Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

Δυό αστέρες νετρονίων συγκρούονται και...δημιουργείται χρυσός!

κύματα βαρύτητας- κυματισμοί στον ιστό του χωροχρόνου,που  κινούνται με την ταχύτητα του φωτός, αλλά είναι πολύ πιο διεισδυτικά!

Δυό αστέρες νετρονίων συγκρούονται και οι επιστήμονες επιβεβαιώνουν για άλλη μιά φορά την ύπαρξη των βαρυτικών κυμάτων!

ntina
δυό αστέρες νετρονίων 130 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά συγκρούονται και οι επιστήμονες «άκουσαν» και «είδαν» τις πτυχώσεις που άφησαν στον χώρο και στον χρόνο αλλά και την εκρηκτική λάμψη που παρήγαγε η σύγκρουση τους!
δυό αστέρες νετρονίων συγκρούονται και είναι η πέμπτη ανίχνευση βαρυτικών κυμάτων - η οποία ανακοινώθηκε στις 16 Οκτωβρίου σε συνέδρια ειδήσεων σε όλο τον κόσμο και σε μια σειρά άρθρων σε πολλά επιστημονικά περιοδικά - και είναι κάτι εντελώς νέο!
είναι η πρώτη φορά που οι αστρονόμοι είδαν δύο αστέρες νετρονίων να συγκρούονται και να συγχωνεύονται και για πρώτη φορά αυτά τα νέα ευρήματα μπορεί να τους βοηθήσουν να λύσουν ένα επιστημονικό μυστήριο - πως δημιουργήθηκαν τα βαριά στοιχεία του σύμπαντος!
κατά τη διάρκεια των ερευνών,μόλις λίγες ώρες μετά την ανίχνευση βαρυτικών κυμάτων, οι επιστήμονες είδαν μια αντίστοιχη πηγή οπτικού φωτός περίπου 130 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη!
"είδαμε μια φωτεινή-μπλε πηγή φωτός σε έναν κοντινό γαλαξία την πρώτη φορά που παρατηρήθηκαν τα λαμπερά συντρίμμια από την σύγκρουση των αστέρων νετρονίων", ανέφεραν σε δήλωσή τους οι επιστήμονες "ήταν σίγουρα μια συναρπαστική στιγμή."
στη συνέχεια, περίπου μία ώρα αργότερα, οι ερευνητές που χρησιμοποίησαν το τηλεσκόπιο Gemini South, στη Χιλή, διαπίστωσαν την ίδια πηγή στο υπέρυθρο φως.
άλλες ομάδες που χρησιμοποίησαν ποικίλα όργανα μελέτησαν σύντομα την πηγή σε όλο το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα, από τα ραδιοφωνικά κύματα  έως τα μήκη κύματος των ακτίνων Χ.
έτσι αποκάλυψαν ότι κάποιο από τα παρατηρούμενα φώτα ήταν η ραδιενεργή λάμψη βαριών στοιχείων όπως ο χρυσός και το ουράνιο, τα οποία παρήχθησαν όταν συγκρούστηκαν οι δύο αστέρες νετρονίων.
αυτό είναι μια μεγάλη υπόθεση...
οι επιστήμονες γνώριζαν ήδη την προέλευση των ελαφρύτερων στοιχείων - το μεγαλύτερο μέρος του υδρογόνου και του ήλιου δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Έκρηξης,
τα άλλα στοιχεία μέχρι το σίδερο δημιουργούνται από διεργασίες πυρηνικής σύντηξης μέσα στα αστέρια - αλλά η καταγωγή των βαριών ουσιών δεν ήταν καλά κατανοητή μέχρι τώρα,για αυτό και οι επιστήμονες είναι ενθουσιασμένοι διότι
"κάθε συγχώνευση μπορεί να παράγει μεγάλες ποσότητες από τα πολύτιμα μέταλλα της Γης όπως ο χρυσός και η πλατίνα και πολλά από τα σπάνια στοιχεία που βρίσκονται στα κινητά τηλέφωνα μας", δήλωσε ο  Edo Berger, του Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics (CfA) in Cambridge, Massachusetts
space.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου