Τρίτη 25 Ιουνίου 2024

περίεργες ιστορίες - μπακλαβάς

Angeliki Zevgara
https://www.facebook.com/azevgara/posts/pfbid0FtaSVMKHfKwck7BEX2DpK4fh4A87WXuANXsyH7J7qb4D4qxrMvPrG1Uodf17XVv1l
Ο αρχαίος Έλλην Χρύσιππος σοφός και ειδικός στην ζαχαροπλαστική ονόμασε το γλυκό Γαστρίν ο σημερινός Μπακλαβάς. 
Αφού έκανε μια βόλτα την Ρώμη...μετά από Βυζάντιο μεριά....όπου το έμαθαν οι Τούρκοι όταν κατέλαβαν την Κωνσταντινούπολη.
Όσοι νομίζουμε ότι το γλυκό Μπακλαβάς έλκει την καταγωγή του από την Τουρκία πλανόμαστε πλάνη οικτρά. 
Πρόκειται για γνήσιο Ελληνικό έδεσμα με την ονομασία Γαστρίν ή κοπτοπλακούς γνωστό στην Κρήτη από την Μινωική εποχή. (3000 π.Χ. έως 1450 π.Χ).
Γίνεται δε ως εξής: 
Πάρε αφράτα καρύδια της Θάσου, 
φουντούκια του Πόντου και 
αμύγδαλα και μαζί με τα σπόρια μαύρης παπαρούνας καβούρδισέ τα και πρόσεχε τα να μην καούν. 
Βάλε τα σε καθαρό γουδί και κοπάνισέ τα καλά· ανακάτεψε μέσα τα φρούτα και ζύμωσέ τα με βρασμένο μέλι. 
Βάλε αρκετό πιπέρι και ανακάτεψέ τα να ομογενοποιηθούν. 
Το μίγμα γίνεται μαύρο λόγω της μαύρης παπαρούνας.
Άπλωσέ το και κάνε το τετράγωνο. 
Έπειτα τρίψε λευκό σουσάμι και κοπάνισέ το να γίνει πολτός· ζύμωσέ το με βρασμένο μέλι. Άνοιξε δύο φύλλα και βάλε το ένα κάτω και το άλλο πάνω με το μίγμα στη μέση, έτσι που να έχει τοποθετηθεί κατά τρόπο συμμετρικό. 
Αυτά λέει ο σοφός και ειδικός στη ζαχαροπλαστική Χρύσιππος».
Από την αρχαία Ελλάδα το παραδοσιακό μας γλυκό Γαστρίν ή κοπτοπλακούς πέρασε στην Ρώμη, από την Ρώμη στο Βυζάντιο απ’ όπου το έμαθαν και οι Τούρκοι όταν κατέλαβαν την Κωνσταντινούπολη. 
Ακολούθως ξανα επανήλθε στην κυρίως Ελλάδα με το όνομα μπακλαβάς!

Η φωτογραφία της ημέρας - Τρίτη 25/06/2024


Henri Dauman - o επιζών του ολοκαυτώματος και Γάλλος εμιγκρέ φωτογράφος της μεταπολεμικής πολιτικής κουλτούρας και των διασημοτήτων της τότε εποχής!!!
Το τέλος του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, βρίσκει τον Henri Dauman ορφανό στη Γαλλία και μη έχοντας κάποιον εκεί πια, επιβιβάστηκε στο SS Liberté με την κάμερά του και ξεκίνησε μόνος του για να συναντήσει τον Αμερικανό θείο του τον Δεκέμβριο του 1950.
Ήταν μόλις 17 ετών!
read more:https://taneatisgaleras.blogspot.com/2023/10/henri-dauman-o.html

Alzheimer και βότανα

Alzheimer
Το Alzheimer είναι μια νευροεκφυλιστική πάθηση που πλήττει σχεδόν αποκλειστικά την τρίτη ηλικία, αλλά παρόλο που πολλοί το πιστεύουν, το Alzheimer δεν αποτελεί φυσιολογική εκδήλωση του γήρατος και βέβαια δεν θα πρέπει να συγχέεται με την γεροντική άνοια.
Ποιοι άνθρωποι όμως παθαίνουν Alzheimer;
Στις μέρες μας έχουν αυξηθεί σημαντικά οι γνώσεις μας για τους προδιαθεσικούς παράγοντες της νόσου Alzheimer.
Παρότι δεν κατανοούμε ακόμα πραγματικά τι ακριβώς συμβαίνει στον εγκέφαλο που οδηγεί στην εκδήλωση Alzheimer, υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης της πάθησης.
Ανάμεσα στους παράγοντες κινδύνου είναι
-. ο τρόπος ζωής
Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, ο τρόπος ζωής αποτελεί παράγοντα αυξημένου κινδύνου εμφάνισης της νόσου Alzheimer.
Οι άνθρωποι που έχουν υγιή τρόπο ζωής είναι λιγότερο πιθανό να εκδηλώσουν Alzheimer.
Ο υγιής τρόπος ζωής περιλαμβάνει την τακτική σωματική άσκηση, την υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, την αποφυγή του καπνίσματος και τον περιορισμό κατανάλωσης αλκοόλ εντός των συνιστώμενων ορίων.
και
-. ο περιβαλλοντικός παράγοντας...

Η Δύση, ο Καντ και οι Ρώσοι, που επιλέγουν την ζωή αντί του θανάτου

Υπάρχουν όλες οι ενδείξεις ότι η Ρωσία δεν συμμετέχει στην θανατηφόρα, νεοφασιστική προσπάθεια υποδούλωσης της ανθρωπότητας μέσω των διαβατηρίων "εμβολίων", των «πόλεων των 15 λεπτών» και των CBDCs.
Άρθρο του Bert Olivier, δημοσιευμένο στις 17/5/2024 από το Brownstone Istitute. 
"...Η Ρωσία επέλεξε τη ζωή αντί του θανάτου
Κατ' αρχήν, όπως επισημαίνω σε ένα από τα κείμενα που παρατίθενται με λινκ πιο πάνω, ο Πούτιν φαίνεται, απ’ όσο μπορώ να ξέρω, ότι είναι διαμετρικά αντίθετος με την ιδέα ότι το ανθρώπινο είδος πρέπει να "θανατωθεί" με οποιονδήποτε τρόπο. 
Αντίθετα, ενθαρρύνει τους Ρώσους να κάνουν μωρά, ώστε το ποσοστό γεννήσεων του ρωσικού λαού να αποτρέψει τυχόν μη βιώσιμα δημογραφικά στοιχεία στο μέλλον. 
Δεν απέχει άραγε αυτό παρασάγγας από τον αυξανόμενο αριθμό πλεοναζόντων θανάτων στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ (μαζί με τον μεγάλο αριθμό βρεφών που χάνονται από έγκυες γυναίκες) - πιθανώς από τα λεγόμενα "εμβόλια" - πόσο μάλλον από την αδυσώπητη εκστρατεία για να εδραιωθεί η άμβλωση, όχι απλώς ως δικαίωμα των γυναικών (το δόγμα της "προσωπικής επιλογής"), αλλά ουσιαστικά σαν καθήκον; 
Βρισκόμενοι στη Ρωσία αυτή τη στιγμή, μπορούμε να πιστοποιήσουμε τα εμφανή οπτικά στοιχεία των νεαρών Ρώσων που ανταποκρίθηκαν θετικά στο κάλεσμα του προέδρου τους, καθώς σπρώχνουν τα μωρά τους σε καροτσάκια κατά μήκος του πεζόδρομου δίπλα στον ποταμό Pregolya στο Καλίνινγκραντ.  
Αρκετά ακόμα πράγματα αξίζει να αναφερθούν. 
Πρώτον, η πλήρης έλλειψη οποιωνδήποτε "χημικών ιχνών" στους ρωσικούς ουρανούς, σε αντίθεση με τη Νότια Αφρική, 
την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, όπου είναι πανταχού παρόντα, και δεδομένης της χημικής τους σύνθεσης (η οποία περιλαμβάνει αλουμίνιο, βάριο και στρόντιο), πρέπει σίγουρα να έχουν σοβαρή βλαβερή επίδραση στην υγεία όλων των έμβιων όντων. 
Όταν το συζήτησα με Ρώσους, έμειναν άναυδοι, όπως θα έπρεπε να αντιδράσει κάθε άνθρωπος. 
Δεύτερον, υπάρχουν άφθονα τρόφιμα στα σούπερ μάρκετ, συμπεριλαμβανομένου του κρέατος, και κανένα σημάδι ότι το κράτος ή κάποια εταιρεία ενθαρρύνει μια δίαιτα με βάση τα έντομα.
Έπειτα, υπάρχει η εμφανής απουσία μεταναστών, αν και είδαμε πολλούς (σ.σ. γηγενείς) ανθρώπους με μουσουλμανική ενδυμασία, να κάνουν τις καθημερινές τους δουλειές με χαρούμενο, πολιτισμένο τρόπο όπως οι υπόλοιποι Ρώσοι. 
Οι δρόμοι είναι εκπληκτικά καθαροί και δεν είδαμε κανένα σημάδι αστέγων στο Καλίνινγκραντ ή στις άλλες πόλεις που επισκεφτήκαμε στην περιοχή, όπως το Zelenogradsk και το Svetlogorsk. 
Προσθέστε σε αυτό ότι οι Ρώσοι θα ήταν τρομοκρατημένοι με τις συνθήκες υπό τις οποίες ζουν οι άστεγοι στους δρόμους του Λος Άντζελες, για παράδειγμα (σε μια από τις υποτιθέμενες πλουσιότερες χώρες στον κόσμο), που σήμερα είναι δύσκολα αναγνωρίσιμη ως η πόλη που ήξερα τη δεκαετία του 1980.
Εν ολίγοις, υπάρχουν όλες οι ενδείξεις ότι η Ρωσία δεν συμμετέχει στη θανατηφόρα, νεοφασιστική προσπάθεια υποταγής της ανθρωπότητας μέσω των διαβατηρίων "εμβολίων", των πόλεων των 15 λεπτών και των υποχρεωτικών κρατικών ψηφιακών νομισμάτων CBDCs – αν και τα τελευταία θα είναι διαθέσιμα για τους Ρώσους πολίτες που επιθυμούν να τα χρησιμοποιήσουν συμπληρωματικά ή αντί για τις ηλεκτρονικές κάρτες και τα μετρητά. 
Και οι ενδείξεις δείχνουν ότι οι νεοφασίστες στη Δύση είναι έτοιμοι ακόμη και να εξαπολύσουν έναν "θερμό" 3ο Παγκόσμιο Πόλεμο για να επιτύχουν τους άθλιους σκοπούς τους. 
Παρ' όλα αυτά, η Ρωσία προφανώς επέλεξε τη ζωή αντί του θανάτου, και με αυτόν τον τρόπο στέκεται φαρδιά πλατιά ως εμπόδιο στη Νέα Παγκόσμια Τάξη. 
Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος για τον οποίο το ΝΑΤΟ επιδιώκει να καταστρέψει τη Ρωσία πάσει θυσία - δεν έχει καμία σχέση με τη "διάσωση της Ουκρανίας".
               διαβάστε όλο το άρθρο στο:
https://xpressing.substack.com/p/9e5

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024

Πεντανόστιμα Αγαρικά -Αγαρικό των αγρών Agaricus arvensis

Το αγαρικό είναι ένα εκλεκτό βρώσιμο είδος μανιταριού, που έχει εκτιμηθεί πολύ από τους αγρότες για γενιές ολόκληρες, καθώς θεωρείται ένας από τους πιο νόστιμους βρώσιμους μύκητες.
                    

Η φωτογραφία της ημέρας - Δευτέρα 24/06/2024

August Sander (17 November 1876 – 20 April 1964)  ο Γερμανός φωτογράφος της εποχής του μεσοπολέμου που θεωρείτε  ο πατέρας της σύγχρονης φωτογραφίας και πρωτοπόρος της φωτογραφίας ντοκουμέντου...
"Η φωτογραφία είναι από τη φύση της η καλλιτεχνική απόδοση του ντοκουμέντου" (Photography is by nature a documentary art) θα δηλώσει το 1931 κατά τη διάρκεια μιας ραδιοφωνικής συζήτησης ο August Sander, εκφράζοντας το καλλιτεχνικό του πιστεύω στο οποίο έμεινε πιστός όλη του τη ζωή.

Διατροφή και υγεία: Αλήθειες μόνο.

Μπορεί να απαριθμήσει κανείς πολλές αντικρουόμενες συμβουλές διατροφικής συμπεριφοράς, με καλά κρυμμένες τις πονηρές σκοπιμότητες των τροφοβιομήχανων που έχουν εξαγοράσει στρατιές επιστημόνων και επιστημονικών περιοδικών. 
Τόση κακοφωνία πληροφοριών για τα τρόφιμα και τις χρόνιες ασθένειες… 
Θα μου πείτε ότι ασχολούμαι με δίαιτες όταν 140 εκατομμύρια άνθρωποι λιμοκτονούσαν παγκοσμίως το 2019, και αυτό αυξήθηκε σε 270 εκατομμύρια το 2020, λόγω της COVID-19. Θα σας απαντήσω ότι εάν αυτά τα νούμερα αποτυπώνουν μια παγκόσμια κοινωνική ανισότητα, στην άλλη άκρη του φάσματος, το κακό φαγητό που δεν είναι αποτέλεσμα κοινωνικών αναταραχών, είναι μια χρόνια αρνητική κατάσταση. 
Και αυτό διότι είναι η αιτία των χρόνιων νόσων, των κοινωνικών ανισοτήτων, της κατάρρευσης της υγειονομικής περίθαλψης, των κρίσεων ψυχικής υγείας, της κοινωνικής αποκέντρωσης, και ίσως γίνει με τον καιρό, ένας ακόμη μεγαλύτερος κίνδυνος για κοινωνική αναταραχή. 
Ζούμε σε καιρούς που η evidence based medicine απέδειξε κατ’ επανάληψη, ότι όσον αφορά τις αιτίες της νοσηρότητας των ανθρώπων, οι μεν κληρονομικές-γενετικές συνιστώσες υποβαθμίζονται, σε αντίθεση με τις περιβαλλοντικές-διατροφικές, που διαρκώς αναβαθμίζονται. 
Kάτι που επαληθεύει την φράση “τα γονίδια σου δεν είναι το πεπρωμένο σου”. 
Έτσι λοιπόν η διατροφή είναι ο πιο σημαντικός και εύπλαστος παράγοντας που επηρεάζει την ποιότητα της ζωής μας, γιατί το φαγητό μας, μας θέτει σε αυξημένο κίνδυνο να αρρωστήσουμε σοβαρά. 
Και ενώ η γενετική συνεισφέρει 10 έως 30% στην ανάπτυξη καρκίνου, το κάπνισμα και η διατροφή είναι οι κορυφαίοι παράγοντες στο 50% των καρκίνων. 
Και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι χρόνιες αρρώστιες έχουν διαχρονικά σκοτώσει πολύ περισσότερο κόσμο απ’ ότι όλες μαζί οι μολυσματικές όλων των εποχών....
Επιπλέον τα τελευταία οκτώ χρόνια μπήκε για τα καλά στην εξίσωση της υγείας, σωματικής και ψυχικής, η έννοια του εντερικού μικροβιώματος, δηλαδή το σύνολο των μικροβιακών πληθυσμών του εντέρου μας. 
Εμφανίστηκαν ξαφνικά 100 τρις ομοτράπεζοι μικροοργανισμοί με τις δικές τους διατροφικές απαιτήσεις, για τους οποίους θα πρέπει να νοιαζόμαστε κάθε φορά που μπαίνει τροφή στο στόμα μας.. 
Στο μονοπάτι της αναζήτησης της σχέσης της διατροφής με την υγεία μας βοηθά η ιστορία της επιστήμης, που έχει δείξει ότι είναι πολύ δύσκολη η αναζήτηση των πραγματικών αιτιών για τις κακές διατροφικές μας συνήθειες που οδηγούν στις δολοφονικές χρόνιες νόσους, όπως ο διαβήτης, 
οι καρδιαγγειακές επιπλοκές και ο καρκίνος. 
Την δυσκολία την γεννούν πολλοί παράμετροι και πολλές σκοπιμότητες γιατί υπάρχει μια λεπτή αλλά πολύ σημαντική διαφορά: άλλο πράγμα ο συσχετισμός και άλλο η αιτία. 
Aς δούμε, για παράδειγμα, τι έγινε στο κυνήγι της αληθινής αιτίας για την έκρηξη των καρδιολογικών επεισοδίων στις αρχές του ’50. 
Το 1955 ο πρόεδρος των ΗΠΑ Eisenhower έπαθε έμφραγμα και έμεινε στο κρεβάτι για 6 εβδομάδες, ενώ οι πάντες ήταν έξω φρενών. 
Δεν μπορούσαν να πιστέψουν ότι ο πρόεδρος τους έπαθε έμφραγμα. 
Η αλήθεια είναι ότι η συχνότητα και η επικράτηση των καρδιακών εμφραγμάτων είχε αρχίσει να αυξάνεται διαρκώς. 
Να θυμίσω εδώ, ότι στο τέλος του πολέμου της Κορέας σε 300 πτώματα πεσόντων Αμερικανών φαντάρων έγιναν αυτοψίες για καρδιολογικά ευρήματα. 
Στα 248 εντοπίστηκαν ευρήματα καρδιακών δυσλειτουργιών. 
Οι αιτίες αναζητήθηκαν στον τρόπο διατροφής.. 
Τι προκαλούσε τα εμφράγματα; 
Δύο στρατόπεδα αναπτύχθηκαν όσον αφορά την αιτία του εμφράγματος. 
Το ένα στρατόπεδο που εκπροσωπείτο από τον Άγγλο φυσιολόγο, διατροφολόγο γιατρό John Yudkin, o οποίος πίστευε ότι η ζάχαρη έφταιγε για την καρδιακή νόσο. 
Είχε συσχετισμό, δεν είχε την αιτία, και βασικά έδειχνε ότι όταν η κατανάλωση ζάχαρης αυξανόταν, αυξάνονταν και τα καρδιακά επεισόδια. 
Το άλλο στρατόπεδο ενοχοποιούσε το κεκορεσμένο λίπος, και εκπροσωπείτο από τον επιδημιολόγο της Minessota Ancel Keys, o οποίος ήταν ήδη διάσημος. 
Ο Κeys είχε επισκεφθεί την Αγγλία, όπου παρατήρησε πολλές καρδιακές νόσους, ενώ αυτό δεν το είδε στην Ιταλία και στην Ελλάδα. 
Τότε έκανε την περίφημη “Μελέτη των 7 χωρών” που συσχέτιζε την κατανάλωση κεκορεσμένων λιπαρών με τους καρδιαγγειακούς θανάτους. 
Κι αυτός είχε συσχετισμό και όχι αιτία. 
Aυτές οι δύο θεωρίες αντιμάχονταν στις δεκαετίες του ’60 και του ‘70. 
Ποιος κέρδισε; 
O Κeys κέρδισε καθαρά. 
Αλλά το ερώτημα είναι γιατί κέρδισε; 
Κέρδισε γιατί είχε δίκιο; 
Όχι. 

Πήρε μισό αιώνα να συνειδητοποιήσει η ανθρωπότητα ότι είχε επιβιβαστεί στο λάθος βαγόνι των κεκορεσμένων λιπών, ενώ περίτρανα αποδείχτηκε ότι ο ένοχος ήταν οι διατροφικοί υδατάνθρακες. 
Ο καρκίνος και όσα τρώμε 
Το επαγγελματικό ενδιαφέρον για τη συσχέτιση της διατροφής με τον καρκίνο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις αρχές του 1800, αν όχι πιο πριν. 
Ωστόσο, η πρόοδος στην κατανόηση αυτής της συσχέτισης τους τελευταίους δύο αιώνες ήταν εξαιρετικά αργή και συγκεχυμένη. 
Γιατί άραγε; 
Μια έκθεση της αμερικανικής Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών (NAS) το 1982 για τη Διατροφή και τον Καρκίνο, ήταν ένα ορόσημο, επειδή ήταν η πρώτη επιστημονική, θεσμική έκθεση σχετικά με αυτό το θέμα. 
Παρόλο που προσέλκυσε μεγάλο δημόσιο ενδιαφέρον, προκάλεσε επίσης μεγάλη διαμάχη, κυρίως από τις επηρεαζόμενες βιομηχανίες. 
Ξανά διαμάχη. 
Οι σκοπιμότητες ήταν τα φρένα της αλήθειας, που αναφέρθηκαν πιο πάνω. 
Στη συνέχεια, πολλές περισσότερες αναφορές δημόσιας πολιτικής επανέλαβαν ότι περίπου το ένα τρίτο όλων των καρκίνων προκλήθηκαν από τη διατροφή, αν και άλλοι πίστευαν ότι αυτή η εκτίμηση θα μπορούσε να φτάσει το 70-80%. 

Ήδη από το 1840 ο καθηγητής Κλινικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, John Hughes Bennett, έδωσε “την πρώτη σαφή ένδειξη της αναγνώρισης του καρκίνου ως διατροφικής ασθένειας”. 
Γιατί τόσες πολλές έμπειρες αρχές και ερευνητές έχουν πει τόσα πολλά για τόσο καιρό για τη διατροφή, τη διατροφή και τον καρκίνο, αλλά έχουν αγνοηθεί τόσο πολύ από τους σύγχρονους συγγραφείς; 
Γιατί οι παλιές υποθέσεις ανακυκλώνονται προς το παρόν χωρίς να συνειδητοποιούν τους πρώτους υποστηρικτές τους; 
Μέρος της απάντησης σε αυτά τα ερωτήματα πρέπει να έγκειται στην άγνοιά μας, και μερικές φορές, στην απόρριψη της ιστορίας, όσες φορές και αν μας έχει θυμίσει το αντίθετο ανά τους αιώνες. 
Νέες τεχνολογίες και πρόοδοι στη γενετική, την επιγενετική και τη μεταβολομική, και η εξέταση της επιρροής του μικροβιώματος, θα διευρύνουν την κατανόησή μας για το ρόλο των διατροφικών παραγόντων στον κίνδυνο καρκίνου και την εξέλιξη της νόσου. 
Ψυχική υγεία και διατροφή 
Ακούμε σήμερα ότι μία από τις επιπτώσεις της πανδημίας της Covid-19, που θα την βρούμε μπροστά μας σύντομα, είναι τα ψυχολογικά προβλήματα που δημιούργησε. 
Μόλις πριν λίγες μέρες ο Π.Ο.Υ.  κατά την έκδοση νέων παγκόσμιων κατευθυντήριων γραμμών του Π.Ο.Υ. που στοχεύουν στην αντιμετώπιση ψυχιατρικών ζητημάτων, δήλωσε ότι 12 δισεκατομμύρια εργάσιμες ημέρες χάνονται ετησίως λόγω κατάθλιψης και άγχους. 
Σε πειράματα πληθυσμών μετά τις πλημμύρες του 2013, στην Alberta του Καναδά και από τους σεισμούς στο Christchurch της Ν. Ζηλανδίας, βρέθηκε ότι ένα καλοθρεμμένο σώμα και μυαλό, μπορεί να αντισταθεί καλύτερα στο στρες, και να ανακάμψει από την ασθένεια αυτή, χορηγώντας μικροθρεπτικά σε κατάλληλες δόσεις. 
Με τον όρο μικροθρεπτικά εννοούμε κυρίως τις βιταμίνες, τα μεταλλικά στοιχεία και τα φυτοχημικά των τροφών. 
Θα μπορούσε δηλαδή να είναι μια αποτελεσματική και ανέξοδη δημόσια θεραπευτική παρέμβαση, που θα βελτίωνε την ψυχική υγεία ενός πληθυσμού μετά μια περιβαλλοντική καταστροφή. 
Η παγκόσμια έρευνα, έχει δείξει ότι το 60-80% των ανθρώπων αντιδρούν θετικά στην λήψη μικροθρεπτικών, δείχνοντας πόσο δυναμική είναι αυτή η παρέμβαση. 
Και σε όλον τον κόσμο, υπάρχουν σήμερα 20 τυχαιοποιημένες μελέτες με εικονικό φάρμακο, που είναι οι μελέτες πρότυπο για να παίρνουμε κλινικές αποφάσεις. 
Και οι μελέτες αυτές δείχνουν ότι μπορούμε να μειώσουμε την επιθετικότητα σε φυλακισμένους, να επιβραδύνουμε την γνωστική έκπτωση στους ηλικιωμένους, να θεραπεύσουμε την κατάθλιψη, το στρες, την ανησυχία, τον αυτισμό και την απόσπαση της προσοχής. 
Αλλά τα 5 τελευταία χρόνια έγιναν 11 επιδημιολογικές μελέτες παρατήρησης, καθώς και μελέτες σε βάθος χρόνου, σε μεγάλους παγκόσμιους πληθυσμούς, που όλες έδειξαν το ίδιο πράγμα. 
Όσο περισσότερο χρησιμοποιούμε μια συνετή, μεσογειακή δίαιτα μη επεξεργασμένων τροφών, τόσο χαμηλότερος γίνεται ο κίνδυνος για κατάθλιψη. 
Και όσο περισσότερο χρησιμοποιούμε την δυτική δίαιτα με τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος για κατάθλιψη. 
Καμία μελέτη δεν λέει ότι η δυτική μας δίαιτα είναι καλή για την ψυχική μας υγεία. 
Και ποια είναι η δυτική δίαιτα; 
Είναι αυτή που έχει πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα, πολλά επεξεργασμένα δημητριακά, σακχαρούχα ποτά, take aways και είναι χαμηλή σε φρέσκα προϊόντα. 
Υγιεινή δίαιτα είναι αυτή που περιέχει νωπά, πολλά φρούτα και λαχανικά, πολύ ψάρι, ξηρούς καρπούς υγιεινά λιπαρά και χαμηλή επεξεργασμένη τροφή. 
Δηλαδή αυτό που η γιαγιά σας θα αναγνώριζε σαν τροφή. 
Παρόλα αυτά ακόμη παραμένουν πολλά ερωτηματικά για την σχέση διατροφής και ψυχικής υγείας. . 
Πάρτε στα σοβαρά την καθολική πρόληψη, βελτιστοποιώντας την διατροφή όσων είναι ευαίσθητοι. 
Δεν θα πρέπει να περιμένουμε να μας έρθει το έμφραγμα προκειμένου να τροποποιήσουμε συμπεριφορές του τρόπου ζωής. 
Το ίδιο πρέπει να γίνεται και με την ψυχική υγεία. 
Ένας εύκολος τρόπος για να εφαρμόσουμε καθολική πρόληψη θα ήταν να έχουμε μαίες που να λένε στις έγκυες γυναίκες για την σημασία της διατροφής. 
Mητέρες στερημένες σε θρεπτικά συστατικά, κάνουν μωρά στερημένα από θρεπτικά συστατικά. 
Τροφές με φτωχά θρεπτικά στην διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνουν τις πιθανότητες το παιδί σας να γεννηθεί με ψυχικό πρόβλημα υγείας. 
Γιατί φτάσαμε να έχουμε έλλειψη μικροθρεπτικών; 
Διότι φτάσαμε σε ένα σημείο που πλέον ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό δεν τον κάνει πέρα.
 
Καθότι η χημική μονοκαλλιέργεια και τα υβρίδια κατέστησαν τα τρόφιμα φτωχά σε μικροθρεπτικά, μιας και ο κόσμος μας προσανατολίστηκε στην ποσότητα των μακροθρεπτικών παρά στην ποιότητα και ποσότητα των μικροθρεπτικών των καλλιεργειών. 
Ταυτόχρονα καταναλώνουμε τρόφιμα ανεπαρκή σε μικροθρεπτικά συστατικά, από τη στιγμή που οι κόκκοι των δημητριακών έχουν απογυμνωθεί από το φύτρο τους εντοπισμός βιταμινών, πολυφαινολών και μετάλλων. 
Πρόσφατα, το πιο επιδραστικό ιατρικό περιοδικό του κόσμου, το Annals of Internal Medicine, ανέφερε ένα περιστατικό ενός δεκατριάχρονου αγοριού που τυφλώθηκε τρώγοντας μόνο πρόχειρο φαγητό. 
Η τύφλωση προσδιορίστηκε και αποδείχθηκε ότι οφείλεται σε έλλειψη μικροθρεπτικών συστατικών που οδηγούν σε δυσλειτουργία του αμφιβληστροειδούς και του νευρικού συστήματος. 
Σήμερα πια δεν έχει σημασία ποια διατροφική θρησκεία ακολουθείς. Vegan, χορτοφαγική, κρεατοφαγική, paleo, κετοφαγική. 
Σημασία αυτό που τρως να μην είναι επεξεργασμένη τροφή. 
Με άλλα λόγια το πρόβλημα δεν είναι τι περιέχει η τροφή αλλά πόσο την έχουν επεξεργαστεί. Επεξεργασμένα τρόφιμα ορίζονται τα τρόφιμα εκείνα που έχουν υποστεί διάφορες μηχανικές και χημικές διαδικασίες, με προστιθέμενη ζάχαρη και αλάτι, που τα κάνουν τοξικά για την ανθρώπινη φυσιολογία. 
Ο Michael Pollan συνόψισε μέσα σε οκτώ λέξεις τις διατροφικές του συμβουλές:
“Τρώτε πραγματικό φαγητό, όχι πάρα πολύ, κυρίως φυτά” 
Aς γίνει το πιρούνι μας η ψήφος μας για ένα καλύτερο κόσμο.. 
                                                                                             parallaximag.gr

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024

dr. Παντελή Οικονόμου: Είμαστε ενεργειακές οντότητες, πολύ μεγαλύτερες και μεγαλειώδεις από όσο νομίζουμε.

άρθρο του dr. Παντελή Οικονόμου 
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid0zc7bKC7fwQNVRVjZbEKrpjMh3vQHaMjhFhguXcWzitMMor4hVYw5Rg2TsXJ7Zkv4l&id=61554552550336
Καταφέραμε ως συλλογική ανθρώπινη συνειδητότητα να αφυπνιστούμε, να καταλάβουμε την δύναμή μας, απέναντι σε μία μικρή σκοτεινή παγκόσμια μειοψηφία που μας κυβερνούσε. Πλέον αυτή δεν έχει την δύναμη που είχε παλιά και συνεχώς αποδυναμώνεται. 
Η δύναμη της επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων, που ξεπέρασε τους διαχωρισμούς, με την βοήθεια της αγάπης, της συναδέλφωσης, της επιθυμίας για ειρήνη, της πίστης στο Θεό, ένωσε τους λαούς, ακούστηκε στα πέρατα του σύμπαντος και αλλάζει την ροή των πραγμάτων. Εισερχόμαστε στην χρυσή εποχή της Γαίας. 
Το σατανικό διεφθαρμένο σύστημα πέφτει και στα τελευταία του θα προσπαθήσει για μία ακόμα φορά να προκαλέσει χάος. 
Οι φωτεινές δυνάμεις όλων των ειδών, δεν θα επιτρέψουν την καταστροφή της ανθρωπότητας, όπως είχε προφητευτεί στο παρελθόν. 
Φαίνεται ότι σύντομα θα χρειαστεί μία τελευταία ελεγχόμενη κορύφωση, κοντά στην ολική καταστροφή, που θα μείνει στην ιστορία της ανθρωπότητας, ως προειδοποίηση, ώστε να μην επαναληφθεί. 
Οι αποκαλύψεις που θα ακολουθήσουν, θα συγκλονίσουν τον πλανήτη. 
Θα αποδοθεί δικαιοσύνη.
Το σκοτάδι δεν το αντιμετωπίζεις με το σκοτάδι, απλά ρίχνεις φώς και στέλνεις αγάπη. 
Το σκοτάδι είναι και αυτό κομμάτι της δημιουργίας, κομμάτι του Θεού, κομμάτι της ολότητας, που ξέχασε οτι είναι και φώς. 
Με την αγάπη και την συγχώρεση, του δίνεις την ευκαιρία να δει το φως που κρύβει μέσα του. Μέχρι τώρα τρεφόταν με τις χαμηλές δονήσεις που εμείς ως ανθρωπότητα ασυνείδητα βιώναμε και το ίδιο το σκοτάδι ενίσχυε. 
Δημιουργούσε εντάσεις παντού, ενίσχυε τον διαχωρισμό, προκαλούσε φόβο και θυμό, την αίσθηση της αδικίας. 
Πρόκειται για σκόπιμη παραπλάνηση και ψευδαίσθηση, ώστε να ξεχάσουμε οτι είμαστε μέρος της Θείας Δημιουργίας, αιώνιοι, ενσαρκωμένες ψυχές που έχουν το ανθρώπινο βίωμα. 
Ξεχάσαμε ότι όλα στο σύμπαν είναι ένα, η απόλυτη ολότητα, η σύνδεση των πάντων μεταξύ τους.  
Είμαστε ενεργειακές οντότητες, πολύ μεγαλύτερες και μεγαλειώδεις από όσο νομίζουμε. Περιορίσαμε τους εαυτούς μας στην υλιστική αντίληψη του φυσικού σώματος που φθείρεται και πεθαίνει, οδηγώντας σε δήθεν ανυπαρξία. 
Μας έμαθαν ότι το σώμα μας είναι βρώμικο, ότι είμαστε ατελείς, μικροί, αδύναμοι, μας οδήγησαν να ζούμε σε κατάσταση επιβίωσης, μακριά από την αφθονία που δικαιούμασταν, σε συνθήκες ανταγωνισμού με τους συνανθρώπους μας. 
Το σύστημα του κακού που κυριαρχούσε μέχρι τώρα στον πλανήτη, στηριζόταν στον φόβο των ανθρώπων, ο οποίος είναι το αντίθετο της αγάπης, η απουσία της.
Από τον φόβο προέρχονται τα λοιπά χαμηλής δόνησης συναισθήματα, όπως ο θυμός, 
η λύπη, 
η ενοχή, 
η απογοήτευση. 
Όσο βιώνουμε τέτοια συναισθήματα, απομακρυνόμαστε από την αγάπη. 
Είναι καιρός να δουλέψουμε περισσότερο με τον εαυτό μας και να συντονιστούμε σε σκέψεις και συναισθήματα υψηλών δονήσεων.
Έχουμε την γή και τον ήλιο συμπαραστάτες στην προσπάθειά μας και όχι μόνο αυτούς. 
Και οι δύο είναι ζωντανοί οργανισμοί, ζωντανές οντότητες. 

Ο ήλιος εκπέμπει φως σε μεγάλες ποσότητες πλέον και μεταφέρει επίσης φώς που ξεκινά από την Πηγή του σύμπαντος, περνά στην κεντρικό ήλιο του γαλαξία και μέσα από τον ίδιο καταλήγει στην γή.
Πρόκειται για ενέργειες που μας βοηθούν στην πνευματική μας εξέλιξη και μας θεραπεύουν. 
Η γη με την σειρά της, βοηθά με την σύνδεση της μαζί μας. 
Την Πέμπτη 20 Ιουνίου έχουμε τη ημέρα του θερινού ηλιοστασίου, και την Παρασκευή 21 Ιουνίου γεμάτο φεγγάρι. 
Δύο μέρες γεμάτες ενέργεια και όχι μόνο αυτές. 
Προτείνεται τόσο η έκθεσή μας στις ακτίνες του ήλιου, όσο και η γείωσή μας με την επαφή των γυμνών ποδιών μας στην Γη, για τουλάχιστον κάποια λεπτά καθημερινά και όχι μόνο τις συγκεκριμένες μέρες.
Επίσης μπορούμε να δώσουμε περισσότερο χρόνο στον εαυτό μας για ξεκούραση, επαφή με την φύση, χαρούμενες δραστηριότητες, άσκηση ή/και γιόγκα, διαλογισμό  ή/και προσευχή ή/και ενδοσκόπηση, ανάλογα με τις επιλογές που κάνουμε. 
Βρισκόμαστε κοντά σε κοσμοϊστορικές συμπαντικές αλλαγές και όλα θα μας βοηθήσουν στην ομαλή μετάβασή μας στις υψηλότερες διαστάσεις.  
Είμαστε αγάπη, είμαστε φως! 
Και έτσι είναι!
https://goldenageofgaia.com/2024/06/16/the-impact-of-solar-flares-on-humanity/
https://hesperia.gsfc.nasa.gov/rhessi3/mission/science/the-impact-of-flares/index.html
https://www.gaia.com/article/solar-flare-of-oct-2021
https://www.youtube.com/watch?v=O8MgPpJXa7s&t=291s
https://www.skyatnightmagazine.com/news/solar-flares-27-29-may-2024

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024

Η φωτογραφία της ημέρας - Τετάρτη 19/06/2024


Hiroji Kubota - ο Ιάπωνας φωτογράφος που μας έδειξε με έναν μοναδικό τρόπο, μέσα από τις φωτογραφίες του, τη μετάβαση του κόσμου από την ταραχώδη δεκαετία του '60 στη δεκαετία του 2000.
read more:https://taneatisgaleras.blogspot.com/2023/10/hiroji-kubota-60-2000.html


Πώς να εμπλουτίσουμε τη διατροφή μας με ισχυρότατα αντιοξειδωτικά

Από τις πολλές φορές που διαβάζουμε για τα αντιοξειδωτικά έχουμε πια μάθει πως είναι ουσίες που περιέχονται στα τρόφιμα και μετατρέπουν τις ελεύθερες ρίζες σε αβλαβή προϊόντα αποβλήτων.
Μόλις οι ελεύθερες ρίζες καταστούν αβλαβή προϊόντα αποβλήτων, αποβάλλονται από το σώμα μας πριν προλάβουν να προκαλέσουν οποιαδήποτε ζημιά, δρουν δηλαδή τα αντιοξειδωτικά ως
οδοκαθαριστές, συμβάλλοντας στην πρόληψη των βλαβών του οργανισμού μας από τις ελεύθερες ρίζες.
Oι ελεύθερες ρίζες παράγονται κυρίως φυσιολογικά στον οργανισμό, ως βιοπροϊόντα του μεταβολισμού των τροφών.
Πολλές φορές όμως το συνεχόμενο στρες, το ανεξέλεγκτο κάπνισμα και περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως η ακτινοβολία, η ρύπανση της ατμόσφαιρας, και ο θόρυβος είναι αιτίες υπερπαραγωγής ελεύθερων ριζών...

Η χοληστερίνη, το γκρέιπφρουτ και οι αλληλεπιδράσεις του με κάποια φάρμακα

“πορτοκάλι
λεμόνι
γλυκολέμονο
μανταρίνι
νεράντζι
κίτρο
φράπα
περγαμόντο
κουμκουάτ
και
γκρέιπφρουτ

τα μήλα των Εσπερίδων που σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία ήταν οι χρυσοί καρποί των δέντρων που βρίσκονταν στον κήπο των Εσπερίδων και 
είναι κυρίως γνωστά μέσω του μύθου του Ηρακλή, καθώς η απόκτησή τους αποτέλεσε το αντικείμενο του ενδέκατου άθλου του…” 
διαβάζουμε σε εγκυκλοπαίδειες...
read more:https://botanologia.gr/i-cholisterini-to-gkreipfroyt-kai-oi-allilepidraseis-toy-me-kapoia-farmaka/

Τρίτη 18 Ιουνίου 2024

Η φωτογραφία της ημέρας - Τρίτη 18/06/2024

φωτογραφία του Ernest James Bellocq -
Ernest James Bellocq - μια μυστηριώδης φιγούρα που παραμένει ένα μυστήριο στην ιστορία της φωτογραφίας

Παναγιώτης Σπύρου, ο γιατρός που μιλούσε στις καρδιές

"Έφτασα κατα τις 07.00 το πρωί στο χειρουργείο. 
Ο Διευθυντής ήταν ήδη εκεί. 
Κάπνιζε το ένα τσιγάρο μετά το άλλο κ όλα έδειχναν ότι δεν είχε κοιμηθεί ούτε λεπτό...
Μιλούσε στο τηλ κ φώναζε να έρθουν στο γραφείο του Αναισθησιολόγοι, Καρδιοχειρουργοί, Αγγειοχειρουργοί, Παιδοχειρουργοί κ όποια ειδικότητα θα μπορούσε να βοηθήσει στο Χ/Ο που θα έκανε ....
Εγώ φοιτήτρια, χωμένη σε μιαν άκρη να μην πολυφαίνομαι κ το μόνο που είχα στο μυαλό μου ήταν πως θα κατάφερνα να μπω στο Χ/Ο του. 
Να δω τον Θρύλο να ζωγραφίζει.
Να αρπάξουν τα μάτια κ τα αυτιά μου όσα περισσότερα μπορούσαν από τον Δάσκαλο.
Ακόμη κ σ' αυτό πόσο μακρυά από αυτόν ήμουν....
Εγώ έπαιζα με τις σκέψεις κ αυτός είχε μαζέψει περίπου 20 γιατρούς κ σαν στρατηγός ζωγράφιζε ανατομικά στοιχεία σε κόλλες Α4 κ αφού χώρισε χειρουργούς κ νοσηλευτές σε ομάδες άρχισε να εξηγεί ποια ομάδα θα μπει πότε. 
Που κ με ποιον τρόπο στο μικρό σωματάκι του Σταύρου. 
Ο Σταύρος λοιπόν, 12 ετών.
Την προηγούμενη το απόγευμα έπαιζε με τους φίλους του σε ένα γιαπί κάπου στην Λάρισα κ για κακή του τύχη έπεσε κ διαπέρασε το σώμα του---από καρωτίδα μέχρι αορτή--ένας αιχμηρότατος σωλήνας.
Δεν θέλω να αναφερθώ σε άλλες περιγραφές της βλάβης κ του τραύματος..
Άρχισε η μεγάλη περιπέτεια του.
Από νοσοκομείο σε νοσοκομείο ..
Λαρισα....Κατερινη....Αχεπα....
Μέχρι που σχεδόν με τις τελευταίες του αναπνοές τον έφεραν μέσα στην νύχτα στο Παπανικολάου...
Γιατί απλά, αν ΔΕΝ μπορούσε να τον σώσει ο Σπύρου τότε ΔΕΝ μπορούσε Κανείς..
Αυτή ήταν η αήθεια..
Ο Διευθυντής λοιπόν χωρίς άλλη σκέψη έφτασε κ αυτός μέσα στην νύχτα για να κάνει αυτό που του έλεγε η συνείδηση του.
Το χειρουργείο του Σταύρου κράτησε πιάνω από 15 με 20 ώρες....
η προσπάθεια υπεράνθρωπη από όλους...
το παιδί "έφυγε" 3 φορές κ το επανάφεραν άλλες τόσες...
ο Σπύρου με αλλοιωμένο από θυμό πρόσωπο αλλά απόλυτα συγκροτημένος φώναζε κ έβριζε. "όχι ρε πούστη....δεν θα το πάρεις το παιδ..""
Η μάχη με τον χάρο....
Τον είχε απέναντι του...
Τον έβριζε κ τον έφτυνε μέσα στα μούτρα....
η μάχη στα μαρμαρωμένα αλώνια....
κ το μόνο που ακουγόταν ήταν οι ήχοι από τα μηχανήματα κ οι φωνές του Σπύρου......
Δεν σκέφτηκε κανένας μας να φύγει ακόμη κ αν είχε τελειώσει το ωράριο μας....όλοι εκεί δίπλα του...
Μέχρι το τέλος....
Ξημερώματα πια...κατάκοποι όλοι μας...μόλις τελείωσε το χειρουργείο....
Πήγαμε όλοι βουβοί στα αποδυτήρια να βγάλουμε στολές...
Να βάλουμε τα πολιτικά μας ρούχα κ να φύγουμε....
κ κανένας δεν έφευγε ακόμη....
Όλοι περιμέναμε τον διευθυντή να ντυθεί κ να βγούμε όλοι μαζί...δίπλα του όλοι...
Αυτό που ακολούθησε ήταν από τα πιο δυνατά πράγματα που έχω ζήσει...
Όλος ο όροφος ήταν γεμάτος κόσμο...ασθενείς...συνοδοί...κάμερες..
άσχετοι άνθρωποι....
Και ξαφνικά σηκώνεται μια νέα γυναίκα όρθια...με πρόσωπο πρησμένο από το κλάμα....
Δεν είπε τίποτα....μας πλησίασε....πήγε δίπλα στον διευθυντή....δεν του μίλησε...
Η σιωπή αυτή ήταν σαν μαχαίρι.....
Έπεσε στα γόνατα της κ άρχισε να φιλάει τα πόδια του Σπύρου....
Όχι τα χέρια του.....του φιλούσε τα πόδια κ το μόνο που μπορούσε να ψελλίσει ήταν ένα επαναλαμβανόμενο '"ευχαριστώ.....σε ευχαριστώ...."....
Ο Σταύρος είχε ζήσει χάρη στην υπεράνθρωπη προσπάθεια του διευθυντή κ είχε κ άριστη μετεγχειρητική πορεία....
Εύχομαι κ σήμερα να είναι ένα υγιές κ δυνατό παλικάρι...κ εύχομαι να μην ξεχάσει ποτέ το δώρο της Ζωής που του χάρισε ο Παναγιώτης.
Β.Β.Δ
ΥΓ.
Γιατρέ, θα ΖΕΙΣ για πάντα μέσα στα όνειρα μας & θα αποτελείς το κίνητρο για την εξέλιξη μας. Μακάρι να είχα την τύχη να σε γνώριζα."

            σημείωση: δεν κατάφερα να βρω το όνομα αυτής που το έγραψε...
Ας δούμε ποιος ήταν ο Παναγιώτης Σπύρου
Ο Παναγιώτης Σπύρου, ο καρδιοχειρουργός δηλαδή που τη δεκαετία του ’90 καθιέρωσε τις μεταμοσχεύσεις καρδιάς στην Ελλάδα, αμφισβητούσε τη μέθοδο της μεταμόσχευσης. Θεωρούσε ότι ήταν προτιμότερο να βελτιωθεί το εθνικό οδικό δίκτυο, από το να επενδύει στο θάνατο ενός νέου ανθρώπου στην άσφαλτο για να σώσει κάποιον άλλον. 
Μάλιστα, πίστευε αταλάντευτα πως η ιατρική έπρεπε να στραφεί προς την τεχνητή καρδιά, η οποία δεν προϋπέθετε τη θυσία μιας ζωής. 
Κι όμως, η δική του ζωή ήταν μια αδιάκοπη θυσία προς τους ασθενείς του. 
Σαν τον ήρωα του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν στην ταινία «Έβδομη Σφραγίδα», έπαιζε νυχθημερόν σκάκι με το Χάρο. 
Αν και μισούσε την ήττα, γνώριζε εξαρχής πως δε μπορούσε να κερδίζει πάντα. 
Όποτε έχανε, κλεινόταν στον εαυτό του κι έκανε γης μαδιάμ το γραφείο του. 
Όταν νικούσε, πανηγύριζε σαν μικρό παιδί στα μπουζούκια με τους εντιμότατους φίλους του. Κι όπως αποδεικνύει το προσωπικό του φωτογραφικό άλμπουμ, οι βραδιές με τα γαρίφαλα, 
τα πούρα και το ουίσκι, έγιναν η αγαπημένη του συνήθεια. 
Ο Παναγιώτης Σπύρου, γεννήθηκε στις 22 Μαρτίου του 1936 στο Ανταρτικό, ένα ορεινό χωριό κοντά στη Μικρή Πρέσπα, δυτικά της Φλώρινας. 
Οι γονείς του, ο Γιώργος και η Σοφία, ασχολιόντουσαν κυρίως με τη γεωργία και δευτερευόντως με το εμπόριο. 
Λίγο μετά τον πόλεμο, έχοντας χάσει όλη τους την περιουσία, μετακομίζουν οικογενειακώς στη Θεσσαλονίκη για ένα καινούριο ξεκίνημα. 
Ο Παναγιώτης, ως αριστούχος μαθητής στο δεύτερο γυμνάσιο στην οδό Ικτίνου, συχνάζει στη ΧΑΝΘ, ακούει στο ραδιόφωνο τα μπασκετικά ματς του Άρη, κλοτσάει το τόπι στα στενά της γειτονιάς του, πέριξ των Δικαστηρίων, και βγάζει χαρτζιλίκι πουλώντας παγοκολόνες πόρτα-πόρτα. 
Το 1955, περνάει ταυτόχρονα στο Μαθηματικό και στην Ιατρική. 
Εκείνη τη χρονιά, πεθαίνει ένας καθηγητής μαθηματικών που θαύμαζε κι επιλέγει τελικώς να υπηρετήσει τον όρκο του Ιπποκράτη στη Θεσσαλονίκη. 
Πάντως, το γεγονός ότι ποτέ δε βρήκε χρόνο να μάθει ανώτερα μαθηματικά του έμεινε απωθημένο. 
Ύστερα από τη διετή στρατιωτική του θητεία (1963-1965) ως οπλίτης-γιατρός, ασκείται στην Αθήνα για τέσσερα χρόνια ως εσωτερικός γιατρός στη γενική χειρουργική του νοσοκομείου ΙΚΑ Πεντέλης. 
Εκεί, ο θάνατος του δείχνει πάλι ποιο δρόμο να ακολουθήσει. 
Ο πατέρας του, πενήντα εννιά ετών, πεθαίνει στα χέρια του από αναπνευστική ανεπάρκεια. Τότε, αποφασίζει να σπουδάσει θωρακοχειρουργική και παίρνει το δεύτερο πιο σημαντικό όρκο της ζωής του. 
Να προσφέρει στον κόσμο αυτό που δε μπόρεσε να προσφέρει σε εκείνον. 
Τα χρόνια στην Αμερική Κρατώντας υπό μάλης την ειδικότητα του γενικού χειρουργού, τον Ιούνιο του 1969 φεύγει με υποτροφία για μεταπτυχιακό στην Αμερική. 
Στα δεκατρία χρόνια παραμονής του στη Φιλαδέλφεια και στο Νιού Τζέρσεϊ προλαβαίνει να συμπληρώσει ένα εξωπραγματικό βιογραφικό, το οποίο εκτός από μια πληθώρα χειρουργικών επεμβάσεων καρδιάς, αγγείων και πνευμόνων, περιλαμβάνει μεταμοσχεύσεις νεφρού, συστηματική ενασχόληση με την παιδοκαρδιοχειρουργική και εκπαίδευση παραϊατρικού προσωπικού. 
Άλλωστε, το ταλέντο του είχε φανεί από νωρίς. 
Μόλις στο δεύτερο έτος των σπουδών του, ο χειρούργος Φρανκ Τροπέα, επιβλέπων καθηγητής του στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο «Hahnemann» της Φιλαδέλφειας, ομολογεί ενώπιων των συμφοιτητών του ότι μόνο τον Σπύρου θα εμπιστευόταν για να τον χειρουργήσει. Η μία διάκριση διαδέχεται την άλλη, με αποκορύφωμα την εκλογή του το 1981 ως μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου Καρδιοαγγειοχειρουργικής της Αμερικάνικης Καρδιολογικής εταιρείας. 
Την τριετία 1979-1982, ως διευθυντής του καρδιοχειρουργικού κέντρου του νοσοκομείου «Our Lady of Lourdes», χειρουργεί συνολικά 1.200 καρδιές με το χαμηλότερο ποσοστό εγχειρητικής θνησιμότητας στην πολιτεία του Νιού Τζέρσεϊ. 
Σχεδόν την ίδια περίοδο, παντρεύεται με πολιτικό γάμο την Αλίκη, μια κόρη μπετατζή -συνήθιζε να το αναφέρει περήφανος- που δούλευε ως νοσοκόμα όταν έκανε την ειδικότητά του, κι αποκτούν δυο παιδιά, τη Σοφία και τον Αλέξανδρο, τον οποίο ονόμασε έτσι προς τιμήν του μακεδόνα στρατηλάτη. 
Στο απόγειο της δόξας του, νιώθει αμετάκλητα την ανάγκη να γυρίσει στην Ελλάδα. 
Κι επιστρέφει, σαν σύγχρονος Οδυσσέας που έχει νοσταλγήσει τον τόπο του. 
Συνοδευόμενος από τους ιστιοπλόους του ναυτικού ομίλου Θεσσαλονίκης, Νότη Μπατσή, Δημήτρη Φυντανίδη και Τάκη Πριτσούλη, το φθινόπωρο του 1981 πραγματοποιεί το διάπλου του Ατλαντικού με το «Sofia Jean», ένα σκάφος ούτε δέκα μέτρων που είχε αγοράσει στην Αμερική κι έφερε το όνομα της κόρης του. 
Η απομυθοποίηση της καρδιάς 
Τον Οκτώβριο του 1982 εγκαθίσταται μόνιμα στη Θεσσαλονίκη. 
Όπως εξομολογείται ο επιστήθιος φίλος και γραμματέας του, Χρήστος Κοντότσης, του προτείνουν να πάει σε καρδιοχειρουργική κλινική στο Ριάντ με 20.000.000 δραχμές το μήνα. Την απορρίπτει, αφού όραμά του ήταν η συγκρότηση ενός Εθνικού Συστήματος Υγείας για τους αγρότες και τους φτωχούς. 
Πέντε μήνες αργότερα, οργανώνει και διευθύνει το καρδιοχειρουργικό κέντρο Βορείου Ελλάδας στο νοσοκομείο «Γεώργιος Παπανικολάου». 
Οι πρωτοποριακές εγχειρητικοί μέθοδοι που εφαρμόζει σε συνδυασμό με τους έντονους ρυθμούς παραγωγικότητας, πρωτοφανείς για τα ελληνικά δεδομένα, δημιουργούν έναν αξεπέραστο μύθο, ο οποίος σκεπάζει αυτόματα τα προηγούμενα επιτεύγματα του κλάδου του. Φερ’ ειπείν, συχνά λέγεται και γράφεται ότι ο Παναγιώτης Σπύρου ήταν ο πρώτος που τόλμησε εγχείριση ανοικτής καρδιάς. 
Λάθος. 
Η πρώτη εγχείριση ανοικτής καρδιάς έγινε το 1958 από τον Νικόλαο Οικονόμου στην Πολυκλινική Αθηνών, η πρώτη καρδιοχειρουργική κλινική στήθηκε το 1965 στο Ιπποκράτειο Αθηνών από το Δημήτριο Λαζαρίδη και η πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση καρδιάς ολοκληρώθηκε στις 15 Αυγούστου του 1990 από το Χρήστο Λόλα στον Ευαγγελισμό. 
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Σωτήρη Πράπα, τον πρώτο ειδικευόμενο γιατρό του Παναγιώτη Σπύρου και νυν διευθυντή της καρδιοχειρουργικής κλινικής του «Ερρίκος Ντυνάν», ο μέντοράς του άλλαξε τον ρου της ελληνικής καρδιοχειρουργικής κι άφησε χρυσή παρακαταθήκη μια ανεπανάληπτη παραγωγή -τουλάχιστον δέκα- στελεχών, εκ των οποίων όλοι σήμερα είναι επικεφαλής καρδιοχειρουργικών κλινικών, κρατικών ή ιδιωτικών νοσοκομείων. 
"Ο Σπύρου, φέρνοντας στην Ελλάδα τη σύγχρονη καρδιοχειρουργική, ουσιαστικά απομυθοποίησε αυτό που υπήρχε στο μυαλό μας για την καρδιά, την οποία δεν τολμούσαμε ούτε να την ακουμπήσουμε", μου εξηγεί ο κύριος Πράπας, που ακολούθησε την καρδιοχειρουργική επειδή μαγεύτηκε από την προσωπικότητα του δασκάλου του, και προσθέτει πως «αυτό που χαρακτήριζε τον Σπύρου ήταν η εξαιρετική ικανότητα του να αυτενεργεί. 
Όταν προέκυπτε μια επιπλοκή, έβγαινε από το πρωτόκολλο και αυτοσχεδίαζε. 
Μου δίδαξε ότι καλός χειρουργός δε σημαίνει καλός χειροπράκτης, αλλά σκεπτόμενος άνθρωπος που θα πάρει αμέσως πρωτοβουλίες για να σώσει τον ασθενή. 
Πέρα από την ευρηματικότητά του, βασικά στοιχεία της προσωπικότητάς του ήταν το πείσμα, η γενναιότητα και η εμπιστοσύνη στον εαυτό του. 
Το 1992, συγκρούεται μετωπικά με το Εθνικό Κέντρο Μεταμοσχεύσεων γιατί δεν του έδιναν έγκριση για μεταμοσχεύσεις. 
Εκείνος, αρνούμενος να δεχτεί ότι μεταμοσχεύσεις μπορούν να γίνονται μόνο στον Ευαγγελισμό, όχι μόνο δε συμβιβάζεται, αλλά ιδρύει και μεταμοσχευτική ομάδα στο «Γ. Παπανικολάου» με την οποία εκτελεί συνολικά 39 μεταμοσχεύσεις. 
Όπως ο ίδιος έχει σημειώσει στο δακτυλογραφημένο βιογραφικό του, "οι μεταμοσχεύσεις καρδιάς-πνευμόνων και πνευμόνων (ενός ή διπλού) που εκτελέστηκαν στο κέντρο μας είναι πρωτοποριακές και οι μοναδικές που έγιναν στην Ελλάδα"
Από το Σεπτέμβρη του 1983 ως το Νοέμβριο του 1996, πραγματοποιεί 5.900 καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις, 4.218 θωρακοχειρουργικές και 932 αγγειοχειρουργικές, εκπαιδεύει 15 χειρουργούς θώρακα, καρδιάς και αγγείων, φτιάχνει την πρώτη σχολή τεχνικών εξωσωματικής κυκλοφορίας (1988) και εφαρμόζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα τη μηχανική υποστήριξη της κυκλοφορίας σαν γέφυρα για τη μεταμόσχευση ή σαν μόνιμη αιμοδυναμική λύση. 
Μέσα στο χειρουργείο ήταν ο απόλυτος άρχοντας, κινείτο δίχως άγχος, με τη χορευτική άνεση του Νουρέγιεφ, μου περιγράφει η δημοσιογράφος της εφημερίδας «Τα Νέα», Βίκυ Χαρισοπούλου, η οποία τον είχε παρακολουθήσει ζωντανά να χειρουργεί. 
Σε μία από τις είκοσι δυο συνεντεύξεις τους, τον είχε ρωτήσει αν αισθάνεται Θεός. -. Προς Θεού, ήταν η απάντησή του. 
Πολύ σύντομα η φήμη του ξεπερνάει τα όρια της Θεσσαλονίκης. 
Ήταν τόσο πολλοί οι καρδιοπαθείς από όλη την Ελλάδα που κατέφθαναν στο Γ. Παπανικολάου, που οι κάτοικοι της Εξοχής, της περιοχής δηλαδή που βρίσκεται το νοσοκομείο, είχαν μετατρέψει τα δωμάτιά τους σε ξενώνες και τα νοίκιαζαν στους συγγενείς των αρρώστων. 
Για πρώτη φορά, σχηματίζεται ένα ρεύμα ασθενών από το κέντρο προς την περιφέρεια. 
Ο Σπύρου όμως αδιαφορούσε για τις αμέτρητες πρωτιές του, τον ενδιέφεραν αποκλειστικά οι -φτωχοί-ασθενείς. 
Αυτός ήταν και ο λόγος που το 1987 είχε εναντιωθεί στην ανέγερση του Ωνασείου και το είχε χαρακτηρίσει παιδική χαρά. 
Το Ωνάσειο είναι ακόμη μια υπερπολυτελής καρδιοχειρουργική μονάδα για τα υψηλά στρώματα. 
Ούτως ή άλλως, οι πλούσιοι πάνε στο Λονδίνο. 
Αν χτιζόταν στην Αλεξανδρούπολη, τότε ναι…, είχε δηλώσει στη Βίκυ Χαρισοπούλου. 
Όνειρό του ήταν να δημιουργηθεί ένα ΕΣΥ, βασισμένο σε 5-6 περιφερειακά νοσοκομεία, που θα παρέχει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες μόνο στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ και του ΟΓΑ, οι οποίοι υποστήριζε με θέρμη ότι έπρεπε να αποκτήσουν ενιαία ασφάλιση. 
Η εαυτού εξοχότης ο ασθενής σημασία δεν έχει πόσους χειρούργησα, αλλά πόσους γλίτωσα από την επέμβαση, είχε πει κάποτε στο στενό του συνεργάτη, Χρήστο Κοντότση. 
Ο Παναγιώτης ήταν ταπεινός και πάντοτε συμβούλευε τους ασθενείς του να πάρουν γνώμη κι από άλλο γιατρό. 
Ωστόσο, δε χειρουργούσε ποτέ χωρίς να συντρέχει σοβαρός λόγος. 
Θυμάμαι έναν ασθενή από την Αθήνα, που είχε ανέβει εσπευσμένα γιατί του είχαν γνωματεύσει πως αν δεν χειρουργείτο αμέσως θα πέθαινε. 
Ο Σπύρου τον εξέτασε, τον καθησύχασε και του πρότεινε για προληπτικούς λόγους να έρθει ξανά σε μια πενταετία, μου εξιστορεί βουρκωμένος ο κύριος Κοντότσης, και συνεχίζει την αφήγησή του. 
Αυτό που συνέβαινε ήταν άνευ προηγουμένου. 
Καθημερινά μου τηλεφωνούσαν βουλευτές, υπουργοί, τραγουδιστές, αθλητές, και ζητούσαν να μεσολαβήσω για κάποιο συγγενή τους. 
Μέχρι και στο δρόμο με σταματούσαν, θυρωροί, λαχειοπώλες, μανάβηδες, για να τους κανονίσω μια εγχείριση. 
Στο Παπανικολάου γινόταν λαϊκό προσκύνημα, η λίστα αναμονής έφτανε τους πέντε μήνες 
Πράγματι, ο Παναγιώτης Σπύρου χειρουργούσε μέσο όρο τέσσερις φορές την ημέρα, δίχως να λογαριάζει Σαββατοκύριακα κι αργίες. 
Κάθε Τρίτη και Πέμπτη, έβλεπε οχτώ ασθενείς, τέσσερις Θεσσαλονικείς και τέσσερις από την επαρχία, στο προσωπικό του ιατρείο στην οδό Αγίας Σοφίας. 
Επειδή αργούσε πάντα στα χειρουργεία, τους εξέταζε κατά κανόνα μετά τα μεσάνυχτα. 
Η εαυτού εξοχότης ο ασθενής, επαναλάμβανε συχνά στους συνεργάτες του. 
Το έλεγε και το υπερασπιζόταν με τη ψυχή του. 
Υπήρχαν πολλοί ασθενείς που λόγω φτώχιας αναγκάζονταν να δανειστούν χρήματα για να πληρώσουν τα οδοιπορικά τους. 
Ο Σπύρου, μαζί με το εξιτήριο, τους έδινε χρήματα για το εισιτήριο της επιστροφής και τους αποζημίωνε για τα μεροκάματα που έχαναν, μου διηγείται ο κύριος Κοντότσης. 
Οι ασθενείς του κυριολεκτικά τον λάτρευαν και του εξέφραζαν την ευγνωμοσύνη τους με όποιο τρόπο μπορούσαν. 
Το γραφείο του στο «Γ. Παπανικολάου»  ήταν μονίμως κατειλημμένο από αβγά, κρέας, ψάρια, μπουγάτσες, τσίπουρο, πίπες, κούτες με πούρα, πίνακες -σαν κι αυτόν που του είχε χαρίσει ο αλβανός πρόεδρος Ραμίζ Αλία-, θρησκευτικές εικόνες και μπουκάλια με το αγαπημένο του σπέσιαλ ουίσκι. 
Παρ' όλη την αγάπη του κόσμου, η επιτυχία του φαίνεται πως είχε ενοχλήσει το «παραϊατρικό σύστημα», το οποίο, όπως ο ίδιος ισχυριζόταν, τον πολεμούσε διότι για δεκαετίες θησαύριζε από τον ιατρικό τουρισμό στην Αγγλία. 
Τη δεκαετία του ’70 και του ‘80 πολλοί γιατροί έπαιρναν φακελάκια από τους ασθενείς για να υπογράψουν τα χαρτιά των ασφαλιστικών τους ταμείων, με τα οποία δικαιολογούσαν την εγχείριση τους στο εξωτερικό. 
Ο Παναγιώτης ανέκοψε αυτή τη ροή προς τα έξω και τους χάλασε την πιάτσα, μου εξηγεί ένας συνάδελφός του από το Γ. Παπανικολάου, που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του.
Το 1993 λοιπόν, προκύπτει αναπάντεχα η αμφιλεγόμενη ιστορία με τα φακελάκια και ο λαός της Θεσσαλονίκης διαδηλώνει με πανό υπέρ του στην πλατεία Αριστοτέλους. 
Νίκησε το ΕΣΥ και πρέπει να το εμπιστευτεί ο λαός, δηλώνει ο ίδιος στις 26 Ιουλίου του 1995 μετά την αθώωσή του λόγω αμφιβολιών.
Αν και ήταν ήρεμος, μιλούσε έξω από τα δόντια και δεν καταδεχόταν να κάνει εκπτώσεις στα λόγια του, μου λέει η δημοσιογράφος Έλλη Στάη, που τότε του είχε πάρει ζωντανή συνέντευξη στο δελτίο ειδήσεων του Σκάι, και συνεχίζει λέγοντας πως ήταν μια πολύ γοητευτική κι αντιφατική προσωπικότητα. 
Από τη μία ένας καταξιωμένος επιστήμονας, καινοτόμος στη δουλειά του, κι από την άλλη ένας σεμνός άνθρωπος με ανεξάντλητο ενδιαφέρον. 
Θυμάμαι πως όταν του είχα εκφράσει το θαυμασμό μου για τους ανθρώπους που ανοίγουν καρδιές, μου είχε απαντήσει πως το ζήτημα είναι εντελώς τεχνικό. 
Σωλήνες και αποφράξεις…. 
Καθηγητής, πιλότος και πρόεδρος 
Με χιούμορ αντιμετώπισε και στις αρχές του ΄90 την απόρριψη της υποψηφιότητάς του, με ψήφους 35-0!, για τη θέση του καθηγητή ιατρικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. 
Ευχαριστώ και τους 35 για τη ψήφο τους, διότι αν υπήρχε έστω και μία ψήφος υπέρ μου, ο καθείς εξ αυτών θα τη διεκδικούσε, είχε σχολιάσει. 
Δεν ήταν η πρώτη φορά που τον απέρριπταν. 
Το 1989, το Πανεπιστήμιο Πατρών, με ψήφους 7-6, δεν είχε αποδεχτεί την υποψηφιότητά του. Εν τέλει, το 1997 κατορθώνει με την τρίτη προσπάθεια να καταλάβει την έδρα του καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το αμφιθέατρο του οποίου κατακλύζεται από φοιτητές που συρρέουν ακόμη και από την πρωτεύουσα. 
Στη Λάρισα, εκτός του ότι πραγματοποιεί την πρώτη εγχείριση ανοικτής καρδιάς στην πόλη, το Μάιο του 1998 γίνεται πανελλαδικά ο πρώτος πολίτης που συμμετέχει σε επιχειρησιακή πτήση με Φάντομ (RF-4) μαζί με τον τότε αντισμήναρχο Χρήστο Βαΐτση. 
Στη ριψοκίνδυνη πτήση, σπάνε το φράγμα του ήχου και εμπλέκονται σε αερομαχίες πάνω από τη Λήμνο. 
Γενικότερα, ο Παναγιώτης Σπύρου έξω από το χειρουργείο κυνηγούσε τις έντονες στιγμές και ακολουθούσε τυφλά τα πάθη του, δηλαδή τον Άρη, τα μπουζούκια, ο Γιάννης Πάριος ήταν ο αγαπημένος του τραγουδιστής και τις πλάκες με τους φίλους του. 
Το 1992, αναλαμβάνει πρόεδρος του μπασκετικού Άρη και φέρνει τον Ούολτερ Μπέρι στη Θεσσαλονίκη, ταράζοντας τα νερά του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Όμως, οι, φημολογούμενες, συγκρούσεις του με τις βεντέτες τον αναγκάζουν να φύγει άρον-άρον από την ομάδα της καρδιάς του. 
Λίγα χρόνια αργότερα, επιστρατεύεται ως πρόεδρος και στο ποδόσφαιρο του Άρη. 
Η πρότασή του να συγχωνευτούν ο Άρης με τον ΠΑΟΚ, για να δημιουργηθεί μια πανίσχυρη ομάδα που θα πρωταγωνιστεί στην Ευρώπη, προκαλεί τις έξαλλες αντιδράσεις των οργανωμένων οπαδών. 
Καλά κάνουν και μας φωνάζουν σκουλήκια, δηλώνει δημόσια και αποχωρεί απογοητευμένος. 
Η πολιτική και ο Άρης εκτός από την ιατρική, ο Παναγιώτης Σπύρου παρουσίασε και έντονη πολιτική δραστηριότητα. 
Υπήρξε προσωπικός φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου, συνδέθηκε με το ΠΑΣΟΚ αλλά αποχώρησε στις αρχές της δεκαετίας του ’90 και να ταχθεί στο πλευρό του Δημήτρη Τσοβόλα, τον οποίο χειρούργησε στη Θεσσαλονίκη, όταν δημιούργησε το ΔΗΚΚΙ. 
Υπήρξε μάλιστα δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη του προηγούμενου Δημάρχου Βασίλη Παπαγεωργόπουλου. 
Ο εκρηκτικός του χαρακτήρας όμως στάθηκε πολλές φορές η αφορμή για να συγκρουστεί και να αποδεσμευτεί τελικά από την πολιτική.
Ο θάνατος της κόρης του 
Το 2006, όταν πλέον χειρουργούσε αραιά στο Διαβαλκανικό, ένας ακόμη θάνατος σημαδεύει τη ζωή του. 
Η βουτιά στο κενό της Σοφίας, της εικοσιεξάχρονης κόρης του, τον συμπαρασύρει στο σκοτεινό βυθό της κατάθλιψης. 
Ο Πάνος ουσιαστικά πέθανε την ημέρα της κηδείας. 
Τον θυμάμαι με ένα χοντρό παλτό να περπατάει μόνος του στο νεκροταφείο, δεν ήθελε κανέναν δίπλα του. 
Ήταν απαρηγόρητος, μου περιγράφει η Βίκυ Χαρισοπούλου. 
Η δική του πτώση κρατάει έξι ολόκληρα χρόνια. 
Σταματάει να χειρουργεί και κλείνεται στον εαυτό του. 
Εγώ που έσωσα τόσους ασθενείς, δε μπόρεσα να σώσω το παιδί μου, εξομολογείται, συντετριμμένος από τις τύψεις, στον καρδιακό του φίλο Χρήστο Κοντότση. 
Συντετριμμένοι ήταν και οι άνθρωποι που την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου πλημμύρισαν τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης για να αποτίσουν φόρο τιμής στον καρδιοχειρουργό με το θεϊκό ταλέντο. 
Αντιμετώπιζαν τη σορό του σαν να ήταν ο επιτάφιος. 
Κάποιοι έκαναν γονυπετείς μετάνοιες μπροστά από το φέρετρο κι άλλοι προσεύχονταν με το πρόσωπο στραμμένο προς τον ουρανό. 
Από το συνωστισμό δε μπορούσε να αρχίσει η τελετή, λες και ο κόσμος ήθελε να αναβάλλει το τελευταίο του ταξίδι, όπως εκείνος όλα αυτά τα χρόνια επέμενε να παρατείνει τη διάρκεια ζωής των ασθενών του. 
πληροφορίες και από - protagon.gr

Κορυφαίος Καναδός επιστήμονας ισχυρίζεται σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που διέρρευσαν, ότι του απαγορεύτηκε να μελετήσει μυστηριώδη εγκεφαλική ασθένεια

Οι ισχυρισμοί του dr.Michael Coulthart προκύπτουν αφού το New Brunswick, επαρχία του Καναδά, έκλεισε την έρευνά του για μια ασθένεια που επηρέασε περισσότερα από 200 άτομα
Επιστήμονας στον Καναδά ισχυρίζεται ότι παρεμποδίστηκε από το να διερευνήσει μια μυστηριώδη εγκεφαλική ασθένεια στην επαρχία New Brunswick, προσθέτοντας ότι φοβάται ότι πάνω από 200 άνθρωποι πάσχουν από την πάθηση αυτή και οι οποίοι παρουσιάζουν ανεξήγητα νευρολογικά προβλήματα, σύμφωνα με ένα email που έλαβε το CBC News.
Ο dr.Michael Coulthart, ο οποίος είναι ο επικεφαλής του Συστήματος Επιτήρησης Νόσων Creutzfeldt-Jakob, έγραψε τον περασμένο Οκτώβριο ότι ουσιαστικά είχε αποκοπεί από το να εργάζεται στο αρχείο σε επίπεδο δημόσιας υγείας για λόγους που μπορούσε να διακρίνει ότι ήταν μόνο πολιτικοί. 
Είπε πως ανησυχεί διότι περισσότεροι από 200 άνθρωποι βιώνουν ανεξήγητη νευρολογική έκπτωση.
"Η επιστημονική μου γνώμη είναι, ότι υπάρχει κάτι αληθινό που συμβαίνει στο New Brunswick που δεν μπορεί  να εξηγηθεί από την προκατάληψη ή την προσωπική ατζέντα ενός μεμονωμένου νευρολόγου, αυτό μόνο έχω να πω" έγραψε ο μικροβιολόγος  dr.Michael Coulthart τον περασμένο Οκτώβριο.
Ο  dr.Michael Coulthart δεν απάντησε σε αιτήματα για σχολιασμό, αλλά προώθησε μια έρευνα μέσω email στην ομάδα δημοσίων σχέσεων των μέσων ενημέρωσης της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας του Καναδά.
Το πρακτορείο αρνήθηκε να δώσει συνέντευξη, αλλά έστειλε μια δήλωση λέγοντας ότι ο  dr.Michael Coulthart αρχικά κλήθηκε να βοηθήσει στη διερεύνηση της σειράς των ασθενειών επειδή ειδικεύεται στη νόσο Creutzfeldt-Jakob - μια εξαιρετικά σπάνια και θανατηφόρα κατάσταση του εγκεφάλου που προκαλείται από τις πρωτεΐνες του εγκεφάλου που αναδιπλώνονται σε ανώμαλη μορφή.
Παρά το γεγονός ότι η επαρχία έκλεισε την έρευνά της πριν από δύο χρόνια, οι άνθρωποι που πλήττονται από την ασθένεια συνεχίζουν να πιέζουν για περισσότερες δοκιμές - ιδιαίτερα για να καθορίσουν εάν περιβαλλοντικά αίτια ή κάτι άλλο μπορεί να εξηγήσει τα συμπτώματά τους.
Οι πολιτικοί έσπευσαν για να πουν ότι δεν συμβαίνει τίποτα, λέει ο επιστήμονας
Στο email του, ο dr.Michael Coulthart δήλωσε ότι η βασική του υπόθεση είναι ότι υπάρχει κάποια περιβαλλοντική επιβάρυνση - ή ίσως ένας συνδυασμός επιβαρύνσεων - που πυροδοτεί και/ή επιταχύνει μια ποικιλία νευροεκφυλιστικών συνδρόμων σε άτομα που έχουν ήδη προδιάθεση για διάφορες παθήσεις κακής διαμόρφωσης των πρωτεϊνών, οι οποίες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τη νόσο του Parkinson,
Alzheimer και Huntington.
Στο mail ανέφερε ότι αυτού του είδους τα φαινόμενα δεν εντάσσονται εύκολα στα ρηχά πρότυπα ταξινόμησης της διαγνωστικής παθολογίας, γεγονός που δημιούργησε ένα "παραθυράκι" μέσα από το οποίο οι πολιτικοί άρπαξαν πρόθυμα την ευκαιρία για να συμπεράνουν ότι δεν συμβαίνει τίποτα συνεκτικό.
Όμως το υπουργείο Υγείας στο New Brunswick προειδοποίησε για πρώτη φορά το κοινό για μια πιθανή άγνωστη νευρολογική διαταραχή του εγκεφάλου στις αρχές του 2021, αφού περισσότερα από 40 άτομα διαπιστώθηκε ότι έπασχαν από μια πάθηση με παρόμοια συμπτώματα με την CJD.
Για ορισμένους ασθενείς, ηλικίας από 18 έως 85 ετών, αυτά τα συμπτώματα περιελάμβαναν επώδυνους μυϊκούς σπασμούς, οπτικές και ακουστικές παραισθήσεις, απώλεια μνήμης και αλλαγές προσωπικότητας. 
Η ασθένεια ξεκίνησε με μυϊκό πόνο και, για κάποιους, εξελίχθηκε σε εξουθενωτική άνοια.
Ο dr.Michael Coulthart  ήταν μέρος μιας εθνικής ομάδας εργασίας της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας του Καναδά/PHAC που συγκεντρώθηκε τον Ιανουάριο του 2021 για να υποστηρίξει τη επαρχία New Brunswick στην έρευνά της, αλλά η συνεργασία λειτούργησε μόνο για λίγους μήνες προτού η επαρχία  αλλάξει κατευθύνσεις και δημιουργήσει τη δική της ανεξάρτητη επιτροπή εποπτείας εκείνη την άνοιξη.
Η επανεξέταση περιελάμβανε τους 48 ασθενείς του συμπλέγματος που είχαν εντοπιστεί μέχρι τον Απρίλιο του 2021. 
Νέες παραπομπές συνέχισαν να έρχονται, αλλά τα έγγραφα δείχνουν ότι δεν προστέθηκαν στον αρχικό κατάλογο και έτσι δεν συμπεριλήφθηκαν στις εργασίες της επιτροπής.
Το υπουργείο Υγείας του New Brunswick δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.
Ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Marc Holland απέρριψε αίτημα συνέντευξης και παρέπεμψε τις ερωτήσεις πίσω στην περιφέρεια.
Η επιτροπή της επαρχίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχε κανένα μυστηριώδες νευρολογικό σύνδρομο και ότι οι ασθενείς της αρχικής συστάδας είχαν ενδεχομένως υποστεί λανθασμένη διάγνωση. 
Η τελική έκθεση σηματοδότησε το τέλος της έρευνας στην συγκεκριμένη επαρχεία τον Φεβρουάριο του 2022.
Η επιτροπή εποπτείας συμφώνησε ομόφωνα ότι αυτά τα 48 άτομα δεν θα έπρεπε ποτέ να είχαν αναγνωριστεί ως πάσχοντες από νευρολογικό σύνδρομο άγνωστης αιτίας και ότι με βάση τα στοιχεία που εξετάστηκαν, δεν υπάρχει τέτοιο σύνδρομο, δήλωσε την Πέμπτη η επικεφαλής ιατρός του υπουργείου Υγείας dr. Jennifer Russell 
Η έκθεση έθεσε επίσης αμφιβολίες για το έργο του dr. Alier Marrero, ο οποίος αποκλείστηκε από την έρευνα αφού εντόπισε 46 από τους 48 ασθενείς που συμπεριλήφθηκαν στον αρχικό κατάλογο.
Ο dr.Michael Coulthart  έγραψε το email του στις 12 Οκτωβρίου, λίγο περισσότερο από 18 μήνες μετά το τέλος της έρευνας.
Κλείνοντας, έγραψε: Πιστεύω ότι η αλήθεια θα επιβεβαιωθεί με τον καιρό, αλλά προς το παρόν το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να συνεχίσουμε να συλλέγουμε πληροφορίες για τις περιπτώσεις που μας έρχονται.
                                 επιμέλεια και μετάφραση κειμένου:ntina
https://ici.radio-canada.ca/rci/en/news/2079081/scientist-working-on-mystery-n-b-brain-condition-claimed-he-was-cut-off-for-political-reasons
Ο γιατρός που σήμανε συναγερμός για μυστηριώδη ασθένεια παραγκωνίστηκε από την έρευνα

cogito,ergo sum

 ...τελικά τι είναι το ''ο Λόγος περί Μεθόδου'';
ένα από τα κλασικότερα κείμενα της φιλοσοφίας,
είναι η μέθοδος με την οποία ο Καρτέσιος απέβλεπε στη σύλληψη της επιστημονικής αλήθειας, με την ορθή καθοδήγηση της λογικής και την αναζήτηση της αλήθειας στις επιστήμες!
αμφισβητεί το σύνολο των παραδοσιακών γνώσεων, 
τις εντυπώσεις των αισθημάτων μέχρι να φτάσει σε ένα πράγμα που δεν μπορεί να αμφισβητήσει, την ύπαρξη του σκεπτόμενου εαυτού του άρα: cogito, ergo sum, σκέφτομαι, άρα υπάρχω!
... θα μου πείτε, τι δουλειά έχει ο Alain Delon‎‎ με τον René Descartes...μα...
είναι και οι δύο Γάλλοι!!!
φωτογραφία του Henri Dauman
ntina

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024

Η φωτογραφία της ημέρας - Δευτέρα 17/06/2024

φωτογραφία του Howard Schatz Howard Schatz - ο οφθαλμίατρος που έγινε ένας από τους γνωστότερους φωτογράφους του περασμένου αιώνα, αν και αυτοδίδακτος...

Κυριακή 16 Ιουνίου 2024

Η φωτογραφία της ημέρας - Κυριακή 16/06/2024

η ιστορία μιας φωτογραφίας
και "η μεγάλη ύφεση κάποτε στην Αμερική"
και εμείς όλοι να ακούμε πάλι για κρίση,
για ύφεση...
φαίνεται ότι όλοι μας,
πολίτες,
πολιτικοί,
οικονομολόγοι, δεν καταφέραμε τίποτα σημαντικό όλα αυτά τα χρόνια...
αν είχαμε καταφέρει κάτι δεν θα μιλούσαμε για κρίση και για ύφεση τον εικοστό πρώτο αιώνα!!!
και η  η Dorothea Lange- https://taneatisgaleras.blogspot.com/2015/05/blog-post_23.html

Η συνείδηση ​​εκτείνεται πέρα ​​από τον εγκέφαλο;

Συμβαίνουν συνειδητές εμπειρίες τόσο εντός όσο και εκτός του εγκεφάλου και μπορεί η επιστήμη να λύσει το "δύσκολο πρόβλημα" της συνείδησης;
Στο φετινό Holberg Debate, οι Tanya Luhrmann, 
Anil Seth και Rupert Sheldrake αναμετρήθηκαν με το βαθύ επιστημονικό και φιλοσοφικό μυστήριο της συνείδησης. 
Στο debate συντόνιζε ο David Malone. 
Το Holberg Debate του 2023 πραγματοποιήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου και μεταδόθηκε σε ζωντανή μετάδοση από το Πανεπιστημίου Aula στο Bergen. 
Η ιστοσελίδα για όσους θέλουν περισσότερες πληροφορίες:https://holbergprize.org/en/2023-holberg-debate-does-consciousness-extend-beyond-brains
Το Holberg Debate είναι μια ετήσια εκδήλωση που διοργανώνεται από το Holberg Prize.
Η συνείδηση είναι ένα μυστήριο που αφορά όλους μας, σε κάθε στιγμή της ζωής μας. 
Οι συζητήσεις για τη συνείδηση χρονολογούνται εδώ και χιλιάδες χρόνια και έχουν αποκτήσει μια νέα επιτακτική ανάγκη στη σημερινή εποχή. 
Στις Upanishads, η πρωταρχική πραγματικότητα της δημιουργίας είναι ο Εαυτός, του καθενός και των πάντων. 
Στο πλαίσιο των παραδόσεων του καρτεσιανού δυϊσμού, ο νους και η ύλη είναι διακριτές. 
Για ορισμένους σύγχρονους νευροεπιστήμονες, η συνείδηση δημιουργείται μέσα στον εγκέφαλο: ο νους είναι μια ιδιότητα της ύλης. 
Στην ανήσυχη εποχή μας της γενετικής τροποποίησης, των "νοοτροπικών" έξυπνων φαρμάκων και των ραγδαίων εξελίξεων στην τεχνητή νοημοσύνη, οι συζητήσεις γύρω από τη συνείδηση αποκτούν νέες εκφάνσεις, νέους κινδύνους και νέες δυνατότητες. 
Θα λύσουμε ποτέ το μυστήριο της συνείδησης; 
Ποια είναι η σχέση μεταξύ νου και ύλης και επεκτείνεται η συνείδηση πέρα από τους εγκεφάλους;
                        

Σάββατο 15 Ιουνίου 2024

Στράτος Μελίτης: Φονικά ιατρικά λάθη

άρθρο του Στράτου Μελίτη
https://www.facebook.com/stratos.melitis/posts/pfbid0njS4jkvGbm2eYyS774gQzacAboDEdnmZB16LFFvh1rTwzr5sV53azezLauG6p8zpl
Το 1983 ο Πανίσχυρος κολοσσός Glaxo-Smith, ελαβε άδεια πώλησης του φαρμάκου Zantac στις ΗΠΑ, και σε συνολικά 31 χώρες!
Το 1988, το Zantac , γίνεται το Νο 1 φάρμακο σε πωλήσεις στον Πλανήτη!
Το 2004, η πασίγνωστη Pfizer, παίρνει άδεια για να πουλάει δεκάδες παράγωγα (γενόσημα) του Zantac με την δραστική ουσία Ranitidine
Το μυθικό φάρμακο, θεωρείτο εξαιρετικό για την γαστροισοφαγική παλινδρόμηση, έλκη και καούρα!
Αυτό που ξέχασαν να μας πουν, είναι πως η Ρανιτιδίνη, η δραστική ουσία του φαρμάκου,
σχετίζεται με την δημιουργία πολλών μορφών καρκίνου...
Δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι, εμπιστεύτηκαν τον Ιατρό τους, εμπιστεύτηκαν τον ΠΟΥ και έλαβαν ένα φάρμακο
που ναι μεν μειώνει τα οξέα του στομάχου, αλλά ταυτόχρονα εργάζεται ύπουλα, συμβάλλοντας στην πρόκληση καρκίνου.
Η Αιτία;
Νιτροζαμίνες
Η δραστική ουσία, προάγει ή έχει επιμολυνθεί με Νιτροζαμίνες με την μορφή NDMA.
Μια άκρως καρκινογόνα ουσία σε δοκιμές με ζώα, και πιθανό καρκινογόνο στον άνθρωπο.
Για την ακρίβεια, τόσο πιθανό, που ο ΠΟΥ, το 2013 στην Λυών της Γαλλίας, μετά απο δεκάδες μελέτες μη συστημικών επιστημόνων,
τραντάζει την Παγκόσμια Βιομηχανία Τροφίμων, τοποθετώντας τα παράγωγα κρέατος (σαλάμι, λουκάνικά, ζαμπόν κλπ)
στην Νο 1 κατηγορία καρκινογένεσης, πλάι στον Αμίαντο!
Η Αιτία; Κυρίως Νιτροζαμίνες!
Τα Νιτρικά του κρέατος έρχονται σε επαφή με τα βακτήρια του στόματος, και μετατρέπονται σε Νιτρώδη, τα οποία στον γαστρικό σωλήνα μετατρέπονται σε Νιτροζαμίνες.
Το ακόμα πιο εντυπωσιακό, είναι πως τον Απρίλιο του 2020, o FDA των ΗΠΑ, παρατηρεί πως
όσο περισσότερο μένει το φάρμακο στο ράφι, τόσο αυξάνεται η περιεκτικότητά του σε νιτροζαμίνες (ΝDMA) !
Το φάρμακο απο το 2019 έχει ανακληθεί.
Ομως, τα δεκάδες εκατομμύρια που εμφάνισαν καρκίνο λόγω του φαρμάκου θα αποζημιωθούν;
Πόσα λεφτά αξίζει ο πόνος της πρόκλησης καρκίνου και η χρήση τρομερά τοξικών χημειοθεραπειών και ραδιενέργειας;
Απο το 2013 , οι επιστήμονες σε μια κορυφαία ΜΕΤΑ - ΑΝΑΛΥΣΗ έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για τα φάρμακα τύπου Zantac 
Δεν εισακούστηκαν....
Τα κέρδη απο το Zantac αγγιζαν τα 2 δις δολλάρια το χρόνο!!!
Δεν ζούμε σε έναν κόσμο Αγγελικά πλασμένο, και όταν εμπλέκονται δεκάδες δισεκατομμύρια, ας είμαστε προσεκτικοί, για το...ποιοι πραγματικά θέλουν το καλό μας.
Σκέψου Έξυπνα
Σκέψου Λογικά
ΥΓ :
Θα ήθελα να διευκρινίσω προς κάποιους που είτε απο άγνοια, είτε απο κακοήθεια, αναφέρουν πως και τα λαχανικά έχουν Νιτρικά!
Όντως έχουν, όμως τα λαχανικά αντιδρούν τελείως διαφορετικά τόσο με τα βακτήρια του στόματος, όσο και του εντέρου,
οπότε δεν μετατρέπονται σε νιτροζαμίνες ειδικά επειδή έχουν πολλά αντιοξειδωτικά, εν αντιθέση με το κρέας
που δεν έχει ούτε στάλα αντιοξειδωτικά και προκαλεί αρνητικές επιπτώσεις στο μικροβίωμα του εντέρου έτσι κι αλλιώς.
Γιαυτό και τα λαχανικά όχι απλά δεν δημιουργούν νιτροζαμίνες, όχι μόνο δεν αυξάνουν την φλεγμονή, όχι μόνο δεν βλάπτουν το μικροβίωμα,
αλλά «ταίζουν» το μικροβίωμα μέσω των φυτικών ινών -που μόνο το φυτικό βασίλειο έχει – οπότε μας χαρίζουν SCFA λιπαρά οξέα τα οποία είναι και
1. αντι-καρκινικά
2. αντι-φλεγμονώδη
3. ρυθμίζουν την ινσουλίνη (ιδανικά για ασθενείς με διαβήτη)
4. εμποδίζουν την συσσώρευση αθηρωματικής πλάκας που προκαλεί καρδιαγγειακά
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3646149/
https://www.arnolditkin.com/.../a-history-of-zantac.../
https://journals.sagepub.com/.../10.1177/1060028019892222

Μιτοχόνδρια : Ποια η σχέση τους με τις ασθένειες και τη γήρανση ; Πως μπορούμε να τα υποστηρίξουμε μέσω της διατροφής;

άρθρο της Κυριαζάκου Παναγιώτας
https://www.facebook.com/profile/100001197961597/search/?q=%CE%BC%CE%B9%CF%84%CE%BF%CF%87%CF%8C%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%B9%CE%B1%20
Τα μιτοχόνδρια είναι τα "εργοστάσια" μέσα σε κάθε κύτταρο, στα οποία η τροφή μετατρέπεται σε ενέργεια. 
Κυρίως παράγουν ενέργεια χρησιμοποιώντας γλυκόζη, αλλά μπορούν να χρησιμοποιήσουν και κετόνες, όταν η πείνα ή η κετογονική δίαιτα, αναγκάζουν το σώμα να χρησιμοποιεί το λίπος ως κύρια πηγή ενέργειας.
Το κακό είναι πως με το πέρασμα του χρόνου, τα μιτοχόνδρια χάνουν μέρος της ικανότητας παραγωγής ενέργειας, με εξαιρετικά δυσάρεστες επιπτώσεις για τον οργανισμό. 
Μεγάλος όγκος στοιχείων από έρευνες υποδηλώνει, ότι η γήρανση και οι ασθένειες που σχετίζονται με αυτήν ( όπως νευροεκφυλισιτικές και καρδιαγγειακές παθήσεις), συνδέονται στενά με μια ανισορροπία προσφοράς και ζήτησης ενέργειας.
Το καλό είναι, πως η πτώση αυτή της απόδοσης των μιτοχονδρίων ( μαζί με τις δυσάρεστες συνέπειες της), μπορεί να μειωθεί με μια σειρά παρεμβάσεων. 
Κυρίως, μέσω της φυσικής δραστηριότητας και της διατροφής.
Ποια διατροφή όμως είναι υποστηρικτική για τα μιτοχόνδρια;
Έχει παρατηρηθεί ότι η μείωση των θερμίδων που λαμβάνουμε καθημερινά από τη διατροφή μας, επιβραδύνει σημαντικά την εμφάνιση ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία και την μειωμένη παραγωγή ενέργειας από τα μιτοχόνδρια. 
Δυστυχώς όμως, αυτό δεν οδηγεί σε αύξηση της διάρκειας ζωής, επειδή μακροχρόνιος περιορισμός θερμίδων, έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην ικανότητα του οργανισμού για ανάκαμψη από λοιμώξεις, χειρουργικές επεμβάσεις και μια σειρά άλλων στρεσογόνων παραγόντων. 
Υπάρχει όμως κάτι, που έχει παρόμοια επίδραση με την μείωση των θερμίδων ( έστω σε μικρότερο ποσοστό) αλλά αυτό μεταφράζεται και σε αύξηση της μακροζωίας ( αφού δεν συνοδεύεται από τις δυσμενείς της συνέπειες). 
Αυτό είναι η μείωση της πρόσληψης πρωτεΐνης   χωρίς παράλληλη μείωση θερμίδων. Παρόμοια αποτελέσματα με τη μείωση της πρωτεΐνης, έχει και ο περιορισμός κατά 80% ενός και μόνο συγκεκριμένου αμεινοξέως ( τα αμεινοξέα είναι τα δομικά συστατικά των πρωτεϊνών) της μεθειονίνης
Περιορισμός των πρωτεϊνών στη δίαιτα λοιπόν ή έστω περιορισμός της μεθειονίνης έχει ως αποτέλεσμα επιβράδυνση της εμφάνισης ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία και της μείωσης της ικανότητας των μιτοχονδρίων για παραγωγή ενέργειας, αλλά και αύξηση της διάρκειας ζωής. 
Αξίζει λοιπόν να δούμε σε αυτό το σημείο, ποιες τροφές είναι πλούσιες και ποιες φτωχές σε μεθειονίνη:
α) πλούσιες σε μεθειονίνη: 
-.αλλαντικά
-. κρέατα
-. πουλερικά
-. ψάρια
-. θαλασσινά
β) μέτριας περιεκτικότητας σε μεθειονίνη:
-. γαλακτοκομικά
-. τυριά
-. όσπρια
-. αυγά ( ασπράδι)
γ) φτωχές σε μεθειονίνη:
-. δημητριακά
-. σπόροι
-. ξηροί καρποί
-. αυγά (κρόκος)
-. γάλα σόγιας
-. αβοκάντο
-. μανιτάρια
-. λαχανικά
-. φρούτα
-. μέλι
-. πατάτες
-. βούτυρο
-. σπορέλαια
-. ελιές
-. ελαιόλαδο
Οι φτωχές σε μεθειονίνη τροφές, δεν σας θυμίζουν την μεσογειακή διατροφή;
Ψάχνοντας λίγο ακόμα τις διατροφικές παρεμβάσεις που ευνοούν την υγεία των μιτοχονδρίων, θα ξανακαταλήξουμε στο ίδιο σημείο για άλλη μια φορά:
Οι μελέτες που προσπαθούν να εξηγήσουν τους μηχανισμούς, μέσω των οποίων, η μεσογειακή διατροφή - και η δίαιτα της Οκινάουα - έχει συσχετιστεί με μακροζωία και μειωμένο κίνδυνο ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία, καταλήγουν στο συμπέρασμα, ότι ένας από αυτούς τους μηχανισμούς μπορεί να είναι η επίδραση κάποιων αντιοξειδωτικών ουσιών, που καταναλώνονται σε μεγάλο βαθμό στις διατροφές αυτές, στα μιτοχόνδρια.
Συγκεκριμένα πρόκειται για  τη ρεσβερατρόλη, 
την υδροξυτυροσόλη, 
την ελευρωπαΐνη, 
την κουρκουμίνη και τη σπερμιδίνη. 
Τις βρίσκουμε στη φλούδα του σταφυλιού και το κόκκινο κρασί, 
τις ελιές, 
το ελαιόλαδο, 
τα ώριμα τυριά, 
τα όσπρια, 
τα δημητριακά ολικής αλέσεως, 
το πράσινο τσάι, ορισμένα λαχανικά κλπ. 
Οι ουσίες αυτές, φαίνεται πως ευνοούν την μιτοφαγία. 
Έναν φυσικό τρόπο ανακύκλωσης του οργανισμού, κατά τον οποίο τα ελαττωματικά μιτοχόνδρια καταστρέφονται. 
Και την μιτογένεση,  δηλαδή τη δημιουργία νέων μιτοχονδρίων για να αντικαταστήσουν αυτά που καταστράφηκαν. 
Δεν πρέπει να παραλήψουμε να πούμε εδώ, ότι το ίδιο φαινόμενο "ανακύκλωσης" στον οργανισμό δεν συμβαίνει μόνο στα μιτοχόνδρια αλλά και στα ίδια τα κύτταρα - αυτοφαγία. 
Η σωστή ρύθμιση της μιτοφαγίας μάλιστα, είναι απαραίτητη και για τη σωστή ρύθμιση της αυτοφαγίας. 
Τα τελευταία χρόνια έχει αποδειχθεί, ότι σε αυτές τις διαδικασίες είναι πολύ ευεργετική η επίδραση της διαλειμματικής νηστείας. 
Η διαλειμματική νηστεία, είναι μεν περιορισμός τροφής, για αυτήν δεν μιλούσαμε και στην αρχή του άρθρου;, αλλά μόνο για περιορισμένα χρονικά διαστήματα. 
Έτσι λοιπόν, κι εδώ καταφέρνουμε να αποφύγουμε τις δυσμενείς συνέπειες του μακροχρόνιου θερμιδικού περιορισμού.
Ανακεφαλαιώντας λοιπόν, αν θέλουμε να υποστηρίξουμε τη λειτουργία των μιτοχονδρίων
α) βάζουμε την άσκηση στη ζωή μας
β) διατηρούμε φυσιολογικό βάρος
γ) υιοθετούμε μεσογειακή διατροφή
δ) δοκιμάζουμε τη διαλειμματική νηστεία
Ευχαριστώ πολύ τον Antonis Karagiorgas  για το ερώτημα στη σελίδα, που ήταν το ερέθισμα για αυτό το άρθρο και για τα πολύτιμα στοιχεία που και τώρα, όπως πάντα, απλόχερα μοιράζεται.

Η φωτογραφία της ημέρας - Σάββατο 15/06/2024

dr. Μάνος Δανέζης: Η αναστροφή του Γήινου Μαγνητικού Πεδίου

Μάνος Δανέζης ( Manos Danezis )

Μάνος Δανέζης: Οι επιστήμονες από καιρό ξέρουν ότι οι μαγνητικοί πόλοι μετακινούνται. 
Ο James Ross εντόπισε το Βόρειο Πόλο για πρώτη φορά το 1831 μετά από ένα εξαντλητικό αρκτικό ταξίδι κατά τη διάρκεια του οποίου το σκάφος του είχε κολλήσει στον πάγο για τέσσερα χρόνια.
Κανένας άλλος δεν ξαναπήγε εκεί κατά τον 19ο αιώνα. 
Το 1904, ο Ρόαλνρ Αμούνδσεν (Roald Amundsen) έφτασε στον Βόρειο Πόλο αλλά ανακάλυψε ότι είχε μετακινηθεί τουλάχιστον 50 km από την αντίστοιχη εποχή του Ross.
Ο Βόρειος Πόλος συνέχισε να κινείται, κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα, με μέση ταχύτητα 10 km ετησίως. 
Πρόσφατα επιταχύνθηκε και έφτασε τα 40 km ετησίως. 
Με αυτό το ρυθμό σε λίγο θα αφήσει τη Βόρεια Αμερική και σε μερικές δεκαετίες θα φθάσει στη Σιβηρία
Η παρακολούθηση της κίνησης του Βόρειου μαγνητικού πόλου έχει ανατεθεί στον Larry Newitt της Γεωλογικής Έρευνας του Καναδά 
Στο επόμενο κείμενο αλλά και στο επεισόδιο της παλαιάς μας εκπομπής «Το Σύμπαν που Αγάπησα» που παραθέτουμε αναφερόμαστε αναλυτικά στα προβλήματα τα οποία αναδύονται ως αποτελέσματα αυτού του φαινομένου
https://www.youtube.com/watch?v=0G5y-MWneQU...
Η αναστροφή του Γήινου Μαγνητικού Πεδίου
Δρ Μάνος Δανέζης
Επίκουρος Καθηγητής Αστροφυσικής
Τμήμα Φυσικής 
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Εισαγωγή
Όπως όλοι γνωρίζουμε ο πλανήτης μας συμπεριφέρεται σαν ένας τεράστιος μαγνήτης δημιουργώντας γύρω του ένα μαγνητικό πεδίο. 
Το ενδιαφέρον είναι ότι οι πόλοι αυτού του μαγνήτη δεν ταυτίζονται με τους γεωγραφικούς πόλους της Γης αλλά βρίσκονται 11,5 μοίρες περίπου μακρύτερα από αυτούς
Σήμερα πιστεύουμε ότι το αίτιο δημιουργίας αυτού του μαγνητικού πεδίου είναι η διαφορετική περιστροφή των εξωτερικών στερεών στρωμάτων της Γης σε σχέση με τα πιο εσωτερικά, που είναι θερμότερα και ρευστά. 
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευση στο περιοδικό Σάιενς, κάθε 900 χρόνια, ο πυρήνας της Γης συμπληρώνει μια επιπλέον πλήρη περιστροφή σε σχέση με τον φλοιό της. 
Αυτό σημαίνει ότι ο πυρήνας της Γης προτρέχει του φλοιού κατά 0,009 δευτερόλεπτα ανά έτος. Το γεγονός αυτό σημειώθηκε για πρώτη φορά το 1996 από τον Δρ Ζιαοντόνγκ Σονγκ, του Πανεπιστημίου του Ιλινόις, και τον Πολ Ρίτσαρντς, του Πανεπιστημίου Κολούμπια. 
Οι δύο επιστήμονες, προκειμένου να μελετήσουν τη κίνηση του πυρήνα της Γης, μέτρησαν τον χρόνο που χρειάστηκαν τα σεισμικά κύματα από διάφορους σεισμούς για να μεταδοθούν από ένα σημείο της Γης σε ένα άλλο.
Επειδή όμως τόσο στον πυρήνα της Γης όσο και στα εξωτερικά του στρώματα κυκλοφορούν ηλεκτρικά φορτία, οι δύο αυτές περιοχές μοιάζουν σαν τα δύο στοιχεία ενός ηλεκτρικού πηνίου, εκ των οποίων το ένα κινείται με διαφορετική ταχύτητα σε σχέση με το άλλο. 
Το αποτέλεσμα μιας τέτοιας κίνησης, όπως ξέρουμε από το λύκειο, είναι η δημιουργία ενός μαγνητικού πεδίου. Το μαγνητικό αυτό πεδίο είναι ένας αναγκαίος παράγοντας δημιουργίας και συντήρησης της ζωής πάνω στον πλανήτη μας, εφόσον αποτελεί την τεράστια ασπίδα της Γης απέναντι στα φορτισμένα σωμάτια που εκπέμπονται από τον Ήλιο και βομβαρδίζουν ανελέητα τη Γη μας, με μεταβαλλόμενη ένταση. 
Ο βομβαρδισμός αυτός γίνεται ανελέητος στις περιόδους που η ένταση των ηλιακών φαινόμενων είναι μεγάλη.
Τα τεράστιας ενέργειας ηλιακά αυτά σωματίδια, στην κίνησή τους, με τη μορφή ενός ηλιακού ανέμου, απομακρύνονται από τον Ήλο μεταφέροντας μέχρι τη Γη ένα κομμάτι από το μαγνητικό του πεδίο. 
Εκεί τα δύο μαγνητικά πεδία συγκρούονται και συμπιέζονται, ενώ το μαγνητικό πεδίο της Γης αναγκάζει τα φορτισμένα σωματίδια και το μαγνητικό πεδίο τους να αλλάξουν τροχιά και έτσι να μην πέσουν πάνω στη Γη καταστρέφοντας τις συνθήκες ύπαρξης ζωής σε αυτήν.
Μεταβολή της έντασης του Μαγνητικού Πεδίου της Γης
Όπως έχουμε παρατηρήσει τα προηγούμενα 150 χρόνια, η ένταση του γήινου μαγνητικού πεδίου, που προφυλάσει τη Γη, έχει μειωθεί κατά 10%. 
Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με κάποια μαθηματικά μοντέλα, αν συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό, αυξάνει την πιθανότητα, στο μακρινό μέλλον, να καταρρεύσει και αργότερα να αντιστραφεί, το μαγνητικό πεδίο της Γης με τρόπο ώστε ο βόρειος μαγνητικός πόλος να γίνει Νότιος και το αντίστροφο. 
Μια τέτοια αναστροφή δεν είναι ένα απίθανο γεγονός, εφόσον γνωρίζουμε ότι το γήινο μαγνητικό πεδίο έχει αντιστραφεί εκατοντάδες φορές κατά τα προηγούμενα 400 εκατομμύρια χρόνια. 
Όπως υπολογίζεται, η προηγούμενη αναστροφή έγινε πριν 800.000 χιλιάδες χρόνια. 
Με αυτόν το ρυθμό μείωσης, όπως αναφέρει ο Τζέρεμυ Μπλόξαμ του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, το μαγνητικό πεδίο θα μπορούσε να εξαφανιστεί θεωρητικά σε 1.500 έως 2.000 περίπου χρόνια. 
Ήδη, μετρήσεις των δορυφόρων έδειξαν ότι πάνω από το Νότιο Ατλαντικό Ωκεανό, η συνεχής εξασθένιση του μαγνητικού πεδίου της Γης έχει ελαττώσει την προστατευτική επίδραση του μαγνητικού πεδίου της Γης από τη ηλιακή ακτινοβολία, με τρόπο που να επηρεάζεται η λειτουργία των τεχνητών δορυφόρων. 
Η περιοχή αυτή ονομάζεται από τους επιστήμονες «Νότια Ατλαντική ανωμαλία». 
Μεταξύ των δορυφόρων που έχουν πέσει θύματα στα βλαβερά αποτελέσματα της ακτινοβολίας ήταν ένας δορυφόρος της Δανίας που είχε σκοπό, κατά ειρωνικό τρόπο, να μετρήσει το γήινο μαγνητικό πεδίο.
Όπως αναφέρει ο Τσαλς Τζάκμαν του Κέντρου Διαστημικών Πτήσεων Γκόνταρντ της NAΣA, η αποδυνάμωση μπορεί στο μέλλον να έχει επιπτώσεις και στη χημική σύσταση της ατμόσφαιρας.
Ένα άλλο φαινόμενο
Εκτός όλων των προηγουμένων πρέπει να σημειώσουμε και ένα άλλο φαινόμενο. 
Εδώ και 800.000 χρόνια, όπως ήδη έχουμε πει, οι γραμμές του μαγνητικού πεδίου της Γης βγαίνουν από το Νότιο Πόλο και μπαίνουν από το Βόρειο, δημιουργώντας ένα γιγάντιο μαγνητικό δίπολο. 
Αλλά τώρα, σύμφωνα με δεδομένα των δορυφόρων, στη νοτιοανατολική πλευρά της Αφρικής έχει δημιουργηθεί ένα μαγνητικό πεδίο αντίθετης φοράς με το μαγνητικό δίπολο της Γης. 
Παράλληλα, το μαγνητικό πεδίο του Βόρειου και του Νότιου πόλου έχουν εξασθενήσει κατά 10%. 
Εάν το μαγνητικό πεδίο της Αφρικής συνεχίσει να δυναμώνει, σε αντίθεση με αυτό των δύο πόλων μέσα στην επόμενη χιλιετία οι τωρινοί μαγνητικοί πόλοι μπορεί να μετατοπιστούν ή και να αντιστραφούν κι έτσι οι μαγνητικές γραμμές να βγαίνουν από τον Βόρειο πόλο και να μπαίνουν από τον νότιο. 
Μιλάμε δηλαδή για πλήρη αναστροφή στην πολικότητα του μαγνητικού πεδίου του πλανήτη μας 
Σήμερα δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι κάποτε σταμάτησε πλήρως να υπάρχει το μαγνητικό πεδίο της Γης. 
Αντίθετα, υπάρχουν στοιχεία ότι πριν από 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια ήταν ήδη σχηματισμένο. Εάν το μαγνητικό πεδίο ξαφνικά σταματούσε να λειτουργεί, η γενετική ίσως να άλλαζε επειδή κάποια μόρια που έρχονται από τον Ήλιο ισοδυναμούν με ραδιενεργά μόρια και επιδρούν στο DNA των οργανισμών. 
Τα όντα θα επιβίωναν, αλλά με διαφορετικό τρόπο. Θα προσαρμόζονταν στις νέες συνθήκες. 
Στην πραγματικότητα οι μαγνητικοί πόλοι προσπαθούν να αλλάξουν πολικότητα δέκα φορές περισσότερες, από αυτές που τελικά τα καταφέρνουν. 
Η τελευταία αλλαγή στην πολικότητα της Γης έγινε πριν 800.000 χρόνια, όταν ήδη οι άνθρωποι υπήρχαν, αλλά όχι με τη σημερινή μορφή τους. 
Γενικά, δεν μας εκπλήσσει το γεγονός ότι το μαγνητικό πεδίο αντιστρέφεται ή ότι υπάρχει κίνηση ρευστών στον πυρήνα της Γης, αλλά το πώς αυτή η κίνηση προκαλεί μια μετατόπιση του πεδίου. 
Αυτό είναι κάτι που δεν το έχει εξηγήσει η σύγχρονη επιστήμη! 
Το επιστημονικό γεγονός
Το επιστημονικό λοιπόν γεγονός είναι η μείωση της έντασης του μαγνητικού πεδίου της Γης. 
Ο φόβος, που αναδύεται μέσα από θεωρητικά μοντέλα, είναι μήπως κάποια στιγμή μηδενιστεί η έντασή του και τελικά δημιουργηθεί μια αναστροφή των πόλων του μαγνητικού πεδίου της Γης. 
Σε μια τέτοια περίπτωση, η μαγνητική ασπίδα του πλανήτη μας θα καταστραφεί και για χιλιάδες χρόνια δεν θα προστατεύει τη ζωή πάνω στη Γη από την καταστροφική ακτινοβολία του Ήλιου. 
Στην περίπτωση αυτή, αυτό θα είναι και το τέλος της ανθρώπινης ύπαρξης στον πλανήτη μας.
Όλα τα προηγούμενα καταστροφικά σενάρια που έχουν τρομάξει ένα μεγάλο μέρος των πολιτών, έχουν διατυπωθεί μεν, αλλά όλα έχουν ξεπεραστεί από νέες παρατηρήσεις και μαθηματικές αναλύσεις, αφού ουσιαστικά βασίζονται σε μαθηματικά μοντέλα. 
Ας δούμε λοιπόν τι προβλέπουμε ότι θα συμβεί στην περίπτωση ελαχιστοποίησης του μαγνητικού πεδίου της Γης.
Σε μια δημοσίευση, στο περιοδικό Astronomy and Astrophysics, ο Γκουίντο Μπερκ και ο Χάραλντ Λες του Πανεπιστημίου του Μονάχου, καθώς και ο Κρίστινα Κονζ του Ινστιτούτου Mαξ Πλανκ παρουσίασαν τα αποτελέσματα μιας έρευνάς τους που είχε ως στόχο της να διαπιστωθεί τι ακριβώς συμβαίνει όταν το γήινο μαγνητικό πεδίο μειώνεται δραστικά ή όταν εξαφανίζεται ολοκληρωτικά.
Οι προσομοιώσεις τους δείχνουν κάτι πραγματικά εκπληκτικό. 
Αρχικά υπάρχει ο ηλιακός άνεμος, το ρεύμα δηλαδή των πυρήνων υδρογόνου και ηλίου που προέρχεται από τον Ήλιο μας και βομβαρδίζει τη Γη με σωματίδια ταχύτητας εκατομμυρίων χιλιομέτρων. 
Οι έρευνες έδειξαν ότι την περίοδο ελαχίστων τιμών του γήινου μαγνητικού πεδίου, το ρεύμα αυτό περιτυλίγει ολόκληρη τη Γη, με τρόπο που προκαλεί τη δημιουργία ενός νέου μαγνητικού πεδίου στη γήινη ιονόσφαιρα τόσο ισχυρό όσο και το αρχικό.
Το νέο αυτό μαγνητικό πεδίο, αποτελεί μια προσφορά προστασίας του βασιλιά Ήλιου, στη γήινη βιολογία που αυτός δημιούργησε και συντηρεί.
Εκτός της προηγούμενης μελέτης ο Gary Γκλατζμάγιερ (Gary Glatzmaier) καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας και ο συνάδελφος του Paul Roberts χρησιμοποιώντας τις εξισώσεις της μαγνητοϋδροδυναμικής, ενός κλάδου της φυσικής που εξετάζει τα αγώγιμα ρευστά και τα μαγνητικά πεδία, κατέληξαν σε μερικά ενδιαφέροντα συμπεράσματα.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας των δύο επιστημόνων οι αντιστροφές των μαγνητικών πόλων της Γης χρειάζονται πολλές χιλιάδες χρόνια για να ολοκληρωθούν, και κατά τη διάρκεια αυτής της αντιστροφής -- αντίθετα με τη λαϊκή πεποίθηση -- το μαγνητικό πεδίο δεν εξαφανίζεται.
Όπως εξηγεί ο Γκλατζμάγιερ την περίοδο εκείνη, απλώς το μαγνητικό πεδίο της γης γίνεται πιο περίπλοκο. 
Οι μαγνητικές γραμμές του πεδίου κοντά στη γήινη επιφάνεια γίνονται πιο στριφτές και μπλεγμένες, και οι μαγνητικοί πόλοι εμφανίζονται σε ασυνήθιστες θέσεις. 
Ένας νότιος μαγνητικός πόλος μπορεί να προκύψει πάνω από την Αφρική, παραδείγματος χάριν, ή ένας Βόρειος πόλος πάνω από την Ταϊτή. 
Σε γενικές γραμμές το φαινόμενο αυτό δεν φαντάζει παράδοξο. 
Όταν μιλάμε, προς χάρη ευκολίας, για ένα γενικό μαγνητικό πεδίο γύρω από ένα ουράνιο σώμα, δεν πρέπει να έχουμε στο νου μας έναν απλό ραβδόμορφο μαγνήτη. 
Το γενικό μαγνητικό πεδίο δεν είναι παρά η σύνθεση όλων των τοπικών μαγνητικών πεδίων που δημιουργούνται πάνω στην επιφάνεια του ουράνιου σώματος.
Σαν παράδειγμα αναφέρουμε τον Ήλιο μας. 
Το γενικό μαγνητικό πεδίο που μετράμε γύρω του δεν ξεπερνάει τα 1 έως 2 Γκάους. 
Παρ’ όλα αυτά πάνω στην επιφάνεια του μπορούμε να μετρήσουμε μαγνητικά πεδία χιλιάδων Γκάους.
Με τον ίδιο τρόπο κατά τη διάρκεια μελλοντικών αναστροφών του γήινου μαγνητικού πεδίου τα δημιουργούμενα ισχυρά τοπικά μαγνητικά πεδία θα προστατέψουν τη Γη από τη διαστημική ακτινοβολία και τις ηλιακές καταιγίδες.
Το ερώτημα βέβαια που τίθεται είναι αν η παρατηρούμενη μείωση της έντασης του γήινου μαγνητικού πεδίου οφείλεται σε μια μελλοντική αναστροφή της πολικότητας του ή σε κάποιο άλλο φαινόμενο.
Μια πιθανή ερμηνεία είναι η μετακίνηση των μαγνητικών πόλων της γης σε σχέση με τη θέση των γήινων πόλων περιστροφής της, ένα γεγονός που έχει διαπιστωθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
Η μετακίνηση του Βορείου μαγνητικού πόλου
Οι επιστήμονες από καιρό ξέρουν ότι οι μαγνητικοί πόλοι μετακινούνται. 
Ο James Ross εντόπισε το Βόρειο Πόλο για πρώτη φορά το 1831 μετά από ένα εξαντλητικό αρκτικό ταξίδι κατά τη διάρκεια του οποίου το σκάφος του είχε κολλήσει στον πάγο για τέσσερα χρόνια.
Κανένας άλλος δεν ξαναπήγε εκεί κατά τον 19ο αιώνα. 
Το 1904, ο Ρόαλνρ Αμούνδσεν (Roald Amundsen) έφτασε στον Βόρειο Πόλο αλλά ανακάλυψε ότι είχε μετακινηθεί τουλάχιστον 50 km από την αντίστοιχη εποχή του Ross.
Ο Βόρειος Πόλος συνέχισε να κινείται, κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα, με μέση ταχύτητα 10 km ετησίως. 
Πρόσφατα επιταχύνθηκε και έφτασε τα 40 km ετησίως. 
Με αυτό το ρυθμό σε λίγο θα αφήσει τη Βόρεια Αμερική και σε μερικές δεκαετίες θα φθάσει στη Σιβηρία.(σχήμα 2)
Η παρακολούθηση της κίνησης του Βόρειου μαγνητικού πόλου έχει ανατεθεί στον Larry Newitt της Γεωλογικής Έρευνας του Καναδά 
Η αντήχηση Σούμαν. 
(Η θεωρία της συρρίκνωσης ή της μείωσης της ταχύτητας περιστροφής της Γης)
Όπως δεχόμαστε σήμερα, η Γη συμπεριφέρεται σαν ένα τεράστιο ηλεκτρικό κύκλωμα και η ατμόσφαιρα της αποτελεί έναν αδύνατο αγωγό που συνδέει την περιοχή μεταξύ της επιφάνειας της γης και την εσωτερική άκρη της ιονόσφαιρας που βρίσκεται 55 χιλιόμετρα πιο πάνω. 
Συνήθως το φορτίο της περιοχής αυτής είναι περίπου 500.000 Κουλόμπ. 
Μέσα σε αυτή την περιοχή δημιουργείται μια ροή φορτίων μεταξύ του εδάφους και της ιονόσφαιρας με τη μορφή κυμάτων. Από τα κύματα αυτά ένα είναι το βασικό, με συχνότητα περίπου 7,8 Χερτζ, που ονομάζεται «αντήχηση Σούμαν».  
Η συχνότητα αυτή, σε μια πρώτη προσέγγιση, υπολογίζεται ως το πηλίκο της διαίρεσης της ταχύτητα διάδοσης του κύματος, δηλαδή της ταχύτητα του φωτός που φτάνει τα 300.000 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο, με το μήκος της περιφέρειας της Γης που είναι περίπου 40.000 χιλιόμετρα. 
Τα αλλά κύματα είναι συνοδευτικά και παρουσιάζουν αρμονικές συχνότητες μεταξύ 6 και 50 κύκλων ανά δευτερόλεπτο και συγκεκριμένα βρίσκονται στα 7.8, 14, 20, 26, 33, 39 και 45 Χερτζ, με μια καθημερινή απόκλιση περίπου +/- 0,5 Χερτζ. 
Τα κύματα αυτά προκειμένου να παρατηρηθούν πρέπει να διεγερθεί το «μέσο» μέσα από το οποίο διαδίδονται. 
Όπως έχει αποδειχθεί, το αίτιο της δημιουργίας τους δεν είναι κάποιο γεγονός που προέρχεται από το εσωτερικό, ή την επιφάνεια της Γης, αλλά από την ηλεκτρική δραστηριότητα στην ατμόσφαιρά της, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του φαινομένου των αστραπών. 
Όπως είναι φανερό, αν οι ιδιότητες της γήινης ηλεκτρομαγνητικής περιοχής, μεταξύ της επιφάνειας της Γης και της ιονόσφαιρας, παραμείνουν σταθερές, τότε και οι συχνότητες αντήχησης θα παραμείνουν οι ίδιες. 
Πιθανότατα οι αντηχήσεις αυτές να παρουσιάζουν κάποιες μεταβολές, λόγω των αλλαγών που υφίσταται η ιονόσφαιρα κατά τη διάρκεια των περιόδων της ηλιακής δραστηριότητας. 
Την ύπαρξη αυτών των κυμάτων την προέβλεψε αρχικά ο Nikola Tesla, αλλά η ονομασία τους προέρχεται τον γερμανικό φυσικό Βάλτερ Σούμαν. 
Ο Σούμαν τα ανίχνευσε μαζί με τον Κένιγκ το 1954. 
Η πρώτη φασματική απεικόνιση αυτού του φαινόμενου έγινε από τους Μπάλσερ και Βάγκνερ το 1960.
Τα τελευταία 20 χρόνια ένα μεγάλο μέρος της έρευνας πάνω στην "αντήχηση Σούμαν" έχει πραγματοποιηθεί από το αμερικανικό ναυτικό στο πλαίσιο της μελέτης εξαιρετικά χαμηλών συχνοτήτων επικοινωνίας με τα υποβρύχια. 
Αναφέρουμε ενδεικτικά το "Εγχειρίδιο της ατμοσφαιρικής ηλεκτροδυναμικής, εντάσεις Ι", γραμμένο από τον Χανς Βόλλαντ, το1995. 
Το κεφάλαιο 11, σ’ αυτό το βιβλίο, αναφέρεται εξ ολοκλήρου στις αντηχήσεις Σούμαν. 
Το πρόβλημα δημιουργήθηκε όταν το 1983 όταν παρουσιάστηκαν εργασίες στις οποίες αναφέρονταν μετρήσεις όπου η "αντήχηση Σούμαν" είχε μεταβληθεί και η συχνότητά της αντί 7.8 Χερτζ ήταν πλέον κάτι λιγότερο από 13 Χερτζ. 
Οι μετρήσεις αυτές αμφισβητήθηκαν αμέσως, αφού η μεταβολή αυτή θα σήμαινε ή τη μεταβολή της ταχύτητας του φωτός ή τη σημαντική συρρίκνωση της γήινης διαμέτρου, γεγονότα τα οποία όμως δεν είχαν συμβεί. 
Όπως πιστεύεται σήμερα δεν υπάρχει κάποια αύξηση της αντήχησης Σούμαν, αλλά ένα λάθος στις μετρήσεις. 
Πιστεύεται δηλαδή ότι λόγω των μεγάλων δυσκολιών οργάνωσης της πειραματικής διάταξης, από τα όργανα δεν μετρήθηκε η "αντήχηση Σούμαν", αλλά με κάποιο σφάλμα η πρώτη αρμονική της, που όπως είπαμε φτάνει περίπου τα 14 Her.
Εξάλλου αν η αντήχηση Σούμαν φτάσει ακριβώς τα 13 Χερτζ, όπως υπολογίζεται, η διάρκεια της ημέρας θα ήταν μόλις 16 ώρες. 
Αυτό σημαίνει ότι σήμερα αν υπολειπόμαστε λίγο από τα 13 Χερτζ η διάρκεια της ημέρας θα έπρεπε να ήταν πολλές ώρες μικρότερη, γεγονός που θα μπορούσαμε να το διακρίνουμε μέσω της χρήσης οργάνων χρόνου που η λειτουργία τους δεν εξαρτάται από τις μεταβολές της αντήχηση Σούμαν. 
Υπενθυμίζουμε ότι ένα τέτοιο όργανο μέτρησης του χρόνου είναι ο ίδιος ο ουρανός.