Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018

επειδή μου αρέσουν-μωσαϊκό λαχανικών

λαδερά, όπως τα φτιάχνει η μαμά.

μπορούν να θεωρηθούν ένα γεύμα ελαφρύ αλλά πολύ πλούσιο σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες που πάντα θα μας θυμίζει τη "ζεστασιά" του φαγητού της μαμάς.της Μαρίας Ζερβού

το ελαιόλαδο θα πρέπει να προστίθεται στο τέλος του μαγειρέματος ώστε η θερμική επεξεργασία να επηρεάσει όσο το δυνατόν λιγότερο την θρεπτική αξία του ελαιολάδου.
μην πάτε στο άλλο άκρο όμως και δεν προσθέσετε λάδι, αφού το ελαιόλαδο βοηθάει στην απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών ενώ αποτελεί τη βασική πηγή βιταμίνης Ε στη μεσογειακή διατροφή.
κάτι πολύ σημαντικό που θέλω να διευκρινίσω είναι ότι ως λαδερά ως επί το πλείστον νοούμε τα φαγητά που φτιάχνονται από ένα ή περισσότερα διαφορετικά λαχανικά!
συνδυάζονται συνήθως με κάποιο αμυλούχο τρόφιμο -ψωμί, πατάτα- ή ακόμη καλύτερα με κάποιο πρωτεϊνούχο όπως τυρί ή γιαούρτι, πράγμα που καθιστά το γεύμα πλήρες και πιο χορταστικό.

χρόνος μαγειρέματος: 20 λεπτά
υλικά (για 6 άτομα):
1 κουταλιά ψιλοκομμένος άνηθος
100 γρ. τριμμένη γραβιέρα
100 γρ. τριμμένο κασέρι
300 γρ. κομμένα σε ροδέλες κολοκύθια
6 ψιλοκομμένα κρεμμύδια φρέσκα
1 ματσάκι ψιλοκομμένος μαίντανός
300 γρ. κομμένες σε ροδέλες μελιτζάνες φλάσκες
300 γρ. κομμένες σε ροδέλες πατάτες
αλάτι και πιπέρι
100 γρ. τριμμένη φέτα
6 κουταλιές ελαιόλαδο
1 τριμμένο κρεμμύδι
3 μέτριες ντομάτες
1 κουταλιά ζωμός λαχανικών
εκτέλεση:
σωτάρετε ελαφρά τις μελιτζάνες, τα κολοκυθάκια και τις πατάτες με 4 κουταλιές ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ, σε μέτρια φωτιά με σκεπασμένη την κατσαρόλα.
όταν μαλακώσουν τα λαχανικά, τα μεταφέρετε σε πιάτο.
προσθέτετε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ, και δύο κουταλιές νερό, το κρεμμύδι, τα κρεμμυδάκια, το μαϊντανό, τον άνηθο, και τις 2 ντομάτες. αφήνετε τα λαχανικά σε μέτρια φωτιά ώσπου να μαλακώσουν και να πιουν τα υγρά τους.
αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
όταν κρυώσει λίγο το μίγμα των λαχανικών στην κατσαρόλα, προσθέτετε τα τυριά και ανακατεύετε.
βάζετε στον πάτο πυράντοχου σκεύους το μείγμα των λαχανικών και πάνω τοποθετείτε τις φέτες μελιτζάνας, κολοκυθάκια και πατάτες.
σκορπίζετε την υπόλοιπη ντομάτα, πασπαλίζετε με τον στιγμιαίο ζωμό και ψήνετε το μωσαϊκό λαχανικών 20 λεπτά στους 220 βαθμούς.
σχολιασμός:
συνταγή πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά από αυτή, δεν πρέπει να υπάρχει!
η ποικιλία των λαχανικών εξασφαλίζει την αντίστοιχη ποικιλία των θρεπτικών συστατικών όπως βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες. χαρακτηριστικά θρεπτικά συστατικά του πιάτου είναι η βιταμίνη C που βοηθά το ανοσοποιητικό σας σύστημα αλλά και την αναγέννηση του κολλαγόνου για τις αρθρώσεις και το δέρμα σας, η βιταμίνη Α που σας βοηθά να βλέπετε καλύτερα, το φυλλικό οξύ που είναι απαραίτητο για τη σύνθεση ερυθρών αιμοσφαιρίων αλλά και νευρικών κυττάρων, ασβέστιο και μαγνήσιο για γερά οστά και σωστή μυική λειτουργία, για την ρύθμιση της πίεσης του αίματος αλλά και φυτικές ίνες για ένα λειτουργικό πεπτικό σύστημα.
έχει πολλά είδη τυριών που είναι μεν πλούσια σε ασβέστιο αλλά και σε λιπαρά!
πηγή:mednutrition.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου