- ελαιόλαδο
- αλάτι
- λεμόνι
εκτέλεση:
1. πλένουμε και καθαρίζουμε τα καρότα και τα μήλα . Τα τρίβουμε από τη μεγάλη πλευρά του τρίφτη και τα τοποθετούμε σε ένα μπολ
2. στίβουμε το λεμόνι και το βάζουμε στα καρότα με τα μήλα για να μην μαυρίσουν. Ανακατεύουμε καλά να πάει παντού
3. πλένουμε, καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τη ρόκα, τα κρεμμυδάκια και το δύοσμο. Τοποθετούμε μαζί με τα καρότα και τα μήλα και ανακατεύουμε
4. αλατίζουμε, βάζουμε ελαιόλαδο κατά βούληση και αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά
δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι, κρεμμυδάκι ή δυόσμο εάν χρειάζεται, κατά βούληση
~~~~~~~~~~~~~~~
πηγή το άρθρου:
healthy-and-delicious-recipes.blogspot.gr
~~~~~~~~~~~~~~
taneatisgaleras.blogspot.gr
~~~~~~~~~~~
galatsinews:togalatsi.blogspot.gr

επειδή μου αρέσουν-ψητές πατάτες με πράσινες τσακιστές ελιές

τι θα μπορούσαμε να μαγειρέψουμε σήμερα;
ας δούμε μιά ιδέα:

και θα χρειαστούμε:
2 μεγάλες πατάτες
1 κουταλιά ελαιόλαδο
30 γρ. λιαστές ντομάτες καλά στραγγισμένες
½ κουταλιά κάππαρη
πολύ λεπτές φλούδες ενός λεμονιού
10 τσακιστές πράσινες ελιές, χωρίς κουκούτσι
λίγο φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι
και
προθερμαίνετε το φούρνο στους 190ο C.
βράζετε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο.
τις στραγγίζετε και τις απλώνετε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόχαρτο.
λιώνετε ελαφρά τις πατάτες με ένα πιρούνι και τις πασπαλίζετε με το ελαιόλαδο και λίγο αλατοπίπερο.
τοποθετείτε το ταψί ψηλά στο φούρνο και ψήνετε για 15 λεπτά.
βγάζετε τις πατάτες από το φούρνο.
τις αναμιγνύετε με τις ντομάτες, την κάπαρη, τις φλούδες λεμονιού, τις ελιές και το μαϊντανό.
τις ξαναβάζετε στο φούρνο και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 15 λεπτά μέχρι να ροδίσουν και να ξεροψηθούν στην επιφάνεια.
πηγή:neadiatrofis.gr

Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018

Τα τέσσερα λάθη που γερνούν το πρόσωπό μας ενώ κοιμάμαστε

τέσσερις συνήθειες που γερνούν πρόωρα την επιδερμίδα του προσώπου, ας δούμε γιατί:

Κι ενώ οι περισσότερες γυναίκες θεωρούν ότι μια νύχτα καλού ύπνου, η χρήση αντηλιακής κρέμας και μιας αντιγηραντικής πριν τον ύπνο είναι αρκετά, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.
Ο τρόπος που κοιμάστε ή η νυχτερινή ρουτίνα περιποίησης μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα, επιταχύνοντας τη διαδικασία γήρανσης.

Δείτε τέσσερις συνήθειες που γερνούν πρόωρα την επιδερμίδα του προσώπου:

Κοιμάστε μπρούμυτα
Όταν κοιμάστε μπρούμυτα η βαρύτητα προκαλεί πρήξιμο στο πρόσωπο και ειδικά την περιοχή των ματιών.
Με την πάροδο του χρόνου, ο ύπνος σε αυτή τη στάση ευνοεί τη χαλάρωση και το «κρέμασμα» του δέρματος και την απώλεια κολλαγόνου.
Αν δεν θέλετε να γεράσετε πριν την ώρα σας, προσπαθήστε να κοιμάστε ανάσκελα, προκειμένου να μειώσετε την επίδραση της βαρύτητας στο πρόσωπό σας.
Δεν πλένετε το πρόσωπό σας
Πολλές γυναίκες αμελούν να αφαιρέσουν το μακιγιάζ πριν πάνε για ύπνο.
Το πλύσιμο του προσώπου πριν τον ύπνο είναι απαραίτητο για την απομάκρυνση της βρωμιάς, του ιδρώτα και του μακιγιάζ.
Όταν γυμνάζεστε ή κάνετε μακιγιάζ, οι πόροι του δέρματος κλείνουν και ευνοείται η δημιουργία ακμής.
Ειδικά αν έχετε λιπαρό δέρμα, το πρόσωπό σας θα δείχνει υπερβολικά λιπαρό. Χρησιμοποιήστε κάποιο καθαριστικό προϊόν με απολεπιστικούς παράγοντες για να καθαρίσετε καλά την επιδερμίδα του προσώπου, να αφαιρέσετε τα υπολείμματα μακιγιάζ από τους πόρους και να προετοιμάσετε το δέρμα σας για ανανέωση και ανάπλαση των κυττάρων στη διάρκεια της νύχτας.
Χρησιμοποιείτε πολλά προϊόντα περιποίησης
Εάν χρησιμοποιείτε πολλά προϊόντα περιποίησης και δεν είστε σίγουρες για την ακριβή χρήση κάθε προϊόντος, αυτό μπορεί να είναι πραγματικά επιβλαβές για το δέρμα σας.
Για παράδειγμα, τα προϊόντα που περιέχουν ρετινόλη χρησιμοποιούνται για την πρόληψη των ρυτίδων, όταν όμως συνδυάζονται με προϊόντα που περιέχουν υπεροξείδιο του βενζολίου για την καταπολέμηση της ακμής, μπορούν να προκαλέσουν ξηρότητα και να ερεθίσουν το δέρμα σας.
Η επιδερμίδα δείχνει κόκκινη και φλεγμονώδης και οι λεπτές γραμμές γίνονται πιο εμφανείς.
Μείνετε λοιπόν στα προϊόντα που γνωρίζετε και λειτουργούν για τον δικό σας τύπο επιδερμίδας.
Δεν πίνετε αρκετό νερό
Η ενυδάτωση είναι πολύ σημαντική.
Το νερό είναι βασικό συστατικό του δέρματος και των δομών κάτω από το δέρμα.
Όταν η επιδερμίδα αφυδατώνεται, χάνει το σφρίγος της, ενώ η ξηρότητα την κάνει να δείχνει πιο ρυτιδιασμένη, ειδικά στην περιοχή των ματιών.
Με την καιρό, η αφυδάτωση προκαλεί απώλεια της ελαστικότητας της επιδερμίδας.
Οι ειδικοί συστήνουν την κατανάλωση τουλάχιστον 6 ποτηριών νερού την ημέρα.
πηγή του άρθρου:www.onmed.gr

Κώστας Λεφάκης: Πώς θα επηρεάσει κάθε ζώδιο η δυνατή έκλειψη σελήνης στις 31/01

Μπορεί μεθαύριο η ολική έκλειψη της σελήνης να προσφέρει ένα εντυπωσιακό θέαμα, αλλά από τη ζωδιακή σκοπιά αναμένεται να φέρει... αναταράξεις.
Ο αστρολόγος Κώστας Λεφάκης, καλεσμένος της Ντορέτας Παπαδημητρίου στην εκπομπή ΕΔΩ του ΣΚΑΪ ανέλυσε την επίδραση που θα έχει η έκλειψη σε κάθενα από τα 12 ζώδια.

Σε γενικές γραμμές ο κ. Λεφάκης εξήγησε ότι η επιρροή της έκλειψης ξεκίνησε στις 17 Ιανουαρίου, θα εξελιχθεί μεθαύριο και θα έχει ουρά μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου.
Η επιδείνωση θα διαρκέσει μέχρι και τα μέσα Φεβρουαρίου ενώ οριστικά ο κύκλος της έκλειψης, ο κύκλος  κύκλο των ταλαιπωριών και των γεγονότων που θα αλλάξουν πολλές ισορροπίες, θα κλείσει στις 15 Μαρτίου.

Οι σχέσεις όλο αυτό το διάστημα θέλουν προσοχή και όχι καβγά, απαιτείται εγρήγορση και ψυχραιμία.
Το φεγγάρι ευαισθητοποιεί τους ψυχισμούς και γενικά κάνει τα προβλήματα, χειρότερα.

Ο Κώστας Λεφάκης, μιλώντας γενικά και πέρα από την έκλειψη, είπε πάντως ότι σε αυτή τη χρονιά βάζει τίτλο «2018 έξοδος κινδύνου», καθώς όλοι θα χρειαστούμε να βρούμε μια έξοδο κινδύνου για να βγούμε από ένα περιβάλλον που ξαφνικά θα πιάσει φωτιά ή θα γίνει της τρελής.
Πρέπει να ξέρουμε που θα είναι  σε ώρα ανάγκης που είναι η έξοδος του καθενός
Αναλυτικά οι προβλέψεις για το πώς θα επηρεάσει η έκλειψη κάθε ζώδιο ξεχωριστά:

Κριοί
Να προσέξουν τα εξωτερικά γεγονότα και τα μη υπολογιζόμενα πράγματα από το «εγώ» τους που μπορούν να βλάψουν συμφέροντα.
Οι ερωτευμένοι να προσέξουν έναν αστάθμητο παράγοντα και οι επιχειρηματίες την εξέλιξη των συμφερόντων της δουλειάς τους.
Βέβαια, οι Κριοί, έχουν ασφαλιστική δικλείδα τον Αρη. 

Ταύροι
Οι Ταύροι είναι πιο ανθεκτικοί αν και θα τους χτυπήσει η πανσέληνος και θα αναταράξει τον άξονα οικογένεια-εργασία.
Το στενό περιβάλλον θα αντέξει, το εξωτερικό όμως θα τους επιτεθεί και εδώ θα κριθεί πόσο ψύχραιμοι είναι.
Οι περισσότεροι δεν είναι έτοιμοι για τον αιφνιδιασμό.
Γιατί αυτό το φεγγάρι έχει πολύ αιφνιδιασμό.
Πολλοί άνθρωποι δεν είναι έτοιμοι να δεχθούν αλλαγές ή να βιώσουν αιφνιδιασμό.
Από την άλλη όμως δεν είναι τόσο εκτεθειμένοι οι Ταύροι, η αυριανή έκλειψη τους προειδοποιεί για Φεβρουάριο και Μάρτιο.
Λάβετε το υπόψη και προσαρμοστείτε για να βγάλετε ευκολότερα το δίμηνο.

Δίδυμοι
Οι Δίδυμοι, έχουν ματαίωση των προσδοκιών τους στο εξωτερικό περιβάλλον, στην επικοινωνία.
Θα βραχυκυκλωθούν οι επικοινωνιακές τους δυνατότητες αλλά επειδή είναι ευφάνταστοι θα έχουν έναν τρόπο να ξεφύγουν από τις δυσκολίες και να βρουν διεξόδους.

Καρκίνος 
Οι καρκίνοι υπόκεινται τη συνέπεια της έκλειψης γιατί είναι η σελήνη που παίζει κυρίαρχο ρόλο στη ζωή του.
Σε αυτή τη σελήνη θίγονται δύο ομάδες, πέρα από τον Υδροχόο και τον Λέοντα, ο Καρκίνος και ο Αιγόκερος.
Ο Καρκίνος περισσότερο γιατί είναι κυρίαρχο το φεγγάρι.
Και στους Καρκίνους βλέπουμε να θίγονται προσωπικά συμφέροντα, να εκτείθενται μυστικά που θα τους ταράξουν, να χάνουν μια δικλείδα οικονομική ή συναισθηματική στην οποία υπολογίζουν.
Οι Καρκίνοι δεν πρέπει να κάνουν νευρωτικές ή σπασμωδικές κινήσεις, πρέπει να κρατηθούν ψύχραιμοι.
Η καθημερινότητα δεν θα είναι εύκολη θα έχει συχνούς αιφνιδιασμούς που θα τους ταλαιπωρήσουν.

Λέων
Είναι η έκλειψη απέναντι από το ζώδιο τους, χτυπάει τις σχέσεις, μπορεί αν φέρει διαφωνίες, απογοητεύσεις, βραχυκυκλώσεις, απώλειες ενδεχόμενο χωρισμό.
Στην καλή περίπτωση οι Λέοντες μπορεί να εκπλαγούν με ένα θέμα ερωτικό να γνωρίσουν έναν φανταστικό άνθρωπο, αλλά όλο αυτό θα κρατήσει λίγο, γιατί ετεροχρονισμένα θα αποδειχθεί άνθρακες ο θησαυρός.
Δηλαδή κάτι μπορεί να ξεκινήσει επεισοδιακά και εσκτασιακά και να καταλήξει δυσάρεστα.
Αυτό σημαίνει, με άλλα λόγια όταν αν ένας Λέοντας, κατά τη διάρκειας της έκλειψης γνωρίσει κάποιον, αυτό θα κρατήσει λίγο.

Παρθένος 
Οι Παρθένοι είναι πιθανό να έχουν μια ανατροπή στην εργασία και μια ευαισθησία στην υγεία τους.
Να προσέξουν πολύ πως θα κινηθούν, πώς θα διαμορφώσουν το πρόγραμμά τους και πώς θα αντέξουν την πίεση από τα γεγονότα.
Γενικότερα όμως παίρνουν ξώφαλτσα τις δυσκολίες αυτής της περιόδου.

Ζυγός
Οι Ζυγοί γίνονται καταπληκτικοί χειριστές δυσκολιών και μπορούν από το τίποτα να δημιουργήσουν αόρατη ασπίδα γύρω από τον εαυτό τους αρκεί να μην θιχτούν από κάτι που θα ακούσουν ή από κάτι που θα ταράξει την αισθητική τους.
Να κρατήσουν την ψυχραιμία τους για να γυρίσουν αργότερα να βάλουν αυτούς που θέλουν στην τάξη.
Θα μάθουν πράγματα που δεν τους αρέσουν αλλά να τους βάλουν αργότερα στην πράξη.

Σκορπιός
Οι Σκορπιοί ταλαιπωρούνται με την πανσέληνο σε ότι αφορά το στενό περιβάλλον, την οικογένεια.
Οι γονείς θα έχουν ανταρσίες παιδιών, όσο έχουν προβλήματα με στέγαση θα αντιμετωπίσουν έκτακτες περιστάσεις, έξοδα διαβίωσης θα ενταθούν και στο συναισθηματικό τοπίο θα υπάρξει μετάθεση προσωπικής επιθυμίας.

Τοξότης
Οι Τοξότες, σαν τους Ζυγούς, θα διαχειριστούν εύκολα την έκλειψη γιατί έχουν ήδη υποψιαστεί τι συμβαίνει και έχουν ήδη πάρει τα μέτρα τους.
Δεν θα αποφύγουν όμως τις απώλειες, η εποχή είναι ακατάλληλη για να κάνουν έναρξη εργασιών, να κάνουν συμφωνίες ή να προβούν σε αγοραπωλησίες γιατί θα αποδειχθούν ασύμφορες αργότερα.
Να τα μεταθέσουν όλα αυτά για μετά τις 7 Μαρτίου.

Αιγόκερος 
Οι Αιγόκεροι είναι ανθεκτικοί και υπομονετικοί και θίγονται στη συναισθηματική και οικονομική τους αξιοπρέπεια.
Κάποια γεγονότα τους αλλάζουν τα σχέδια και τους θυμώνουν.
Κάποιος μπορεί να τους εκμεταλλευτεί και θα τους θυμώσει.

Υδροχόος 
Για τους Υδροχόους αυτή η εποχή έχει πολλές εξελίξεις.
Η έκλειψη δεν θα φανεί στην αρχή, θα δημιουργήσει ένταση στις σχέσεις, θα ξεπεράσει στην αρχή οι δυσκολίες, μετά τις 7 Φεβρουαρίου έρχεται μπαράζ γεγονότων και από ανθρώπους και από εξέλιξη συμφερόντων που θα τους στενοχωρήσουν ή θα τους κάνουν να αλλάξουν τακτική.

Υδροχόοι και Λέοντες δεν θα φθάσουν στον προορισμό που έχουν χαράξει ή δεν θα μπορέσουν να έχουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.
Και αυτό αφορά και τους πολιτικούς και τους καλλιτέχνες και τους επιχειρηματίες.
Ειναι ζώδιο έξυπνο αλλά είναι εύκολα αντιδραστικό, επαναστατικό και μουλαρώνει μερικές φορές.

Ιχθείς 
Τα ζώδια του νερού μπορούν να μεταμορφωθούν απίστευτα.
Μπορεί να καταστραφεί ο κόσμος και αυτοί να επιβιώσουν.
Ο ιχθύς έχει ένα ένστικτο που τον κάνει να μπορεί να γνωρίζει πώς να βρει έξοδο κινδύνου και στο χαμό να βγει και να γλιτώσει.
Αυτή την περιοχή να προσέξει το παρασκήνιο γιατί εκεί είναι ο κίνδυνος και μπορεί να αργήσει να το αντιμετωπίσει και το παρασκήνιο να προσέξουν ατυχήματα, στο δρόμο ή στην κίνηση.
πηγή του άρθρου:www.iefimerida.gr
Κώστας Λεφάκης: Πώς θα επηρεάσει κάθε ζώδιο η δυνατή έκλειψη σελήνης
photo:www.google.gr
~~~~~~~~~~~~~~~
galatsinews:togalatsi.blogspot.gr

το μυστηριακό super blue blood φεγγάρι του 2018

το "σούπερ μπλε ματωμένο φεγγάρι" μας έρχεται μετά από 152 χρόνια
η ολική έκλειψη του φεγγαριού μας πάντα μας δημιουργεί μια αίσθηση μυστηρίου!!!
όταν το φως του αργά-αργά χάνεται καθώς ο δίσκος του γλιστράει στη σκιά της Γης και
η σκιά του βάφεται κόκκινη,η έκσταση και ο εντυπωσιασμός μας καταλαμβάνει!!!
και όταν ξανα-αναδύεται αργά-αργά από τη σκιά της Γης, μένουμε εκστασιασμένοι μπροστά στο μεγαλείο του "κόσμου" που μας περιβάλλει
και
που τις περισσότερες φορές,αυτό το "κόσμημα" το ξεχνάμε παρασυρμένοι από την τρέλα της καθημερινότητας!!!
στη φωτογραφία της NASA βλέπουμε το φεγγάρι μας κατά τη διάρκεια της ολότητάς του να έχει πάρει αυτό το βαθύ κόκκινο-κεραμιδί χρώμα της σκουριάς!!!
το χρώμα βέβαια αυτό του φεγγαριού μας,διαφέρει από έκλειψη σε έκλειψη!!!
η φωτογραφία από:www.space.com

galatsinews:togalatsi.blogspot.gr

Τι αλλάζει με την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

Τι αλλάζει με την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής:
«Εξαφανισμένα» θα είναι από το φετινό μηχανογραφικό δελτίο των πανελλαδικών εξετάσεων τα Τεχνολογικά Ιδρύματα Αθήνας και Πειραιά, καθώς τη θέση τους θα καταλάβει πια στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», οι υποψήφιοι των φετινών Πανελλαδικών θα έχουν πρόσβαση σε 26 νέα τμήματα πανεπιστημιακού επιπέδου, οι υποψήφιοι από τα Επαγγελματικά Λύκεια ναι μεν χάνουν τη δυνατότητα εισαγωγής σε ΤΕΙ εντός της πρωτεύουσας, κερδίζουν όμως ένα ποσοστό 5% του αριθμού εισακτέων σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας και οι φοιτούντες στα δύο υπό κατάργηση ΤΕΙ, αν το επιλέξουν, θα λάβουν πανεπιστημιακό πτυχίο.
Ωστόσο, ο νόμος για το νέο πανεπιστήμιο, που αυτόματα σημαίνει την κατάργηση των δύο ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, δεν έχει ακόμα ψηφιστεί, αφού δεν έχει καν ξεκινήσει η συζήτηση στη Βουλή, ούτε έχει ανακοινωθεί χρονοδιάγραμμα.
Κι όλα αυτά ενώ μέσα στις επόμενες εβδομάδες ξεκινάνε οι αιτήσεις των μαθητών της Γ’ Λυκείου για τη συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις και μέχρι τα μέσα Μαρτίου θα πρέπει να ανακοινωθεί ο αριθμός εισακτέων.
Η βιασύνη του υπουργείου Παιδείας να εισαγάγει από φέτος στο μηχανογραφικό δελτίο το νέο πανεπιστήμιο έχει οδηγήσει στο να βγει εκτός όλων των χρονοδιαγραμμάτων.
Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται προσθήκες στο μηχανογραφικό δελτίο μεσούσης της σχολικής χρονιάς.
Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν βγει κάποια τμήματα, έχουν προστεθεί άλλα, όμως φέτος η αλλαγή είναι πρωτοφανής καθώς συνεπάγεται την κατάργηση περίπου 40 τμημάτων (σ.σ.: μαζί με τις ειδικότητές τους) από τα δύο ΤΕΙ και την αντικατάστασή τους από τα νέα τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
Την ίδια ώρα, οι φετινοί υποψήφιοι που θα εγκαινιάσουν το νέο Ιδρυμα δεν γνωρίζουν βασικές πληροφορίες, όπως τι θα ισχύσει με τα επαγγελματικά τους δικαιώματα.
Αντίστοιχα, οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων αλλά και των ΕΠΑΛ (σ.σ.: τους δίνεται ποσοστό από 20% και πάνω για την εισαγωγή τους σε ΤΕΙ) που επιθυμούν την εισαγωγή τους σε Τεχνολογικά Ιδρύματα, αποκλείονται από την πρωτεύουσα και πλέον έχουν δυνατότητα εισαγωγής μόνο στα Ιδρύματα της Θεσσαλονίκης και στα περιφερειακά.
Σε ποια μαθήματα θα εξεταστούν οι υποψήφιοι για την εισαγωγή τους σε κάθε νέο τμήμα, ακαδημαϊκός τίτλος και επαγγελματικά δικαιώματα είναι τα τρία μεγάλα ερωτηματικά του νέου Ιδρύματος.
Κι ενώ η αγωνία για τους υποψηφίους καλά κρατεί, ακαδημαϊκοί, οι πρυτάνεις και οι πανεπιστημιακοί έχουν εκφράσει σε ήπιους αλλά και πιο σκληρούς τόνους την αντίθεσή τους στις βλέψεις του υπουργείου Παιδείας θέτοντας σοβαρά ζητήματα ακαδημαϊκότητας του νέου Ιδρύματος.
Ορισμένοι έχουν θίξει ότι το πρόγραμμα σπουδών στα νέα τμήματα δεν παρουσιάζει τεράστιες διαφορές από αυτό των υπό κατάργηση ΤΕΙ, αναρωτώμενοι ποια τελικά η διαφορά που δικαιολογεί την πανεπιστημιοποίηση των δύο Τεχνολογικών Ιδρυμάτων, ενώ εξίσου σημαντικό είναι το ερώτημα για τη μελέτη βιωσιμότητας του νέου πανεπιστημίου.
Δεν είναι λίγοι οι πανεπιστημιακοί που αναρωτιούνται αν όντως η ελληνική αγορά χρειάζεται κι άλλα τμήματα μηχανικών και οικονομικών σπουδών, σημειώνοντας ότι υπάρχει υπερπληθώρα αποφοίτων των αντίστοιχων σπουδών που δεν έχουν απορροφηθεί σε θέσεις εργασίας.
Στον αντίποδα, οι Δήμοι της Δυτικής Αττικής, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά και
η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών βλέπουν μια μεγάλη ευκαιρία στο νέο Ιδρυμα για ενίσχυση της τοπικής οικονομίας στη Δυτική Αττική και την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά.
Σημαντική λεπτομέρεια: οι παραπάνω φορείς έχουν εστιάσει όχι στα νέα τμήματα του Πανεπιστημίου αλλά στα διετή προγράμματα που θα λειτουργήσουν και αφορούν την κάλυψη αναγκών σε τεχνικά επαγγέλματα.
πηγή του άρθρου:foititikanea.gr
~~~~~~~~~~~~~~~~

Τεχνολογίες αναγνώρισης φωνής και παρακολούθηση

Στην κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου, κατά τη διάρκεια του χειμώνα του 1980, πράκτορες του FBI ηχογράφησαν ένα τηλεφώνημα στο οποίο ένας άνδρας κανόνισε μια μυστική συνάντηση με την πρεσβεία της Σοβιετικής Ένωσης στη Washington.Την ημέρα του ραντεβού, όμως, οι πράκτορες δεν ήταν σε θέση να εντοπίσουν τον άνδρα που θα έμπαινε στην πρεσβεία.Τότε, δεν είχαν τον τρόπο να αναγνωρίσουν αυτόν που κάλεσε μόνο από τον ήχο της φωνής του, οπότε ο κατάσκοπος παρέμεινε ανώνυμος.Μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, πούλησε λεπτομέρειες σχετιζόμενες με πολλά μυστικά αμερικανικά προγράμματα στη Σοβιετική Ένωση. Χρειάστηκε να φτάσουμε στο 1985, όταν το FBI, χάρη στις μυστικές πληροφορίες που τους παρείχε ένας Ρώσος αποστάτης, κατάφερε να ταυτοποιήσει τον καλούντα, Ronald Pelton, έναν πρώην αναλυτή της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας (National Security Agency, NSA). Τον επόμενο χρόνο, ο Pelton καταδικάστηκε για κατασκοπεία.

Σήμερα, οι πράκτορες του FBI και της NSA θα είχαν αναγνωρίσει τον Pelton μέσα σε δευτερόλεπτα από το τηλεφώνημά του στους σοβιετικούς.
Ένα απόρρητο σημείωμα της NSA από τον Ιανουάριο του 2006 περιγράφει αναλυτές της NSA οι οποίοι χρησιμοποιούν «τεχνολογία που αναγνωρίζει τους ανθρώπους από τη χροιά της φωνής τους» έτσι ώστε να καταφέρουν να ταιριάξουν επιτυχώς τα παλιά ηχητικά αρχεία του Pelton μεταξύ τους.
«Αν τέτοιες τεχνολογίες ήταν διαθέσιμες πριν από είκοσι χρόνια», λέει το υπόμνημα, «η πρώιμη ανίχνευση και κατανόηση θα ήταν δυνατή, μειώνοντας τη σημαντική ζημιά που έκανε ο Pelton στην εθνική ασφάλεια».

Αυτά και άλλα απόρρητα έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον πρώην υπάλληλο της NSA Edward Snowden αποκαλύπτουν ότι η NSA έχει αναπτύξει μια τεχνολογία όχι μόνο για να καταγράφει και να απομαγνητοφωνεί ιδιωτικές συζητήσεις, αλλά αυτόματα να αναγνωρίζει και τους ομιλητές.

Οι Αμερικανοί έρχονται αντιμέτωποι πιο συχνά αυτήν την τεχνολογία, γνωστή και ως αναγνώριση ή ταυτοποίηση φωνής, όταν τους ξυπνά η Alexa της Amazon ή καλούν την τράπεζά τους.
Αλλά μια δεκαετία πριν οι φωνητικές εντολές όπως «Γεια σου Siri» και «OK Google» γίνουν συνηθισμένες καθημερινές φράσεις, η NSA χρησιμοποιούσε φωνητική αναγνώριση για να παρακολουθεί τρομοκράτες, πολιτικούς, εμπόρους ναρκωτικών, κατασκόπους, μέχρι και υπαλλήλους της ίδιας της υπηρεσίας.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία λειτουργεί μέσω της ανάλυσης των φυσικών και συμπεριφορικών χαρακτηριστικών που κάνουν τη φωνή κάθε ατόμου ξεχωριστή, όπως ο τόνος, το σχήμα του στόματος και το μήκος του λάρυγγα.
Ένας αλγόριθμος τότε δημιουργεί ένα δυναμικό ηλεκτρονικό μοντέλο των φωνητικών χαρακτηριστικών του ατόμου.
Αυτό είναι που αναφέρεται πιο λαϊκά ως «φωνητικό αποτύπωμα».
Ολόκληρη η διαδικασία - η καταγραφή μερικών λέξεων, η μετατροπή αυτών των λέξεων σε φωνητικό αποτύπωμα και η σύγκριση αυτής της αναπαράστασης με άλλες αναπαραστάσεις που βρίσκονται ήδη αποθηκευμένες στη βάση δεδομένων - μπορεί να γίνει σχεδόν ακαριαία.
Παρόλο που είναι γνωστό πως η NSA βασίζεται στα δακτυλικά αποτυπώματα και στα χαρακτηριστικά του προσώπου, όταν φτάνουμε στα φωνητικά αποτυπώματα, σύμφωνα με ένα έγγραφο της υπηρεσίας από το 2008, εκεί «η NSA είναι στα καλύτερά της».

Δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί.
Υποκλέπτοντας και καταγράφοντας εκατομμύρια τηλεφωνικών συνομιλιών του εξωτερικού, βίντεο τηλεδιασκέψεις και κλήσεις μέσω διαδικτύου, - όπως επίσης αποθηκεύοντας, με ή χωρίς εντάλματα, τις κατ’ οίκον συζητήσεις των Αμερικανών - η NSA έχει χτίσει μια απαράμιλλη συλλογή διακριτών φωνών.

Έγγραφα από το αρχείο του Snowden αποκαλύπτουν ότι οι αναλυτές τροφοδότησαν κάποιες από αυτές τις ηχογραφήσεις σε αλγόριθμους φωνητικής αναγνώρισης που θα είχαν τη δυνατότητα να συνδέσουν άτομα με προηγούμενες συνομιλίες τους, ακόμα κι αν αυτά είχαν χρησιμοποιήσει άγνωστους τηλεφωνικούς αριθμούς, λέξεις μυστικού κώδικα ή πολλαπλές γλώσσες.
~~~~~~~~~~~~~~~~
διαβάστε την συνέχεια του άρθρου στο:thepressproject.gr
~~~~~~~~~~~~~~~~~
The Intercept
~~~~~~~~~~~~~
photo:www.google.gr
~~~~~~~~~~~~~~~~
galatsinews:togalatsi.blogspot.gr

Πώς η Κίνα κατασκόπευε όλη την Αφρική μέσω κτιρίου που της δώρισε

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις της Le Monde Afrique, το κτίριο που φιλοξενεί τις εγκαταστάσεις της Αφρικανικής Ένωσης στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας είχε «παγιδευτεί» με κοριούς που κατέγραφαν κάθε δραστηριότητα.

Η εφημερίδα επικαλούμενη ανώνυμη πηγή, αναφέρει πως κάθε βράδυ για πέντε ολόκληρα χρόνια μεταφέρονταν τα δεδομένα από τους υπολογιστές που βρίσκονταν στο κτίριο, σε κινεζικούς σέρβερς, που βρίσκονταν πάνω από 8.000 χιλιόμετρα μακριά.

«Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας», είχε πει ο Λαοκόων στους Τρώες προειδοποιώντας τους-μάταια- να μην δεχθούν τον Δούρειο Ίππο ως δώρο από τους Έλληνες, όμως κανείς δεν βρέθηκε να πει το ίδιο και στα μέλη της Αφρικανικής Ένωσης, που αποδέχθηκαν το δώρο του Πεκίνου, ένα επιβλητικό γυάλινο κτίριο που στέγασε τις νέες εγκαταστάσεις του οργανισμού στην Αντίς Αμπέμπα.
Κι αυτό γιατί, στοιχεία που ήρθαν στο φως αποκαλύπτουν ότι πίσω από τη γενναιοδωρία της Κίνας κρυβόταν ένα παιχνίδι κατασκοπείας.
Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις της Le Monde Afrique, το κτίριο που φιλοξενεί τις εγκαταστάσεις της Αφρικανικής Ένωσης στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας είχε «παγιδευτεί» με κοριούς που κατέγραφαν κάθε δραστηριότητα.
Η εφημερίδα επικαλούμενη ανώνυμη πηγή, αναφέρει πως κάθε βράδυ για πέντε ολόκληρα χρόνια μεταφέρονταν τα δεδομένα από τους υπολογιστές που βρίσκονταν στο κτίριο, σε κινεζικούς σέρβερς, που βρίσκονταν πάνω από 8.000 χιλιόμετρα μακριά.
Η υποκλοπή αποκαλύφθηκε πριν από ένα χρόνο, οπότε διαπιστώθηκε πως όλοι οι σέρβερς στα γραφεία της Αφρικανικής Ένωσης στην Αντίς Αμπέμπα, ήταν συνδεδεμένοι με σέρβερς που βρίσκονταν στην Σανγκάη.
Άμεσα άλλαξε ολόκληρο το δίκτυο των πληροφοριακών συστημάτων του κτιρίου, ενώ κατά την έρευνα που ακολούθησε, ανακαλύφθηκαν μικρόφωνα που ήταν κρυμμένα σε τοίχους και γραφεία, καταγράφοντας κάθε συνομιλία.
Το κτιριακό συγκρότημα που χρηματοδοτήθηκε και κατασκευάστηκε από την Κίνα, στοίχισε 200 εκατομμύρια δολάρια και έγινε δωρεά στην Αφρικανική Ένωση με μια φαντασμαγορική τελετή εγκαινίων, το 2012.
Κινέζοι και Αφρικανοί αξιωματούχοι πάντως, διέψευσαν κατηγορηματικά το δημοσίευμα της Le Monde Afrique, χαρακτηρίζοντάς το μάλιστα «γελοίο και παράλογο», σημειώνοντας παράλληλα πως η δημοσίευσή του είχε στόχο τη διατάραξη των σχέσεων του Πεκίνου με την αφρικανική ήπειρο.  

«Οι σινο-αφρικανικές σχέσεις έχουν αποφέρει οφέλη και πολλές ευκαιρίες.
Οι Αφρικανοί είναι πολλοί ευχαριστημένοι από αυτό, ενώ κάποιοι άλλοι δεν είναι», είπε ο πρεσβευτής της Κίνας στην Αφρικανική Ένωση Kuang Weilin, αναφερόμενος σε «κάποιους στη Δύση, που δεν αισθάνονται άνετα με αυτή τη σχέση».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ρουάντα Πολ Καγκάμε, που εκτελεί χρέη προέδρου και στην Αφρικανική Ένωση φέτος, δήλωσε πως δεν γνωρίζει τίποτα για την κατασκοπεία.
«Δεν νομίζω ότι η κατασκοπεία είναι ειδικότητα των Κινέζων», είπε σημειώνοντας πάντως πως θα προτιμούσε το κτίριο να είχε κατασκευαστεί από τους Αφρικανούς και όχι από τους Κινέζους.
πηγή του άρθρου:cnn.gr
~~~~~~~
galatsinews:togalatsi.blogspot.gr

το γλυκό μας για σήμερα-Κρέμα ανθότυρου με άρωμα μανταρινιού

Σερβίρεται ιδανικά με γλυκό του κουταλιού περγαμόντο
Υλικά (για 4 άτομα) 
αλεύρι για το ταψί
20 γρ. βούτυρο αγελάδος, σε θ.δ., και λίγο ακόμη, για το ταψί
520 γρ. ανθότυρο
50 γρ. μέλι
230 γρ. ζάχαρη
3 κρόκους αβγών
2 βανιλίνες
ξύσμα από 2 μανταρίνια
1 κ.γ. μαστίχα σε σκόνη
½ κ.γ. αλάτι
Εκτέλεση 
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα το ανθότυρο, το μέλι, τη ζάχαρη και τους κρόκους.
Ρίχνουμε το βούτυρο, τις βανιλίνες, το ξύσμα, τη μαστίχα και το αλάτι και συνεχίζουμε το χτύπημα για περίπου 30 δευτερόλεπτα.
Aφήνουμε στο ψυγείο για 10 λεπτά.

Βγάζουμε από το ψυγείο και ψήνουμε στον φούρνο για 20-30 λεπτά (αναλόγως τον φούρνο).
Βυθίζοντας ένα μαχαίρι στο κέντρο του γλυκού, διαπιστώνουμε αν είναι έτοιμο (η λάμα πρέπει να βγαίνει καθαρή).
Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
~~~~~~~~~~~~
πηγή του άρθρου:tovima.gr
photo:google.gr
~~~~~~~~~~~
galatsinews:togalatsi.blogspot.gr

σαλάτα για σήμερα-μπρόκολο με ραπανάκια, σάλτσα φέτας και μαυροκούκι

Συνταγή: Νένα Ισμυρνόγλου
Υλικά
450 γρ. μπρόκολο
100 γρ. τρυφερά φύλλα σαλάτας, χοντροκομμένα
4 ραπανάκια μικρά, κομμένα σε λεπτές φέτες
1 μικρό ξερό κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
1 κουτ. γλυκού μαυροκούκι
1 κουτ. σούπας χυμός λεμόνι
90 ml ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη σάλτσα φέτας
2 κουτ. σούπας χυμός λεμόνι
1/2 κουτ. σούπας μέλι
200 γρ. φέτα, κατά προτίμηση μαλακή
3 κουτ. σούπας φρέσκο γάλα
1/2 κουτ. γλυκού ξύσμα από ακέρωτο λεμόνι

Διαδικασία
Χωρίζουμε το μπρόκολο σε πολύ μικρά μπουκετάκια, μεγέθους περίπου 2 εκ. Ένας εύκολος τρόπος είναι να τα κόψουμε με ψαλίδι.
Τα αδειάζουμε σε ένα βαθύ μπολ, τα αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε με το λάδι και το λεμόνι.
Καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη για περίπου μισή ώρα, να μαριναριστεί.

Σάλτσα:
Χτυπάμε σε έναν πολυκόφτη όλα τα υλικά για τη σάλτσα, μέχρι να πολτοποιηθούν και να σχηματιστεί μια λεία κρέμα.
Σαλάτα:
Ρίχνουμε στο μπολ με το μπρόκολο τα φύλλα σαλάτας, τα ραπανάκια, το κρεμμύδι, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε απαλά.
Περιχύνουμε με τη σάλτσα φέτας, πασπαλίζουμε με το μαυροκούκι και σερβίρουμε.
~~~~~~~~~~~~~~~~
πηγή του άρθρου:gastronomos.gr
~~~~~~~~~~~~~~~
galatsinews:togalatsi.blogspot.gr

τι θα μαγειρέψω σήμερα-ριζότο φούρνου με κολοκύθα και σπανάκι

Φωτογράφος: Γιώργος Δρακόπουλος,
βοηθός φωτογράφου: Μανώλης Κάπα,
Επεξεργασία εικόνας: Νίκος Παλιόπουλος,
Food styling: Ματίνα Πετρούτσα, Olivia Webb

ριζότο φούρνου με κολοκύθα και σπανάκι-αν θέλουμε σερβίρετε με λίγο ωμό ελαιόλαδο

Υλικά (για 4 άτομα)
1 φλ. ρύζι αρμπόριο ή καρολίνα
7 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο και λίγο επιπλέον, για το σερβίρισμα
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
2 φλ. ψίχα κολοκύθας, τριμμένη
2 φλ. ζωμό λαχανικών, σπιτικό ή ψυγείου
1 φλ. ζεστό νερό
αλάτι, πιπέρι
50 γρ. σπανάκι, τα φύλλα
1-2 κ.σ. φρέσκο φασκόμηλο, ψιλοκομμένο
2 κ.σ. κουκουνάρι, καβουρντισμένο
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στον αέρα.
Σε ένα ταψί ή πυρέξ ανακατεύουμε το ρύζι με 4 κ.σ. ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο.
Ρίχνουμε την κολοκύθα, τον ζωμό λαχανικών, το νερό, το αλάτι και το πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά.
Φροντίζουμε τα υλικά να έχουν καλυφθεί τελείως με τα υγρά.
Σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί, στερεώνουμε με αλουμινόχαρτο και αφήνουμε να ψηθεί για 30 λεπτά.

Ξεσκεπάζουμε, ανακατεύουμε το ριζότο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 20-30 λεπτά, αν έχουμε χρησιμοποιήσει ρύζι καρολίνα.
Αν έχουμε χρησιμοποιήσει αρμπόριο, θα χρειαστούμε 30-45 λεπτά.
Αν δούμε ότι το ρύζι δεν έχει υγρά και δεν είναι ακόμη ψημένο, προσθέτουμε λίγο ακόμη ζεστό ζωμό ή νερό.
Το φαγητό μας είναι έτοιμο όταν το ρύζι έχει ψηθεί και έχει χυλώσει.

Βάζουμε το σπανάκι με τις υπόλοιπες 3 κ.σ. ελαιόλαδο στο multi και πολτοποιούμε μέχρι να σχηματιστεί μια αλοιφή όπως το πέστο.
Βγάζουμε το ριζότο από τον φούρνο, προσθέτουμε το σπανάκι και το φασκόμηλο και ανακατεύουμε.
Πασπαλίζουμε με το κουκουνάρι και σερβίρουμε το ριζότο με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Εύα Στειακάκη, realfamilyfoοd.com
πηγή:tovima.gr

Τρίτη 30-01-2018, καλημέρα με μιά φωτογραφία

Ο πράσινος κήπος - Νικηφόρος Βρεττάκος
Ἔχω τρεῖς κόσμους. Μιὰ θάλασσα, ἕναν
οὐρανὸ κι ἕναν πράσινο κῆπο: τὰ μάτια σου.
Θὰ μποροῦσα ἂν τοὺς διάβαινα καὶ τοὺς τρεῖς, νὰ σᾶς ἔλεγα
ποῦ φτάνει ὁ καθένας τους. Ἡ θάλασσα, ξέρω.
Ὁ οὐρανός, ὑποψιάζομαι. Γιὰ τὸν πράσινο κῆπο μου,
μὴ μὲ ρωτήσετε.

Daniel Day Lewis: μιλά για την κλασική ταινία Kes

Daniel Day Lewis-ο μεγάλος ηθοποιός μιλάει για την αγαπημένη του ταινία kes

Λίγο πριν επισκεφθεί το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ο σπουδαίος, τριπλά βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός Ντάνιελ Ντέι Λιούις μίλησε στα βρετανικά media για την ταινία που τα ξεκίνησε όλα.

Αν και επιμένει ότι δεν υπάρχει πλέον κανένας ρόλος που επιθυμεί να παίξει, ο Ντάνι Ντέι Λιούις μίλησε με πάθος για την ταινία που τον ενέπνευσε να γίνει ηθοποιός.

Πριν από λίγες ημέρες, με φιλοξένησε ένας φίλος μου στην Ιρλανδία και μιλήσαμε για τις ταινίες που έχουμε δει και με ρώτησε:
"Πότε είδες για τελευταία φορά την ταινία Kes;"
Λοιπόν κατά πάσα πιθανότητα έχω δει αυτή την ταινία δώδεκα φορές, αλλά όταν την είδα για πρώτη φορά, ήμουν 12 χρόνων, και πιθανώς ήταν μία από τις εξαιρετικές ταινίες που με επηρέασε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο στη ζωή μου και εξακολουθεί να κάνει το ίδιο παρόλο που την έχω δει τόσες φορές".

"Πιστεύω ότι είναι μία από τις καλύτερες ερμηνείες του Ντέιβιντ Μπράντλεϊ, είναι τόσο όμορφος και σπαραξικάρδιος.
Ο Κεν Λόουτς (σκηνοθέτης) είναι ένα πραγματικό λαμπρό παράδειγμα γι αυτή τη χώρα. Το Kes είναι σαν ένα φως που υπάρχει" είπε ο ηθοποιός.

Η ταινία κυκλοφόρησε το 1969, πρόκειται πλέον για μία κλασική ταινία του βρετανικού σινεμά που ακολουθεί τη ζωή ενός νεαρού αγοριού που στον ελεύθερό του χρόνο εκπαιδεύει ένα γεράκι.
~~~~~~~~~~
δείτε περισσότερα στο cnn-www.cnn.gr
~~~~~~~~~~~~~~
galatsinews:togalatsi.blogspot.gr

Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2018

Οι «έξυπνες» οθόνες πηγές δυστυχίας για τους εφήβους

Η σχέση των εφήβων με τις οθόνες αποδεικνύεται προβληματική αν δεν γίνεται με λελογισμένο τρόπο

Πάντως οι ειδικοί αναφέρουν πώς ούτε η πλήρης αποχή από τις οθόνες φέρνει την ευτυχία
Όσο περισσότερο χρόνο περνάει μπροστά σε μία οθόνη ένας έφηβος τόσο λιγότερο ευτυχισμένος είναι, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική έρευνα.
Τα μάτια των νέων που είναι κολλημένα συνέχεια στην οθόνη είναι σαφώς πιο δυστυχισμένα, λένε οι αμερικανοί ψυχολόγοι, ωστόσο ούτε η πλήρης αποχή από τις οθόνες φέρνει την ευτυχία.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι πιο ευτυχισμένοι έφηβοι είναι όσοι χρησιμοποιούν τα ψηφιακά μέσα σχεδόν μία ώρα την ημέρα.
Μετά τη μία ώρα χρήσης, όμως, αργά αλλά σταθερά, αυξάνεται η έλλειψη πραγματικής ικανοποίησης.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων του Σαν Ντιέγκο και της Τζόρτζια, με επικεφαλής την καθηγήτρια ψυχολογίας Τζιν Τουέντζ του πρώτου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ψυχολογίας «Emotion», ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους ένα εκατομμύριο εφήβους, συσχετίζοντας τις απαντήσεις τους σχετικά με το πόσο χρόνο ασχολούνται με το κινητό, την ταμπλέτα ή τον υπολογιστή τους, με το πόσο ευτυχισμένοι νιώθουν και πόσες πραγματικές -όχι online- επαφές έχουν.

Η ανάλυση έδειξε ότι, κατά μέσο όρο, οι νέοι που αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στις συσκευές τους με οθόνη, για να πλοηγηθούν στο διαδίκτυο, να ανταλλάξουν μηνύματα, να μπουν στα κοινωνικά δίκτυα, όπως στο Facebook ή να παίξουν βιντεοπαιγνίδια, νιώθουν λιγότερο ευτυχισμένοι, σε σχέση με όσους συνομηλίκους τους περνάνε περισσότερο χρόνο κάνοντας άλλα πράγματα, όπως αθλητικές δραστηριότητες, ανάγνωση βιβλίων και περιοδικών, βόλτες με φίλους κ.ά.

Τα νέα ευρήματα συνάδουν με προηγούμενες μελέτες που έχουν, επίσης, δείξει ότι η συχνή χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και γενικότερα των οθονών αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης ψυχολογικών προβλημάτων.

«Το κλειδί για τη χρήση των ψηφιακών μέσων είναι η περιορισμένη χρήση τους» δήλωσε η κ. Τουέντζ και πρόσθεσε ότι στόχο πρέπει να αποτελεί ο περιορισμός της χρήσης τους το πολύ στις δύο ώρες ημερησίως.
Αντίθετα, όπως είπε, «πρέπει να αυξηθεί ο χρόνος που αφιερώνει ένας έφηβος στους φίλους του πρόσωπο με πρόσωπο και στον αθλητισμό, δύο δραστηριότητες που εγγυημένα συνδέονται με μεγαλύτερη ευτυχία».

Οι αμερικανοί ψυχολόγοι επισήμαναν ότι η μεγαλύτερη αλλαγή που έχει συμβεί στη ζωή των εφήβων μετά το 2012 είναι η αύξηση του χρόνου που σπαταλούν στα διάφορα ψηφιακά μέσα με οθόνη, ιδίως στο έξυπνο κινητό τους (smartphone), έναν πολύτιμο χρόνο που αποσπούν από τον ύπνο, τις φιλίες τους και την άσκησή τους.

«Η έλευση του έξυπνου κινητού τηλεφώνου αποτελεί την πιο εύλογη εξήγηση για την ξαφνική μείωση στην ψυχική υγεία των εφήβων» εκτίμησε η κ. Τουέντζ.
πηγή του άρθρου:tovima.gr

τροφή και υγεία-ρεβίθια και ταχίνι τα δυό βασικά συστατικά του hummus

η τροφή μας,η υγεία μας και hummus 

alhams - الحمّص στα αραβικά σημαίνει ρεβίθια και από αυτή τη λεξούλα εδώ,και αυτό που αντιπροσωπεύει,έχουμε το περίφημο χούμους!!!
και τα συστατικά του χούμους είναι τα ρεβίθια-alhams- και το ταχίνι-btahina-δυό συστατικά που δεν μπορούν να αντικατασταθούν!
ρεβίθια και ταχίνι- حمّص بطحينة -και αφού πολτοποιήσουμε τα ρεβίθια και τα αναμείξουμε με το ταχίνι έχουμε τη βάση για το χούμους!!!
στη συνέχεια προσθέτουμε
λάδι,
χυμό λεμονιού,
πολτοποιημένο σκόρδο και βέβαια μπαχαρικά
όπως
κύμινο και
πάπρικα και έτοιμο το χούμους μας!!!
και η θρεπτική αξία του περικλείει όλο το μεγαλείο των ρεβιθιών και του ταχινιού,αλλά
και του λαδιού,
και του λεμονιού και των μπαχαρικών!!!
και ας δούμε τα συστατικά του  hummus με τη σειρά:
1) ένα μεγάλο φλιτζάνι του τσαγιού βρασμένα ρεβίθια
2) πέντε κουταλιές ταχίνι
3) δυό σκελίδες σκόρδο,πολτοποιημένες
4) το χυμό ενός λεμονιού
5) μισό φλιτζάνι νερό,ή λίγο από το ζωμό από τα βρασμένα ρεβίθια*
6) λάδι όσο μας πάρει
7) αλάτι-όσο μας αρέσει
8) μία κουταλιά περίπου κύμινο
9) μία πρέζα πάπρικα ή και μέχρι μισό κουταλάκια αν μας αρέσει να "ακούγεται" πιό πολύ!!!
# την ποσότητα του λεμονιού,του λαδιού και του σκόρδου τα προσθέτουμε σταδιακά και δοκιμάζοντας ώστε να έχουμε το αποτέλεσμα που μας αρέσει!!!δεν φοβόμαστε το λάδι και το λεμόνι,πρέπει να είναι μπόλικα,αλλά πολύ καλά ανακατεμένα!!!
και ξεκινάμε...
-με το βράσιμο των ρεβιθιών με τον γνωστό τρόπο,προσοχή δεν τα παραβράζουμε,θέλουμε λίγο να κρατάνε!!!
και τα στραγγίζουμε!!!
μόλις κρυώσουν λίγο τα βάζουμε στο μπλέντερ και τα κάνουμε πουρέ,
προσθέτουμε το ταχίνι,ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν τα δυό βασικά υλικά μας και
συνεχίζουμε με
το σκόρδο,
το λεμόνι,
το λάδι,
το αλάτι,τα οποία  προσθέτουμε σταδιακά δοκιμάζοντας ταυτόχρονα,ώστε να έχουμε το αποτέλεσμα που μας αρέσει!!!
συνεχίζουμε με το κάρυ και
την πάπρικα -πάπρικα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όποιας βαθμίδας θέλουμε,από γλυκιά μέχρι άκρως καυτερή,αλλά πολύ καλής ποιότητας για να μην αλλοιώσει την γεύση του hummus μας!!!
*αν δούμε πως η πυκνότητα του hummus μας,είναι πολύ σφιχτή προσθέτουμε λίγο νεράκι ή το ζωμό από τα βρασμένα ρεβίθια συνεχίζοντας να ανακατεύουμε μέχρι το επιθυμητό απτέλεσμα!!!
          αυτό ήταν!!!-έτοιμο το hummus μας,το οποίο μπορεί να συνοδεύσει διάφορα πιάτα λαχανικών ή σαν κυρίως γεύμα συνοδευόμενο με μιά απλή καροτοσαλάτα ή παντζαροσαλάτα ή με ότι άλλο μας αρέσει!!!
και ας δούμε τι χαρίζει μια μερίδα hummus στον οργανισμό μας:
πρώτα από όλα
ενέργεια και
μετά:
πρωτεΐνες-υψηλής μορφής
πολυακόρεστα λιπαρά οξέα
υδατάνθρακες
φυτικές ίνες
τις περίφημες βιταμίνες του συμπλέγματος Β:
θειαμίνη -Β1
ριβοφλαβίνη Β2
νιασίνη Β3
παντοθενικό οξύ Β5
βιταμίνη Β6
φυλλικό οξύ Β9
βιταμίνη A
βιταμίνη C
βιταμίνη D
βασικά ιχνοστοιχεία όπως
ασβέστιο
σίδηρος
μαγνήσιο
μαγγάνιο
φωσφόρος
ψευδάργυρος
νάτριο
κάλιο
και όλα σε υψηλές ποσότητες!!!
οι θερμίδες που μας δίνει μιά μερίδα hummus είναι πολύ λίγες περίπου 65 με 70!!!
~~~~~~~~~~~~~~~
-τι λέτε; δεν αξίζει τον κόπο αυτό το εύκολο φαγητό με ένα όσπριο,το οποίο έχει μαζεμένη τόση δύναμη;
ας το έχουμε,λοιπόν,πιό συχνά στο τραπέζι μας!!!
και μην ξεχνάμε πως
- τα ρεβίθια και το ταχίνι είναι ιδανική τροφή για τα παιδιά μας!!!
-έχει αποδειχθεί πως άτομα που στην διατροφή τους έχουν ενταγμένα τα ρεβίθια,το ταχίνι και κατ'επέκταση το hummus έχουν υψηλότερο δείκτη υγιεινής διατροφής!
- επίσης έρευνες υποδεικνύουν ότι τα ρεβίθια και το hummus μπορούν να διαδραματίσουν ωφέλιμο ρόλο στη διαχείριση του βάρους και στη ρύθμιση της γλυκόζης και της ινσουλίνης, καθώς και να έχουν θετική επίδραση σε ορισμένους δείκτες καρδιαγγειακής νόσου!

~~~~~~~~~~~~
πηγή του άρθρου:https://botanologia.gr/choymoys-revithia-kai-tachini-ta-dyo-vasika-systatika-toy-hummus/
~~~~~~~~~~~~
photo:en.wikipedia.org

Επιστήμονες απέδειξαν ότι η κλασική μουσική κατοικεί έναν ξεχωριστό χώρο, απρόσιτο από τον άνθρωπο

"Ένα μουσικό έργο είναι μια μυστηριώδης οντότητα της οποίας η ουσία ξεφεύγει εντελώς από τις αισθήσεις μας"

Φυσικοί που συνδέονται με το CERN δημοσίευσαν μια έρευνα πριν κάποιους μήνες, αποκαλύπτοντας ότι η κλασική μουσική υπάρχει σε ένα πεδίο της πραγματικότητας εντελώς απομακρυσμένο από τον τετραδιάστατο χωροχρόνο που κατοικεί ο άνθρωπος.
Οι επιστήμονες έκαναν μια έρευνα ρουτίνας για πεμπτοδιαστασιακή δραστηριότητα χρησιμοποιώντας τον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων, τον τεράστιο επιταχυντή σωματιδίων που έγινε πασίγνωστος με την απόδειξη της ύπαρξης του Σωματιδίου Χιγκς, όταν έπεσαν πάνω σε ολόκληρο το corpus της Δυτικής Κλασικής μουσικής, από τις ψαλμωδίες του 9ου αιώνα μέχρι τον Nico Muhly, Αμερικανός συνθέτης και ενορχηστρωτής σύγχρονης κλασικής μουσικής.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση τα αναρίθμητα έργα που φτιάχνουν αυτό το σώμα ρεπερτορίων υπάρχουν σε ένα συνεχές που εδρεύει πέρα από τα όρια της ανθρώπινης αντίληψης.
"Η κλασική μουσική υπερβαίνει τόσο τη γραμμική, την προς τα εμπρός ροή του χρόνου όσο και τον ευκλείδειο χώρο που έχουμε συνηθίσει να αντιλαμβανόμαστε", δήλωσε ο Rolf-Dieter Heuer, γενικός διευθυντής του CERN.
"Ένα μουσικό έργο αποτελεί μια μυστηριώδη οντότητα που η ουσία της διαφεύγει εντελώς από τις αισθήσεις μας."
Οι φυσικοί ισχυρίζονται ότι κάθε συναυλία ή ηχογράφηση κλασικής μουσικής αποτελεί ένα είδος ηχητικού ολογράμματος που προβάλλεται μέσα στην καθημερινή μας πραγματικότητα μέσα από το πραγματικό μουσικό έργο, που δονείται αέναα σε ένα αιθέριο μέσον που αιωρείται μέσα μας και γύρω μας κάθε στιγμή.
"Σκεφτείτε την 5η Συμφωνία του Μπετόβεν. 
Βεβαίως, μπορεί να έχετε δει την παρτιτούρα ή να έχετε ακούσει την μία ή την άλλη ορχήστρα να την παίζουν. 
Αλλά την έχετε ποτέ συναντήσει στην καθαρή της μορφή;", ρωτάει ο Heuer. 
"Όταν φεύγετε από ένα μουσείο γνωρίζετε ότι οι πίνακες βρίσκονται ακόμα εκεί. 
Αλλά που πηγαίνει η Πέμπτη του Μπετόβεν όταν δεν είστε τριγύρω; 
Τώρα γνωρίζουμε."
Παρότι οι επιστήμονες έχουν μετρήσει την πυκνότητα και το φορτίο της κλασικής μουσικής και έχουν εντοπίσει τη θέση της στο σύμπαν, ο ρόλος της σε αυτό δεν έχει εξηγηθεί ακόμα.
Κάποιοι αστροφυσικοί υποθέτουν ότι ο κλασικός Κανόνας μπορεί να είναι αυτό που αποκαλούμε "σκοτεινή ύλη", που θεωρείται ότι αποτελεί το 95% όλης της ύλης στο σύμπαν.
Άλλοι δεν είναι και τόσο σίγουροι.
"Η κλασική μουσική υπάρχει σε μια διάσταση απροσπέλαστη από τα ανθρώπινα όντα, έτσι μπορεί ποτέ να μην την αντιληφθούμε πλήρως", δήλωσε ο θεωρητικός φυσικός Leonard Susskind από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.
"Είναι πολύ ενδιαφέρον που η επιστήμη απέδειξε επιτέλους ότι η κλασική μουσική κατοικεί έναν ανεξάρτητο, αυτόνομο χώρο, αποκομμένο από την επίγεια εμπειρία μας", συνέχισε, "αλλά το ερώτημα παραμένει:  "Αλλά το ερώτημα παραμένει, τι δουλειά έχει η κλασική μουσική στο σύμπαν μας;"

το άρθρο είδα στα:
healthnbeautyarticles.blogspot.gr
notanothermusichistorycliche.blogspot.gr
ntina

Στις δέκα δημοφιλέστερες λέξεις της Αμερικής ο γύρος

Πως η ονομασία του ελληνικού εδέσματος μπήκε στο top 10 του αμερικανικού λεξικού «Merriam-Webster»

 Οι μηχανισμοί της λεξικογραφίας, τα μέσα και η πολιτική

Philosophy, democracy, metaphysics, anatomy, euphemism, geography, economy, mathematics, astronomy…
Στο λεξιλόγιο της αγγλικής γλώσσας είναι πολλές οι λέξεις ελληνικής προέλευσης, πράγμα που επισημαίνουμε με περηφάνια σε κάθε ευκαιρία, είτε επειδή είναι μεγάλος ο αριθμός τους είτε επειδή είναι μεγάλο το σημασιολογικό βάρος τους.
Λέξεις πολυσύλλαβες, εκφράζουν συνήθως αφηρημένες έννοιες που αποτελούν οικουμενικές αξίες, ονοματίζουν επιστημονικά πεδία, περιγράφουν όρους. Ανάμεσα στη φιλοσοφία, στη δημοκρατία και στη μεταφυσική, στην οικονομία και στα μαθηματικά βρήκε εφέτος τη θέση της μια λέξη μικρή και όχι τόσο περισπούδαστη: ο γύρος, ο οποίος συγκαταλέγεται στις «Λέξεις της Χρονιάς» για το 2017 του αμερικανικού λεξικού «Merriam-Webster».

Το λεξικό «Merriam-Webster», το οποίο κυκλοφορεί από το 1828, στην online εκδοχή του δίνει στους χρήστες του Διαδικτύου δωρεάν πρόσβαση στο περιεχόμενό του.
Από τη στατιστική επεξεργασία των επισκέψεων στην ιστοσελίδα του καταλήγει στο τέλος κάθε χρονιάς σε έναν κατάλογο με τις «Λέξεις της Χρονιάς».
Το 2017 ανάμεσα στις λέξεις complicit (συνεργός), dotard (γεροξεκούτης), empathy (κατανόηση, συμπόνια), federalism (φεντεραλισμός), feminism (φεμινισμός), gaffe (γκάφα), hurricane (τυφώνας), recuse (εξαιρούμαι) και syzygy (συζυγία) βρέθηκε και η λέξη gyros (γύρος).

Μάρτυρες των εξελίξεων
Οι χρήστες αναζητούν τη σημασία μιας λέξης όταν αυτή αναφέρεται στον δημόσιο διάλογο και προβληματίζονται για το περιεχόμενό της.
Οι «Λέξεις της Χρονιάς» είναι συνήθως μάρτυρες των πολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων, αλλά όχι πάντα, λένε οι επιμελητές του λεξικού.
Ο γύρος συζητήθηκε πολύ όταν ο Τζίμι Φάλον, παρουσιαστής της δημοφιλούς βραδινής εκπομπής «The Tonight Show with Jimmy Fallon», γύρισε ένα σχετικό κωμικό βίντεο με τον τραγουδοποιό της κάντρι μουσικής Λιουκ Μπράιαν.
Οι δυο τους σταμάτησαν να αγοράσουν φαγητό σε μια καντίνα στη Νέα Υόρκη, αλλά ο Μπράιαν δεν ήξερε πώς να προφέρει τον γύρο που λαχταρούσε να παραγγείλει.
Ο προβληματισμός του έδωσε αφορμή για τη σύνθεση ενός κάντρι τραγουδιού
Είμαι ένα καλό παιδί από την Τζόρτζια
ξέρω πολλά κι είμαι το καμάρι του πατέρα μου
αλλά δεν ξέρω πώς να προφέρω αυτό το φαγητό
εκείνο με την πίτα, το κρέας, την ντομάτα, το κρεμμύδι και το γιαούρτι
τζέι-ρο, γίι-ρο ή τζίι-ρο το λένε;.
Το βίντεο με τους δυο τους και το τραγούδι, με τον τίτλο «I Don't Know How to Pronounce Gyro», διαδόθηκε γρήγορα στο Διαδίκτυο κάνοντας τον γύρο να εκτιναχθεί στις αναζητήσεις του «Merriam-Webster» τον Μάρτιο.

Πώς προφέρεται τελικά στα αγγλικά ο γύρος;
Εξαρτάται σε τι αναφέρεστε, εξηγούν οι επιμελητές του λεξικού.
Αν αναφέρεστε στη συντομευμένη μορφή της λέξης gyroscope (γυροσκόπιο), τότε θα τον προφέρετε τζάι-ρο.
Αν αναφέρεστε στο δημοφιλές έδεσμα της ελληνικής κουζίνας, τείνει πλέον να προφέρεται σύμφωνα με φωνητικούς κανόνες επηρεασμένους από την ελληνική προφορά, γίι-ρο (YEE-roh) ή τζίι-ρο (ZHIHR-oh).
Μαζί με την προφορά το λεξικό δίνει την ετυμολογία της λέξης από το ελληνιστικό γύρος (κύκλος) και αναλυτικά το περιεχόμενο μιας πίτας με γύρο.

Ο φεμινισμός στο προσκήνιο
«Κορυφαία Λέξη της Χρονιάς» αναδείχθηκε η λέξη feminism (φεμινισμός), η οποία ήταν στο προσκήνιο σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς, από τις διαδηλώσεις γυναικών ενάντια στον μισογυνισμό του Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσιγκτον και σε άλλες πόλεις τον Ιανουάριο του 2017 ως την εκστρατεία του #MeToo και τις καταγγελίες για τη σεξουαλική κακοποίηση στο Χόλιγουντ στα τέλη της χρονιάς.

Από τις υπόλοιπες λέξεις, η λέξη complicit αναφέρθηκε σε ζητήματα που αφορούν την κυβέρνηση Τραμπ, την αποπομπή τού επικεφαλής του FBI Τζέιμς Κόμι, τη ρωσική ανάμειξη στην προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ και τον ρόλο που έπαιξε στις επαφές με τους Ρώσους ο γαμπρός τού Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ.
«Είστε συνεργός;» ρώτησαν τη σύζυγό του Ιβάνκα Τραμπ σε τηλεοπτική εκπομπή.
«Δεν γνωρίζω τι σημαίνει συνεργός» απάντησε εκείνη και η λέξη γνώρισε έξαρση αναζητήσεων στο λεξικό.

Με τη σκληρότητα και τον ρατσισμό της πολιτικής Τραμπ σχετίζεται και η δεύτερη ελληνικής καταγωγής λέξη της λίστας.
Οταν ο ιρανός σκηνοθέτης Ασγκάρ Φαραντί, ο οποίος τιμήθηκε με το Οσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας για την ταινία του «Ο εμποράκος», αρνήθηκε να ταξιδέψει στις ΗΠΑ για να παραλάβει το Οσκαρ διαμαρτυρόμενος για το διάταγμα απαγόρευσης εισόδου στις ΗΠΑ μεταναστών από επτά μουσουλμανικές χώρες, έκανε λόγο για «κατανόηση και συμπόνια μεταξύ μας, γιατί αυτό είναι που χρειαζόμαστε σήμερα».

Το ρήμα recuse συζητήθηκε σε σχέση με την αντίπαλο του Τραμπ, Χίλαρι Κλίντον, όταν ο γενικός εισαγγελέας Τζεφ Σέσιονς ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει να εξαιρεθεί από τη δικαστική έρευνα για τη Χίλαρι Κλίντον διότι είχε κάνει έντονα επικριτικά σχόλια γι' αυτή στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας της, πράγμα που μπορεί να δημιουργούσε ενδοιασμούς για την αμεροληψία του.

«Σε ό,τι αφορά την ιατρική περίθαλψη, οι ΗΠΑ έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο πολιτικές: σοσιαλισμός ή φεντεραλισμός» αναφέρθηκε στη συζήτηση για την υγεία στο Κογκρέσο, στέλνοντας τους Αμερικανούς να αναζητήσουν του περιεχόμενο του όρου του φεντεραλισμός.

Η γκάφα και ο γεροξεκούτης
Η λέξη hurricane (τυφώνας) αναζητείται συχνά κάθε φορά που κάποιος τυφώνας, η «Ιρμα», ο «Χάρβεϊ» ή η «Μαρία», πλήττει τα νησιά και τις ακτές των ΗΠΑ, ενώ τον αστρονομικό όρο syzygy (συζυγία), ακόμη μία ελληνικής καταγωγής λέξη, αναζήτησαν οι χρήστες με αφορμή την έκλειψη Ηλίου στις 21 Αυγούστου 2017, ενώ τη λέξη dotard, μια παλιομοδίτικη λέξη, σημειώνουν οι επιμελητές του λεξικού, τη θυμήθηκαν όταν τον Σεπτέμβριο ο βορειοκορεάτης πρόεδρος Κιμ Γιονγκ Ουν αποκάλεσε τον Ντόναλντ Τραμπ «διανοητικά διαταραγμένο γεροξεκούτη».

Μετά την γκάφα στην τελετή απονομής των βραβείων Οσκαρ τον Φεβρουάριο του 2017, όταν ανακοινώθηκε ότι το βραβείο καλύτερης ταινίας απονέμεται στην ταινία «La La Land» για να ανακοινωθεί λίγα λεπτά αργότερα ότι είχε γίνει λάθος, ενώ οι συντελεστές της ταινίας βρίσκονταν ήδη στη σκηνή για να παραλάβουν το βραβείο, η λέξη gaffe (γκάφα) πύκνωσε στις αναζητήσεις στο «Merriam-Webster».

Οι λέξεις δείχνουν τι σκεφτόμαστε, υπογραμμίζουν οι συντάκτες και οι επιμελητές του λεξικού, και η λίστα με τις «Λέξεις της Χρονιάς» για το 2017 είναι μια επισκόπηση της πολιτικής ζωής στις ΗΠΑ σε μια δεδομένη χρονική στιγμή, των κοινωνικών προβληματισμών, των επιστημονικών αναζητήσεων και των πολιτιστικών γεγονότων.
Δεν μπορεί να μην αναρωτηθεί κανείς, διαβάζοντάς την, ποια θα μπορούσε να είναι η αντίστοιχη ακτινογραφία της ελληνικής ζωής του 2017 αν είχαμε τα αντίστοιχα λεξικογραφικά εργαλεία να καταγράψουμε τι απασχόλησε τους Έλληνες τη χρονιά που πέρασε, μια σφυγμομέτρηση ίσως πιο αντιπροσωπευτική από τις επικεντρωμένες δημοσκοπήσεις.
πηγή του άρθρου:tovima.gr
~~~~~~~~~~~~
galatsinews:togalatsi.blogspot.gr