Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024

Η φωτογραφία της ημέρας - Παρασκευή 28/06/2024

 "Θα χρειαστούν γενιές για να αποκρυπτογραφήσουν και να κατανοήσουν την κληρονομιά σας".
- Raoul Peck απευθυνόμενος στον Ernest Cole, "An Idea of Exile", The True America
Η ιστορία του Ernest Cole είναι τόσο εμπνευσμένη όσο και τραγική. 
Μια νέα ταινία του καταξιωμένου σκηνοθέτη Raoul Peck, Ernest Cole: Lost and Found, επιδιώκει να αποκαλύψει περισσότερα για τη ζωή του Ernest Cole, ιδιαίτερα για το διάστημα μεταξύ της εξορίας του από τη Νότια Αφρική και του θανάτου του σε ηλικία 49 ετών το 1990. 
Ένας από τους πρώτους μαύρους ανεξάρτητους φωτογράφους στη Νότια Αφρική, ο Ernest Cole  εξέθεσε την άθλια κτηνωδία της ζωής υπό καθεστώς απαρτχάιντ - όχι ως παρείσακτος, αλλά ως άτομο που αντιστεκόταν ενεργά στις ίδιες καταπιεστικές δομές που κατέγραφε. 
Η εξορία του στις Ηνωμένες Πολιτείες στα τέλη της δεκαετίας του 1960 παρουσίασε διαφορετικές προκλήσεις και ευκαιρίες, αλλά αποκάλυψε ρατσισμό και διαχωρισμό που έμοιαζαν αναπάντεχα με την πατρίδα που άφησε πίσω του. 
Παρά τη δημοσίευση ενός μνημειώδους βιβλίου που συγκλόνισε τον κόσμο και τη σημαντική φήμη που απέκτησε ο ίδιος, ο Ernest Cole και μεγάλο μέρος του έργου του ουσιαστικά εξαφανίστηκαν στις δεκαετίες που μεσολάβησαν...
...Το 2017, πάνω από 60.000 αρνητικά του 35 mm ανακαλύφθηκαν σε χρηματοκιβώτιο σουηδικής τράπεζας στη Στοκχόλμη και επιστράφηκαν στο Ernest Cole Family Trust. 
Το πώς βρέθηκαν εκεί και ποιος πλήρωσε για την αποθήκευσή τους για περισσότερα από 40 χρόνια παραμένει άγνωστο και πολλά ερωτήματα σχετικά με τη συλλογή είναι ακόμη ανοιχτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου