Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2023

Η Πανσέληνος του Κυνηγού : Πανσέληνος τον Οκτώβριο του 2023

Η πανσέληνος του κυνηγού κορυφώνεται το Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2023. 
Όπως και με την πανσέληνο του προηγούμενου μήνα, το φεγγάρι του κυνηγού ανατέλλει περίπου την ίδια ώρα για αρκετές νύχτες, οπότε αρχίζουμε να το αναζητάμε από την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου!
Φεγγάρι του κυνηγού και γιατί είναι ξεχωριστή.
Ας δούμε τι συμβαίνει.
Ειδικότερα, το ολόγιομο φεγγάρι πρόκειται να λάμψει στο νυχτερινό ουρανό το ερχόμενο Σάββατο, 28 Οκτωβρίου.
Την ύψιστη φωτεινότητα της πανσελήνου θα την απολαύσουμε στις 11:24 το βράδυ ώρα Ελλάδας. 
Όπως συμβαίνει πολλές φορές, έτσι και σε αυτή την περίπτωση, το φεγγάρι θα φαίνεται πλήρες για δύο συναπτές ημέρες, ξεκινώντας από την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου!!!
Σύμφωνα με το National Geographic, ενώ τους άλλους μήνες το φεγγάρι ανατέλλει περίπου 50 λεπτά αργότερα συγκριτικά με την προηγούμενη ημέρα, αυτό του Οκτωβρίου εμφανίζεται μόλις 30 λεπτά πιο μετά, "λούζοντας" τη Γη με περισσότερο φως κατά τη διάρκεια του 24ωρου.
Και σε αντίθεση με τις πανσελήνους των υπόλοιπων μηνών, αυτές του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου δεν διαθέτουν σταθερό όνομα, καθώς η ονομασία τους καθορίζεται από την φθινοπωρινή ισημερία..
Έτσι, λοιπόν, η πανσέληνος του Οκτωβρίου για φέτος παίρνει την ονομασία "φεγγάρι του κυνηγού"
Το λεξικό της Οξφόρδης αναφέρει πως η πιο πρώιμη καταγεγραμμένη χρήση του συγκεκριμένου όρου χρονολογείται από το 1710 μ.Χ. 
Όπως και κάθε πανσέληνος, έτσι και αυτή έχει πάρει το όνομά της από τους ιθαγενείς της Αμερικής. 
Σε αυτή την περίπτωση, το ολόγιομο φεγγάρι του Οκτωβρίου ήταν το "σημάδι" των κυνηγών να βγουν έξω και να κυνηγήσουν, έτσι ώστε να είναι έτοιμοι για τον χειμώνα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου