Υλικά
8 πορτοκάλια χωρίς κουκούτσια
1 kg ζάχαρη
2 φλ. νερό
1/2 ξύλο κανέλας
Χυμό από 1/2 λεμόνι
Γλυκό κουταλιού πορτοκάλι
Για το γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι ολόκληρο, επιλέγουμε πορτοκάλια χωρίς κουκούτσια με μέτρια φλούδα ούτε πολύ χοντρή ούτε πολύ λεπτή. Η φλούδα του πορτοκαλιού πρέπει να είναι ακέρωτη.
Πλένουμε τα πορτοκάλια και τα σκουπίζουμε.
Αφαιρούμε το κοτσάνι.
Τρίβουμε ελαφρά και παίρνουμε το ξύσμα χωρίς να φανεί το λευκό μέρος.
Κρατάμε το ξύσμα στην άκρη για άλλες παρασκευές.
8 πορτοκάλια χωρίς κουκούτσια
1 kg ζάχαρη
2 φλ. νερό
1/2 ξύλο κανέλας
Χυμό από 1/2 λεμόνι
Γλυκό κουταλιού πορτοκάλι
Για το γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι ολόκληρο, επιλέγουμε πορτοκάλια χωρίς κουκούτσια με μέτρια φλούδα ούτε πολύ χοντρή ούτε πολύ λεπτή. Η φλούδα του πορτοκαλιού πρέπει να είναι ακέρωτη.
Πλένουμε τα πορτοκάλια και τα σκουπίζουμε.
Αφαιρούμε το κοτσάνι.
Τρίβουμε ελαφρά και παίρνουμε το ξύσμα χωρίς να φανεί το λευκό μέρος.
Κρατάμε το ξύσμα στην άκρη για άλλες παρασκευές.
Ή το διατηρούμε στην κατάψυξη καλά σκεπασμένο.
Σε μεγάλη κατσαρόλα με νερό που βράζει, βάζουμε τα πορτοκάλια ολόκληρα και τα βράζουμε για 5′ σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Αλλάζουμε το νερό και τα ξαναβράζουμε για 5′ από την ώρα που θα πάρουν βράση.
Τα βγάζουμε σε λεκάνη με κρύο νερό και παγάκια ώστε να κοπεί ο βρασμός τους.
Τα αφήνουμε πάνω σε καθαρή χοντρή πετσέτα ώστε να στεγνώσουν καλά και να αποβάλουν το πολύ νερό που κράτησε η φλούδα.
Σε μεγάλη κατσαρόλα με νερό που βράζει, βάζουμε τα πορτοκάλια ολόκληρα και τα βράζουμε για 5′ σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Αλλάζουμε το νερό και τα ξαναβράζουμε για 5′ από την ώρα που θα πάρουν βράση.
Τα βγάζουμε σε λεκάνη με κρύο νερό και παγάκια ώστε να κοπεί ο βρασμός τους.
Τα αφήνουμε πάνω σε καθαρή χοντρή πετσέτα ώστε να στεγνώσουν καλά και να αποβάλουν το πολύ νερό που κράτησε η φλούδα.
Είναι καλό να μείνουν έτσι μια ολόκληρη νύχτα και να στεγνώσουν.
Πάνω σε ξύλο κοπής κόβουμε κάθε πορτοκάλι στην μέση και μετά σε τέταρτα.
Αφαιρούμε τυχόν ίνες ή κουκούτσια.
Ανάλογα το μέγεθος κόβουμε σε μικρότερα κάθε τέταρτο, σε 3 ή τέσσερα κομμάτια.
Σε μια κατσαρόλα μεγάλη με χοντρή βάση βάζουμε το νερό και την ζάχαρη κι από την ώρα που θα πάρει βράση βράζουμε το σιρόπι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 5′.
Προσθέτουμε τα πορτοκάλια στο σιρόπι και βράζουμε για 10′.
Αφήνουμε το γλυκό να σταθεί μια ολόκληρη νύχτα μέσα στο σιρόπι του.
Προσθέτουμε τα πορτοκάλια στο σιρόπι και βράζουμε για 10′.
Αφήνουμε το γλυκό να σταθεί μια ολόκληρη νύχτα μέσα στο σιρόπι του.
Έτσι θα αποβάλουν τα πορτοκάλια τον χυμό τους στο σιρόπι.
Μην παραλείψετε αυτό το στάδιο.
Την επόμενη μέρα ξανά βράζουμε το γλυκό και από την ώρα που αρχίζει ο βρασμός βράζουμε για 10′.
Αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα το γλυκό σε μπολ.
Αφήνουμε το σιρόπι να βράσει και να δέσει για περίπου 8-10′.
Το σιρόπι είναι έτοιμο, όταν μια σταγόνα σιρόπι, στέκεται χωρίς να απλώνει.
Αφαιρούμε με τρυπητή κουτάλα το γλυκό σε μπολ.
Αφήνουμε το σιρόπι να βράσει και να δέσει για περίπου 8-10′.
Το σιρόπι είναι έτοιμο, όταν μια σταγόνα σιρόπι, στέκεται χωρίς να απλώνει.
Αν έχετε θερμόμετρο για σιρόπι η ένδειξη θα πρέπει να δείχνει 104°C.
Όταν δέσει το σιρόπι ξαναβάζουμε τα πορτοκάλια μέσα και βράζουμε για 5-6 λεπτά.
Ρίχνουμε την κανέλα και τον χυμό λεμόνι.
Σε καυτά αποστειρωμένα βάζα, μοιράζουμε το καυτό γλυκό γεμίζοντας τα μέχρι πάνω.
Σφραγίζουμε τα βάζα με τα αποστειρωμένα καπάκια και τα αναποδογυρίζουμε στον πάγκο της κουζίνας.
Τα αφήνουμε έτσι, μέχρι να κρυώσουν τελείως.
Όταν δέσει το σιρόπι ξαναβάζουμε τα πορτοκάλια μέσα και βράζουμε για 5-6 λεπτά.
Ρίχνουμε την κανέλα και τον χυμό λεμόνι.
Σε καυτά αποστειρωμένα βάζα, μοιράζουμε το καυτό γλυκό γεμίζοντας τα μέχρι πάνω.
Σφραγίζουμε τα βάζα με τα αποστειρωμένα καπάκια και τα αναποδογυρίζουμε στον πάγκο της κουζίνας.
Τα αφήνουμε έτσι, μέχρι να κρυώσουν τελείως.
Τα γλυκά κουταλιού διατηρούνται σε σκιερό και δροσερό σημείο στην κουζίνα.
Μην παραβράζετε το γλυκό πορτοκάλι και μην το ξεπρικρίζετε πολύ ώρα γιατί μετά χάνει όλο του το άρωμα και λιώνει η φλούδα και η σάρκα με αποτέλεσμα να μην κρατάει το σχήμα του.
Μην παραβράζετε το γλυκό πορτοκάλι και μην το ξεπρικρίζετε πολύ ώρα γιατί μετά χάνει όλο του το άρωμα και λιώνει η φλούδα και η σάρκα με αποτέλεσμα να μην κρατάει το σχήμα του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου