Σαλάτα με παντζάρι, γύρη και φαγόπυρο
μια ιδιαίτερη σαλάτα από το gojimary.grΣε αυτή τη σαλάτα έχω βάλει γύρη και φαγόπυρο.
Δύο εκ των «super foods» που δεν είναι και πολύ εύκολα στην καθημερινή «χρήση».
Αυτός είναι ένας τρόπος να τα απολαύσετε τονώνοντας τον οργανισμό σας και το ανοσοποιητικό σας σύστημα.
Το φαγόπυρο είναι ένα ιδιαίτερο δημητριακό με ξεχωριστή γεύση.
Όταν προσπάθησα να το μαγειρέψω, πέταξα και το φαγόπυρο και παρα λίγο και… την κατσαρόλα!
Βράζοντάς το βγάζει μία άθλια μυρωδιά που δεν την αντέχω.
Έτσι, μετά από συμβουλή της αγαπημένης μου Έλενας, δασκάλας γιόγκα και πρακτικού αναπνοής που έχει διαβάσει πολύ και για τη διατροφή, το δοκίμασα μουλιασμένο.
Έτσι μάλιστα!
Είναι τέλειο, και μπορείτε να το χρησιμοποιείτε αντί για κρουτόν, σα μια εναλλακτική χωρίς λιπαρά και περιττές θερμίδες.
Τέλεια ταριάζει και μέσα στο κέικ σοκολάτας γιατί είναι σα να έχει μέσα μικρά μπισκοτάκια!
Εκεί το χρησιμοποιώ χωρίς να το μουλιάσω, το ρίχνω μέσα στη ζύμη, 1-2 χούφτες, όσο θέλετε και ψήνεται μαζί με το κέικ, είναι τέλειο και ευεργετικό για τον οργανισμό μας.
Τα φαγόπυρο είναι επίσης και ελεύθερο γλουτένης, άρα ασφαλές και για όσους είναι δυσανεκτικοί σε αυτή.
Υλικά:
• 5 φύλλα μαρουλιού ψιλοκομμένα
• 3-4 φύλλα ρόκας ψιλοκομμένα
• μία χούφτα φύτρα προαιρετικά
• 2 μικρά ή 1 μεγάλο παντζάρι-βρασμένο σε κομμάτια, ή τριμμένο ωμό
• 2 κ.σ. μουλιασμένο φαγόπυρο-μουλιάστε το από την
προηγούμενη μέρα σε φιλτραρισμένο νερό
• 1 κ.γ. γύρη
• 4-5 κ.σ. ρόδι
• 1 κ.σ. ζουμί από τα παντζάρια αν τα βράσετε
• 1 κ.σ. ελαιόλαδο
• 1 κ.σ. πετιμέζι (παραλείψτε το για raw)
• 2 κ.σ. ξύδι μπαλσάμικο
• αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
1. Βάλτε στη βάση του πιάτου τα ψικοκομμένα πράσινα λαχανικά σας.
2. Τοποθετήστε από πάνω τα πατζάρια και τα φύτρα.
3. Ρίξτε γύρω γύρω το φαγόπυρο -αφού το στραγγίσετε-, τη γύρη και το ρόδι.
4. Φτιάξτε τη σως σε bullet αν έχει το μπλέντερ σας, ή με το χέρι χτυπώντας σε ένα μικρό βαζάκι το νερό από τα
παντζάρια, το ελαιόλαδο, το μπαλσάμικο ξύδι και το πετιμέζι.
Περιχύστε τη σαλάτα σας.
5. Αλατοπιπερώστε και σερβίρετε!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου