Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2020

Τα πλαστικά σκεύη αποθήκευσης και συντήρησης των τροφίμων μας και η καταλληλότητά τους

Τα πλαστικά σκεύη και δοχεία αποθήκευσης και συντήρησης των τροφίμων μας και η καταλληλότητά τους

Το θέμα των πλαστικών σκευών και δοχείων μας αφορά άμεσα όλους μας.
Πολλές φορές καλούμεθα να πιούμε κάποιο ζεστό ρόφημα όπως
καφέ,
γάλα ή 
τσάι σε πλαστικό ποτήρι.
Γνωρίζουμε όμως ότι αυτή η συνήθεια δεν είναι και τόσο ευχάριστη για τον οργανισμό μας;
Γνωρίζουμε ότι παρόλo που τα  πλαστικά έχουν κριθεί ως κατάλληλα για την αποθήκευση και μεταφορά των τροφίμων απαιτούν εξαιρετική προσοχή στη χρησιμοποίησή τους και κρύβουν πολλούς κινδύνους για την υγεία μας; 
Γνωρίζουμε ότι δεκάδες ερευνητικές μελέτες έχουν δείξει ότι ουσίες από τα τοιχώματα των πλαστικών σκευών μπορούν να μετακινηθούν στα τρόφιμα τα οποία περικλείουν;
Αυτό είναι πλέον αποδεχτό.
Oι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή διάφορων πλαστικών -πολλές φορές- διαχέονται στα τρόφιμα και  κατά συνέπεια στο αίμα μας επιφέροντας  σημαντικές παρενέργειες στην υγεία μας.
Πολλές από τις ουσίες αυτές λειτουργούν ως "ενδοκρινολογικοί διαταράκτες" και παρεμποδίζουν τη δράση των οιστρογόνων με αποτέλεσμα να
διαταράσσεται το ορμονικό σύστημα του οργανισμού μας.
Πολλές από αυτές τις ουσίες έχουν την ιδιότητα να μην μεταβολίζονται και
ούτε να αποβάλλονται εύκολα από το οργανισμό μας με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται...να συσσωρεύονται και
με τα χρόνια λόγω της τοξικολογικής τους δράσης να προκαλούν διαταραχές στα ζωτικά μας όργανα με αποτέλεσμα να έχουμε δυσλειτουργία
- του ανοσοποιητικού συστήματος
- του αναπαραγωγικού συστήματος
- των αρθρώσεων
- των νεφρών
- του συκωτιού κ.τ.λ
Βέβαια θα ήταν ουτοπικό να θεωρήσουμε  ότι δεν θα χρησιμοποιήσουμε ποτέ ξανά πλαστικό στη ζωή μας (αν και θα μπορούσαμε να το πετύχουμε)
Εκείνο που έχουμε να κάνουμε όλοι μας για να προφυλαχτούμε είναι 
να ενημερωνόμαστε σωστά και να κάνουμε σωστή χρήση και όχι κατάχρηση των πλαστικών.
Πρέπει να γνωρίζουμε ότι:
- οι υψηλές θερμοκρασίες
- ο χρόνος παραμονής ενός τροφίμου στο πλαστικό
- η επιφάνεια επαφής του με το πλαστικό και
- η φύση και η σύσταση του τροφίμου και η συνάφειά του με τα τοιχώματα του πλαστικού αυξάνουν την ταχύτητα της διάχυσης και τη διαλυτότητα των βλαβερών ουσιών στα τρόφιμα.
Για τον λόγο αυτό: 
-1) ποτέ δεν αποθηκεύουμε ζεστά και καυτά τρόφιμα σε πλαστικά δοχεία παρά μόνο όταν αυτά έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου
-2) όλα τα ζεστά ροφήματα τα πίνουμε σε γυάλινα ή πορσελάνινα ποτήρια και κούπες ποτέ σε πλαστικά ποτήρια
-3) αποφεύγουμε να καταναλώνουμε τρόφιμα που έχουν παραμείνει μεγάλο χρονικό διάστημα σε πλαστικά δοχεία
-4) τα πλαστικά που αγοράζουμε πρέπει να έχουν την ένδειξη "CE"που είναι ένδειξη έγκρισης μη επικινδύνου προϊόντος από την ευρωπαϊκή ένωση
-5) αποφεύγουμε  να χρησιμοποιούμε ποτά και αναψυκτικά σε πλαστικά δοχεία προτιμάμε αυτά σε γυάλινα μπουκάλια 
-6) αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε αντικολλητικά σκεύη που είναι χτυπημένα 
γδαρμένα και αναμφίβολου ποιότητας και προτιμάμε να μαγειρεύουμε σε σκεύη από  καθαρό γυαλί,
ατσάλι,
χάλυβα,
πηλό ή πορσελάνη.
Ιστορικά τα σκεύη αυτά είναι γενικά αδιαπέραστα από μολυσματικούς παράγοντες και καθαρίζονται πολύ εύκολα
-7) αποφεύγουμε να τυλίγουμε τα τρόφιμά μας και τα φρούτα μας σε πλαστικές μεμβράνες ή να τα αφήνουμε σε αυτές μεγάλα χρονικά διαστήματα
-8) αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε πλαστικό δοχείο για κάποιο υγρό θα πρέπει -οποσδήποτε-να είναι αχρησιμοποίητο και με το σήμα καταλληλότητας  ή να έχουμε βάλει πριν το ίδιο υγρό π.χ
στο δοχείο για λάδι βάζουμε πάντα λάδι,
στο δοχείο για κρασί βάζουμε πάντα κρασί,
στο δοχείο για γάλα βάζουμε πάντα γάλα.
Είναι ολέθριο λάθος να αλλάζουμε την χρήση μιας πλαστικής συσκευασίας.
Ένα πλαστικό δοχείο που περιείχε π.χ υγρό καθαρισμού όσο και να το πλένουμε παραμένει ακατάλληλο για αποθήκευση άλλου προϊόντος.
Διαταράσσεται η ισορροπία του δοχείου και έτσι η ταχύτητα διάχυσης και η διαλυτότητα των βλαβερών ουσιών στο τρόφιμο είναι αυξημένη και σοβαρότατη 
-9) το λάδι μας δεν το αποθηκεύουμε ποτέ σε πλαστικά δοχεία
- 10) δεν επαναχρησιμοποιούμε τα πλαστικά μπουκάλια του νερού για να αποθηκεύσουμε άλλα υγρά όπως:
κρασί,
λάδι,
γάλα ούτε ακόμα  και νερό  από τη βρύση μας.
Τα πλαστικά δοχεία εμφιάλωσης νερού είναι μιάς μόνο χρήσης
-11) τα πλαστικά δοχεία νερού δεν επιτρέπεται να εκτίθενται σε ηλιακή ακτινοβολία ούτε
σε σημεία που ανεβάζουν μεγάλες θερμοκρασίες όπως στο αυτοκίνητο ή κοντά σε εστίες θέρμανσης
-12) δεν χρησιμοποιούμε πλαστικά είδη μιάς χρήσης δεύτερη φορά.
Γενικά τα περισσότερα πλαστικά και οι πλαστικές συσκευασίες είναι προορισμένα για μία χρήση.
Αν πρέπει να τα χρησιμοποιήσουμε για περισσότερο χρόνο αυτός δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερος της μιάς εβδομάδας και δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με υψηλές θερμοκρασίες
-13) δεν πλένουμε ποτέ τα πλαστικά σκεύη στο πλυντήριο πιάτων και ειδικά τα πλαστικά μπιμπερό των μωρών
-14) οινοπνευματώδη ποτά με μεγάλη περιεκτικότητα σε αλκοόλ δεν τα αποθηκεύουμε ποτέ σε πλαστικά μπουκάλια το ίδιο και τους χυμούς φρούτων 
Ας θυμόμαστε ότι στα υγρά τρόφιμα η μετάδοση των επικινδύνων χημικών ουσιών είναι ευκολότερη από ότι στα στερεά
-15) τα καλλυντικά μας να είναι ή να τα αποθηκεύουμε σε μικρά γυάλινα βαζάκια, γιατί το δέρμα μας - αυτό το πολύπλοκο όργανό μας - είναι μία από τις κεντρικές  εισόδους  πολλών επικινδύνων χημικών ουσιών στον οργανισμό μας για αυτό μεγάλη προσοχή στο τι βάζουμε στο δέρμα μας
-16) στο ψυγείο μας τώρα προσπαθούμε τα περισσότερα τρόφιμα να τα αποθηκεύουμε σε γυάλινα σκεύη
-17) δεν αφήνουμε ποτέ τα φρούτα και τα λαχανικά στις πλαστικές σακούλες που πήραμε από το super market ή από τη λαϊκή αγορά ούτε 
τα τοποθετούμε στο ψυγείο με αυτές
-18) το νερό όταν θέλουμε να το παγώσουμε -στο ψυγείο ή στην κατάψυξη -το βάζουμε πάντα σε γυάλινα δοχεία
-19)τα λιπαρά τρόφιμα και τα ελαιώδη όπως τυριά,
βούτυρα,
μαγιονέζες κ.τ.λ που είναι τυλιγμένα σε πλαστικές μεμβράνες  πριν τα βάλουμε στο ψυγείο αφαιρούμε την μεμβράνη και τα τοποθετούμε σε γυάλινα σκεύη.
Τα τρόφιμα αυτά έχουν τη μεγαλύτερη συνάφεια και η διάχυση των τοξικών ουσιών σε αυτά είναι μεγαλύτερη.
Προσοχή λοιπόν όχι σε πλαστικά τα τρόφιμα αυτά 
-18) δεν χρησιμοποιούμε πλαστικά σκεύη όταν μαγειρεύουμε, γιατί
ο συνδυασμός 
υψηλών θερμοκρασιών-όπως στους φούρνους μικροκυμάτων- 
λίπους και πλαστικού απελευθερώνει ταχύτατα τις επικίνδυνες ουσίες στα τρόφιμα και στη συνέχεια  αυτές εισέρχονται στον οργανισμό μας.
Άρα όχι στις πλαστικές μεμβράνες και γενικώς στα πλαστικά σκεύη στους φούρνους μικροκυμάτων
-19) εκείνο που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι πάντα υπάρχει η πιθανότητα διάχυσης μιάς τοξικής ουσίας από το υλικό συσκευασίας στο περιεχόμενό του.
Τα γυάλινα και τα πορσελάνινα σκεύη είναι τα πιο υγιεινά, αλλά και σε αυτά πρέπει να προσέχουμε -ειδικά στα γυάλινα-να μην έχουν διάφορα ζωγραφισμένα σχέδια που φεύγουν με το πλύσιμο άρα θα διαλύονται και στα τρόφιμα
-20) αν έχουμε φθαρμένα σκεύη δεν τα χρησιμοποιούμε ποτέ για αποθήκευση τροφών
-21) τα μπιμπερό των μωρών πρέπει να είναι από καθαρό γυαλί
Και βέβαια δεν μπορούμε να αποφύγουμε την χρήση των πλαστικών, είναι μέρος της ζωής μας.
Και βέβαια δε χρειάζεται πανικός, αλλά  ούτε και εφησυχασμός. 
Αυτό που χρειάζεται είναι σωστή ενημέρωση και εφαρμογή κανόνων. 
Ναι λοιπόν στη σωστή χρήση των σωστών πλαστικών.  
Ας δούμε τώρα κάποια σήματα και κωδικούς που φέρουν τα πλαστικά σκεύη και τα οποία δηλώνουν την καταλληλότητά τους
Ας αρχίσουμε να τα αναζητούμε και να τα προσέχουμε
1) PETE or PET
Τερεφθαλικό Πολυαιθυλένιο γνωστό επίσης και ως πολυεστέρας
ύποπτο για ιδιότητες που μπορούν να προκαλέσουν καρκινογένεση.
Έχει διαπιστωθεί η μετανάστευση ακεταλδεύδης και φθαλικών παραγώγων στο νερό ιδίως όταν εκτίθεται σε θερμοκρασία μεγαλύτερη από την προβλεπόμενη από τις προδιαγραφές του και  δη
όταν εκτίθεται στην ηλιακή υπεριώδη ακτινοβολία.
Δεν ενδείκνυται η πολλαπλή επαναχρησιμοποίηση τους για αποθήκευση ειδικά του λαδιού και αλκοολούχων ποτών.
Με το πλαστικό αυτό είναι κατασκευασμένα τα περισσότερα δοχεία για αναψυκτικά
2) HDPE or PE-HD 
υψηλής πυκνότητας πολαιαθυλένιο -high density polyethylene
Λίγα ερευνητικά δεδομένα είναι διαθέσιμα
Δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για τοξικότητα και για ενδοκρινολογικές διαταραχές.
Παρατηρείται μετανάστευση βλαβερών ουσιών κυρίως σε λιπαρά τρόφιμα και λάδια όταν αυτά εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες.
Τα πλαστικά με αυτό τον κωδικό είναι τα πλέον χρησιμοποιημένα για τρόφιμα σε υγρή μορφή όπως γάλα,
χυμοί,
νερό και λάδι
3) PVC
Πολυβίνυλο Χλωρίδιο
 Δεν χρησιμοποιούμε ποτέ PVC στα τρόφιμα  και  ποτέ δεν μαγειρεύουμε σε αυτό, διότι απελευθερώνει εξαιρετικά επικίνδυνες διοξίνες.
Θεωρείται εξαιρετικά επικίνδυνο για έμβρυα και βρέφη
Δεν τα χρησιμοποιούμε ποτέ για νερό ή για διάφορα άλλα ποτά
Δεν βάζουμε ποτέ σκεύη PVC  στο πλυντήριο πιάτων, διότι απελευθερώνονται επικίνδυνες διοξίνες.
Ακόμα και με αυτό το επικίνδυνο πλαστικό  κατασκευάζονται περιτυλίγματα τροφίμων
4) LDPE ή PE-LD
Χαμηλής πυκνότητας πολυαιθυλένυο-low density polyethylene
 
Έχει λίγο έως ελάχιστο  κίνδυνο εκχύλισης επιβλαβών χημικών ουσιών στα τρόφιμα
Οι επιστημονικές μελέτες που είναι διαθέσιμες όμως, είναι λίγες, αλλά ισχυρές ενδείξεις διαλυτότητας βλαβερών χημικών ουσιών δεν υπάρχουν
5) PP
Πολυπροπυλένιο
Θεωρείται ένα από τα πιο ασφαλή πλαστικά και πάρα-πάρα πολλά τρόφιμα είναι συσκευασμένα σε αυτό όπως:
γιαούρτι
κέτσαπ
χυμοί.

Με το πολυπροπυλένιο κατασκευάζονται τα καλαμάκια για τους χυμούς και τα ροφήματα, όπως και
τα καπάκια για τον εγκλεισμό των δοχείων που προορίζονται για τρόφιμα.
Παρόλα αυτά όμως κατά καιρούς έχουν κάνει την εμφάνισή τους μελέτες οι οποίες δεν το χαρακτηρίζουν σαν το πλέον ασφαλές.
Οι μελέτες αυτές το θεωρούν επιβλαβές- έως ένα βαθμό- για το νευρικό σύστημα
6) PS
Πολυστυρένιο
Αποφεύγουμε τη χρήση του όσο το δυνατόν περισσότερο
Δεν το χρησιμοποιούμε ποτέ  σαν φλιτζάνια του καφέ,
σαν  πιάτα του φαγητού ή σαν ποτήρια για το νερό μας.
Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για πιθανή μεταλλαξιογόνο δράση.
Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η δράση του είναι  καρκινογόνος.
Συνήθως επιφέρει νευροτοξικότητα και χρωμοσωμικές και λεμφικές ανωμαλίες
Στο εμπόριο το συναντάμε στη μορφή της αφρώδους ή διογκωμένης πολυστερίνης (EPS) να μας δίνει προϊόντα όπως ποτήρια για καφέ και άλλα ροφήματα, δίσκους για το κρέας,
αυγοθήκες.
7) OTHER ή miscellaneous
Διάφορα πλαστικά συμπεριλαμβανομένων ακρυλικών,
ακρυλονιτριλίου και  πολυεστέρων περιλαμβάνονται στην κατηγορία αυτή
Τα πλέον επικίνδυνα πλαστικά και αμφιλεγόμενα
Δεν τα χρησιμοποιούμε ποτέ για αποθήκευση και συντήρηση των τροφίμων μας

Από τις παραπάνω κατηγορίες οι πιό ενδεδειγμένες από τις κατά καιρούς μελέτες είναι οι:
2,4 κι 5
Κείμενο και επιμέλεια κειμένου:https://taneatisgaleras.blogspot.com/

πηγές:

http://www.who.int/foodsafety/chem/en/index.html 
http://en.cnki.com.cn/Article_en/CJFDTOTAL-SPJX200602003.htm
http://www.fresno.gov/NR/rdonlyres/847B0426-BF52-48E6-89C5-55F19EFA1B92/0/Plastics172010.pdf
http://www.elke.teicrete.gr/LinkClick.aspx?fileticket=0_pfVNOgiE0%3D&tabid=1034 
http://europa.eu/legislation_summaries/consumers/product_labelling_and_packaging/index_el.htm

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/?uri=cellar:ac942ce4-5ba5-4422-9a8a-93b417184645

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου