Τρίτη 18 Ιουνίου 2024

Κορυφαίος Καναδός επιστήμονας ισχυρίζεται σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που διέρρευσαν, ότι του απαγορεύτηκε να μελετήσει μυστηριώδη εγκεφαλική ασθένεια

Οι ισχυρισμοί του dr.Michael Coulthart προκύπτουν αφού το New Brunswick, επαρχία του Καναδά, έκλεισε την έρευνά του για μια ασθένεια που επηρέασε περισσότερα από 200 άτομα
Επιστήμονας στον Καναδά ισχυρίζεται ότι παρεμποδίστηκε από το να διερευνήσει μια μυστηριώδη εγκεφαλική ασθένεια στην επαρχία New Brunswick, προσθέτοντας ότι φοβάται ότι πάνω από 200 άνθρωποι πάσχουν από την πάθηση αυτή και οι οποίοι παρουσιάζουν ανεξήγητα νευρολογικά προβλήματα, σύμφωνα με ένα email που έλαβε το CBC News.
Ο dr.Michael Coulthart, ο οποίος είναι ο επικεφαλής του Συστήματος Επιτήρησης Νόσων Creutzfeldt-Jakob, έγραψε τον περασμένο Οκτώβριο ότι ουσιαστικά είχε αποκοπεί από το να εργάζεται στο αρχείο σε επίπεδο δημόσιας υγείας για λόγους που μπορούσε να διακρίνει ότι ήταν μόνο πολιτικοί. 
Είπε πως ανησυχεί διότι περισσότεροι από 200 άνθρωποι βιώνουν ανεξήγητη νευρολογική έκπτωση.
"Η επιστημονική μου γνώμη είναι, ότι υπάρχει κάτι αληθινό που συμβαίνει στο New Brunswick που δεν μπορεί  να εξηγηθεί από την προκατάληψη ή την προσωπική ατζέντα ενός μεμονωμένου νευρολόγου, αυτό μόνο έχω να πω" έγραψε ο μικροβιολόγος  dr.Michael Coulthart τον περασμένο Οκτώβριο.
Ο  dr.Michael Coulthart δεν απάντησε σε αιτήματα για σχολιασμό, αλλά προώθησε μια έρευνα μέσω email στην ομάδα δημοσίων σχέσεων των μέσων ενημέρωσης της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας του Καναδά.
Το πρακτορείο αρνήθηκε να δώσει συνέντευξη, αλλά έστειλε μια δήλωση λέγοντας ότι ο  dr.Michael Coulthart αρχικά κλήθηκε να βοηθήσει στη διερεύνηση της σειράς των ασθενειών επειδή ειδικεύεται στη νόσο Creutzfeldt-Jakob - μια εξαιρετικά σπάνια και θανατηφόρα κατάσταση του εγκεφάλου που προκαλείται από τις πρωτεΐνες του εγκεφάλου που αναδιπλώνονται σε ανώμαλη μορφή.
Παρά το γεγονός ότι η επαρχία έκλεισε την έρευνά της πριν από δύο χρόνια, οι άνθρωποι που πλήττονται από την ασθένεια συνεχίζουν να πιέζουν για περισσότερες δοκιμές - ιδιαίτερα για να καθορίσουν εάν περιβαλλοντικά αίτια ή κάτι άλλο μπορεί να εξηγήσει τα συμπτώματά τους.
Οι πολιτικοί έσπευσαν για να πουν ότι δεν συμβαίνει τίποτα, λέει ο επιστήμονας
Στο email του, ο dr.Michael Coulthart δήλωσε ότι η βασική του υπόθεση είναι ότι υπάρχει κάποια περιβαλλοντική επιβάρυνση - ή ίσως ένας συνδυασμός επιβαρύνσεων - που πυροδοτεί και/ή επιταχύνει μια ποικιλία νευροεκφυλιστικών συνδρόμων σε άτομα που έχουν ήδη προδιάθεση για διάφορες παθήσεις κακής διαμόρφωσης των πρωτεϊνών, οι οποίες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τη νόσο του Parkinson,
Alzheimer και Huntington.
Στο mail ανέφερε ότι αυτού του είδους τα φαινόμενα δεν εντάσσονται εύκολα στα ρηχά πρότυπα ταξινόμησης της διαγνωστικής παθολογίας, γεγονός που δημιούργησε ένα "παραθυράκι" μέσα από το οποίο οι πολιτικοί άρπαξαν πρόθυμα την ευκαιρία για να συμπεράνουν ότι δεν συμβαίνει τίποτα συνεκτικό.
Όμως το υπουργείο Υγείας στο New Brunswick προειδοποίησε για πρώτη φορά το κοινό για μια πιθανή άγνωστη νευρολογική διαταραχή του εγκεφάλου στις αρχές του 2021, αφού περισσότερα από 40 άτομα διαπιστώθηκε ότι έπασχαν από μια πάθηση με παρόμοια συμπτώματα με την CJD.
Για ορισμένους ασθενείς, ηλικίας από 18 έως 85 ετών, αυτά τα συμπτώματα περιελάμβαναν επώδυνους μυϊκούς σπασμούς, οπτικές και ακουστικές παραισθήσεις, απώλεια μνήμης και αλλαγές προσωπικότητας. 
Η ασθένεια ξεκίνησε με μυϊκό πόνο και, για κάποιους, εξελίχθηκε σε εξουθενωτική άνοια.
Ο dr.Michael Coulthart  ήταν μέρος μιας εθνικής ομάδας εργασίας της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας του Καναδά/PHAC που συγκεντρώθηκε τον Ιανουάριο του 2021 για να υποστηρίξει τη επαρχία New Brunswick στην έρευνά της, αλλά η συνεργασία λειτούργησε μόνο για λίγους μήνες προτού η επαρχία  αλλάξει κατευθύνσεις και δημιουργήσει τη δική της ανεξάρτητη επιτροπή εποπτείας εκείνη την άνοιξη.
Η επανεξέταση περιελάμβανε τους 48 ασθενείς του συμπλέγματος που είχαν εντοπιστεί μέχρι τον Απρίλιο του 2021. 
Νέες παραπομπές συνέχισαν να έρχονται, αλλά τα έγγραφα δείχνουν ότι δεν προστέθηκαν στον αρχικό κατάλογο και έτσι δεν συμπεριλήφθηκαν στις εργασίες της επιτροπής.
Το υπουργείο Υγείας του New Brunswick δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.
Ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Marc Holland απέρριψε αίτημα συνέντευξης και παρέπεμψε τις ερωτήσεις πίσω στην περιφέρεια.
Η επιτροπή της επαρχίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχε κανένα μυστηριώδες νευρολογικό σύνδρομο και ότι οι ασθενείς της αρχικής συστάδας είχαν ενδεχομένως υποστεί λανθασμένη διάγνωση. 
Η τελική έκθεση σηματοδότησε το τέλος της έρευνας στην συγκεκριμένη επαρχεία τον Φεβρουάριο του 2022.
Η επιτροπή εποπτείας συμφώνησε ομόφωνα ότι αυτά τα 48 άτομα δεν θα έπρεπε ποτέ να είχαν αναγνωριστεί ως πάσχοντες από νευρολογικό σύνδρομο άγνωστης αιτίας και ότι με βάση τα στοιχεία που εξετάστηκαν, δεν υπάρχει τέτοιο σύνδρομο, δήλωσε την Πέμπτη η επικεφαλής ιατρός του υπουργείου Υγείας dr. Jennifer Russell 
Η έκθεση έθεσε επίσης αμφιβολίες για το έργο του dr. Alier Marrero, ο οποίος αποκλείστηκε από την έρευνα αφού εντόπισε 46 από τους 48 ασθενείς που συμπεριλήφθηκαν στον αρχικό κατάλογο.
Ο dr.Michael Coulthart  έγραψε το email του στις 12 Οκτωβρίου, λίγο περισσότερο από 18 μήνες μετά το τέλος της έρευνας.
Κλείνοντας, έγραψε: Πιστεύω ότι η αλήθεια θα επιβεβαιωθεί με τον καιρό, αλλά προς το παρόν το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να συνεχίσουμε να συλλέγουμε πληροφορίες για τις περιπτώσεις που μας έρχονται.
                                 επιμέλεια και μετάφραση κειμένου:ntina
https://ici.radio-canada.ca/rci/en/news/2079081/scientist-working-on-mystery-n-b-brain-condition-claimed-he-was-cut-off-for-political-reasons
Ο γιατρός που σήμανε συναγερμός για μυστηριώδη ασθένεια παραγκωνίστηκε από την έρευνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου