Κυριακή 23 Μαΐου 2021

Τσουκνίδα, ένα βότανο με σπουδαίες θεραπευτικές ιδιότητες

“Οι πολύτιμες ιδιότητες και τα ευεργετικά αποτελέσματα της τσουκνίδας, τα χωρίς παρενέργειες,
μας οδήγησε να σκεφτούμε, ότι ένα πολύτιμο σμαράγδι ανακαλύφτηκε πολύ βαθιά μέσα στο βασίλειο της υγείας” -επισημαίνουν οι ερευνητές.
Τι μας λένε τα δεδομένα για την τσουκνίδα
Το αυστηρό αυτό φυτό – η τσουκνίδα – που όταν το πιάνουμε με γυμνά χέρια "προσπαθεί να προστατευτεί" με το καυστικό μυρμηκικό οξύ που περιέχουν οι λεπτότατες βελόνες του, αυτές που καταστρέφονται με την μεγάλη θερμότητα όταν παρασκευάζουμε ροφήματα- έχει ισχυρότατες ιδιότητες και δράσεις όπως:
– τονωτικές και αναζωογονητικές, τρυφερές κορυφές τσουκνίδας την άνοιξη, που βράζονται και τρώγονται – όπως το σπανάκι – δίνουν ενέργεια και τόνωση σε όλον τον οργανισμό, επίσης το έγχυμά της μαζί με το χυμό λεμονιού είναι ένα εξαίρετο τονωτικό και αναζωογονητικό ρόφημα.
– αντιοξειδωτικές και αποτοξινωτικές, η τσουκνίδα αποτοξινώνει τον οργανισμό μας, ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση και μας προστατεύει από το οξειδωτικό στρες
– αντιδιαβητικές, η τσουκνίδα βοηθάει τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη – μελέτες συνδέουν την τσουκνίδα με τη μείωση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα.
Στην πραγματικότητα, η τσουκνίδα περιέχει ενώσεις που μιμούνται τις επιδράσεις της ινσουλίνης.
Σε μια μελέτη τριών μηνών σε 46 άτομα, η λήψη 500mg εκχυλίσματος τσουκνίδας τρεις φορές ημερησίως μείωσε σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο.
Παρά τα πολλά υποσχόμενα ευρήματα, εξακολουθούν να υπάρχουν πολύ λίγες μελέτες για τη σχέση της τσουκνίδας και του σακχάρου στο αίμα.
Συμπερασματικά κάποιες από τις μελέτες αναφέρουν:
α) η τσουκνίδα μπορεί με ασφάλεια να βελτιώσει τον γλυκαιμικό έλεγχο σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 που χρειάζονται θεραπεία ινσουλίνης...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου