Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2020

προστατευτική, πορσελάνινη κρέμα χεριών!

κρέμα χεριών SOS, με λανολίνη
η βάση των ελαίων
~3 κ.γ. λανολίνη
~1 κ.γ. βούτυρο καριτέ
~1 κ.γ. λάδι jojoba
~1 κ.γ. λάδι καλέντουλας
~1 κ.γ. λάδι αβοκάντο
η υδατική βάση
~1 κ.γ. τζελ αλόης
~1 κ.γ. γλυκερίνη
~10 κ.γ. ανθόνερο (hydrosol) ή έγχυμα καλέντουλας και χαμομηλιού
πρόσθετα & αιθέρια έλαια
~1/4 κ.γ. αλλαντοΐνη
~1/2 κ.γ. βάμμα καλέντουλας
~10 σταγόνες βιταμίνη Ε
~5 σταγόνες βιταμίνη Α
~10 σταγόνες D-panthenol
~20 σταγόνες εκχύλισμα σπόρων γκρέιπφρουτ (συντηρητικό)
~10 σταγόνες αιθέριο έλαιο χαμομήλι
~5 σταγόνες αιθέριο έλαιο πικραμύγδαλο
• Η διαδικασία παρασκευής της κρέμας αυτής δεν είναι η συνηθισμένη, εδώ πρόκειται για παρασκευή εν ψυχρώ! Απολυμαίνουμε το χώρο εργασίας και τα σκεύη μας και πράττομεν ως κάτωθι:
• Σε ένα μικρό σκεύος -χρησιμοποίησα μια κούπα πυρέξ- βάζουμε τη λανολίνη και το βούτυρο καριτέ. Χτυπάμε το μίγμα με μιξεράκι, βλέπουμε να σχηματίζεται μια βελούδινη κρέμα.
• Προσθέτουμε τα υπόλοιπα έλαια ένα-ένα, αναμιγνύοντάς τα με το μίξερ έως ότου να ενσωματωθούν πλήρως.
• Σε αντίθεση με τις γνωστές μας κρέμες, προσθέτουμε τα ενεργά συστατικά -εκτός από τά αιθέρια- τώρα, πρίν την υδατική βάση. Τα προσθέτουμε και αυτά ένα-ένα, αναμιγνύοντας πάντα με το μίξερ.
• Ερχόμαστε τώρα στην υδατική βάση. Προσθέτουμε πρώτα την αλόη και τη γλυκερίνη. Αναμιγνύουμε.
• Σε 5ml από το ανθόνερο ή το έγχυμα, διαλύουμε την αλλαντοΐνη και προσθέτουμε το μίγμα στην κρέμα. Αναμιγνύουμε.
• Ενσωματώνουμε την υπόλοιπη υδατική βάση προσθέτοντας 1 κ.γ. κάθε φορά. Δηλάδή, 1 κ.γ. ανθόνερο - ανάμιξη, 1 κ.γ. ανθόνερο - ανάμιξη, κ.ο.κ. Ελέγχουμε αν το μίγμα μπορεί να απορροφήσει όλη την ποσότητα της υδατικής βάσης και αναλόγως αφαιρούμε ή και προσθέτουμε. Αν μετά από ώρα παρατηρήσουμε την κρέμα και μας φανεί πολύ υδαρής, δεν πτοούμεθα. Προσθέτουμε λίγη ποσότητα λανολίνης και η κρέμα έρχεται στα ίσα της
• Το αποτέλεσμα είναι μια κρέμα πλούσια που "στέκεται", με πορσελάνινο χρώμα. 
Αντί για έγχυμα χρησιμοποίησα hydrosols λεβάντας, χαμομηλιού και γεράνιου. Το αιθέριο έλαιο του πικραμύγδαλου το προτίμησα για το άρωμά του..
Νάτην η πορσελάνινη, η πικραμυγδαλένια..
Η κρέμα είναι πλούσια, ελαφρά κολλώδης στην εφαρμογή της αλλά μόνο στην αρχή, απορροφάται πολύ εύκολα, χωρίς να αφήνει κανένα ίχνος λιπαρότητας. Επιπλέον κάνει τα χέρια απαλά για ώρες μετά την εφαρμογή της. 
Αυτό ήθελα!
Λίγα λόγια για την λανολίνη.
Η λανολίνη είναι συστατικό ζωικής προέλευσης, προέρχεται από την επεξεργασία του λίπους που βρίσκεται στο μαλλί των ..προβάτων, και είναι μια αρκετά πολύπλοκη σύνθεση εστέρων και αλκοολών. 
Το ενδιαφέρον με αυτό το συστατικό είναι πως μπορεί να απορροφήσει ποσότητα νερού δύο φορές μεγαλύτερη από το βάρος του, άρα μπορεί να παίξει το ρόλο του γαλακτωματοποιητή, σχηματίζει έναν προστατευτικό υδρολιπιδικό υμένα, σαν γάντι, που λόγω της λιπαρής σύστασής του θρέφει, αλλά ταυτόχρονα συγκρατεί την υγρασία και αποτρέπει την αφυδάτωση της επιδερμίδας.
Τα καλά νέα για τις απόλυτα φυτικές κόρες, είναι ότι υπάρχει (αν και πολύ πιο δυσεύρετο) φυτικό υποκατάστατο της λανολίνης που συντίθεται από ελαϊκά, λινολεικά και λινολενικά τριγλυκερίδια του ηλιελαίου. 
Δεν χρειάζεται να πω ποιο προτιμώ..
Εσείς όμως μπορεί να προτιμήσετε τη ζωικής προέλευσης λανολίνη που βρίσκεται πολύ πιο εύκολα και δεν θα ήθελα να δώσω μια συνταγή με μια πρώτη ύλη που αγνοώ. 
Έτσι, παραβλέποντας τις..αρχές μου, αγόρασα και λανολίνη εκ προβάτων
Ας ρίξουμε μια ματιά..
α. η ζωικής προέλευσης λανολίνη είναι υπόλευκη, ματ και συμπαγής ενώ,
β. το φυτικό υποκατάστατό της έχει λαμπερό, χρυσοκίτρινο χρώμα και είναι πιο ρευστό.
Με βάση τα παραπάνω λοιπόν, δεν ήταν δύσκολο να καταλάβω ποιο θα ήταν το βασικό συστατικό της κρέμας που επειγόντως είχα ανάγκη. 
Ακόμη, χρησιμοποίησα και λάδι αβοκάντο που είναι πλούσιο σε βιταμίνες A, B1, B2, B5, D, & E και ανακουφίζει την ξηρότητα και επιπλέον έχει αναπλαστικές ιδιότητες. 
Μαζί με την καταπραϋντική καλέντουλα και το λάδι jojoba που είναι αντιφλογιστικό, φτιάχνουν ένα άκρως προστατευτικό κουαρτέτο.
H πραγματική καινοτομία όμως, είναι ότι σε αυτή την κρέμα δεν χρησιμοποίησα κανένα γαλακτωματοποιητή! 
Λόγω της ιδιότητας της λανολίνης να απορροφά ποσότητα νερού δύο φορές μεγαλύτερη από το βάρος της, αγνόησα το κερί μέλισσας ή οτιδήποτε άλλο. 
Για το λόγο αυτό, δεν χρειάστηκε να ζεστάνω τα υλικά, έχουμε δηλαδή παρασκευή κρέμας με ψυχρή μέθοδο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου